Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 01:10

Χρήσιμες πληροφορίες για την κοινή ακμή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η μητέρα φύση θεραπεύει την ακμή στον κατάλληλο χρόνο

Η ακμή, ICD-10 L70.0, είναι μια ανδρογενετικά επαγόμενη φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα φαγέσωρες, βλατίδες, φλεγμονώδες φλύκταινες και ουλές.

Το 100% των εφήβων επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό από την ακμή και το 15% ζητά ιατρική βοήθεια.

Η ακμή εμφανίζεται στην εφηβεία και μπορεί να επιμένει μέχρι τα 40 έτη, σε ποσοστό 4%.

Ελαφρά αυτοπεριοριζόμενη ακμή μπορεί να παρουσιαστεί και στο νεογνό.

Οι γυναίκες επηρεάζονται το ίδιο με τους άνδρες, αν και οι άνδρες τείνουν να επηρεάζονται βαρύτερα.

Η κοινή ακμή είναι μια μακροχρόνια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται όταν τα θυλάκια τρίχας φράσσονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το λάδι από το δέρμα. Η ακμή χαρακτηρίζεται από περιοχές της σπυράκια, στίγματα και λιπαρό δέρμα, και μπορεί να οδηγήσει σε ουλές.  Η προκύπτουσα εμφάνιση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση και, σε ακραίες περιπτώσεις, σε κατάθλιψη ή σκέψεις αυτοκτονίας. 

Γενετική πιστεύεται ότι είναι η αιτία στο 80% των περιπτώσεων. Η ακμή επηρεάζει, κυρίως το δέρμα στο πρόσωπο, το άνω μέρος του θώρακα, και την πλάτη. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και στα δύο φύλα, η ακμή συχνά προκαλείται από την αύξηση των ανδρογόνων, όπως της τεστοστερόνης. Η υπερβολική ανάπτυξη των βακτηρίων Acnes Propionibacterium, στο δέρμα,  συχνά, εμπλέκεται.

Πολλές θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για να βελτιωθεί η εμφάνιση της ακμής, όπως οι αλλαγές του τρόπου ζωής, και των φαρμάκων. Τρώγοντας λιγότερους απλούς υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη βοηθάει. Τοπικά φάρμακα, όπως το αζελαϊκό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιούνται, συνήθως, ως θεραπείες. Τα αντιβιοτικά και τα ρετινοειδή είναι διαθέσιμα σε τοπικά και από του στόματος σκευάσματα για τη θεραπεία της ακμής. Ωστόσο, αντίσταση στα αντιβιοτικά μπορεί να αναπτυχθεί. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να είναι χρήσιμα για την πρόληψη της ακμής στις γυναίκες. Η από του στόματος ισοτρετινοΐνη, συνήθως, επιφυλάσσεται για τη σοβαρή ακμή λόγω των μεγαλύτερων  παρενεργειών. 

Η ακμή είναι η 8η πιο κοινή ασθένεια σε όλο τον κόσμο. 


Σημεία και συμπτώματα ακμής

 • Ανοιχτοί φαγέσωρες, άσπρα στίγματα
 • Κλειστοί φαγέσωρες, μαύρα στίγματα
 • Όζοι και βλατίδες
 • Φλύκταινες με ή χωρίς ερυθρότητα και οίδημα, κύστεις
 • Ουλές, σημάδια. Η ουλή δημιουργείται από μια μη φυσιολογική επούλωση μετά τη δερματική φλεγμονή η οποία μπορεί να οδηγεί σε υπερβολική εναπόθεση κολλαγόνου ή απώλεια κολλαγόνου στην περιοχή της βλάβης. Οι ατροφικές ουλές ακμής είναι ο πιο συχνός τύπος ουλών και έχει χαθεί το κολλαγόνο κατά την επούλωση. Οι υπερτροφικές ουλές είναι λιγότερο συχνές, και χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιεκτικότητα κολλαγόνου μετά την ανώμαλη απόκριση επούλωσης.
 • Μελάγχρωση. Η μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση αφήνει πίσω φλεγμονώδη κόκκινα σημάδια και εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με πιο σκούρο χρώμα δέρματος και μπορεί να εξασθενίσει με το χρόνο. 
 • Ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα

Οι βλάβες εμφανίζονται στο μέτωπο, τις παρειές, τη μύτη και μπορούν να επεκταθούν στο μέσο του θώρακα και στην πλάτη.

Η ακμή, συνήθως, ταξινομείται ανάλογα με τη σοβαρότητα ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Αυτό το είδος της κατηγοριοποίησης μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Η ήπια ακμή κλασικά εμφανίζεται με άσπρα και μαύρα στίγματα και περιορίζεται στο πρόσωπο με περιστασιακές φλεγμονώδεις βλάβες.

Η μέτριας σοβαρότητας ακμή εμφανίζεται με ένα υψηλότερο αριθμό φλεγμονωδών βλατίδων και φλυκταινών στο πρόσωπο και στον κορμό.

Τέλος, η σοβαρή ακμή υπάρχει όταν οζίδια βρίσκονται κάτω από το δέρμα, με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις του προσώπου, και του κορμού. Σχηματίζονται κύστεις.


Αίτια ακμής

Τα ανδρογόνα διεγείρουν το ρυθμό αντικατάστασης της κερατίνης στους σμηγματογόνους αδένες. Η πλάκα της κερατίνης, που είναι φαγέσωρας προκαλεί συσσώρευση σμήγματος μέσα στον αδένα. Η ορμονική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια εμμήνου ρύσεως και την εφηβεία, μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό της ακμής. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η αύξηση των ορμονών του φύλου που ονομάζονται ανδρογόνα κάνει τους θυλακιώδεις αδένες να μεγαλώνουν και να παράγουν περισσότερο σμήγμα. Πολλές ορμόνες έχουν συνδεθεί με την ακμή, όπως η τεστοστερόνη, η διυδροτεστοστερόνη (DHT), και η θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA-S), όπως επίσης και ο ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1) και η αυξητική ορμόνη (GH). Και τα ανδρογόνα και ο IGF -1 φαίνεται να είναι απαραίτητα για να συμβεί ακμή. Η ακμή δεν αναπτύσσεται σε άτομα με σύνδρομο έλλειψης ευαισθησίας στα ανδρογόνα  ή σύνδρομο Laron (αντοχή στην GH, με αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα IGF-1). Ιατρικές καταστάσεις με υψηλά ποσοστά ανδρογόνων, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, και οι όγκοι που εκκρίνουν ανδρογόνα μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Αντίθετα, οι άνθρωποι που στερούνται ανδρογόνες ορμόνες ή είναι αδρανείς στις επιδράσεις των ανδρογόνων σπανίως έχουν ακμή. Μία αύξηση στη σύνθεση ανδρογόνων μπορεί, επίσης, να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ακμή μπορεί να είναι μια παρενέργεια της θεραπείας με τεστοστερόνη ή για όσους λαμβάνουν αναβολικά στεροειδή για bodybuilding. 

Η παρουσία του προπιονοβακτηριδίου της ακμής ερεθίζει μια φλεγμονώδη αντίδραση στο σμήγμα που οδηγεί στο σχηματισμό βλατίδων και φλυκταινών. Το acnes Propionibacterium (P. acnes) είναι  αναερόβιο βακτήριο. Ακόμη η μόλυνση με το παρασιτικό Demodex  σχετίζεται με την ανάπτυξη της ακμής. 

Η προδιάθεση για ακμή για συγκεκριμένα άτομα μπορεί να είναι γενετική και πολυγονιδιακή. Οι πολυμορφισμοί στο ΤΝΡ-α, IL-1 άλφα, και CYP1A1, 308 G / A μοναδικού νουκλεοτιδίου και του παράγοντα νέκρωσης όγκου ( TNF) σχετίζονται με κίνδυνο για ακμή. 

Οι δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού φορτίου έχουν επίδραση στην σοβαρότητα της ακμής. Μια δίαιτα με χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο είναι αποτελεσματική στη μείωση της ακμής. Ακόμη, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης και σοβαρότητας της ακμής. Η κατανάλωση σοκολάτας ή αλατιού επιδρούν αρνητικά. Υπάρχει μια σχέση μεταξύ ακμής και του μεταβολισμού της ινσουλίνης και της παχυσαρκίας. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε ακμοειδή εξανθήματα, ή να επιδεινώσει την υπάρχουσα ακμή, όταν λαμβάνεται σε δόσεις που υπερβαίνουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. 

Το κάπνισμα μπορεί να βελτιώσει την σοβαρότητα της ακμής.

Το άγχος προκαλεί ή επιδεινώνει την ακμή σε συνδυασμό με ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που παρατηρούνται στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.


Παράγοντες κινδύνου για την κοινή ακμή

 • Εφηβεία
 • Άρρεν φύλο
 • Ανδρογόνα στερεοειδή και κάποια αντισυλληπτικά
 • Λιπαρά καλλυντικά, κρέμες καθαρισμού, υδατικές κρέμες και ελαιώδεις βάσεις
 • Ξύσιμο και απόφραξη της επιφάνειας του δέρματος
 • Φάρμακα, όπως ιωδίδια και βρωμίδια, λίθιο και φαινυντοϊνη, κορτικοστερεοειδή κ.ά
 • Ανδρογενετικές διαταραχές
 • Θερμό και υγρό κλίμα

Παθοφυσιολογία κοινής ακμής

Η κοινή ακμή είναι μια χρόνια ασθένεια του δέρματος και της τριχοσμηγματογόνου μονάδας και αναπτύσσεται λόγω μπλοκαρίσματος στους θύλακες των τριχών του δέρματος.

Αυτά τα μπλοκαρίσματα πιστεύεται ότι εμφανίζονται ως αποτέλεσμα τεσσάρων μη φυσιολογικών διεργασιών: μια υψηλότερη από το φυσιολογικό παραγωγή σμήγματος, που επηρεάζεται από τα ανδρογόνα, υπερβολική εναπόθεση της πρωτεΐνης κερατίνης, αποικισμός του θυλάκου με τα βακτήρια acnes Propionibacterium (Ρ . acnes), και τοπική απελευθέρωση προφλεγμονωδών χημικών ουσιών στο δέρμα.

Το πρώτο βήμα είναι ο σχηματισμός ενός βύσματος, το οποίο καθοδηγείται, κυρίως, από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων στο θύλακα της τρίχας. Το φυσιολογικό δέρμα και τα κύτταρα του δέρματος που έχουν πεθάνει έρχονται μέχρι την επιφάνεια για να εξέλθουν από τον πόρο του θυλακίου της τρίχας.  Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή ελαιώδους σμήγματος κάνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να κολλούν μεταξύ τους. Γίνεται συσσώρευση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και μπλοκάρισμα από το σμήγμα του πόρου του θυλακίου τρίχας και δημιουργείται βιοφίλμ  από το βακτήριο P. acnes εντός του θύλακα της τρίχας και η χρωστική ουσία μελανίνη εκτείθεται στον αέρα, με αποτέλεσμα οξείδωση και σκούρα εμφάνιση (μαύρα στίγματα) σε αντίθεση με τα άσπρα στίγματα.

Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι η βασική κινητήρια δύναμη των ανδρογόνων που προκαλείται από την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα. Μία άλλη ανδρογόνος ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αυξημένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων είναι η DHEA-S. Υψηλότερες ποσότητες DHEA-S εκκρίνονται κατά τη διάρκεια αδρεναρχής (α στάδιο της εφηβείας), και αυτό οδηγεί σε αύξηση της σύνθεσης σμήγματος και το συμβιωτικό βακτήριο στο δέρμα P. acnes προκαλεί  φλεγμονή μέσα και γύρω από το θύλακα λόγω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το προπιονικό βακτήριο πυροδοτεί φλεγμονή του δέρματος στην ακμή αυξάνοντας την παραγωγή πολλών προφλεγμονωδών χημικών σημάτων (όπως IL-1α, IL-8, TNF-α, και LTB4). Η IL-1α είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητη για το σχηματισμό φαγεσώρων. 

Ένας κύριος μηχανισμός της ακμής που σχετίζονται με τη φλεγμονή του δέρματος προκαλείται από την ικανότητα P. acnes να δεσμεύεται και να ενεργοποιεί μία κατηγορία υποδοχέων του ανοσοποιητικού συστήματος (TLR2) και  (TLR4). Η ενεργοποίηση των TLR2 και TLR4 από τον P. acnes οδηγεί σε αυξημένη έκκριση IL-8, TNF-α, και IL-1α. Η απελευθέρωση αυτών των φλεγμονωδών σημάτων προσελκύει διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προς το θύλακα της τρίχας συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων, μακροφάγων, και των κυττάρων Th1. Η IL-1α διεγείρει τη δραστικότητα των κερατινοκυττάρων και την αναπαραγωγή, και σχηματίζονται φαγέσωρες. Τα κύτταρα των σμηγματογόνων αδένων παράγουν, επίσης, περισσότερα αντιμικροβιακά πεπτίδια, όπως HBD1 και HBD2 , σε απόκριση στη σύνδεση στους υποδοχείς TLR2 και TLR4. 

Το P. acnes είναι, επίσης, ικανό να προκαλεί πρόσθετη φλεγμονή του δέρματος.  Η οξείδωση του σκουαλένιου ενεργοποιεί τον NF-κΒ και συνεπώς αυξάνει τα επίπεδα IL-1α. Επιπλέον,  οδηγεί σε αυξημένη δραστικότητα του ενζύμου 5-λιποξυγενάση που είναι υπεύθυνo για τη μετατροπή του αραχιδονικού οξέος σε λευκοτριένια Β4 (LTB4). Τα LTB4 προάγουν την φλεγμονή του δέρματος με ενεργοποίησση από τον πολλαπλασιαστή υπεροξυσώματος του άλφα υποδοχέα (ΡΡΑΚα). Ο ΡΡΑΚα αυξάνει τη δραστηριότητα του ενεργοποιητή της πρωτεϊνης 1 (ΑΡ-1) και NF-κΒ, οδηγώντας έτσι στη στρατολόγηση των φλεγμονωδών κυττάρων Τ. Οι φλεγμονώδεις ιδιότητες του Ρ acnes μπορεί να εξηγηθούν περαιτέρω με την ικανότητα του βακτηριδίου να μετατρέπει τα τριγλυκερίδια του σμήγματος σε προ-φλεγμονώδη ελεύθερα λιπαρά οξέα μέσω της έκκρισης του ενζύμου λιπάσης. Αυτά τα ελεύθερα λιπαρά οξέα τονώνουν την παραγωγή της cathelicidin, HBD1, και HBD2, οδηγώντας έτσι περαιτέρω σε φλεγμονή. 

Αυτός ο φλεγμονώδης καταρράκτης, συνήθως, οδηγεί στο σχηματισμό των φλεγμονωδών βλαβών ακμής (βλατίδες, μολυσμένες φλύκταινες και οζίδια). Αν η φλεγμονώδης αντίδραση είναι σοβαρή, το θυλάκιο μπορεί να σπάσει στα βαθύτερα στρώματα του χορίου και του υποδόριου ιστού και να προκαλέσει βαθιά οζίδια. Η συμμετοχή των ΑΡ-1 στο φλεγμονώδη καταρράκτη οδηγεί, επίσης, στην ενεργοποίηση των μεταλλοπρωτεϊνασών μήτρας, οι οποίες συμβάλλουν στην τοπική καταστροφή των ιστών και στο σχηματισμό ουλών. 


Διαφορική διάγνωση κοινής ακμή

Περιοδική έκθεση σε πίσσα, λάδι και γράσσο

Θυλακίτιδα

Ροδόχρους ακμή

Στερεοειδής ακμή

Περιστασιακή ακμή


Διάγνωση κοινής ακμής

To ιστορικό μπορεί να αποκαλύψει ακμή σχετιζόμενη με ορμονικές αλλαγές.

Τα παθολογοανατομικά ευρήματα περιλαμβάνουν λιπαρότητα και πάχυνση του δέρματος, υπερτροφία σμηγματογόνων αδένων, περιθυλακίτιδα και ουλές.

Η τεστοστερόνη και οι μεταβολίτες της μετριούνται.


Θεραπεία κοινής ακμής

Εξαγωγή φαγέσωρα με τομή της λεπτής στιβάδας του επιθηλίου.

Έγχυση σε μεγάλες κυστικές βλάβες 0,5-1,0 ml  τριαμσινολόνης.

Καθαρισμός με ήπιο σαπούνι για έλεγχο λιπαρότητας της επιδερμίδας.

Η υπεριώδης ακτινοβολία βελτιώνει την ακμή.

Αγωγή κατά του άγχους.

Οποιαδήποτε θεραπεία απαιτεί τέσσερις εβδομάδες για να δράσει.

Η τοπική θεραπεία είναι καλύτερη για φαγέσωρες και μέτρια φλεγμονώδη ακμή.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για την ακμή, όπως το άλφα υδροξύ οξύ, τα αντιανδρογόνα φάρμακα, τα αντιβιοτικά, τα αντισμηγματορροϊκά φάρμακα, το αζελαϊκό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου, οι ορμονικές θεραπείες, τα κερατολυτικά σαπούνια, η νικοτιναμίδη, τα ρετινοειδή, και το σαλικυλικό οξύ και δρουν με αντιφλεγμονώδη δράση, ορμονικό χειρισμό, καταπολέμηση του  P. acnes, και  εξομάλυνση των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί και την παραγωγή σμήγματος στο πόρων για την πρόληψη της απόφραξης.

Συνήθως χρησιμοποιούνται τοπικές θεραπείες, όπως αντιβιοτικά, υπεροξείδιο του βενζολίου, και ρετινοειδή, και συστηματικές θεραπείες, όπως αντιβιοτικά, ορμονικοί παράγοντες, από του στόματος ρετινοειδή, φωτοθεραπεία και θεραπεία με λέιζερ.

Μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο συνιστάται  για τη βελτίωση της ακμής. 

Φάρμακα για την κοινή ακμή

-Υπεροξείδιο του βενζολίου 

Το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι μια θεραπεία πρώτης γραμμής για την ήπια και μέτρια ακμή, λόγω της αποτελεσματικότητάς της και τις ήπιες παρενέργειες (κυρίως, ερεθιστική δερματίτιδα). Δρα ενάντια στο προπιονικό βακτήριο, βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού των φαγέσωρων, και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το υπεροξείδιο του βενζολίου προκαλεί, συνήθως, ξηρότητα του δέρματος, ελαφρό κοκκίνισμα και περιστασιακά ξεφλούδισμα. Αυτή η τοπική θεραπεία δεν αυξάνει την ευαισθησία στον ήλιο. Το υπεροξείδιο του βενζολίου  είναι σχεδόν τόσο αποτελεσματικό όσο τα αντιβιοτικά. Σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά, το υπεροξείδιο του βενζολίου δεν φαίνεται να αναπτύσσει βακτηριακή αντίσταση.  Το υπεροξείδιο του βενζολίου μπορεί να συνδυαστεί με ένα τοπικό αντιβιοτικό ή ρετινοειδές, όπως κλινδαμυκίνη. Ξεκινά η εφαρμογή με 5% εφαρμοζόμενο τοπικά σε στεγνό δέρμα πριν τον ύπνο.

-Ρετινοειδή 

Τα ρετινοειδή είναι φάρμακα τα οποία διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προκαλούν ομαλοποίηση του κύκλου ζωής των κυττάρων θυλακίου, και μειώνουν την παραγωγή σμήγματος. Τα ρετινοειδή φαίνεται να επηρεάζουν τον κύκλο ζωής των κυττάρων στην επένδυση θύλακα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της υπερκερατινοποίησης αυτών των κυττάρων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ένα μπλοκάρισμα. Πρόκειται για μια θεραπεία  πρώτης γραμμής,  ιδίως για τα άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος, και είναι γνωστό ότι οδηγεί σε ταχύτερη βελτίωση της μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το αδαπαλένιο, την ισοτρετινοΐνη, την ρετινόλη, την ταζαροτένη, και την τρετινοΐνη. Όπως η ισοτρετινοΐνη, αυτά τα ρετινοειδή σχετίζονται με τη βιταμίνη Α, αλλά χορηγούνται τοπικά και γενικά έχουν πολύ ηπιότερες παρενέργειες. Μπορούν, ωστόσο, να προκαλέσουν σημαντικό ερεθισμό του δέρματος. Η τρετινοΐνη είναι λιγότερο ακριβή από τα τοπικά ρετινοειδή και είναι πιο ερεθιστική για το δέρμα, ενώ η αδαπαλένη είναι  λιγότερο ερεθιστική για το δέρμα, αλλά κοστίζει πολύ περισσότερο. Η Tazarotene είναι η πιο αποτελεσματική από τα τοπικά ρετινοειδή. Η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α που έχει παρόμοια αλλά πιο ήπια αποτελέσματα. Τα τοπικά ρετινοειδή συχνά προκαλούν μια αρχική έξαρση της ακμής και έξαψη. Σε γενικές γραμμές, τα ρετινοειδή αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στο φως του ήλιου και συνεπώς συνιστώνται για χρήση τη νύχτα. Ξεκινάει κάποιος με κρέμα 0,25% σε στεγνό δέρμα πριν τον ύπνο.

Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα από του στόματος ρετινοειδές και είναι πολύ αποτελεσματικό για τη σοβαρή οζώδη ακμή, καθώς και για τη μέτρια ακμή που είναι ανθεκτική σε άλλες θεραπείες.  Η βελτίωση εμφανίζεται, συνήθως, μετά από ένα με δύο μήνες χρήσης. Η ακμή συχνά υποχωρεί πλήρως ή είναι πολύ πιο ήπια μετά από 4 έως 6 μήνες με από του στόματος ισοτρετινοΐνη. Το 80% των ανθρώπων αναφέρουν βελτίωση, και περισσότερο από το 50% αναφέρουν πλήρη ύφεση. Περίπου το 20% των ανθρώπων απαιτούν δεύτερο κύκλο θεραπείας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ξηρό δέρμα και χείλη, αιμορραγία από τη μύτη, μυϊκοί πόνοι, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, και αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και ψυχιατρικές παρενέργεις, όπως η κατάθλιψη και οι τάσεις αυτοκτονίας. Είναι καλή σε φλυκταινώδη ακμή. Η δόση είναι 0,5-1 mh/Kg την ημέρα σε 2 δόσεις για 12-16 εβδομάδες. Δεύτερος κύκλος μπορεί να δοθεί μετά το πέρας των 8 εβδομάδων. Οι παρενέργειες είναι ξηρό δέρμα και βλεννογόνοι, χειλίτιδα και διαταραχές των λιπιδίων και της ηπατικής λειτουργίας.. Η ισοτρετινοϊνη προκαλεί σοβαρές εμβρυϊκές δυσπλασίες και απαιτείται αντισύλληψη 1 μήνα πριν και 1 μετά.

-Αντιβιοτικά 

Τα τοπικά αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά για την ήπια έως μετρίως σοβαρή ακμή. Τα από του στόματος αντιβιοτικά ενδείκνυται για τη μέτρια έως σοβαρή φλεγμονώδη ακμή. Τα από του στόματος αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια στη φλεγμονώδη ακμή και παράγουν ταχύτερη επίλυση των φλεγμονωδών βλαβών ακμής από ότι η τοπική εφαρμογή τοπικών αντιβιοτικών. Δρουν μειώνοντας τον αριθμό των βακτηρίων και ως αντιφλεγμονώδη.  Με την αυξανόμενη αντίσταση του Ρ acnes είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, είτε  τοπικά ή από το στόμα (κλινδαμυκίνη, ερυθρομυκίνη, μετρονιδαζόλη, σουλφακεταμίδιο, και τετρακυκλίνες, όπως η δοξυκυκλίνη και μινοκυκλίνη). Συνιστάται τα από του στόματος αντιβιοτικά να διακοπούν και τα τοπικά ρετινοειδή να χρησιμοποιηθούν όταν η νόσος έχει βελτιωθεί.  Επιπλέον, η χρήση τοπικών αντιβιοτικών αποθαρρύνεται λόγω των ανησυχιών από την αντίσταση στα αντιβιοτικά, αλλά η χρήση τους συνιστάται σε συνδυασμό με τοπική χρήση υπεροξείδιου του βενζοϋλίου. Η τοπική δαψόνη δεν χρησιμοποιείται ως αντιβιοτικό πρώτης γραμμής λόγω του υψηλότερου κόστους. Η δαψόνη δεν συνιστάται για χρήση με το υπεροξείδιο του βενζολίου, λόγω του κίτρινο-πορτοκαλί χρωματισμού του δέρματος. Χρησιμοποιείται ερυθρομυκίνη τοπικά εφαρμοζόμενη στις κυστικές βλάβες ή κλινδαμυκίνη 2% διάλυμα  ή τετρακυκλινη 250 mg 4 φορές την ημέρα για 7-10 ημέρες ή ερυθρομυκίνη 250 mg 4 φορές την ημέρα για 7-10 ημέρες. Προσοχή, υπάρχει ελαττωμένη απορρόφηση τετρακυκλίνης με γαλακτοκομικά προϊόντα και αντιόξινα, λόγω σχηματισμού χηλικών ενώσεων με κατιόντα ασβεστίου και μαγνησίου. Η ερυθρομυκίνη προκαλεί ΗΚΓ ανωμαλίες.

-Ορμονική θεραπεία

Στις γυναίκες, η ακμή μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση οποιουδήποτε συνδυασμένου από του στόματος αντισυλληπτικού. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά μειώνουν την παραγωγή των ανδρογόνων ορμονών, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής του  σμήγματος, και, κατά συνέπεια μειώνεται η σοβαρότητα της ακμής. Οι συνδυασμοί που περιέχουν τρίτης ή τέταρτης γενιάς προγεσταγόνα, όπως η δεσογεστρέλη, η δροσπιρενόνη, ή η νοργεστιμάτη μπορεί θεωρητικά να είναι πιο επωφελή. Προκαλούν μείωση του αριθμού των φλεγμονωδών βλαβών ακμής σε τρεις μήνες. Τα αντιανδρογόνα όπως η οξική κυπροτερόνη και η σπιρονολακτόνη έχουν, επίσης, χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία της ακμής, ιδιαίτερα σε γυναίκες με συμπτώματα υπερβολικής παραγωγής ανδρογόνων, όπως αυξημένη τριχοφυΐα, φαλάκρα, ή αυξημένη παραγωγή  λιπαρού σμήγματος. Η αλδοστερόνη που είναι ανταγωνιστής της σπιρονολακτόνης είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή σε ενήλικες γυναίκες. Η σπιρονολακτόνη πιστεύεται ότι είναι μια χρήσιμη θεραπεία ακμής, λόγω της ικανότητας να μπλοκάρει την υποδοχέα ανδρογόνων σε υψηλότερες δόσεις. Οι ορμονοθεραπείες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας, καθώς έχουν συσχετιστεί με ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, όπως υποσπαδία και θηλυκοποίηση του αρσενικού εμβρύου ή του βρέφους. Η φιναστερίδη είναι, επίσης, πιθανό να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή. 

-Αζελαϊκό οξύ 

Το αζελαϊκό οξύ έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για την ήπια έως μέτρια ακμή όταν εφαρμόζεται τοπικά σε μια συγκέντρωση 20%. Εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες  και η θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο το τοπικό υπεροξείδιο του βενζολίου 5%, η ισοτρετινοΐνη 0.05 %, και η ερυθρομυκίνη 2%. Το αζελαϊκό οξύ έχει αντιβακτηριακή, αντι-φλεγμονώδη, και αντικερατινοποιητική δράση. Επιπλέον, το αζελαϊκό οξύ έχει λευκαντική δράση λόγω της ικανότητάς της να αναστέλλει τη σύνθεση μελανίνης, και συνεπώς είναι χρήσιμη στη θεραπεία ατόμων με ακμή και μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση. Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, αλλά κατά τα άλλα είναι πολύ ασφαλή. 

-Σαλικυλικό οξύ 

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα τοπικά εφαρμοζόμενο βήτα-υδρόξυ οξύ που έχει βακτηριοστατικές και κερατολυτικές ιδιότητες. Επιπλέον, το σαλικυλικό οξύ ανοίγει τους πόρους του δέρματος και προάγει την απόπτωση των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος. Το σαλικυλικό οξύ είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τη ρετινοειδή θεραπεία. 

-Νικοταμίδιο

Τοπικά παρασκευάσματα και  από του στόματος  (αμιδική μορφή της βιταμίνης Β3) έχουν προταθεί ως εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή. Το νικοτιναμίδιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταστέλλει την παραγωγή σμήγματος, και προάγει την επούλωση του τραύματος.

-Ψευδάργυρος

Ομοίως, τα τοπικά και από του στόματος παρασκευάσματα ψευδαργύρου είναι αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα  έναντι της φλεγμονής, της παραγωγής σμήγματος, και του P. acnes.

-Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα σε όσους λαμβάνουν ισοτρετινοΐνη. Τα αντιισταμινικά βελτιώνουν την ακμή, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους και  καταστέλλουν την παραγωγή σμήγματος. 

-Συνδυασμένη θεραπεία φαρμάκων

Η χρήση τοπικού υπεροξειδίου του βενζολίου και αντιβιοτικών μαζί έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική από ότι τα αντιβιοτικά μόνα. Παρομοίως, χρησιμοποιώντας ένα τοπικό ρετινοειδές με ένα αντιβιοτικό καθαρίζονται οι βλάβες της ακμής γρηγορότερα από ότι με τη χρήση των αντιβιοτικών και μόνο. Συχνά χρησιμοποιούνται: αντιβιοτικό + βενζοϋλο υπεροξείδιο + τοπικό ρετινοειδές ή τοπικό ρετινοειδές + υπεροξείδιο του βενζολίου. 

Η ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν τις ορμόνες είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος (π.χ., IGF-1 και άλφα-ορμόνη διέγερσης των μελανοκυττάρων). Φάρμακα ελάττωσης του σμήγματος είναι τα αντιανδρογόνα και οι ρυθμιστές PPAR. 

Υπάρχει και ένα εμβόλιο κατά της φλεγμονώδους ακμής...

Φωτοθεραπεία για την κοινή ακμή

Η φωτοθεραπεία (επίσης γνωστή ως φωτοδυναμική θεραπεία) είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει την παροχή έντονων παλμών φωτός στην περιοχή με την ακμή μετά την εφαρμογή μιας ευαισθητοποιητικής ουσίας, όπως αμινολεβουλινικό οξύ ή μεθύλιο αμινολεβουλινικού οξέος.  Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι σκοτώνει τα βακτήρια και μειώνει το μέγεθος και τη δραστηριότητα των αδένων που παράγουν σμήγμα. Οι τυπικές παρενέργειες της θεραπείας φωτός περιλαμβάνουν την απολέπιση του δέρματος, την προσωρινή ερυθρότητα του δέρματος, το πρήξιμο, και την μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση.

Δερμοαπόξεση για την κοινή ακμή

Η δερμοαπόξεση είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική διαδικασία για τη μείωση της εμφάνισης των επιφανειακών ατροφικών ουλών. Ωστόσο, η διαδικασία είναι επώδυνη και έχει πολλές πιθανές παρενέργειες, όπως ευαισθησία του δέρματος στο ηλιακό φως, ερυθρότητα, και μειωμένη χρώση του δέρματος. 

Λέιζερ για την κοινή ακμή

Το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τα σημάδια που άφησε η ακμή. Η πεπλατυσμένη κλασματική φωτοθερμόλυση με λέιζερ είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση της εμφάνισης ουλών ακμής από τη μη-αφαιρετική κλασματική φωτοθερμόλυση, αλλά σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης διάρκειας ενός μηνός, ερυθρότητα του προσώπου (συνήθως 3-14 ημέρες), και πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Χημικά πήλινγκ

Τα οξέα φρούτων μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την εμφάνιση των ουλών ακμής (γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, διάλυμα Jessner, ή (20%) τριχλωροξικό οξύ). Αυτά τα οξέα επηρεάζουν μόνο την επιδερμική στοιβάδα του δέρματος και μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία των επιφανειακών ουλών ακμής και στη μελάγχρωση του δέρματος από τη φλεγμονώδη ακμή. Υψηλότερες συγκεντρώσεις τριχλωροξικού οξέος (30-40%) θεωρείται ότι είναι για σοβαρότερες περιπτώσεις. Σκευάσματα τριχλωροξικού οξέος 50% είναι για την σοβαρή ακμή.

Κοινή ακμή στην εγκυμοσύνη

Οι τοπικές αλοιφές για την θεραπεία της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μικρή συστημική απορρόφηση και συνεπώς είναι απίθανο να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Εφαρμόζονται τοπικά βενζοϋλοϋπεροξείδιο  και αζελαϊκό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ έχει υψηλότερη συστηματική απορρόφηση (9-25%) και μπορεί να προκαλέσει ολιγοϋδράμνιο και πρόωρο κλείσιμο του αρτηριακού πόρου. Η τρετινοΐνη  και αδαπαλένη έχουν τερατογόνο δράση στο πρώτο τρίμηνο. Επίσης, απαγορεύεται η τοπική ταζαροτένη και από το στόμα η ισοτρετινοΐνη  και η ασιτρετίνη, όπως και  η σπειρονολακτόνη, αλλά και η φιναστερίδη. Τα αντιβιοτικά θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η κλινδαμυκίνη, η ερυθρομυκίνη  και η μετρονιδαζόλη, η αζιθρομυκίνη, οι κεφαλοσπορίνες και οι πενικιλίνες. Οι τετρακυκλίνες  αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι γνωστό ότι κάνουν κίτρινο χρωματισμό και αραιωμένο σμάλτο των δοντιών στο έμβρυο και λιπώδες ήπαρ της κύησης. Η ναδιφλοξακίνη και η δαψόνη  είναι άλλα τοπικά αντιβιοτικά που μπορεί να να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ακμής σε έγκυες γυναίκες. Απαιτείται αντισύλληψη εάν ρετινοειδή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής.

Εναλλακτική ιατρική για την κοινή ακμή

Πολυάριθμα φυσικά προϊόντα έχουν ερευνηθεί για τη θεραπεία ατόμων με ακμή. Η τοπική εφαρμογή έλαιου τεϊόδεντρου ή δηλητήριου μέλισσας μπορεί να μειώσει τον συνολικό αριθμό των βλαβών του δέρματος σε άτομα με ακμή.  Το έλαιο δέντρων τσαγιού είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το υπεροξείδιο του βενζολίου ή το σαλικυλικό οξύ, αλλά έχει συσχετισθεί με περιπτώσεις αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει αντιβακτηριακή δράση κατά του Ρ acnes και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, το έλαιο βασιλικού και οι ολιγοσακχαρίτες από φύκια, ο βελονισμός, η φυτοθεραπεία και οι βεντούζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπείες για την ακμή. Τα προβιοτικά έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα, μειώνουν τη φλεγμονή του δέρματος και βελτιώνουν την υγρασία του δέρματος με την αύξηση της περιεκτικότητας του κεραμιδίου του δέρματος. 


Πρόγνωση για την κοινή ακμή

Παρατηρείται σταδιακή βελτίωση με την πάροδο του χρόνου. Η ακμή συνήθως βελτιώνεται κατά την ηλικία των 20 ετών, αλλά μπορεί να επιμένει και στην ενήλικη ζωή. Μπορεί να δημιουργηθούν μόνιμες ουλές. Η ακμή έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις,  επιδεινώνει τη διάθεση, μειώνει την αυτοεκτίμηση, και συνδέεται με το άγχος, την κατάθλιψη, και τις σκέψεις αυτοκτονίας. Σε άλλες περιπτώσεις ένα άτομο επίμονα πειράζει τα σπυράκια, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ουλές, αλλαγές στο χρωματισμό του δέρματος  και  επιδείνωση του άγχους.

Πιθανές επιπλοκές κοινής ακμής

Συσσωρευμένη φλεγμονώδης ακμή με συστηματικά συμπτώματα, ουλές προσώπου και ψυχολογικά τραύματα.

Ουλές προσώπου.

Ψυχολογικά τραύματα.

Απαιτούνται μηνιαίες επισκέψεις έως ότου επιτευχθεί ικανοποιητική ανταπόκριση.

Προ της θεραπείας και κάθε μήνα απαιτείται εξέταση αίματος για λιπίδια, ηπατικές δοκιμασίες και test εγκυμοσύνης για όσους λαμβάνουν ισοτρετινοϊνη.

Τα καλύτερα προϊόντα για την ακμή

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την ακμή

Διαβάστε, επίσης, 

Ο ορός EMEDI για τη θεραπεία της ακμής

Φτιάξτε μόνοι σας εξατομικευμένη μάσκα με άργιλο

Πολύ καλή μάσκα για την ακμή

Αντιμετωπίστε την ακμή με βότανα

Πρόσωπο χωρίς ακμή 

Αντιμετωπίστε την ακμή με βότανα

Μάσκα προσώπου για λιπαρές επιδερμίδες με μαύρα στίγματα

Που κάνει καλό η Αχιλλαία

Να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια κάθε μέρα

Μην πετάτε τις φλούδες από τις μπανάνες

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Ακμή ενηλίκων

Μάσκα καθαρισμού προσώπου με άργιλο

Που κάνει καλό ο χυμός αλόης

Φωτοθεραπεία με χρώματα

Τα καλύτερα κόλπα για τα σπυράκια

Ακμή

Μακιγιάζ και ακμή

Μηνύματα προσώπου που δείχνουν ασθένειες

Πώς θεραπεύει το μπλε χρώμα

www.emedi.gr

  BIO

Διαβάστηκε 4075 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 09:35
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Τάσεις για τα μαλλιά του καλοκαιριού 2020 Τάσεις για τα μαλλιά του καλοκαιριού 2020

  Τα ομορφότερα χτενίσματα, κουρέματα και χρώματα για τα μαλλιά σας 

   

  Τάσεις για τα μαλλιά του καλοκαιριού 2020

  -Σπαστά κι ελαφρώς ατημέλητα μαλλιά

  Η φυσική ομορφιά πάντα κερδίζει.

  Το σπαστό κι ελαφρώς ατημέλητο look, και το φυσικό σγουρό σας απαλάσσουν από τα εργαλεία θερμότητας και δεν ταλαιπωρούνται τα μαλλιά σας.

  Αν έχετε ίσια μαλλιά τσαλακώστε τα με τα χέρια σας, ενώ είναι βρεγμένα.

  Αν είναι από τη φύση σας τα μαλλιά σας σγουρά ή σπαστά χχτενίστε τα τα με μια αραιή χτένα.

  hair new1

  -Μαλλιά με βαθιά χωρίστρα στο πλάι

  Είναι πολύ κολακευτικό look, ιδίως αν χτενίσετε τα μαλλιά σας, προς το πλάι, που κολακεύει περισσότερο το πρόσωπό σας.

  Η βαθιά χωρίστρα στο πλάι είναι πιο εντυπωσιακή στα πολύ μακριά μαλλιά που έχουν χαλαρούς κυματισμούς.

  xoristra 1

  -Wet look

  Με το wet look τα μαλλιά πρέπει να φαίνονται υγιή και λαμπερά.

  Μην χρησιμοποιείτε σκληρά gel μαλλιών.

  wet look

  -Χωρίστρα στη μέση

  Το look αυτό είναι αισθησιακό και δυναμικό.

  Όσο πιο φυσικά δείχνουν τα μαλλιά τόσο πιο καλά.

  xoristra2

  -Πλεξούδες

  Πλεξούδα γαλλική, με χωρίστρα στη μέση, με χωρίστρα στο πλάι, δυναμική ή σοφιστικέ, πολλά πλεξουδάκια. Όλα είναι στη μόδα.

  plexoydes

  -Πλεξουδάκια

  Η νέα τάση για τα μαλλιά. Χαριτωμένα πλεξουδάκια, που είναι απίστευτα εύκολο να δημιουργηθούν, σε κάθε μήκος μαλλιών και προσθέτουν ένα άγγιγμα ενθουσιασμού στην καθημερινή σας εμφάνιση. 

  plexoydakia

  -Πλεξουδάκια σε αλογoουρά

  Ωραίο χτένισμα για το καλοκαίρι!!!

  kotsidakia 1

  -Χτένισμα Μπαντάνα

  Η μπαντάνα είναι νεανική, ειδικά όταν αφήνετε μερικές τούφες μαλλιών γύρω από το πρόσωπο.

  bandana

  -Αλογοουρές

  Μπορείτε και εσείς να πετύχετε την αλογοουρά που πάντα ονειρευόσασταν, αν έχετε μακριά μαλλιά.

  Με πλεξούδα ή χωρίς (ponytail).

  alogored

  -Ατημέλητος κότσος

  Πιάστε τα μαλλιά σας, όπως όπως. Είναι εύκολο να εκτελεστεί. 

  pano 1

  -Δίχρωμο καλοκαιρινό χρώμα μαλλιών 

  Το αντι-ομπρέ στυλ: ρίζες μαύρου χρώματος και τελειώνει σε ξανθό. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αφήσετε τις φυσικές σας ρίζες άβαφες όλο το καλοκαίρι.

  dualipa

  -Κοντό καρέ

  Κοντό καρέ για να μην ιδρώνει ο λαιμός σας. 

  konta

  -Μαλλιά χαλαρά κυματιστά

  Χαλαρά κυματιστά μαλλιά για να μην τα ισιώνετε συνέχεια με το πιστολάκι.

  waves 1

  -Μπούκλες για το καλοκαίρι

  Ατημέλητες μπούκλες με χωρίστρα στο πλάι.

  sgoyro

  -Ελαφρά ανοιχτόχρωμα μαλλιά

  Εάν θέλετε να ανοίξετε ελαφρά τα μαλλιά σας αυτό το καλοκαίρι, αλλά δεν θέλετε να γίνετε ξανθιά, ρίξτε χρυσές ανταύγειες σε καφέ βάση που είναι ένα look εύκολο στη συντήρηση.

  kokkina

  -Σοφιστικέ πιασμένο μαλλί

  Αν έχετε όμορφο πρόσωπο κάντε σοφιστικέ updo. 

  wispi

  -Καλοκαιρινές πλεξίδες για μακριά μαλλιά

  Εύκολο χτένισμα και ξεχωριστό, όσο ατημέλητα κι αν το κάνετε.

  kotsides

  Τα κατάλληλα προϊόντα για τα μαλλιά σας

  Πατήστε, εδώ, για τα κατάλληλα προϊόντα για τα μαλλιά σας

  proionta mallia

  Διαβάστε, επίσης,

  Βιολογική λακ για τα μαλλιά σας

  Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δάφνης

  Τα οφέλη στην υγεία από το σύμπλεγμα βιταμινών Β

  Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου

  Χρήσιμες πληροφορίες για την τριχόπτωση

  Οι εξετάσεις αίματος για την τριχόπτωση

  Για υγιείς αρθρώσεις και υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια

  Πώς να βάφετε τα χείλη σας

  Διορθωτικά εφέ για να έχετε όμορφα φρύδια

  Αποτοξινώστε τη ζωή σας

  Βιολογικά καλλυντικά για καθαρισμό προσώπου

  Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

  Φυσικά προϊόντα ομορφιάς

  Οι καλύτερες βιταμίνες για τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά, τα δόντια και το δέρμα

  Είναι της μόδας τα μακριά ίσια μαλλιά

  Μάσκα μαλλιών EMEDI BIO για λάμψη στα μαλλιά

  Μάσκα μαλλιών για να καλύψετε τα γκρίζα μαλλιά

  Φτιάξτε μόνοι σας αντιπιτυριδικό σαμπουάν

  Είναι πολύ επικίνδυνες οι χημικές βαφές μαλλιών

  Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμμωνία

  Βιταμίνες για τα γκρίζα μαλλιά

  Κόλπα για να μην φαίνονται οι άβαφες ρίζες των μαλλιών σας

  www.emedi.gr

   

   

 • Είναι υγιεινή η μαγιά; Είναι υγιεινή η μαγιά;

  Η μαγιά είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές οργανικού σιδήρου

   

  Η μαγιά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης και μια από τις καλύτερες πηγές φυσικών βιταμινών του συμπλέγματος Β.

  Ακόμη, είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές οργανικού σιδήρου και περιέχει πολλά μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα.

  Η μαγιά συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης σε συνδυασμό με τη λεκιθίνη.

  Η μαγιά βοηθάει στην υποχώρηση της ουρικής αρθρίτιδας.

  Η μαγιά καταπραϊνει το νευροπαθητικό πόνο.

  magia 3

  Οι κυριότεροι τύποι μαγιάς

  -Μαγιά μπίρας

  Η μαγιά από λυκίσκο είναι διαιτητική μαγιά.

  -Υγρή μαγιά

  Η υγρή μαγιά παράγεται από βότανα, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια και χρησιμοποιείται στην Ελβετία και Γερμανία.

  -Μαγιά των αρτοποιών

  Η ζωντανή μαγιά εξαφανίζει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β από το έντερο κι εξαφανίζει πολλές βιταμίνες από το σώμα. Η διαιτητική μαγιά θερμαίνεται και είναι πιο υγιεινή.

  -Μαγιά ορού γάλακτος  ή γουέι

  Είναι παραπροϊόν γάλακτος και τυριού και είναι ο πιο εύγευστος τύπος μαγιάς.

  -Μαγιά Τορούλας

  Είναι ζυμομύκητες Torulopsis utilis. Είναι είδος μαγιάς που είναι λιγότερο πικρή από τη μαγιά του ψωμιού και τις ποικιλίες μαγιάς μπύρας και περιέχει τις ακόλουθες βιταμίνες σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια αποξηραμένου προϊόντος: θειαμίνη 15, ριβοφλαβίνη 5, πυριδοξίνη 3,5, νικοτινικό οξύ 50, παντοθενικό οξύ 10, βιοτίνη 0,1, φυλλικό οξύ 3. Είναι πλούσια πηγή RNA και DNA που αποτελούν το 12% της ξηρής μαγιάς.

  Η μαγιά περιέχει όλες τις σημαντικότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εκτός της βιταμίνης Β12, αν και υπάρχει μαγιά εμπλουτισμένη με βιταμίνη Β12.

  Περιέχει, ακόμη, δεκαέξι αμινοξέα, δεκατέσσερα μέταλλα και δεκαεπτά βιταμίνες, εκτός από βιταμίνη A, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C.

  Η μαγιά είναι πρωτεϊνική τροφή, είναι πλούσια σε φώσφορο και απαιτείται και η λήψη περισσότερου ασβεστίου. Αν και ο φώσφορος συνεργάζεται με το ασβέστιο, ο φώσφορος δημιουργεί ανεπάρκεια ασβεστίου, γι΄αυτό απαιτείται αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου.

  Όταν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β λαμβάνονται μαζί με μαγιά αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους.

  Η μαγιά λαμβάνεται με νερό ή χυμό και λαμβάνεται μεταξύ των γευμάτων.

  Αν νιώθετε έλλειψη ενέργειας και κόπωση πάρτε μια κουταλιά της σούπας μαγιά και θα νιώσετε καλύτερα μέσα σε λίγα λεπτά και τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν ώρες.

  Η μαγιά κόβει την όρεξη και είναι κατάλληλη για απώλεια βάρους. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας με ένα ποτήρι νερό και πιείτε το πριν το φαγητό και θα σας κοπεί η όρεξη.

  magia 1

  Τα οφέλη της διαιτητικής μαγιάς και πώς να την ενσωματώσετε σε μια υγιεινή διατροφή

  Η διατροφική μαγιά προέρχεται από ένα είδος μαγιάς γνωστό ως Saccharomyces cerevisiae.

  Υπάρχει μια άλλη μορφή αυτού του είδους ζύμης, που ονομάζεται μαγιά ζυθοποιίας. Αν και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μερικές φορές τους όρους εναλλακτικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαιτητική μαγιά δεν είναι η ίδια με τη μαγιά μπύρας.

  Όπως υποδηλώνει το όνομα, η μαγιά μπύρας είναι υποπροϊόν της διαδικασίας παρασκευής μπύρας και αναπτύσσεται στο λυκίσκο. Οι κατασκευαστές μπορούν να καλλιεργήσουν θρεπτική ζύμη σε διάφορες πηγές, όπως μελάσα, ορό γάλακτος και ζαχαρότευτλα.

  Η θρεπτική μαγιά είναι παρόμοια με τη μαγιά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στο ψήσιμο, αλλά υποβάλλεται σε διαδικασία θέρμανσης και ξήρανσης που την καθιστά ανενεργή.

  Η διαιτητική μαγιά είναι χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα και συνήθως, χωρίς γλουτένη.

  Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για άτομα με τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες, καθώς και για άτομα με περιορισμένη διατροφή.

  Έχει, επίσης, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχει ζάχαρη ή σόγια.

  Η θρεπτική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης.

  Συνήθως, το ένα τέταρτο του φλιτζανιού της διαιτητικής μαγιάς περιέχει:

  60 θερμίδες

  8 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης

  3 g ίνες

  11,85 χιλιοστόγραμμα (mg) θειαμίνης ή βιταμίνης Β1

  9,70 mg ριβοφλαβίνης ή βιταμίνης Β2

  5,90 mg βιταμίνης Β6

  17,60 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Β12

  Περιέχει επίσης βιταμίνη Β3, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.

  Τα οφέλη που  προσφέρει η διαιτητική μαγιά στους ανθρώπους:

  -Ενίσχυση της ενέργειας

  Η διαιτητική μαγιά, συνήθως, εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β-12 μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ενέργειας, καθώς, η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και κόπωση.

  Η διατροφική μαγιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για χορτοφάγους και vegans εάν έχει προσθέσει βιταμίνη Β-12, καθώς αυτή η βιταμίνη εμφανίζεται, κυρίως, σε ζωικά προϊόντα.

  Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,4 mcg βιταμίνης Β-12 την ημέρα. Μόνο το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού διατροφικής μαγιάς παρέχει πάνω από επτά φορές αυτό το ποσό.

  -Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

  Ο S. cerevisiae, το στέλεχος της μαγιάς στη θρεπτική μαγιά, μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη. Είναι, επίσης, χρήσιμο στη θεραπεία της διάρροιας.

  -Προώθηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών

  Η διαιτητική μαγιά μπορεί να καταπολεμήσει τα εύθραυστα νύχια και την τριχόπτωση. Μπορεί, επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ακμής και στη βελτίωση άλλων κοινών δερματικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στην εφηβεία.

  -Βελτιώνει την ευαισθησία στη γλυκόζη

  Η μαγιά που είναι εμπλουτισμένη με χρώμιο, η οποία συνήθως είναι μαγιά μπύρας, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα νηστείας.

  -Υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης

  Η θρεπτική μαγιά μπορεί, επίσης, να υποστηρίξει μια υγιή εγκυμοσύνη. Όλες τις γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη πρέπει να λαμβάνουν 400-800 mcg φυλλικού οξέος την ημέρα για να αποτρέψουν συγγενείς ανωμαλίες και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Η διατητική μαγιά ενισχυμένη  με φυλλικό οξύ, είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για τις έγκυες γυναίκες.

   

  Η θρεπτική μαγιά υπάρχει είτε με τη μορφή νιφάδων είτε ως σκόνης. Έχει μια αλμυρή, γλυκιά ή γεύση ή γεύση τυριού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα σε μια ποικιλία πιάτων, όπως ζυμαρικά, λαχανικά και σαλάτες.

  Μερικοί τρόποι χρήσης της διαιτητικής μαγιάς:

  Πασπαλίζοντας το ποπ κορν, αντί για βούτυρο ή αλάτι

  Ανακατεύοντάς το σε ριζότο, αντί για παρμεζάνα

  Vegan εναλλακτική λύση για μια σάλτσα τυριών

  Συστατικό σε βίγκαν μακαρόνια και τυρί

  Ανακατεύοντάς σε κρεμώδεις σούπες για επιπλέον θρεπτικά συστατικά

  Προσθέτοντάς τα σε ομελέτα ή tofu

  Ανακατεύοντας το σε γέμιση

  Υπάρχουν κίνδυνοι;

  Παρά όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η διαιτητική μαγιά, αυτό το συμπλήρωμα δεν είναι κατάλληλο για όλους. Οι ερευνητές έχουν συστήσει στα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, γλαύκωμα και υπέρταση να καταναλώνουν λιγότερο συχνά τη διαιτητική μαγιά, επειδή, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.

  Τα άτομα με ευαισθησία στη ζύμη ή αλλεργία θα πρέπει, επίσης, να προσέχουν.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών του συμπλέγματος Β

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα των βιταμινών του συμπλέγματος Β

  magia 2

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαγιά

  Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε τοξικότητα από τη μούχλα

  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

  Ψευδάργυρος

  Χρήσιμες πληροφορίες για το σελήνιο

  Ρύζι κόκκινης μαγιάς για τη χοληστερίνη

  Το μηλόξυδο θεραπεύει τα πάντα

  Καλύτερο το λάδι καρύδας από την οδοντόπαστα

  Μάθετε αν το σώμα σας είναι υπερβολικά όξινο

  Πότε η μαγειρική σόδα θεραπεύει τον καρκίνο

  Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

  Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

  Βιοτίνη

  Τα οφέλη για την υγεία από το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ

  Χάστε βάρος με μηλόξυδο

  Χρήσιμες πληροφορίες για το φυλλικό οξύ

  Αυγά και ζεστό ζυμωτό ψωμί

  Πυριδοξίνη

  Ριβοφλαβίνη

  Θειαμίνη

  Η δυσανεξία στις τροφές

  Καντιτίαση

  Η βιταμίνη D

  Σούπα για να πάρετε σίδηρο

  Συμπληρώματα σιδήρου

  Σύμπλεγμα βιταμινών Β

  Η δίαιτα Budwig

  Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

  Σπιτικό ψωμί

  Πολλοί γιατροί συνιστούν την μπύρα

  Πότε είναι απαραίτητο το χρώμιο στον οργανισμό;

  Aκεταλδεΰδη

  Κόπωση και φυτά

  Τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους

  Η πιο νόστιμη λαγάνα

  Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα

  Κρυπτοκοκκίαση

  www.emedi.gr

   

 • Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο πεύκου Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο πεύκου

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου έχει πολλά οφέλη για την υγεία

  Το γλυκό, δροσιστικό άρωμα του πεύκου προκαλεί οράματα ζεστασιάς και χαλάρωσης.

  Είναι ένα ισχυρό άρωμα που θυμίζει το περπάτημα μέσα στα δάση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

  Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τα πεύκα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την ψυχική υγεία.

  Χρησιμοποιείται, επίσης, σε προϊόντα περιποίησης του δέρματο, γιατί έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου καθαρίζει τις επιφάνειες. 

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου προέρχεται από τις βελόνες του πεύκου ή Pinus sylvestris. 

  Το άρωμα του πεύκου είναι αναζωογονητικό και, συνήθως συνδέεται με την οικογένεια και τη ζεστασιά.

  Οι βελόνες πεύκου αφαιρούνται από τα κλαδιά και υποβάλλονται σε απόσταξη ατμού για την παραγωγή αιθέριου ελαίου πεύκου.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις μονοτερπενίων που του δίνουν το καθαριστικό αποτέλεσμα.

  Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα κουκουνάρια και το έλαιο από κουκουνάρια σε μαγειρικά πιάτα.

  Το πεύκο είναι, επίσης, το κύριο συστατικό σε πολλά προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης.

  Χρησιμοποιείται, συχνά, σε αρώματα, σαπούνια και καλλυντικά.

  Το άρωμα του αιθέριου ελαίου πεύκου είναι ισχυρό.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου αναμιγνύεται καλά με εσπεριδοειδή, όπως, έλαιο πορτοκαλιού, έλαιο νερόλι και έλαιο γκρέιπφρουτ. Συνδυάζεται, επίσης, καλά με άλλα έλαια δέντρων, όπως έλαιο τσαγιού, έλαιο ευκαλύπτου και έλαιο κυπαρισσιού. Το αιθέριο έλαιο πεύκου μπορεί, επίσης, να αναμιγνύεται με αιθέριο έλαιο λεβάντας.

  pine 1

  Τα οφέλη για την υγεία από το αιθέριο έλαιο πεύκου

  -Είναι καθαριστικό οικιακής χρήσης

  Ένα από τα κύρια οφέλη του ελαίου είναι η ικανότητά του να καθαρίζει τις επιφάνειες.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου είναι ένα απολυμαντικό και διαθέτει, επίσης κι αντισηπτικές ιδιότητες.

  Μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο πεύκου είναι αποτελεσματικό στην εξάλειψη των αρνητικών κατά gram βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, ο ιός έρπητα και ο ιός της κοινής γρίπης. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του E. coli καθώς και του Candida albicans. Το αιθέριο έλαιο πεύκου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του τυφοειδούς πυρετού, της χολέρας και του κοκίτη.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου είναι βασικό συστατικό σε πολλά οικιακά καθαριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επιφάνειες, όπως νεροχύτες, πάγκους και δάπεδα.

  Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό με αιθέριο έλαιο πεύκου

  Αναμείξτε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου, 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιού και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού. Γεμίστε το με απεσταγμένο νερό. Ψεκάστε ελεύθερα σε σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες για καθαρισμό.

  Κάντε ένα καθαριστικό δαπέδου προσθέτοντας 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου σε έναν κάδο σφουγγαρίστρας. Γεμίστε με νερό. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο πεύκου για να καθαρίσετε γλάστρες και σκεύη με κολλημένα τρόφιμα. Προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου σε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Καθαρίστε τα σκεύη χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι.

  -Είναι αποτελεσματικό στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα και στη βελτίωση της αναπνοής. Το αναζωογονητικό άρωμα λειτουργεί ως αποσυμφορητικό για την εξάλειψη της βλέννας σε κρυολογήματα και γρίπη.

  Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο πεύκου στην αρωματοθεραπεία για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας. Προσθέστε 4 σταγόνες αιθέριου ελαίου πεύκου στο διαχυτή σας για 30 έως 60 λεπτά δύο φορές την ημέρα. 

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Χρησιμοποιήστε ατμόλουτρο αιθέριου ελαίου πεύκου για να ανακουφίσετε τη συμφόρηση στο στήθος.  Προσθέστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου σε μια κατσαρόλα με νερό και καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα. Σκύψτε πάνω από το ζεστό νερό και αναπνέετε βαθιά για 5 λεπτά, καθώς, το άρωμα ανοίγει τους αεραγωγούς σας.

  Προσθέστε 15 σταγόνες ελαίου πεύκου και 15 σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου σε 100 γραμμάρια λάδι jojoba ή αμυγδάλου και κάντε μασάζ στο στήθος και στην πλάτη για ανακούφιση από τη βρογχίτιδα.

  pine 4

  -Είναι αποτελεσματικό για τις παθήσεις του δέρματος

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και οι μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή. Τα αντιοξειδωτικά στο αιθέριο έλαιο πεύκου βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας και της αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος. Αυτό το αιθέριο έλαιο λειτουργεί, επίσης, για τη βελτίωση της  υγρασίας στο δέρμα. Το εκχύλισμα πεύκου μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία φράγματος του δέρματος και στην αύξηση της ενυδάτωσης. Μερικές από αυτές τις ενώσεις μπορεί, επίσης, να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να διεγείρουν την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, που είναι δύο συστατικά που είναι κοινά στις αντιγηραντικές κρέμες.

  Μία από τις κύριες αιτίες της πρόωρης γήρανσης είναι η παρουσία ελεύθερων ριζών. Αυτές οι μη φορτισμένες χημικές ουσίες καταστρέφουν το σώμα και προκαλούν οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα κύτταρα. Στα κύτταρα του δέρματος, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οδηγήσουν σε ρυτίδες, μελάγχρωση του δέρματος και λεπτές γραμμές. Το αιθέριο έλαιο πεύκου βοηθά στην πρόληψη αυτών των σημείων γήρανσης χάρη στην αντιοξειδωτική του ικανότητα. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.

  Ενυδατικό λάδι πεύκου

  Συνδυάστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου, με 2 σταγόνες λάδι φορέα και εφαρμόστε τοπικά σε μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις στο δέρμα. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το λάδι σε συνδυασμό με λάδι φορέα, πριν κοιμηθείτε, ως ενυδατική κρέμα. Προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι λεβάντας για να βοηθήσετε στον ύπνο και τη χαλάρωση, ενώ το δέρμα σας θεραπεύεται.

  pine 5

  -Βελτιώνει τη διάθεση

  Το άρωμα του αιθέριου ελαίου πεύκου ηρεμεί τα νεύρα και αναζωογονεί τη διάθεση. Το αιθέριο έλαιο πεύκου λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και μειώνει την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες της κορτιζόλης. Το αναζωογονητικό άρωμά του έχει θερμαντικές ιδιότητες που προκαλούν αισθήματα άνεσης και χαλάρωσης. Το άρωμα του πεύκου θυμίζει το έλαιο δέντρου τσαγιού και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάκλησης της μνήμης και στην αύξηση της εγρήγορσης.

  Ξεκινήστε τη μέρα σας  με τη διάχυση μερικών σταγόνων αιθέριου ελαίου πεύκου σε υγραντήρα ή νεφελοποιητή. Το αναζωογονητικό άρωμα πεύκου θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε. Χαλαρώστε μετά από μια κουραστική ή αγχωτική μέρα με ένα λουτρό με αιθέριο έλαιο πεύκου. Προσθέστε 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου στον εξατμιστήρα αιθέριων ελαίων για να φρεσκάρετε το χώρο, αλλά και να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητές του, ως χαλαρωτικό για αϋπνίες και νευρικότητα και αναζωογονητικό του εγκεφάλου.

  Γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και προσθέστε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο καρύδας. Παραμείνετε στο νερό για 15 έως 20 λεπτά. Φροντίστε να εστιάσετε στις βαθιές αναπνοές και στην εισπνοή του αρώματος.

  -Ανακουφίζει τον πόνο

  Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου πεύκου βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος που προκαλεί πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο και αρθρίτιδα. Το αιθέριο έλαιο πεύκου ηρεμεί τους μυς των αρθρώσεων, βοηθώντας στη μείωση της δυσκαμψίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το αιθέριο έλαιο πεύκου είναι, επίσης, αναλγητικό, βοηθώντας στην αναστολή των υποδοχέων πόνου και στη μείωση της σοβαρότητας του πόνου.

  Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο πεύκου για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς και για τους πονοκεφάλους. Ανακατέψτε 5 σταγόνες λάδι πεύκου με 60 γραμμάρια έλαιο φορέα και απλώστε σε σημεία πόνου. Τρίψτε απαλά, αλλά σταθερά με κυκλική κίνηση για 5 λεπτά ή μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Για τον πονοκέφαλο, κάντε απαλό μασάζ με 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου αναμεμειγμένο με 2 σταγόνες λάδι φορέα.

  pine 3

  Παρόλο που το αιθέριο έλαιο πεύκου είναι γενικά μη ερεθιστικό, μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες στο πεύκο μπορεί να παρουσιάσουν δερματικό εξάνθημα. Πραγματοποιήστε ένα δερματικό τεστ mini-patch και περιμένετε 24 ώρες. Εάν δεν υπάρχει αντίδραση, μπορείτε να εφαρμόσετε αιθέριο έλαιο πεύκου σε μεγαλύτερες ποσότητες. Συνδυάστε πάντα το αιθέριο έλαιο πεύκου με έλαιο φορέα, όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο καρύδας ή το έλαιο jojoba όταν το εφαρμόζετε τοπικά. Κρατήστε το λάδι μακριά από ευαίσθητες βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων, της μύτης και του στόματος.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου είναι ασφαλές για τη μαγειρική. Η από του στόματος κατανάλωση αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν δεν γίνεται σωστά ή προσεκτικά. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τα αιθέρια έλαια ή έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο πεύκου από το στόμα. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αιθέριου ελαίου πεύκου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Μην λαμβάνετε το αιθέριο έλαιο πεύκου από το στόμα εάν πάσχετε από νεφρική νόσο. Χρησιμοποιείτε το αιθέριο έλαιο πεύκου μόνο σε μικρές ποσότητες.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου έχει οφέλη για την υγεία και για το σπίτι. Ενυδατώνει την επιδερμίδα, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει τη ρύπανση στο σπίτι. Αυτό το αιθέριο έλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και δεν έχει παρενέργειες.

  Το αιθέριο έλαιο πεύκου χαρίζει συναισθήματα ικανοποίησης.

  Τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  pine 2

  Διαβάστε, επίσης,

  Διαλέξτε τα ανθοϊάματά σας

  Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

  Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το πεύκο

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πεύκο - Emedi

  Λάδι για μασάζ με πεύκο - Emedi

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια

  Φυσικοί τρόποι για να μεγαλώσετε το στήθος σας

  Οι καλύτερες θεραπείες για την κυτταρίτιδα

  Λάδι για μασάζ στο στήθος

  Κόλπα για να είναι το μωρό σας πάντα γελαστό

  Μάθετε να κάνετε μασάζ

  Λάδι για ημικρανίες

  Κόλπα για το χρόνιο πόνο

  Καλό μασάζ και καλό σεξ

  Σας πονάει ο αυχένας σας;

  Μασάζ για μωρά

  Το καλύτερο λάδι για την κυτταρίτιδα

  Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πεύκο

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια

  www.emedi.gr

 • Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει πολλά οφέλη για την υγεία

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

  Χρησιμοποιείται για εντριβές στο στήθος για τα κρυολογήματα και τη συμφόρηση, για το βήχα, σε σπρέι για τον πονόλαιμο, σε στοματικά διαλύματα, σε νεφελοποιητές, σε σαπούνια, για τα εξανθήματα και ως τοπικό αναλγητικό.

  Είναι αυτόχθονο στην Αυστραλία, και χρησιμοποιείται για αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το δέντρο ευκαλύπτου ή Eucalyptus Globulus, τώρα καλλιεργείται παγκοσμίως.

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου διαθέτει πολλά οφέλη για την υγεία, γιατί είναι:

  Αντιφλεγμονώδες

  Αντισπασμωδικό

  Αποσυμφορητικό

  Αποσμητικό

  Απολυμαντικό

  Αντισηπτικό

  Αντιβακτηριακό

  Εντομοκτόνο

  Τονωτικό

  eucalyptus 1

  Οι ιατρικές χρήσεις του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου

  -Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι κατάλληλο για το κρυολόγημα και την αναπνευστική συμφόρηση

  Το έλαιο ευκαλύπτου είναι γνωστό για τις αντιικές και αντιβακτηριακές θεραπευτικές του ιδιότητες. Το κύριο συστατικό του, η 1,8-cineole, έχει αντιμικροβιακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές επιδράσεις. Όμως, έχει, επίσης, ανοσοδιεγερτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, αναλγητικά και σπασμολυτικά αποτελέσματα.

  Η εισπνοή ατμών αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου είναι  ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση της συμφόρησης. Η εισπνοή του ισχυρού αρώματος του ελαίου ευκαλύπτου βοηθά στη χαλάρωση του φλέγματος και στην ανακούφιση της συμφόρησης που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη ή τις πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως, η βρογχίτιδα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για το κρυολόγημα και τη συμφόρηση:

  1. Εισπνοές ατμών: Προσθέστε 15 σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου σε ένα μπολ με βραστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και αναπνέετε τους ισχυρούς ατμούς για 10 λεπτά. Ο ζεστός ατμός βοηθά στην αραίωση και αποστράγγιση της βλέννας στις ρινικές διόδους και οι αποσυμφορητικές ιδιότητες του ευκαλύπτου βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

  2. Χρήση σε διαχυτή: Προσθέστε 8 σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου στο διαχυτή σας και φρεσκάρετε, απολυμαίνετε και αρωματίσετε το χώρο σας, ενώ, ταυτόχρονα βοηθάτε την αναπνοή σας.

  -Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι κατάλληλο για το βήχα

  Οι αποσυμφορητικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου μπορούν να βοηθήσουν να καθαρίσετε το στήθος σας κάνοντας τον βήχα σας πιο παραγωγικό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν βήχα. Η εισπνοή ατμών αιθέριου ελαίου ελαίου ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση της βλέννας, έτσι ώστε όταν βήχετε, η αραιωμένη βλέννα να μπορεί να αποβληθεί. Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στη χρόνια βρογχίτιδα.

  Φυσική συνταγή με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για το βήχα:

  1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
  2 κουταλιές κερί μέλισσας
  20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (περιέχει τη δραστική ουσία Eucalyptol, η οποία δρα ως κατασταλτικό του βήχα).
  15 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας (περιέχει τη δραστική ουσία Menthol, η οποία διευκολύνει την αναπνοή, ανοίγοντας ρινικούς αεραγωγούς).

  Λιώστε ελαφρώς το κερί μέλισσας και το λάδι μεταφοράς πάνω από ένα διπλό λέβητα και προσθέστε αιθέρια έλαια. Ανακατέψτε καλά, ρίξτε σε ένα δοχείο και χρησιμοποιήστε όπως απαιτείται.

  -Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι κατάλληλο για την υγεία των μαλλιών

  Ενυδατώστε τα μαλλιά σας με μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου αναμεμιγμένο με λάδι φορέα, όπως, λάδι καρύδας (το οποίο είναι επίσης μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα μαλλιών!). Τα ενεργά συστατικά του ελαίου ευκαλύπτου βοηθούν στη διέγερση των θυλακίων των τριχών (οι μικροσκοπικές τρύπες από τις οποίες μεγαλώνουν τα μαλλιά), προκαλώντας τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη ροή του αίματος στα θυλάκια και ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τη διατροφή των μαλλιών:

  4 κουταλιές λάδι φορέα, όπως ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

  100 σταγόνες ή 1 επίπεδο κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (αναλογία 20:80 αιθέριο έλαιο προς λάδι φορέα)

  Ανακατέψτε το λάδι ευκαλύπτου και το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας και κάντε απαλό μασάζ στο μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής. Χτενίστε τα μαλλιά σας για να διεγείρετε περαιτέρω τη ροή του αίματος. Απλώστε στα μαλλιά περίπου μία ώρα πριν κάνετε ντους. Ξεπλύνετε με σαμπουάν και μαλακτικό.

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τη φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής

  Αν υποφέρετε από ξηρή φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει. 

  Συνταγή με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τη φαγούρα κεφαλιού

  4 κουταλιές άσπρο ξίδι

  100 σταγόνες ή 1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

  4 φλιτζάνια νερό

  Ανακατέψτε όλα τα παραπάνω και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με το μείγμα διασφαλίζοντας ότι το υγρό κατανέμεται ομοιόμορφα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Ξεπλύνετε με το σαμπουάν σας.

  Ο συνδυασμός αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου με αιθέριο έλαιο neem (ένα εξαιρετικό λάδι για τη θεραπεία της ξηρότητας και της φαγούρας του τριχωτού της κεφαλής) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη θρέψη και την ενυδάτωση των μαλλιών:

  1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο neem

  5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (βοηθά επίσης στην κάλυψη της έντονης μυρωδιάς του λαδιού neem)

  3 κουταλιές λάδι καρύδας

  Ανακατέψτε και κάντε μασάζ στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Πλύνετε μετά από μερικές ώρες ή αφήστε τη νύκτα για καλύτερα αποτελέσματα.

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τις ψείρες

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι ένα φυσικό εντομοκτόνο και πολλά διαθέσιμα προϊόντα για τις ψείρες περιέχουν αιθέρια έλαια, όπως, το αιθέριο έλαιο από δέντρο τσαγιού και το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

  Σπιτικό μείγμα για θρέψη των μαλλιών, για ενυδάτωση, αλλά και για απαλλαγή από τις ψείρες:

  3ml αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

  2 κουταλιές της σούπας σαμπουάν

  1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο neem (οι ψείρες μισούν την έντονη, πικρή, έντονη μυρωδιά του neem και το αιθέριο έλαιο neem περιέχει το δραστικό συστατικό azadirachtin, ένα εντομοκτόνο, το οποίο εμποδίζει την αναπαραγωγή των ψειρών.

  Εναλλακτικά, σε μια κανονική φιάλη σαμπουάν των 60 ml, προσθέστε 6 ml ελαίου ευκαλύπτου και 2 κουταλάκια του γλυκού έλαιο neem. Αφήστε το για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε τα μαλλιά με και στεγνώστε με πετσέτα. Χτενίστε τα μαλλιά με μια χτένα ψειρών (ψιλή χτένα) που θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα αυγά.

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ως εντομοαπωθητικό

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι ισχυρό εντομοαπωθητικό και δεν έχει επιπτώσεις για την υγεία.

  Συνταγές για να κρατήσετε τα έντομα μακριά:

  Ψεκασμός αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου:

  20 σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου ή μισό μισό αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και λεμονιού

  10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή κανέλας

  Γεμίστε μια φιάλη ψεκασμού με 250 ml με βραστό / απεσταγμένο νερό. Γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με τονωτική λοσιόν αμαμελίδα. Προσθέστε τα αιθέρια έλαια και ψεκάστε!!!

  Συνιστάται η χρήση αυτού του φυσικού ψεκασμού σε ρούχα (ειδικά όταν το χρησιμοποιείτε σε παιδιά), παρά, απευθείας στο δέρμα.

  -Κρατήστε τα παράσιτα μακριά με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

  Τα μυρμήγκια, οι κατσαρίδες και τα παράσιτα απαιχθάνονται τη μυρωδιά του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου. Μουλιάστε μερικές μπάλες από βαμβάκι με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και τοποθετήστε τις στις μολυσμένες από παράσιτα περιοχές.

  eucalyptus 2

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τις πληγές

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι απαραίτητο για τις πληγές.

  Συνταγή με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τις πληγές

  1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

  1 σταγόνα λάδι μέντας ή έλαιο τσαγιού

  3 σταγόνες λαδιού φορέα, όπως, λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο

  Ανακατέψτε όλα τα παραπάνω και εφαρμόστε το μείγμα στις πληγές 4 φορές την ημέρα. Επιταχύνετε την επούλωση και νιώθετε άμεση ανακούφιση από τον πόνο!

  -Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου στη θεραπεία του διαβήτη

  Η θεραπεία διαβητικών με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τέσσερις εβδομάδες μειώνει, σημαντικά, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας. Δεδομένου ότι οι διαβητικοί υποφέρουν από έλλειψη καλής κυκλοφορίας του αίματος, το μασάζ με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ή η η εισπνοή των ατμών του μπορεί να μειώσει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.

  -Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου μειώνει τον πυρετό

  Το έλαιο ευκαλύπτου είναι αποτελεσματικό στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια πυρετού λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και των ιδιοτήτων του ως αγγειοδιασταλτικού.

  Κομπρέσες με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για το μέτωπο: Ανακατέψτε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 3 σταγόνες  αιθέριο έλαιο λεβάντας σε 1 φλιτζάνι κρύο νερό. Μουλιάστε μια μικρή πετσέτα ή ένα πανί και απλώστε το στο μέτωπο. Ο ευκάλυπτος βοηθά στην εξάλειψη του πυρετού και η λεβάντα βοηθά στην ηρεμία και τη χαλάρωση.

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για την κακοσμία της αναπνοής

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι πλούσιο σε cineole-κινεόλη, ένα αντισηπτικό που σκοτώνει τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν δύσοσμη αναπνοή. Για αυτόν τον λόγο, θα βρείτε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ως δραστικό συστατικό σε στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες. Δεδομένου ότι ο ευκάλυπτος καταπολεμά τα βακτήρια, μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αποτροπή της συσσώρευσης πλάκας και της ουλίτιδας.

  Αντιμετωπίστε την κακοσμία του στόματος με το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

  1. Προσθήκη στην οδοντόβουρτσα μια σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Η ευκαλυπτόλη δρα, συνήθως, ως αντισηπτικό μόνο όταν αναμιγνύεται με άλλα εκχυλίσματα, όπως η μενθόλη.

  2. Προσθέστε στο στοματικό διάλυμα 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας (με ενεργό συστατικό μενθόλη) και απολαύστε μια φρέσκια αναπνοή!

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι αντιφλεγμονώδες  και αναλγητικό, οπότε βοηθά στην καταπράυνση τόσο της φλεγμονής όσο και του πόνου που σχετίζεται με καταστάσεις, όπως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και ακόμη και ο τραυματισμός των μυών. Οι εισπνοές αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου και της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε πόνο στο γόνατο, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αποτελεσματική ανακούφιση.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα:

  Όταν αισθάνεστε δυσκαμψία και πόνο τρίψτε με το ακόλουθο μείγμα στις αρθρώσεις σας:

  10 σταγόνες λάδι ευκαλύπτου

  10 σταγόνες λάδι μέντας

  5 κουταλάκια του γλυκού λάδι φορέα, όπως ελαιόλαδο ή λάδι Moringa ή λάδι αμυγδάλου ή έλαιο jojoba

  Συνδυάστε όλα τα παραπάνω και αποθηκεύστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως (κατά προτίμηση σε ένα σκοτεινό, γυάλινο μπουκάλι).

  Τρίψτε στους πόνους των αρθρώσεων και ανακουφίστε τον πόνο.

  eucalyptus 3

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τον μυϊκό πόνο

  Εάν έχετε πόνο στους μυς ή έχετε υποστεί μυϊκό τραυματισμό το λάδι ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει. Παρόμοια με τις ανακουφιστικές επιδράσεις που έχει το λάδι στον πόνο στις αρθρώσεις, οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές επιδράσεις του λαδιού είναι, επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμες όταν πρόκειται για πονεμένους, κουρασμένους μυς.

  Επίσης, δεδομένου ότι το έλαιο ευκαλύπτου είναι φυσικό αγγειοδιασταλτικό, βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος ενθαρρύνοντας την ελεύθερη ροή αίματος στους μυς.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για το μυϊκό πόνο:

  1. Λάδι μασάζ: Συνδυάστε 7 σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου σε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι φορέα, όπως jojoba, ελαιόλαδο ή λάδι Moringa (γνωστό ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες) και κάντε μασάζ στους μυς.

  2. Ζεστό λουτρό: Προσθέστε 30 σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου σε ζεστό λουτρό. Το ζεστό νερό προάγει τη χαλάρωση των μυών και το έλαιο ευκαλύπτου δίνει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα και βοηθά στη χαλάρωση των δύσκαμπτων και πονεμένων μυών.

  3. Ψεκασμός: Σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού προσθέστε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Ψεκάστε και τρίψτε τους πονεμένους μυς έως ότου η αίσθηση ψύξης μετατραπεί σε ωραία ζεστή αίσθηση. Αυτός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ζεστάνετε τους μύες και να τους προετοιμάσετε πριν από μια προπόνηση.

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τους παραρρίνιους κόλπους 

  Τα αιθέρια έλαια, όπως, ο ευκάλυπτος είναι εξαιρετικά για τη μείωση της φλεγμονής των βλεννογόνων, την αραίωση των βλεννών στις κοιλότητες των κόλπων και το άνοιγμα των αεραγωγών για να σας βοηθήσουν να βρείτε ανακούφιση. Το έλαιο ευκαλύπτου βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς που πάσχουν από ιγμορίτιδα. Το έλαιο ευκαλύπτου έχει αντιμυκητιασικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ευκαλύπτου για την ενίσχυση της ανοσίας στους κόλπους:

  1) Διάχυση: Βάλτε στο νεφελοποιητή μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου και αφήστε τους θεραπευτικούς ατμούς να δράσουν προς όφελος όλων.

  2) Εισπνοές ατμών: Εάν αισθάνεστε ότι έχετε κρυολόγημα, εισπνέοντας ατμούς με λίγο ζεστό νερό και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου με μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της συμφόρησης και να σταματήσει το κρυολόγημα.

  3) Απολυμαντικό Χεριών: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τα μικρόβια, τους ιούς και τους μύκητες είναι να πλένετε τα χέρια σας. Για απολυμαντικό χεριών χωρίς χημικές ουσίες που μπορείτε να διατηρήσετε στη τσάντα σας, γεμίστε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού με απεσταγμένο νερό και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου. Ανακινήστε απαλά και ψεκάστε!

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για το δέρμα

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι απαραίτητο για τη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων. Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό με αντιμυκητιασικές, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία πληγών, κοψιμάτων, ακμής, τσιμπημάτων εντόμων, δερματικών λοιμώξεων και πολλών άλλων. Η 1,8 cineole, ένα από τα δραστικά συστατικά του ελαίου ευκαλύπτου και είναι γνωστή για τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες. 

  Πώς να χρησιμοποιείτε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για το δέρμα:

  1. Σαν φυσικό αντηλιακό: Το έλαιο ευκαλύπτου έχει φυσικό δείκτη προστασίας SPF 3 και όταν συνδυάζεται με ελαιόλαδο που έχει φυσικό δείκτη προστασίας SPF 8 είναι ένα φυσικό αντηλιακό.

  2. Ενυδατική κρέμα χωρίς χημικά: Ανακατέψτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή έλαιο jojoba ή αμυγδαλέλαιο και κάντε μασάζ στο δέρμα. Αυτό βοηθά στην αναζωογόνηση και απαλότητα του δέρματος. Είναι κατάλληλο εάν έχετε ξηρό δέρμα ή φαγούρα.

  3. Αντισηπτικό: Για κοψίματα και πληγές αναμειγνύετε 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μήλου με 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και το τοποθετείτε με καθαρό βαμβάκι.

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για τους μύκητες του δέρματος

  Το έλαιο ευκαλύπτου είναι ένα φυσικό αντιμυκητιασικό και θεραπεύει την ονυχομυκητίαση.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ευκαλύπτου για τις μυκητιασικές λοιμώξεις:

  1. Κομπρέσες: Γεμίστε ένα μπολ με 1 φλιτζάνι κρύο νερό και προσθέστε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου (ένα άλλο φυσικό μυκητοκτόνο) και τοποθετήστε χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί στην πληγείσα περιοχή. Για πιο αποτελεσματική ανακούφιση, βυθίστε μια γάζα στο διάλυμα,  και τυλίξτε το ελαφρά γύρω από την περιοχή. Αφήστε το για μια νύχτα.

  2. Πλύσιμο ποδιών αθλητή: Μουλιάστε το πληγέν πόδι για 20 λεπτά σε διάλυμα ζεστού νερού σε συνδυασμό με 1/2 φλιτζάνι άλατα Epsom και 1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Κάντε αυτό δύο φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

  3. Λοιμώξεις των νυχιών: Συνδυάστε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Βάλτε το μείγμα σε ένα πανί και απλώστε το στα μολυσμένα νύχια, τρίβοντάς τα. Επαναλάβετε 3 φορές την ημέρα.

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για την ακμή

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου βοηθά στην καταστροφή των βακτηρίων που φράζουν τους πόρους και την αποτροπή της εξάπλωσής τους, καθιστώντας το μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για την ακμή. Ως αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες, το λάδι όχι μόνο βοηθά να σκοτώσει τα βακτήρια, αλλά και να παρέχει επούλωση στο ερεθισμένο δέρμα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ευκαλύπτου για την ακμή:

  1. Ουλές ακμής: Ανακατέψτε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου με 3 σταγόνες νερό. Μουλιάστε ένα βαμβάκι στο μείγμα και απλώστε ελεύθερα σε σπυράκια και στις λιπαρές περιοχές του προσώπου. Βεβαιωθείτε ότι το διάλυμα δεν εισέρχεται στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη. Βάλτε το τη νύχτα για βέλτιστα αποτελέσματα.

  2. Χρήση αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου για ενυδάτωση: Προσθέστε 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου στην καθημερινή ενυδατική κρέμα προσώπου.

  3. Αιθέριο έλαιο για τις κύστεις ακμής:  Συνδυάστε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου με 3 σταγόνες ξίδι μηλίτη. Βάλτε ένα βαμβάκι στο μείγμα και απλώστε το στην πληγείσα περιοχή. Το διάλυμα στεγνώνει τις κηλίδες και βοηθά στην εξάλειψη της λοίμωξης. Αφήστε το για μια νύχτα για καλύτερα αποτελέσματα.

  eucalyptus 5

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για αντισηψία και σαν φυσικό αποσμητικό

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό και είναι, επίσης, εξαιρετικό ως αποσμητικό. 

  Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ευκαλύπτου σαν αντισηπτικό:

  1. Αντιβακτηριδιακό σπρέι καθαρισμού: Για ένα φυσικό σπιτικό απολυμαντικό αναμίξτε 1 1/2 φλιτζάνι νερό με 1/2 φλιτζάνι ξύδι και 25 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Βάλτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και χρησιμοποιήστε το για γενικό καθαρισμό για το νεροχύτη κουζίνας και πάγκου, για ψεκασμό και σφουγγάρισμα δαπέδων και ως φυσικό αποσμητικό χώρου.

  2. Αφαίρεση λιπών χωρίς χημικά: Προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό υγρό πλυσίματος πιάτων σε 500 ml δοχείο ψεκασμού με νερό (το υπόλοιπο). Ανακινήστε απαλά και ψεκάστε σε  πάγκους κουζίνας, ψεκάστε και καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων ή καθαρίστε το νεροχύτη της κουζίνας.

  3. Φυσικό καθαριστικό μούχλας: Για να αποφύγετε τη συσσώρευση μούχλας στο ντους, ανακατέψτε 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου (άλλο φυσικό μυκητοκτόνο) σε μια φιάλη ψεκασμού γεμάτη με 2 φλιτζάνια νερό και ψεκάστε τη ντουζιέρα σας. Είναι, επίσης, εξαιρετικό για τον καθαρισμό του ψυγείου. Μυρίζει υπέροχα επίσης!

  4. Φυσικό αποσμητικό: Προσθέστε 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου σε 2 φλιτζάνια ζεστό σαπουνόνερο και χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα στο δοχείο απορριμμάτων στην τουαλέτα κ.ά. Ρίξτε 2 σταγόνες  αιθέριο έλαιο στο κρεμαστό αποσμητικό ή στο αποσμητικό χώρου του αυτοκινήτου. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε αιθέριο έλαιο ασβέστη ή αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ για φρεσκάδα.

  5. Φυσικό αντισκωριακό: Πλύντε τις πετσέτες, τις κουβέρτες, τα μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματα, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου στο πλυντήριο σας πριν ξεκινήσετε τον κύκλο πλύσης. Ιδανικό για την απομάκρυνση των μυρωδιών μούχλας και την αναχαίτηση του σκώρου.

  6. Αφαίρεση λεκέδων: Για να αφαιρέσετε σημάδια λίπους, κηλίδες και λεκέδες από τα ρούχα, προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι ευκαλύπτου κατευθείαν στη λερωμένη περιοχή και αφήστε για 3-5 λεπτά. Πλύνετε κανονικά.

  7. Αφαίρση κόλλας: Εφαρμόστε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου απευθείας στο γυαλί για να αφαιρέσετε το αυτοκόλλητο και τα υπολείμματα αυτοκόλλητων υλών. Αφήστε για 30 δευτερόλεπτα και καθαρίστε.

  -Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για το άγχος

  Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Το ισχυρό άρωμά του είναι εξαιρετικό για την τόνωση του μυαλού και του σώματος.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για το άγχος:

  1. Διάχυση: Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας στο διαχυτή.

  2. Εισπνοές αιθέριου ελαίου:  Για εκείνες τις καταστάσεις όπου χρειάζεστε άμεση τόνωση, πάρτε μια βαθιά ανάσα απευθείας από το μπουκάλι για άμεση τόνωση.

  3. Εφαρμόστε το τοπικά: Τρίψτε μερικές σταγόνες απευθείας στους καρπούς σας, κάτω από τα πόδια και στα ρουθούνια σας και αφήστε το δροσιστικό αποτέλεσμα να αναζωογονήσει το μυαλό σας.

  Τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  juniper 3

  Διαβάστε, επίσης,

  Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

  Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

  Τα καλύτερα φυτά για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας

  Να χρησιμοποιείτε φυσικό σαμπουάν για τις ψείρες

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ευκάλυπτο

  Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

  Αρωματοθεραπεία

  www.emedi.gr

   

 • Τα φάρμακα προκαλούν ανεπάρκεια βιταμινών Τα φάρμακα προκαλούν ανεπάρκεια βιταμινών

  Τα χημικά φάρμακα σας αρρωσταίνουν

   

  Πολλοί καταναλώνουν πολλά χημικά φάρμακα!!!

  Τα χημικά φάρμακα σας στερούν πολλά θρεπτικά συστατικά απ΄τον οργανισμό σας. Τα χημικά φάρμακα εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και μειώνουν την ικανότητα των κυττάρων να τις χρησιμοποιήσουν.

  Φάρμακα, ακόμη και απλά, όπως αυτά που δίνονται για τις αλλεργίες, τους πόνους και το κρυολόγημα, για παράδειγμα, μειώνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Α στο αίμα. Η βιταμίνη Α προστατεύει και δυναμώνει τους βλεννογόνους υμένες που υπάρχουν στη μύτη, στο λαιμό και στους πνεύμονες και η έλλειψή της δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αναπαραγωγή των βακτηριδίων, παρατείνοντας την αρρώστια, για την οποία το χημικό φάρμακο χορηγήθηκε.

  Η ασπιρίνη, επίσης, που χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα τριπλασιάζει το ρυθμό απώλειας της βιταμίνης C, ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αναιμίες και πεπτικές διαταραχές.

  Τα κορτικοστερεοειδή (κορτιζόνη, πρεδνιζόνη) που χρησιμοποιούνται για να ανακουφίσουν τους πόνους της αρθρίτιδας, τα δερματικά νοσήματα, τις παθήσεις του αίματος και των ματιών, αλλά και το άσθμα προκαλούν ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

  Τα βαρβιτουρικά προκαλούν ανεπάρκεια ασβεστίου.

  Τα καθαρτικά και τα αντιόξινα διαταράσσουν τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου και καταστρέφουν το κάλιο και τις βιταμίνες A, D, E, K.

  Κάποια διουρητικά που χρησιμοποιούνται για την υψηλή πίεση αίματος και την κατακράτηση υγρών, αλλά και όλα τα χημικά αντιβιοτικά προκαλούν υποκαλιαιμία.

  drugs bad 5

  Η λίστα με τα κυριότερα φάρμακα που καταστρέφουν τις βιταμίνες και τα μεταλλοστοιχεία στον οργανισμό

  Αλκοόλ: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Α, ανεπάρκεια βιταμίνης Β1, ανεπάρκεια βιταμίνης, ανεπάρκεια βιταμίνης Β2, ανεπάρκεια βιοτίνης, ανεπάρκεια χολίνης, ανεπάρκεια νιασίνης, αανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ανεπάρκεια βιταμίνης Β15 (πανγκαμικό οξύ), ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και ανεπάρκεια μαγνησίου. Μην πίνετε αλκοόλ, ιδίως, όταν καταναλώνετε χημικά φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης. Το αλκοόλ αλληλεπιδρά, με όλα, σχεδόν, τα φάρμακα. Η επίστρωση που έχουν τα χημικά φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης επιτρέπει στα φάρμακα να ενεργούν, συχνά, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, (συνήθως 8-12 ώρες) και με το αλκοόλ μπορεί να διαλυθούν ταχύτατα, απελευθερώνοντας τις τοξικές δράσεις των φαρμάκων.

  Καπνός: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης C, ανεπάρκεια βιταμίνης Β1, ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και ανεπάρκεια ασβεστίου.

  Χλωριούχο αμμώνιο: Αποχρεμπτικό σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης C.

  Αντιόξινα (π.χ. Maalox): Προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης Α και ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β.

  Αντιθρομβωτικοί παράγοντες (π.χ. βαρφαρίνη): Προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης Α και ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ.

  Αντισταμινικά (π.χ. χλωροφαιναμίνη): Προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης C.

  Ασπιρίνη και ασπιρινούχα σκευάσματα: Προκαλούν ανεπάρκεια της βιταμίνης Α, ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β, ανεπάρκεια βιταμίνης C, ανεπάρκεια ασβεστίου και ανεπάρκεια καλίου.

  Βαρβιτουρικά (π.χ. φαινοβαρβιτάλη: Προκαλούν ανεπάρκεια της βιταμίνης Α, ανεπάρκεια βιταμίνης D, ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και ανεπάρκεια βιταμίνης C.

  Καφεϊνη: Η καφεΐνη (caffeine) σχετίζεται δομικά με τις μεθυλοξανθίνες θεοφυλλίνη και θεοβρωμίνη. Η καφεΐνη εμφανίζει ποικίλη φαρμακολογική δράση τόσο στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και στην περιφέρεια. Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β1, ανεπάρκεια ινοσιτόλης, ανεπάρκεια βιοτίνης, ανεπάρκεια καλίου, ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ανεπάρκεια ασβεστίου, ανεπάρκεια σιδήρου, ανεπάρκεια βιταμίνης Κ και ανεπάρκεια νιασίνης.

  Χλωραμφενικόλη: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Α, ανεπάρκεια βιταμίνης D, ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, ανεπάρκεια βιταμίνης Κ και ανεπάρκεια καλίου.

  Χολεστυραμίνη (Questran): Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Α, ανεπάρκεια βιταμίνης D, ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, ανεπάρκεια βιταμίνης Κ και ανεπάρκεια καλίου.

  Σιμετιδίνη: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β1.

  Κλοφιμπράτη: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.

  Κολχικίνη: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ανεπάρκεια βιταμίνης Α και ανεπάρκεια καλίου.

  Διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES): Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β6.

  Διουρητικά (π.χ. Lasix): Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β. ανεπάρκεια καλίου, ανεπάρκεια μαγνησίου και ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

  Φθοριούχα: Προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης C.

  Γλουτεθιμίδη: Προκαλεί ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

  drugs bad 2

  Ινδομεθακίνη: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 και ανεπάρκεια βιταμίνης C.

  Ισονιαζίδη: Προκαλεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6.

  Καναμυκίνη: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Κ και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

  Καθαρτικά (καστορέλαιο): Προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης Α, ανεπάρκεια βιταμίνης D, ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, ανεπάρκεια ασβεστίου και ανεπάρκεια φωσφόρου.

  Πρεδνιζολόνη και πρεδνιζόνη: Προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6, ανεπάρκεια βιταμίνης C, ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ανεπάρκεια καλίου και ανεπάρκεια βιταμίνης D.

  Μεθοτρεξάτη: Προκαλεί ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

  Νιτροφουραντοϊνη: Προκαλεί ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

  Αντισυλληπτικά από το στόμα: Προκαλούν ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, ανεπάρκεια βιταμίνης C, ανεπάρκεια βιταμίνης Β2, ανεπάρκεια βιταμίνης Β6, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.

  Πενικιλαμίνη: Προκαλεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6, ανεπάρκεια νιασίνης και ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.

  Φαινυλβουταζόνη: Προκαλεί ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

  Φαινυντοϊνη: Προκαλεί ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και ανεπάρκεια βιταμίνης D.

  Προπανθελίνη: Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.

  Πυριμεθαμίνη: Ποκαλεί ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

  Σουλφοναμίδες: Προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

  Τετρακυκλίνες: Προκαλούν ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, ανεπάρκεια ασβεστίο, ανεπάρκεια μαγνησίου και ανεπάρκεια σιδήρου.

  Τριφλουοπεραζίνη (STELAZINE): Προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

  Τριαμτερένη (καλιοσυντηρητικό διουρητικό): Προκαλεί ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!!!

  drugs bad 4

  Μη χρησιμοποιείτε χημικά φάρμακα!!!

  Αντί για υπνωτικά χημικά χάπια: Χρησιμοποιήστε ινοσιτόλη, παντοθενικό οξύ, μελατονίνη, βαλεριάνα, πασιφλόρα, φωσφατυδιλική σερίνη Κ.Ά.

  Αντί για αντιδιαβητικά χάπια: Χρησιμοποιήστε Β15 (πυρήνες βερίκοκων), ρεσβερατρόλη, ιατρική κάνναβη κ.ά.

  Αντί για αντιυπερτασικά: Χρησιμοποιήστε βιταμίνη Β13 ή οροτικό οξύ ή ρεσβερατρόλη ή ιατρική κάνναβη κ.ά

  Αντί για αντιόξινα: Χρησιμοποιήστε, αλόη με μαστίχα, παπάγια, πεπτικά ένζυμα κ.ά.

  Αντί για αντιβιοτικά, μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη ή αντιβιοτικά: Χρησιμοποιήστε ριγανέλαιο, μαύρο ζαμπούκο, εχινάκεια, σκόρδο, σερραπεπτάση, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, προβιοτικά, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ κ.ά.

  Αντι για αντικαταθλιπτικά: Χρησιμοποιήστε φωσφατυδιλική σερίνη, ιατρική κάνναβη, μαγνήσιο, L-τρυπτοφάνη, ινοσιτόλη, ασβέστιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6 κ.ά.

  Αντί για αντιδιαρροϊκά: Ριγανέλαιο, καρότα, νιασίνη, προβιοτικά και γιαούρτι με οξεόφιλο για διάρροια από τα αντιβιοτικά.

  Αντί για χημικά αντιθρομβωτικά: Ναττοκινάση, σκόρδο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη P (φλαβονοειδή) και κάλιο.

  Αντί για χημικά διουρητικά: Κράνμπερι, αλφάλφα και βιταμίνη Β6 που δρουν ως φυσικά διουρητικά.

  Αντί για καθαρτικά: Οξείδιο του μαγνησίου, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, κάλιο, προβιοτικά, αλφάλφα, πίτουρο και νερό.

  Αντί για χημικά ηρεμιστικά, καταπραϋντικά, χαλαρωτικά κ.ά.: Ιατρική κάνναβη, φωσφατιδυλική σερίνηχολίνη, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, νιασίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, παντοθενικό οξύ, ινοσιτόλη και L-τρυπτοφάνη.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε την υγεία σας

  drugs bad 1

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Οι καλύτερες ουσίες για την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία

  Προστατέψτε το συκώτι σας

  Τι είναι η διαιθυλοστιλβεστρόλη;

  Οι κινολόνες έχουν πολλές παρενέργειες

  Φυτικά σκευάσματα για τις παθήσεις του προστάτη

  Γιατί η συμβατική ιατρική δεν είναι αποδοτική

  Σταματήστε να φαρμακώνεστε

  Τα σημεία τοξινών στο πρόσωπο

  Σε τι χρησιμεύει το συκώτι

  Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για το στομάχι

  Η καλύτερη αποτοξίνωση του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως

  Τι συμβαίνει όταν ένας γιατρός αρρωσταίνει;

  Χρήσιμες πληροφορίες για το ζεόλιθο

  Τα πιο εθιστικά ναρκωτικά

  Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες από το ανθρώπινο σώμα

  Οι χημικές ανοσοθεραπείες έχουν πολλές παρενέργειες

  Μαζική επίθεση των Ιατρικών Συλλόγων Ελλάδας κατά των ιατρών που εφαρμόζουν φυσικές θεραπείες

  Επικίνδυνες κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρταση

  Οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες προκαλούν καρκίνο

  Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους

  Όλα τα χημικά φάρμακα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία

  Τα φάρμακα που προκαλούν χολολιθίαση

  Προσοχή!!! Σταματήστε να κάνετε απεικονιστικές εξετάσεις με σκιαγραφικά

  Μην παίρνετε φάρμακα για την ακμή

  Η διαλείπουσα νηστεία κάνει καλό στην υγεία

  Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

  Πώς θεραπεύει η νηστεία

  Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προάγει την υγεία

  www.emedi.gr

   

   

   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοινή πέμφιγα Φωτοδερματίτιδα εξ επαφής »