Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 10:33

Λεύκη και χρώμα ματιών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τι σχέση έχουν το χρώμα των ματιών, η λεύκη και το μελάνωμα;

Λεύκη είναι, ICD-10 L80, μια αυτοάνοση νόσος στην οποία το δέρμα χάνει την χρωστική ουσία του.
Μια μελέτη με περίπου 3.000 μη-ισπανόφωνους Αμερικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με  μπλε μάτια είναι λιγότερο πιθανό να έχουν λεύκη. Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, 13 νέα γονίδια που προδιαθέτουν σε λεύκη. 
Περίπου 27 τοις εκατό των ατόμων με λεύκη είχαν μπλε και γκρι μάτια, σε σύγκριση με 52 τοις εκατό των Αμερικανών  μη ισπανόφωνων ευρωπαϊκής καταγωγής, χωρίς λεύκη. 43 τοις εκατό των ατόμων με λεύκη είχαν μαύρα ή τα καφετιά μάτια, σε σύγκριση με 27 τοις εκατό των Αμερικανών μη ισπανόφωνων ευρωπαϊκής καταγωγής χωρίς λεύκη. Περίπου το 30 τοις εκατό των ασθενών με λεύκη είχαν πράσινα ή μελιά μάτια.
Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε στη λεύκη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κινδύνου για  μελάνωμα. Οι άνθρωποι με τα μελιά μάτια έχουν μικρότερο κίνδυνο μελανώματος.
Γενετικά, με κάποιο τρόπο η λεύκη και το μελάνωμα είναι αντίθετες νόσοι. Οι ίδιες γενετικές παραλλαγές που πατατηρούνται στη λεύκη κάνουν λιγότερο πιθανό τα άτομα να νοσήσουν από μελάνωμα, και αντίστροφα, Αυτό συμβαίνει γιατί η λεύκη είναι μια αυτοάνοση νόσος, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στα φυσιολογικά κύτταρα χρωστικής ουσίας και το ανοσοποιητικό σύστημα αναζητά και καταστρέφει και τα καρκινικά κύτταρα πρώιμα στο μελάνωμα.
Τα άτομα με λεύκη, όμως, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο και για άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η νόσος του θυρεοειδούς και του διαβήτη τύπου 1.
Βιβλιογραφία
University of Colorado School of Medicine, news release, May 7, 2012

Τα καλύτερα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστηκε 2046 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 23:11
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα