Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 11:00

Η μαστίτιδα κατά το θηλασμό

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η φλεγμονή του μαστού της γυναίκας κατά τον θηλασμό

Μαστίτιδα, ICD-10 N61, είναι η φλεγμονή μέρους του μαστού μιας γυναίκας. Η μαστίτιδα είναι συχνή στις θηλάζουσες μητέρες. H συχνότητα της μαστίτιδας ποικίλλει από 3 έως 20%, ανάλογα με τον ορισμό και τη διάρκεια παρακολούθησης μετά τον τοκετό. Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, παρόλα αυτά η μαστίτιδα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Τις περισσότερες φορές, η αιτία της μαστίτιδας είναι διάφοροι λανθασμένοι χειρισμοί που μπορούν εύκολα να αποφευχθούν.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να προδιαθέσουν μία γαλουχούσα γυναίκα να αναπτύξει μαστίτιδα:

 • Βλάβη θηλής, κυρίως αν συνυπάρχει αποικισμός με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο
 • Όχι συχνά γεύματα ή περιορισμός της συχνότητας και της διάρκειας των γευμάτων θηλασμού
 • Παράλειψη γευμάτων θηλασμού
 • Κακή τοποθέτηση ή φτωχές και ασυντόνιστες θηλαστικές κινήσεις βρέφους που οδηγούν σε μη αποτελεσματική απομάκρυνση γάλακτος  
 • Ασθένεια μητέρας ή βρέφους
 • Υπερπαραγωγή γάλακτος
 • Ταχύς απογαλακτισμός
 • Εφαρμογή πίεσης στο μαστό (π.χ. σφιχτό στηθόδεσμο, μπανέλες στηθόδεσμου, ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου) 
 • Λευκή φλύκταινα στη θηλή ή αποφραγμένος πόρος θηλής: φυσαλίδα γάλακτος, κοκκιώδες υλικό, μύκητες κάντιντα
 • Άγχος και κούραση μητέρας
 • Φτωχή διατροφή μητέρας (παρουσία συγκεκριμένων διαιτητικών παραγόντων κινδύνου στον άνθρωπο δεν έχουν  αποδειχθεί).

Πώς θα την αντιμετωπίσουμε

1.    Αποτελεσματική απομάκρυνση του γάλακτος από το μαστό που πάσχει.  Μη σταματάτε το θηλασμό αν έχετε μαστίτιδα, το μωρό δεν κινδυνεύει αν θηλάσει από το μαστό που έχει φλεγμονή ή μόλυνση.  Το μωρό πρέπει να θηλάζει συχνά, τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες, ξεκινώντας αν γίνεται από το στήθος που έχει το πρόβλημα.  Πριν το θηλασμό εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες στο στήθος και κάντε μαλάξεις κυκλικά ξεκινώντας από την περιφέρεια του μαστού προς τη θηλή.  Τοπικές μαλάξεις στην διογκωμένη περιοχή με τον ίδιο τρόπο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.  Μετά το θηλασμό ίσως χρειαστεί να αδειάσετε κι άλλο το μαστό με το θήλαστρο ή το χέρι.  Αν πονάτε πολύ και δεν αντέχετε να θηλάσετε από το διογκωμένο μαστό χρειάζεται οπωσδήποτε να αδειάσετε το στήθος με το θήλαστρο ή το χέρι.  Αν το γάλα παραμείνει στο στήθος κινδυνεύετε να πάθετε  απόστημα μαστού.
2.    Αν ο πόνος εμποδίζει το γάλα να κατέβει  από το μαστό που έχει το πρόβλημα ξεκινήστε το θηλασμό από τον άλλο μαστό και μόλις νιώσετε το γάλα σας να κατεβαίνει βάλτε το μωρό να θηλάσει από την άλλη μεριά. 
3.    Ξεκουραστείτε, πιείτε άφθονα υγρά, φάτε σωστά.
4.    Μετά το θηλασμό κάντε κρύες κομπρέσες στο στήθος για να ανακουφiστείτε από τον πόνο.
5.    Πάρτε οπωσδήποτε αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, όπως ιβουπροφένη ή παρακεταμόλη.  Δεν περνάνε στο γάλα και δεν επηρεάζουν το μωρό που θηλάζει.
6.    Αν δεν υπάρχει βελτίωση μετά από 12-24 ώρες, αφού έχετε εφαρμόσει όλα τα παραπάνω, ή τα συμπτώματα χειροτερεύουν απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο θηλασμού, θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση.  Οι αντιβιώσεις που δίνονται για τη μαστίτιδα cephalexin, dicloxacillin είναι συμβατές με το θηλασμό. Αν πάρετε αντιβίωση πρέπει να συνεχίσετε να αδειάζετε το στήθος και ειδικά την διογκωμένη περιοχή με μαλάξεις και συχνούς θηλασμούς.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το θηλασμό

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θηλασμό

thilasmos

Διαβάστε, επίσης

Διαφορική διάγνωση έκκρισης θηλής

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2756 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 09:36
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Σχετικά Άρθρα