Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 12:17

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τα ινομυώματα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οι σημαντικότερες πληροφορίες για τα ινομυώματα

Τι είναι τα ινομυώματα της μήτρας;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μη καρκινωματώδεις διογκώσεις του μυϊκού ιστού της μήτρας. Τα ινομυώματα μπορεί να κυμαίνονται σε αριθμό και μέγεθος από ένα σε πολλαπλά, και από πολύ μικρά μέχρι μεγάλα. 70% έως 80% όλων των γυναικών θα έχουν ινομυώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Ο ιατρικός όρος για το ινομυώμα είναι λειομύωμα ή μύωμα.


Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν πολύ ήπια συμπτώματα ή και καθόλου.

Σε γυναίκες που έχουν συμπτώματα, οι καλοήθεις όγκοι της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν:

 • Πίεση στην ουροδόχο κύστη ή το ορθό
 • Συχνουρία
 • Δυσκοιλιότητα ή/και πόνο στο ορθό
 • Κοιλιακό άλγος
 • Αν τα ινομυώματα γίνει πολύ μεγάλα, μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακή διόγκωση κάνοντας μια γυναίκα να φαίνεται σαν έγκυος.
 • Τα ινομυώματα μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν αλλαγές στην περίοδο:

-Ήπιο έως σοβαρό πόνο και κράμπες

-Βαρύτερη αιμορραγία, μερικές φορές με θρόμβους στο αίμα

-Μεγαλύτερη σε διάρκεια ή πιο συχνή έμμηνο ρύση

-Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων


Διαφοροδιάγνωση ινομυωμάτων και ενδομητρίωσης

Τα ινομυώματα είναι μια αιτία σοβαρού πόνου στην περίοδο, αλλά πόνος μπορεί, επίσης, να προκληθεί και από ενδομητρίωση. Ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν ιστός από την εσωτερική επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτός ο ιστός διασπάται και αιμορραγεί κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, προκαλώντας επώδυνο ουλώδη ιστό. Ο πόνος των ινομυωμάτων ή της ενδομητρίωσης μπορεί επίσης να συμβαίνει μεταξύ των περιόδων.


Τι προκαλεί τα ινομυώματα;

Η ακριβής αιτία των ινομυωμάτων είναι άγνωστη. Η ανάπτυξη τους έχει συνδεθεί με τις γυναικείες ορμόνες τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν εμμηναρχή σε νεαρότερη ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυώματα.


 Τύποι ινομυωμάτων

 • Τα τοιχωματικά ινομυώματα, είναι τα πιο συχνά, και αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση της μήτρας.
 • Τα υπορρογόνια ινομυώματα αναπτύσσονται στο εξωτερικό της μήτρας. Καθώς μεγαλώνουν, μπορούν να προκαλέσουν πόνο λόγω του μεγέθους ή της πίεσης σε γειτονικά όργανα.
 • Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα μεγαλώνουν ακριβώς κάτω από την επένδυση της μήτρας και εξέχουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά αιμορραγία και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές.
 • Άλλα ινομυώματα μεγαλώνουν  μέσα ή έξω από τη μήτρα.

Είναι δυνατόν μία γυναίκα να έχει περισσότερα από ένα είδος ινομυωμάτων.


Ποιες γυναίκες αναπτύσσουν  ινομυώματα

 • Συνήθως εμφανίζονται μεταξύ  30 και 40ετών
 • Είναι πιο συχνά σε μαύρες γυναίκες. Αναπτύσσονται γρήγορα και εμφανίζονται σε νεαρότερη ηλικία σε μαύρες γυναίκες.
 • Αν ένα μέλος της οικογένειας έχει ινομυώματα αυξάνεται ο κίνδυνος για μια γυναίκα.
 • Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και με  υψηλή πίεση του αίματος γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επιπλοκές ινομυωμάτων

-Μερικές γυναίκες με ινομυώματα βιώνουν ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια των περιόδων τους και μπορεί να γίνει αποκτήσουν αναιμία. Πολλές περιπτώσεις αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου από τις περιόδους είναι ήπιες και μπορεί να διορθωθούν με μια αλλαγή στη διατροφή και με συμπληρώματα σιδήρου. Η ανεπεξέργαστη αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και λήθαργο και, σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

-Τα ινομυώματα συνήθως δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες με ινομυώματα βιώνουν περισσότερες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο και έντονη αιμορραγία μετά τον τοκετό, που μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ινομυώματα μπορεί να μπλοκάρουν τις σάλπιγγές σας. Τα ινομυώματα που αυξάνονται κατά μήκος του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας μπορεί να καταστήσουν δύσκολο σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί.


Πότε μια γυναίκα με ινομυώματα πρέπει να δει ένα γιατρό

Δείτε το γιατρό σας αν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία
 • Περίοδοι που έγιναν πιο επώδυνοι
 • Συχνή ούρηση ή ανικανότητα να ελέγχετε τη ροή των ούρων
 • Μια αλλαγή στην διάρκεια της περιόδου σας για διάστημα τριών έως έξι κύκλων
 • Νέος επίμονος πόνος ή δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της λεκάνης

Διάγνωση ινομυωμάτων

 • Ο γιατρός σας μπορεί να ψηλαφήσει μέτρια και μεγάλα ινομυώματα της μήτρας κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας.
 • Εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα, μπορεί να δείξουν πληροφορίες για το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων.
 • Για τις γυναίκες με ινομυώματα που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, ένα τεστ που ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία θα αναδείξει το περίγραμμα της μήτρας και των σαλπίγγων και μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες.
 • Άλλες διαδικασίες για να απεικονίσουν το εσωτερικό της μήτρας ή της κοιλιά μπορεί, επίσης, να χρειαστούν, όπως η αξονική κάτω κοιλίας και η μαγνητική κάτω κοιλίας.

Θεραπεία ινομυωμάτων

-Αναλγητικά φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των κραμπών της εμμηνόρροιας.

-Από του στόματος αντισυλληπτικά για να ελεγχθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτό, συνήθως, οδηγεί σε ελαφρύτερες περιόδους και μπορεί να ανακουφίσουν  από τον πόνο που σχετίζεται με ινομυώματα, όπως και από τις βαριές αιμορραγίες και τις κράμπες. Άλλες ορμονικές μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων που μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα των ινομυωμάτων περιλαμβάνουν ενέσεις προγεστερόνης ή ενδομήτρια σπειράματα απελευθέρωσης προγεστίνης.

-Οι αγωνιστές απελευθέρωσης της ορμόνης γοναδοτροπίνης (GnRH) μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων από τα ινομυώματα με τη διακοπή των περιόδων και τη συρρίκνωση των ινομυωμάτων. Οι GnRH αγωνιστές μπλοκάρουν την παραγωγή οιστρογόνων, ώστε μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν την απώλεια των οστών, εξάψεις και κολπική ξηρότητα. Τα ινομυώματα μπορεί να επιστρέψουν στο προηγούμενο μέγεθός τους μετά το τέλος της θεραπείας. Οι μπορούν GnRH αγωνιστές να χρησιμοποιηθούν για να συρρικνωθούν μεγάλα ινομυώματα πριν από τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ινομυωμάτων.

-Ο εμβολισμός ινομυωμάτων γίνεται για τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Ένας καθετήρας οδηγείται προς την αρτηρία της μήτρας. Μικροσκοπικά σωματίδια από πλαστικό ή ζελατίνη στη συνέχεια τοποθετούνται στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το ινομύωμα, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο εμβολισμός δεν θα πρέπει να είναι μια επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες μετά τη θεραπεία.

-Η χειρουργική εκτομή, αφαιρεί, συνήθως, ένα μεγαλύτερο ινομύωμα, είτε μέσω της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης ή λαπαροσκοπικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ινομυώματα μεγαλώνουν ξανά. Σπάνια, μια ινομυωματεκτομή αφήνει ουλώδη ιστό που καθιστά αδύνατο το να μείνετε έγκυος. Μερικές γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα ή πολύ μεγάλα ινομυώματα μπορεί να επιλέξει να κάνουν υστερεκτομή, μια διαδικασία που αφαιρεί τη μήτρα. Η εκτομή του ενδομητρίου, δεν είναι κατάλληλη για τη θεραπεία μικρότερων ινομυωμάτων, γιατί καταστρέφει το τοίχωμα της μήτρας, το οποίο καθιστά αδύνατο το να μείνετε έγκυος.

-Υπερηχογράφημα για να καταστραφούν τα ινομυώματα χωρίς κίνδυνο βλάβης της μήτρας. Η θεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής έντασης κύματα υπερήχων που καταστρέφουν τον ινομυωματώδη ιστό. Οι περισσότερες γυναίκες ανακάμπτουν γρήγορα από αυτή τη διαδικασία και μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους δραστηριότητα εντός 24 ωρών. Δεν συνιστάται για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες.

-Αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με την άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τα ινομυώματα. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που ασκούνται επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερα ινομυώματα από τις γυναίκες που γυμνάζονταν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Η παχυσαρκία, είναι, επίσης, ένας παράγοντας κινδύνου για τα ινομυώματα. Έτσι, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο για ινομυώματα.

-Θεραπεία της αναιμίας

Οι γυναίκες με ινομυώματα που δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής μπορεί να αναπτύξουν αναιμία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, και τα ενισχυμένα με σίδηρο ψωμιά και τα δημητριακά. Καλό είναι να λαμβάνονται και συμπληρώματα σιδήρου.

Διαβάστε, επίσης,

Για πoιους λόγους δεν μπορείτε να κάνετε παιδί

Ενδομήτριες συμφύσεις

Πώς η ακράτεια ούρων προκαλεί κατάθλιψη

Σύνδρομο της Υπερδραστήριας Κύστης

Υγρά πεπτίδια

Ρομποτική Χειρουργική στην Γυναικολογία

Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Λειομυώματα

Ουροδυναμική μελέτη

Μηνορραγία

Λυγαριά

Λευκή μελιά

Ινομυώματα

Πώς δημιουργούνται τα ινομυώματα;

Έκτοπη κύηση

Eνδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική

Θεραπευτικές εφαρμογές εμβολισμού

Δυσμηνόρροια

Σύνδρομο των καθ' έξιν αποβολών

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 11425 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 23:00
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα