Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:42

Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το σκορ προβλέπει τον κίνδυνο για 10 χρόνια

 

Βαθμολόγηση κινδύνου που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο για 10 έτη, εμφάνισης καρδιακής νόσου ή  εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Το  Globorisk, χρησιμοποιώντας δεδομένα από οκτώ μελέτες στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από 50.000 συμμετέχοντες λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τους παράγοντες κινδύνου σε διαφορετικές χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''The Lancet Diabetes & Endocrinology''.

Η κλίμακα Globorisk για καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω συνεκτιμά το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, την ύπαρξη διαβήτη, και το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης, ενώ γίνεται και προσαρμογή για τις επιπτώσεις του φύλου και της ηλικίας στις διάφορες χώρες (βαθμολογία επικινδυνότητας σε 11 χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου). Ανέπτυξαν για κάθε χώρα ειδικά διαγράμματα του κινδύνου για την πρόβλεψη του κινδύνου των ατόμων για καρδιαγγειακές παθήσεις, διάρκειας πρόβλεψης 10 ετών. Εκτιμούν ότι το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο (10% ή περισσότερο) θα πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 10 ετών. Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σε σύγκριση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Για παράδειγμα, στην Κίνα περίπου το ένα τρίτο των ανδρών και των γυναικών (σχεδόν 170 εκατομμύρια ηλικίας μεταξύ 40 και 84 ετών) έχουν υψηλό κίνδυνο 10 ετών και πεθαίνουν από καρδιαγγειακό σύμβαμα σε σύγκριση με μόνο το 5-10% των ανδρών και των γυναικών στην Ισπανία και Δανία.

Η Globorisk μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου που είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής ή την προληπτική φαρμακευτική αγωγή. 

Η πρόληψη πάντα είναι καλύτερη από τη θεραπεία και μια ευρείας κλίμακας χρήση πρόβλεψης και διαχείρισης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο θα αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε, επίσης,

Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Πρόληψη εμφράγματος

Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Οι βιταμίνες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Νόσος των Καρωτίδων

Νέα απεικονιστική μέθοδος για τις αρτηρίες

Υπάρχει κληρονομικότητα και στο εγκεφαλικό

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 1613 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 15:58
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.