Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 22:27

Μήπως περνάτε κρίση ώριμης ηλικίας;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Είσαστε σε ώριμη ηλικία και περνάτε κρίση;

Το ένα τρίτο των ανθρώπων στα 60 περνούν την κρίση μεγαλύτερης ηλικίας, υποδεικνύουν ψυχολόγοι.

Σχεδόν 300 άνθρωποι άνω των 60 ετών στη Βρετανία έλαβαν μέρος σε διαδικτυακή έρευναΑπό το 33% που πέρασε κρίση, το πένθος ήταν ο πιο συνήθης παράγοντας, ακολουθούμενος από προσωπική νόσο ή τραυματισμό.

Μαζί με τη δημοσκόπηση, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Greenwich συζήτησαν με 20 ανθρώπους που είχαν λάβει μέρος στη δημοσκόπηση. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ανέφεραν κρίση είχαν 2 ή περισσότερα στρεσσογόνα γεγονότα που συνήθως επηρέαζαν την υγεία τους ή την υγεία κάποιου κοντινού προσώπου με αποτέλεσμα να σκέφτονται περισσότερο ότι είναι αδύναμοι και θνητοί.

Ωστόσο η ανταπόκριση στις εμπειρίες φάνηκε να καθορίζεται από τον τρόπο που έβλεπαν τη ζωή. Ένας στους πέντε δήλωσε ότι η άποψη για τη ζωή δεν άλλαζε, αλλά ένας στους τρεις φάνηκε να παίρνει καθοδική πορεία αποφεύγοντας τα σχέδια για να μην απογοητευτεί. Όσοι αισθάνονταν αρνητικά, συχνά ανέφεραν απόσυρση και μοναξιά.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η δεκαετία 60-69 είναι σημαντική περίοδος για κρίση. 

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι καλή δεκαετία. Αλλά για το ένα τρίτο δεν είναι. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν, όπως πριν. Οι αιτίες πίσω από την κρίση ώριμης ηλικίας διαφέρουν από της μέσης ηλικίας, όπου οι άνθρωποι ανησυχούν πιο πολύ με το που έφτασαν στη ζωή και συχνά σχετικά με τα οικονομικά τους.

Γενικά, όταν συμβαίνουν γεγονότα απώλειας, η ικανότητα ενός ανθρώπου στα 60 να ανταποκριθεί συναντά δυσκολίες και μπορεί να αναμένεται κρίση ώριμης ηλικίας.

Βιβλιογραφία

topnews.in

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 995 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.