Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 10:44

Υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο υπερθυρεοειδισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνιος

Ο υπερθυρειδισμός στην εγκυμοσύνη εάν δεν διαγνωσθεί και θεραπευθεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο, όπως αποβολή, καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου, εμβρυική ταχυκαρδία, πρόωρο τοκετό, υπέρταση, καθώς και θυρεοτοξική κρίση, όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών αυξηθούν πολύ.


Η πιο συχνή αιτία μητρικού υπερθυρεοειδισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αυτοάνοση νόσος Graves. Η συγκεκριμένη νόσος συναντάται σε 80-85% των περιπτώσεων. Η νόσος προσβάλλει σχεδόν 1 στις 1500 γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες που είχαν νόσο Graves πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να παρουσιάσουν κατά την εγκυμοσύνη έξαρση στη νόσο. Εκτός από τη νόσο Graves υπάρχουν και άλλα πιο σπάνια αίτια υπερθυρεοειδισμού, όπως η θυρεοειδίτιδα, η τοξική βρογχοκήλη κλπ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης η θυροξίνη (Τ4) του πλάσματος φυσιολογικά αυξάνεται λόγω αύξησης των συγκεντρώσεων της σφαιρίνης δέσμευσης της θυροξίνης (TBG), αλλά σπάνια υπερβαίνει τα 15 μg/dl.

Αν υπάρχει υπόνοια υπερθυρεοειδισμού, αρχικά πρέπει να μετρηθεί η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) του πλάσματος. Αν βρεθεί χαμηλότερη από 0,1 μU/ml, η διάγνωση πρέπει να επιβεβαιωθεί με προσδιορισμό της ελεύθερης θυροξίνης (freeT4-ED) του πλάσματος.

Αν υπάρχουν εμφανείς κλινικές ενδείξεις υπερθυρεοειδισμού, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης αρκεί η ανεύρεση σημαντικής αύξησης του δείκτη Τ4.


Θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη

Προσοχή η μεθιμαζόλη δεν χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη γιατί προκαλεί συγγενή ελαττώματα στο έμβρυο.

Χορηγείται προπυλοθειουρακίλη, 100mgPOs (από το στόμα) x3 φορές/ημέρα και η δόση της προσαρμόζεται, έτσι ώστε ο δείκτης της θυροξίνης να διατηρείται κοντά στο ανώτερο φυσιολογικό όριο. Συχνά στα μεταγενέστερα στάδια της κύησης πολλές φορές η απαιτούμενη δόση της προπυλοθειουρακίλης ελαττώνεται.

Προπρανολόλη. Χρησιμοποιείται για ανακούφιση των συμπτωμάτων μέχρι να δράσει η προπυλοθειουρακίλη. 10-40mgPOs (από το στόμα) x4φορές/ημέρα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο και το νεογνό παρακολουθούνται συχνά για υπερθυρεοειδισμό.

Η φροντίδα της θυρεοειδικής υγείας αποτελεί και αυτή ένα σημαντικό κομμάτι της γενικότερης φροντίδας της υγείας της μέλλουσας μητέρας, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι συνθήκες της ποθούμενης σύλληψης και εγκυμοσύνης.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Διαβάστε, επίσης,

Αν έχετε συχνά ταχυκαρδία

Πρόωρος τοκετός

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδικές παθήσεις

Έκτακτες συστολές

Η τριχόπτωση στις γυναίκες

Οι β αδρενεργικοί αναστολείς

Κολπική μαρμαρυγή

Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα

Τα πιο ευαίσθητα σημεία της γυναίκας

Κάνετε πλήρη έλεγχο θυρεοειδούς

Οι ενδοκρινολογικές αιτίες πυρετού

Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν ιατρικές καταστάσεις

Η τροφοβλαστική νόσος της κύησης

Αλκαλική φωσφατάση

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1928 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 09:35
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα