Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 22:12

Κίνδυνος από βηματοδότες και απινιδωτές

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από βηματοδότες και απινιδωτές

 

Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές και βηματοδότες αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη θανάσιμων μολύνσεων. Αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν σε πολύ ευάλωτους ασθενείς που πάσχουν από άλλες παθήσεις.

Οι βηματοδότες βοηθούν στον έλεγχο μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών.

Οι απινιδωτές χρησιμοποιούν σοκ για να βοηθήσουν σε απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες της καρδιάς που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Οι λοιμώξεις των συσκευών αυτών προκαλούνται από βακτήρια που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα όταν εξαπλωθούν στις καρδιακές βαλβίδες ή άλλα όργανα.

Η θεραπεία αυτών των λοιμώξεων απαιτεί παρατεταμένη αντιβιοτική θεραπεία, την αφαίρεση της συσκευής και ενδεχομένως, επανεμφύτευση συσκευής αλλά οι χειρουργικές επεμβάσεις  μπορεί να είναι επικίνδυνες. Τα νοσήλια για αυτή την επιπλοκή στοιχίζουν πολύ.

Η ενδοκαρδίτιδα εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άλλες λοιμώξεις  που σχετίζονται με συσκευές της καρδιάς.

Οι λοιμώξεις από συσκευές είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένους άνδρες. Άλλες επιπλοκές είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και οι επίμονες λοιμώξεις του αίματος.

Παράγοντες, όπως η μακρύτερη νοσηλεία και ιατρικές διαδικασίες που δεν σχετίζονται με την εμφυτεύσιμη συσκευή, επίσης, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα της λοίμωξης.

Η αφαίρεση της συσκευής έχει μερικές φορές περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι θεωρούν την αφαίρεση της συσκευής απαραίτητη, αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι η συσκευή μπορεί να καθαριστεί και χωρίς αφαίρεση.

Οι λοιμώξεις είναι πιο πιθανό να αποβούν μοιραίες όταν οι βαλβίδες εμπλέκονται, αλλά αν η μολυσμένη συσκευή αφαιρεθεί από την αρχή της λοίμωξης οι ασθενείς ζουν περισσότερο.

Η πρόληψη αυτών των λοιμώξεων είναι μια πρόκληση. Γνωρίζοντας τα σημεία και τα συμπτώματα οι λοιμώξεις μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει φλεγμονή του δέρματος, εάν υπάρχει μόλυνση από τα καλώδια ή τα σύρματα του βηματοδότη.

Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις συστηματικής λοίμωξης, όπως  πυρετός, απώλεια βάρους και νυχτερινοί ιδρώτες.

Η έγκαιρη διάγνωση μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης στις βαλβίδες, αλλά ορισμένα στελέχη των βακτηρίων είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, γι΄αυτό η παρέμβαση πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Γι΄ αυτό, θεωρείται ότι αφαίρεση του υλικού είναι προτιμότερη από τα αντιβιοτικά και είναι απλούστερη από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, η οποία θα χρειαστεί, εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στις βαλβίδες.

Η πρόληψη πρέπει να ξεκινά όταν η συσκευή πρωτοεμφυτεύεται. Οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα για ένα στείρο και υγιεινό περιβάλλον.

Σημαντική είναι η μείωση της έκθεσης των ασθενών σε παθογόνους οργανισμούς στο νοσοκομείο με τεχνικές πρόληψης, όπως το πλύσιμο των χεριών και η μείωση της διαμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο, γιατί όσο περισσότερο μένουν αυτοί στο νοσοκομείο, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης.

Διαβάστε, επίσης,

Ενδοκαρδίτιδα

Χημειοπροφύλαξη ενδοκαρδίτιδας

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

S: Andrew Wang, M.D., cardiologist, Duke University Hospital, Durham, N.C.; Gregory Crooke, M.D., cardiac surgeon, Maimonides Medical Center, New York City; Ranjit Suri, M.D., FACC, director, Electrophysiology Service and Cardiac Arrhythmia Center, Lenox Hill Hospital, New York City; April 25, 2012, Journal of the American Medical Association

 

Διαβάστηκε 4641 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.