Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 11:50

Γονίδια για τους παλμούς της καρδιάς

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι ηλεκτρικοί παλμοί της καρδιάς ελέγχονται γονιδιακά

 

Επιστημονικές ομάδες από την Ευρώπη έχουν εντοπίσει πάνω από δέκα γονίδια, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των χτύπων της καρδιάς.

Οι ερευνητικές ομάδες, βρήκαν τα γονίδια, αφού συνέκριναν το DNA δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ευρωπαϊκής και ινδικής καταγωγής.

Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Genetics. Τα γονίδια που ανακαλύφθηκαν, ελέγχουν τους ηλεκτρικούς παλμούς που καθοδηγούν τους μυς της καρδιακής αντλίας. Τα ηλεκτρικά σήματα μεταδίδονται, μέσω εξειδικευμένων πρωτεϊνών, στα μυϊκά κύτταρα.

Οι άνθρωποι που διαθέτουν διαφορετικές παραλλαγές των γονιδίων αυτών μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο ή αντίθετα, μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες και άλλα προβλήματα.

Οι καρδιοπάθειες προκαλούν περίπου επτά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, οι μισοί εκ των οποίων συνδέονται με την απότομη αλλαγή στο ρυθμό που κτυπά η καρδιά.

Η ανακάλυψη θα οδηγήσει σύντομα σε πιο «έξυπνα» φάρμακα για τις αρρυθμίες.

Βιβλιογραφία

nature.com.

 

Διαβάστηκε 1026 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.