Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 12:21

Για όσους έχουν παθήσεις παγκρέατος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Όταν νοσεί το πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας μικρός αδένας.

Η κεφαλή του παγκρέατος περιβάλλεται από την αγκύλη του δωδεκαδακτύλου. Ο κύριος πόρος του παγκρέατος ενώνεται με τον κοινό ηπατικό πόρο και σχηματίζεται η λήκυθος του Vater, που εισέρχεται στο δωδεκαδάκτυλο στο μέσον της. 

Το πάγκρεας εκκρίνει τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη και παγκρεατικό υγρό που περιέχει ένζυμα που πέπτουν τους υδατάνθρακες, τις πρωτεϊνες και τα λίπη. Όταν τα οξέα του στομάχου εισέρχονται στο δωδεκαδάκτυλο και αναμειγνύονται με το παγκρεατικό υγρό και τη χολή για να γίνει εξισορρόπηση του pH, που επιτρέπει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των παγκρεατικών ενζύμων. Η χολή και το παγκρεατικό υγρό έχουν αλκαλική σύσταση. 

Όταν υπάρχουν χολόλιθοι στο ήπαρ και στη χοληδόχο κύστη μειώνεται η έκκριση της χολής από 1,6-1,1 λίτρα σε ένα φλιτζάνι ημερησίως. Αυτό διαταράσσει τις πεπτικές διεργασίες και το δωδεκαδακτυλικό pH γίνεται όξινο και δεν μπορούν να δράσουν καλά τα παγκρεατικά ένζυμα και τα ένζυμα που εκκρίνει το λεπτό έντερο. Έτσι οι τροφές δεν πέπτονται πλήρως και οι άπεπτες τροφές αναμειγνύονται με το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου και γίνονται ερεθιστικές για το έντερο.

Αν μάλιστα ένας μικρός χολόλιθος μετακινηθεί από τη λήκυθο του Vater στο σημείο που συναντώνται ο χοληδόχος πόρος με τον παγκρεατικό πόρο, παρακωλύεται η έκκριση  του παγκρεατικού υγρού και χολή μπαίνει μέσα στο πάγκρεας. Έτσι, ενεργοποιούνται παγκρεατικά ένζυμα που διασπούν τις πρωτεϊνες μέσα στο πάγκρεας, που κανονικά θα έπρεπε να ενεργοποιούνται φυσιολογικά μόνο στο δωδεκαδάκτυλο. 

Αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα ένζυμα αρχίζουν να πέπτουν τα μέρη παγκρεατικού ιστού  και προκαλούν μόλυνση, διαπύηση και το τοπική θρόμβωση κι έτσι προκαλείται παγκρεατίτιδα.

Οι χολόλιθοι που αποφράσσουν τη λήκυθο του Vater εκλύουν βακτήρια, ιού και τοξίνες στο πάγκρεας και προκαλείται μεγαλύτερη βλάβη στα παγκρεατικά κύτταρα και μπορεί να προκληθεί και καρκίνος του παγκρέατος. Ο καρκίνος αυτός... εμφανίζεται στην κεφαλή του παγκρέατος και παρεμποδίζει περαιτέρω τη ροή της χολής και του παγκρεατικού πόρου και προκαλείται ίκτερος... 

Οι χολόλιθοι στο συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και τη λήκυθο του Vater ευθύνονται και για τον ινσουλινοεξαρτώμενο και μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙΙ έχουν μεγάλες ποσότητες λίθων στο ήπαρ... σύμφωνα με αναφορές γιατρών. Η αποτοξίνωση του ήπατος μαζί με υγιεινή διατροφή ελέγχουν τον διαβήτη, χωρίς φάρμακα...

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πάγκρεας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το πάγκρεας

Διαβάστε, επίσης,

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής

Προστατευθείτε από τα παράσιτα

Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

Κυστική ίνωση

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβήτη

Η σχιστοσωμίαση

Ψευδοκύστη του παγκρέατος

Αμυλάση

Το Φαρμακείο του Θεού

Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Καρκίνος παγκρέατος

Ο καρκινικός δείκτης CA 19-9

Ορμόνη που θεραπεύει τον καρκίνο παγκρέατος

Λεμφαγγειολειομυομάτωση

Μήπως έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας;

Συνταγές για τους χολόλιθους

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας

Παθήσεις στοματικής κοιλότητας

Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1125 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 18:14
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.