Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 15:40

Η διαδικασία της εξωσωματικής

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πώς γίνεται η εξωσωματική;

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξωσωματικής  χορηγούνται φάρμακα που έχουν σκοπό τη λήψη περισσότερων ωαρίων από το ένα που παράγει η γυναίκα στο φυσικό της κύκλο.

Η παρακολούθηση γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο και αιμοληψία, συνήθως ανά 2- 3 μέρες και οι δόσεις των φαρμάκων εξατομικεύονται.

Με το υπερηχογράφημα, που γίνεται διακολπικά, παρακολουθείται η αύξηση του μεγέθους των ωοθυλάκιων, μέσα στα οποία βρίσκονται τα ωάρια. Σκοπός είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη πολλών ωοθυλάκιων μεγέθους πάνω από 18 mm, οπότε θεωρείται ότι τα ωάρια μέσα σε αυτά έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα για ωοληψία.

Παράλληλα μετράται η αύξηση του πάχους του ενδομήτριου. Το ενδομήτριο καλύπτει την ενδομητρική κοιλότητα, στην οποία αργότερα θα μεταφερθούν τα έμβρυα.

Με την αιμοληψία ελέγχεται η οιστραδιόλη που παράγεται από τα ωοθυλάκια και είναι επίσης δείκτης της ωρίμανσης των ωαρίων. Όταν υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός ωοθυλάκιων μεγαλύτερων των 18 mm, ικανοποιητικό πάχος ενδομήτριου και επίσης, καλή τιμή οιστραδιόλης γίνεται η τελική ωρίμανση των ωαρίων με τη χορήγηση β - χοριακής γοναδοτροπίνης και τριάντα τέσσερις με τριάντα οκτώ ώρες μετά γίνεται η ωοληψία.

Η ωοληψία διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται υπό ελαφρά μέθη. Ο γυναικολόγος αναρροφά διακολπικά με μια βελόνα το ωοθυλακικό υγρό από τις ωοθήκες κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο. Το ωοθυλακικό υγρό δίνεται στον εμβρυολόγο για την ανεύρεση των ωαρίων με τη βοήθεια του μικροσκοπίου.
Τα ωάρια μετά την ωοληψία τοποθετούνται μέσα σε καλλιεργητικό υλικό. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η γονιμοποίηση με το σπέρμα του συζύγου που έχει ήδη επεξεργαστεί με ειδικές τεχνικές. Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξη τους. 

Είναι μια απλή διαδικασία που δεν απαιτεί αναλγησία. Γίνεται 2 - 3 ημέρες μετά την ωοληψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει σε στάδιο βλαστοκύστης, δηλαδή 6 - 7 ημέρες μετά τη συλλογή των ωαρίων. Τα έμβρυα τοποθετούνται στην ενδομητριακή κοιλότητα με τη βοήθεια ενός λεπτού πλαστικού καθετήρα που περνά μέσα από τον τράχηλο. Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν συναποφασίζεται με το ζευγάρι. Εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβρύων, μπορούν κάποια από αυτά να καταψυχθούν, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική προσπάθεια.

Το τεστ κύησης γίνεται 12 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά. Περιλαμβάνει λήψη αίματος γιο τον προσδιορισμό της χοριακής γοναδοτροπίνης.

Εάν το τεστ είναι θετικό, δυο εβδομάδες αργότερα γίνεται ο πρώτος υπερηχογραφικός έλεγχος κατά τον οποίο φαίνεται ο ενδομητρικός σάκος του/των εμβρύου/ων μέσα στη μήτρα.

Αν το τεστ είναι αρνητικό, η φαρμακευτική αγωγή διακόπτεται και γίνεται προσπάθεια για ανάλυση των πιθανών αιτιών της αποτυχίας και λήψη περαιτέρω αποφάσεων…

Διαβάστε αναλυτικά για τις τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης

by PREDICT

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστηκε 1421 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Μαΐου 2019 20:32
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μόνο βιολογικά προϊόντα Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μόνο βιολογικά προϊόντα

  Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να εκτείθενται σε χημικά

  Οι χημικές εκθέσεις σε έγκυες γυναίκες θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία του μωρού.

  Οι απαγορευμένες χημικές ουσίες βρίσκονται σε κοινά προϊόντα, όπως, μαγειρικά σκεύη, επεξεργασμένα τρόφιμα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ακόμη, οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στον υδράργυρο είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η αρθρίτιδα και ο λύκος. Τα αντισώματα μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  Η έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την εγκυμοσύνη και τα αναπτυσσόμενα έμβρυα.

  Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τις φθαλικές ενώσεις DEHP-Diethylhexyl phthalate και DINP-Diisononyl phthalate και PFOS-Perfluorooctane sulfonic acid στα δείγματα αμνιακού υγρού με τη φασματομετρία μάζας υψηλής ανάλυσης, η οποία ταυτοποιεί τις χημικές ουσίες με το μοριακό τους βάρος.

  Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την ανάπτυξη του εμβρύου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, όπως γενετικές ανωμαλίες, διαταραχή της παιδικής ανάπτυξης, αύξηση της νοσηρότητας και των ασθενειών όταν γίνουν ενήλικες, αλλά και της θνησιμότητας.

  Η εξέταση για χημικές ουσίες που είναι παρόμοιες με τις ορμόνες προλαμβάνει τις ενδοκρινικές διαταραχές, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις έγκυες γυναίκες και τα αναπτυσσόμενα έμβρυα, καθώς, οι χημικές ουσίες παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη.

  Πάνω από 50 βιομηχανικά χημικά ανευρίσκονται με φασματομετρία σε μια έγκυο γυναίκα.

  Οι περισσότερες χημικές ουσίες σε έγκυες γυναίκες είναι επικίνδυνες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και για τους ενήλικες και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη.

  Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν και να χρησιμοποιούν μόνο βιολογικά προϊόντα.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

  kalitera pregn 2

  Διαβάστε, επίσης,

  Η αθώωση των αυγών

  Να χρησιμοποιείτε κρέμες κάνναβης

  Διατηρήστε τα ωάρια σας υγιή

  Οι διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος από τους χολoλίθους

  Πότε γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

  Διατροφή για αύξηση γονιμότητας στις γυναίκες

  Καταπλάσματα για τη μήτρα

  Τονωτικό ρόφημα για τις γυναίκες

  Τα βότανα για την τόνωση της μήτρας

  Μήπως έχετε αδύναμο σπέρμα;

  Η στείρωση στους άντρες

  Βελονισμός για την υπογονιμότητα

  Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος;

  Ρόφημα για τη γυναικεία υπογονιμότητα

  Ανδρική υπογονιμότητα

  Οι πιο απλές θεραπείες υπογονιμότητας

  Έλεγχος γονιμότητας ανδρών

  Αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας

  Το κινητό μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων

  Να τρώτε μόνο βιολογικά φρούτα και λαχανικά

  Γιατί πρέπει να χρησιμοποείτε βιολογικά βότανα για την υγεία σας

  Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

  Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

  Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

  Προσέξτε τι τρώτε!

  Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

  Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

  Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

  Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

  Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

  Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

  www.emedi.gr

 • Η καισαρική τομή συμβάλλει στην παχυσαρκία των παιδιών Η καισαρική τομή συμβάλλει στην παχυσαρκία των παιδιών

  Οι καισαρικές τομές προκαλούν μικροβιακές αλλαγές που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία

  Για πρώτη φορά, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η γέννηση με καισαρική συμβάλει στην παχυσαρκία.

  Oι καισαρικές τομές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

  Αυτή η τάση για καισαρικές τομές υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου.

  Ενώ ένας σημαντικός αριθμός καισαρικών γίνεται για μαιευτικές ενδείξεις, οι περισσότερες απλώς οφείλονται σε επιθυμία της μητέρας και μπορεί να έχουν αρκετούς κινδύνους για το παιδί.

  Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα υγείας που πολλά νεογνά που παραδίδονται φυσιολογικά δεν τα παρουσιάζουν. Τα μωρά με την καισαρική χάνουν τις κρίσιμες ορμονικές και φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του τοκετού που βοηθούν τα μωρά να αναπτυχθούν.

  Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αναπνευστικά προβλήματα από αυτά που γεννήθηκαν φυσικά.

  Η γέννα με καισαρική τομή έχει, επίσης, διπλάσιο κίνδυνο, να γίνουν τα παιδιά παχύσαρκα.

  Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή είναι, επίσης, πιο πιθανό να έχουν προβλήματα που σχετίζονται με το πλακούντα στη δεύτερη εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με έρευνες.

  Μέχρι πρόσφατα, τα μωρά πιστευόταν ότι γεννιούνται με αποστειρωμένο έντερο απαλλαγμένο από βακτηρίδια. Τώρα, όμως, είναι γνωστό ότι τα μωρά γεννιούνται με μικροβίωμα στο έντερο και ότι μερικά από τα στελέχη του μικροβιώματος προέρχονται από το κανάλι του κόλπου της μητέρας κατά τη γέννηση. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή πιστεύεται ότι δεν αποκτούν αυτά τα βακτήρια, πράγμα που εξηγεί γιατί το μικροβίωμά τους φαίνεται διαφορετικό κι έτσι είναι πιο πιθανό όταν μεγαλώσουν να γίνουν υπέρβαρα και να αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα.

  Τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από την παχυσαρκία. Ενώ τα αγόρια που έχουν γεννηθεί με καισαρική είναι περίπου 20% βαρύτερα από από αυτά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, τα θηλυκά είνσι 70% βαρύτερα. Τα οστά, το λίπος και οι ιστοί αναπτύσσονται πολύ περισσότερο στα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή σε σχέση με τα νεογνά που γεννιούνται φυσιολογικά.

  Η στέρηση των βακτηρίων από το κανάλι του κόλπου είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία αργότερα στη ζωή. Υπάρχουν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν τα παιδιά παχύσαρκα αν γίνει καισαρική τομή παρά φυσιολογικός τοκετός, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι και οι παχύσαρκες μητέρες είναι πιο πιθανό να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση, όπως και οι γυναίκες που είναι έγκυες με μεγαλύτερα μωρά.

  Για όσες γυναίκες έχουν κολπίτιδες ή μεταδοτικά νοσήματα υπάρχει κίνδυνος ο φυσιολογικός τοκετός να προκαλέσει λοιμώξεις.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για την καισαρική τομή

  Ιογενείς ηπατίτιδες

  Η καισαρική τομή υπεύθυνη για την παχυσαρκία

  Τοκετός μετά από μεταμόσχευση μήτρας

  Η καισαρική τομή υπεύθυνη για την παχυσαρκία

  Τοκετός στο σπίτι ή στην κλινική;

  Ενδομήτριες συμφύσεις

  Τι είναι η εκλαμψία

  Μύθοι και αλήθειες για την ακράτεια ούρων

  Πώς η ακράτεια ούρων προκαλεί κατάθλιψη

  Πρόωρος τοκετός

  Τοκετός στο νερό

  Τι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό;

  Άσκηση και θηλασμός

  Επισκληρίδιος αναλγησία ή γενική αναισθησία

  Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

  Είναι ασφαλής η γέννα στο σπίτι;

  www.emedi.gr

   

 • Πότε γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών Πότε γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

  Ένα ποσοστό των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες απαιτούν εξωσωματική γονιμοποίηση

  Οι περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν.

  Ωστόσο, κάποιες έχουν υπογονιμότητα και απαιτείται πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

  Τέλος, κάποιο ποσοστό, γύρω στο 15% ή και λιγότερο θα χρειαστεί εξωσωματική γονιμοποίηση-IVF.

  Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι συχνή ενδοκρινική διαταραχή των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

  Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από ολιγοωορρηξία ή ανωορρηξία, πολυκυστικές ωοθήκες στον υπέρηχο κάτω κοιλίας και αυξημένες τιμές ανδρογόνων.

  Όσες γυναίκες απαιτήσουν εξωσωματική γονιμοποίηση:

  -Κάνουν χρήση GnRH αγωνιστών με πρόσθεση γοναδοτροπινών

  -Κάνουν χρήση γοναδοτροπινών με GnRH ανταγωνιστές

  -Κάνουν μικρή IVF-In vitro fertilization

  -Κάνουν IVM-In vitro maturation

  Οι κλινικές εκδηλώσεις του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η ακανόνιστη έμμηνος ρύση, η υπερτρίχωση και η παχυσαρκία, αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου ΙΙ και η υπογονιμότητα.

  Τα κριτήρια Rotterdam για την διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών:

  -Πολυκυστικές ωοθήκες

  -Αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια

  -Αυξημένη τεστοστερόνη, ανδροστενεδιόνη και DHEAS

  13-15% των γυναικών έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Από αυτές το 7-11 έχει φυσιολογικούς κύκλους και κανονική γονιμότητα.

  Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να συνυπάρχει ενδομητρίωση και ανωμαλία των σαλπίγγων.

  Μερικές γυναίκες, τέλος, μπορεί να έχουν αυξημένα ανδρογόνα και ανώμαλη περίοδο, αλλά δεν έχουν πολυκυστικές ωοθήκες.

  Θεραπεία του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

  Η ανωοθυλακιορρηξία θεραπεύεται με Clomiphene, που είναι αποτελεσματική σε 20% των γυναικών και γοναδοτροπίνες που είναι αποτελεσματικές στο 30% των γυναικών.

  Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί λαπαροσκοπική διάτρηση ωοθηκών για αφαίρεση των κύστεων. 

  Το 75% των γυναικών που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες και υπογονιμότητα θεραπεύεται με πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και το 10 % απαιτεί θεραπεία των άλλων αιτιών υπογονιμότητας, όπως της απόφραξης των σαλπίγγων και της ενδομητρίωσης.

  Ένα 15% θα προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

  Η χρήση GnRH ανταγωνιστών είναι η προτιμότερη μέθοδος γιατί μειώνονται τα ποσοστά υπερδιέγερσης των ωοθηκών, απαιτείται μικρότερης διάρκειας θεραπεία, έχει μειωμένο κόστος και απαιτείται μικρότερη δοσολογία γοναδοτροπινών. Οι GnRH αγωνιστές προτιμούνται όταν απαιτείται συγχρονισμός της ωοθυλακικής ανάπτυξης και ωρίμανσης των ωοθυλακίων.

  Οι επιπλοκές της εξωσωματικής σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών:

  -Το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών 

  Μπορεί να προληφθεί αν διακοπεί η χορήγηση γοναδοτροπινών, όταν η οιστραδιόλη ανέβει άνω των 2.500 pg/ml, πριν δοθεί η χοριακή γοναδοτροπίνη-HCG, με τη χρήση GnRH ανταγωνιστών με χαμηλές δόσεις γοναδοτροπινών, με τη χρήση GnRH ανταγωνιστών και γοναδοτροπινών και υποστήριξη της εκκριτικής φάσης με GnRH αγωνιστές, αντί για HCG. Ακόμη, πρόληψη του συνδρόμου πρόληψης της υπερδιέγερσης των ωοθηκών μπορεί να γίνει με την mini-IVF, όπου γίνεται χρήση χαμηλών ποσοτήτων γοναδοτροπινών ορμονών με ή και χωρίς χρήση GnRH ανταγωνιστών και είναι καλή μέθοδος για τις γυναίκες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους ωάρια τα οποία έχουν καλύτερη ποιότητα, αλλά και με τη μέθοδο IVM-in vitro maturation και με την κατάψυξη εμβρύων με υαλοποίηση, αντί για εμβρυομεταφορά. Στη μέθοδο IVM-in vitro maturation γίνεται διέγερση με 37,5 IU FSH για 5 ημέρες μόνο, και η ωοληψία γίνεται χωρίς χοριακή γοναδοτροπίνη-HCG όταν το ωοθυλάκιο φθάσει τα 14 mm. Στη συνέχεια τα ωάρια καλλιεργούνται σε θρεπτικό υλικό που περιέχει LH και χοριακή γοναδοτροπίνη-HCG και η γονιμοποίηση γίνεται όταν τα ωάρια είναι στο στάδιο της διαίρεσης και τέλος, γίνεται εμβρυομεταφορά.

  Παράγοντες που επηρεάζουν την θεραπεία της υπογονιμότητας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών:

  -Παχυσαρκία

  Η απώλεια βάρους είναι επιτακτική για όσες γυναίκες έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης. Βέβαια, η πιθανότητα συνδρόμου διέγερσης ωοθηκών είναι ελαττωμένη, γιατί η παχυσαρκία επηρεάζει την αντίδραση των ωοθηκών στην FSH. Ακόμη οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών, ανεξάρτητα από τα αυξημένα επίπεδα LH. Οι παχύσαρκες γυναίκες, με υπερανδρογονισμό έχουν μεγαλύτερη αντίσταση της περιφερικής ινσουλίνης. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας πρέπει να ξεκινήσουν την προσπάθεια για εξωσωματική, μέχρι ο Δείκτης Μάζας Σώματος να είναι κάτω από 32/m2.

  -Ηλικία

  Η αυξημένη ηλικία επηρεάζει αρνητικά την πιθανότητα γονιμοποίησης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υπογονιμότητα, λόγω της μείωσης του αποθέματος των ωοθηκών. Μετά τα 35 έτη, τα επίπεδα FSH αρχίζουν να αυξάνονται, τα επίπεδα ορού της inhibin B μειώνονται και τα επίπεδα της οιστραδιόλης-Ε2 είναι σταθερά, ενώ η συγκέντρωση της anti-Mullerian-AMH ορμόνης ελαττώνονται. Αν και στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται λιγότερο με την ηλικία ή έχουν άλλα γυναικολογικά προβλήματα, όπως απόφραξη σαλπίγγων και έχουν αναφερθεί και αυτόματες κυήσεις, η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής μειώνεται λίγο, ιδίως σε ηλικία άνω των 40 ετών.

  -Ανωμαλία ωαρίων ή σπερματοζωαρίων, η οποία αντιμετωπίζεται με δωρεά γαμετών και προεμφυτευτική γενετική διάγνωση

  -Ωοθηκική ανεπάρκεια, η οποία αντιμετωπίζεται με mini-IVF ή αυξημένη ποσότητα γοναδοτροπινών

  -Ανωμαλίες ενδομητρίου, όπως λεπτό ενδομήτριο, φλεγμονή, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας. Μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία της φλεγμονής και χειρουργική αποκατάσταση των ανωμαλιών της μήτρας

  -Απόφραξη σαλπίγγων, η οποία αντιμετωπίζεται με σαλπιγγοστομία ή αφαίρεση σαλπίγγων

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Να πίνετε τσάι

  Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

  Κετογενική δίαιτα

  Φυσικοί τρόποι για να συρρικνωθούν οι κύστεις ωοθηκών

  Πότε εφαρμόζεται η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση

  Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

  Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα

  Ποιες γυναίκες πρέπει να ελέγχουν την αντιμυλλέριο ορμόνη

  Πολυκυστική νόσος ωοθηκών

  Η άσκηση κάνει καλό στις πολυκυστικές ωοθήκες

   Όταν κολλάει η ζυγαριά παρά τη δίαιτα

  Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

  Μελανίζουσα ακάνθωση

  Κύστη ωοθηκών

  Αντιμυλλέριος ορμόνη

  Η τριχόπτωση στις γυναίκες

  Μεταβολικό σύνδρομο

  Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

  Αντιπυρηνικά αντισώματα

  Όζοι του θυρεοειδούς

  Θυρεοειδίτιδες

  Καρκίνος θυρεοειδούς

  Θυρεοειδικές παθήσεις

  Θυρεοειδικές παθήσεις

  Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων

  Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα

  www.emedi.gr

   

 • Σύνδρομο πλακουντιακής ανεπάρκειας Σύνδρομο πλακουντιακής ανεπάρκειας

  Η ανεπάρκεια του πλακούντα

   

  Η ανεπάρκεια του πλακούντα, ICD-10 P02.2 ή η ανεπάρκεια της μήτρας, είναι η αδυναμία του πλακούντα να παραδώσει επαρκή θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και είναι συχνά αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ροής του αίματος στον πλακούντα. Ο όρος, επίσης, μερικές φορές χρησιμοποιείται για τις επιβραδύνσεις του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, όπως μετράται με την ηλεκτρονική παρακολούθηση, ακόμη και αν δεν υπάρχει άλλη απόδειξη της μειωμένης ροής αίματος στον πλακούντα.

  Ο φυσιολογικος ρυθμός ροής του αίματος της μήτρας είναι 600mL / min.

  Είναι, δηλαδή ο υποσιτισμός και η υποξία του κυήματος λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων του πλακούντα.


  Αιτίες ανεπάρκειας του πλακούντα

  Η ανεπάρκεια του πλακούντα μπορεί να προκληθεί πειραματικά με αμφίπλευρη απολίνωση της αρτηρίας της μήτρας.

  Πρόωρο νεογνό

  Σημεία ανεπάρκειας του πλακούντα:

  Ασυνήθιστα λεπτός πλακούντας (λιγότερο από 1 cm) 

  Περιχαρακωμένος πλακούντας (1% του φυσιολογικού πλακούντα)

  Μεταπλασία αμνιακών κυττάρων (παρόν σε 65% του φυσιολογικού πλακούντα)

  Διογκωμένοι λεμφαδένες

  Αποτιτανώσεις

  Έμφρακτα λόγω εστιακής ή διάχυτης πάχυνσης των αιμοφόρων αγγείων

  Τριχοειδικές λάχνες που καταλαμβάνουν, περίπου το 50% του όγκου λαχνών ή όταν <40% των τριχοειδών αγγείων είναι στην περιφέρεια λαχνών.

  Η ανεπάρκεια πλακούντα δεν πρέπει να συγχέεται με την πλήρη αποκόλληση του πλακούντα, στην οποία ο πλακούντας διαχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας, που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ροή του αίματος προς τον πλακούντα, πράγμα που οδηγεί σε άμεσο εμβρυϊκό θάνατο. Η ατελής αποκόλληση του πλακούντα είναι μικρότερη από 50%, και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται κατ 'ανάγκη από την μερική αποκόλληση.


  Παθοφυσιολογία ανεπάρκειας του πλακούντα

  Οι μητρικές αρτηρίες αποτυγχάνουν να δώσουν στα αγγεία χαμηλή αντίσταση (22-24 εβδομάδες κύησης). Αυτό αυξάνει την αγγειακή αντίσταση στο εμβρυοπλακουντιακό αγγειακό υπόστρωμα, οδηγώντας τελικά σε μείωση της μεταβολικά ενεργής μάζας του πλακούντα.

  Η ανεπάρκεια του πλακούντα μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, προκαλώντας του δυσφορία. Η ανεπάρκεια του πλακούντα μπορεί να προκαλέσει ολιγάμνιο, προεκλαμψία, αποβολή ή θνησιγένεια. Ανεπάρκεια του πλακούντα είναι πιο συχνή αιτία ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης (IUGR-Intrauterine growth restriction) που είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα αγέννητο μωρό είναι μικρότερο από ό, τι θα έπρεπε να είναι, διότι δεν αυξάνεται με κανονικό ρυθμό μέσα στη μήτρα.

  Οι μεταβολικές αλλαγές του εμβρύου

  Οι μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν στην μητροπλακουντιακή ανεπάρκεια: 

  Αλλαγή

  υποστρώματος

  Αλλαγή
  Γλυκόζη Μειώνεται ανάλογα με το βαθμό της εμβρυϊκής υποξαιμίας
  Αμινοξέα
  • Μείωση των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη), της σερίνης και λυσίνης
  • Αύξηση της υδροξυπρολίνης
  • Αύξηση της αναλογίας γλυκίνη: Βαλίνη στο αμνιακό υγρό
  • Αύξηση της αμμωνίας στο αμνιακό υγρό (δείκτης παχυσαρκίας)
  Λιπαρά οξέα
  • Μείωση στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου
  • Μείωση στη συνολική μεταφορά λιπαρών οξέων μέσω του ομφάλιου λώρου
  Οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακαe
  • Ο βαθμός υποξαιμίας είναι ανάλογος με τη βλάβη λαχνών
  • Η υπερκαπνία, η οξυαιμία, η υπογλυκαιμία και η υπερλακτισαιμία είναι ανάλογα με την υποξαιμία

  Οι ορμονικές αλλαγές του εμβρύου

  Η μείωση στη λειτουργία του θυρεοειδούς συσχετίζεται με την εμβρυϊκή υποξαιμία. Η αύξηση της γλυκαγόνης ορού, της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης προκαλούν τελικά περιφερική γλυκογονόλυση και κινητοποίηση του ηπατικού γλυκογόνου του εμβρύου.

  Οι αιματολογικές αλλαγές του εμβρύου 

  Η υποξαιμία εμβρύου προκαλεί την απελευθέρωση της ερυθροποιητίνης. Αυτό διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από μυελικά και εξωμυελικά σημεία και τελικά οδηγεί σε πολυκυτταραιμία. Η ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου του αίματος αυξάνεται. Η παρατεταμένη υποξυγοναιμία ιστών μπορεί να προκαλέσει πρόωρη απελευθέρωση των ερυθροκυττάρων από τοποθεσίες ωρίμανσης και έτσι τα εμπύρηνα ερυθροκύτταρα στο αίμα αυξάνονται. Έτσι, αυξάνεται το ιξώδες του αίματος, μειώνεται η ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης και η συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων που είναι σημαντικοί προαγωγοί στην επιτάχυνση της αγγειακής απόφραξης του πλακούντα.

  Οι ανοσολογικές μεταβολές του εμβρύου

  Υπάρχει μείωση στην ανοσοσφαιρίνη, του απόλυτου αριθμού Β-κυττάρων  και του συνολικού αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα Τ-βοηθητικά και τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα καταστέλλονται ανάλογα με το βαθμό οξυαιμίας. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης του βρέφους μετά τον τοκετό.

  Οι καρδιαγγειακές αλλαγές του εμβρύου

  Υπάρχει μείωση του όγκου ροής της ομφαλικής φλέβας. Ένα ποσοστό του φλεβικού αίματος της ομφαλικής φλέβας οδηγεί σε αύξηση της εκτροπής του αίματος προς την καρδιά του εμβρύου. Αυτό οδηγεί τελικά σε αύξηση της πνευμονικής αγγειακής αντίστασης και αυξημένο μεταφορτίο της δεξιάς κοιλίας. Αυτή η ανακατανομή της ροής του αίματος είναι η έγκαιρη απάντηση στην ανεπάρκεια του πλακούντα. Η ροή του αίματος επιλεκτικά ανακατευθύνεται στο μυοκάρδιο, τα επινεφρίδια και, ιδιαίτερα, τον εγκέφαλο (εγκεφαλική αναδιανομή).

  Σε προχωρημένο στάδιο, η ανακατανομή καθίσταται αναποτελεσματική, υπάρχει μείωση στην καρδιακή απόδοση και αναποτελεσματικό χειρισμό προφόρτισης και ανύψωσης της κεντρικής φλεβικής πίεσης. Αυτή η επιδείνωση της καρδιαγγειακής κατάστασης μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της τριγλώχινας και εμβρυϊκό θάνατο. Οι περιφερικές κυκλοφορικές διαταραχές συνοδεύουν τις κεντρικές κυκλοφορικές αλλαγές.

  Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του εμβρύου

  Η χρόνια υποξαιμία οδηγεί σε καθυστέρηση της ωρίμανσης του ΚΝΣ. Με την επιδείνωση της υποξαιμίας του εμβρύου υπάρχει μείωση στην εμβρυϊκή δραστηριότητα. Με την περαιτέρω υποξαιμία, η εμβρυϊκή αναπνοή σταματά. Οι κινήσεις του σώματος και ο τόνος του εμβρύου μειώνεται περαιτέρω. Οι μειώσεις του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού γίνεται λόγω της άμεσης καταστολής της καρδιακής συσταλτικότητας. Αυτό οδηγεί σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου.

  Ο κίνδυνος μεταβολικής νόσου αργότερα στα παιδιά

  Η ανεπάρκεια του πλακούντα πυροδοτεί επιγενετικές αποκρίσεις στο έμβρυο που ενεργοποιούνται σε περιόδους χρόνιας έλλειψης τροφίμων. Εάν οι απόγονοι αναπτύσσονται πραγματικότητα σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε τρόφιμα μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές του μεταβολισμού, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και η παχυσαρκία.


  Διάγνωση ανεπάρκειας του πλακούντα

  Είδος πλακούντα
  Αμνιακό υγρό 
  Εμβρυϊκό βιοφυσικό προφίλ 
  Ροομετρία Doppler
  Υπέρηχοι

  Θεραπεία μετά από ανεπάρκεια του πλακούντα:

  Ανίχνευση και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη της μητέρας

  Παρακολούθηση προγεννητικού εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού με καρδιοτοκογραφία

  Ακουστικός ερεθισμός, καταμέτρηση εμβρυϊκής κυκλοφορίας

  Παραμονή στο κρεβάτι κατά την κύηση υψηλού κινδύνου

  Εισαγωγή στο νοσοκομείο σε μονάδα  επιτήρησης εμβρύου

  Καλή φροντίδα μετά τη γέννηση

  Διαβάστε, επίσης,

  Πρόωρος τοκετός

  Πότε η κύηση είναι υψηλού κινδύνου

  Σύνδρομο των καθ' έξιν αποβολών

  www.emedi.gr

  Τα καλύτερα συμπληρώματα για τη γυναικεία υπογονιμότητα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γυναικεία γονιμότητα

 • Κατεψυγμένη γονιμότητα Κατεψυγμένη γονιμότητα

  Η μέθοδος παράτασης ή διαφύλαξης της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας

  Υπάρχει ασφάλεια για τα αποψυγμένα ωάρια;

  Η ημιτελής σεξουαλική επανάσταση...

  Τα κατεψυγμένα ωάρια αφορούν, κυρίως, γυναίκες με καρκίνο, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, αφού κάνουν την χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, που είναι θεραπείες, που, συνήθως, στειρώνουν τις γυναίκες, να τα χρησιμοποιήσουν.

  Βέβαια, υπάρχουν και άλλα νοσήματα που απειλούν τη γονιμότητα στις γυναίκες και τα ωάρια καταψύχονται και σε αυτές τις περιπτώσεις.

  Τα ωάρια, σήμερα, άρχισαν να καταψύχονται για κοινωνικούς λόγους.

  Η κατάψυξη ωαρίων είναι το μέσο της σύγχρονης γυναίκας που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη ζωή της.

  Η υπερταχεία κατάψυξη ή υαλοποίηση είναι μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η κρυοσυντήρηση προσφέρεται για όσες γυναίκες θέλουν να κάνουν οικογενειακό προγραμματισμό.

  Η κρυοσυντήρηση ωαρίων απευθύνεται σε τρεις συγκεκριμένες ομάδες γυναικών: σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο οι οποίες δεν έχουν ακόμη αρχίσει χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, σε εκείνες που υποβάλλονται σε θεραπεία με τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θεωρούν ότι η κατάψυξη εμβρύων είναι μια επιλογή και σε εκείνες που θα ήθελαν να διατηρήσουν τη μελλοντική ικανότητά τους να αποκτήσουν παιδιά, είτε επειδή δεν έχουν ακόμη έναν σύντροφο, ή για άλλους προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους.

  Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι τοξικές για τα ωοκύτταρα, αφήνοντας λίγα, αν υπάρχουν, βιώσιμα ωάρια. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει στις γυναίκες με καρκίνο την ευκαιρία να διατηρήσουν τα ωάριά τους, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν παιδιά στο μέλλον.

  Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια επιλογή και για γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση που αντιτίθενται είτε για θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους, με την πρακτική της κατάψυξης των εμβρύων. Έχουν τη δυνατότητα να γονιμοποιήσουν μόνο όσα ωάρια θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία IVF, και στη συνέχεια παγώνουν τυχόν εναπομείναντα μη γονιμοποιημένα ωάρια. 


  Μέθοδος κρυοσυντήρησης ωαρίων

  Η διαδικασία ωοληψίας ωοκυττάρων για κρυοσυντήρηση είναι η ίδια με εκείνη για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει μία έως αρκετές εβδομάδες ενέσεις ορμονών που διεγείρουν τις ωοθήκες να ωριμάσουν αρκετά ωάρια. Όταν τα ωάρια είναι ώριμα, πραγματοποιείται η τελική ωρίμανση, κατά προτίμηση με τη χρήση ενός αγωνιστή GnRH παρά με ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), δεδομένου ότι μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Τα ωάρια αφαιρούνται ακολούθως από το σώμα με διακολπική ωοληψία. Η διαδικασία, συνήθως, διεξάγεται υπό νάρκωση. Τα ωάρια καταψύχονται, αμέσως.

  Το ωάριο είναι το μεγαλύτερο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα και περιέχει μία μεγάλη ποσότητα νερού. Όταν το ωάριο παγώσει, οι κρύσταλλοι πάγου που σχηματίζονται μπορεί να καταστρέψουν την ακεραιότητα του κυττάρου. Για να αποφευχθεί αυτό, το αυγό πρέπει να αφυδατωθεί πριν από την κατάψυξη. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας κρυοπροστατευτικά τα οποία αντικαθιστούν το μεγαλύτερο μέρος του νερού μέσα στο κύτταρο και αναστέλλουν το σχηματισμό κρυστάλλων πάγου.

  Τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο βραδείας ψύξεως ή μια νεότερη διαδικασία την υαλοποίηση. Η υαλοποίηση είναι πολύ ταχύτερη, αλλά απαιτεί υψηλότερες συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικών που θα προστεθούν. Το αποτέλεσμα της υαλοποίησης είναι ένα στερεό σαν γυαλί κύτταρο, χωρίς παγοκρυστάλλους. Η υαλοποίηση, σε αντίθεση με την κατάψυξη, είναι μια φυσική μετάβαση. Η υαλοποίηση εξαλείφει το σχηματισμό πάγου εντός και εκτός των ωοκυττάρων σε ψύξη κατά τη διάρκεια της κρυοσυντήρησης. Η υαλοποίηση συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και καλύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την αργή ψύξη όταν εφαρμόζεται σε ωοκύτταρα σε μετάφαση II. Η υαλοποίηση έχει γίνει, επίσης, η μέθοδος επιλογής για προπυρηνικά ωοκύτταρα.

  Κατά τη διαδικασία κατάψυξης, η διαφανής ζώνη, ή κέλυφος του ωαρίου μπορεί να τροποποιηθεί για να γίνει η γονιμοποίηση. Έτσι, σήμερα, όταν τα ωάρια αποψυχθούν, μια ειδική διαδικασία γονιμοποίησης πραγματοποιείται από εμβρυολόγο, και το σπερματοζωάριο ενίεται απευθείας στο ωάριο με μια βελόνα αντί να φυσικά τοποθετώντας το σε ένα πιάτο. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) και χρησιμοποιείται, επίσης, και στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

  Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να βιώσουν την μητρότητα σε αισθητά μεγαλύτερες ηλικίες, για να μην εξαναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

  Όπως, ισχυρίζονται οι γιατροί τα κατεψυγμένα ωάρια δεν έχουν ημερομηνία λήξης και διατηρούν την φρεσκάδα και την ποιότητα της ηλικίας κατά την οποία λήφθηκαν. Επίσης, οι γιατροί υπόσχονται ασφάλεια και μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη διέγερση της ωοθήκης και την ωοληψία.

  Βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες καταψύχουν τα ωάριά τους, όταν καταλάβουν ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα γονιμότητας και το κάνουν μετά τα 35, όταν αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και αποβολών.

  Αλλά και η μεγάλη αλήθεια είναι ότι ακόμη και σε νέες γυναίκες οι περισσότερες εμβρυομεταφορές δεν οδηγούν σε υγιείς κυήσεις και υγιή μωρά. Τα ωάρια μετά την απόψυξη χρειάζονται μικρογονιμοποίηση-ICSI κατά την οποία το σπερματοζωάριο τοποθετείται μέσα στο ωάριο κι έχει αυξημένα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών.

  Ακόμη, το ψυχικό κόστος, αλλά και το οικονομικό, της in vitro γονιμοποίησης είναι μεγάλα, λόγω των ορμονών, των ενέσεων, των υπερήχων και των ωοληψιών. Οι γυναίκες αυτές παθαίνουν κατάθλιψη. 

  Κάποια ή όλα τα ωάρια μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά.

  Οι κίνδυνοι που εμπλέκονται με την κατάψυξη ωαρίων για τις γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία είναι η ίδια με τους κινδύνους από την λήψη ωαρίων για τους σκοπούς της εξωσωματικής γονιμοποίησης:

  αιμορραγία από τη διαδικασία ανάκτησης των ωοκυττάρων

  αντίδραση στις ορμόνες που χρησιμοποιούνται για την επαγωγή υπερωορρηξίας (περισσότερα από ένα ωάρια),

  σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS)

  ηπατική ανεπάρκεια

  καρκίνος μακροπρόθεσμα

  γενετικές ανωμαλίες στο παιδί

  Γιατί κάποιες γυναίκες αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους;

  Κάποιες γυναίκες φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν ποτέ παιδί.

  Κάποιες γυναίκες δεν βρίσκουν τον κατάλληλο σύντροφο.

  Κάποιες γυναίκες είναι φιλόδοξες επαγγελματικά.

  Τα ποσοστά επιτυχίας της κατεψυγμένης γονιμότητας

  Το ποσοστά είναι χαμηλότερη σε κατεψυγμένα ωάρια σε σύγκριση με την υαλοποίηση. Η πιθανότητα να έχει μια γυναίκα μια ζωντανή  γέννηση μετά από τρεις είναι 31,5 τοις εκατό για τις γυναίκες που πάγωσαν τα ωάριά τους σε ηλικία 25 ετών, 25,9 τοις εκατό σε ηλικία 30 ετών,  19,3 τοις εκατό σε ηλικία 35, και 14,8 τοις εκατό στην ηλικία των 40. 

  Η κρυοσυντήρηση ωαρίων πρέπει να γίνεται σε ειδική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

  Οι Μονάδες Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσφέρουν ευρύ φάσμα υπηρεσιών:

  -Έλεγχος ανδρικής και γυναικείας γονιμότητας

  -Σπερμοδιάγραμμα και διερεύνηση παραμέτρων γονιμότητας

  -Παρακολούθηση και έλεγχος ωοθηλακιορρηξίας

  -Σπερματέγχυση ομόλογος ή ετερόλογος (IUI)

  -Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

  -Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

  -Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένων σπερματοζωαρίων (IMSI)

  -Λήψη σπερματοζωαρίων από επιδιδυμίδα ή όρχεις (PESA, TESE)

  -Κρυοσυντήρηση εμβρύων, ωαρίων, σπέρματος, ορχικού ιστού

  -Υποβοηθούμενη εκκόλαψη (Assisted Hatching)

  -Ανάπτυξη και μεταφορά βλαστοκύστης

  -Προεμφυτευτική Διάγνωση (P.G.D)

  -Διατήρηση γονιμότητας και κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού

  -Δωρεά ωαρίων

  Διαβάστε τι ισχύει στον ΕΟΠΥΥ για τις διαδικασίες έγκρισης για εξωσωματική γονιμοποίηση

   

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Η στείρωση στους άντρες

  Εξωσωματική Γονιμοποίηση

  www.emedi.gr