Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 08:37

Ο αρχαιότερος όγκος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αρχαιότερη περίπτωση καρκίνου

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τον αρχαιότερο όγκο που έχει βρεθεί ποτέ σε άνθρωπο ή στενό συγγενή του, γεγονός που δείχνει ότι οι όγκοι εμφανίζονταν ανέκαθεν την ανθρωπότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Ο όγκος (κατά πάσα πιθανότητα καλοήθης) βρέθηκε σε ένα πλευρικό οστό, το οποίο ανήκε σε έναν άνδρα Νεάντερταλ, που ζούσε στη βόρεια Κροατία, στο σπήλαιο Κράπινα, πριν από περίπου 120.000 χρόνια.

Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου των οστών ήταν 4.000 ετών και προερχόταν από αιγυπτιακές μούμιες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Ντέηβιντ Φρέιερ του Πανεπιστημίου του Κάνσας, επισήμαναν ότι οι περιπτώσεις νεοπλασιών είναι σπάνιες στους προϊστορικούς ανθρώπινους πληθυσμούς και χαρακτήρισαν αναπάντεχο το εύρημά τους. Ο όγκος έχει διάσταση περίπου 30 χιλιοστών και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε με ακτινογραφίες και τομογραφίες του απολιθώματος. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος Νεάντερταλ φαίνεται να έπασχε από ινώδη δυσπλασία, μια συχνή σκελετική πάθηση στους σύγχρονους ανθρώπους, η οποία συνήθως είναι καλοήθης και σπάνια μεταλάσσεται σε κακοήθη. Θεωρείται μάλλον άγνωστης αιτιολογίας, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη στα κύτταρα που παράγουν τα οστά, με συνέπεια το οστό να αντικαθίσταται από ινώδη ιστό.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να βγάλουν συμπεράσματα πόσο πονούσε, αν είχε όγκους και σε άλλα οστά και ποια ήταν η γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μέση διάρκεια ζωής των Νεάντερταλ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια, αφήνοντας έκτοτε την Ευρώπη «ελεύθερη» για τους προγόνους του σύγχρονου «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), πιστεύεται ότι ήταν περίπου η μισή σε σχέση με σήμερα.

Διαβάστε, επίσης,

Ο μαστός στην Τέχνη 

Ο ακρωτηριασμός των μαστών

Μαστός και μαστεκτομή

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Ελλάδα

Ο καρκίνος του μαστού στην ελληνορωμαϊκή περίοδο

Ο καρκίνος του μαστού στην βυζαντινή περίοδο

Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή των Αράβων

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού τον 13ο αιώνα

Η ιστορία του καρκίνου μαστού τον 16ο αιώνα

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1249 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 09:43
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.