Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 10:02

Απόγονοι χωρίς σπερματοζωάρια και ωάρια

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Νέα συνταγή εγκυμοσύνης

Όλοι γνωρίζουμε ότι για τη σύλληψη του βρέφους είναι απαραίτητο το σπερματοζωάριο και το ωάριο. Αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. Μπορεί να γίνει κι αλλιώς...

Η νέα συνταγή εγκυμοσύνης περιλαμβάνει μία μήτρα και μερικά κύτταρα από δέρμα. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με την ανακάλυψή τους αυτή και οι απόλυτα υπογόνιμοι άνθρωποι θα μπορούν να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά.


Το τεχνητό σπερματοζωάριο

Είναι η λύση στην απόλυτη ανδρική υπογονιμότητα. Τα πειράματα που στέφθηκαν με επιτυχία έγιναν το 2011 σε ποντίκια, μιας κι έχουν παρόμοια βιολογία με τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες πήραν stem cells (βλαστοκύτταρα) από το δέρμα των ποντικών και με ειδική μέθοδο στο εργαστήριο τα μετέτρεψαν σε σπερματοκύτταρα. Στη συνέχεις με ειδική επεξεργασία τα σπερματοκύτταρα τα μετέτρεψαν σε επιβλάστη, το ένα από τα δύο βασικά στρώματα για τη δημιουργία ανθρώπινων οργάνων κατά την εγκυμοσύνη. Μετά με μια απλή μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν από τα σπερματοζωάρια και στη συνέχεια φυτεύτηκαν στα θηλυκά ποντίκια που γέννησαν γόνιμους απογόνους.


Το τεχνητό ωάριο

Είναι η λύση στην απόλυτη γυναικεία υπογονιμότητα ή όταν η γυναίκα σταματήσει να είναι γόνιμη, λόγω ηλικίας. Περίπου ένα έτος μετά την δημιουργία του τεχνητού σπερματοζωαρίου στην Ιαπωνία επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητά ωάρια. Καταρχήν πήραν πάλι βλαστοκύτταρα από δερματικά κύτταρα εμβρύων και τα μετέτρεψαν σε απλά βλαστοκύτταρα. Μετά τοποθέτησαν στην μήτρα των θηλυκών ποντικών τα απλά βλαστοκύτταρα για να γίνουν κύτταρα ωαρίου. Και η εγκυμοσύνη πέτυχε...


Η εφαρμογή σε ανθρώπους

Η μέθοδος θα γίνεται σε άνδρες με στειρότητα και σε γυναίκες που δεν μπορούν να παράγουν υγιή ή καθόλου ωάρια. Άρα ο καθένας θα μπορεί μελλοντικά να κάνει παιδιά με το δικό του DNA. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει το πείραμα με δερματικά κύτταρα ενήλικων ποντικιών  και όχι εμβρύων και αν πετύχει θα αρχίσουν τα πειράματα σε ανθρώπους, γιατί δεν θα υπάρχει η ηθική αντίρρηση για ''χρήση ιστών από ανθρώπινα έμβρυα''.

Και φυσικά θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε να αξιολογηθεί η ακεραιότητα της υγείας των απογόνων από τεχνητά ωάρια και σπερματοζωάρια.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα

apogonoi

Διαβάστε, επίσης,

Πώς οι άντρες μπορούν να βελτιώσουν το σπέρμα τους

Το κινητό μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων

Οι κίνδυνοι που έχουν τα παιδιά της εξωσωματικής

Αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας

Γονίδιο ένοχο για την ανδρική υπογονιμότητα

Έλεγχος γονιμότητας ανδρών

Οι πιο απλές θεραπείες υπογονιμότητας

Menotropin για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η σάουνα μπορεί να καταστρέψει το σπέρμα

Το ποδήλατο επικίνδυνο για το σπέρμα

Εξέταση τραχηλικής βλέννας

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Σύνδρομο των καθ' έξιν αποβολών

Άντρες χωρίς όρχεις

Τεχνητό σπέρμα και ωάρια

Ανδρική υπογονιμότητα

Ρόφημα για τη γυναικεία υπογονιμότητα

Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος;

Βελονισμός για την υπογονιμότητα

Στείρωση

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2280 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 23:22
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα