Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:42

Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το σκορ προβλέπει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο για 10 χρόνια

 

Βαθμολόγηση κινδύνου που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο για 10 έτη, εμφάνισης καρδιακής νόσου ή  εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Το Globorisk, χρησιμοποιώντας δεδομένα από οκτώ μελέτες στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από 50.000 συμμετέχοντες λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τους παράγοντες κινδύνου σε διαφορετικές χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''The Lancet Diabetes & Endocrinology''.

Η κλίμακα Globorisk για καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω συνεκτιμά το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, την ύπαρξη διαβήτη, και το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης, ενώ γίνεται και προσαρμογή για τις επιπτώσεις του φύλου και της ηλικίας στις διάφορες χώρες (βαθμολογία επικινδυνότητας σε 11 χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου). Ανέπτυξαν για κάθε χώρα ειδικά διαγράμματα του κινδύνου για την πρόβλεψη του κινδύνου των ατόμων για καρδιαγγειακές παθήσεις, διάρκειας πρόβλεψης 10 ετών. Εκτιμούν ότι το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο (10% ή περισσότερο) θα πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 10 ετών. Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε σύγκριση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Για παράδειγμα, στην Κίνα περίπου το ένα τρίτο των ανδρών και των γυναικών (σχεδόν 170 εκατομμύρια ηλικίας μεταξύ 40 και 84 ετών) έχουν υψηλό κίνδυνο 10 ετών και πεθαίνουν από καρδιαγγειακό σύμβαμα σε σύγκριση με μόνο το 5-10% των ανδρών και των γυναικών στην Ισπανία και Δανία.

Η Globorisk μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου που είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής ή την προληπτική φαρμακευτική αγωγή ή καλύτερα τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. 

Η πρόληψη πάντα είναι καλύτερη από τη θεραπεία και μια ευρείας κλίμακας χρήση πρόβλεψης και διαχείρισης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο θα αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Πρόληψη εμφράγματος

Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Οι βιταμίνες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Νόσος των Καρωτίδων

Νέα απεικονιστική μέθοδος για τις αρτηρίες

Υπάρχει κληρονομικότητα και στο εγκεφαλικό

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2415 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 10:43
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Τρυπτοφάνη Τρυπτοφάνη

  Χρήσιμες πληροφορίες για την τρυπτοφάνη

   

  Η τρυπτοφάνη είναι ένα α-αμινοξύ που χρησιμοποιείται στη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών.

  Η τρυπτοφάνη περιέχει μια α-αμινομάδα, μια ομάδα α-καρβοξυλικού οξέος και μια ινδόλη πλευρικής αλυσίδας, καθιστώντας την ένα μη πολικό αρωματικό αμινοξύ.

  Είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να το συνθέσει και πρέπει να ληφθεί από τη διατροφή.

  Η τρυπτοφάνη είναι, επίσης, πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, της ορμόνης μελατονίνης και της βιταμίνης Β3. 

  Κωδικοποιείται από το κωδικόνιο UGG.

  Η τρυπτοφάνη είναι βασικό αμινοξύ που κανονικά προέρχεται από τη διατροφή.

  Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάπτωσης και της κατάθλιψης, σε υψηλές δόσεις μαζί με νικοτιναμίδιο, πυριδοξίνη και βιταμίνη C.

  Είναι πρόδρομος του νικοτινικού οξέος. 60 χλγρ τρυπτοφάνης είναι αναγκαία για κάθε χλγρ της βιταμίνης αυτής. 

  Η τρυπτοφάνη στη διατροφή δεν είναι αρκετή για να καλύψει όλες τις ανάγκες νικοτινικού οξέος, αλλά η μετατροπή εξαρτάται από τις σωστές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, πυριδοξίνης και βιοτίνης.

  Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, ενός παράγοντα βασικού για τη λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου.

  Η βιταμίνη Β6 χρειάζεται για τη σύνθεση της σεροτονίνης, έλλειψη της οποίας προκαλεί κατάθλιψη.

  Τα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης, χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία στη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών και απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής. Πολλά ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) δεν μπορούν να συνθέσουν τρυπτοφάνη: πρέπει να την αποκτήσουν μέσω της διατροφής τους, καθιστώντας το απαραίτητο αμινοξύ. Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα λιγότερο κοινά αμινοξέα που βρίσκονται στις πρωτεΐνες, αλλά παίζει σημαντικούς δομικούς ή λειτουργικούς ρόλους. Για παράδειγμα, τα υπολείμματα τρυπτοφάνης και τυροσίνης παίζουν ειδικούς ρόλους στην «αγκύρωση» πρωτεϊνών μεμβράνης εντός της κυτταρικής μεμβράνης. Η τρυπτοφάνη, μαζί με άλλα αρωματικά αμινοξέα, είναι, επίσης, σημαντική στις αλληλεπιδράσεις γλυκανών-πρωτεϊνών.

  trypto 1

  Επιπλέον, η τρυπτοφάνη λειτουργεί ως βιοχημικός πρόδρομος για τις ακόλουθες ενώσεις:

  Σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής), που συντίθεται από την υδροξυλάση τρυπτοφάνης. 

  Μελατονίνη (μια νευροορμόνη) που με τη σειρά της συντίθεται από τη σεροτονίνη, μέσω των ενζύμων Ν-ακετυλοτρανσφεράση και 5-υδροξυϊνδολο-Ο-μεθυλοτρανσφεράση.

  Κυνουρενίνη, στην οποία η τρυπτοφάνη μεταβολίζεται κυρίως (πάνω από 95%). Δύο ένζυμα, δηλαδή η ινδολαμίνη 2,3-διοξυγενάση (IDO) στο ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο, και η τρυπτοφάνη διοξυγενάση (TDO) στο ήπαρ, είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση της κυνουρενίνης από την τρυπτοφάνη. Η πορεία της κυουρενίνης του καταβολισμού τρυπτοφάνης μεταβάλλεται σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ψυχικών διαταραχών. 

  Η νιασίνη, επίσης, γνωστή ως βιταμίνη Β3, συντίθεται από τρυπτοφάνη μέσω κινουρενίνης και κινολινικών οξέων. 

  Οι Auxins (μια κατηγορία φυτοορμονών) συντίθενται από την τρυπτοφάνη. 

  Η διαταραχή δυσαπορρόφησης φρουκτόζης προκαλεί ακατάλληλη απορρόφηση τρυπτοφάνης στο έντερο, μειωμένα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα και κατάθλιψη.

  Σε βακτήρια που συνθέτουν τρυπτοφάνη, τα υψηλά κυτταρικά επίπεδα αυτού του αμινοξέος ενεργοποιούν μια κατασταλτική πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται με το οπερόνιο trp. Η δέσμευση αυτού του καταστολέα στο οπερόνιο τρυπτοφάνης αποτρέπει τη μεταγραφή του κατάντη DNA που κωδικοποιεί τα ένζυμα που εμπλέκονται στη βιοσύνθεση της τρυπτοφάνης. Έτσι, τα υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης εμποδίζουν τη σύνθεση τρυπτοφάνης μέσω ενός βρόχου αρνητικής ανάδρασης και όταν τα επίπεδα τρυπτοφάνης του κυττάρου μειώνονται ξανά, η μεταγραφή από το οπερόνιο trp συνεχίζεται. Αυτό επιτρέπει αυστηρά ρυθμιζόμενες και γρήγορες αποκρίσεις σε αλλαγές στα επίπεδα εσωτερικής και εξωτερικής τρυπτοφάνης του κυττάρου.

  Συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη τρυπτοφάνης

  Συνιστώμενα επίπεδα διατροφής (RDA) 5 mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα τρυπτοφάνης για ενήλικες 19 ετών και άνω.

  Διατροφικές πηγές τρυπτοφάνης

  Η τρυπτοφάνη υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα με βάση τις πρωτεΐνες. Είναι ιδιαίτερα άφθονη σε σοκολάτα, βρώμη, αποξηραμένα δαμάσκηνα, γάλα, γιαούρτι, τυρί cottage, κόκκινο κρέας, αυγά, ψάρι, πουλερικά, σουσάμι, ρεβίθια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, σπόρους κολοκύθας, φαγόπυρο, σπιρουλίνα και φιστίκια. Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι η μαγειρεμένη γαλοπούλα περιέχει αφθονία τρυπτοφάνης, η περιεκτικότητά της σε τρυπτοφάνη είναι αυτή των υπόλοιπων πουλερικών. 

  Περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη (Trp) διαφόρων τροφίμων
  FoodTryptophan
  [g/100 g of food]
  Protein
  [g/100 g of food]
  Tryptophan/protein
  [%]
  Λευκό αυγού, αποξηραμένο 1.00 81.10 1.23
  Σπιρουλίνα, αποξηραμένη 0.92 57.47 1.62
  Βακαλάος αποξηραμένος 0.70 62.82 1.11
  Σόγια, ακατέργαστη 0.59 36.49 1.62
  Τυρί, παρμεζάνα 0.56 37.90 1.47
  Σουσάμι 0.37 17.00 2.17
  Τυρί, Τσένταρ  0.32 24.90 1.29
  Ηλιόσποροι 0.30 17.20 1.74
  Χοιρινό 0.25 19.27 1.27
  Γαλοπούλα 0.24 21.89 1.11
  Κοτόπουλο 0.24 20.85 1.14
  Βόειο κρέας 0.23 20.13 1.12
  Βρώμη 0.23 16.89 1.39
  Σολωμός 0.22 19.84 1.12
  Αρνί 0.21 18.33 1.17
  Πέρκα 0.21 18.62 1.12
  Ρεβίθια ακατέργαστα 0.19 19.30 0.96
  Αυγά 0.17 12.58 1.33
  Αλεύρι σίτου λευκό 0.13 10.33 1.23
  Σοκολάτα κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη 0.13 12.9 1.23
  Γάλα 0.08 3.22 2.34
  Ρύζι, λευκό, μεσαίου κόκκου, μαγειρεμένο 0.028 2.38 1.18
  Quinoa άψητο 0.167 14.12 1.2
  Quinoa μαγειρεμένο 0.052 4.40 1.1
  Πατάτες 0.02 2.14 0.84
  Ταμάρινδος ο Ινδικός 0.018 2.80 0.64
  Μπανάνες 0.01 1.03 0.87

  trypto 4

  Χρησιμοποιήστε το ως αντικαταθλιπτικό

  Επειδή η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP) η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται στο νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, η κατανάλωση τρυπτοφάνης ή 5-ΗΤΡ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης αυξάνοντας το επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό, αγχολυτικό και βοηθητικό ύπνου. Επίσης, συνταγογραφείται για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης. Τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα μπορεί να μεταβληθούν αλλάζοντας τη διατροφή, αλλά τα συμπληρώματα διατροφής με τρυπτοφάνη αυξάνουν γρήγορα το επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα μεταφοράς που φέρνει τρυπτοφάνη στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό μεταφέρει, επίσης, άλλα αμινοξέα που περιέχονται σε πρωτεϊνικές τροφές. Τα υψηλά επίπεδα πλάσματος στο αίμα άλλων μεγάλων ουδέτερων αμινοξέων εμποδίζουν την αύξηση της συγκέντρωσης του εγκεφάλου στο πλάσμα της τρυπτοφάνης. 

  Οι πιθανές παρενέργειες του συμπληρώματος τρυπτοφάνης περιλαμβάνουν: ναυτία, διάρροια, υπνηλία, ζάλη, κεφαλαλγία, ξηροστομία, θολή όραση, καταστολή, ευφορία και νυσταγμό (ακούσιες κινήσεις των ματιών). 

  Η τρυπτοφάνη που λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής (όπως σε μορφή δισκίου) έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σύνδρομο σεροτονίνης όταν συνδυάζεται με αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας MAO ή SSRIs ή άλλα έντονα σεροτονινεργικά φάρμακα. 

  Ως απαραίτητο αμινοξύ, η τρυπτοφάνη δε συντίθεται από απλούστερες ουσίες σε ανθρώπους και άλλα ζώα, επομένως πρέπει να υπάρχει στη διατροφή με τη μορφή πρωτεϊνών που περιέχουν τρυπτοφάνη.

  Τα φυτά και οι μικροοργανισμοί συνθέτουν συνήθως τρυπτοφάνη από σικιμικό οξύ ή ανθρανιλικό άλας: το ανθρανιλικό συμπυκνώνεται με φωσφοριβοσυλοπυροφωσφορικό (PRPP), δημιουργώντας πυροφωσφορικό ως υποπροϊόν. Ο δακτύλιος του τμήματος ριβόζης ανοίγεται και υποβάλλεται σε αναγωγική αποκαρβοξυλίωση, παράγοντας φωσφορική ινδολο-3-γλυκερόλη. Αυτό, με τη σειρά του, μετατρέπεται σε ινδόλη. Στο τελευταίο βήμα, η συνθετάση τρυπτοφάνης καταλύει τον σχηματισμό τρυπτοφάνης από ινδόλη και τη σερίνη αμινοξέων.

  Η βιομηχανική παραγωγή τρυπτοφάνης βασίζεται στη ζύμωση σερίνης και ινδόλης χρησιμοποιώντας είτε άγριου τύπου είτε γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, όπως B. amyloliquefaciens, B. subtilis, C. glutamicum ή E. coli. Αυτά τα στελέχη φέρουν μεταλλάξεις που εμποδίζουν την επαναπρόσληψη αρωματικών αμινοξέων ή πολλαπλών / υπερεκφρασμένων οπερονίων trp. Η μετατροπή καταλύεται από το ένζυμο συνθάση τρυπτοφάνης. Καλύτερα να μη χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένα βακτήρια...

  Η σεροτονίνη, επίσης, μειώνει την επιθετικότητα.

  Τέλος, η τρυπτοφάνη είναι ένας σημαντικός εγγενής ανιχνευτής φθορισμού (αμινοξύ), ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της φύσης του μικροπεριβάλλοντος.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

  trypto 2

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Οι κατάλληλες βιταμίνες για την υγεία σας

  Καρκινοειδές σύνδρομο

  Τα φάρμακα προκαλούν ανεπάρκεια βιταμινών

  Οι καλύτερες ουσίες για την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία

  Πρόδρομες ουσίες βιταμινών

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πελλάγρα

  Πώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας

  Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη

  Το παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο

  Αν έχετε νόσο του Πάρκινσον να παίρνετε νιασίνη

  Ποιοι πρέπει να παίρνουν 5-υδροξυτρυπτοφάνη

  Έκσταση

  Διατροφή για ευτυχία

  Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

  Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

  Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος

  Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μπανάνα

  Ριβοφλαβίνη

  Γιατί μας αρέσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα

  Τι μπορεί να πάθετε από την έλλειψη βιταμινών

  Τα αυγά

  Τρόφιμα για να κοιμάστε καλά

  Το σύνδρομο της μπλε πάνας

  Αμυγδαλιά

  Τα πεπτίδια στη θεραπεία του καρκίνου

  Πρόληψη κατάθλιψης

  Μελατονίνη

  Τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους

  Μήπως είσαστε αγχωμένοι και κουρασμένοι;

  Νευρογενής ανορεξία

  Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

  Καρκινοειδείς όγκοι

  Κόλπα για να κοιμηθείτε εύκολα

  Νορεπινεφρίνη

  Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

  Διατροφή για έντονη πνευματική εργασία

  Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου

  www.emedi.gr

   

 • Τριαμτερένη Τριαμτερένη

  Η τριαμτερένη είναι διουρητικό φάρμακο

  Η τριαμτερένη είναι ένα καλιοσυντηρητικό διουρητικό που χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με θειαζιδικά διουρητικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή του πρηξίματος ή οιδήματος ή της κατακράτησης υγρών.

  Ο συνδυασμός με υδροχλωροθειαζίδη, είναι γνωστός ως υδροχλωροθειαζίδη / τριαμτερένη.

  Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της τριαμτερένης είναι η υπονατριαιμία, η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και η υπασβεστιαιμία, η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια, η κεφαλαλγία, η ζάλη, η κόπωση και η ξηροστομία.

  Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το αίσθημα παλμών της καρδιάς, το μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, ο πυρετός, τα ρίγη, ο πονόλαιμος, το εξάνθημα και ο πόνος στην πλάτη.

  Η triamterene μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά μέσω άμεσης κρυστάλλωσης ή με σπορά λίθων οξαλικού ασβεστίου. Η triamterene πρέπει να αποφεύγεται καλύτερα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο λόγω της πιθανότητας υπερκαλιαιμίας.

  Τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά τα υποκατάστατα αλατιού.

  Η triamterene μπορεί να προσδώσει ένα μπλε φθορίζον χρώμα στα ούρα.

  triamterene 2

  Προσοχή!!! Σε ορισμένες καταστάσεις όταν χορηγείτε τριαμτερένη

  Διαβήτης: Χρησιμοποιήστε με προσοχή την τριαμτερένη σε άτομα με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη, καθώς μπορεί να υπάρχει αλλαγή στον έλεγχο της γλυκόζης.

  Ηπατική δυσλειτουργία: Χρησιμοποιήστε την με προσοχή σε άτομα με σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία. στην κίρρωση και αποφύγετε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και οξέος / βάσης που μπορεί να οδηγήσουν σε ηπατική εγκεφαλοπάθεια.

  Νεφρική ανεπάρκεια: η συνδυασμένη θεραπεία τριαμτερενίου και ινδομεθακίνης προκαλεί αναστρέψιμη οξεία νεφρική βλάβη σε ορισμένα άτομα.

  Πέτρες στα νεφρά: Χρησιμοποιήστε την τριαμτερένη με προσοχή σε άτομα με πέτρες στα νεφρά.

  Η χρήση πρέπει να αποφεύγεται εάν η κάθαρση κρεατινίνης είναι μικρότερη από 10 ml / λεπτό.

  Μηχανισμός δράσης

  Η Triamterene μπλοκάρει άμεσα το επιθηλιακό κανάλι νατρίου (ENaC) στην πλευρά του αυλού του σωληναρίου συλλογής των νεφρών και επιτέπει την ταυτόχρονη έξοδο του καλίου από το κύριο κύτταρο στα ούρα που σχηματίζουν. Ο αποκλεισμός του ENaC αποτρέπει αυτό να συμβεί. Η Amiloride λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Οι αναστολείς καναλιών νατρίου αναστέλλουν άμεσα την είσοδο νατρίου στα κανάλια νατρίου.

  Με υδροχλωροθειαζίδη

  Η triamterene παρασκευάζεται, συνήθως, σε συνδυασμό με υδροχλωροθειαζίδη για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) και του οιδήματος (κατακράτηση νερού). Αυτός ο συνδυασμός είναι διουρητικά και προκαλεί τα νεφρά να απαλλαγούν από το άχρηστο νερό και το νάτριο του σώματος μέσω των ούρων. 

  Η τριαμτερένη εξασθενεί τη χρησιμοποίηση του φυλλικού οξέος

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

  triamterene 1

  Διαβάστε, επίσης,

  Υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση

  Τα φάρμακα προκαλούν ανεπάρκεια βιταμινών

  Νεφρολιθίαση

  www.emedi.gr

   

 • Χοληδοχολιθίαση Χοληδοχολιθίαση

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη χοληδοχολιθίαση

  Χοληδοχολιθίαση είναι λίθοι στο χοληδόχο πόρο (συνήθως, από χοληστερόλη) που προέρχονται από τη χοληδόχο κύστη.

  Οι μικτοί λίθοι (από ασβέστιο και χολερυθρίνη) μπορούν να σχηματιστούν τοπικά. 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Πεπτικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Η επίπτωση αυξάνει με την ηλικία 

  Επικρατέστερο φύλο: Γυναίκες > Άνδρες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Μπορεί να είναι ασυμπτωματική 
  • Ηπατικός κωλικός
  • Απόφραξη χοληδόχου πόρου 
  • Χολαγγειΐτιδα
  • Παγκρεατίτιδα
  • Ο πόνος δε μπορεί να διαχωρισθεί από αυτόν που προέρχεται από την χοληδόχο κύστη 
  • Επιγαστρικό άλγος 
  • Κοιλιακή ευαισθησία 
  • Ο πόνος δεν ανακουφίζεται με αντιόξινα
  • Ανορεξία, έμετοι 
  • Βαθυχρωματικά ούρα
  • Αποχρωματισμένα κόπρανα 
  • Ευαισθησία δεξιού υποχονδρίου
  • Ψηλαφητή χοληδόχος κύστη 

  ΑΙΤΙΑ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Υπερκορεσμός χολής σε χοληστερόλη 
  • Χρόνιες αιμολυτικές παθήσεις 
  • Ηπατοχολικές παρασιτώσεις 
  • Στένωση χοληδόχου πόρου

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Χολολιθίαση 
  • Παχυσαρκία
  • Κίρρωση 
  • Χρόνια αιμόλυση 
  • Προγενέστερη χολοκυστεκτομή 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Στένωση χοληδόχου πόρου 
  • Στενωμένη χολοπεπτική αναστόμωση 
  • Σκληρυντική χολαγγειΐτιδα
  • Δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Oddi
  • Παράσιτα
  • Στένωση του φύματος του Vater 
  • Πήγματα αίματος

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων
  • Αύξηση αλκαλικής φωσφατάσης 
  • Υπερχοληστερολαιμία (όταν συνοδεύεται από χρόνια χολόσταση)
  • Αύξηση τρανσαμινασών 
  • Υπερχολερυθριναιμία

  ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Διάταση χοληφόρων οδών 
  • Πάχυνση τοιχώματος μικρών χοληφόρων οδών 
  • Χολόσταση 
  • Χολόλιθοι από χοληστερόλη 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP), Μαγνητική χολαγγειοπαγρεατογραφία (MRCP), διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία (PTC)

  031 0370

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Διεγχειρητική χολαγγειογραφία - σκιαγραφικά ελλείμματα στο χοληδόχο πόρο 
  • Ραδιοϊσοτοπική χολαγγειογραφία (καλύτερα να μη γίνεται)
  • Ενδοσκοπική χολαγγειογραφία ή PTC - σκιαγραφικά ελλείμματα στο χοληδόχο πόρο

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Το υπερηχογράφημα απεικονίζει τους λίθους της χοληδόχου - δεν είναι αξιόπιστο για τους λίθους της χοληδόχου κύστης - δεν είναι αξιόπιστο για τους λίθους του πόρου, δύναται όμως να αποκαλύψει διάταση των χοληφόρων σε ποσοστό πάνω από 75%
  • Η ERCP σκιαγραφεί το χοληδόχο πόρο και άλλα τμήματα του ανώτερου πεπτικού και επιτρέπει τη σφιγκτηροτομή και την αφαίρεση των λίθων στην πλειονότητα των περιπτώσεων  

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Νοσοκομειακή φροντίδα

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Ανεύρεση και αφαίρεση των λίθων στη διάρκεια της χολοκυστεκτομής 
  • Αν η κύστη έχει αφαιρεθεί πρόσφατα - ERCP, σφιγκτηροτομή και αφαίρεση λίθων 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Όση ανέχεται ο ασθενής 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να είναι χρήσιμη 

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση Gram αρνητικών αερόβιων και αναερόβιων. Η επιλογή βασίζεται στις καλλιέργειες και το τεστ ευαισθησίας. Μια αποτελεσματική αγωγή είναι για παράδειγμα: Κεφοξιτίνη 2 gr ενδοφλεβίως, διεγχειρητικά 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Συνήθης μετεγχειρητική φροντίδα

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Διεγχειρητική χολαγγειογραφία στη διάρκεια της χολοκυστεκτομής για την ανίχνευση λίθων του χοληδόχου πόρου και τη διερεύνηση, στη συνέχεια, του πόρου ή την εκτέλεση ενδοσκοπικής σφιγκτηροτομής για την αφαίρεση τους 

  Χολαγγειογραφία δια του σωλήνα Τ πριν την αφαίρεσή του μετά τη διεγχειρητική διερεύνηση του χοληδόχου πόρου 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Χολαγγειΐτιδα - πιο συχνή (60%)
  • Απόφραξη χοληδόχου πόρου
  • Παγκρεατίτιδα 
  • Χολοπεπτικό συρίγγιο
  • Αιμοχολία

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Καλή πρόγνωση μετά από θεραπεία 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Χολοκυστίτιδα
  • Χολαγγειΐτιδα
  • Περιφατέρειο εκκόλπωμα

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Γηριατρικό: Πρόγνωση ευνοϊκή

  ΚΥΗΣΗ

  Η χολόσταση της κύησης μπορεί να προκαλέσει χοληδοχολιθίαση 

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη χοληδοχολιθίαση

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη χοληδοχολιθίαση

  Cholelithiasis and Choledocholithiasis 1

  Διαβάστε, επίσης,

  Παγκρεατίτιδα

  Χολολιθίαση

  Ίκτερος

  Χολοκυστίτιδα

  Πόνος στην κοιλιά, αλλά που;

  Σταματήστε να κάνετε χολοκυστεκτομή

  Η ταχεία απώλεια βάρους υπεύθυνη για χολολιθίαση

  Η κακή διατροφή προκαλεί χολολιθίαση

  Γιατί κάποιος παθαίνει χολολιθίαση

  Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε χολολίθους

  Παθήσεις χοληδόχου κύστης και χοληδόχου πόρου

  Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

  Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

  www.emedi.gr

   

 • Ουρική νεφροπάθεια Ουρική νεφροπάθεια

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη νεφροπάθεια από αυξημένο ουρικό οξύ

  Ουρική νεφροπάθεια είναι η νεφρική παρεγχυματική καταστροφή και δυσλειτουργία σχετιζόμενη με διαταραγμένο μεταβολισμό του ουρικού οξέος. Αρκετά σύνδρομα μπορεί να παρουσιαστούν 

  • Ουρική αρθρίτιδα: οξεία αρθρίτιδα, προκαλούμενη από κρυστάλλους ουρικού, σχετιζόμενη με χρόνια υπερουριχαιμία, λόγω μειωμένης νεφρικής απέκκρισης ουρικού οξέος στο 80-90% και αυξημένης παραγωγής ουρικού οξέος στο 10-20%
  • Οξεία ουραιμική νεφροπάθεια: επισπεύδεται από κατακρήμνιση και απόφραξη του άπω σωληναρίου (αθροιστικό) που είναι αποτέλεσμα οξείας μαζικής υπερπαραγωγής ουρικού οξέος λόγω κυτταρόλυσης. Το ουρικό οξύ του ορού συνήθως είναι άνω του 15-20 mg/dl
  • Νεφρολιθίαση από ουρικό οξύ: πιο συχνά βρίσκεται σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, που υπερπαράγουν ουρικό οξύ και έχουν υπερουρικοζουρία. Η συχνότητα του σχηματισμού λίθων αυξάνει με την αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος. Περίπου 22% των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα θα σχηματίσουν λίθους ουρικού οξέος
  • Υπερουριχαιμία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας: εμφανίζεται όταν η κάθαρση κρεατινίνης είναι λιγότερη από 15. Το ουρικό οξύ του ορού είναι συνήθως μεγαλύτερο των 10 mg/dl. Δευτεροπαθής ουρική αρθρίτιδα είναι σπάνια. Οξεία επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να επισπευσθεί  από μια απότομη αύξηση του ουρικού οξέος του ορού
  • Χρόνια ουρική νεφροπάθεια: νεφρική ανεπάρκεια αποδιδόμενη σε παρεγχυματική καταστροφή δευτεροπαθή σε μυελώδη εναπόθεση αλάτων ουρικού. Πολλές αποδείξεις υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι η τυπική ουρική αρθρίτιδα ή ασυμπτωματική υπερουριχαιμία είναι σπάνιο να οδηγήσουν σε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί συνήθως να αποδοθεί σε επιπλεγμένη νόσο, συνήθως υπέρταση, διαβήτη, νεφρική αγγειοπάθεια, αποφρακτική ουροπάθεια, λοίμωξη ουροποιητικού σωλήνα ή δηλητηρίαση από μόλυβδο

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νεφρικό/Ουροποιητικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Ενήλικες

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΥΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ

  Οξεία υπερουριχαιμική νεφροπάθεια:

  • Επισπεύδεται από χημειοθεραπεία για λευχαιμία ή λέμφωμα 
  • Επισπεύδεται από το θερμικό στρες και την άσκηση 
  • Ολιγουρία 
  • Ανουρία 
  • Ανορεξία, ναυτία, έμετος, εγκεφαλοπάθεια και άλλες εκδηλώσεις ουραιμίας 
  • Υπέρταση 
  • Αναιμία
  • Αφυδάτωση 

  Νεφρολιθίαση από ουρικό οξύ:

  • Λαγόνιο άλγος
  • Άλγος στη βουβωνική χώρα
  • Μικρο-ή μακροαιματουρία
  • Ανορεξία
  • Ναυτία 
  • Έμετος
  • Αφυδάτωση 

  Υπερουριχαιμία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας:

  • Εγκατεστημένη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια με GFR μικρότερο από 15-20
  • Ουρικό οξύ μεγαλύτερο από 10 mg/dl χρονίως
  • Παρεπίμπτουσα αιτία απότομης αύξησης του ουρικού οξέος του ορού 
  • Οξεία ελάττωση του GFR
  • Οξεία έναρξη ουραιμικών συμπτωμάτων  

  ΑΙΤΙΑ ΟΥΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ

  Πρωτοπαθή:

  • Συγγενής ουρική αρθρίτιδα και υπερουριχαιμία
  • Συγγενής έλλειψη υποξανθινμο-γουανινο-φωσφοριβοζιδοτρανφεράσης (ΥΓΦΤ)
  • Συγγενής υπέρμετρη δραστηριότητα της 5 - φώσφορο-ριβοζιδοπυροφωσφορικής συνθετάσης (ΦΡΠΦΣ) (φυλετικό υπολειπόμενο)
  • Νόσος συγγενούς εναπόθεσης γλυκογόνου (τύπος Ι) (γλυκογονίαση τύπου Ι)

  Δευτεροπαθή:

  • Δηλητηρίαση με μόλυβδο
  • Διουρητικά 
  • Κυτταροτοξική χημειοθεραπεία σε λευχαιμία ή λέμφωμα
  • Θερμικό στρες και άσκηση 
  • Διαβητική κετοξείδωση 
  • Κέτωση απίσχνανσης (νηστείας)
  • Χρόνιες μυελοϋπερπλαστικές νόσοι
  • Ψωρίαση 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 

  • Ξαφνική αύξηση του φορτίου ουρικού οξέος
  • Αφυδάτωση
  • pH ούρων μικρότερο του 5
  • Υπέρταση 
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Νεφρική αγγειοπάθεια 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΥΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Άλλα αίτια οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, άλλα αίτια νεφρολιθίασης, άλλα αίτια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ουρική αρθρίτιδα και υπερουριχαιμία:

  • Υπερουριχαιμία 
  • Υπερουρικοζουρία σε 10-20%
  • Ελαττωμένη παραγωγή αμμωνίας ούρων 

  Οξεία υπερουριχαιμική νεφροπάθεια:

  • Ουρικό οξύ μεγαλύτερο από 15-20 mg/dl
  • Αυξημένα άζωτο ουρίας αίματος και κρεατινίνη 
  • Λόγος ουρικού οξέος προς κρεατινίνη > 1
  • Κρύσταλλοι ουρικού οξέος στα ούρα

  Νεφρολιθίαση από ουρικό οξύ:

  • Κρύσταλλοι ουρικού οξέος στα ούρα 
  • Ουρικό οξύ ούρων μεγαλύτερο από 600-700 mg το 24ωρο (υπερουρικοζουρία) σε δίαιτα ελεύθερη πουρινών 
  • Υπερουριχαιμία
  • Μικροαιματουρία
  • Πυουρία
  • Θετική καλλιέργεια ούρων 
  • Λίθοι που περιέχουν ουρικό οξύ ή μικτοί ουρικού οξέος και ουρικού ασβεστίου

  Υπερουριχαιμία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας:

  • Οξεία επιδείνωση υπερουριχαιμίας με ουρικό οξύ ορού μεγαλύτερο από 10 mg/dl
  • Οξεία σε χρόνια αύξηση αζώτου ουρίας αίματος και κρεατινίνης

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Νεφρικοί τόφοι - μυελώδεις εναποθέσεις ουρικού μονονατρίου με φλεγμονώδη αντίδραση και διάμεση ίνωση
  • Μικρή συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της νεφροπάθειας και της σοβαρότητας της ουρικής αρθρίτριδας
  • Σωληναροδιάμεση νεφρίτιδα με απόφραξη, υποτροπιάζουσα λοίμωξη ή δηλητηρίαση από μόλυβδο

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Ανάλυση λίθων 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ενδοφλέβια πυελογραφία (ΕΦΠ)
  • Υπέρηχοι νεφρών

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Κυστεοσκόπηση και παλίνδρομη πυελογραφία
  • Βιοψία νεφρού

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής για επιπλεγμένες νεφρολιθιάσεις και οξεία υπερουριχαιμική νεφροπάθεια 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Ενυδάτωση για αύξηση της αποβολής ούρων 
  • Ρύθμιση στο φυσιολογικό του ουρικού οξέος του ορού
  • Ρύθμιση στο φυσιολογικό της νεφρικής έκκρισης ουρικού οξέος 
  • Μειωμένη παραγωγή ουρικού οξέος 
  • Διατήρηση του pH ούρων > 6
  • Θεραπεία με αντιβιοτικά σε λοίμωξη ουροποιητικού σωλήνα 

  Οξεία υπερουριχαιμική νεφροπάθεια:

  • Ενδοφλέβια ενυδάτωση 
  • Αιμοδιάλυση (νεφροκάθαρση)

  Νεφρολιθίαση από ουρικό οξύ:

  • Κυστεοσκόπηση ή χειρουργική αφαίρεση του λίθου σε επίμονη αρτηριακή απόφραξη

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Περιορισμένη κατά τη διάρκεια των προσβολών οξείας ουρικής αρθρίτιδας

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Περιορισμός πουρινών 
  • Περιορισμός πρωτεϊνών
  • Σε νεφρολιθίαση, πρόσληψη υγρών αρκετή για να παραχθούν ούρα τουλάχιστον 2 lt την ημέρα εκτός και αν η αποβολή ούρων περιορίζεται από οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια 
  • Σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια περιορίστε το νάτριο για την υπέρταση και το κάλιο για την υπερκαλιαιμία

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Ουρική αρθρίτιδα και υπερουριχαιμία:

  • Ουρικοαπεκκριτικοί παράγοντες - προβενεσίδη ξεκινώντας από 250 mg 2 φορές την ημέρα και διπλασιάζοντας στη συνέχεια με παρεμβολές 7-10 ημερών έως 500-1000 mg 2 φορές την ημέρα (μέγιστο 3 gm/ημέρα)
  • Αναστολείς της οξειδάσης της ξανθίνης προτιμούνται για την υπερουρικοζουρία 200-300 mg/ημέρα
  • Θεραπεία της συμπτωματικής ή ασυμπτωματικής υπερουριχαιμίας με φάρμακα που ελαττώνουν το ουρικό οξύ - δεν είναι εμφανής ευνοϊκή ή αντίθετη δράση με προσοχή στην ανάπτυξη νεφρικής ανεπάρκειας

  Οξεία υπερουριχαιμική νεφροπάθεια:

  • Προλαμβάνεται με προληπτική θεραπεία με αλλοπουρινόλη και ενυδάτωση του ασθενούς πριν τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών παραγόντων για λευχαιμία ή λέμφωμα
  • Διουρητικά αγκύλης
  • Αλκαλοποιητικά διαλύματα ΕΦ

  Νεφρολιθίαση από ουρικό οξύ:

  • Αλλοπουρινόλη 200-300 mg/ημέρα
  • Αλκάλεα για διατήρηση του pH των ούρων από 6,0-6,5 - δικαρβονικό νάτριο ή κιτρικό κάλιο/κιτρικό οξύ 0,5-1,5 mEq/Kg σε 5 ή 6 διαιρεμένες δόσεις

  Υπερουριχαιμία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας:

  • Αλλοπουρινόλη σε ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας 

  Αντενδείξεις: αποφύγετε ουρικοαπεκκριτικούς παράγοντες σε ασθενείς με υπερουρικοζουρία, νεφρολιθίαση από ουρικό οξύ ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

  Προφυλάξεις: 

  • Αποφύγετε τις απότομες αυξήσεις ή ελαττώσεις του ουρικού οξέος του ορού, οι οποίες μπορεί να επισπεύσουν την οξεία ουρική αρθρίτιδα 
  • Χορηγείστε κολχικίνη 0,5-0,65 mg/ημέρα, 1-4 φορές την εβδομάδα ταυτόχρονα με αλλοπουρινόλη τους πρώτους 2-3 μήνες, για να προλάβετε την εγκατάσταση της οξείας ουρικής αρθρίτιδας

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: φαινυλοβουταζόνη, diflunisal,  ασπιρίνη (1-2 gm/ημέρα) - ακτινοσκιεροί παράγοντες glyceryl qualacolate, πυραζιναμίδη, αιθαμβουτόλη, αιθανόλη, διουρητικά, ασκορβικό οξύ (μεγάλες δόσεις), νικοτινικό οξύ

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Σουλφινπυραζόνη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ουρικό οξύ ορού, απέκκριση ουρικού οξέος από το ουροποιητικό, άζωτο ουρίας αίματος και/ή κρεατινίνη ορού, τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο 
  • Δοκιμασίες ελέγχου πληθυσμού για αρτηριακή πίεση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Κατάλληλη προληπτική θεραπεία πριν τη χημειοθεραπεία λευχαιμίας ή λεμφώματος
  • Αποφύγετε παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει απότομη ή εμμένουσα αύξηση του ουρικού οξέος του ορού ή της απέκκρισης ουρικού οξέος από το ουροποιητικό
  • Άμεση θεραπεία της απόφραξης του ουροποιητικού ή της λοίμωξης
  • Ελέγξτε την αρτηριακή πίεση εάν είναι υπερτασικός

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Ουρική αρθρίτιδα και υπερουριχαιμία:

  • Μη εμφανείς επιπλοκές από το νεφρό

  Οξεία υπερουριχαιμική νεφροπάθεια:

  • Μη αντιστρεπτή νεφρική ανεπάρκεια (νεφροπάθεια τελικού σταδίου)
  • Υπολειπόμενη νεφρική ανεπάρκεια 
  • Εμμένουσα δυσλειτουργία νεφρικού σωληναρίου 

  Νεφρολιθίαση από ουρικό οξύ:

  • Απόφραξη ουροποιητικού
  • Λοίμωξη ουροποιητικού 
  • Νεφρική ανεπάρκεια

  Υπερουριχαιμία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας:

  • Προοδευτικά σε τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Με αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία  και γενικό χειρισμό, η πρόγνωση είναι εξαιρετική σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, υπερουριχαιμία ή νεφρολιθίαση
  • Ανάπτυξη ή εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας δεν πρέπει να εμφανιστεί, εκτός και αν οφείλεται σε υποκείμενη νεφροπάθεια ή σχετιζόμενες νόσους με δυσμενείς δράσεις στα νεφρά

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Υπέρταση
  • Σακχαρώδης διαβήτης

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Η ουρική αρθρίτιδα και η νεφρολιθίαση από ουρικό οξύ μπορούν να έχουν έναρξη στη νηπιακή ή τη σχολική ηλικία με έλλειψη ΥΓΦΤ. Υπέρμετρη δραστηριότητα της ΦΡΠΦΣ ή νόσος εναποθήκευσης γλυκογόνου τύπου Ι

  Γηριατρικό: Νεφρική ανεπάρκεια πιο πιθανή λόγω ηλικίας και σχετιζόμενων νόσων 

  ΚΥΗΣΗ

  Οι γυναίκες με νεφρολιθίαση έχουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη επίπτωση στη λοίμωξη του ουροποιητικού σωλήνα, αλλά όχι αύξηση στο ρυθμό σχηματισμού λίθων 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

  GettyImages 999970664

  Διαβάστε, επίσης,

  Ουρολιθίαση

  Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με φυσικά μέσα

  Διατροφή για τις ουρολοιμώξεις

  Τι είναι η πυουρία

  Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

  Νεφρολιθίαση

  Αυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε γαστρικό bypass

  Οι ιατρικές χρήσεις της κολχικίνης

  Σύνδρομο Lesch-Nyhan

  Ποιοι πρέπει να καταναλώνουν τσουκνίδα

  Τα επιθετικά λεμφώματα

  Τα πεπτίδια για την ουρική αρθρίτιδα

  Τα πεπτίδια για τον αλκοολισμό

  Τα πεπτίδια για την απώλεια μνήμης

  Τα τριπεπτίδια είναι το μέλλον

  Μοριακή διατροφή

  Τα πεπτίδια για την αθηροσκλήρωση

  Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

  Υγρά πεπτίδια

  Τα πεπτίδια στη θεραπεία του καρκίνου

  Τα πεπτίδια για την κατάθλιψη

  Τα πεπτίδια για το σύνδρομο Raynaud

  Η θεραπεία του καρκίνου με πεπτίδια

  Θεραπεία ασθενειών με ζωικής προέλευσης προϊόντα

  Πεπτίδια για ανάρρωση από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό

  Αμινοξέα ως συμπληρώματα διατροφής

  Ρίξτε το ουρικό οξύ

  Διατροφή για όσους έχουν αυξημένο ουρικό οξύ

  Μήπως έχετε νεφροπάθεια;

  Τι να κάνετε σε κρίση ουρικής αρθρίτιδας

  Τι να κάνετε αν σας πονάει μια άρθρωση

  Ουρικό οξύ αίματος

  Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

  Ουρική αρθρίτιδα

  www.emedi.gr

   

 • Οσφυαλγία Οσφυαλγία

  Οσφυαλγία και χαμηλή ραχιαλγία

  Η οσφυαλγία ή χαμηλή ραχιαλγία είναι μηχανικής αιτιολογίας διάγνωση εξ' αποκλεισμού. Είναι, γενικώς, μια αυτοπεριοριζόμενη διαταραχή της γηράσκουσας σπονδυλικής στήλης, που αποκρίνεται σε συντηρητικά μέτρα, όπως κατάκλιση και αντιμετώπιση του πόνου. Οι ασθενείς, συνήθως, παρουσιάζονται με πόνο με οπίσθιο ζωστειροειδή κατανομή στην οσφύ, ενώ σπανίως αναφέρεται ακτινοβολία του στους γλουτούς και στα οπίσθια τμήματα των μηρών. Οι βλάβες αυτές είναι συχνά το αποτέλεσμα μηχανικών καταπονήσεων και λειτουργικών απαιτήσεων της κατώτερης περιοχής της σπονδυλικής κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Η διαταραχή για τη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι βραχείας διάρκειας και πλήρης ανάρρωση είναι ο κανόνας. Ο κύριος στόχος του κλινικού είναι να αποκλείσει πιο σοβαρά αίτια. Πρέπει να θυμάστε ότι η οσφυαλγία είναι σύμπτωμα και όχι νόσος και η παθολογοανατομική βάση του πόνου συχνά ευρίσκεται εκτός της σπονδυλικής στήλης.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Μυοσκελετικό, Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: 25-45 χρόνια

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΑΧΙΑΛΓΙΑΣ

  Ιστορικό

  • Η είσοδος της οσφυαλγίας είναι ξαφνική, είτε αυτόματα, είτε κατά αυξανόμενη ένταση σε διάρκεια 24 ωρών, μετά κάκωση 
  • Ποικίλλουσα ένταση πόνου σε οπίσθια ζωστηροειδή κατανομή στην οσφύ, τοπικά άμφω
  • Σπάνια, ακτινοβολία του πόνου στους γλουτούς και στις οπίσθιες ζώνες των μηρών που διακόπτεται στα γόνατα
  • Η κατανομή του πόνου αναφέρεται ως, παρά είναι, ριζιτική 
  • Ο πόνος της μέσης πιο ισχυρός από τον πόνο στο κάτω άκρο
  • Πόνος που επιδεινώνεται με κίνηση της ράχης, κάθισμα, ορθοστασία, ανύψωση, ξάπλωμα και στροφή
  • Ο πόνος υφίεται με την ξεκούραση 
  • Δε διαταράσσεται η λειτουργία εντέρου και κύστεως 

  Φυσικά σημεία 

  • Φυσιολογικές δοκιμασίες κινητικότητας, αισθητικότητας, αντανακλαστικών
  • Ελαττωμένο εύρος κινήσεων οσφύος, ευαισθησία στην ψηλάφηση, συχνά υπάρχει σπασμός παρασπονδυλικών μυών 
  • Αρνητικές συνήθως, δοκιμασίες ελέγχου ακεραιότητας νεύρων 
  • Ευθεία ανύψωση, τεντωμένου, του άκρου ποδός και άλλες δοκιμασίες που παράγουν κίνηση σπονδυλικής στήλης επιδεινώνουν τον πόνο στη μέση, αλλά όχι στο πόδι 

  ΑΙΤΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΑΧΙΑΛΓΙΑΣ

  Φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του μυοσκελετικού, επιδεινώνει ένα οξύ γεγονός

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΑΧΙΑΛΓΙΑΣ

  • Ηλικία 
  • Δραστηριότητα
  • Κάπνισμα 
  • Παχυσαρκία 
  • Δόνηση 
  • Γεροντικό πρότυπο ζωής 
  • Ψυχωκοινωνικοί παράγοντες 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΑΧΙΑΛΓΙΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Δομικά αίτια:

  • Οξεία δισκοπάθεια 
  • Χρόνια δισκοπάθεια 
  • Οσφυϊκή διάταση/εξάρθρωση 
  • Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Εκφυλιστική νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου 
  • Εκφύλιση μεσοσπονδυλίων συνδέσμων 
  • Στένωση σπονδυλική 
  • Σπονδυλολίσθηση
  • Κατάγματα

  Φλεγμονώδη 

  • Αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και σχετιζόμενες φλεγμονώδεις σπονδυλοαρθροπάθειες 
  • Λοίμωξη σπονδυλική οστεομυελίτιδα/δισκίτιδα 
  • Ρεαυματοειδής αρθρίτιδα

  Νεοπλάσματα

  • Πρωτοπαθείς όγκοι
  • Μεταστάσεις 

  Αναφερόμενος πόνος από:

  • Ορθοπαιδικά αίτια - οστεοαρθρίτιδα ισχίου
  • Ιερολαγονίτιδα
  • Γαστερντερικό - δωδεκαδακτυλικό έλκος, χρόνια παγκρεατίτιδα, ευερέθιστο έντερο, εκκολπωματίτιδα
  • Ουροποιογεννητικό β- πυελονεφρίτιδα, νεφρολιθίαση, προστατίτιδα
  • Γυναικολογικά - εγκυμοσύνη, ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, φλεγμονώδης νόσος της μικρής πυέλου
  • Καρδιαγγειακό - ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Γενικά αρνητικά και τυπικά δεν ενδείκνυται στην πρώτη επίσκεψη

  Ενδείξεις:

  • Ηλικία > 50 χρόνια
  • Μη μηχανική φύση του πόνου
  • Άτυπη κατανομή πόνου
  • Επιμένουσα συμπτωματολογία παρά τα θεραπευτικά μέτρα

  Εργαστηριακές εξετάσεις πρώτης εκλογής 

  • Γενική αίματος και τύπος
  • ΤΚΕ
  • Αλκαλική και όξινη φωσφατάση 
  • Ca ορού
  • Ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  ΈΛεγχος που προσανατολίζεται στο πάσχον σύστημα 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Απλές ακτινογραφίες

  • Δεν είναι απαραίτητες προκειμένου να αρχίσει συντηρητική αντιμετώπιση 
  • Ενδείκνυται για συμπτώματα που επιμένουν > 1 εβδομάδα, ηλικία > 50 χρόνια ή συμβατό ιστορικό με άλλα, μη μηχανικά αίτια
  • Οι ακτινογραφίες χρειάζονται για αποκλεισμό όγκου ή άλλης νόσου 
  • Προσθιοπίσθιες, πλάγιες και κατά 2/3 πλάγιες ακτινογραφίες 05-11 περιλαμβάνονται στις ακτινογραφίες οσφύος/ισχίων της πρώτης γραμμής
  • Σπινθηρογράφημα οστών (καλύτερα να μη γίνεται) 
  • Φώσφορος σεσημασμένος με τεχνήτιο - 99 m δείχνει ενεργό αφαλάτωση του οστού (καλύτερα να μη γίνεται)
  • Αποκλείστε τραύμα, λοίμωξη, όγκο 

  Lumbago lowerbackpain Homeopathic Treatment india punjab DrMakkar

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Μαγνητική Τομογραφία οσφυοϊεράς μοίρας (καλύτερα), Αξονική Τομογραφία οσφυοϊεράς μοίρας, μυελογραφία, ενδείκνυται μόνον όταν τα συμπτώματα επιμένουν, υπάρχει ισχιαλγία ή άλλες νευρολογικές ανωμαλίες 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΑΧΙΑΛΓΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακή στην πλειονότητα των περιπτώσεων 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Αρχικά βραχεία κατάκλιση, 2-3 ημέρες 
  • Βραχυχρόνια θεραπεία με αναλγητικά 
  • Μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη 10 ημέρες αρχικά, μετά παράταση 
  • Μυοχαλαρωτικά για 10 ημέρες 
  • Φυσιοθεραπεία 
  • Χειροπρακτική (καλύτερα)

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • Περιορισμός δραστηριοτήτων για 4-6 εβδομάδες
  • Καθημερινές δραστηριότητες όσο είναι ανεκτές 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Απώλεια βάρους αν επιβάλλεται 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι
  • Εκπαίδευση μηχανισμών στάσεως/κινήσεως σώματος 
  • "Πίσω στο σχολείο" για χρόνια μηχανκού τύπου οσφυαλγία

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  ΜΣΑΦ - Ιβουπροφαίνη, ναπροξένη, σαλικυλικά - λιγότερο δαπανηρά, το ίδιο αποτελεσματικά

  Προφυλάξεις: 

  • Ιστορικό πεπτικού έλκους 
  • Ηλικιωμένους ασθενείς 
  • Νεφρική νόσος 
  • Καρδιακή νόσος

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Υπολογισμένη διάρκεια φροντίδας 1-6 εβδομάδες

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Διακοπή καπνίσματος 
  • Ελάττωση σωματικού βάρους 
  • Βελτίωση γενικής φυσικής καταστάσεως 
  • Αποφυγή πυροδοτούντων αιτίων π.χ. ανύψωση σημαντικού βάρους, κλίση, στροφή, οξείες κινήσεις συνδυασμού των ανωτέρω

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Λάθος διάγνωση
  • Χρόνια οσφυαλγία
  • Κατάχρηση ναρκωτικών 
  • Επιμένουσα επιδείνωση ψυχοκοινωνικής ζωής 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Ανάκαμψη φυσιολογικής δραστηριότητας χωρίς υπολειπόμενα συμπτώματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Κακή φυσική κατάσταση 
  • Παχυσαρκία
  • Ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Επιτακτική ενδελεχής μελέτη

  Γηριατρικό: Όγκοι, εκφυλιστικές νόσοι, κατάγματα και στένωση, πιο συχνά

  ΚΥΗΣΗ

  Συχνά σχετίζεται με οσφυαλγία/ισχιαλγία θεραπεία συντηρητική

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που εμποδίζουν την ύφεση της οσφυαλγίας:

  • Εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ή αποζημιώσεις 
  • Καταθλιπτικός ή εχθρικός ασθενής 
  • Παρατεταμένη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον πόνο στη μέση

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον πόνο στη μέση

  lumbago

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

  Διαταραχές μεσοσπονδυλίων δίσκων

  Απαλλαγείτε από τον πόνο

  Μήπως έχετε ρευματισμούς

  Χρήσιμες πληροφορίες για την οσφυαλγία

  Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

  Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

  Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

  Έμπλαστρα για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού

  Ποια είναι καλύτερη η φυσιοθεραπεία ή η φυσικοθεραπεία;

  Μάθετε αν το σώμα σας είναι υπερβολικά όξινο

  Τα καλύτερα κέντρα πόνου

  Τεχνική για να μειώσετε τον πόνο σας

  Φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση

  Αντιβιοτικά για τον χρόνιο πόνο

  Μήπως πονάει η μέση σας;

  Οι βιταμίνες για τα πιασίματα

  Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

  Έχετε πόνο στην πλάτη και στη μέση;

  Σύνδρομο οπισθίων αρθρώσεων σπονδυλικής στήλης

  Κόλπα για το χρόνιο πόνο

  Όλοι οι τρόποι για να θεραπεύσετε τον πόνο στη μέση

  Χειροπρακτική

  Δια χειρός θεραπεία

  Νευροπαθητικός πόνος

  Νευροτροποποίηση για τον χρόνιο πόνο

  Ενδείξεις βελονισμού

  Oστεοαρθρίτιδα

  Δισκοπλαστική

  Αντιμετώπιση δισκοκήλης με ένεση τζελ

  Τι είναι ο βελονισμός;

  Κάνετε καθιστική εργασία;

  Η όρθια επανάσταση

  Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

  Πώς να κοιμάστε για να μην ξυπνάτε με πόνους

  www.emedi.gr