Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 13:38

Ατοπικό έκζεμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Το ατοπικό έκζεμα ή η ατοπική δερματίτιδα

Ατοπικό έκζεμα, ICD-10L20, είναι μια χρόνια κνησμώδης φλεγμονώδης δερματοπάθεια, κυρίως, της παιδικής ηλικίας, που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις και είναι συνήθως, γενετικά προκαθορισμένη και σχετίζεται με πολλές αιτίες.


Αιτιολογία ατοπικού εκζέματος

Το ατοπικό έκζεμα είναι μια διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος με ανεπάρκεια ή ανωριμότητα του κυτταρικού του σκέλους και προκύπτει από τον ελαττωμένο αριθμό των Τ- κατασταλτικών κυττάρων, κάτι που επιτρέπει την αύξηση της χυμικής ανοσίας, με αποτέλεσμα αύξηση στα επίπεδα IgE.

-Ατοπική κατάσταση: άσθμα, ρινίτιδα και κνίδωση σχετίζονται με ατοπικό έκζεμα στον ασθενή ή στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Κλήρονομείται σαν αυτοσωματικός επικρατών τύπος με ατελή διείσδυση. Είναι αυξημένη σε ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων, αλλά παίζουν ρόλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

-Λευκός δερμογραφισμός: Όταν το δέρμα τριφτεί με αμβλύ όργανο παρουσιάζει οίδημα και ερυθρότητα φυσιολογικά, ενώ στην ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται μια λευκή γραμμή. Το δέρμα είναι ωχρό και υπάρχει αγγειοσύσπαση από διαταραγμένη β-αντίδραση που οδηγεί σε α-αδρενεργικό ερεθισμό, όπως στο άσθμα.

-Ηωσινοφιλία: Εμφανίζεται σε ατοπικό έκζεμα και αναπνευστικά νοσήματα.

-Δερματικές δοκιμασίες σκαρφισμού: Είναι θετικές στα αλλεργιογόνα τροφίμων. Τα επίπεδα της ισταμίνης αυξάνονται μετά τη χορήγηση αλλεργιογόνων, αλλά η διαιτητική τροποποίηση δεν έχει αποτελέσματα. Μπορεί να είναι θετικές και άλλες επιδερμικές δοκιμασίες (χλόη, σκόνη σπιτιού, γύρη, μύκητες κ.ά) και γι΄αυτό πιστεύεται ότι το έκζεμα είναι εκδήλωση επιβραδυνόμενης αντίδρασης ανοσολογικού τύπου, όπου εμπλέκεται η IgE.

-IgΕ: Τα επίπεδά της είναι αυξημένα σε μερικούς ασθενείς και μπορεί να συνδέεται με τη δραστηριότητα της νόσου. Γίνονται RAST ΤΕΣΤ (ραδιοαλλεργιοαπορροφητική δοκιμασία), αλλά, συνήθως, είναι αρνητικά.

-Ελαττωμένη επιβραδυνόμενου τύπου υπερευευαισθησία: Μειωμένη δυνατότητα ευαισθητοποίησης σε αλλεργιογόνα επαφής. Τα ανοσοσυμπλέγματα με την IgE  εμποδίζουν την κυτταρική ανοσία σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που προκαλείται από το αντιγόνο.

-Συχνή προσβολή ιώσεων: Λόγω ανωμαλίας στην κυτταρική ανοσία και ελαττωμένου αριθμού Τ-κυττάρων δεν παράγεται ανοσολογική απάντηση με αποτέλεσμα μυρμηκιές, απλός έρπητας, ευλογιοειδή εξανθήματα και μολυσματική τέρμινθος.

-Αυξημένη επίπτωση σε μικροβιακές λοιμώξεις: Συχνές σταφυλοκοκκικές και στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, από ανοσολογική ανεπάρκεια ή βλάβη στον επιδερμικό φραγμό.

-Δίαιτα: Σε ένα μικρό αριθμό παιδιών ο αποκλεισμός προϊόντων γάλακτος, αυγών και άλλων τροφών ακολουθείται από βελτίωση, αλλά η διαιτητική ρύθμιση δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα.

-Συγγενής ξηρότητα του δέρματος: Όλοι οι ασθενείς έχουν ξηρότητα του δέρματος που επηρεάζεται από τις κλιματολογικές αλλαγές, επιδεινώνεται το χειμώνα, σε χαμηλή υγρασία και ξηρή ατμόσφαιρα και υπάρχει ευαισθησία στο μαλλί, το νερό και τα χημικά καθαριστικά.

-Ανεπάρκεια στοιχειωδών λιπαρών οξέων:  Στο ατοπικό έκζεμα τα δύο κυριότερα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ και το α-λινολεϊκό οξύ είναι φυσιολογικά, αλλά οι μεταβολίτες τους είναι ελαττωμένοι, που σημαίνει διαταραχή του μεταβολισμού των στοιχειωδών λιπαρών οξέων στο επίπεδο της δ-6-δεσατουράσης. Η από το στόμα λήψη χαμηλόλαδου που περιέχει γ-λινολεϊκό οξύ, το βράδυ προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις κλινική βελτίωση.


Κλινικά ευρύματα σε ατοπικό έκζεμα

Συνήθως, αρχίζει τον 3ο μήνα ζωής αν και μπορεί να εμφανισθεί για πρώτη φορά στην ενηλικίωση. Συχνά, αρχίζει από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό και τα άκρα. Κυρίως, προσβάλλονται οι καμπτικές επιφάνειες και ειδικά τα βλέφαρα, ο λαιμός, τα γόνατα, οι γλουτοί, οι καρποί και οι αγκώνες και είναι πολύ συμμετρικές οι προσβολές. Συμβαίνει ελαφρά απολέπιση, ερυθρότητα με εξίδρωση, φυσαλιδοποίηση και εφελκιδοποίηση και το δέρμα είναι ξηρό και στεγνό.

Το ατοπικό έκζεμα είναι πολύ κνησμώδες κι έτσι υπάρχουν εκδορές και λειχηνοποίηση (κνήμη του Besnier). Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση ή υπομελάγχρωση συμβαίνει σε έγχρωμα δέρματα, ενώ στους Καυκάσιους παρατηρείται δικτυωτή μελάγχρωση γύρω από το λαιμό.

Το έκζεμα παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις από κλιματολογικές αλλαγές, δευτερογενείς λοιμώξεις και ψυχοσωματικές νόσους.


Επιπλοκές του ατοπικού εκζέματος

-Βακτηριδιακές λοιμώξεις

Σχηματίζονται κίτρινες φλύκταινες με πύο ή πλάκες που καλύπτονται από κίτρινες εφελκίδες.

-Μολυσματικό κηρίο και μυρμηκιές

Προσοχή απαιτείται σε μολυσματικό κηρίο, γιατί τα κορτιζονούχα εξαπλώνουν το μικρόβιο. Όσοι έχουν ατοπικό έκζεμα είναι επιρρεπείς σε αυτές.

-Ευλογιοειδές εξάνθημα του Kaposi

Προκαλείται από τον ιό απλού έρπητα ή από δαμαλισμό. Επειδή, υπάρχει κίνδυνος προσβολής του ΚΝΣ απαιτείται η λήψη ασυκλοβίρης.

-Σύνδρομο Wiskott-Aldrich

Παρατηρείται πορφύρα και αιμορραγία, διάρροιες αιμορραγικού τύπου, ρινορραγία και ενδοκρανιακή αιμορραγία. Κληρονομείται με υπολειπόμενη φυλοσύνδετη κληρονομικότητα. Οι βακτηριακές λοιμώξεις και οι ιώσεις είναι συχνές και κατά τη διάρκεια αυτών επιτείνεται η αιμορραγική διάθεση. Τα παιδιά αναπτύσσουν αυτοάνοσα νοσήματα, λευχαιμία και λέμφωμα.


Διαφορική διάγνωση ατοπικού εκζέματος

Στη νηπιακή ηλικία γίνεται διαφοροδιάγνωση από το σμηγματορροϊκό έκζεμα, το οποίο εμφανίζεται την 6η εβδομάδα, διαρκεί 6 εβδομάδες, δεν υπάρχει κνησμός και οικογενειακό ιστορικό ατοπίας και εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, τις μασχάλες και τις μηρογεννητικές πτυχές, ενώ το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται τον 3ο μήνα, είναι χρόνιο, υπάρχει κνησμός και οικογενειακό ιστορικό ατοπίας και εμφανίζεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα στις καμπτικές επιφάνειες.

Στους ενήλικες απαιτείται διαφορική διάγνωση από την δερματίτιδα εξ επαφής στις οποίες οι επιδερμικές δοκιμασίες είναι θετικές στην δερματίτιδα εξ επαφής και αρνητικές στην ατοπική δερματίτιδα. Στους ενήλικες διαφορική διάγνωση γίνεται και από την ψώρα στην οποία υπάρχει έντονος κνησμός και κυρίως, τη νύχτα. Οι σήραγγες και το ακάρι στο μικροσκόπιο επιβεβαιώνουν την διάγνωση.


Πρόγνωση εκζέματος

Στην ηλικία των 13 ετών το 50% των παιδιών δεν έχουν τη νόσο. Στην ενηλικίωση υπάρχει πιθανότητα υποτροπής και η βελτίωση ξαναπαρατηρείται στα 30 έτη. Το σοβαρό έκζεμα στη βρεφική ηλικία και η  προσβολή της πρόσθιας επιφάνειας των γονάτων και των αγκώνων δείχνει φτωχή πρόγνωση.


Πρόληψη ατοπικού εκζέματος

Τα προβιοτικά στην παιδική ηλικία βοηθούν.

Όσοι έχουν έκζεμα δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της ευλογιάς, λόγω του κινδύνου της ανάπτυξης ευλογιοειδούς εκζέματος.


Θεραπεία ατοπικού εκζέματος

-Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας με λίπανση του δέρματος τους χειμερινούς μήνες και καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο. Χρησιμοποιούνται υποκατάστατα σαπουνιών, υδαρείς αλοιφές, προσθετικά λιπαντικά στο μπάνιο, μαλακτικά και έκδοχα, για τη θεραπεία της ξηρότητας. Τα σαπούνια θα πρέπει να αποφεύγονται δεδομένου ότι αφαιρούν από το δέρμα τα φυσικά έλαια και προκαλούν υπερβολική ξηρότητα.

-Τα χλιαρά λουτρά, ειδικά στο θαλασσινό νερό συστήνονται.

-Αποφεύγονται τα μάλλινα ρούχα, τα μεταξωτά και τα συνθετικά.

-Επιλέγεται το σωστό τοπικό στερεοειδές. Η υδροκορτιζόνη επιτρέπεται μόνο για το πρόσωπο (1-2,5%). Για το σώμα απαιτούνται πιο ισχυρά κορτικοστερεοειδή (τύπου ΙΙ-ΙV). Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούνται επίδεσμοι με τοπικά στερεοειδή. Η μακροχρόνια χρήση των τοπικών στεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος, ραβδώσεις κι ευρυαγγείες. Η χρήση τους για την ευαίσθητη επιδερμίδα (πρόσωπο ή στη βουβωνική χώρα) γίνεται, επομένως, με προσοχή.

-Τοπικά αντιμικροβιακά χορηγούνται σε βακτηριακές λοιμώξεις μαζί με στερεοειδή (νεομυκίνη, φουσιδικό οξύ, τετρακυκλίνη, και κινολόνη). Το στερεοειδές, βέβαια, από μόνο του προστατεύει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού  και περιορίζει τη δραστηριότητα των βακτηρίων.

-Σε μολυσματική τέρμινθο απαιτείται θεραπεία με υγρό άζωτο.

-Σε ευλογιοειδές εξάνθημα του Kaposi απαιτείται ασυκλοβίρη 200mg την ημέρα, 5 φορές την ημέρα για 5 ημέρες από το στόμα και κρέμα ασυκλοβίρης 5% που εφαρμόζεται 5 φορές την ημέρα στις βλάβες.

-Επίσης χορηγούνται αντιισταμινικά για το νυχτερινό κνησμό.

-Η δίαιτα δεν βοηθά, συνήθως, εκτός αν συνυπάρχει αλλεργία. Σε άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης βελτιώνει τα συμπτώματά τους και αποτρέπει την εμφάνιση νέων κρουσμάτων. 

-Απαιτείται και ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού. 

-Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακρής αλύσου (LCPUFA)  στην πρόληψη και τη θεραπεία των ατοπικών νόσων συστήνονται.

-Η βιταμίνη D είναι αποτελεσματική.

-Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν προληπτικό ή θεραπευτικό ρόλο. Τα ω-6 λιπαρά οξέα προάγουν την ατοπική δερματίτιδα.

-Τα προβιοτικά μειώνουν περίπου κατά 20% τα ποσοστά της ατοπικής δερματίτιδας (πολλαπλά στελέχη των βακτηρίων).

-Τακρόλιμους 0,1% και pimecrolimus δίνονται σε όσους δεν ανταποκρίνονται ή δεν ανέχονται τα στερεοειδή. Υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο των λεμφαδένων ή καρκίνο του δέρματος από αυτά τα προϊόντα. Ακόμη, χρησιμοποιούνται κυκλοσπορίνη, αζαθειοπρίνη, και μεθοτρεξάτη, ιντερφερόνη γάμμα-1b και μυκοφαινολάτη μοφετίλ.

-Αντικαταθλιπτικά και ναλτρεξόνη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο κνησμού (φαγούρας). 

-Η φωτοθεραπεία  με τη χρήση υπεριώδους φωτός UVA και UVB με ψωραλένιο ενέχει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ειδικότερα, η χρήση της UVA1 είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της οξείας νόσου, ενώ η UVB είναι πιο αποτελεσματική στη  μακροπρόθεσμη θεραπεία.

-Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τη φαγούρα σε ατοπική δερματίτιδα.

-Η θεραπεία με θείο ανακουφίζει από το έκζεμα, όπως και κάποια κινέζικα βότανα.

-Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι καλό.

-Ο  ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνη Ε, η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), το έλαιο buckthorn και το κανναβέλαιο  χρησιμοποιούνται, επίσης, ως συμπληρώματα διατροφής. 

-Γίνεται χειροπρακτική σπονδυλικής και ψυχολογικές θεραπείες.

-Τα αραιά λουτρά με χλωρίνη στην επιμολυσμένη δερματίτιδα, βοηθούν.

Τα κατάλληλα προϊόντα για το ατοπικό έκζεμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για το ατοπικό έκζεμα

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

Χρήσιμες πληροφορίες για το έλαιο ηρανθέμων

Οι καλύτερες βιταμίνες για το έκζεμα

Φτάνει λίγο τζίντζερ για καλή υγεία

Τα βότανα για το έκζεμα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τριφύλλι

Υγεία του δέρματος

Οι καλύτερες βιταμίνες για τη δερματίτιδα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τσουκνίδα

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Ποιοι πρέπει να παίρνουν προβιοτικά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Φτιάξτε μόνοι σας επουλωτική αλοιφή

Θεραπευτικό ρόφημα με λεβάντα

Να πίνετε πολύ νερό

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μηλιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κάνναβη

Λάδι μασάζ με χαμομήλι

Οι δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Αρσενικό

Φτιάξτε μόνοι σας σαπούνια από λάδι καρύδας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

Τι είναι το δυσιδρωσικό έκζεμα

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό

Η δυσανεξία στις τροφές

Διατροφή για τις φλεγμονές

Τι να κάνετε αν υποφέρετε από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Μήπως έχετε δερματίτιδα εξ επαφής στα χέρια;

Χρήσιμες συνταγές για το έκζεμα

Σιταρόχορτο

Τα βότανα για το έκζεμα

Αγωγή με υδροθεραπεία 

Ιατρικές συνταγές με αλόη

Η λεβάντα

Οι δερματοπάθειες των μεγάλων πόλεων

Τι φταίει για την φαγούρα

Που κάνει καλό το λάδι καρύδας

Γάλα γαϊδούρας

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Χρόνια δερματίτιδα

Κανέλα

Ακροδερματίτιδα εντεροπαθητική

Τι φταίει για την φαγούρα

Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

Η σμηγματόρροια

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 3202 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 15:27
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Συρίγγιο βραγχιακής σχισμής Συρίγγιο βραγχιακής σχισμής

  Συρίγγιο βραγχιακής σχισμής ή βραγχιακή κύστη 

  Βραγχιακή κύστη είναι μια συγγενής μη φυσιολογική οδός, που συνδέει το δέρμα του λαιμού με μια εσωτερική δομή, που προκύπτει από την αποτυχία σύγκλεισης της βραγχιακής σχισμής.

  • Μπορεί να περιλαμβάνει της βραγχιακές σχισμές I-IV

  Γενετική: 10% έχουν οικογενειακό ιστορικό 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Κεφαλή και λαιμός

  Επικρατέστερη ηλικία: Εξ ορισμού είναι όλες παρούσες κατά τη γέννηση, αν και μπορεί να μην παρατηρηθούν για αρκετό χρόνο (οι βραγχιακές κύστεις μπορεί να μην υπάρχουν έως την όψιμη παιδική ηλικία)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΡΑΓΧΙΑΚΩΝ ΚΥΣΤΕΩΝ

  • Παρουσία ελάχιστου εξωτερικού ανοίγματος συνήθως στον κορμό
  • Αυτόματη παροχέτευση βλέννας 
  • Εξωτερικά ανοίγματα μπορεί επίσης να γίνουν εμφανή από μία δερματική πτύχωση ή "κορδόνι" ή χόνδρο
  • Λοίμωξη σπάνια μπορεί να είναι το σημείο επίκλησης, με ερύθημα, οίδημα, πόνο, πυρετό
  • 10% είναι αμφοτερόπλευρες 

  ΑΙΤΙΑ ΒΡΑΓΧΙΑΚΩΝ ΚΥΣΤΕΩΝ ΒΡΑΓΧΙΑΚΩΝ ΚΥΣΤΕΩΝ

  • Η πρώτη βραγχιακή σχισμή συμβάλλει στο σχηματισμό της τυμπανικής κοιλότητας και της ευσταχιανής σάλπιγγας. Σχετιζόμενα συρίγγια είναι πολύ σπάνια και τείνουν να είναι ενδοωτιαία ή οπισθοωτιαία (προωτιαίες κύστεις και κοιλώματα δεν θεωρούνται ότι προέρχονται από τη βραγχιακή σχισμή)
  • Η δεύτερη βραγχιακή σχισμή σχηματίζει το υοειδές οστό και τον αμυγδαλικό κόλπο. Τα σχετιζόμενα συρίγγια πορεύονται μεταξύ των έσω και έξω καρωτίδων. Το έσω στόμιο βρίσκεται συνήθως στο επίπεδο του αμυγδαλικού κόλπου. Το έξω στόμιο κατά μήκος του πρόσθιου χείλους του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός 
  • Η τρίτη και τέταρτη βραγχιακή σχισμή σχηματίζει τους παραθυρεοειδείς αδένες, το θυμό και τμήματα του θυρεοειδούς (παραθυλακιώδη κύτταρα). Τα συρίγγια είναι σπάνια, αυτά από την τρίτη σχισμή πορεύονται πλάγια στην καρωτίδα αρτηρία και τα δύο πρέπει πρέπει να έχουν εξωτερικό άνοιγμα στον κατώτερο πρόσθιο τράχηλο

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΒΡΑΓΧΙΑΚΩΝ ΚΥΣΤΕΩΝ

  Θετικό οικογενειακό ιστορικό

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΡΑΓΧΙΑΚΩΝ ΚΥΣΤΕΩΝ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Εξωτερικά κολπώματα
  • Βραγχιακές κύστεις πρέπει να διαφοροποιούνται από κυστικό ύγρωμα, δερμοειδείς κύστεις, λεμφαδενοπάθεια 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Καλλιέργεια εάν υπάρχουν σημεία λοίμωξης 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ορίζονται από πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο, μπορεί να περιέχουν θυλάκους τριχών, ιδρωτοποιούς αδένες, σμηγματογόνους αδένες, χόνδρο. Μερικά ορίζονται από κυλινδρικό κροσσωτό επιθήλιο

  image 13

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Έγχυση σκιερής ουσίας στις κοιλότητες ή στα συρίγγια, μπορεί να γίνει, αλλά είναι μικρής αξίας (καλύτερα να μη γίνεται)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΡΑΓΧΙΑΚΩΝ ΚΥΣΤΕΩΝ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Χειρουργική εκτομή 
  • Συνήθως εξωνοσοκομειακός ασθενής

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Μικρή εγκάρσια εντομή στο έξω στόμιο, με προσεκτική διατομή του συριγγίου
  • Μπορεί να χρειαστούν διαδοχικές εντομές 
  • Το άκρο του συριγγίου απολινώνεται, ερύθημα στον φαρυγγικό βλεννογόνο 
  • Δεν χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις
  • Αντιβιοτικά μόνο σε λοίμωξη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Παρακολούθηση με μεσοδιαστήματα εβδομάδας εάν επιμολυνθεί, έως τη λύση, αντί εκτομής 
  • Επίσκεψη μετεγχειρητικά σε 2 εβδομάδες 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Τραυματισμός προσωπικού νεύρου 
  • Λοίμωξη 
  • Τραυματισμός καρωτιδικής αρτηρίας 
  • Πιθανή υποτροπή αν παραμείνει τμήμα επιθηλίου
  • Νεοπλασματική εξαλλαγή των βραγχιακών υπολειμμάτων εάν δεν αφαιρεθούν 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Καλή

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Μικροωτία και ατρησία ωτός προκύπτουν με την αποτυχία ανάπτυξης της 1ης βραγχιακής σχισμής

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Υπολείμματα 1ης βραγχιακής σχισμής, κύστεις, κολπώματα είναι επίσης το αποτέλεσμα της αποτυχίας της βραγχιακής σχισμής να ολοκληρώσει τη φυσιολογική της ανάπτυξη 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

  image 34

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

  www.emedi.gr

   

   

   

   

   

 • Σιαλαδενίτιδα Σιαλαδενίτιδα

  Σιαλαδενίτιδα είναι η φλεγμονή των σιελογόνων αδένων

  Σιαλαδενίτιδα φλεγμονή των σιελογόνων αδένων λόγω μη ειδικής βακτηριδιακής λοίμωξης ή φλεγμονής συχνά αρχίζει από τον εκκριτικό πόρο.

  Η παρωτίδα είναι ο πιο συχνά προσβαλλόμενος αδένας με διείσδυση βακτηριδίων από τη στοματική κοιλότητα. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επέλθει μετά από τραυματισμό, μετάδοση λοίμωξης από παρακείμενους ιστούς και αιματογενώς κατά τη διάρκεια μικροβιαιμίας. Η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη λίθων (λιθίαση σιελογόνων αδένων) ή η απόφραξη του πόρου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του αδένα. Λίθοι ανευρίσκονται συχνότερα στους σιελογόνους αδένες. Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ή μία χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία οδηγούν σε ανεπάρκεια των σιελογόνων αδένων και ξηροστομία.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Δέρμα/Εξωκρινείς, Πεπτικό

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΙΑΛΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

  • Διογκωμένος, επώδυνος σιελογόνος αδένας 
  • Πυώδης εκροή από το στόμιο του πόρου
  • Ερυθρό και επώδυνο στόμιο πόρου 
  • Πυρετός 
  • Ξηροστομία
  • Μειωμένη παραγωγή σιέλου

  ΑΙΤΙΑ ΣΙΑΛΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

  • Τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας αποτελούν τη συχνότερη λοιμώδη αιτιολογία σιαλαδενίτιδας 
  • Οι εκλυτικοί παράγοντες των νόσων που ακολουθούν μπορούν επίσης να προσβάλλουν τους σιελογόνους αδένες και να προκαλέσουν σιαλαδενίτιδα:
  1. Παρωτίτιδα 
  2. Ακτινομυκητίαση 
  3. Φυματίωση 
  4. Σύφιλη
  5. Κυτταρομεγαλοϊός 
  6. Νόσος εξ ονύχων γαλής

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΙΑΛΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

  • Αφυδάτωση 
  • Πυρετός

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΙΑΛΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Μειωμένη παραγωγή σιέλου παρατηρείται σε:

  • Λήψη φαρμάκων:
  1. Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (αμιτριπτυλίνη, κλπ)
  2. Φαινοθειαζίνες (χλωροπρομαζίνη, φλουφαιναζίνη, θειοριδαζίνη, προχλωροπεραζίνη, κλπ)
  • Μυξοίδημα
  • Νόσος Plummer-Vinson
  • Κακοήθης αναιμία
  • Εμπύρετα νοσήματα
  • Νευροψυχιατρικές διαταραχές 
  • Νόσος Mikulicz (καλοήθης λεμφοεπιθηλιακή αλλοίωση)

  Διογκωμένοι σιελογόνοι αδένες μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων νεοπλασμάτων όπως:

  • Πλειόμορφο αδένωμα 
  • Βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα
  • Άλλοι τύποι όγκων προσβάλλουν σπανιότερα τους σιελογόνους αδένες (λίπωμα, νευρίνωμα, ινοσάρκωμα, μελάνωμα, λέμφωμα, νόσος του Hodgkin, κλπ). Επίσης η παχυσαρκία προκαλεί διόγκωση των παρωτίδων αλλά ο αμφοτερόπλευρος χαρακτήρας και η μη προοδευτική πορεία βοηθούν στη διαφορική διάγνωση έναντι κακοήθων νεοπλασμάτων 

  bacterial sialadenitis l

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Με χρόνια φλεγμονή του αδένα:

  • Διογκωμένος αδένας 
  • Διάταση πόρων και κατακράτηση σιέλου 
  • Λοβιώδης ατροφία ή διάταση και πλήρωση με βλέννα 
  • Πυώδες/οροπυώδες εξίδρωμα στον πόρο
  • Αντικατάσταση του αδένα από ινώδη συνδετικό ιστό
  • Λευκοκυτταρική διήθηση

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ακτινογραφίες μπορεί να αποκαλύψουν έναν λίθο ή λιθίαση των σιελογόνων αδένων

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Δακτυλική πίεση του πόρου μπορεί να προκαλέσει την έξοδο πύου από το στόμιο του πόρου

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΙΑΛΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Σαν εξωτερικός ασθενής

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Θερμά ή ψυχρά επιθέματα μπορεί να δράσουν καταπραϋντικά 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Κανονική

  ΔΙΑΙΤΑ

  Αποφυγή ουσιών που διεγείρουν τους σιελογόνους αδένες κατά την οξεία φάση 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΙΑΛΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Αντιβιοτικά: πενικιλλίνη 250-500 mg κάθε 6 ώρες ή ερυθρομυκίνη 250 mg κάθε 6 ώρες 
  • Αναλγητικά: κωδεΐνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κλπ

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Πιθανή απώλεια λειτουργικότητας του σιελογόνου αδένα 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Πλήρης αποκατάσταση και καλή πρόγνωση 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα (σύνδρομο Sjogren)
  • Σαρκοείδωση (σύνδρομο Heerfordt)

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη στοματική υγιεινή

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη στοματική υγιεινή

  ICD 10 Coding Tip Sialoadenitis e1424821972272

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

   

  Διαβάστε, επίσης,

  Οι πέτρες των σιελογόνων αδένων

  Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

  Όγκοι σιελογόνων αδένων

  www.emedi.gr

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για τη σύφιλη Χρήσιμες πληροφορίες για τη σύφιλη

  Σύφιλη

  Σύφιλη είναι μόλυνση από τη σπειροχαίτη Τρεπόνημα το Ωχρό, που χαρακτηρίζεται από διαδοχικά στάδια (οξεία, υποξεία ή χρόνια)

  • Η μολυσματική (ή πρωτοπαθής ή πρώιμη σύφιλη) αποτελείται από μια αρχική και μια απώτερη φάση. Μπορεί να περιλαμβάνει τη νευροσύφιλη (συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος). Αν η φάση αυτή δεν αντιμετωπισθεί, ο ασθενής μπορεί να μεταπέσει στην:
  • Λανθάνουσα φάση (δευτεροπαθής) που είναι ασυμπτωματική. Αν συμβεί μέσα σε ένα χρόνο από τη μολυσματική, χαρακτηρίζεται ως πρώιμη λανθάνουσα. Αν συμβεί σε δύο ή περισσότερα χρόνια μετά τη μολυσματική χαρακτηρίζεται ύστερη λανθάνουσα 
  • Τριτογενής (ή απώτερη σύφιλη) είναι η απώτερη, γενικευμένη σύφιλη
  • Συγγενής είναι η σύφιλη που αποκτήθηκε στην εμβρυϊκή ζωή

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπαραγωγικό, Δέρμα/Εξωκρινείς αδένες, Νευρικό, Καρδιαγγειακό

  Επικρατέστερη ηλικία: Σεξουαλικώς ενεργά χρόνια

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΦΙΛΗΣ

  Μολυσματική σύφιλη - πρωτοπαθής:

  • Το έλκος ξεκινάει ως βλατίδα που διαβρώνεται σε ένα σκληρό έλκος 0,3-2 cm με επηρμένα χείλη και καθαρή, κίτρινη βάση (εκτός αν γίνει δευτερογενής επιμόλυνση), σε 9-90 ημέρες μετά την προσβολή (μέσος χρόνος επώασης 3 εβδομάδες)
  • Συνήθως εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα, κυρίως μονήρες, ενίοτε πολλαπλό, μπορεί να συνοδεύεται από επιχώρια λεμφαδενοπάθεια 
  • Ιάται αφήνοντας ουλή σε 3-6 εβδομάδες και το 75% των ασθενών δεν θα έχουν περαιτέρω συμπτώματα

  Μολυσματική σύφιλη - δευτεροπαθής: 

  • 25% των ασθενών εισέρχονται σε αυτή τη φάση, 2- 6 εβδομάδες μετά τη προσβολή, μπορεί να υπερκαλύπτεται από το σκληρό έλκος
  • Αυτοϊάται σε 2-6 εβδομάδες στους περισσότερους ασθενείς
  • Μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ δευτεροπαθούς μολυσματικής και λανθάνουσας φάσης 
  • Εξάνθημα αμφοτερόπλευρο, συμμετρικό πολύμορφο, με ψηλαφητές βλάβες σε χρώμα "φρεσκοκομμένου ζαμπόν", μη κνησμώδες, συνήθως μη φυσαλιδώδες ή κυστώδες, συχνό στις παλάμες και τα πέλματα
  • Συχνή αλωπεκία στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τα γένια
  • Βλεννώδεις πλάκες με λεπτό γκρίζο επίχρισμα και πλατέα κονδυλώματα, υγρά, επίπεδα, ροζ, με ακροχορδονώδεις περιφερικές βλάβες, μπορεί να εντοπίζονται στη βάλανο, στο αιδοίο, περιπρωκτικά, περιαιδοιϊκά
  • Γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια και γριπώδης συνδρομή εμφανίζονται νωρίς με το εξάνθημα
  • Σπάνια εμφανίζονται συνοδός νεφρίτιδα, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα, ραγοειδίτιδα
  • Ήπια ηπατοσπληνομεγαλία παρατηρείται συχνά 

  Λανθάνουσα σύφιλη:

  • Χαρακτηρίζεται από θετικές ορολογικές αντιδράσεις, αλλά απουσία σημείων ή συμπτωμάτων 
  • Ο ασθενής παύει να είναι μολυσματικός ύστερα από 1 έτος, αλλά μπορεί να υποπέσει στη μολυσματική δευτεροπαθή φάση, αν δεν θεραπευθεί (25% το 1ο έτος, μικρό ποσοστό το 2ο έτος, καθόλου έπειτα)

  Τριτογενής σύφιλη: 

  • Καρδιαγγειακή συμμετοχή (βλάβη της αορτικής βαλβίδας ή ανεύρυσμα)
  • Νευρολογική (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, νωτιαία φθίση)
  • Άνοια (πάρεση)
  • Εν τω βάθει δερματική συμμετοχή (κομμιώματα, που είναι καταστροφικές κοκκιωματώδεις κρύπτες)
  • Ορθοπεδικές (αρθρώσεις Charcot, οστεομυελίτιδα) επιπλοκές (σπάνιες αν χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά)
  • Ορολογικές αντιδράσεις συχνά αρνητικές 

  Συγγενής σύφιλη:

  • Ενδομήτριος θάνατος 
  • Ρινίτιδα 
  • Λεμφαδενοπάθεια 
  • Ίκτερος 
  • Αναιμία 
  • Ηπατοσπληνομεγαλία 
  • Σπειραματονεφρίτιδα με νεφρωσικό σύνδρομο 
  • Μηνιγγίτιδα
  • Εξάνθημα (κλασσικό της συγγενούς σύφιλης) όμοιο με αυτό της μολυσματικής, δευτεροπαθούς στους ενήλικες, αλλά ίσως φυσαλιδώδες ή κυστώδες

  ΑΙΤΙΑ ΣΥΦΙΛΗΣ

  • Έκθεση με σεξουαλική επαφή 
  • Έκθεση σε επιμολυσμένα σωματικά υγρά 
  • Δια του πλακούντα 
  • Τρεπόνημα το ωχρό

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι 
  • Ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών 
  • Ανδρική ομοφυλοφιλία 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΦΙΛΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Πρωτοπαθής σύφιλη: μαλακό έλκος, αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, βουβωνικό κοκκίωμα, έρπης, σύνδρομο Behcet, τραύμα
  • Δευτεροπαθής σύφιλη: ροδόχρους πιτυρίαση, σταγονοειδής ψωρίαση, φαρμακευτικό εξάνθημα 
  • Θετικές ορολογικές αντιδράσεις και/ή απουσία κλινικών σημείων ή συμπτωμάτων: αντιμετωπισθείσα στο παρελθόν σύφιλη, ψευδώς θετική αντίδραση, άλλες σπειροχαιτώσεις (τροπικό θήλωμα, κηλιδώδης νόσος)

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Απαιτείται είτε επίδειξη των μικροοργανισμών στο μικροσκόπιο, είτε θετική ορολογική αντίδραση στο αίμα ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ)
  • Ο οργανισμός δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, αλλά η διάγνωση ποτέ δεν γίνεται με βάση μόνο τα κλινικά σημεία και συμπτώματα

  Μη ειδικές τρεπονηματικές δοκιμασίες: Η VDRL και η RPR χαρακτηρίζονται από τα εξής: 

  • Σχετικά φθηνές δοκιμασίες αρχικής διάκρισης
  • Θετικές σε 7 ημέρες από την έκθεση 
  • Ο τίτλος ελαττώνεται με το χρόνο ή τη θεραπεία 
  • Χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση της θεραπείας: τετραπλασιασμός του τίτλου υποδηλώνει νέα λοίμωξη ενώ αποτυχία υποτετραπλασιασμού του τίτλου μέσα σε 1 έτος υποδηλώνει αποτυχία της αγωγής 
  • Ψευδώς θετικές αντιδράσεις είναι συχνές, παρ'όλα αυτά είναι θετικές αντιδράσεις είναι σαφώς υποδηλωτικές, ακόμη και χωρίς κλινικά σημεία ή συμπτώματα (επιβεβαίωση με FTA-ABS)
  • Τίτλος ≥ 1:64, ακόμη και χωρίς δοκιμασία επιβεβαίωσης, είναι σχεδόν διαγνωστικός οξείας σύφιλης ή άλλης τρεπονημάτωσης 
  • Τα εργαστήρια πρέπει να τιτλοποιούν επακριβώς τις δοκιμασίες (και όχι π.χ. απάντηση > 1:512) ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται οι τίτλοι στον έλεγχο της ανταπόκρισης στην αγωγή
  • Προσοχή στο φαινόμενο της προζώνης: αρνητικό αποτέλεσμα λόγω πολύ υψηλού τίτλου αντισώματος. Ελέγχεται διάλυμα αραιωμένου ορού επίσης, ώστε να επιβεβαιωθεί η αρνητικότητα του δείγματος 

  Ειδικές τρεπονηματικές δοκιμασίες: FTA-ABS και MHA-TP:

  • Πιο ακριβές, χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση 
  • Συνήθως θετικές εφ'όρου ζωής και μετά τη θεραπεία 
  • Σε HIV θετικούς ασθενείς λόγω των ασυνήθιστων μη ειδικών απαντήσεων στις δοκιμασίες πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτές οι δοκιμασίες για να αποκλειστεί πλήρως η σύφιλη

  Οσφυονωτιαία παρακέντηση για ορολογικές δοκιμασίες του εγκεφαλονωτιαίου υγρού πρέπει να γίνονται:

  • Σε περιπτώσεις λανθάνουσας σύφιλης όπου η διάρκεια είναι άγνωστη ή σχεδιάζεται θεραπεία άνευ πενικιλλίνης 
  • Όταν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα
  • Η VDRL (η RPR δεν χρησιμοποιείται στο ΕΝΥ) μπορεί να είναι αρνητική στη νευροσύφιλη
  • Αρνητική FTA-ABS ή MHA-TP στο ΕΝΥ αποκλείει τη νευροσύφιλη 

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Πολλά φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση ψευδώς θετικών αντιδράσεων, αλλά συμβαίνει σχετικά σπάνια αν έχει ληφθεί καλό ιστορικό 

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: 

  • Ρευματικές διαταραχές 
  • Οξεία εμπύρετη νόσος 
  • HIV λοίμωξη 
  • Κύηση 

  maxresdefault 56

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ανεύρυσμα, οστεομυελίτιδα, κομμιώματα σε όψιμες μορφές 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Μικροσκοπική σκοτεινού πεδίου 
  • Ανοσοφθορισμός 
  • Βιοψία δέρματος

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Μόνο σε όψιμες μορφές, όπως ενδείκνυται 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΦΙΛΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωτερικοί ασθενείς, εκτός αν χορηγείται ενδοφλέβια πενικιλλίνη ή γίνεται απευαισθητοποίηση

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Ορολογικές δοκιμασίες βάσης, πριν τη θεραπεία ώστε να παρακολουθείται το αποτέλεσμά της 
  • Συμπτωματική αγωγή στα έλκη και τα εξανθήματα της δευτεροπαθούς σύφιλης (για την ανακούφιση και μόνο του ασθενούς), πριν την οριστική αντιβιοτική θεραπεία

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Πλήρης δραστηριότητα, αλλά αποχή από σεξουαλικές επαφές μέχρι την επιβεβαίωση της ίασης 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ανάγκη να εντοπιστούν και να θεραπευθούν όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι του ασθενούς
  • Διατήρηση της παρακολούθησης, για να ελεγχθεί η επιτυχία της αγωγής 
  • Συμβουλή στον ασθενή να αποφύγει τη συνουσία μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΥΦΙΛΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Στην πρωτοπαθή, δευτεροπαθή και λανθάνουσα διάρκειας μικρότερης του 1 έτους: Βενζαθενική πενικιλλίνη G 2,4 εκατομμύρια μονάδες ΕΜ σε μία δόση
  • Σε λανθάνουσα διάρκειας μεγαλύτερης του 1 έτους: Βενζαθενική πενικιλλίνη G 2,4 εκατομμύρια μονάδες EM κάθε εβδομάδα, επί 3 εβδομάδες
  • Σε νευροσύφιλη: υδροπροκαϊνική πενικιλλίνη G 2,4 εκατομμύρια μονάδες ΕΜ ημερησίως για 10-14 ημέρες, με προβενεσίδη 500 mg κάθε 6 ώρες ή 2-4 εκατομμύρια μονάδες πενικιλλίνης GK ΕΦ κάθε 4 ώρες για 10 ημέρες τουλάχιστον. Κάθε θεραπεία ακολουθείται με βενζαθενική πενικιλλίνη G 2,4 εκατομμύρια μονάδες ΕΜ εβδομαδιαία, επί 3 εβδομάδες
  • Επιδημιολογική αντιμετώπιση για συμπτωματικούς ασθενείς και έναρξη θεραπείας πρωτοπαθούς σύφιλης μόλις πραγματοποιηθούν οι πρώτες ορολογικές δοκιμασίες 
  • Συγγενής σύφιλη με θετικό ΕΝΥ: 50.000 μονάδες/kg υδροπροκαϊνικής πενικιλλίνης G ΕΜ για 10 τουλάχιστον ημέρες. Σε αρνητικό έλεγχο του ΕΝΥ, 50.000 μονάδες/Kg βενζαθενικής πενικιλλίνης G σε μια ΕΜ ένεση

  Αντενδείξεις: Αλλεργία στην πενικιλλίνη

  Προφυλάξεις:

  • HIV θετικοί ασθενείς και έγκυες μπορεί να απαντούν φτωχά στις συνιστώμενες ΕΜ δόσεις. Σε αποτυχία αυτής της αγωγής, χρησιμοποείται ΕΦ αγωγή 
  • Δεν δίνουμε βενζαθενική ή προκαϊνική πενικιλλίνη ΕΦ

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Καμία, αν και η αντίδραση Jarisch-Herxeimer χαρακτηριζόμενη από πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγία, μυαλγίες και νέο εξάνθημα, είναι συχνή στην έναρξη της αγωγής, οφειλόμενη στη λύση των τρεπονημάτων και δεν πρέπει να συγχέεται με αντίδραση στα αντιβιοτικά. Αντιμετωπίζεται με αντιϊσταμινικά και αντιπυρετικά

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνες, κεφτριαξόνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Παρ'όλα αυτά, σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλλίνη γίνεται εύκολα απευαισθητοποίηση και συνιστάται σε HIV θετικούς ασθενείς και έγκυες, ώστε να χρησιμοποιείται η πενικιλλίνη
  • Τυπική αγωγή γονόρροιας με κεφτριαξόνη και τετρακυκλίνη είναι συνήθως θεραπευτική για σύφιλη σε επώαση 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Επανάληψη ορολογικών δοκιμασιών για 3 μήνες και έπειτα κάθε χρόνο για να επιβεβαιωθεί η ίαση. Σε HIV θετικούς ασθενείς οι ορολογικές δοκιμασίες να γίνονται πιο συχνά

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Συζήτηση ασφαλούς σεξ
  • Χρήση προφυλακτικών

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Καρδιαγγειακή νόσος
  • Νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος 
  • Μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα 
  • Παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία σε ψύχος 
  • Μη αναστρέψιμες βλάβες οργάνων
  • Πολλές άλλες διαταραχές 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Εξαιρετική σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις επιπλοκές της όψιμης σύφιλης και μερικούς ασθενείς που είναι HIV θετικοί 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα 
  • Λοίμωξη από HIV και ηπατίτιδα Β (ασθενείς που θεραπεύονται για σύφιλη πρέπει να παρακινούνται να ελέγξουν και τα δύο)

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Σε μη συγγενούς αιτιολογίας, πρέπει να πιθανολογείται ασέλγεια σε βάρος του παιδιού 

  ΚΥΗΣΗ

  Επιτακτική είναι η γρήγορη εντόπιση: όλες οι υποψήφιες μητέρες πρέπει να έχουν ορολογικές δοκιμασίες ως μέρος του προγεννητικού ελέγχου

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Πολλοί ειδικοί συνιστούν πιο επιθετική αγωγή από τη συνηθισμένη σε όλους τους ασθενείς και επιμένουν στη χρήση της πενικιλλίνης παρά κάποιου εναλλακτικού αντιβιοτικού

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

   

  scan 22 scaled e1607047478751

   

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Ουρηθρίτιδα

  HIV λοίμωξη και AIDS

  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

  Προφυλακτικό που κάνει διάγνωση αφροδισίων νοσημάτων

  Σύφιλη

  Ανεύρυσμα αορτής

  Δίαιτα για την δυσγευσία

  Εξωσωματική Γονιμοποίηση

  Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Κνίδωση

  Αιμορραγία από τη μύτη

  Γονόρροια

  Marsdenia cundurango

  Μονοκυττάρωση

  Η νόσος του Meniere

  Υδροκέφαλος

  Νευροαισθητήριος βαρυκοΐα

  Οπτική νευρίτιδα

  Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

  Η διαμάχη για τον θηλασμό

  Σε περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης

  Σύνδρομο Sweet

  Το αίμα στο σπέρμα

  Τριχομονάδες

  Σεξ στη θάλασσα

  Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ

  Μηνιγγίτιδα

  Τα αντιμιτοχονδριακά αντισώματα

  Μαλακό έλκος

  Απήγανος

  Μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα

  Ραγάδα δακτυλίου

  Κάκωση νωτιαίου μυελού

  www.emedi.gr

 • Σύνδρομο Turner Σύνδρομο Turner

  Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο Turner

   

  Το σύνδρομο Turner χαρακτηρίζεται από οίδημα των άκρων και προβολή του δέρματος του αυχένα αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα κατά τη βρεφική ηλικία. Στην παιδική ηλικία, τα θήλεα έχουν κοντό ανάστημα και μπορεί να διαπιστωθούν ανωμαλίες αορτής και αριστερής καρδιάς. Πρωτοπαθής αμηνόρροια ή καθυστέρηση της ήβης με βραχυσωμία διαπιστώνονται συνήθως κατά την ενηλικίωση 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό, Αναπαραγωγικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες 

  Επικρατέστερο φύλο: Μόνο γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ TURNER

  • Συνήθως, εμφανίζεται το κλασσικό 45 Χ και διαφέρει κάπως από τις άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το σύνδρομο Turner
  • Βραχυσωμία (98%)
  • Γοναδική δυσπλασία (95%)
  • Λεμφοίδημα (70%)
  • Πλατύς θώρακας (75%)
  • Υποπλαστικές με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους θηλές (78%)
  • Προέχοντα αυτιά (70%)
  • Θολωτή υπερώα (82%)
  • Βραχύς αυχένας (80%)
  • Πτερύγια αυχένα (65%)
  • Χαμηλή πρόσφυση μαλλιών (80%)
  • Βλαισό αντιβράχιο (75%)
  • Βραχύ τέταρτο μετακαρπίου (65%)
  • Υποπλασία ονύχων (75%)
  • Πληθώρα συγγενών δυσπλασιών του δέρματος (70%)
  • Ανωμαλίες από το ουροποιητικό (60%)
  • Ανωμαλίες από το κυκλοφορικό (30%)
  • Διαταραχή ακοής (70%)

  ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ TURNER

  Μονοσωμία του χρωμοσώματος Χ ολική ή μερική οδηγεί στις πολλαπλές ανωμαλίες που συνιστούν το σύνδρομο Turner

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ TURNER

  Οικογενής χρωμοσωμιακές διαταραχές που αφορούν το χρωμόσωμα Χ μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να γεννήσει παιδί με σύνδρομο Turner

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ TURNER

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Βραχυσωμία:

  • Σύνδρομο Noonan
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Οικογενής βραχυσωμία
  • Σύνδρομο Devi-Weil
  • Βραχυδακτυλία Ε
  • Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης 
  • Υπερβολική χρήση γλυκοκορτικοειδών 
  • Ανωμαλία Klippel-Feil
  • Βραχυσωμία λόγω χρόνιας νόσου

  Αμηνόρροια ή καθυστέρηση της ήβης:

  • Αμιγής γοναδική δυσπλασία 
  • Σύνδρομο Stein-Leventhal
  • Πρωτοπαθής/Δευτεροπαθής αμηνόρροια

  Λεμφοίδημα:

  • Κληρονομικό συγγενές λεμφοίδημα
  • Νόσος του Milroy
  • Λεμφοίδημα με υποτροπιάζουσα χολόσταση 
  • Λεμφοίδημα με εντερική λεμφαγγειεκτασία

  Άλλα:

  • Σύνδρομο πολλαπλών πτερυγίων 
  • Ψευδοπαραθυρεοειδισμός

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Χρωμοσωμιακή ανάλυση (το στοματικό επίχρισμα δεν αποτελεί την κατάλληλη δοκιμασία για να αποκλεισθεί η διάγνωση)
  • Τα επίπεδα FSH και LH κατά την εφηβεία μπορεί να προσεγγίσουν τα επίπεδα ευνουχισμού 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Δυσγενεσία ωοθηκών (> 90%)
  • Πεταλοειδής νεφρός, διπλό σύστημα συλλογής (60%)
  • Διγλώχιν αορτική βαλβίδα, στένωση αορτής, στένωση αορτικής βαλβίδας (επίσης 70% των καρδιακών ανωμαλιών παρουσιάζουν στένωση)
  • Δυσπλασία οστών 
  • Γοναδοβλαστώματα στα Χ/ΧΥ μωσαϊκά 

  af3a89d1ff271032aca19d4050ac3edf

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Αρτηριακή πίεση άνω/κάτω άκρων
  • ΗΕΓ

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Υπερηχογράφημα νεφρών 
  • Υπερηχογράφημα καρδιάς 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ TURNER

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Όταν η διάγνωση επιβεβαιωθεί από τον καρυότυπο, ακολουθούν τα εξής μέτρα:

  • Καρδιολογική εκτίμηση συμπεριλαμβανομένης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης άνω και κάτω άκρων και υπερηχοκαρδιογράφημα. Αν διαπιστωθεί ανωμαλία ενδεχομένως να ενδείκνυται προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή (π.χ., σε οδοντικές επεμβάσεις)
  • Υπερηχογράφημα νεφρών ή ενδοφλέβια πυελογραφία 
  • Δοκιμασίες θυρεοειδικής λειτουργίας και αντιθυρεοειδικά αντισώματα 
  • Ακουολογικός έλεγχος ρουτίνας 
  • Αφαίρεση γονάδων σε Χ/ΧΥ άτομα 
  • Θεραπεία για την έλλειψη γονάδων είναι απαραίτητη σε θήλεια που δεν αρχίζουν κανονικά την εφηβεία. Η θεραπεία υποκατάστασης ξεκινά με χορήγηση χαμηλών δόσεων οιστρογόνων ένα με δύο χρόνια και ακολουθεί μεγαλύτερη δόση οιστρογόνων σε συνδυασμό με προγεστερόνη. Αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται σαν αγωγή συντήρησης, εφ'όσον έχουν αναπτυχθεί τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου και έχει αποκατασταθεί η έμμηνος ρύση. Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την 4η δεκαετία της ζωής. Γυναικολογική εξέταση ρουτίνας είναι απαραίτητη. Η στειρότητα αποτελεί τον κανόνα, όμως προοπτικές όπως in vitro γονιμοποίηση και μεταφορά εμβρύου μπορεί να υπάρχουν 
  • Η κατά μήκος αύξηση μπορεί να ενισχυθεί με υποκατάσταση των ορμονών του φύλου, αναβολικά και πρόσφατα με ανθρώπινη ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη (hvGH). Στοιχεία ότι μερικοί ασθενείς με σύνδρομο Turner επιτυγχάνουν αύξηση τπυ τελικού αναστήματος με χορήγηση hvGH. Κανονικά, αν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης hvGH πρέπει η έναρξη να γίνει (μεταξύ 3-10 ετών) όταν ακόμη δεν έχει εμφανισθεί σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη και σε ημερήσια δόση υποδορίως 0,05 mg/kg περίπου 
  • Η σωματική εμφάνιση μπορεί να διορθωθεί με πλαστική επέμβαση της πτυχής του έσω κανθού, των πτερυγίων των ώτων και του πτερυγίου του αυχένα 
  • Η νοημοσύνη είναι συνήθως καλή. Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν στους μη-λεκτικούς τομείς, όπως στη συγκριτική απεικόνιση αντικειμένων. Όταν εμφανίζεται ανησυχία σχετικά με τη σχολική απόδοση πρέπει ανάλογα να εκτιμάται και να αντιμετωπίζεται 
  • Τακτικοί έλεγχοι συνιστώνται για την πρώιμη διάκριση των προβλημάτων. Ιατροί και νοσοκόμοι πρέπει να γνωρίζουν τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από τη βραχυσωμία και τη στειρότητα 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Κανονική, εκτός από περιορισμούς που μπορεί να τεθούν σε άτομα με παρεμφερείς καρδιακές ή νεφρικές ανωμαλίες 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Κανονική, αλλά υπάρχει τάση για παχυσαρκία

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Τακτική μέτρηση των παραμέτρων αύξησης 
  • Τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης 
  • Ετήσιος ουρολογικός έλεγχος αν υπάρχουν ανωμαλίες ουροποιητικού 
  • Παρακολούθηση για σημεία υποθυρεοειδισμού 
  • Τακτικός ακουολογικός έλεγχος 
  • Τακτική οφθαλμολογική εξέταση 
  • Παρακολούθηση για αίμα στα κόπρανα 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Προγενετικός έλεγχος είναι χρήσιμος σε ζευγάρια που φέρουν χρωμοσωμικές μεταθέσεις και έχουν υψηλότερο κίνδυνο ή σε ζευγάρια που έχουν άλλο μη φυσιολογικό παιδί. Δεν υπάρχει ενδομήτριος θεραπεία, συνήθως συνιστάται διακοπή κυήσεως εμβρύου με σύνδρομο Turner

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Οι επιπλοκές σχετίζονται με τις συνοδές ανωμαλίες

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Τα περισσότερα θήλεα με σύνδρομο Turner αναμένεται να ζήσουν σχετικά φυσιολογική ζωή με την κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Αλωπεκία 
  • Λεύκη 
  • Γαστρεντερικές διαταραχές 
  • Δυσανεξία υδατανθράκων

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

   40

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Διανοητική καθυστέρηση

  Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμηνόρροια

  Ισθμική στένωση αορτής

  Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

  Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

  Η χρήση του καρυότυπου στην ογκολογία

  Παιδί χαμηλού αναστήματος

  Παιδιά με καρδιοπάθειες

  Σύνδρομο Noonan

  www.emedi.gr

   

 • Μηνιγγομυελοκήλη Μηνιγγομυελοκήλη

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη μηνιγγομυελοκήλη

  Μηνιγγομυελοκήλη είναι η ατελής σύγκλειση της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία ο προεξέχων σάκος περιέχει τις μήνιγγες και τον νωτιαίο μυελό.

  • Η μηνιγγομυελοκήλη, η ανεγκεφαλία και η εγκεφαλοκήλη ανήκουν σε μία ομάδα διαταραχών που είναι γνωστές σαν δισχιδής ράχη, ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα ή δυσραφία σπονδυλικής στήλης (ατελής σύγκλειση του αρχέγονου νευρικού σωλήνα)
  • Η μηνιγγομυελοκήλη, η ανεγκεφαλία και η εγκεφαλοκήλη είναι σοβαρές συγγενείς διαταραχές του νευρικού συστήματος, οι οποίες εμφανίζονται τις πρώτες 4 εβδομάδες της κύησης και αντανακλούν μια βλάβη στον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα
  • Διαταραχές που εμφανίζονται αφού η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί:
  1. Στις 25 ημέρες της ενδομήτριας ζωής η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί 
  2. Στο στάδιο εμφανίζονται οι διαταραχές της σύγκλεισης του νευρικού σωλήνα 
  3. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από την βλάβη το υπερκείμενο δέρμα είναι άθικτο 
  4. Στις βλάβες περιλαμβάνονται η απλή μηνιγγοκήλη, η λιπομηνιγγομυελοκήλη, ο διαχωρισμός των πλάγιων ημίσεων του νωτιαίου μυελού, υδρομυελοκήλη, νευρεντερική κύστη, ενδονωτιαίες και πυελικές μηνιγγοκήλες 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό, Μυοσκελετικό, Δέρμα/Εξωκρινείς

  Γενετική:

  • Η μηνιγγομυελοκήλη, καθώς και οι άλλες μορφές δισχιδούς ράχης (ανεγκεφαλία και εγκεφαλοκήλη) αποτελούν κοινά παραδείγματα πλουπαραγοντικής κληρονομικότητας δηλαδή είναι το αποτέλεσμα ορισμένων γονιδίων και περιβαλλοντολογικών παραγόντων που δρώντας συνεργικά καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα
  • Οι γονείς ενός παιδιού με τέτοιο πρόβλημα έχουν περίπου 1:30 πιθανότητα να γεννήσουν και 2ο παιδί με το ίδιο πρόβλημα (αυτή η πιθανότητα του 3% υπολογίσθηκε μαθηματικά και επιβεβαιώθηκε από μελέτες στον πληθυσμό). Κατά τον ίδιο τρόπο, ο ασθενής με διαταραχές του νευρικού σωλήνα, εάν μπορέσει να κάνει παιδί έχει πιθανότητα 3-4% να αποκτήσει παιδί με πρόβλημα. Στην σχετικά σπάνια περίπτωση που ένα ζευγάρι έχει 2 παιδιά με τέτοια διαταραχή, η πιθανότητα για 3ο παιδί με πρόβλημα, αυξάνει (7-8%). Οι συγγενείς 2ου βαθμού ενός ασθενή (ανηψιά, ανηψιός) έχουν πιθανότητα περίπου 1:100. Για τα πρώτα ξαδέρφια η πιθανότητα είναι 1:200. Η πιθανότητα για άλλο μέλος της οικογένειας εάν υπάρχει είναι μικρή 
  • Αποτελέσματα πρόσφατων μελετών αναφέρουν ότι η ανεπάρκεια βιταμινών σαν περιβαλλοντολογικός παράγοντας παίζει ρόλο στις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα

  Επικρατέστερη ηλικία: Συγγενής ανωμαλία, η οποία συνήθως είναι εμφανής κατά την γέννηση

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  • Το 75% των βλαβών εντοπίζονται στην οσφυοϊερή μοίρα της σπονδυλικής στήλης 
  • Η ανωμαλία του οστού επεκτείνεται μέχρι το τέλος της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότερες κατά την γέννηση είναι επίπεδες αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνονται κυστικές 
  • Τα παιδιά συνήθως γεννιούνται με απλή μυελομηνιγγοκήλη 
  • Υδροκέφαλος - εμφανίζεται σε ποσοστό > 80% των βρεφών με δισχιδή ράχη και σταδιακά με την πάροδο του χρόνου τείνει να σταματήσει 
  • Τελικά μόνο το 1/2 των ασθενών με δισχιδή ράχη θα πρέπει να υποστούν χειρουργική επέμβαση παράκαμψης 
  • Διαμαρτία της διάπλασης τύπου Arnold-Chiari (ACM)
  1. Όλοι οι ασθενείς με δισχιδή ράχη έχουν διαμαρτία της διάπλασης τύπου Arnold-Chiari, υπερτροφία του εγκεφαλικού ιστού μέσα στον αυλό του νωτιαίου σωλήνα, επιμήκυνση της 4ης κοιλίας και παγίδευση του μυελού στον αυλό του νωτιαίου σωλήνα
  2. Η Arnold-Chiari δυσπλασία προκαλεί συμπτώματα μόνο στο 20% των προσβεβλημένων παιδιών 
  3. Εάν είναι συμπτωματική - μπορεί να υπάρχει διαταραχή του νευρικού ελέγχου στην κατάποση/αναπνοή, μπορεί επίσης να προκαλεί αδυναμία σε πόδια και χέρια
  4. Σε μεγαλύτερα παιδιά η Arnold-Chiari δυσπλασία μπορεί να προκαλέσει συριγγομυελία - κυστική διόγκωση του κεντρικού τμήματος του νωτιαίου μυελοσωλήνα 
  5. Η συριγγομυελία προκαλεί αδυναμία σε άνω και κάτω άκρα, διαταραχή εγκεφαλικών συζυγιών 
  6. Η αποσυμφόρηση μπορεί να αναστρέψει ή να σταματήσει αυτά τα προβλήματα 

  ΑΙΤΙΑ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  • Τα αίτια της ραχιαίας δυσραφίας είναι ασαφή 
  • Πιστεύεται γενικά ότι οι δυσραφικές δυσπλασίες εμφανίζονται όταν περιβαλλοντολογικοί παράγοντες πυροδοτούν υποκείμενη γενετική προδιάθεση η οποία εκδηλώνεται με κάποια μορφή ραχιαίας δυσραφίας 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  • Χρήση κατά το 1ο τρίμηνο βαλπροϊκού οξέος και προϊόντων αυτού (βαλπροϊκό νάτριο)
  • Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου - μητέρα που έχει στενό συγγενή με δισχιδή ράχη 
  • > 90% των βρεφών με δισχιδή ράχη προέρχονται από εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Προγενετικός έλεγχος: Επίπεδα α-εμβρυϊκής σφαιρίνης στον ορό της μητέρας - εάν τα επίπεδα στις 16-18 εβδομάδες είναι αυξημένα, μπορεί να υποδηλώνουν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Ενδείκνυται να γίνει αμνιοκέντηση 
  • Νεογνό: Δεν χρειάζεται να γίνει ειδικός εργαστηριακός έλεγχος  

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Προγενετικός έλεγχος:

  • Αμνιοκέντηση: Αυξημένα επίπεδα α-εμβρυϊκής σφαιρίνης στο αμνιακό υγρό (στις 14 εβδομάδες) υποδηλώνουν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα
  • Υπερηχογράφημα: Ο υδροκέφαλος διαγιγνώσκεται εύκολα με την υπερηχογραφία. > 80% των παιδιών με ανοικτές δυσπλασίες του νευρικού σωλήνα έχουν υδροκέφαλο.
  • Σημείο μπανάνας - συμπίεση/πρόσθιος ευθειασμός της παρεγκεφαλίδας. Η παρουσία σημείου μπανάνας στο υπερηχογράφημα μπορεί να είναι ένδειξη ανοικτής δισχιδούς ράχης

  Νεογνό:

  • Νευρολογική εξέταση για να καθορίσουμε τη βαρύτητα της λειτουργικής διαταραχής 
  • Η εξέταση του κορμού και των άκρων με τη χρήση ακίδας αναδεικνύει το βαθμό της αισθητικής και κινητικής διαταραχής. Υπάρχει φυσιολογική λειτουργικότητα όταν η εφαρμογή του ερεθίσματος ξυπνάει το βρέφος, προκαλεί κινήσεις άκρων και κλάμα

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Νεογνό: Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μπορεί να αναδείξουν δυσπλασία τύπου Arnold-Chiari

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Νεογνό:

  • Συνήθως, η μηνιγγομυελοκήλη είναι εμφανής κατά την κλινική εξέταση 
  • Η διαταραχή της νεύρωσης της ουροδόχου κύστης υποδηλώνεται από τη σταγονοειδή απώλεια ούρων 

  F2.large 1

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Νοσηλεία στο νοσοκομείο

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση χρειάζεται συνεργασία ομάδας ειδικών (νευροχειρουργού, ορθοπεδικού, ουρολόγου, νοσοκόμα, κοινωνικής λειτουργού, εργασιοθεραπευτή και φυσιοθεραπευτή)
  • Οι περισσότεροι ασθενείς με μηνιγγονυελοκήλη έχουν νευρογενή κύστη. Ο περιοδικός καθετηριασμός προλαμβάνει τις βαρείες νευρολογικές διαταραχές 

  Χειρουργικές επεμβάσεις:

  • Ανάταξη μηνιγγομυελοκήλης - θα πρέπει να γίνει μέσα σε 24-48 ώρες από την γέννηση. Οι ορθοπεδικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με τις παραμορφώσεις των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης 
  • Αποσυμφόρηση της δυσπλασίας Amold-Chiari, αφαίρεση οστών κάτω από το επίπεδο που ο εγκεφαλικός ιστός δημιουργεί κήλη. Διάνοιξη της σκληρής μήνιγγας και επιμήκυνση του σάκου με τη τοποθέτηση μοσχεύματος 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • Εξαρτάται από το επίπεδο της βλάβης 
  • Η κινητικότητα υποβοηθάται με φυσιοθεραπεία, δεκανίκια και αναπηρική πολυθρόνα

  ΔΙΑΙΤΑ

  Μπορεί να χρειάζεται τροποποίηση της πρόσληψης τροφής και υγρών ανάλογα με την προσβολή της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ο ουρολόγος ενημερώνει τους γονείς για τα πρωτόκολλα και τις τεχνικές του καθετηριασμού 
  • Ο ουρολόγος δίνει οδηγίες στους γονείς για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος 
  • Ο νευρολόγος ενημερώνει τους γονείς για σημεία απόφραξης της παράκαμψης 
  • Ενημέρωση από γενετιστή 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ο φυσιοθεραπευτής ελέγχει για οποιαδήποτε επιδείνωση της κινητικότητας
  • Ο νευρολόγος παρακολουθεί την λειτουργικότητα της παράκαμψης 
  • Ο ουρολόγος εκτιμά τη λειτουργία του ουροποιητικού 
  • Ο οικογενειακός γιατρός παρέχει γενικές ιατρικές φροντίδες/συντονίζει

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Η πρώιμη διάγνωση/αποσυμφόρηση της διαταραχής τύπου Amold-Chiari μπορεί να ανατρέψει τα συμπτώματα

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Επιδείνωση αργότερα, δευτεροπαθώς σε χειρουργική ανάταξη μηνιγγομυελοκήλης 
  • Απόφραξη της παράκαμψης - πόνος στην ράχη και αυξανόμενες νευρολογικές διαταραχές 

  Απόφραξη της παράκαμψης - μπορεί να προκαλέσει 

  • Υδρονέφρωση - τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής 
  • Χωρίς χειρουργική επέμβαση τα βρέφη συνήθως πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • > 80% των παιδιών με ανοικτές διαταραχές του νευρικού σωλήνα οι οποίες έχουν αντιμετωπισθεί, έχουν φυσιολογικό IQ
  • Από τη δεκαετία του ΄70 οι χειρουργικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί φοβερά 
  • Η επιμόλυνση της παράκαμψης και η κακή λειτουργικότητα, σήμερα εμφανίζονται σπανίως 
  • Η πρώιμη εκτίμηση σε περίπτωση δισχιδούς ράχης μπορεί να οδηγήσει σε λάθος πρόγνωση. Δηλαδή ένα παιδί με υδροκέφαλο και παραπληγία μπορεί να έχει φυσιολογικό IQ
  • Μια μικρή βλάβη στο ιερό μπορεί να προκαλέσει βαρεία κινητική/νοητική διαταραχή λόγω υδροκέφαλου ή διαταραχής τύπου Amold-Chiari

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Βρέφη με απλή μηνιγγοκήλη μπορεί να έχουν μια συνυπάρχουσα ενδοκοιλιακή διαταραχή η οποία πρέπει επίσης να αντιμετωπισθεί 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Συγγενής διαταραχή

  ΚΥΗΣΗ

  Η διαταραχή μπορεί να διαγνωσθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η λήψη φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προλαμβάνει τη νόσο

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Όταν η ανωμαλία έχει προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στο βρέφος, η απόφαση για το αν θα προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση ή θα αφήσουμε τη νόσο να ακολουθήσει τη φυσική της πορεία αποτελεί σοβαρό ηθικό δίλλημα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

  Meningomyelocele2

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Πλαστική, Επανορθωτική, Χειρουργική, Μικροχειρουργική και Ογκολογία

  Δισχιδής ράχη

  www.emedi.gr