Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 09:42

Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή των Αράβων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού από τους Άραβες

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Rhazes (AbuBakrMuhammadIbnJakariya) (865-925 μ.Χ.) (κατ’ άλλους 852 -923 μ.Χ.):

Ο Rhazes (Αμπού-αρ-Ράζι) ήταν Άραβας γιατρός, αλχημιστής και φιλόσοφος, περσικής καταγωγής. Γεννήθηκε το 865 στην Περσία και πέθανε το 965 περίπου στην Βαγδάτη. Ενώ ασκούσε την ιατρική στην Βαγδάτη ο Ραζής ασχολήθηκε και με την αλχημεία, γράφοντας πολυάριθμα έργα, που βασίζονταν κατά μεγάλο μέρος σε προσωπικές εμπειρίες, χάρη στις οποίες υπήρξε ο μεγαλύτερος Άραβας συγγραφέας γύρω από την αλχημεία. Σ’ αυτόν φαίνεται να οφείλεται η διάκριση μεταξύ ορυκτών, φυτικών και ζωικών ουσιών, καθώς και μια ταξινόμηση των ορυκτών με βάση τη χημική συμπεριφορά τους. Περιέγραψε για πρώτη φορά την ευλογιά που ξεχώρισε από την ιλαρά.

Αντιγράφει τους Έλληνες Βυζαντινούς:

Ο Rhazes και αυτός όσον αφορά την χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού αντιγράφει τους Αρχαίους Έλληνες και Βυζαντινούς.

Φανταστικό πορτραίτο


Abulcasis (Abul-Qasim) Abü Al-KasimIbnAbbas-aj-Jahrawi (936 - 1013 μ.Χ.) (κατά το Medecineo Celebres 1030 -1106):

Οι Άραβες ιατροί ακολουθούν τα χνάρια των Αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών. Αντιγράφουν τον Παύλο τον Αιγινήτη, είναι όμως πιο συντηρητικοί από αυτόν. Πολύ σημαντικά είναι τα κεφάλαια της χειρουργικής στο Altasrif του Abulcasis. Στο βιβλίο αυτό περιέχονται γυναικολογικά και παθολογικά θέματα, εκπαιδευτικά θέματα για τους σπουδαστές, αλλά και θέματα ηθικής και αξιοπρέπειας του ιατρού, ενώ περιγράφονται 200 χειρουργικά εργαλεία. Ο Abul-Qasim δίνει μεγάλη σημασία στην ανατομία. Επίσης, περιέγραψε μεθόδους λιθοτριψίας, κρανιοανάτρησης, καυτηριασμών, κολποσκόπησης και μαιευτικούς χειρισμούς. Χρησιμοποίησε επίσης ράμμα από έντερο γάτας (cat gont) και βαμβάκι για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Εμπνεύστηκε από τον Παύλο τον Αιγηνίτη:

Ο Abul-Qasim Καλάφ Ιμπν Αμούς Αλ - Ζουχραβί (936 -1013μ.Χ.) Άραβας γιατρός που γεννήθηκε κοντά στη Γκόρδοβα της Ισπανίας και ασχολήθηκε με τις παθήσεις του μαστού, παρόλο που εμπνεύστηκε από τον Παύλο τον Αιγινίτη, είχε πολλές δικές του παρατηρήσεις. Του άρεσε να δουλεύει με καυτηρίαση και με καυστικά φάρμακα και επηρέασε με τις αντιλήψεις του αυτές την Ευρώπη.  Μάλιστα ο Abulcasis δεν πιστεύει στη χειρουργική θεραπεία και υποστηρίζει ότι δεν μπόρεσε με αυτή τη μέθοδο να θεραπεύσει ούτε μια περίπτωση.

Έχει γράψει τα εξής: Οι Αρχαίοι έλεγαν όταν ένας καρκίνος είναι σε μια θέση, όπου η ολική εκρίζωση είναι πιθανή, όπως ένας καρκίνος του μαστού ή του δακτύλου και σε άλλα παρόμοια μέρη όπου ή πλήρης αφαίρεση είναι πιθανή και ειδικά όταν βρίσκεται στα αρχικά στάδια και είναι μικρός, τότε ο χειρουργός θα πρέπει να δοκιμάζει και να ενεργεί την εξαίρεσή του. Εάν ο όγκος είναι από μακρού χρόνου και μεγάλος θα πρέπει να τον αφήσει όπως έχει.

Χειρουργικά εργαλεία από το βιβλίο του Αbulcasis το «Altasrif»


 

Αραβικό γραμματόσημο που απεικονίζει τον Αβικέννα.

Αβικέννας (ΙbnSina) AbuAliHussaynIbnAbdallahIbnSina (980 – 1036 αιώνας μ.Χ):

Γεννήθηκε στην Περσία τον 10ο αιώνα. Σπούδασε ιατρική στη Βαγδάτη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χουσεϊν Ιμπν Σινά. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να μελετά αραβική ποίηση, Θεολογία, Φυσική, Δίκαιο, Φιλοσοφία και Ιατρική. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ερευνητής της Ισλαμικής Ιατρικής και ο διασημότερος ιατρός του Μεσαίωνα. Θεωρείται, επίσης, ο σημαντικότερος Αριστοτελικός φιλόσοφος, που συνεδύασε τις Ισλαμικές δοξασίες με τις Αριστοτελικές αντιλήψεις. Έγραψε συνολικά 100 έργα στα αραβικά και τα περσικά. Το σημαντικότερο ιατρικό του έργο ήταν «Ο Κανών της Ιατρικής».

Συμφωνούσε με τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό:

Ο Αβικέννας γράφει, ότι τα πάντα προέρχονται από τέσσερα στοιχεία (αέρας, φωτιά, νερό και γη) και ότι στο καθένα από αυτά αντιστοιχεί μια διαφορετική φυσική ιδιότητα. Ακόμη, υποστήριζε ότι κανένα από τα όργανα του σώματος δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από το άλλο. Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού είχε τις ίδιες αντιλήψεις με τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό και αποφεύγει την εγχείρηση.

Διαβάστε, επίσης,

Ο μαστός στην Τέχνη 

Ο ακρωτηριασμός των μαστών

Μαστός και μαστεκτομή

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Ελλάδα

Ο καρκίνος του μαστού στην ελληνορωμαϊκή περίοδο

Ο καρκίνος του μαστού στην βυζαντινή περίοδο

Βιβλιογραφία

Διδακτορική Διατριβή Σάββη Μάλλιου Κριαρά

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1286 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 10:11
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.