Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 16:26

Υστερεκτομή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Μην κάνετε υστερεκτομή υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις


Υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας.

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, που μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει την αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, των σαλπίγγων και άλλων δομών.

Συνήθως, πραγματοποιείται από γυναικολόγο και η υστερεκτομή μπορεί να είναι ολική (αφαίρεση του σώματος, του πυθμένα και του τραχήλου της μήτρας). H πλήρης μπορεί να είναι μόνο μερική με αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας, αφήνοντας ανέπαφο τον τράχηλο της μήτρας.

Η αφαίρεση της μήτρας και η αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων έχει χειρουργικούς κινδύνους, καθώς και μακροπρόθεσμες συνέπειες, έτσι ώστε η χειρουργική επέμβαση, συνήθως, συνιστάται όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές δεν είναι διαθέσιμες ή έχουν αποτύχει.

Αναμένεται ότι η συχνότητα της υστερεκτομής θα ελαττωθεί, καθώς, υπάρχουν καλές εναλλακτικές λύσεις σε πολλές περιπτώσεις.

Η ωοθηκεκτομή (αφαίρεση ωοθηκών) γίνεται συχνά μαζί με την υστερεκτομή για να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η προφυλακτική ωοθηκεκτομή χωρίς επείγουσα ιατρική ένδειξη μειώνει τα ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης μιας γυναίκας σημαντικά και έχει άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό το αποτέλεσμα δεν περιορίζεται στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ακόμα και οι γυναίκες που έχουν ήδη εισέλθει στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν μια μείωση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης μετά από ωοθηκεκτομή.

 


Ενδείξεις υστερεκτομής

Η υστερεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που έχει κινδύνους και οφέλη, και επηρεάζει την ορμονική ισορροπία της γυναίκας και τη γενική υγεία για την υπόλοιπη ζωή της. Εξαιτίας αυτού, η υστερεκτομή, συνήθως, συνιστάται ως έσχατη λύση για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.

Τέτοιες παθήσεις είναι:

 • Ορισμένοι τύποι καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του ενδομητρίου ή οι όγκοι και τα ινομυώματα της μήτρας που δεν ανταποκρίνονται σε πιο συντηρητικές επιλογές θεραπείας.
 • Η σοβαρή και δυσεπίλυτη ενδομητρίωση και / ή αδενομύωση μπορεί να είναι ενδείξεις υστερεκτομής όταν οι φαρμακευτικές ή άλλες χειρουργικές επιλογές έχουν εξαντληθεί.
 • Ο χρόνιος πυελικός πόνος, συνήθως, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτικές ή άλλες χειρουργικές επιλογές.   
 • Μετά τον τοκετό, είτε σε περίπτωση πρόδρομου πλακούντα ή ως έσχατη λύση σε περίπτωση υπερβολικής μαιευτικής αιμορραγίας.
 • Σε πρόπτωση της μήτρας.
 • Μερικές φορές, οι γυναίκες εκφράζουν την επιθυμία να υποβληθούν σε εκλεκτική υστερεκτομή, χωρίς λόγο
 • Προφύλαξη έναντι ορισμένων καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος, ειδικά αν υπάρχει ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος (BRCA1 ή BRCA2 μετάλλαξη), ή σε περίπτωση υποτροπής αυτών των καρκίνων.
 • Μέθοδος της αλλαγής φύλου σε γυναίκες.    

Τύποι υστερεκτομής

Υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας. Ωστόσο, και άλλα όργανα, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και ο τράχηλος της μήτρας πολύ συχνά αφαιρούνται ως μέρος της χειρουργικής επέμβασης.

 • Ριζική υστερεκτομή είναι η πλήρης αφαίρεση της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, του ανώτερου τμήματος του κόλπου, και των παραμητρίων. Ενδείκνυται για καρκίνο. Οι λεμφαδένες, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες, επίσης, συνήθως απομακρύνονται, όπως στην υστερεκτομή κατά Wertheim.
 • Ολική υστερεκτομή είναι η πλήρης αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου, με ή χωρίς εκτομή των ωοθηκών.
 • Μερική υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας, αφήνοντας τον τράχηλο της μήτρας. Η μερική υστερεκτομή προτάθηκε αρχικά με την προσδοκία ότι μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία μετά από υστερεκτομή γιατί έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας προκαλεί υπερβολική νευρολογική και ανατομική αναστάτωση, οδηγώντας έτσι σε κολπική βράχυνση, κολπική θολωτή πρόπτωση, και κολπικές συμφύσεις. Αυτά τα θεωρητικά πλεονεκτήματα, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, αλλά και άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ολική υστερεκτομή. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι ο κίνδυνος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν εξαλείφεται και οι γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν κυκλική αιμορραγία (αν και αισθητά μικρότερη από ό, τι πριν από τη χειρουργική επέμβαση).

Τεχνική υστερεκτομής

Η υστερεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους.

 • Η παλαιότερη γνωστή τεχνική είναι η κοιλιακή τομή.
 • Στη συνέχεια, η διακολπική (που εκτελεί την υστερεκτομή μέσω του κολπικού καναλιού) και
 • Η λαπαροσκοπική-διακολπική

-Κοιλιακή υστερεκτομή

Η κοιλιακή υστερεκτομή γίνεται μέσω λαπαροτομίας. Μια εγκάρσια (Pfannenstiel) εντομή γίνεται διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος, συνήθως πάνω από το ηβικό οστό, όσο πιο κοντά προς την άνω γραμμή του τριχωτού του εφήβαιου και είναι παρόμοια με την τομή που γίνεται για μια καισαρική τομή. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη μεγαλύτερη πρόσβαση στις αναπαραγωγικές δομές και γίνεται κανονικά για την αφαίρεση ολόκληρου του αναπαραγωγικού συστήματος. Ο χρόνος αποκατάστασης για μια ανοιχτή υστερεκτομή είναι 4-6 εβδομάδες και μερικές φορές και περισσότερο λόγω της τομής του κοιλιακού τοιχώματος. Ιστορικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν την τεχνική είναι οι λοιμώξεις, αλλά τα ποσοστά μόλυνσης είναι καλά ελεγχόμενα και δεν υπάρχει σημαντική ανησυχία στην σύγχρονη ιατρική πρακτική. Η ανοιχτή υστερεκτομή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξερεύνηση της κοιλιακής κοιλότητας και για περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.

-Κολπική υστερεκτομή

Η κολπική υστερεκτομή γίνεται εξ ολοκλήρου μέσω του κολπικού καναλιού και έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με την εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, όπως λιγότερες επιπλοκές, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και μικρότερο χρόνο επούλωσης.

-Η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή

Με την ανάπτυξη των λαπαροσκοπικών τεχνικών η λαπαροσκοπική υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα επειδή σε σύγκριση με την κοιλιακή διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική και η μετεγχειρητική ανάρρωση είναι πολύ ταχύτερη. Επιτρέπει, επίσης, την καλύτερη εξερεύνηση και είναι λίγο πιο περίπλοκη από τις χειρουργικές επεμβάσεις με την διακολπική τεχνική. Αρχίζει με λαπαροσκόπηση και ολοκληρώνεται έτσι ώστε η τελική αφαίρεση της μήτρας (με ή χωρίς αφαίρεση των ωοθηκών) να γίνεται, μέσω του κολπικού καναλιού.

-H λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη υστερεκτομή με διατήρηση του τραχήλου της μήτρας

Η λαπαροσκοπική υποβοηθούμενη υστερεκτομή με διατήρηση του τραχήλου της μήτρας αναπτύχθηκε αργότερα για να απομακρυνθεί η μήτρα χωρίς την αφαίρεση του τραχήλου χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο τεμαχισμού που κόβει τη μήτρα σε μικρά κομμάτια που μπορεί να αφαιρεθούν από την κοιλιακή κοιλότητα μέσω της λαπαροσκοπικής τεχνικής.

-Η ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή

Γίνεται αποκλειστικά μέσω λαπαροσκόπησης στην κοιλιά.

-Άλλες τεχνικές

Άλλη μέθοδος της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της μήτρας, είναι η λαπαροσκοπική υστερεκτομία χωρίς τον τράχηλο της μήτρας, που γίνεται στο σύνολό της με λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, αλλά η μήτρα ακρωτηριάζεται μεταξύ του τραχήλου της μήτρας και του πυθμένα.

-Η διπλής εισόδου λαπαροσκόπηση είναι μια μορφή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με τη χρήση δύο τομών μέσης γραμμής 5 χιλιοστών, αλλά τα κομμάτια απομακρύνονται από τον κόλπο.

-Η ρομποτική υστερεκτομή είναι μια παραλλαγή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με τη χρήση ειδικών τηλεχειριζόμενων μέσων που επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο με τρισδιάστατη εικόνα.Σύγκριση των τεχνικών υστερεκτομής

Η κοιλιακή τεχνική πολύ συχνά εφαρμόζεται σε δύσκολες συνθήκες ή όταν αναμένονται επιπλοκές. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ποσοστό επιπλοκών και ο χρόνος που απαιτείται για τη χειρουργική επέμβαση συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά με άλλες τεχνικές, ωστόσο ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η κολπική υστερεκτομή έδειξε ότι είναι ανώτερη από την κοιλιακή λαπαροσκοπική με λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα όταν η κολπική χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή, αλλά έχει, επίσης, το μειονέκτημα του σημαντικά μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για τη χειρουργική επέμβαση.
Η κολπική υστερεκτομή είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή που είναι εφικτή χωρίς ολική αναισθησία ή στη βραχεία νοσηλεία.
Ο χρόνος που απαιτείται για τις διάφορες τεχνικές:

κοιλιακή μέσος όρος 55,2 λεπτά

κολπική μέσος όρος 46,6 λεπτά

λαπαροσκοπική (όλες οι παραλλαγές) κατά μέσο όρο 82,5 λεπτά
Η υστερεκτομή για καλοήθεις ενδείξεις καλύτερα να εκτελείται με τη διακολπική τεχνική.
Η ρομποτική χειρουργική έχει πολύ παρόμοια κλινικά αποτελέσματα. Η ρομποτική χειρουργική δεν ωφελεί τις γυναίκες με καλοήθεις γυναικολογικές νόσους, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.
Η υστερεκτομή με κοιλιακή λαπαροτομία συσχετίζεται με πολύ υψηλότερη συχνότητα εντερικών συμφύσεων σε σχέση με άλλες τεχνικές.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφόρων τεχνικών υστερεκτομής

Τεχνική

Οφέλη

Μειονεκτήματα

Κοιλιακή υστερεκτομή

 • Δεν υπάρχει περιορισμός από το μέγεθος της μήτρας
 • Συνδυασμός με χειρουργική επέμβαση για ακράτεια
 • Μεγαλύτερη διάρκεια της νοσηλείας
 • Υψηλότεροποσοστόεπιπλοκών
 • Μεγαλύτερηπερίοδοςανάρρωσης

Κολπική υστερεκτομή

 • Μικρότεροςχρόνοςεγχείρησης
 • Σύντομη περίοδος αποκατάστασης
 • Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις γυνικολογικές
 • Περιορισμός από το μέγεθος της μήτρας και προηγούμενο χειρουργείο
 • Μεγαλύτερη απώλεια αίματος
 • Περιορισμένη ικανότητα για αξιολόγηση των σαλπίγγων         και των ωοθηκών

Λαπαροσκοπική υστερεκτομή με διατήρηση του τραχήλου της μήτρας

 • Χαμηλός κίνδυνος επιπλοκών
 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Μικρός χρόνος νοσηλείας
 • 10-17% των ασθενών συνεχίζουν να έχουν ελάχιστη αιμορραγία στην έμμηνο ρύση

Η λαπαροσκοπική υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή

 • Πιθανή ακόμη και με μεγαλύτερη μήτρα και μετά από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση
 • Συνδυασμός με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις
 • Μεγάλος χρόνος επέμβασης
 • Υψηλό κόστος

Ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή

 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Μικρή διάρκεια θεραπείας
 • Κανένα

Οφέλη της υστερεκτομής

Ένας σημαντικός αριθμός των ασθενών που κάνουν υστερεκτομή έχουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά από υστερεκτομή, καθώς και σημαντική βελτίωση στη συνολική σωματική και ψυχική υγεία τους ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση τους. Ωστόσο στην πραγματικότητα κάποιοι ισχυρίζονται ότι ισχύει το αντίθετο.

Ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών μετά υστερεκτομή φαίνεται να μειώνεται ουσιαστικά, ακόμη και όταν οι ωοθήκες διατηρούνται.


Ανεπιθύμητες ενέργειες της υστερεκτομής

Η υστερεκτομή έχει όπως και κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση έχει ορισμένους κινδύνους και παρενέργειες.

 • Η βραχυπρόθεσμη θνησιμότητα (εντός 40 ημερών από την επέμβαση) είναι 1-6 περιπτώσεις ανά 1.000 όταν γίνεται για καλοήθη αίτια. Ο κίνδυνος για χειρουργικές επιπλοκές είναι η παρουσία ινομυωμάτων, η νεότερη ηλικία (αγγειακή λεκάνη με υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας, και η μεγαλύτερη μήτρα) και η δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας.

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο, όταν εκτελείται σε ασθενείς που είναι έγκυες, έχουν καρκίνο ή άλλες επιπλοκές.

 • Η μακροπρόθεσμη θνησιμότητα είναι σχετικά μικρή. Οι γυναίκες κάτω από την ηλικία των 45 ετών έχουν μια σημαντικά αυξημένη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα που πιστεύεται ότι προκαλείται από τις ορμονικές παρενέργειες της υστερεκτομής και την προφυλακτική ωοθηκεκτομή. Περίπου το 35% των γυναικών μετά την υστερεκτομή υποβλήθηκαν σε μια άλλη χειρουργική επέμβαση εντός 2 ετών.
 • Τραυματισμός του ουρητήρα συμβαίνει σε 0,2 ανά 1.000 περιπτώσεις κολπικής υστερεκτομής και 1,3 ανά 1.000 περιπτώσεις κοιλιακής υστερεκτομής. Η βλάβη εμφανίζεται συνήθως στον άπω ουρητήρα. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 3 έως 5 ημέρες ή περισσότερο για την κοιλιακή υστερεκτομή και 2 έως 3 ημέρες για την κολπική ή τις λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενες κολπικές διαδικασίες. Η πλήρης αποκατάσταση γίνεται σε 3 έως 12 μήνες με περιορισμό των δραστηριοτήτων για τουλάχιστον 4 μήνες.
 • Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης μετά την υστερεκτομή με διατήρηση των ωοθηκών είναι 3,7 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο. Αυτό οφείλεται στην διακοπή της παροχής αίματος προς τις ωοθήκες μετά από μια υστερεκτομή ή λόγω της απουσίας ενδοκρινικής απόκρισης της μήτρας. Η λειτουργία των ωοθηκών επηρεάζεται σημαντικά σε περίπου 40% των γυναικών και μερικές από αυτές απαιτούν ακόμη και θεραπεία αντικατάστασης ορμόνης.  Ένας σημαντικός αριθμός των γυναικών αναπτύσσουν καλοήθεις κύστεις των ωοθηκών μετά από μια υστερεκτομή.

 • Επιδράσεις στη σεξουαλική ζωή και πυελικό άλγος
  Μετά από υστερεκτομή για καλοήθη ενδείξεις, η πλειοψηφία των γυναικών αναφέρουν βελτίωση στη σεξουαλική ζωή και στον πυελικό πόνο. Ένα μικρότερο ποσοστό των γυναικών αναφέρουν επιδείνωση της σεξουαλικής ζωής και άλλα προβλήματα. Η εικόνα είναι σημαντικά διαφορετική όταν η υστερεκτομή εκτελείται για κακοήθεις λόγους, η διαδικασία είναι συχνά πιο ριζική με σημαντικές παρενέργειες. Ένα ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή για χρόνιο πυελικό πόνο συνεχίζουν να υποφέρουν από πυελικό πόνο μετά από μια υστερεκτομή και αναπτύσσουν δυσπαρεύνια (επώδυνη σεξουαλική επαφή).
 • Η πρόωρη εμμηνόπαυση και τα αποτελέσματά της
  Τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν απότομα όταν αφαιρούνται οι ωοθήκες, και σταματούν τα προστατευτικά αποτελέσματα των οιστρογόνων επί του καρδιαγγειακού και σκελετικού συστήματος. Αυτή η κατάσταση συχνά αναφέρεται ως «χειρουργική εμμηνόπαυση», αν και είναι ουσιαστικά διαφορετική από την φυσική  εμμηνόπαυση. Η πρώτη είναι ένα ξαφνικό ορμονική σοκ στον οργανισμό που προκαλεί ταχεία έναρξη των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, ενώ η δεύτερη είναι βαθμιαία με ανέπαφη τη μήτρα και τις ωοθήκες που είναι σε θέση να παράγουν ορμόνες, ακόμη και μετά την διακοπή της εμμήνου ρύσης.

  Μια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται σημαντικά για τις γυναίκες που έκαναν υστερεκτομή στην ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα. Δεν βρέθηκε συσχέτιση για τις γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία μετά την ηλικία των 50 ετών αν και ο κίνδυνος είναι υψηλότερος όταν οι ωοθήκες αφαιρούνται.

  Αρκετές άλλες μελέτες δείχνουν ότι η οστεοπόρωση (μείωση στην πυκνότητα των οστών) και ο αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων των οστών σχετίζονται με την υστερεκτομή. Αυτό έχει αποδοθεί στην ρυθμιστική επίδραση των οιστρογόνων επί του μεταβολισμού του ασβεστίου και την πτώση στον ορό των επίπεδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική απώλεια του ασβεστίου που οδηγεί σε αραίωση των οστών.

  Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή και αφαιρούνται και οι δύο ωοθήκες έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνες στις οποίες οι ωοθήκες διατηρούνται. Τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες είναι προγνωστικά της απώλειας ύψους, η οποία μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της μειωμένης οστικής πυκνότητας, ενώ τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες συνδέονται με μια μεγαλύτερη διάθεση για σεξ.

Η ωοθηκεκτομή πριν από την ηλικία των 45 συνδέεται με πενταπλάσια θνησιμότητα από νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές.

 • Ακράτεια ούρων και κολπική πρόπτωση
  Η ακράτεια ούρων και η κολπική πρόπτωση είναι γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις που αναπτύσσονται με υψηλή συχνότητα ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.

Συνήθως, αυτές οι επιπλοκές συμβαίνουν 10-20 χρόνια μετά την επέμβαση. Ο κίνδυνος για ακράτεια ούρων περίπου διπλασιάζεται σε 20 έτη μετά την υστερεκτομή.

Ο κίνδυνος για κολπική πρόπτωση εξαρτάται από παράγοντες όπως ο αριθμός των φυσιολογικών τοκετών, η δυσκολία των τοκετών, και το είδος της εργασίας της γυναίκας. Συνολικά η συχνότητα περίπου διπλασιάζεται μετά την υστερεκτομή.

 • Η δημιουργία συμφύσεων και η απόφραξη του εντέρου
  Ο σχηματισμός μετεγχειρητικών συμφύσεων είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος μετά την υστερεκτομή λόγω της έκτασης της εκτομής, καθώς το γεγονός ότι η υστερεκτομή γίνεται σε ένα πεδίο όπου βρίσκεται το έντερο. Η απόφραξη του εντέρου, λόγω εντερικών συμφύσεων είναι 15,6% στη μη-λαπαροσκοπική ολική κοιλιακή υστερεκτομή και 0,0% στην λαπαροσκοπική υστερεκτομή
 • Λοίμωξη
  Λοίμωξη εμφανίζεται σε περίπου 3% των περιπτώσεων των ασθενών με κοιλιακή υστερεκτομή. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την παχυσαρκία, το διαβήτη, τη διαταραχή της ανοσολογικής ανεπάρκειας, τη χρήση συστηματικών κορτικοστεροειδών, το κάπνισμα, το αιμάτωμα του τραύματος, και τις προϋπάρχουσες λοιμώξεις, όπως χοριοαμνιονίτιδα και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Τέτοιες λοιμώξεις τραυμάτων, είναι είτε το απόστημα ή η κυτταρίτιδα τραύματος. Εμφανίζονται με ερύθημα και πυώδη παροχέτευση. Η συνιστώμενη θεραπεία είναι η τομή και η παροχέτευση. Επιπλέον, συνιστάται να χορηγηθεί ένα αντιβιοτικό δραστικό έναντι σταφυλόκοκκου και στρεπτόκοκκου, κατά προτίμηση βανκομυκίνη όταν υπάρχει ένας κίνδυνος του MRSA.
 • Άλλα σπάνια προβλήματα
  Η υστερεκτομή μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο για νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Ο αυξημένος κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος για τις νέες γυναίκες και ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος μετά κολπικά υστερεκτομή. Οι ορμονικές επιδράσεις ή ο τραυματισμός του ουρητήρα είναι  πιθανά αίτια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να είναι εκδήλωση μιας αδιάγνωστης κληρονομικής λειομυομάτωσης και ενός συνδρόμου που συνδυάζεται με καρκίνωμα εκ νεφρικών κυττάρων.

  Η αφαίρεση της μήτρας χωρίς την αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί μπορεί να οδηγήσει σε έκτοπη κύηση.

Εναλλακτικές λύσεις εκτός της υστερεκτομής

 • Ινομυωματεκτομή διακολπικά ή λαπαροσκοπικά
 • Σε βαριά αιμορραγία συσκευές λεβονοργεστρέλης ενδομήτρια.
 • Η μηνορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόξεση ενδομητρίου
 • Εμβολισμός των μητριαίων αρτηριών είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για τη θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας. Υπό τοπική αναισθησία ένας καθετήρας εισάγεται εντός της μηριαίας αρτηρίας στην βουβωνική χώρα και προωθείται υπό ακτινογραφικό έλεγχο εντός της αρτηρίας της μήτρας. Μια μάζα από μικροσφαιρίδια ή πολυβινυλική αλκοόλη (PVA (ένα έμβολο) ενίεται μέσα σε αρτηρίες της μήτρας, ώστε να εμποδίσει τη ροή του αίματος μέσω των αγγείων αυτών. Ο περιορισμός της παροχής αίματος οδηγεί συνήθως σε σημαντική μείωση των ινομυωμάτων και βελτίωση της αιμορραγίας.
 • Τα ινομυώματα μπορεί να αφαιρεθούν με μια μη επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται Magnetic Resonance guided Focused Ultrasound (MRgFUS).
 • Η πρόπτωση μπορεί, επίσης, να διορθωθεί χειρουργικά χωρίς την αφαίρεση της μήτρας.
 • Η υστερεκτομή με αμφοτερόπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή συχνά εκτελείται είτε πριν είτε ως μέρος της σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Κάποιοι... προτιμούν να μην κάνουν υστερεκτομή για να αποφεύγονται οι επιπλοκές κατά τη βαριά χρήση τεστοστερόνης και να μην έχουν όλους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους από την υστερεκτομή.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για την υγεία της μήτρας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Βλεννώδες κυσταδενοκαρκίνωμα των ωοθηκών

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τα ινομυώματα

Ενδομήτριες συμφύσεις

Προσυμπτωματικός έλεγχος για γυναικολογικό καρκίνο

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η τροφοβλαστική νόσος της κύησης

Μηνορραγία

Καρκίνος ωοθηκών

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος ενδομητρίου

Eνδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική

Πώς η ακράτεια ούρων προκαλεί κατάθλιψη

Ρομποτική Χειρουργική στην Γυναικολογία

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 16301 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 14:27
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Απόστημα μαστού Απόστημα μαστού

  Το μαζικό απόστημα ή περιφερικό απόστημα μαστού ή απόστημα κάτω από τη θηλαία άλω ή επιλόχειο απόστημα

   

  Γράφει η 

  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

  Το απόστημα μαστού μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο και μη επιλόχειο ή επιλόχειο μετά τον τοκετό.

  Το απόστημα μαστού είναι συλλογή πύου, συνήθως, εντοπισμένη. Περισσότερο σχετίζεται με το θηλασμό μετά τον τοκετό ή με συριγγώδεις πόρους ή είναι δευτεροπαθές σε νεόπλασμα πλακώδους επιθηλίου ή προέρχεται από απόφραξη των πόρων.

  Επηρεάζεται το δέρμα και οι εξωκρινείς αδένες.

  Το απόστημα κάτω από τη θηλαία άλω παρουσιάζεται μετά την εμμηνόπαυση, ενώ το επιλόχειο απόστημα παρουσιάζεται πριν την εμμηνόπαυση.

  Το απόστημα μαστού παρουσιάζεται, συνήθως, σε γυναίκες.

  Σημεία και συμπτώματα αποστήματος μαστού

  Μικροζίδιο μαστού, με ευαισθησία στην πίεση που κλυδάζει, συνήθως, μονόπλευρα

  Ερύθημα

  Παροχετευόμενο πύον

  Εντοπισμένο οίδημα

  Συστηματική κακουχία

  Πυρετός

  Εισολκή της θηλής του μαστού και του δέρματος

  Εγγύς λεμφαδενοπάθεια

  Αίτια αποστήματος μαστού

  Επιλόχεια αποστήματα από αποφραγμένο γαλακτικό πόρο

  Απόστημα κάτω από τη θηλαία άλω, από νεόπλασμα πλακώδους επιθηλίου, με βύσματα κερατίνης ή επέκταση φλεγμονής μέσω του πόρου

  Περιφερικό απόστημα από στάση υγρού μέσα στον πόρο

  breast abcess 1

  Παράγοντες κινδύνου για απόστημα μαστού

  Η επιλόχεια μαστίτιδα σε ποσοστά 5-11% οδηγεί σε αποστήματα

  Διαβήτης

  Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  Στερεοειδή

  Εμφυτεύματα ή προθέματα σιλικόνης ή παραφίνης

  Ακτινοβολία μαστού

  Κάπνισμα

  Εισολκή θηλής

  Διαφοροδιάγνωση αποστήματος μαστού

  Καρκίνωμα μαστού και φλεγμoνώδης καρκίνος μαστού

  Φυματίωση

  Ακτινομύκωση

  Τυφοειδής πυρετός

  Σαρκωματώδης νόσος

  Σύφιλη

  Υδατίδα κύστη

  Σμηγματογόνος κύστη

  Διάγνωση αποστήματος μαστού

  Λευκοκυττάρωση

  Αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών

  Καλλιέργεια και τεστ ευαισθησίας του παροχετευόμενου υγρού για αναγνώριση του παθογόνου μικροργανισμού, συνήθως, σταφυλόκοκκος ή στρεπτόκοκκος

  \Γίνεται υπέρηχος μαστών

  Παθολογοανατομικά ευρήματα αποστήματος μαστού

  Πλακώδης μεταπλασία των πόρων

  Ενδοπορική υπερπλασία

  Επιθηλίωση

  Λιπώδης νέκρωση

  Πορεκτασία

  breast abcess 2

  Θεραπεία αποστήματος μαστού

  Αναρρόφηση

  Ψυχρά επιθέματα

  Έκθλιψη γάλακτος

  Εντομή και παροχέτευση με απομάκρυνση των διαφραγμάτων

  Διάνοιξη όλων των συριγγωδών πόρων

  Φροντίδα του τραύματος

  Προφυλάξεις για θηλασμό

  Χορηγούνται μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη

  Ερυθρομυκίνη 250-500 mg 4 φορές την ημέρα

  Από το στόμα κεφαλοσπορίνη 1ης γενιάς, όπως κεφαλεξίνη 500 mg 2 φορές την ημέρα ή κεφακλόρη 250 mg 3 φορές την ημέρα ή αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό άλας 625 mg 3 φορές την ημέρα ή κλινδαμυκίνη 300 mg 3 φορές την ημέρα σε αναερόβια μικρόβια. Τα αντιβιοτικά έχουν πολλές παρενέργειες.

  Επιπλοκές αποστήματος μαστού 

  Συρίγγιο

  Αν το απόστημα διανοιχθεί και παροχετευθεί ίαση παρατηρείται σε 10 ημέρες.

  Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

  Τα κατάλληλα προϊόντα για τους μαστούς

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τους μαστούς

  breast abcess 4

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Η διαμάχη για το θηλασμό

  Η μαστίτιδα κατά το θηλασμό

  Διαφορική διάγνωση έκκρισης θηλής

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Πυώδης ιδρωταδενίτιδα Πυώδης ιδρωταδενίτιδα

  Η ιδρωταδενίτιδα

   

  Η πυώδης ιδρωταδενίτιδα ή ιδρωταδενίτιδα, ή ανάστροφη ακμή ή οζαιοκυστική ακμή ή νόσος Velpeau ή ακμή αποκρινών αδένων, ICD - 10 : L73.2, είναι οξέα, ευαίσθητα, κυστόμορφα αποστήματα των εξωκρινών αδένων που βρίσκονται στις τριχωτές επιφάνειες του δέρματος (μασχάλες, πρωκτογεννητική περιοχή, κάτω από τα στήθη, εφήβαιο, θηλαία άλω) και των εξωκρινών αδένων που βρίσκονται διασκορπισμένοι γύρω από τον ομφαλό, στο τριχωτό της κεφαλής, τον κορμό και το πρόσωπο.

  Στις χρόνιες περιπτώσεις σχηματίζονται ινώδεις, συριγγώδεις πόροι με διαλείπουσα παροχέτευση και οξεία, κατά περιόδους, αποστηματοποίηση.

  Επηρεάζεται το δέρμα και οι εξωκρινείς αδένες.

  Είναι συχνότερη κατά την όψιμη ήβη μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

  Στις γυναίκες εμφανίζεται συχνότερα περιπρωκτικά και στους άνδρες μασχαλιαία.

  Υπολογίζεται ότι μεταξύ 1% και 4% των ανθρώπων προσβάλλονται από πυώδη ιρωταδενίτιδα. Οι γυναίκες προσβάλλονται τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες.

  Η έναρξη της νόσου συμβαίνει σε νεαρή ηλικία και ενδέχεται να είναι λιγότερο συχνή μετά την ηλικία των 50 ετών.

  idradenitida 1

  Σύστημα ταξινόμησης της ιδρωταδενίτιδας του Hurley

  ΣτάδιοΧαρακτηριστικά
  I Ένα ή πολλαπλά μαζί αποστήματα χωρίς ουλές ή ίνωση, με σπάνια φλεγμονή και μπορεί να συγχέονται με την ακμή
  ΙΙ Επαναλαμβανόμενα αποστήματα, μεμονωμένες ή πολλαπλές μακρινές βλάβες με σχηματισμό θόλου. Υπάρχει φλεγμονή και μπορεί να απαιτεί μικρό χειρουργείο, όπως τομή και παροχέτευση)
  III Διάχυτη ή ευρεία συμμετοχή σε μια περιφερειακή περιοχή με πολλαπλές ουλές και αποστήματα. Υπάρχει φλεγμονή έχουν το μέγεθος της μπάλας του γκολφ ή μεγαλύτερο, υπάρχει ανάπτυξη ουλών, και υποδόρια λοίμωξη, συρίγγια και οι ασθενείς σε αυτό το στάδιο ενδέχεται να αδυνατούν να λειτουργήσουν

  Σύστημα σταδιοποίησης Sartorius

  Ανατομικές περιοχές που εμπλέκονται (μασχάλη, βουβωνική κοιλότητα, ή άλλη περιοχή αριστερά ή δεξιά)
  Αριθμός και τύποι σχετικών βλαβών (αποστήματα, οζίδια, συρίγγια, ουλές, σημεία τραυματισμού από όλες τις εμπλεκόμενες περιοχές)
  Η απόσταση μεταξύ των βλαβών, ειδικότερα η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ δύο σχετικών βλαβών (π.χ. οζίδια και συρίγγια σε κάθε περιοχή ή μέγεθος εάν υπάρχει μόνο μία βλάβη)
  Η παρουσία φυσιολογικού δέρματος μεταξύ των βλαβών (δηλαδή, όλες οι βλάβες που διαχωρίζονται σαφώς από το φυσιολογικό δέρμα)
  Οι βαθμοί συλλέγονται σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και προστίθενται για να δώσουν ένα σκορ. Επιπλέον, γίνεται προσθήκη μιας  αναλογικής κλίμακας για τον πόνο ή την ποιότητα ζωής.

  Σημεία και συμπτώματα πυώδους ιδρωταδενίτιδας

  Βλατίδες σε σχήμα θόλου μεγέθους 1-3 εκατοστά

  Οζίδια σε σχήμα θόλου μεγέθους 1-3 εκατοστά

  Οι μεγαλύτερες αλλοιώσεις παρουσιάζουν κλυδασμό

  Κατανομή αποκρινείς αδένες με πιο συχνή εντόπιση στις μασχάλες και τους βουβώνες

  Πολλαπλές υποτροπές στην ίδια πλευρά

  Οι περιοχές επούλωσης συνοδεύονται από ουλοποίηση και συραγγοποίηση

  Μπορεί να υπάρχουν φαγέσωρες

  idradenitida 3

  Αίτια πυώδους ιδρωταδενίτιδας

  Απόφραξη των τριχοσμηγματογόνων μονάδων με τις οποίες επικοινωνούν οι αποκρινείς αδένες

  Η απόφραξη των θυλάκων των εξωκρινών αδένων μπορεί να οφείλεται σε εμβρυολογική δυσπλασία των εξωκρινών πόρων, σε πίεση των πόρων από κατακράτηση ιδρώτα ή βακτηριακή λοίμωξη

  Μπορεί να αποτελεί μέρος της τριάδας της θυλακίτιδας: συρρέουσα ακμή, διαχωριστική κυτταρίτιδα του τριχωτού της κεφαλής, πυώδης ιδρωταδενίτιδα

  Η κατάσταση είναι, πιθανώς, αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

  Δυσλειτουργία ανδρογόνων.

  Παράγοντες κινδύνου πυώδους ιδρωταδενίτιδας

  Παχυσαρκία που προκαλεί μηχανικό ερεθισμό, απόφραξη και διαβροχή

  Μαύρη φυλή

  Γυναίκες

  Ακμή

  Σακχαρώδης διαβήτης

  Υπερχοληστερολαιμία

  Χαμηλός βασικός ρυθμός μεταβολισμού

  Κατάθλιψη

  Στενά ρούχα κατασκευασμένα από βαριά και συνθετικά υλικά

  Αποσμητικά, προϊόντα αποτρίχωσης, ξύρισμα της πληγείσας περιοχής

  Φάρμακα, ιδιαίτερα από του στόματος αντισυλληπτικά (δηλαδή από του στόματος ορμονική αντισύλληψη, "χάπι") και το λίθιο

  Ζεστά κα ιδιαίτερα υγρά κλίματα (το ξηρό κλίμα συχνά προκαλεί ύφεση)

  Γενετικοί παράγοντες: έχει προταθεί ένας αυτοσωμικός κυρίαρχος τύπος κληρονομικότητας

  Ενδοκρινικοί παράγοντες: πιστεύεται ότι εμπλέκονται οι σεξουαλικές ορμόνες, ιδιαίτερα η περίσσεια ανδρογόνων, αν και οι αποκριτικοί αδένες δεν είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ορμόνες. Οι γυναίκες έχουν, συχνά, εστίες πριν από την εμμηνόρροια και μετά την εγκυμοσύνη. Η σοβαρότητα, συνήθως, αυξάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την εμμηνόπαυση.

  Κάποιες περιπτώσεις έχει βρεθεί ότι οφείλονται σε μεταλλάξεις στα γονίδια NCSTN , PSEN1 ή PSENEN. Τα γονίδια παράγουν πρωτεΐνες που είναι όλα συστατικά ενός συμπλέγματος που ονομάζεται γάμμα (γ) εκκριτάση. Αυτό το σύμπλοκο διαχωρίζει πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες, το οποίο είναι ένα σημαντικό βήμα σε διαφορετικά μονοπάτια χημικής σηματοδότησης . Μία από αυτές τις οδούς, γνωστή ως μονοπάτι Notch, είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ωρίμανση και διαίρεση των κυττάρων των θυλάκων της τρίχας και άλλων μορφών δερματικών κυττάρων. Το μονοπάτι Notch εμπλέκεται, επίσης, στο φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες υποδηλώνουν ότι οι μεταλλάξεις στα γονίδια NCSTN, PSEN1 ή PSENEN βλάπτουν τη σηματοδότηση Notch στα θυλάκια τρίχας. Η μη φυσιολογική σηματοδότηση Notch προάγει την ανάπτυξη οζιδίων και οδηγεί σε φλεγμονή στο δέρμα.

  idradenitida 5

  Διαφορική διάγνωση πυώδους ιδρωταδενίτιδας

  Δοθιήνωση. Η διαφοροδιάγνωση γίνεται με ειδικές καλλιέργειες

  Καρκίνος

  Διάγνωση πυώδους ιδρωταδενίτιδας

  Καλλιέργεια του εξιδρώματος των βλαβών: σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος, κολοβακτηρίδιο, πρωτέας και ορθοκυτταρική αναιμία σε χρόνιες περιπτώσεις

  Τα παθολογοανατομικά ευρήματα δείχνουν οξεία και χρόνια φλεγμονή, πολλαπλές φαγέσωρες και συριγγώδεις πόρους σε υποτροπές

  Γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση των βλαβών και βιοψία

  Θεραπεία πυώδους ιδρωταδενίτιδας

  Τα ζεστά λουτρά μπορούν να δοκιμαστούν σε άτομα με ήπια ασθένεια.

  Ενώ χρησιμοποιούνται, συχνά, αντιβιοτικά δεν έχουν αποτελέσματα.

  Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα δοκιμάζουν κάποιοι, χωρίς καλά αποτελέσματα.

  Σε ασθενείς με πιο σοβαρή ασθένεια, μπορεί να γίνει θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προσβεβλημένου δέρματος. 

  Γίνεται χειρουργική αφαίρεση συριγγίων, εξαίρεση με απόξεση και ηλεκροκαυτηρίαση και σε σοβαρές και δύσκολες περιπτώσεις γίνεται εκτομή και τοποθετείται δερματικό μόσχευμα.

  Απαιτείται τοπικός καθαρισμός με αντισηπτικό σαπούνι.

  Αποφυγή έκθεσης σε θερμότητα και εφίδρωσης.

  Απώλεια βάρους αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος.

  Διακοπή καπνίσματος.

  Αποφεύγονται τα στενά ρούχα για να μη δημιουργηθούν τραύματα από τριβή. Να φοράτε πάντα χαλαρά και άνετα βαμβακερά ρούχα.

  Αποφεύγονται τα αποσμητικά μασχάλης.

  Λαμβάνονται φυσικά αντιβιοτικά.

  Φροντίστε να καθαρίσετε την πληγείσα περιοχή καθαρίζοντάς την απαλά με ένα φυσικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι, μετά στεγνώνεται κι εφαρμόζεται ένα φυσικό αντιβιοτικό.

  Η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος.

  Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους θα βοηθήσει, καθώς το υπερβολικό βάρος προκαλεί, ανάμεσα στους μηρούς, τις πτυχώσεις του δέρματος κ.α αυξημένη τριβή, εφίδρωση και βακτηριακή ανάπτυξη.

  Πολλοί κάνουν έγχυση στις βλάβες στερεοειδών, τύπου βραδείας αποδέσμευσης, όπως τριαμσινολόνης.

  Γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση των βλαβών.

  Γίνεται χειρουργική εκτομή.

  Χορηγούνται ρετινοειδή από το στόμα και μερικοί χορηγούν κορτικοστερεοειδή για μικρό χρονικό διάστημα.

  Το λέιζερ μήκους κύματος 1064 νανομέτρων για αποτρίχωση Nd: YAG μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία.

  idradenitida 6

  Τα φάρμακα που χορηγούνται στην πυώδη ιδρωταδενίτιδα

  Ένας συνδυασμός ριφαμπικίνης και κλινδαμυκίνης χορηγείται ταυτόχρονα για 2-3 μήνες.

  Άλλα αντιβιοτικά είναι η τετρακυκλίνη, η μινοκυκλίνη και η κλινδαμυκίνη.

  Η τοπική κλινδαμυκίνη χρησιμοποιείται, επίσης.

  Τετρακυκλίνη 250 mg 4 φορές την ημέρα ή 500 mg 3 φορές την ημέρα για 2 ή περισσότερους μήνες

  Μινοκυκλίνη 100 mg 2 φορές την ημέρα από το στόμα

  Κλινδαμυκίνη 2% λοσιόν ή νεομυκίνη κρέμα, τοπικά για τον έλεγχο της οσμής

  Ερυθρομυκίνη 1-1,5 gr 4 φορές την ημέρα από το στόμα

  Δοξυκυκλίνη 100 mg 2 φορές την ημέρα για 7-14 ημέρες

  Άλλα αντιβιοτικά ανάλογα με τις καλλιέργειες

  Τα αντιβιοτικά έχουν πολλές παρενέργειες

  Ισοτρετινοϊνη 40-80 mg ανά ημέρα από το στόμα για 4 μήνες, η οποία έχει πολλές παρενέργειες και δεν είναι αποτελεσματική

  Μερικοί δίνουν αντισυλληπτικά χάπια που έχουν πολλές παρενέργειες και δεν είναι αποτελεσματικά

  Θεραπεία με αντιανδρογόνα: Η ορμονική θεραπεία με οξική κυπροτερόνη και αιθινυλική οιστραδιόλη με υψηλές δόσεις

  Οι αναστολείς παράγοντα νέκρωσης όγκου TNF-α / όγκου περιλαμβάνουν φάρμακα, όπως το adalimumab και το infliximab, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά κάνουν τον ασθενή πιο ευάλωτο σε λοίμωξη, καρδιακή ανεπάρκεια και κάποιους καρκίνους.

  Απαιτείται αντιφλεγμονώδης διατροφή στην πυώδη ιδρωταδενίτιδα

  Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει. Οι ασθενείς που παίρνουν γλυκονικό ψευδάργυρο, 90mg / ημέρα, μαζί με τοπικό φυσικό αντιβιοτικό, παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις στην εμφάνιση της νόσου 3 μήνες μετά την έναρξη θεραπείας.

  Απαιτείται διατροφή που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

  Καταναλώνετε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

  Να λαμβάνετε πολλά ακόρεστα λίπη στη διατροφή όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα καρύδια και τους σπόρους.

  Να πίνετε άφθονους πράσινους χυμούς.

  Να καταναλώνετε, κυρίως, βιολογικά κρέατα, προϊόντα και άλλα βιολογικά τρόφιμα

  Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε στην πυώδη ιδρωταδενίτιδα

  Αποφύγετε τη ζάχαρη. Ο περιορισμός των τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα και σιρόπια, όπως δημητριακά, σόδες, καραμέλες κ.λπ., μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και επίσης, να ελαφρύνει τα συμπτώματα της νόσου.
  Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί κλπ. που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή ανδρογόνων ορμονών που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πυώδη ιδρωταδενίτιδα. Η εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή μειώνει τον αριθμό των νέων αλλοιώσεων που αναπτύσσονται και τα συμπτώματα.
  Αποφύγετε τα ραφιναρισμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

  Χρειάζεται παρακολούθηση.

  Πιθανές επιπλοκές πυώδους ιδρωταδενίτιδας

  Λεμφοίδημα

  Ρικνώσεις στη θέση των αλλοιώσεων

  Σε ανώδυνους συριγγώδεις πόρους μπορεί να αναπτυχθεί επιδερμοειδές καρκίνωμα

  Διάσπαρτη λοίμωξη. Παρουσιάζονται τοπικές και συστηματικές λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, κλπ.), οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν, ακόμη και σε σηψαιμία 

  Περιορισμός της κινητικότητας των άκρων άνω και κάτω από το λεμφοίδημα, ως συνέπεια της ίνωσης και των ουλών

  Ουρηθρικό ή ορθρικό ή πρωκτικό συρίγγιο

  Αναιμία νορμοχρωμική ή υποχρωμική αναιμία

  Αρθρίτιδα

  Αμυλοείδωση

  Νεφρική ανεπάρκεια

  Διάμεση κερατίτιδα

  Καρκίνος δέρματος

  Καρκίνος πνεύμονα

  Καρκίνος στόματος

  Καρκίνος ήπατος

  Πρόγνωση πυώδους ιδρωταδενίτιδας

  Οι μεμονωμένες βλάβες επουλώνονται σε 10-30 ημέρες

  Οι υποτροπές διαρκούν χρόνια

  Μπορεί να συνυπάρχει ακμή, περιθυλακίτιδα της κεφαλής ή διαχωριστική θυλακίτιδα του τριχωτού της κεφαλής ή παχυσαρκία που σχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη, ατοπία και μελανίζουσα ακάνθωση

  Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν 1 ή 2 βλατίδες το χρόνο

  Τα καλύτερα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

  idradenitida 4

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες από το ανθρώπινο σώμα

  Μην παίρνετε φάρμακα για την ακμή

  Οι πολύτιμες λειτουργίες του δέρματος

  Τροπικός λειχήνας

  Τα αποσμητικά μασχάλης προκαλούν καρκίνο μαστού

  Αποσμητικό για τον ιδρώτα

  Καταπολεμήστε την έντονη εφίδρωση

  Απαραίτητο συστατικό για τα αποσμητικά μασχάλης

  Οδηγίες για την ενυδάτωση στην άσκηση

  Κόλπο για την αποτελεσματική θεραπεία των δοθιήνων

  Θυλακίτιδα

  Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

  Καντιτίαση

  Τι είναι οι φλύκταινες

  Θεραπεία για τις ουλές

  Λίγα γένια είναι της μόδας

  Ψευδοθυλακίτιδα του γενείου

  Δοθιήνωση

  Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων

  Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

  www.emedi.gr

   

 • Οι εφήμεροι καλοκαιρινοί έρωτες Οι εφήμεροι καλοκαιρινοί έρωτες

  Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα

   

  Οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι, συνήθως, εφήμεροι.

  Υπάρχουν, όμως και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.

  Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που ελπίζουν να συναντήσουν το σύντροφο των ονείρων τους στις μαγευτικές παραλίες των ελληνικών νησιών...

  summer love 2

  Η ζέστη, η χαλαρότητα, ο ήλιος, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού ενισχύουν την έλξη, την ανάγκη της κατάκτησης, τη σεξουαλικότητα και τον έρωτα.

  Τα νησιώτικα καλοκαιρινά σοκάκια, η αλμυρή αύρα και το μουρμουρητό της θάλασσας ευνοούν την αποπλάνηση...

  summer love 6

  Ο έρωτας είναι πηγή ενέργειας κι έντασης που βοηθάει να ξεχνιούνται τα προβλήματα κι ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς.

  Οι άντρες αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους καλοκαιρινούς έρωτες απ΄ότι οι γυναίκες. Οι άντρες αναζητούν μια περιπέτεια και οι γυναίκες συναισθήματα αγάπης και ασφάλειας.

  summer love 5

  Αλλά που διάθεση και χρόνος για έρωτες...

  summer love 4

  Και οι γρήγορες γνωριμίες, όπως του καλοκαιριού, γρήγορα καίγονται, λόγω απόστασης, εξαιτίας διαφορετικού τόπου κατοικίας των εραστών.

  Καλό Καλοκαίρι και καλό καλοκαιρινό... κάψιμο!!!

  Τα καλύτερα προϊόντα για τα ηλιακά εγκαύματα

  Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα ηλιακά εγκαύματα

  summer love 3

  Διαβάστε, επίσης,

  Τροφές για να αδυνατίσετε γρήγορα

  Αλλάξτε τη διατροφή σας το καλοκαίρι

  Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί στις διακοπές

  Η διατροφή μας το καλοκαίρι

  Καλοκαιρινή διατροφή - Emedi

  Οι καλύτεροι τρόποι για άσκηση το καλοκαίρι

  Το καλοκαίρι είναι δικό σας

  Καλοκαιρινή διατροφή παιδιών

  Αν αθλείστε το καλοκαίρι

  Το αλκοόλ το καλοκαίρι

  Μήπως πονάνε τα πόδια σας το καλοκαίρι;

  Να πίνετε πολύ νερό

  Ήρθε το καλοκαίρι

  Διατηρήστε τη σιλουέτα σας το καλοκαίρι

  Όταν τρώτε έξω

  Ήλιος και βιταμίνη D

  Οι καλύτερες ασκήσεις για το σώμα σας

  Για όσους γυμνάζονται στην πισίνα

  Ασκήσεις στην πισίνα

  Φροντίστε τα μάτια σας το καλοκαίρι

  Φωτοδερματίτιδα εξ επαφής

  Προστατευτείτε από την αφυδάτωση το καλοκαίρι

  Σημεία αφυδάτωσης

  Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

  Τα χρωματιστά χάπια που θεραπεύουν την αφυδάτωση

  Το καλύτερο νερό

  Οι σκύλοι τρώνε λιγότερο το καλοκαίρι

  Να κοιμάστε με καλτσάκια και το καλοκαίρι

  Αντιμετώπιση κοιλιακών προβλημάτων στις διακοπές

  Συμβουλές για να μην παθαίνετε το καλοκαίρι γαστρεντερίτιδα

  Ήρθε το καλοκαίρι

  Ένα συναρπαστικό θαλάσσιο σπορ

  Γυμνοί στη θάλασσα

  Διακυμάνσεις αρτηριακής πίεσης

  Διατηρήστε τη σιλουέτα σας το καλοκαίρι

  Ελληνικό στυλ

  100 λόγοι να είμαστε Έλληνες

  Ήλιος και βιταμίνη D

  Υγιεινή χωριάτικη σαλάτα

  Βρέθηκε το γονίδιο της απιστίας

  Τα μηνύματα του έρωτα

  Οι πιο σεξουαλικές γυναίκες

  Το τέλειο ερωτικό φιλί

  Πρωτοβουλία για την χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου

  Τι οφέλη μπορεί να έχετε από ένα φιλί

  Ντοπαμίνη

  Δίκτυο αγάπης

  Όταν κάποιος μιλάει για τον έρωτα κι ερωτεύεται

  Μαθήματα επικοινωνίας

  Ανεκπλήρωτος έρωτας

  Ερωτική απογοήτευση

  Όταν ο έρωτας έρθει φιλικά

  Τι είναι έρωτας;

  Μας τελείωσε ο καλοκαιρινός έρωτας

  Βαθύς έρωτας

  www.emedi.gr

   

   

 • Ινοκυστική μαστοπάθεια Ινοκυστική μαστοπάθεια

  Ινοκυστική νόσος του μαστού

  Γράφει η 

  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

  Ινοκυστική νόσος του μαστού ή καλοήθης νόσος του μαστού ή καλοήθης μαστοπάθεια ή διάχυτη κυστική μαστοπάθεια ή ινώδης σκλήρυνση του μαστού ή χρόνια κυστική μαστίτιδα ή ινοκυστική μαστοπάθεια ή δυσπλασία του μαστού ή δυσπλασία μαζικού αδένος ή αδένωση μαστών, ICD-10 N60.12 είναι ένας όρος για τις καλοήθεις νόσους του μαστού, με κλινικά χαρακτηριστικά τις μάζες και τον πόνο. Οι καλοήθεις μάζες είναι, συνήθως, λείες, ομαλές και κινητές.

  Επηρεάζεται το δέρμα και οι εξωκρινείς αδένες.

  Είναι γυναικείο νόσημα.

  Η επιθηλιακή υπερπλασία με ατυπία αυξάνει 4 φορές το σχετικό κίνδυνο για επακόλουθο καρκίνο του μαστού.

  Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού σε πρώτου βαθμού συγγενή μαζί με κυτταρική ατυπία αυξάνει τον κίνδυνο 9 φορές.

  Το 50% των γυναικών έχουν συμπτώματα καλοήθους νόσου του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

  Συνήθη έναρξη ηλικίας 30 έως 50 ετών. Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η μεταπλασία είναι συχνή σε γυναίκες 20-30 ετών και πριν τα 55. Οι κύστεις είναι συχνές, συνήθως, γύρω στα 40. Η κυκλική μαστωδυνία είναι συχνή σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και ο μη κυκλικός πόνος μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία μετά την ανάπτυξη των μαστών.

  Η πορεία είναι ήπια, χρόνια, υποτροπιάζουσα και διαλείπουσα.

  inokystiki 1 

  Παράγοντες κινδύνου  ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Άγνωστοι.

  Επηρεάζουν ουσίες που περιέχουν μεθυλοξανθίνη, όπως καφές, τσάι, κόκα κόλα και σοκολάτα.

  Συμπτώματα  ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Ο πόνος του στήθους, οι κύστες στήθους, οι μαστικές μάζες.

  inokystiki 2 

  Οι μάζες ή σβώλοι ή οζίδια ή όζοι των μαστών

  -Φυσιολογικά οζώδης εμφάνιση: Οι μάζες ποικίλουν ανάλογα με τη φάση του κύκλου, συχνά, σε νέες γυναίκες.

  -Μαστοπλασία: Μια ινώδης πάχυνση και τραχύτητα του μαζικού ιστού ή μαζικού αδένα, κατά την ψηλάφηση, περισσότερο εμφανής στο άνω, έξω τεταρτημόριο που επιμένει καθ΄όλη τη διάρκεια του κύκλου.

  -Κύστεις μαστού: Διατεταμένες, γεμάτο υγρό μάζες, που δημιουργούνται από μια διαταραχή μεταξύ εκκρίσεως, απορροφήσεως στον λοβό του μαζικού αδένα, συχνές στη δεκαετία πριν την εμμηνόπαυση.

  -Ινοαδένωμα: Καλοήθης συμπαγής όγκος με λεία παρυφή, κινητός. Είναι ο περισσότερο συχνός όγκος σε εφήβους και νέες, ενήλικες γυναίκες και μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία μετά τη θηλαρχή.

  -Φυλλώδεις όγκοι: Ανώδυνοι όγκοι, σκληροί, λείοι, λοβώδεις, συμπαγείς, με υπερπλασία του στρώματος, 10% είναι κακοήθεις.

  Εισολκή θηλής

  -Εάν και θεωρείται ένα από τα προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου του μαστού, 90% των ασθενών με εισολκή θηλής έχουν καλοήθη νόσο.

  -Αμφοτερόπλευρη εκτασία των πόρων: Περισσότερο συχνή αιτία εισολκής και είναι καλοήθης φλεγμονώδης κατάσταση, αμφοτερόπλευρη, με παχύρρευστη και ποικιλόχρωμη έκκριση θηλών.

  -Μονόπλευρο ενδοπορικό θήλωμα: Αυτόματη εξόρμηση από κάποιο πόρο και απαιτείται διαφοροδιάγνωση από καρκίνο.

  Πόνος

  -Κυκλική μαστοδυνία ή μαστωδυνία: Ορμονική, μια υπερβολική έκφραση της φυσιολογικής προεμμηνορρυσιακής μαστωδυνίας.

  -Μη κυκλική μαστωδυνία: Σκληρυντικό αδένωμα, κύστεις, μυϊκός σπασμός θωρακικού τοιχώματος, πλευροχονδρίτιδα, νευρίτιδα, υπερένταση, αντανάκλαση πόνου άλλης αιτιολογίας.

  Φλεγμονώδεις καταστάσεις

  -Λιπώδης νέκρωση: Σκληρή μάζα με ή χωρίς πόνο που μιμείται καρκίνωμα.

  -Επιπολής φλεβίτιδα της θωρακοεπιγαστρικής φλέβας ή νόσος Mondor με τοπική ευαισθησία και σκληρία.

  -Απόστημα: Εκλεκτικός πόνος και ευαισθησία, με ερύθημα, όχι πάντα σαφής μάζα, συχνή στη γαλουχία, αλλά και σε επιδερμοειδή μεταπλασία των γαλακτοφόρων πόρων ή νόσος του Zuska και συχνά οφείλεται στον σταφυλόκοκκο.

  Νόσοι αναπτύξεως

  -Υπεράριθμες θηλές ή πολυθηλία

  -Απουσία μαστού ή αμαστία

  -Υποπλασία μαστών: Συνήθως, σχετίζεται με υποπλασία θώρακος και θωρακικών μυών και ανωμαλίες διαπλάσεως χεριού ή σύνδρομο Poland

  -Γιγαντομαστία: Εμφανίζεται κατά την ήβη και κατά την εγκυμοσύνη

  -Γυναικομαστία: Εμφανίζεται στους άνδρες, στην εφηβεία, στο γήρας, σε νόσο του ήπατος, σε όγκους των όρχεων και σε λήψη φαρμάκων, όπως η διγοξίνη και η σιμετιδίνη

  inokystiki 3

  Σημεία και συμπτώματα ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Ασυμπτωματικός

  Πόνος μαστού

  Ευαισθησία μαστού

  Ο πόνος υφίεται μετά την έμμηνο ρύση

  Λείες μάζες

  Ευαίσθητες μάζες

  Κλυδάζουσες μάζες

  Αμφοτερόπλευρες μάζες

  Αυτοφαγία του μαστού

  Πάχυνση του μαστού

  Εκστροφή ή εισολκή της θηλής

  Οίδημα μαστών

  Ευαισθησία μαστών

  Φαγούρα μαστών

  inokystiki 4

  Αίτια ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Έλλειμμα προγεστερόνης κατά την ωχρινική φάση

  Αυξημένα οιστρογόνα και ειδικά 17 β οιστραδιόλη

  Υπερπρολακτιναιμία

  Υπερευαισθησία του οργάνου και στόχου στα οιστρογόνα

  Ευαισθησία στις μεθυλοξανθίνες

  Αυξημένη πρόσληψη λίπους

  inokystiki 9

  Διαφορική διάγνωση ινοκυστικής μαστοπάθειας

  -Μάζες από καρκίνο του μαστού.

  -Δερματικές αλλοιώσεις: Καρκίνος μαστού, έκζεμα.

  -Πόνος: πλευροχονδρίτιδα, μυϊκός σπασμός μυών θωρακικού τοιχώματος, νευραλγία, άγχος, κατάθλιψη, καρκίνος μαστού, στηθάγχη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καρκίνος της κορυφής των πνευμόνων με τοπική επέκταση στις ρίζες του 8ου αυχενικού και 1ου και 2ου θωρακικού νεύρου, με πόνο στη ράχη που ακτινοβολεί στην ωλένια κατανομή του βραχίονα με συχνή, συνακόλουθη ακτινολογική μορφή καταστροφής της πρώτης και δεύτερης πλευράς ή σύνδρομο Pancoast

  Παθοφυσιολογία ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Συνδέεται με τα επίπεδα ορμονών, καθώς, η κατάσταση συνήθως υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση και σχετίζεται, επίσης, με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που παίρνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αναφέρουν συμπτώματα ινοκυστικής αλλαγής των μαστών που υποδεικνύει ότι οι ορμόνες μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

  Οι μεταβολές του ινομυτικού ιστού είναι μια σωρευτική διαδικασία, που προκαλείται εν μέρει από τη φυσιολογική ορμονική διακύμανση κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου της γυναίκας.

  Οι σημαντικότερες από αυτές τις ορμόνες είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η προλακτίνη.

  Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν άμεσα τους ιστούς του μαστού προκαλώντας την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων.  Πολλές άλλες ορμόνες, όπως η TSH, η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη και αυξητικοί παράγοντες όπως ο TGF-β, ασκούν άμεσες και έμμεσες επιδράσεις που ενισχύουν ή ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη και τελικά παράγονται μικρές κύστεις και / ή περιοχές πυκνού ή ινωτικού ιστού.  Οι μεγαλύτερες κύστες, συνήθως, πριν την ηλικία των 35 ετών. 

  Η ανεπάρκεια ιωδίου συμβάλλει στις μεταβολές του ινοκυστικού μαστού ενισχύοντας την ευαισθησία του ιστού του μαστού στα οιστρογόνα.

  inokystiki 6

  Διάγνωση ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Η διάγνωση γίνεται κατά κύριο λόγο με βάση τα συμπτώματα, μετά τον αποκλεισμό του καρκίνου του μαστού.

  Η αναρρόφηση του υγρού των θηλών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταξινόμηση του τύπου της κύστης (και σε κάποιο βαθμό για τη βελτίωση της πρόβλεψης του κινδύνου καρκίνου του μαστού), αλλά σπάνια χρησιμοποιείται στην πράξη.

  Η βιοψία ή η αναρρόφηση με λεπτές βελόνες δεν πρέπει να γίνονται. Μπορεί να αφαιρεθεί ανεπανόρθωτα, ένας από τους αναπτυσσόμενους λοβούς του μαζικού αδένα. Στα κορίτσια απαγορεύεται.

  Μην αφήνετε να σας τραυματίζουν τους μαστούς!!!

  Η ινοκυστική ασθένεια του μαστού διαγιγνώσκεται, κυρίως, με βάση τα συμπτώματα, την κλινική εξέταση μαστών και τη λήψη ιστορικού. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός ελέγχει για ασυνήθιστες περιοχές στο στήθος, οπτικά και με την ψηλάφηση. Επίσης, εξετάζονται οι λεμφαδένες στην περιοχή του αυχένα και στον κάτω αυχένα. Εάν έτσι γίνει η διάγνωση, συνήθως, δεν απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις. Η αυτοεξέταση μαστών, επίσης, διδάσκεται.

  Κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος θηλής

  Βιοψία μαστού

  Αναρρόφηση δια βελόνης ή βιοψία δια βελόνης του πυρήνος μιας μάζας ή βιοψία με εκτομή. Γίνεται για συμπαγείς όγκους, όταν υπάρχει υποψία για κακοήθεια. Καλύτερα να μην γίνονται.

  Η βιοψία του μαστού είναι, συνήθως, η δοκιμή που χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση της υποψίας διάγνωσης. Αφού έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές απεικόνισης και έχουν αποκαλυφθεί ασυνήθιστες περιοχές  στο στήθος, θα παραγγελθεί βιοψία μαστού. Αυτή η δοκιμή συνίσταται στην αφαίρεση ενός δείγματος ιστού μαστού το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται με μικροσκόπιο. Ο ειδικός που αναλύει το δείγμα ιστού είναι σε θέση να συμπεράνει αν οι μεταβολές του μαστού είναι καλοήθεις ή κακοήθεις ή αν υπάρχει ινοκυστική ασθένεια του μαστού. Απαιτείται η γνώμη, συνήθως, πολλών παθολογοανατόμων για την οριστική διάγνωση. Καλύτερα να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου μετά από πλήρη χειρουργική εκτομή.

  Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι βιοψιών μαστού που μπορούν να εκτελεστούν.

  Μια βίαιη βιοψία με βελόνη αναρρόφησης, συνήθως, γίνεται όταν ο γιατρός είναι σχεδόν βέβαιος ότι η μάζα είναι μια κύστη. Αυτή γίνεται σε συνδυασμό με ένα υπερηχογράφημα, που είναι χρήσιμο στην καθοδήγηση της βελόνας σε ένα μικρό ή δύσκολο σημείο. Η διαδικασία συνίσταται στην τοποθέτηση μιας λεπτής βελόνας στον ιστό του μαστού ενώ η μάζα ψηλαφείται. Καλύτερα να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου μετά από πλήρη χειρουργική εκτομή.

  Η βιοψία δια βελόνης του πυρήνος μιας μάζας εκτελείται, συνήθως, με τοπική αναισθησία. Η βελόνα που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τη βιοψία με λεπτή βελόνη και αφαιρείται ένας μικρός κυλινδρικός ιστός που θα σταλεί στο εργαστήριο για περαιτέρω εξέταση. Καλύτερα να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου μετά από πλήρη χειρουργική εκτομή.

  Ένας νεότερος τύπος βιοψίας μαστού είναι η στερεοτακτική βιοψία που βασίζεται σε μια τρισδιάστατη ακτινογραφία για να καθοδηγήσει τη βιοψία της βελόνας σε μια μη ψηλαφητή μάζα. Η βιοψία εκτελείται με παρόμοιο τρόπο, με τη χρήση βελόνας για την απομάκρυνση του δείγματος ιστού, αλλά η τοποθέτηση της συγκεκριμένης περιοχής του μαστού γίνεται με ακτινογραφία του στήθους από δύο διαφορετικές γωνίες. Η χειρουργική βιοψία είναι μια διαδικασία που εκτελείται για την απομάκρυνση ολόκληρου του κομματιού ή μέρους του για εργαστηριακή ανάλυση. Μπορεί να είναι οδυνηρό και γίνεται με τοπική αναισθησία. Καλύτερα να επιχειρείται πλήρης χειρουργική εκτομή. Καλύτερα να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου μετά από  πλήρη χειρουργική εκτομή.

  Παθολογοανατομικά ευρήματα ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Υπερπλασία του επιθηλίου ή του στρώματος του μαστού, αδένωση, μικροκύστεις, μακροκύστεις, εκτασία πόρων, πλασματοκυτταρική μαστίτιδα, μεταπλασία αποκρινών αδένων.

  inokystiki 5

  Υπέρηχος μαστών

  Πολλές φορές είναι η καταλληλότερη εξέταση για τη διαφοροδιάγνωση κυστικών και συμπαγών όγκων.

  Μαστογραφία

  Έχει ακτινοβολία. Σημεία κακοήθειας είναι ακανόνιστες, τραχειές μάζες, πολλές μαζί συσσωρευμένες μάζες, με ασβεστοποίηση, καταστροφή της αρχιτεκτονικής και διατεταμένοι πόροι.

  Οι υπέρηχοι και οι μαγνητικές τομογραφίες εκτελούνται, συνήθως, σε συνδυασμό με τις μαστογραφίες καθώς παράγουν σαφείς εικόνες του μαστού και διακρίνουν σαφώς τις γεμάτες με υγρά κύστεις στήθους και τις στερεές μάζες. Οι εξετάσεις υπερήχων και η MRI μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τον πυκνό ιστό του μαστού. Ως εκ τούτου, συχνά υποβάλλονται σε νέους ασθενείς ηλικίας κάτω των 30 ετών.

  Η αξονική θώρακος χωρίς σκιαγραφικό παρέχει πολύ καλή εικόνα των μαστών.

  Η θερμογραφία μαστών είναι καλή εξέταση, αλλά απαιτεί σωστή ερμηνεία και καλό διαγνώστη.

  Καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται σκιαγραφικά κατά τις απεικονιστικές εξετάσεις, γιατί παρέχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα για κακοήθεια κι επικάθεται το σκιαγραφικό σε ιστούς.

  inokystiki 11

  Θεραπευτική αγωγή ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Οι περισσότερες γυναίκες με ινοκυστικές αλλαγές και χωρίς συμπτώματα δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά απαιτείται παρακολούθηση. 

  Η ινοκυστική μαστοπάθεια  μπορεί να βελτιωθεί με διαιτητικές αλλαγές, όπως με μειωμένη πρόσληψη αλατιού, με συμπληρώματα βιταμινών, με αποφυγή μεθυλξανθινών (καφές, τσάι, σοκολάτα), με τοποθέτηση κρύων κομπρέσων και υποστηρικτικούς κατάλληλους στηθόδεσμους βαμβακερούς και χωρίς μπανέλες.

  Να μην αφήνετε να σας τραυματίζουν τους μαστούς.

  Το ιώδιο μπορεί να ανακουφίσει σε ινοκυστική μαστοπάθεια.

  Για κυκλικό πόνο και οίδημα λαμβάνετε βιταμίνη Β6 50 mg ανά ημέρα και ιώδιο 150 μg/ ημέρα για 3 μήνες.

  Πολλοί δίνουν και σπιρολονακτόνη 10 mg / ημέρα πριν την έμμηνο ρύση.

  Εάν είναι βαριά η νόσος λαμβάνεται danazol 100-200 mg ανά ημέρα ή βρωμοκρυπτίνη 2,5 mg τρεις φορές την ημέρα για 3 μήνες. Προσοχή! Τα φάρμακα αυτά έχουν πολλές παρενέργειες.

  Πρόγνωση ινοκυστικής μαστοπάθειας

  Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση.

  Μια πιθανή επιπλοκή προκύπτει από το γεγονός ότι οι καρκινικοί όγκοι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε γυναίκες με ινοκυστικές αλλαγές ή γίνεται υπερδιάγνωση καρκίνου μαστού.

  Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

  Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

  Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

  Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία των παθήσεων των μαστών, πατώντας εδώ.

  Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

  Τα κατάλληλα προϊόντα για την ινοκυστική μαστοπάθεια

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την κυστική μαστοπάθεια

  inokystiki 7

  Διαβάστε, επίσης,

  Μήπως έχετε ανεπάρκεια ιωδίου;

  Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

  Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

  Μαγνητική τομογραφία ή μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου μαστού

  Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

  Λάδι για μασάζ στο στήθος

  Πρόληψη καρκίνου μαστού

  Η βιταμίνη που θεραπεύει τις κύστεις του μαστού

  Μήπως πονάνε οι μαστοί σας;

  Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

  Κύστεις μαστού

  Μαστός και μαστεκτομή

  Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

  Διαφορική διάγνωση έκκρισης θηλής

  www.emedi.gr

   

 • Ισχιακή προβολή Ισχιακή προβολή

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ισχιακή προβολή του εμβρύου

   

  Κατά την ισχιακή προβολή, στη φάση του τοκετού το έμβρυο προβάλλει στη μητρική πύελο με τα ισχία.

  Υπολογίζεται ότι η ισχιακή προβολή αποτελεί το 4% των τελειόμηνων κυήσεων και εμφανίζεται στο 30% των νεογνών με χαμηλό βάρος γέννησης.

  Σημεία και συμπτώματα ισχιακής προβολής

  Ψηλαφητός ο πρωκτικός δακτύλιος του εμβρύου κατά τη δακτυλική εξέταση του κόλπου.

  Με το χειρισμό του Λεοπόλδου το κεφάλι του εμβρύου ψηλαφείται στον πυθμένα της μήτρας.

  Οι Χειρισμοί του Λεοπόλδου είναι κλασσικοί στην αξιολόγηση της εξέλιξης του τοκετού:
  Στον 1ο χειρισμό ο ιατρός κοιτάζοντας την γυναίκα φέρνει τα χέρια στον πυθμένα της μήτρας και είναι σε θέση να αξιολογήσει το σχήμα, την προβολή και το ύψος του πυθμένα της μήτρας.

  Στον 2ο χειρισμό ο ιατρός φέρνει τα χέρια στα πλάγια κοιλιακών τοιχωμάτων και είναι σε θέση να αξιολογήσει το σχήμα και τη θέση της προβολής.

  Στον 3ο χειρισμό ο ιατρός πραγματοποιεί στροφή περί του εαυτού του κατά 180ο και βάζει τα χέρια στα πλάγια του υπογαστρίου, πάνω από την ηβική σύμφυση, ενώ η γυναίκα κάμπτει ελαφρά τα άκρα και έτσι ο μαιευτήρας είναι σε θέση να αξιολογήσει την προβολή και τον βαθμό της αρχόμενης εμπέδωσης.

  Ο 4ος χειρισμός γνωστός και ως χειρισμός Peter Muller είναι όπως ο 1ος ή ο 2ος χρησιμοποιώντας όμως μόνο το ένα χέρι και παρέχει πληροφορίες για το σχήμα, την προβολή, τον βαθμό εμπέδωσης και τη δυσαναλογία.

  isxiaki 1

  Τύποι ισχιακής προβολής εμβρύου:

  Τέλεια ισχιακή προβολή: Τα ισχία του εμβρύου βρίσκονται σε κάμψη, τα γόνατα σε έκταση και τα πόδια κοντά στους ώμους και εμφανίζεται σε 65% των τελειόμηνων ισχιακών προβολών.

  Ατελής ισχιακή προβολή: Το ένα ή και τα δυο ισχία βρίσκονται σε ατελή κάμψη, με αποτέλεσμα η προβάλλουσα μοίρα να αποτελείται από κάποιο τμήμα των κάτω άκρων του εμβρύου. Γι΄αυτό υπάρχουν και οι ορισμοί προβολή με το ένα ή με τα δύο πόδια ή με τα γόνατα. Αντιστοιχεί στο 25% των ισχιακών προβολών.

  Πλήρης ισχιακή προβολή: Είναι παρόμοια με την τέλεια, με τη διαφορά ότι το ένα ή και τα δύο γόνατα βρίσκονται σε κάμψη και όχι σε έκταση. Υπολογίζεται στο 5% των ισχιακών προβολών.

  Αίτια και παράγοντες κινδύνου ισχιακής προβολής

  Εμβρυϊκές βλάβες, όπως ανεγκεφαλία, υδροκεφαλία και τρισωμία 21

  Ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας

  Ατονία της μήτρας σε πολύτοκες γυναίκες

  Υπερβολική διάταση της μήτρας, όπως στο πολυϋδράμνιο ή την πολύδυμη κύηση

  Προδρομικός πλακούντας

  Πρόσφυση πλακούντα στα όρια κέρατος-πυθμένα της μήτρας

  Λιποβαρές ή πρόωρο βρέφος

  Συγγενείς διαμαρτίες στα τελειόμηνα βρέφη με ισχιακή προβολή: επίπτωση 90%

  Διάγνωση ισχιακής προβολής

  Γυναικολογική εξέταση

  Υπερηχογράφημα

  breech baby 1

  Θεραπεία ισχιακής προβολής

  Στην ισχιακή προβολή ο τοκετός γίνεται είτε φυσιολογικά δια της κολπικής οδού ή με καισαρική τομή.

  Πότε αποφασίζεται να γίνει καισαρική τομή σε ισχιακή προβολή

  Μεγάλο βρέφος πάνω από 3500 gr ή μικρό κάτω από 1500 gr. Η εκτίμηση του βάρους γίνεται με υπερήχους ή κλινική εξέταση.

  Πυελική σύσπαση ή ανώμαλο σχήμα πυέλου (πλατυπυελική ή ανδροειδής πύελος).

  Υπερέκταση κεφαλής.

  Σημαντικές αλλοιώσεις του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού.

  Ισχιακή προβολή με τα πόδια.

  Σημαντική υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη.

  Πρόωρο έμβρυο άνω των 26 εβδομάδων και ενώ ο τοκετός έχει αρχίσει.

  Προηγούμενη καισαρική τομή.

  Προβλήματα τοκετού, όπως αδυναμία διαστολής, παράταση 2ου σταδίου και αδυναμία καθόδου.

  Το αναισθητικό ισοφλουράνιο προκαλεί χαλάρωση της μήτρας κι επιτρέπει την έξοδο του παγιδευμένου κεφαλιού.

  breech baby 3

  Πότε αποφασίζεται να γίνει φυσιολογικός τοκετός στην ισχιακή προβολή

  Οι υμένες πρέπει να διατηρούνται άρρηκτοι για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για την πρόληψη πιθανής πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου.

  Η ασθενής δεν πρέπει να σφίγγεται μέχρι την επίτευξη τέλειας διαστολής.

  Η εκτέλεση ευρείας περινεοτομίας αφήνει αρκετό χώρο για τον τοκετό.

  Το νεογνό δεν πρέπει να συλλαμβάνεται πριν ο ομφαλός περάσει το μητρικό περίνεο.

  Η πρόωρη έλξη μετατρέπει την ισχιακή προβολή σε πλήρη και συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο περιγεννητικής νοσηρότητας και θνητότητας.

  Με τη ράχη του εμβρύου σε πρόσθια θέση και ενώ συλλαμβάνεται το έμβρυο από τα ισχία, συνεχίζεται η κάθετη έλξη, ώσπου να εμφανισθεί η ωμοπλάτη.

  Όταν εμφανισθεί μια μασχάλη, ακολουθεί στροφή του νεογνού μέχρι οι ώμοι να έλθουν στην ευθεία της πυελικής οδού, θέση που επιτρέπει τον τοκετό.

  Ο τοκετός της κεφαλής επιτυγχάνεται ή με εμβρυουλκία επόμενης κεφαλής με Piger ή μετά από αυτόματη κάμψη της κεφαλής, οπότε εξέρχεται πρώτα το πηγούνι.

  Γίνεται λήψη αερίων αίματος από τον ομφάλιο λώρο μετά το τέλος του τοκετού.

  Απαραίτητη είναι η συνεχής καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου σε όλη τη διάρκεια του τοκετού.

  Εξωτερικός μετασχηματισμός σε κεφαλική προβολή

  Η μετατροπή σε κεφαλική προβολή μπορεί να επιχειρείται από την 30-36η εβδομάδα της κύησης.

  Ο εξωτερικός μετασχηματισμός μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρη ρήξη των υμένων και εμβρυϊκή ή μητρική αιμορραγία.

  Επιπλοκές της ισχιακής προβολής

  Κάκωση κεφαλής, μαλακών μορίων, βραχιονίου πλέγματος και νωτιαίου μυελού.

  Δευτεροπαθής ασφυξία από πρόπτωση ή συμπίεση του ομφάλιου λώρου.

  Η περιγεννητική νοσηρότητα και θνητότητα είναι πολύ μεγαλύτερες στους τοκετούς ισχιακής προβολής.

  Για νεογνά μικρότερα από 1500 gr η συχνότητα εγκεφαλικής αιμορραγίας και περιγεννητικού θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερη στο φυσιολογικό τοκετό απ'ότι στον τοκετό με καισαρική τομή.

  breech baby 4

  Τεχνικές για την περιστροφή ενός μωρού σε κεφαλική θέση

  Το Hypnobabies είναι μια σειρά MP3 που προσφέρει διάφορους τύπους αποδεδειγμένων ιατρικών τεχνικών ύπνωσης για τη δημιουργία ειρηνικής, χαλαρωτικής και πιο άνετης εγκυμοσύνης και γέννησης. "Turn Turn Baby". Είναι μια τεχνική για ηρεμία και να μείωση του άγχους.

  Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην περιστροφή του μωρού σε κεφαλική θέση και πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ειδικού.

  Το νερό αυξάνει το αμνιακό υγρό και λειτουργεί καλά, άρα το μπάνιο σε καθαρή πισίνα βοηθάει.

  Το μωρό ανταποκρίνεται στο φως. Τοποθετήστε έναν φακό στη βάση της λεκάνης σας και τραγουδήστε, μιλήστε και πείστε το μωρό προς τα κάτω. Πολλοί λένε ότι αυτό λειτουργεί, καθώς το μωρό κινείται ενστικτωδώς προς τον ελαφρύ και καταπραϋντικό ήχο. 

  Το μωρό ανταποκρίνεται, επίσης, στις θερμοκρασίες. Πολλές γυναίκες τοποθετούν παγοκύστεις στην περιοχή των πλευρών και / ή  μαξιλάρια θέρμανσης στη βάση της λεκάνης για να προσελκύσουν το μωρό μακριά από το κρύο και / ή προς τη ζέστη.

  Η τεχνική Webster γίνεται από επαγγελματία χειροπράκτη που, συχνά, διευκολύνει τη βέλτιστη τοποθέτηση του εμβρύου και δημιουργεί τη σωστή ευθυγράμμιση για το μωρό για να κινηθεί, φυσικά, σε μια θέση με το κεφάλι προς τα κάτω.

  Ο βελονισμός από ειδικό μπορεί να βοηθήσει στην περιστροφή του εμβρύου. Μεταξύ των εβδομάδων 30-34 κυοφορίας τοποθετούνται βελόνες (πολύ λεπτές και στενές) στα πόδια και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, το θυμίαμα moxibustion, που αποτελείται από ένα βότανο που ονομάζεται mugwort, καίγεται και ο καπνός στροβιλίζεται γύρω από τις βελόνες. Ο συνδυασμός καπνού, θερμότητας και βελονισμού διεγείρει τη μήτρα για να βοηθήσει το μωρό για να γυρίσει το κεφάλι κάτω.

  Το προγεννητικό μασάζ στις 38 εβδομάδες για 5 ημέρες, χαλαρώνει το σώμα και το μωρό γυρίζει θέση.

  Ο εξωτερικός μετασχηματισμός σε κεφαλική προβολή είναι μια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη φυσική στροφή ενός μωρού και καλύτερα να εκτελείται μετά την 35η εβδομάδα.

  Η συστροφή ή η συστολή του ομφάλιου λώρου, η ρήξη ή η  ρήξη της μήτρας ή η διάσπαση του αμνιακού σάκου,  μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

  Το τρίψιμο του πατώματος με τα χέρια, ενώ η γυναίκα είναι 37 εβδομάδων βοηθάει, επίσης. Επίσης βοηθάει η στάση με τα γόνατα κοντά στο στήθος ή με το κεφάλι προς τα κάτω και τα πόδια ψηλά.

  Υπάρχουν και φάρμακα που ονομάζονται τοκολυτικά, όπως η ατοσιμπάνη (atosiban) που αναστέλλει την ικανότητα της φυσικής ορμόνης ωκυτοκίνης να προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των συσπάσεων της μήτρας σε εγκύους γυναίκες με σκοπό της καθυστέρηση του πρόωρου τοκετού. Βοηθούν τους μυς της γυναίκας να χαλαρώσουν έτσι ώστε η πίεση κατά τη διάρκεια του εξωτερικού μετασχηματισμού να μην είναι τόσο μεγάλη. 

  Άλλες θεραπείες όπως η χρήση ήχου, αναλγητικών, η επισκληρίδια αναλγησία, η αύξηση του υγρού γύρω από το μωρό και η αύξηση της ποσότητας υγρών στη γυναίκα πριν από τον εξωτερικό μετασχηματισμό μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία του.

  Τις τεχνικές μετασχηματισμού σε κεφαλική θέση μπορούν να τις κάνουν οι μητέρες στο σπίτι και προκαλούν την αυτόματη κεφαλική στροφή και γίνονται, αφού η εγκυμοσύνη είναι 34 εβδομάδων.

  breech baby 5

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

   

  Διαβάστε, επίσης,

  Το σύνδρομο Prader-Willi

  Πρόωρος τοκετός

  www.emedi.gr