Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 16:08

Καρκίνος μαστού στην ελληνορωμαϊκή περίοδο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η ιστορία του καρκίνου του μαστού κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο

Αλεξανδρινή ιατρική

Μεταξύ του 300 και 100 π.Χ. υπήρχαν πολλοί εξαίρετοι ιατροί και χειρουργοί στην Αλεξάνδρεια. Από την Ιατρική της δεν σώζονται δυστυχώς πολλά, αλλά κυρίως αποσπάσματα και αναφορές σε διάφορους μεταγενέστερους ιατρούς. Την Ιατρική της Ελληνιστικής περιόδου συνοψίζει ο Ρωμαίος εγκυκλοπαιδιστής Κέλσος.

Κατά τον 3ο π.Χ. δύο από τους μεγαλύτερους ιατρούς της Αρχαίας Ελλάδας, ο Ηρόφιλος (331 – 250 π.Χ.) και ο Ερασίστρατος (310 – 250 π.Χ.) εγκαταστάθηκαν στην Αλεξάνδρεια και ίδρυσαν ιατρικές Σχολές. Τόσο ο Ηρόφιλος όσο και ο Ερισίστρατος ήταν μαθητές της Σχολής της Κνίδου και της Κω. Έτσι η Αλεξανδρινή ιατρική Σχολή μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξέλιξη των δύο περίφημων Σχολών της Κλασσικής Ελλάδας. Η Αλεξανδρινή Σχολή σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην ανατομία και τη φυσιολογία, χάρη στη συστηματική άσκηση της νεκροτομίας και ανέπτυξε τη γυναικολογία, τη μαιευτική και την εμβρυολογία.

Οι χειρουργοί της εποχής εκτελούσαν δύσκολες εγχειρήσεις (τρυπανισμούς, τραχειοτομίες, λαπαροτομίες και ακρωτηριασμούς). Όλες οι επεμβάσεις γίνονταν χωρίς αντισηψία και χωρίς αναισθητικό. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί ήταν αρκετά λεπτά και τελειοποιημένα.

Χειρουργικά εργαλεία, 3ος αιώνας π.Χ., (ιδιωτική συλλογή)

Σχεδόν παράλληλα με την άνθιση της Αλεξανδρινής ιατρικής επιστήμης παρατηρείται και μια άνθιση της ιατρικής στην Αρχαία Ρώμη, που οφείλεται σε ένα πλήθος άξιων Ελλήνων ιατρών που είχε εγκατασταθεί στη Ρώμη με επικεφαλής τον Ασκληπιάδη (123-43 π.Χ.).  Ο Ασκληπιάδης ήταν ο πρώτος ιατρός που είχε την ιδέα της τραχειοτομίας σε περιπτώσεις ασφυξίας. Οι Έλληνες ιατροί της Ρώμης κάλυπταν το 98% των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονταν στον πληθυσμό της πόλης. Όλοι σχεδόν οι Ρωμαίοι ηγεμόνες της περιόδου αυτής είχαν ως προσωπικούς ιατρούς Έλληνες. Για πρώτη φορά στη Ρώμη περίπου τον 1ο αιώνα μ.Χ. οι Έλληνες χειρουργοί άρχισαν να εφαρμόζουν ένα είδος νάρκωσης των ασθενών πριν από τις εγχειρήσεις (ένα φυτό τον μαργανδόρα με ναρκωτικές ιδιότητες).


Αulus Corneliuς Celsus

Αulus Cornelius Celsus (1os αιώνας μ.Χ., 30-50 μ. Χ.):

Ήταν Ρωμαίος  από την Προβέντσια της Γαλλίας. Εγκυκλοπαιδιστής και διάσημος ερευνητής της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. Θεωρείται πιθανό ότι σπούδασε ιατρική αλλά δεν την άσκησε  κλινικά ή επαγγελματικά. Το έργο του «De medicina libri octo» (Περί Ιατρικής) που είναι γραμμένο στα Λατινικά, παρουσιάζει μια καταπληκτική επισκόπηση της σύγχρονης ιατρικής η οποία ήταν βασικά ελληνική. Το μέρος που αναφέρεται στην υγιεινή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί από αυτό μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την ιστορία της ελληνικής και της ρωμαϊκής χημείας από την εποχή του Ιπποκράτη. Τον αποκαλούσαν Κικέρωνα της Ιατρικής. Εκτός της Ιατρικής έγραψε και πέντε βιβλία γεωπονίας, καθώς και διάφορα άλλα βιβλία σχετικά με στρατιωτικό, φιλοσοφικό και νομικό περιεχόμενο. Ο Cornelius Celsus περιέγραψε τα 4 σημεία της φλεγμονής (ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και πόνος) και καθόρισε τα κυριότερα προσόντα ενός χειρουργού, σύμφωνα με όσα είχε πει ο Ιπποκράτης στο έργο του «περί Τέχνης»: «Ο χειρουργός πρέπει να είναι νέος ή να μην απέχει πολύ από την νεότητα. Το χέρι του πρέπει να είναι σίγουρο, σταθερό και να μην τρέμει. Πρέπει να έχει την ίδια επιδεξιότητα και στα δύο χέρια (να είναι αμφιδέξιος), να βλέπει  καθαρά και διεισδυτικά και να μην φοβάται».

Κλινική περιγραφή του καρκίνου:

Ο Cornelius Celsus καταγράφει τις διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης, για τους  όγκους του μαστού και τους άλλους επιφανειακούς όγκους και ασχολείται με την φτωχή πρόγνωση του καρκίνου. Στα γραπτά του προσδιορίζει ακόμη πιο συγκεκριμένα τον όρο «καρκίνος» και αναφέρει τη διόγκωση των λεμφαδένων της μασχάλης σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού: «Δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος από έναν καρκίνο, εκτός και αν ερεθιστεί από ιατρικό σφάλμα. Αυτή η νόσος γενικά συμβαίνει στα ανώτερα τμήματα του σώματος, στο πρόσωπο, στααυτιά, στα χείλη και στους μαστούς της γυναίκας και σε μερικούς χρησιμοποιούνται καυστικά φάρμακα, σε άλλους γίνεται καυτηριασμός και άλλοι κόβονται με μαχαίρι. Ποτέ κανένας ασθενής δεν θεραπεύτηκε με τα φάρμακα, μα και μετά από καυτηριασμό αυξήθηκε ο όγκος σε μέγεθος και επιταχύνθηκε η νόσος και στο τέλος αυτό αποδείχθηκε μοιραίο. Όταν χρησιμοποιήθηκαν ελαφρά φάρμακα για να καταπραϋνθεί η νόσος, η επιβίωση ήταν μακρύτερη».

Στο βιβλίο του βρίσκουμε για πρώτη φορά μια κλινική περιγραφή του καρκίνου. Ξεχώρισε τέσσερις τύπους καρκίνου «τους κακοήθεις, τους καρκίνους χωρίς έλκος, τους εξελκωμένους καρκίνους και το «θύμιον» που έμοιαζε με θυμάρι και αιμορραγούσε εύκολα». Για τους τρεις τελευταίους καρκίνους αρνείται την χειρουργική επέμβαση.

Ο Κέλσος δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τη χειρουργική θεραπεία. Για μια πλήρη περιγραφή του τρόπου εγχείρησης  στρεφόμαστε στον Αέτιο τον Αμιδηνό της Βυζαντινής άνθισης στην Χριστιανική περίοδο, ο οποίος στηρίχθηκε σ’ αυτά που είχαν γραφεί από τον Αρχιγένη που ήταν παθολόγος και τον Λεωνίδη που ήταν χειρουργός και προέρχονταν και οι δύο από την Αλεξανδρινή Σχολή.Μόνο όγκοι του μαστού που καταλάμβαναν λιγότερο από το μισό του οργάνου ήταν κατάλληλοι για χειρουργική θεραπεία. Συνιστά να μην αφαιρείται κατά την επέμβαση ο μείζων θωρακικός μυς: « Όταν όλο το στήθος γίνεται σκληρό και ο όγκος επεκτείνεται στο θώρακα ο χειρουργός δεν πρέπει να χειρουργεί» υποστήριζε ο Corneliuς Celsus. Αυτή αναφέρεται ως η πρώτη σταδιοποίηση.

H πρώτη σελίδα της πρώτης έκδοσης του έργου του Celsus’s  «De medicina libri octo», (Florence, 1478)


Φανταστικό πορτραίτο του Αρχιγένη

Αρχιγένης Απαμεύς (98 – 115 μ.Χ.):

Ο Αρχιγένης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και διάσημους Έλληνες γιατρούς που έδρασαν στη Ρώμη κατά την αυτοκρατορική εποχή. Γεννήθηκε στην Απάμεια της Συρίας. Ο πατέρας του ονομαζόταν Φίλιππος και ήταν και αυτός γιατρός. Ο κύριος δάσκαλός του ήταν ο γιατρός Αγαθινός από την Σπάρτη. Ο Αρχιγένης άσκησε την τέχνη του με ιδιαίτερη επιτυχία και διακρίθηκε κυρίως ως φαρμακολόγος και χειρουργός. Είχε πρόσβαση στην αυτοκρατορική αυλή όπως διαφαίνεται και διετέλεσε και ως στρατιωτικός ιατρός. Δημιούργησε δική του σχολή είχε μεγάλη φήμη και υπήρξε συγγραφέας πολυγραφότατος. Η Σούδα αναφέρει ότι έζησε ως τα 63 χρόνια του. Ο Αλέξανδρος ο Τραλλιανός τον αποκαλεί «θεώτατον ιατρόν». Ο Γαληνός τον επαινεί, σημειώνει όμως ότι ένα μεγάλο μέρος της φήμης του οφείλει σε άλλους ιατρούς που συμβουλεύτηκε όπως ο Απολλώνειος  Μυς και ο Ηρόφιλος. Από το έργο του άντλησαν διδάγματα και το χρησιμοποίησαν ως πρότυπο οι ιατροί: Αέτιος, Αρεταίος, Άντυλλος, Ορειβάσιος, Παύλος Αιγινήτης, Σωρανός, Φιλούμενος.

Aναφέρεται σε κωμωδία του Juvenal, ως «ο κατ’ εξοχήν ιατρός». Φημίζεται για τα συγγράμματά του, αλλά και για το ότι ήταν καλός και πρακτικός γιατρός και χειρουργός.

Τα συγγράμματά του χάθηκαν. Βρίσκονται όμως πολλά αποσπάσματα στον Ορειβάσιο.

Έγραψε:

 1. Περί των κατά γέρος φαρμάκων (2 βιβλία)
 2. Περί καστορίου χρήσεως
 3. Περί της δόσεως του Ελλεβόρου
 4. Περί τόπων πεπονθότων (3 βιβλία)
 5. Περί των εν τοις νόσοις καιρών (2 βιβλία)
 6. Περί της των πυρετών σημειώσεως (11 βιβλία)
 7. Περί σμυγριών (8 βιβλία)
 8. Περί χρονίων παθογνωμικών
 9. Γράμματα με ιατρικά θέματα (11 βιβλία) 

Ασχολήθηκε συστηματικά με τον καρκίνο του μαστού:

Ο Αρχιγένης έδωσε με μεγάλη σαφήνεια την περιγραφή του καρκίνου του μαστού, η οποία διατηρήθηκε ως τον 18ο αιώνα. Όπως προκύπτει από τις σωζόμενες μαρτυρίες, ο Αρχιγένης ασχολήθηκε συστηματικά με τον καρκίνο, κυρίως του μαστού, αλλά και αυτού που εμφανίζεται σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Στα σχετικά με την νόσο αυτή κείμενα του Ορειβασίου, του Αετίου και του Παύλου Αιγινήτη, αναφέρονται απόψεις του Αρχιγένη τόσο για την παθολογία της νόσου όσο και για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της. Ανάμεσα στις σωζόμενες θεραπευτικές υποδείξεις του Αρχιγένη περιλαμβάνονται και αρκετά καταπλάσματα, είτε δικά του είτε δανεισμένα από άλλους γιατρούς.

Συγκεκριμένα: Στον τέταρτο λόγον του Αετίου στο (φ. 168r-v) που αφορά τα πάθη των μασθών, εντοπίζεται ένα φάρμακο του Αρχιγένη. «Αρχιγένους προς ανάβρωσιν μασθών μετά κακοηθείας και φυλακής μασθών». Το ίδιο κείμενο εντοπίζεται, επίσης, σε κείμενα του Παύλου του Αιγηνίτη (Επιτ. Ιατρ. 3, 35 CMG IX/1,s. 222,1-12) και του Ορειβάσιου (Ιατρ.συν.εκλ. 136, 1-2 CMG VI/2/2, ΣΕΛ 299, 5-17) με τις εξής ενότητες: Περί των κατά τους μασθούς παθών, Προς σκληρίας μασθών, Αρχιγένους προς ανάβρωσιν μασθών μετά κακοηθείας και φυλλακής μασθών, Διαφυλακτικά μασθών, Προς τας των μασχαλών δυσωδίας και συνιδρώσεις και Προς τας των μασθών σκληρίας και των υποχονδρίων και των της γαστρός παθών.

Ο Αρχιγένης συνιστά την έμπλαστρον του Διονυσίου σε κακοήθεις νόσους των μαστών (Ορειβ., Ιατρ.συν. εκλ. 136, 1-5 CMG VI/2/2, SS, 299,4 κ.ε.): Περί γυναικείων παθών. Μασθών αναβρώσεσι ταις μετά κακοηθείας Αρχιγένους…(σελ 299, 31-43) Η Διονυσιάς διαφορητική προγέγραπται  η Διονυσιάς και η ανθηρά. Ο Αρχιγένης συνιστά ένα φάρμακο της Ιουνιάδος για κακοήθεις νόσους των μαστών βλ. Ορειβ., Ιατρ. Συν. Εκλ. 136 (1330, 2 CMG VI/2/2, σς. 299, 4 κ.ε.): Περί γυναικείων παθών. Μασθών αναβρώσεσι ταις μετά κακοηθείας, Αρχιγένους. Εις Ανδριανού καλού οίνου…(17-20) Ιουνιάδος φάρμακον «ελαίου παλαιού λιβάνου ουγγίας γ΄» (Αετ., Λογ. Ιατρ.16, 37: σ. 55, 1-6 Ζ) και ο.π. 136 (133), 3 «Λιθαργύρου, ψιμυθίου ανά δραχμάς ς΄μίσγε την κηρωτήν» (Αετ., Λογ.ιατρ. 16,37¨σ. 55, 6-14 Ζ). Το φάρμακο αυτό της Ιουνιάδος εντοπίζεται στον Αέτιο ως παράθεμα στο έργο του γιατρού Φιλουμένου.

Στην θεραπευτική του καρκίνου ο Αρχιγένης εφάρμοζε την Ιπποκρατική άποψη ότι είναι προτιμότερο να μην εφαρμόζεται καμιά θεραπεία.Και τούτο γιατί αν λάβει θεραπεία η ασθενής θα πεθάνει σύντομα, ενώ αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (ΙVΑφορισμοί 6ον.38 Σελ 572).

Διέκρινε 2 κατηγορίες καρκίνου: τους ελκωτικούς που ήταν μαύροι ή μαυροκίτρινοι στο χρώμα και τους κεκκρυμμένους. Από αυτούς ο μόνος που μπορεί να χειρουργηθεί είναι αυτός του μαστού, με τον ενδεχόμενο κίνδυνο της αιμορραγίας.

Πρέπει να σημιωθεί ότι ο Αρχιγένης δεν παρότρυνε ούτε για την χειρουργική θεραπεία ούτε για την εφαρμογή πολλών φαρμάκων, στον καρκίνο του μαστού. Από την άλλη μεριά είναι γνωστό ότι ασχολήθηκε με χειρουργικά θέματα και κυρίως με την μαστεκτομή.

Στον Αρχιγένη αποδίδονται επτά κεφάλαια με διαφορετικά γυναικολογικά θέματα ανάμεσα στα οποία «Περί καρκινωμάτων εν μήτρα», «Περί σκίρρου και σκιρρωμάτων εν υστέρα-Σωρανού», στο σύγγραμμα του Αετίου εντοπίζεται ένα ακόμη κεφάλαιο που αφορά τους μαστούς «Αετ. Λόγ. Ιατρ. 16, 42 (σς.60, 1 κ.ε.Ζ.)», «Περί των εν μαστοίς καρκινωμάτων εκ των Αρχιγένους και Λεωνίδου, και «περί σημείων ηλκωμένων καρκινωμάτων» (σ. 61, 4-5 Ζ): και μάλλον ούτος (ο καρκίνος) παροξύνεται εν ταις χειραψίαις και ταις φαρμακείαις, και τέλος σε ένα άλλο κεφάλαιο που αφορά γενικά τους καρκίνους των γυναικών, παρατίθεται μια Αρχιγένεια συνταγή «Αετ. , Λογ. Ιατρ. 16, 48 σσ, 4 κ.ε.Ζ  Ηλκωμένου καρκίνου επιμέλεια» για την οποία μας δημιουργείται το ερώτημα αν ο Αρχιγένης εγχειρίζει ή όχι.


Λεωνίδης (περίπου 180 μ.Χ.):

Προικισμένος χειρουργός της Αλεξανδρινής σχολής που γράφει μεταξύ πολλών άλλων και τέσσερα βιβλία για τις ασθένειες του μαστού:

 1. Περί των κατά τους μαστούς συριγγίων
 2. Περί του σκιρρωθέντος μαστού
 3. Περί των εν μαστοίς καρκινωμάτων
 4. Περί της χειρουργίας καρκινωμάτων

Σώθηκαν μόνο αποσπάσματα. Η μέθοδος όμως της μαστεκτομής, όπως την περιέγραψε, ακολουθείται σ’ όλη τη βυζαντινή περίοδο, τους Άραβες και το Μεσαίωνα στη Δύση. Άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στη Ρώμη. Ήταν μαθητής του Αγαθίνου, ιδρυτή της επισυνθετικής σχολής. Ο Γαληνός τον αποκαλεί «επισυνθετικόν ιατρόν» διότι συνδύαζε την μεθοδική, την εμπειρική και την δογματική διδασκαλία. Τον αναφέρουν: Αέτιος Αμιδηνός, Καίλιος Αυρηλιανός, Παύλος Αιγινήτης. Ασχολήθηκε με την χειρουργική, εφάρμοσε νέες μεθόδους ακρωτηριασμού των άκρων, τροποποίησε την θεραπεία της κήλης και των όγκων, ασχολήθηκε με την θεραπευτική και την γυναικολογία και πριν από την χειρουργική επέμβαση των αιμορροϊδων χρησιμοποιούσε ειδική λαβίδα δικής του επινόησης για την συμπίεσή τους και μείωση του όγκου τους επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι ο πρώτος που περιγράφει αφαίρεση όγκου μαστού με εγχείρηση:

Όσο μπορούμε να κρίνουμε ο Λεωνίδης ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την μαστεκτομή και αφαίρεσε όγκο μαστού. Βέβαια και επί εποχής Ιπποκράτη πρέπει να γινόντουσαν εγχειρήσεις μιας και αναφέρεται ότι από αυτές θα πεθάνουν πιο γρήγορα. Άλλωστε υπάρχει και ανάθημα που έχει αφαιρεθεί ο μαστός από την Ελληνιστική περίοδο. Ο ίδιος εφάρμοσε και τον καυτηριασμό σαν μέσο θεραπείας.

Στην μελέτη του «περί σκιρρωθέντος μαστού» αναφέρει: Επί μεν των άλλων μερών του σώματος ως προείρηται, ο σκιρρώδης όγκος ανώδυνος έστιν, επί δε μαστού γίνεται οδύνη ου δια την φύσιν του πάθους, αλλά δια το βάρος καθελκομένου του τιτθού. Ει μεν ουν όλος είη εσκιρρωμένος ο μαστός, συνημμένου του σκίρρου τω θώρακι και μη δυναμένης της από των υγιών εκτομής χωρίς κινδύνου γενέσθαι, ου δει εγχειρείν εάν δε το άκρον του μαστού ή και έως ημισείας εσκιρρωμένον ή δοκιμαζέσθω ο ακρωτηριασμός χωρίς καύσεως, ου γαρ ευλαβούμεθα επί του σκίρρου αιμορραγίαν, ώσπερ επί του καρκινώματος. Μετά δε την αφαίρεσιν διαμότωσις δοκιμάζεται και τα ακολούθως προς την της ελκώσεως ίασιν.

Δηλαδή: Στα άλλα μέρη του σώματος όπως έχει προαναφερθεί, ο σκιρρώδης αυτός όγκος ανώδυνος είναι, πάνω στο μαστό γίνεται πόνος, όχι εξαιτίας της φύσης της πάθησης, αλλά εξαιτίας του βάρους που δημιουργείται. Εάν μεν λοιπόν είναι όλος ο μαστός με σκίρρο, συμφύεται με το θώρακα και αν δεν μπορεί να γίνει εκτομή από τα υγιή κομμάτια χωρίς κίνδυνο, δεν πρέπει να τον εγχειρήσουμε, εάν όμως το άκρο του μαστού ή και μέχρι το μισό είναι εσκιρρωμένο αν δοκιμασθεί ο ακρωτηριασμός χωρίς καυτηρίαση, δεν είμαστε τόσο σίγουροι για το αν θα αιμορραγήσει ο σκίρρος, όπως είμαστε στον καρκίνο. Μετά την αφαίρεση δοκιμάζεται μια τομή για την ίαση του έλκους.

Ο Αέτιος από την Αμίδα καταγράφει στο σύγγραμμά του περί των εν μήτρα παθών την χειρουργική των καρκινωμάτων κατά Λεωνίδα ως εξής: Της πασχούσης ύπτιας εσχηματισμένης, υπέρ το καρκίνωμα διαιρώ το μέρος του μαστού το υγιές, και το διηρημένον υποκαίω καυοτηρίοις, έως ότου εσχαρωθέντων των σωμάτων επισχεθή η αιμορραγία. Είτα πάλιν τέμνω, περιχαράσσων άμα και βαθυτομών τον μαστόν, καιπάλιν τα τετμημένα καίω. Και πλειστάκις τούτο ποιώ τέμνων και μετά ταύτα καίων προς εποχήν της αιμορραγίας και έστιν ακίνδυνος η αιμορραγία αύτη. Με τα δε την τελείαν αποκοπήν πάλιν επικαίω τα μέρη τα όλα έως αναξηρασμού, το μεν γαρ πρώτον και δεύτερον προς την της αιμορραγίας εποχή, έσχατον δε μετά την τελεία αποκοπήν τα καυτήρια προσάγειν προς την του πάθους όλου ανασκευήν. Είωθα δε πότε και χωρίς καύσεως ενεργείν, όταν όγος γένηται περί τον μαστό χοιρώδης, μελετών την του καρκινώματος γένεσιν. Τοιούτου τοίνυν όντος του πάθους, έξεστιν αρκεσθήναι τη απότων υγιών μερών εκτομή του μαστού. Ουδέ γαρ σφοδρά γίνεται επί των τοιούτων αιμορραγία...

Δηλαδή: η ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση. Μετά γίνεται μια τομή στο υγιές μέρος του μαστού πάνω από τον καρκίνο και εφαρμόζονται καυτηριασμοί μέχρι να δημιουργηθεί μια εσχάρα και να σταματήσει η αιμορραγία. Μετά γίνεται άλλη τομή μέχρι το βάθος του μαστού και πάλι καυτηριάζονται τα κομμένα τμήματα. Αυτό επαναλαμβάνεται συχνά εναλλακτικά κόβοντας και καίγοντας για να σταματήσει η αιμορραγία. Με αυτόν τον τρόπο ο κίνδυνος της αιμορραγίας αποφεύγεται. Όταν η αποκοπή ολοκληρωθεί επαναλαμβάνεται ο καυτηριασμός για άλλη μια φορά μέχρι που όλα τα  τμήματα να αποξηρανθούν. Οι πρώτοι καυτηριασμοί γίνονται για να σταματήσει η αιμορραγία και οι υπόλοιποι για να εκριζωθούν όλα τα υπολείμματα της νόσου. Μερικές φορές δεν γίνεται καυτηριασμός, όπως σ’ έναν σκληρό όγκο όπου υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε καρκίνο. Σε τέτοια περίπτωση γίνεται μια διατομή σε υγιή ικανοποιητικά όρια μέχρι εκεί που αναμένεται να μην αιμορραγήσει». Ο Λεωνίδης  εφάρμοζε την εγχείρηση ανάλογα με το κλινικό στάδιο της νόσου.


ΣΩΡΑΝΟΣ Ο ΕΦΕΣΙΟΣ Χειρουργική της κεφαλής

Σωρανός ο Εφέσιος (2ος αιώνας μ.Χ.):

Ονομαστός Έλληνας ιατρός που σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και άσκησε την ιατρική με μεγάλη επιτυχία στη Ρώμη όπου κατέκτησε τον τίτλο του «πρίγκηπα των μεθοδικών». Γονείς του ήταν ο Μένανδρος και η Φοίβη. Διακρίθηκε κυρίως στην Μαιευτική και την Γυναικολογία των οποίων θεωρείται ιδρυτής. Ο «πατέρας» της Μαιευτικής και της Γυναικολογίας συνιστούσε τη χρήση αντισυλληπτικών (πεσσούς ή αλοιφές με σπερμοκτόνες ουσίες), αλλά ήταν αντίθετος με τις εκτρώσεις με μηχανικά μέσα. Παρόλο που χρησιμοποιεί διαστολείς του κόλπου για να εξετάσει τον τράχηλο της μήτρας (κάτι που έκανε παλαιότερα ο Αρχιγένης), δεν κάνει ιδιαίτερες αναφορές «περί θυμών των εν γυναικείοις μέρεσιν» στη συγγραφή του «Περί γυναικείων παθών». Εδώ να σημειωθεί ότι ο Πατερμαλής Δημήτριος βρήκε στο Δίον διαστολέα του 2ου π.Χ. αιώνα, άρα πριν τον Αρχιγένη. Επίσης έχουν βρεθεί διαστολείς και στην Πομπηία το 78 μ.Χ..

Διαφοροποίηση του σκίρρου από τον καρκίνο:

Ο Σωρανός διαφοροποιεί τον σκίρρο από τον καρκίνο και προτείνει να μη χειρουργείται ο προσβεβλημένος μαστός όταν ο όγκος έχει προσβάλλει το θωρακικό τοίχωμα.


 Ο Ιπποκράτης (δεξιά) διδάσκει τον ενδοξότατο Γαληνό. Συμβολίζει τη συνέχεια του ιπποκρατικού πνεύματος που κυριάρχησε στο Βυζάντιο και στη Δύση Τοιχογραφία της κρύπτης του καθεδρικού ναού της πόλεως Anagni που βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία

Γαληνός Περγαμηνός (131-198 μ.Χ.) :

Μεγάλος Έλληνας ιατρός που σπούδασε στην Πέργαμο και την Αλεξάνδρεια και εργάστηκε στη Ρώμη. Θεωρούνταν δεύτερος μετά τον Ιπποκράτη. Ο Μάρκος Αυρήλιος του αφιέρωσε μαρμάρινη στήλη στην οποία έγραφε: «Μάρκος Αυρήλιος αυτοκράτωρ Ρωμαίων» και δίπλα «Ενδοξότατος Γαληνός αυτοκράτωρ ιατρών». Δηλαδή «Εγώ είμαι αυτοκράτορας των Ρωμαίων και ο Γαληνός αυτοκράτορας των ιατρών». Το «Γαληνός» προέρχεται από την ελληνική λέξη γαλήν(ι)ος που σημαίνει νηφάλιος και ήσυχος χαρακτήρας. Ο πατέρας του τον ονόμασε Γαλήνιο και όχι Κλαύδιο, όπως αναφέρουν οι Δυτικοί. Το Claudius προήλθε από το Cl. Galenus (Clarissimus δηλ. ενδοξότατος), που του είχε δώσει ο Μάρκος Αυρήλιος. Πρώτα σπούδασε φιλοσοφία και μετά ιατρική. Το έργο του έχει επηρεαστεί από διάφορες σχολές όπως από τους «δογματικούς», τους «εμπειρικούς», τους «εγκυκλοπαιδικούς» και τους «μεθοδικούς», από τους οποίους ξεχώρισε και κράτησε μόνο όσα στοιχεία θεώρησε αυτός πως ήταν αξιόλογα και απέρριψε όσα δεν ήταν κατ’ αυτόν σοβαρά και τεκμηριωμένα. Γι’ αυτό ο Γαληνός θεωρήθηκε ότι είναι ένας συστηματικός «εκλεκτικός». Οι πειραματικές αντιλήψεις του Γαληνού στηρίζονταν στην αρχή ότι «τίποτα δεν αξίζει ένα πείραμα εφόσον δεν στηρίζεται σε κάποιο λογικό συλλογισμό, αλλά και τίποτα δεν αξίζει ένα πείραμα εφόσον δεν επιβεβαιωθεί». Τα κυριότερα σφάλματα του έργου του Γαληνού ήταν ανατομικά, γιατί στηρίχθηκε κυρίως σε ανατομές ζώων, γιατί δυστυχώς, την εποχή του στη Ρώμη απαγορευόντουσαν οινεκροτομές ανθρωπίνων πτωμάτων, τις οποίες είχε δει καλά κυρίως στην Αλεξάνδρεια που είχε φοιτήσει. Οι ανατομικές αυτές πλάνες διατηρήθηκαν ως την Αναγέννηση, οπότε κατέπεσαν με τις ανατομικές μελέτες του Andreas Vesalius που έγιναν επί ανθρώπινων πτωμάτων.

O Ενδοξότατος Γαληνός

Εκτός από την παθολογία και την χειρουργική, η δραστηριότητά του στράφηκε σε έρευνες ανατομικής, φυσιολογίας, φαρμακολογίας και συγχρόνως στη φιλοσοφία. Κατόρθωσε να συγκεντρώσει και να αφομοιώσει το σύνολο των ιατρικών γνώσεων της εποχής του και να τις οργανώσει με βάση πρωτότυπες θεωρίες. Ο Γαληνός παρασκεύαζε μόνος του τα πολυσύνθετα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα προοριζόμενα για τους αρρώστους του, τα οποία ονομάζονται και Galenica «Γαληνικά», πολλά από τα οποία υπήρχαν μέχρι τον 20ο αιώνα. Από τα 500 βιβλία που έγραψε σώζονται τα 100. Η δουλειά του στην φυσιολογία και ανατομία αποτελούσε σημείο αναφοράς έως το μεσαίωνα. Κατά τις αντιλήψεις του Γαληνού στους 4 χυμούς του Ιπποκράτη αντιστοιχούν ανθρώπινοι χαρακτήρες. Ο αιματώδης (αίμα), ο φλεγματώδης (φλέγμα), ο χολερικός (κίτρινη χολή) και ο μελαγχολικός (μαύρη χολή). Η αναλυτική μεθοδολογία, συμπληρώνει τις συνθετικές πραγματείες του Ιπποκράτη. Από τη σύζευξή τους (σύνθεση – ανάλυση) δημιουργήθηκε πρώτα ο Γαλληνικός Ιπποκρατισμός και αργότερα ο Νέο – Ιπποκρατισμός.

Προτείνει κυρίως συντηρητική θεραπεία για τον καρκίνο μαστού:

Ο Γαληνός πίστευε όπως και ο Ιπποκράτης ότι «η μέλαινα χολή» ήταν η κύρια αιτία ανάπτυξης καρκίνου του μαστού («δια την πλεονεξία της μαύρης χολής γίνεται καρκίνος»). Η προτεινόμενη αγωγή ήταν ειδικές δίαιτες και άλλες θεραπείες όπως ο εξορκισμός και η εφαρμογή τοπικών επιθεμάτων. Ο Γαληνός έδωσε στον καρκίνο τον ορισμό Καρκίνωμα έστιν όγκος κακοήθης και περίσκληρος, ανέλκωτος ή ηλκωμένος.

Με τον όρο παρά φύσιν όγκοι ο Γαληνός εννοούσε κάθε αφύσικη αύξηση μιας μάζας στο σώμα, όπως καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, φλεγμονές, ανευρύσματα, νόσους του δέρματος, έλκη, οίδημα, σκίρρο. Ο καρκίνος του μαστού έγινε γνωστός σαν οίδημα και διόγκωση των φλεβών που θύμιζε τα πόδια ενός κάβουρα. Ένα φλεγμονώδες οίδημα είναι ευαίσθητο και ένας σκίρρος είναι επώδυνος στην ψηλάφηση.

Ο Γαληνός έγραψε ότι η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Έτσι στα πρώιμα στάδια είχε μεγαλύτερη επιτυχία η συντηρητική θεραπεία, ενώ όταν ο όγκος είχε γίνει μια μεγάλη μάζα μόνο το χειρουργείο μπορούσε να προσφέρει μια ελπίδα για ίαση. Πάντως συζητήθηκε πολύ η ένδειξη της χειρουργικής προσέγγισης του καρκίνου του μαστού. Πολλοί ιατροί ισχυρίστηκαν ότι χειρουργείο θα έπρεπε να γίνεται σε απελπιστικές καταστάσεις, όπως όταν ένας ελκοποιημένος καρκίνος προκαλεί τόσο πόνο και δυσοσμία, ώστε η ασθενής θα μπορούσε να χειρουργηθεί από μόνη της. Άλλοι πίστευαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη για χειρουργική θεραπεία. Γενικά, ο Γαληνός δεν βλέπει την δυνατότητα ίασης με την χειρουργική, καθώς πίστευε ότι ο καρκίνος είναι νόσος διαθέσεως (εσωτερικής δυσλειτουργίας – κακοχυμίας). Μερικοί γυρνούν αιώνες πίσω όταν ο Ιπποκράτης είχε ταχθεί κατά της χειρουργικής θεραπείας σε υποκλινικούς καρκίνους. Ο Γαληνός σχεδόν συμφώνησε με τον Σεβάσμιο ιατρό της Κω, ότι ο «κρυμμένος» καρκίνος είναι καρκίνος που υπάρχει στο σώμα, στο στόμα, στον τράχηλο ή στον πρωκτό.

Όταν ο όγκος είχε εγκατασταθεί στην επιφάνεια του σώματος ο Γαληνός συζητούσε την πιθανότητα για εκρίζωση. Εδώ τονίζεται ότι ο Γαληνός κάνει και περιγράφει την μαστεκτομή. Η εξαίρεση του όγκου έπρεπε να γίνει σε υγιείς ιστούςερικόψας δε παν το πεπονθός, ως ουδεμία υπολείπεσθαι ρίζαν). Στην ορολογία του Γαληνού ρίζες δεν ήταν προεξοχές του όγκου, αλλά οι διασταλμένες φλέβες γεμισμένες με νοσηρή μέλαινα χολή. Η χειρουργική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξαίρεση του υπερφυσικού όγκου στα όρια μεταξύ των νοσηρών και υγιών μερών. Χρησιμοποιεί το νυστέρι για την εκτομή. Ο χειρουργός θα έπρεπε να έχει υπόψιν του τον κίνδυνο της αθρόας αιμορραγίας από τα μεγάλα αγγεία. Όταν θα σταματήσει την αιμορραγία, θα υπάρχει ένας ορισμένος κίνδυνος των γύρω υγιών περιοχών να μολυνθούν από το μολυσμένο υγρό όγκο που βρίσκεται μέσα στα αγγεία. Η χρήση του καυτηριασμού στην καταστροφή των κύριων ριζών περιλαμβάνει τον κίνδυνο ότι το κάψιμο θα είναι πιο εκτεταμένο από ότι πραγματικά χρειάζεται. Όταν ο χειρουργός τολμά να  πάρει το ρίσκο ξεκινά καθαρισμούς για να εκκενώσει τον όγκο. Αφού έχει κόψει όλο το νοσηρό κομμάτι, θα επιτρέψει στο αίμα να ρέει ελεύθερα για ένα χρονικό διάστημα. Αντί να σταματήσει την αιμορραγία αμέσως θα πιέσει τα αγγεία για να βγάλει το πηκτό μέρος του αίματος. Μερικοί χειρουργοί και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν πυρακτωμένα μαχαίρια για να κόβουν και να καίνε ταυτόχρονα. Έτσι η καυτηρίαση που χρησιμοποιούσαν είχε διπλή αποστολή, αφ’ ενός μεν να σταματήσει την αιμορραγία, αφ’ ετέρου δε να κάψει τυχόν υπολείμματα ή προσεκβολές του όγκου.


Δίων ο Κάσσιος (155-235 μ.Χ.):

Αναφέρει τα χτυπήματα στο στήθος ως αίτιο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η πλήξη των μαστών και του στήθους γενικά από τη γυναίκα με τα ίδια της τα χέρια ήταν εκδήλωση απελπισίας λόγω πένθους ή σημαντικής απώλειας.

Διαβάστε, επίσης,

Ο μαστός στην Τέχνη 

Ο ακρωτηριασμός των μαστών

Μαστός και μαστεκτομή

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Ελλάδα

Βιβλιογραφία

Διδακτορική Διατριβή Σάββη Μάλλιου Κριαρά

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1420 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 10:06
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Η θεραπεία των ασθενειών πρέπει να γίνεται με φυσικά φάρμακα Η θεραπεία των ασθενειών πρέπει να γίνεται με φυσικά φάρμακα

  Νέα, φυσικά φάρμακα απαιτούνται για τη θεραπεία των ασθενειών

   

  Η Παραδοσιακή Θεραπευτική είναι γεγονός στην Ιατρική!!!

  Εθνοφαρμακολογία είναι η Επιστήμη που ασχολείται με την παρατήρηση, τον προσδιορισμό, την περιγραφή και την πειραματική έρευνα των φαρμάκων φυτικής, ζωικής και ορυκτής προέλευσης.

  Η Εθνοφαρμακολογία είναι η Επιστήμη που καταγράφει, μελετά, διαδίδει και αξιοποιεί τις γνώσεις, σχετικά, με τις παραδοσιακές χρήσεις των φαρμακευτικών φυτών.

  Ρόλος της Εθνικοφαρμακολογίας είναι η διάσωση και η αξιοποίηση των γνώσεων της παραδοσιακής θεραπευτικής, ώστε να γίνουν γνωστά τα βιοδραστικά φυσικά προϊόντα.

  Η Εθνικοφαρμακολογία είναι υπεύθυνη για τις ενδοβοτανικές μελέτες, ώστε να γίνει συστηματική καταγραφή των πληροφοριών της παραδοσιακής θεραπευτικής που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά.

  Η Εθνικοφαρμακολογία είναι υπεύθυνη για την αναζήτηση παραδοσιακών συνταγών σε αρχαία, βυζαντινά και μεταβυζαντινά κείμενα.

  Η Εθνικοφαρμακολογία είναι υπεύθυνη για την αξιοποίηση των γνώσεων της παραδοσιακής θεραπευτικής για την ανακάλυψη δραστικών φυσικών προϊόντων που έχουν βιολογικούς, μοριακούς και φαρμακολογικούς στόχους.

  Η Εθνικοφαρμακολογία έχει σα στόχο την ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής χλωρίδας και τη διατήρησή της με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

  Η Εθνικοφαρμακολογία ασχολείται με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο της ποιότητας και ασφάλειας των φυτικών παρασκευασμάτων.

  Η Εθνικοφαρμακολογία αξιοποιεί την ελληνική παραδοσιακή θεραπευτική και την ελληνική χλωρίδα για την ανάπτυξη φυσικών καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων φυσικών φαρμακευτικών προϊόντων.

  Η Εθνικοφαρμακολογία σε συνεργασία με Ελληνικές Βιομηχανίες βοηθά στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με βάση τα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

  atural medicine 5

  Τα φάρμακα φυτικής προέλευσης χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια στις διάφορες τοπικές κοινωνίες.

  Από την Αρχαία Ελληνική Ιπποκρατική Ιατρική υπάρχουν πολλές πηγές θεραπειών των ασθενειών.

  Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 7000 φυτικά είδη και υποείδη, τα οποία χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς και κάποια από αυτά είναι σπάνια κι απειλούμενα.

  atural medicine 1

  Η Παραδοσιακή Θεραπευτική απαιτεί τη συνεργασία πολλών επιστημόνων κι ερευνητών από πολλά επιστημονικά πεδία:

  Ιατρική

  Φαρμακολογία

  Βιολογία

  Μοριακή Βιολογία

  Γεωπονική Φυτικής Παραγωγής

  Βιοπληροφορική

  Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

  Βοτανική

  Χημεία

  Οικονομικά

  Βιοπληροφορική

  Φιλολογία

  Ιστορία

  Παλαιογραφία

  Φαρμακογνωσία

  Φαρμακευτική τεχνολογία

  ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ!!!

  atural medicine 3

  Η Ελληνική Παραδοσιακή Θεραπευτική έχει τεράστια δυναμική.

  Σκοπός όλων είναι να διασωθεί η πολιτισμική κληρονομιά και να αξιοποιηθούν τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας και να αναπτυχθούν καινοτόμα και αποτελεσματικά καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και άλλα φυσικά φάρμακα.

  Και μην ξεχνάμε η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και η πρόληψη ξεκινά από έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

  Και ο υγιεινός τρόπος ζωής απαιτεί την αποφυγή χημικών φαρμάκων και καλλυντικών.

  Φυσικά και Βιολογικά Προϊόντα για την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε Φυσικά και Βιολογικά Προϊόντα για την υγεία σας

  atural medicine 4

  Διαβάστε, επίσης,

  Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

  Φυτικά σκευάσματα για τις παθήσεις του προστάτη

  Γιατί η συμβατική ιατρική δεν είναι αποδοτική

  Σταματήστε να φαρμακώνεστε

  Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

  Να χρησιμοποιείτε ριγανέλαιο σαν αντιβακτηριακό

  Η αρωματοθεραπεία στη σύγχρονη θεραπεία ασθενειών

  Αντιμετωπίστε το βήχα σας με φυσικά μέσα

  Να χρησιμοποιείτε φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο σας

  Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

  Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

  www.emedi.gr

   

   

   

   

 • Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δίκταμου Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δίκταμου

  Οι ιδιότητες που έχει το αιθέριο έλαιο δίκταμου

   

  Αιθέριο έλαιο Origanum dictamnus (dittany)

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου έχει αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιπολλαπλασιαστική δράση.

  Σήμερα, ο αυξανόμενος αριθμός και η σοβαρότητα των επιδημιών δηλητηρίασης από τρόφιμα, σε συνδυασμό με την αρνητική αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων και την αναζήτηση νέων λειτουργικών τροφίμων με οφέλη για την υγεία, έχει κάνει το αιθέριο έλαιο δίκταμου περιζήτητο.

  Ο Δίκταμος ή Έρωντας ή Origanum dictamnus (dittany) είναι ένα αρωματικό, τρυφερό, πολυετές και διακοσμητικό φυτό που αναπτύσσεται στα βουνά και τα φαράγγια της Κρήτης, στην Ελλάδα.

  Ο Δίκταμος συμβολίζει την αγάπη και είναι αφροδισιακός.

  Η Δυτική Κρήτη έχει πολύ Δίκταμο. Συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και εξάγεται για χρήση σε φαρμακευτικά προϊόντα, στην αρωματοποιία και στη γεύση ποτών, όπως το βερμούτ και το αψέντι.

  Ο Δίκταμος είναι χρήσιμος στη βιομηχανία τροφίμων.

   diktamos 1

  Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου O. dictamnus: καρβακρόλη (52,2%), γ-τερπινένιο (8,4%), ρ-κυμένιο (6,1%), λιναλόλη (1,4% .

  Το αιθέριο έλαιο Ο. Dictamnus και τα κύρια συστατικά του είναι αποτελεσματικά έναντι των Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, Salmonella typhimurium, Saccharomyces cerevisiae και Aspergillus niger. 

  Η καρβακρόλη έχει και ισχυρή αντιπολλαπλασιαστική δράση.

  Το αιθέριο έλαιο του O. dictamnus είναι αξιοσημείωτος αναστολέας ανάπτυξης των μικροβίων.

  Έχει, επίσης, σημαντική αντιοξειδωτική δράση και εξαιρετική κυτταροτοξικότητα έναντι των κυττάρων HepG2- Hep G2 (ή HepG2) είναι μια κυτταρική σειρά ανθρώπινου καρκίνου του ήπατος. 

  Το αιθέριο έλαιο O. dictamnus είναι μια αποτελεσματική και φθηνή πηγή ισχυρών φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων με ιδιότητες προαγωγής της υγείας, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στα τρόφιμα.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου είναι ενισχυτικό της γεύσης τροφίμων.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμο είναι θεραπευτικό για τους πόνους στο στομάχι.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου είναι κατάλληλο για τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

  Το αιθέριο έλαιο του Δίκταμου καταπραϋνει τους πόνους του αυχένα και της μέσης.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου είναι εμμηναγωγό.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου είναι κατάλληλο για τραύματα και επουλώνει πληγές.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου είναι θεραπευτικό για τα εγκαύματα.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου χρησιμοποιείται σε τσιμπήματα εντόμων.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου είναι ιδανικό για τη λιπαρότητα του δέρματος και την ακμή.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου θεραπεύει την κυτταρίτιδα.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου θεραπεύει τις μελανιές και τους μώλωπες.

  Το αιθέριο έλαιο δίκταμου έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  diktamos 3

  Διαβάστε, επίσης,

  Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

  Κρέμα με δίκταμο για τις μελανιές

  Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με το δίκταμο

  www.emedi.gr

   

   

 • Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

  Ιατρική μαριχουάνα και φλεγμονή

   

  Γράφει η 

  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

  Μαριχουάνα και φλεγμονή

  Η κάνναβη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  Η κανναβιδιόλη ή CBD είναι περισσότερο αποτελεσματική από την ασπιρίνη, ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

  Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα ανιχνεύουν μια ξένη ουσία, όπως έναν  ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να εργάζεται για να προστατεύσει το σώμα από περαιτέρω επιπλοκές. Ωστόσο, μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, παρόλο που δεν υπάρχουν ξένες απειλές στο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κύτταρα επιτίθενται στο σώμα, προκαλώντας μια φλεγμονή.

  Η ιατρική μαριχουάνα είναι αποτελεσματική στη μείωση του φλεγμονώδους πόνου και της χρόνιας φλεγμονής λόγω των δύο κανναβινοειδών της, την CBD (κανναβιδιόλη) και την THC (τετραϋδροκανναβιδιόλη).

  Τι είναι η φλεγμονή;

  Η φλεγμονή είναι η απάντηση του ανθρώπινου σώματος σε λοίμωξη ή τραυματισμό. Η φλεγμονή, συχνά, λειτουργεί για να επουλώσει πληγές, αλλά παίζει, επίσης, ρόλο σε μια ποικιλία χρόνιων ασθενειών. 

  Η φλεγμονή είναι ο τρόπος σηματοδότησης του σώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα που χρειάζεται για να θεραπεύσει τα κατεστραμμένα κύτταρα ή να υπερασπιστεί το σώμα από τους ξένους εισβολείς, όπως, τα βακτηρίδια.

  Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει το σώμα με διάφορους τρόπους.

  Πόνοι, φλεγμονές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η ασθένεια Huntington, η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson, η πάθηση HIV/AIDS και άλλες είναι στενά συνδεδεμένες καταστάσεις.

  Τα ενοκανναβινοειδή και τα εξωκανναβινοειδή δρουν θεραπευτικά στις φλεγμονές.

  Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις των κανναβινοειδών μεσολαβούνται από τους CB2 κανναβοϋποδοχείς που συμμετέχουν και στην τοπική αναλγητική επίδραση.

  Τα κανναβινοειδή υπορυθμίζουν και απορυθμίζουν τους μηχανισμούς πρόκλησης φλεγμονής, όπως την παραγωγή κυτοκινών και χημειοκινών και της ανοσοαντίδρασης Tregs ή T-regulatory cells. Τα κανναβινοειδή είναι αντιφλεγμονώδεις παράγοντες για πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, όπως τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

  Τύποι φλεγμονής

  Η οξεία φλεγμονή και η χρόνια φλεγμονή είναι οι δύο κύριοι τύποι φλεγμονής.

  Οξεία φλεγμονή

  Στραμπούληγμα αστραγάλου

  Μολυσμένο καρφί

  Πονόλαιμος

  Οξεία βρογχίτιδα

  Σκωληκοειδίτιδα

  Αμυγδαλίτιδα

  Η οξεία φλεγμονή είναι βραχυπρόθεσμη, με επιπτώσεις που εμφανίζονται μετά από αρκετές ημέρες. Η οξεία φλεγμονή  είναι η προσπάθεια του σώματός σας να θεραπευτεί μετά από κάποιον τραυματισμό. 

  Χρόνια φλεγμονή

  Η χρόνια φλεγμονή είναι μακροχρόνια και προκαλεί νοσήματα φθοράς και αυτοάνοσες ασθένειες:

  Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  Ερυθηματώδης λύκος

  Βρογχικό Άσθμα

  Νόσος του Crohn

  Ελκώδης κολίτιδα

  Φλεγμονώδης νόσος εντέρου

  Περιβαλλοντικοί ή άλλοι παράγοντες μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή, όπως:

  Κακή διατροφή

  Κάπνισμα

  Στρες

  Παχυσαρκία

  Έκθεση στη ρύπανση

  Κακή στοματική υγεία

  Τι προκαλεί τη φλεγμονή;

  Η φλεγμονή εμφανίζεται όταν τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα εργάζονται για να το προστατεύουν από μια ξένη ουσία, όπως οι ιοί, τα βακτηρίδια και οι λοιμώξεις.

  Ωστόσο, σε ορισμένες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση ακατάλληλη, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ξένες ουσίες για να καταπολεμηθούν. Αυτές οι διαταραχές είναι γνωστές ως αυτοάνοσες ασθένειες. Εμφανίζονται όταν τα φυσιολογικά προστατευτικό κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούν βλάβη στους ιστούς του σώματος. Τότε το σώμα αποκρίνεται, όπως θα συνέβαινε εάν οι υγιείς ιστοί ήταν παθολογικοί ή μολυσμένοι.

  Ένα καλό παράδειγμα είναι μερικοί τύποι αρθρίτιδας που προκύπτουν από εσφαλμένη φλεγμονή.

  Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας που συνδέονται με τη φλεγμονή:

  Οστεοαθρίτιδα ισχίου

  Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  Ρευματική πολυμυαλγία

  Θυλακίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα

  Άλλες αιτίες φλεγμονής:

  Ξένα αντικείμενα, όπως αγκάθια ή άλλα εξωτερικά τραύματα

  Τα μικρόβια όπως ιοί, μύκητες ή βακτήρια

  Παρενέργεια της ακτινοβολίας ή των χημικών φαρμάκων

  Οι καταστάσεις ή οι ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή:

  Βρογχίτιδα: Φλεγμονή των βρόγχων

  Κυστίτιδα: Φλεγμονή της ουροδόχου κύστης

  Δερματίτιδα: Φλεγμονή του δέρματος

  Μέση ωτίτιδα: Μόλυνση του μέσου ωτός

  Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα  φλεγμονής.

  Τα κύρια σημεία της φλεγμονής

  Οίδημα

  Ερυθρότητα

  Πόνος

  Θερμότητα

  Συμπτώματα και παρενέργειες της φλεγμονής

  Πόνος στις αρθρώσεις

  Ερυθρότητα

  Σκλήρυνση αρθρώσεων

  Οίδημα και θερμότητα αρθρώσεων

  Απώλεια λειτουργίας άρθρωσης

  Ρίγη

  Πυρετός

  Πονοκέφαλος

  Απώλεια ενέργειας ή κόπωση

  Μυϊκή δυσκαμψία

  Απώλεια όρεξης

  Ψυχικές διαταραχές: Το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με αλλαγές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είναι γνωστές ως νευροδιαβιβαστές. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη. Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν συχνά να τροποποιούν το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό σας. Η φλεγμονή είναι μια σημαντική αιτία χαμηλών επιπέδων νευροδιαβιβαστών, ιδιαίτερα της σεροτονίνης. Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην ψυχική ασθένεια, μέσω των κυτοκινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που ξεκινούν και οργανώνουν μια φλεγμονώδη επίθεση εναντίον βακτηριακών ή ιογενών εισβολέων. Οι κυτοκίνες είναι, επίσης, οι κύριοι ηθικοί αυτουργοί της «συμπεριφοράς ασθενειών», όπως η κόπωση, η απώλεια της όρεξης, η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. Η φλεγμονή του σώματος μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη και άλλα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η σχιζοφρένεια. Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονή, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο. Όμως και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

  Οι συμβατικές θεραπείες για τη φλεγμονή και οι παρενέργειές τους

  Οι θεραπείες για τις φλεγμονώδεις ασθένειες είναι τα φάρμακα, η χειρουργική επέμβαση, η άσκηση και η δίαιτα. Το είδος της φλεγμονώδους θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία, τον τύπο της ασθένειας, τη γενική υγεία, τα φάρμακα που λαμβάνει ένας ασθενής, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το ιατρικό ιστορικό.

  Οι στόχοι της θεραπείας είναι:

  Η τροποποίηση και η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν και επιδεινώνουν τον πόνο.

  Η χρήση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου.

  Η χρήση νάρθηκα και άλλων ιατρικών συσκευών για να μειωθεί η πίεση στις αρθρώσεις.

  Φυσικοθεραπεία για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης.

  Πολλά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη μείωση της φλεγμονής και το οίδημα, τον πόνο στις αρθρώσεις και την ελαχιστοποίηση ή αποτροπή της προόδου της φλεγμονώδους νόσου.

  Ορισμένα φάρμακα είναι:

  Κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη

  Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη και η ναπροξένη

  Ανθελονοσιακά φάρμακα, όπως η υδροξυχλωροκίνη

  Οι παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι πολλές:

  Έλκος στομάχου

  Καούρες και πόνος στο στομάχι

  Ζάλη και πονοκέφαλος

  Αλλεργικές αντιδράσεις όπως συριγμός, εξάνθημα και πρήξιμο στο λαιμό

  Εμβοές

  Αρτηριακή υπέρταση

  Νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα

  Πώς μπορείτε να μειώσετε τους δείκτες φλεγμονής

  -Άσκηση

  Μελέτες, τόσο κλινικές όσο και επιδημιολογικές, δείχνουν ότι μπορείτε να μειώσετε τους δείκτες της φλεγμονής μέσω της άσκησης μακροπρόθεσμα. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) .

  -Διατροφή

  Ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιλέγοντας το σωστό φαγητό, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μιας ασθένειας. Ωστόσο, εάν κάνετε κακή διατροφή μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία μιας φλεγμονής.

  Ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή:

  Ελαιόλαδο

  Ντομάτες

  Ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα καρύδια και τα αμύγδαλα

  Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, τα μανιτάρια και το σπανάκι

  Φρούτα, όπως τα βατόμουρα, τα πορτοκάλια, οι φράουλες και τα κεράσια

  Τα λιπαρά ψάρια, ιδιαίτερα το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος

  Άλλα τρόφιμα και ποτά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ή να αποτρέψουν εντελώς τις φλεγμονές. Τα μήλα, τα βακκίνια και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά προσφέρουν προστατευτικές ενώσεις, γιατί έχουν πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.

  Τα καρύδια μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

  Ο ποιοτικός καφές περιέχει, επίσης, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και πολυφαινόλες που προστατεύουν από τη φλεγμονή.

   flegmoni 1

  Η θεραπεία της φλεγμονής με την ιατρική μαριχουάνα

  Η ιατρική μαριχουάνα προσφέρει πιο άμεση ανακούφιση από τον πόνο από την αλλαγή της διατροφής και την άσκηση μόνο. Ενώ αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, σίγουρα, βοηθούν, οι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την ελάφρυνση των καθημερινών πόνων.

  Τα φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη ή η ιβουπροφαίνη, όταν λαμβάνονται μακροπρόθεσμα έχουν μια σειρά αρνητικών παρενεργειών.

  Η ιατρική μαριχουάνα είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στα συμβατικά παυσίπονα. Χρησιμεύει ως ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στην υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, και όταν συνδυάζονται, αυτές οι μέθοδοι μαζί έχουν αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα για πολλούς ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονή.

  Κάθε φορά που το σώμα μας τραυματίζεται ή, μολύνεται το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει δράση. Τα λευκά αιμοσφαίρια, αναπτύσσονται ταχέως, κυκλοφορούν και απελευθερώνουν σηματοδοτικές πρωτεΐνες στην πληγείσα περιοχή για να την προστατεύσουν, να βοηθήσουν να απομακρυνθούν τα πιθανά παθογόνα και να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης.

  Αλλά, το μειονέκτημα αυτής της φυσικής, σωσίβιας ανοσοαπόκρισης μπορεί να προκαλέσει από δυσάρεστες έως εντελώς απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις: Αυτές οι πρωτεΐνες αυξάνουν τη ροή του αίματος και τις εκκρίσεις υγρών και προκαλούν ερυθρότητα, πρήξιμο, θερμότητα και  πόνο.

  Πολύ συχνά, η φλεγμονή προκαλείται από το ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει ψευδώς αβλαβείς ουσίες - ακόμη και τους ίδιους τους ιστούς- και προκαλούνται, συχνά, χρόνιες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, δερματικές παθήσεις, άσθμα και πόνος στις αρθρώσεις.

  Οι φυτικές, διαιτητικές και άλλες φυσικές θεραπείες, όπως τα βότανα, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, η σερραπεπτάση χρησιμοποιούνται ως αντιφλεγμονώδη, τα τελευταία χρόνια.

  Για παράδειγμα, η ιβουπροφαίνη, μπορεί να προκαλέσει έλκη, βλάβη στο συκώτι και νεφρική βλάβη όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις για μεγάλες χρονικές περιόδους.

  Και τα στερεοειδή μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά προβλήματα - ακόμα και βραχυπρόθεσμα - όπως η κατακράτηση υγρών, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι διακυμάνσεις της διάθεσης και της μνήμης και η ορμονική ανισορροπία.

  Η κάνναβη είναι μια αποτελεσματική φυσική εναλλακτική λύση.

  Η ιατρική μαριχουάνα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ανακούφιση κάθε είδους φλεγμονών και με τρόπους που διαφέρουν από τα συμβατικά φάρμακα.

  Σε αντίθεση με τα στεροειδή που μιμούνται ορμόνες και την ιβουπροφαίνη, η οποία λειτουργεί παρεμποδίζοντας τις προσταγλανδίνες που απελευθερώνονται  σε απόκριση σε ασθένειες και τραυματισμούς, οι ενώσεις κάνναβης έχουν αποδειχθεί ότι καταστέλλουν τις κυτοκίνες και τις χημειοκίνες, τις πρωτεϊνες που προκαλούν φλεγμονή που απελευθερώνονται τοπικά από τα λευκά αιμοσφαίρια.

  Η στόχευση των αλληλεπιδράσεων υποδοχέα και προσδέματος κανναβινοειδών είναι κατάλληλη για τη θεραπεία φλεγμονωδών και αυτοάνοσων διαταραχών. 

  Οι ενώσεις στην κάνναβη είναι σε θέση να προσδιορίσουν πότε  το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά, και στη συνέχεια ρυθμίζει προς τα κάτω αυτές τις αποκρίσεις στην περιοχή. αντί σε όλο το σώμα.

  Η κάνναβη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn που προκαλούνται από βακτήρια και ορισμένους τύπους τροφίμων.

  Τα κανναβινοειδή έχουν αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν την ανταπόκριση των ιστών σε υπερβολική φλεγμονή στο κόλον, ελέγχοντας τις κυτταρικές οδούς που οδηγούν σε φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έντονα ότι η ρύθμιση της φυσιολογικής δραστηριότητας του συστήματος κανναβινοειδών κατά τη διάρκεια της φλεγμονής του κόλου είναι θεραπευτικό εργαλείο για τη θεραπεία αρκετών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή της γαστρεντερικής οδού.

  Οι υποδοχείς στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι ένα δίκτυο σηματοδοτών που συνδέονται στενά με το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθάει στην διατήρηση της ομοιόστασης και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Η ιατρική μαριχουάνα είναι αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής

  Τόσο η CBD όσο και η THC συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, το βήτα-καρυοφυλένιο, άλλη ένωση που βρίσκεται στη μαριχουάνα, επηρεάζει τον υποδοχέα CB2. Το βήτα-καρυοφυλένιο οδηγεί σε μείωση κατά 70% στη φλεγμονή, όταν υπάρχουν υποδοχείς CB2.

  Τόσο η CBD όσο και η THC  εργάζονται για τη θεραπεία και την πρόληψη της φλεγμονής, αλλά επιδεικνύουν, επίσης, αποτελεσματικότητα στη μείωση τόσο της παραγωγής όσο και της απελευθέρωσης των προφλεγμονωδών κυτοκινών. Επίσης, διακόπτουν την επαγόμενη από Lipopolysaccharide signal transduction LPS ή μεταγωγή σήματος με τον λιποπολυσακχαρίτη για την ενεργοποίηση του παράγοντα μεταγραφής STAT 1, που συμβάλλει σε ορισμένες φλεγμονώδεις διεργασίες. 

  Η CBD είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

  Τα πλούσια σε CBD στελέχη μαριχουάνας μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη μείωση της φλεγμονής.

  flegmoni 2

  Ποια συμπτώματα φλεγμονής μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική μαριχουάνα;

  Η CBD βοηθά στη στήριξη της συγκέντρωσης των ενδογενών κανναβινοειδών που παρέχουν στο σώμα τη δυνατότητα να αποτρέψει τις ασθένειες και να αυτοθεραπευθεί.

  Τα ενδοκανναβηνοειδή βοηθούν στον έλεγχο:

  Μυϊκού τόνου

  Πόνου

  Όρεξης

  Διάθεσης

  Φλεγμονής

  Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά κανναβινοειδή στη μαριχουάνα, δίνοντάς της την ικανότητα για αναλγησία μέσω της νευροδιαμόρφωσης στις φθίνουσες και ανερχόμενες διαδρομές του πόνου, δρώντας σε αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικούς μηχανισμούς.

  Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με μαριχουάνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φλεγμονής

  -Άτμισμα κάνναβης: Προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα.

  -Από το στόμα: Με τη στοματική οδό, η τιτλοποίηση των δόσεων είναι λίγο πιο δύσκολη και η έναρξη της δράσης καθυστερείται, αλλά διαρκεί περισσότερο.

  -Διαδερμικά: Τα κανναβινοειδή CBD και THC διαλύονται σε αλκοόλ και λίπος. Τα σκευάσματα που περιέχουν κανναβινοειδή περνούν από το έμπλαστρο στο δέρμα και στην κυκλοφορία του αίματος.

  -Τοπική εφαρμογή: Γίνεται με λοσιόν, έλαια, κρέμες και έμπλαστρα. Οι τοπικές εφαρμογές λειτουργούν ιδιαίτερα στον τομέα της βλάβης. Είναι μακράς διάρκειας, μη ψυχοδραστικές, μη επεμβατικές και εύχρηστες.

  -Υπόθετα κάνναβης: Ενώ είναι μια ασυνήθιστη μέθοδος χορήγησης, μπορεί να είναι  χρήσιμη, γρήγορη, διαρκεί και είναι αποτελεσματική.

  -Υπογλώσσια κάνναβη: Υπάρχει σε βάμματα και αιθέρια έλαια. Είναι γρήγορος και εύκολος τρόπος χορήγησης και κατάλληλος και για παιδιά.

  -Αιθέριο έλαιο κάνναβης: Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν και τα συστατικά του αιθέριου ελαίου της κάνναβης, όπως η β-καρυοφιλίνη που είναι ένας εκλεκτικός διεγέρτης, δηλαδή, αγωνιστής των CB2 υποδοχέων. Αυτή η ουσία αποτελεί το 12-35% του αιθέριου ελαίου κάνναβης και δρα θεραπευτικά σε φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στη νόσο Alzheimer, στην οστεοπόρωση κ.ά.

  Σε σύγκριση με άλλους τρόπους αντιμετώπισης της φλεγμονής  η μαριχουάνα είναι μια ασφαλής και φυσική εναλλακτική λύση με μικρό κίνδυνο. 

  Η μαριχουάνα μπορεί να δημιουργήσει ένα "υψηλό" συναίσθημα στους χρήστες, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούν στελέχη με υψηλή THC. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν αυτό το αίσθημα ευφορίας, αλλά μπορεί να παρεμβαίνει σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η οδήγηση και η εργασία.

  Μπορεί να δημιουργηθεί μια αίσθηση νωθρότητας που μπορεί να επηρεάσει πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, είναι ένα πλεονέκτημα τη νύχτα όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Υπάρχουν στελέχη που επιτρέπουν να παραμένετε σε εγρήγορση (Cannabis Sativa).

  Μερικοί ασθενείς που χρησιμοποιούν την ιατρική μαριχουάνα αναφέρουν αύξηση της όρεξης. Αυτό μπορεί να είναι μια θετική ή αρνητική παρενέργεια, ανάλογα με το άτομο. Είναι συχνά μια θετική παρενέργεια εάν ο ασθενής έχει, συνήθως, χαμηλή όρεξη ή χρειάζεται να πάρει βάρος για ιατρικούς λόγους.

  Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

  Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για τη φλεγμονή

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τη βιολογική φυτική ιατρική κάνναβη για τις φλεγμονές 

   

  Τα καλύτερα φυσικά αντιφλεγμονώδη

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα φυσικά αντιφλεγμονώδη

  prostaglandines 3

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

   

  Διαβάστε, επίσης,

  Κάνναβη και τραυματική βλάβη εγκεφάλου

  Συμπληρώματα διατροφής για τη φλεγμονώδη νόσο εντέρου

  Η αντιμικροβιακή δράση της κάνναβης

  Απαλλαγείτε από τον πόνο

  Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας με τη διατροφή

  Κάνναβη και αναλγησία

  Κάνναβη και ινομυαλγία

  Οι ντομάτες καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τη φλεγμονή

  Μήπως έχετε πόνο σε τένοντα;

  Η ψωρίαση θεραπεύεται με συμπληρώματα διατροφής

  Προσταγλανδίνες

  Boswellia Serrata το ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

  Αντιμετωπίστε το οίδημα και τη διόγκωση με συμπληρώματα διατροφής

  Μήπως έχετε πονοκέφαλο όταν έχετε περίοδο;

  Μήπως έχετε πόνο στην πύελο;

  Το σπέρμα έχει πολλές ιδιότητες

  Ιχθυέλαια

  Νευροπαθητικός πόνος

  Ασπιρίνη

  Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

  Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια

  Βρογχικό άσθμα και κάνναβη

  Τα καρύδια βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

  Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

  Κάνναβη και Διαβήτης

  Κάνναβη και αθλητισμός

  Το έλαιο κάνναβης στις δερματικές παθήσεις

  Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προάγει την υγεία

  Να κάνετε κετογενική δίαιτα για να μειώσετε τις φλεγμονές

  Διαγνωστικός έλεγχος για φλεγμονή

  www.emedi.gr

 • Βιγκανισμός Βιγκανισμός

  Η φιλοσοφία της μη βίας στο πιάτο

  Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία ή καθαρή χορτοφαγία, ο βεγκανισμός ή βιγκανισμός ή veganism είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς και το μέλι.

  Η χορτοφαγία ή vegetarianism ασκείται από όσου δεν τρώνε καθόλου κρέας, ψάρια ή πουλερικά.

  Συνήθως, γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς, θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολύ βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας, λόγω ανησυχίας των μελών του vegan κινήματος για το περιβάλλον, αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους, αφού κάποιες θρησκείες θεωρούν ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητας.

  Πάντως, πολλοί ακολουθούν την αυστηρή χορτοφαγία μόνο επειδή δεν θέλουν να συμμετέχουν στην κακοποίηση των ζώων.

  Πολλοί πλέον συμφωνούν στον τερματισμό της εκμετάλλευσης των ζώων...

  Ο βεγκανισμός είναι ένα ακτιβιστικό κίνημα και θεωρείται υγιεινός τρόπος ζωής.

  Οι βίγκαν, απλώς δεν τρώνε κρέας, οι αυστηρά βίγκαν απέχουν ολοκληρωτικά από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά και το μέλι.

  Τα βίγκαν προϊόντα αντικαθιστούν τα γάλατα, τα τυροκομικά και τα κατεψυγμένα και στην πρώτη θέση βρίσκονται τα προϊόντα κάνναβης. 

  Η φιλοσοφία της μη βίας και αποχής από οτιδήποτε βλάπτει το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους, όσο είναι δυνατόν έχει υιοθετηθεί από πολλούς. Πολλοί πια δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που για την παρασκευή τους έγιναν πειράματα σε ζώα, επίσης, δε φορούν δερμάτινα, δεν παρακολουθούν θεάματα τα οποία έχουν σχέση με την εκμετάλλευση ζώων, όπως τα τσίρκα και οι ζωολογικοί κήποι. Τέλος, κάποιοι απέχουν από προϊόντα τα οποία περιέχουν ουσίες που όταν αντλούνται από το περιβάλλον οδηγούν σε εξαφάνιση κάποιου είδους ζώου, όπως, το φοινικέλαιο. Οι vegan τρέφονται με όσπρια, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.ά. Τρώνε τυρί από κάσιους, αμύγδαλο κτλ, γάλα από αμύγδαλο, καρύδα, σόγια, tofu.

  Η αλήθεια είναι πως όσοι αποφεύγουν το κρέας έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις.

  Η κτηνοτροφία πλέον θεωρείται επικίνδυνη για την ατμόσφαιρα της γης, αφού είναι υπεύθυνη για τα αέρια του θερμοκηπίου κατά ένα σημαντικό μέρος. Η υψηλή συγκέντρωση αμμωνίας στην ατμόσφαιρα γύρω από τις βιομηχανοποιημένες φάρμες, προκαλεί τοπικές όξινες βροχές, μόλυνση του νερού και αποψίλωση των δασών.

  Οι βέγκαν, γενικά, αντιτίθενται στη βία και τη βαρβαρότητα, που συνδέεται με την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, καλλυντικών που έχουν πειραματισθεί πρώτα, πάνω σε ζώα, παραγωγής ρούχων από δέρμα και γούνα κ.λπ.

  Η επιλογή προϊόντων που δεν περιέχουν ζωικά παράγωγα απαιτεί γνώση των συστατικών, αλλά και των μεθόδων παραγωγής τους. Σίγουρα, όμως, δεν είναι δυνατόν να αποφύγει κανείς 100% τα ζωικά παράγωγα, καθώς, πολύ συχνά υπάρχουν σε τρόφιμα, καλλυντικά και φάρμακα και δεν δηλώνονται.

  Υπάρχουν, βέβαια και αυτοί που δεν τους αρέσει η εκμετάλλευση των ζώων, αλλά τους αρέσει το κρέας και προσπαθούν όταν το τρώνε να μην το σκέφτονται...

  Ο άνθρωπος πρέπει να ζει χωρίς να εκμεταλλεύεται ζώα...

  vegan 2

  Η χορτοφαγική διατροφή για την Υγεία

  Τα φυτά δεν έχουν νευρικό σύστημα για να νιώσουν πόνο, αισθάνονται, αλλά δεν πονάνε, ενώ τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά που τρώμε είναι προϊόν συγκομιδής, συνεπώς δεν πεθαίνει ο οργανισμός.

  Οι χορτοφάγοι τρώνε γαλακτοκομικά και οι περισσότεροι vegan ξεκινούν ως vegetarian. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι όταν μάθουν τι γίνεται στην γαλακτοβιομηχανία γίνονται vegan.

  Οι vegetarian καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωικά παράγωγα, ενώ, οι vegan όχι.

  Όσο πιο πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα τρώμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πάθουμε οστεοπόρωση.

  Οι τεχνητές ή χημικές ουσίες, όπως ορμόνες και αντιβιοτικά, που συχνά υπάρχουν στο κρέας των ζώων, τα οποία μεγαλώνουν σε βιομηχανικές φάρμες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

  Οι αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπών, καθόλου χοληστερίνη και υψηλά επίπεδα υδατανθράκων, φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου και αντιοξειδωτικών βιταμινών C και E, καθώς και φωτοχημικά.

  Οι χορτοφάγοι διαθέτουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από κάποιο ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, χαμηλή χοληστερόλη στο αίμα και μικρότερες πιθανότητες ν΄αναπτύξουν διαβήτη. 

  Η βιομηχανία κρέατος και οι πρακτικές της εγκυμονούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Τόνοι κοπριάς χορηγούνται ως τροφή στα ζώα των βιομηχανικών φαρμών, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους συντήρησής τους.  το 10% του αίματος των ζώων, που θανατώνονται στα σφαγεία, αναμειγνύεται με την τροφή τους, και μέχρι το 30% από την τροφή των κοτόπουλων προέρχεται από αίμα. Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια ή νόσος Creutzfeldt-Jakob η οποία προσβάλλει τα βοοειδή (γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων), έχει προκληθεί από την εκτροφή των ζώων αυτών με μολυσμένο κρέας και κόκαλα, πρωτεΐνες, που προέρχονται από τα σφαγιασμένα ζώα (αγελάδες, πρόβατα). Στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη τέτοια κατάλοιπα από τις σφαγές απαγορεύεται να καταλήξουν στην τροφή άλλων ζώων, αλλά σε κάποιες χώρες χρησιμοποιούνται ακόμη τέτοιες πρακτικές.

  Μία καλά σχεδιασμένη αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα, μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής.

  Μια κατάλληλα σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους χορτοφαγίας (βέγκαν διατροφή), είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και παρέχει οφέλη υγείας στην πρόληψη και στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

  Όταν κάποιος γίνεται vegan παρατηρεί ότι μειώνονται τα γαστρεντερικά προβλήματα και παρατηρούνται άμεσα βελτιώσεις στις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις τους, ενώ οι αθλητές έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις κι αποδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα γίνεται πιο απαλό, το άτομο νιώθει περισσότερη ενέργεια και χάνει τα περιττά κιλά.

  Πηγές πρωτεϊνων για τους Vegan είναι το Κινόα, το tofu, τα όσπρια, η σόγια, οι ξηροί καρποί, η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και άλλα λαχανικά.

  Το ασβέστιο το παίρνουν απ’ τα αμύγδαλα, το ταχίνι, το σπανάκι κι άλλα λαχανικά.

  Η υγιεινή vegan διατροφή πλούσια σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά προσφέρει το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται και στην εγκυμοσύνη. Η εγκυμονούσα παίρνει λιγότερα κιλά και προστατεύει το έμβρυο από τις χημικές ουσίες και ορμόνες που υπάρχουν στα κρέατα.

  Κατά το θηλασμό το μωρό απορροφά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο γάλα και αυτό του προσφέρει μια υγιή ανάπτυξη, αλλά και ένα γερό ανοσοποιητικό. Φυσικά από μόνο του το μητρικό γάλα είναι φτιαγμένο να προσφέρει στο μωρό ό,τι χρειάζεται, αλλά θα πρέπει να προσφέρεται από ένα υγιή οργανισμό! Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν παρά πολλές περιπτώσεις μαμάδων που θηλάζουν και το μωρό τους έχει παρουσιάσει δυσανεξία ή και σοβαρή αλλεργία στα γαλακτοκομικά τα οποία καταναλώνει η μητέρα. Η απορρόφηση είναι άμεση. Άρα τι καλύτερο από ένα παρθένο οργανισμό ν’ απορροφά τα καλύτερα και πιο καθαρά θρεπτικά συστατικά και να μην επιβαρύνεται από λίπη, ορμόνες, συντηρητικά, διογκωτικά, τοξίνες, βαρέα μέταλλα και αλλά πολλά που βρίσκονται δυστυχώς στα ζωικά προϊόντα και σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

  Οι καλά σχεδιασμένες υγιεινές διατροφικές συνήθειες θεωρούνται κατάλληλες για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της νηπιακής ηλικίας και της εγκυμοσύνης, Oι χορτοφαγικές δίαιτες από βότανα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και της ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Οι βέγκαν δίαιτες  είναι υψηλότερες σε διαιτητικές ίνες, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυτοχημικά και χαμηλότερες σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, βιταμίνη D, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Ορισμένες από αυτές τις ανεπάρκειες μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την επιλογή εμπλουτισμένων τροφίμων ή με την τακτική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντικά, επειδή η ανεπάρκειά της προκαλεί αιματολογικές διαταραχές και μη αναστρέψιμες νευρολογικές βλάβες. 

   vegan 3

  Οι χορτοφάγοι και οι αυστηρά χορτοφάγοι μπορεί να επωφεληθούν από τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D.

  Εξαιτίας των διαιτητικών συνηθειών τους οι χορτοφάγοι προσλαμβάνουν υψηλά ποσά φυλλικού οξέος και βιταμίνης C.

  Πρωτεϊνες για χορτοφάγους

  Το ρύζι και τα φασόλια παρέχουν τις πρωτεϊνες στους χορτοφάγους. Επίσης και η σόγια (tofu, tempeh, edamame), τα μπιζέλια, τα φιστίκια, τα μαύρα φασόλια και τα ρεβίθια, οι σπόροι (quinoa, καστανό ρύζι, καλαμπόκι, κριθάρι, bulgur και σιτάρι), τα καρύδια και όλοι οι σπόροι περιέχουν πρωτεϊνες.

  Οι συνδυασμοί που περιέχουν υψηλές ποσότητες όλων των απαραίτητων αμινοξέων είναι το ρύζι και τα φασόλια, το καλαμπόκι, το hummus και το πίτουρο.

  Οι σπόροι σόγιας και το quinoa παρέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, επειδή περιέχουν το καθένα όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ποσότητες που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ανθρώπινες ανάγκες.

  Η συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεΐνης είναι 1 g / kg  σωματικού βάρους.

  Βιταμίνη Β12 για χορτοφάγους

  Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βακτηριακό προϊόν που απαιτείται για την κυτταρική διαίρεση, τον σχηματισμό και την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του DNA και τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων. Μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία και νευρολογική βλάβη και εάν δεν θεραπευθεί, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η υψηλή περιεκτικότητα του φυλλικού οξέος σε τροφές μπορεί να καλύψει τα αιματολογικά συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Β12. Οι ασθενείς που έχουν νευρολογικές διαταραχές και νευροπάθεια πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12.

  Η Β12 παράγεται στη φύση μόνο από ορισμένα βακτήρια. Συντίθεται από μερικά βακτήρια εντέρου σε ανθρώπους και άλλα ζώα στο έντερο, στο κόλον και απορροφάται από το λεπτό έντερο.

  Τα ζώα αποθηκεύουν τη βιταμίνη Β12 στο ήπαρ και τους μυς και μερικά περνούν τη βιταμίνη στα αυγά και το γάλα τους. Το κρέας, το συκώτι, τα αυγά και το γάλα είναι, επομένως, πηγές Β12. 

  Τα φύκια, όπως το nori (ένα βρώσιμο φύκι), το tempeh (σόγια που έχει υποστεί ζύμωση) και η θρεπτική μαγιά είναι πηγές βιταμίνης Β12.

  Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το tempeh), η σπιρουλίνα,  και η μη ενισχυμένη θρεπτική μαγιά δεν είναι επαρκείς πηγές βιταμίνης Β12 και οι βέγκαν πρέπει να καταναλώνουν τακτικά εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν Β12, για να μην αναπτυχθεί ανεπάρκεια.

  Η βιταμίνη Β12 παράγεται ως επί το πλείστον από τη βιομηχανική ζύμωση διαφόρων ειδών βακτηρίων, τα οποία παράγουν μορφές κυανοκοβαλαμίνης, οι οποίες επεξεργάζονται περαιτέρω για να παράγουν το συστατικό που περιλαμβάνεται στα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Το στέλεχος Pseudomonas denitrificans χρησιμοποιήθηκε συχνότερα από το 2017. Καλλιεργείται σε ένα μέσο που περιέχει σακχαρόζη, εκχύλισμα ζύμης και διάφορα μεταλλικά άλατα. Για να αυξηθεί η παραγωγή βιταμινών, συμπληρώνεται με μελάσα ζαχαρότευτλων ή, λιγότερο συχνά, με χολίνη. Ορισμένα συμπληρώματα Β12 είναι vegan. 

  Ασβέστιο για χορτοφάγους

  Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των οστών και για αρκετές μεταβολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής λειτουργίας, της αγγειακής συστολής και της αγγειοδιαστολής, της μετάδοσης νευρικών σημάτων, της ενδοκυτταρικής σηματοδότησης και της ορμονικής έκκρισης. Ενενήντα εννιά τις εκατό του ασβεστίου του σώματος αποθηκεύεται στα οστά και στα δόντια.

  Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο είναι το εμπλουτισμένο φυτικό γάλα και το λάχανο.

  Βιταμίνη D για χορτοφάγους

  Η βιταμίνη D (καλσιφερόλη) είναι απαραίτητη για διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης ασβεστίου, της παραγωγής οστού και της ανάπτυξής τους. Χωρίς τη βιταμίνη D τα οστά μπορεί να γίνει λεπτά και εύθραυστα. Μαζί με ασβέστιο προσφέρει προστασία έναντι της οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη D παράγεται στο σώμα όταν οι υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο λούσουν το δέρμα. Βιταμίνη D υπάρχει στο σολομό, τον τόνο, το σκουμπρί και το λάδι από συκώτι, με μικρές ποσότητες στο τυρί, τους κρόκους αυγών και το συκώτι βοδινού και σε μερικά μανιτάρια. 

  Οι περισσότερες δίαιτες με βότανα περιέχουν ελάχιστη ή καθόλου βιταμίνη D. Τα άτομα που έχουν μικρή έκθεση στον ήλιο χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D3. Ο βαθμός στον οποίο η έκθεση στον ήλιο είναι επαρκής εξαρτάται από την εποχή, την ώρα της ημέρας, την κάλυψη με σύννεφα και την περιεκτικότητα του δέρματος σε μελανίνη και τη χρήση αντηλιακών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν και να αποθηκεύσουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D από το φως του ήλιου την άνοιξη και το καλοκαίρι. Απαιτούνται 5-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. 

  Η βιταμίνη D διατίθεται σε δύο μορφές. Η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) συντίθεται στο δέρμα μετά από έκθεση στον ήλιο ή καταναλώνεται από τρόφιμα, συνήθως, από ζωικές πηγές. Η εργοκαλσιφερόλη ) προέρχεται από την εργοστερόλη από μανιτάρια ή μαγιά που έχουν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία και είναι κατάλληλη για βέγκαν διατροφή. Όταν παράγεται για συμπληρώματα, η βιταμίνη D3 παράγεται, συνήθως, από λανολίνη.  Η πρόσληψη βιταμίνης D3 αυξάνει σε διπλάσιο βαθμό τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.

  Σίδηρος για χορτοφάγους

  Το πλιγούρι βρώμης, τα ψημένα αμύγδαλα και το γάλα αμυγδάλου περιέχουν 8,2 mg (1/8 gr) σιδήρου. 

  Λόγω της χαμηλότερης βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου από φυτικές πηγές, η συνιστώμενη  ημερήσια πρόσληψη για χορτοφάγους είναι 14 mg (¼ γρ.) Για vegans και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι 33 mg. Για πριν από την εμμηνόπαυση γυναίκες συνιστάται τα συμπληρώματα να χρησιμοποιούνται με προσοχή μετά από συνεννόηση με έναν γιατρό, επειδή ο σίδηρος μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να προκαλέσει βλάβη στα όργανα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν αιμοχρωμάτωση, μια συχνή κατάσταση που μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη. 

  Υψηλά σιδήρου σε vegan φαγητά: σόγια, μελάσα, μαύρα φασόλια, φακές, ρεβίθια, σπανάκι, tempeh, tofu, και lima φασόλια.  Η απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να ενισχυθεί με την κατανάλωση  βιταμίνης C ταυτόχρονα, όπως μισό φλιτζάνι κουνουπίδι ή 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού. Ο καφές, το ασβέστιο και ορισμένα βότανα μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως και τα μπαχαρικά που περιέχουν ταννίνες, (κουρκούμη, κόλιανδρος).

  Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιώδιο
  Το αλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και βρίσκεται στα καρύδια, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια, όπως το έλαιο κανόλας και του λιναρόσπορου.  Το EPA και το DHA,  τα κύρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απαντώνται μόνο σε ζωικά προϊόντα και την άλγη. Τα συμπληρώματα ιωδίου μπορεί να είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους σε χώρες, όπου το αλάτι δεν είναι συνήθως ιωδιούχο, όπου ιωδιώνεται σε χαμηλά επίπεδα ή όπου, ή όπου δεν υπάρχει ιώδιο στο έδαφος. Το ιώδιο μπορεί να ληφθεί από τις περισσότερες πολυβιταμίνες ή την τακτική κατανάλωση φυκιών.

  vegan 5

   

  Οι Vegans αντικαθιστούν τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα οικιακά καθαριστικά που περιέχουν ζωικά προϊόντα με προϊόντα που είναι vegan. Τα ζωικά συστατικά είναι πανταχού παρόν επειδή είναι σχετικά φθηνά. Αφού σφαγούν τα ζώα για το κρέας, τα υπολείμματα τίθενται σε διαδικασία επεξεργασίας και ορισμένα από αυτά, ιδίως το λίπος και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης.

  Τα συνήθη συστατικά που προέρχονται από τα ζώα: το ζωικό λίπος σε σαπούνι. η γλυκερίνη που προέρχεται από κολλαγόνο, η οποία χρησιμοποιείται ως λιπαντικό και υγραντικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, ενυδατικές κρέμες, αφρούς ξυρίσματος, σαπούνια και οδοντόκρεμες, η λανολίνη από μαλλί προβάτου βρίσκεται συχνά σε βάλσαμο για τα χείλη και ενυδατικές κρέμες. το στεατικό οξύ είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε κρέμες προσώπου, αφρούς ξυρίσματος και σαμπουάν, (όπως και η γλυκερίνη, μπορεί να βρίσκεται σε φυτά, αλλά, συνήθως, προέρχεται από ζώα). Το γαλακτικό οξύ, ένα άλφα-υδροξυ οξύ που προέρχεται από το ζωικό γάλα, χρησιμοποιείται σε ενυδατικά προϊόντα. Η αλλαντοΐνη από το φυτό κοφρέι ή τα ούρα των αγελάδων ανευρίσκεται σε σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες και οδοντόκρεμες κ.ά.

  vegan 67

  Οι βέγκαν αποφεύγουν τα ρούχα από μετάξι, μαλλί, γούνα, φτερά, των μαργαριτάρια, ζωικά χρώματα, δέρμα φιδιού, ή άλλου ζωικού προϊόντος. Τα περισσότερα δερμάτινα ρούχα είναι κατασκευασμένα από δέρματα αγελάδας. Οι Vegans φορούν είδη ένδυσης και αξεσουάρ κατασκευασμένα από μη ζωικά υλικά όπως κάνναβη, λινά, βαμβάκι, καμβά, πολυεστέρα, τεχνητό δέρμα, καουτσούκ και βινύλιο. Άλλες εναλλακτικές λύσεις αντί για το δέρμα μπορούν να προέρχονται από υλικά όπως ο φελλός, ο ανανάς και τα μανιτάρια.

  Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

  apple oven 2

  Τα καλύτερα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά και φυσικά καλλυντικά

  giri 1

  Beauty Without Cruelty

  Διαβάστε, επίσης,

  Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύτιμα για τους καρκινοπαθείς

  Οι καλύτεροι χυμοί για τον καρκίνο

  Μην τρώτε tofu δεν είναι υγιεινό

  Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι

  Η ιστορία της διατροφής

  www.emedi.gr

   

   

 • Όταν οι ασθενείς εκτιμούν τις υπηρεσίες των Ιατρών Όταν οι ασθενείς εκτιμούν τις υπηρεσίες των Ιατρών

  Όταν υπάρχει καλή σχέση και επικοινωνία Ασθενούς και Ιατρού

   

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Aισθάνομαι την υποχρέωση, να ευχαριστήσω και να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου δημόσια, στον διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής & Τραυματιολογίας του ΠΑ.Γ.Ν.Η. και Κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Γεώργιο Μ. Κοντάκη, για τις πολύτιμες υπηρεσίες του, για την αμέριστη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον του, που έδειξε στον τραυματισμό μου (συντριπτικό κάταγμα του άνω άκρου αριστερού βραχιονίου) και στην μετέπειτα χειρουργική επέμβαση που μου έκανε (ημιαρθροπλαστική αριστερού ώμου), χωρίς να πάψει στιγμή να με ενημερώνει και να είναι δίπλα μου.

  Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα του ανωτέρω ιατρού και στο νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, για το ενδιαφέρον και την φροντίδα τους προς το πρόσωπό μου αλλά και προς όλους τους ασθενείς, πάντα με υπομονή, σεβασμό, απλότητα και ευγένεια.

  Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια και με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της χώρας, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιτελούν σιωπηρά το έργο τους και διατηρούν το επαγγελματικό τους ήθος.

  Ευάγγελος Εμμ. Καρτσωνάκης

  Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος

  omos 1

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

  anthropos 2

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Ο άνθρωπος πάνω απ΄ όλα στην ιατρική

  Η θεραπεία του Ακτουάριου για τον καρκίνο

  Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

  Πράξεις καλές για τον εαυτό σας και την κοινωνία σας

  Σοφά αποφθέγματα για το επάγγελμα του ιατρού

  Σοφές κουβέντες για τους γιατρούς

  Τα χαρακτηριστικά ενός καλού γιατρού

  Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω

  Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

  Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία

  Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

  www.emedi.gr