Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 09:53

Τι να κάνετε σε ασυστολία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πρώτες βοήθειες σε ασυστολία

 

Τι να κάνετε σε ασυστολία

 • Ρίξτε 2 γροθιές στο στήθος του ασθενούς
 • Τοποθετήστε ενδοφλέβια γραμμή και κάντε ενδοφλέβια αδρεναλίνη.
 • Αν δεν κάνετε αδρεναλίνη δώστε γλυκονικό ασβέστιο 1 αμπούλα  και δώστε ενδοφλέβια διττανθρακικά.
 • Κάντε ηλεκτρική δραστηριοποίηση με απινίδωση→χορηγήστε ατροπίνη→απινίδωση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την καρδιά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την καρδιά

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Υποθερμία

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2462 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 20:00
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Χλωροκίνη Χλωροκίνη

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη χλωροκίνη


  Η χλωροκίνη ή Chloroquine. είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται, κυρίως, για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας σε περιοχές όπου η ελονοσία παραμένει ευαίσθητη στο φάρμακο αυτό. 

  Η χλωροκίνη χρησιμοποιείται, επίσης, περιστασιακά για την αμοιβάδωση που εμφανίζεται εκτός των εντέρων, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον ερυθηματώδη λύκο.

  Ενώ δεν έχει μελετηθεί επισήμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται ασφαλές.

  chloro 3

  Επίσης, μελετάται για τη θεραπεία της πανδημίας COVID-19.

  Λαμβάνεται από το στόμα.

  Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα μυϊκά προβλήματα, η απώλεια όρεξης, η διάρροια και τα δερματικό εξανθήματα.

  Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα προβλήματα όρασης, οι μυϊκές βλάβες, οι επιληπτικές κρίσεις και η πανκυτταροπενία.

  Η χλωροκίνη είναι μέλος της κατηγορίας φαρμάκων 4-αμινοκινολίνης.

  Η χλωροκίνη (chloroquine) δεσμεύεται στο DNA και μεταβάλλει τις ιδιότητες του. Η χλωροκίνη δεσμεύεται, επίσης, με τη σιδηροπρωτοπορφυρίνη IX και αυτό οδηγεί σε λύση της μεμβράνης του πλασμωδίου. Στην κατασταλτική θεραπεία, η χλωροκίνη αναστέλλει το ερυθροκυτταρικό στάδιο ανάπτυξης των πλασμωδίων. Σε οξεία νόσο από ελονοσίας, διακόπτει την ερυθροκυτταρική σχιζογονία του παρασίτου. Η ικανότητά του να συγκεντρώνεται σε παρασιτοποιημένα ερυθροκύτταρα μπορεί να αντιπροσωπεύει την επιλεκτική τοξικότητα έναντι των ερυθροκυτταρικών σταδίων της πλασμωδιακής μόλυνσης.

  Η χλωροκίνη ανήκει στα αντιπαρασιτικά φάρμακα, στα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά, στα αντιπρωτοζωϊκά, ανθελονοσιακά και ανήκει στις αμινοκινολίνες

  Ως ανθελονοσιακό, λειτουργεί ενάντια στην μορφή του παρασίτου της ελονοσίας στο στάδιο του κύκλου ζωής του εντός του ερυθρού αιμοσφαιρίου.

  Η χλωροκίνη χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία και πρόληψη της ελονοσίας από το Plasmodium vivax, το Plasmodium ovale και το Plasmodium malariae. Γενικά, δεν χρησιμοποιείται για το Plasmodium falciparum, καθώς, υπάρχει εκτεταμένη αντίσταση σε αυτό. 

  Η χλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική σε πολλές περιοχές. Σε περιοχές όπου υπάρχει ανθεκτικότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα ανθελονοσιακά φάρμακα, όπως η μεφλοκίνη ή η ατοβακουόνη. 

  Αμοιβάδωση

  Κατά τη θεραπεία του αμοιβαδικού ηπατικού αποστήματος, η χλωροκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα φάρμακα σε περίπτωση αποτυχίας της θεραπείας με μετρονιδαζόλη ή άλλο νιτροϊμιδαζόλιο εντός 5 ημερών ή σε δυσανεξία στη μετρονιδαζόλη ή στη νιτροϊμιδαζόλη.

  Ρευματική νόσος

  Η χλωροκίνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιείται σε μερικές αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης λύκος.

  chloro 4

  Παρενέργειες χλωροκίνης

  Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν: θολή όραση, ναυτία, έμετος, κράμπες στην κοιλιά, κεφαλαλγία, διάρροια, πρήξιμο των ποδιών, οίδημα αστραγάλων, δυσκολία στην αναπνοή, αλλαγές χρώματος στα χείλη, στα νύχια και στο δέρμα, μυϊκή αδυναμία, εύκολος μωλωπισμός και αιμορραγία, διαταραχές στην ακοή, ψυχιατρικά προβλήματα, ανεξέλεγκτες κινήσεις (γλώσσας και προσώπου), κώφωση, εμβοές, ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, κεφαλαλγία, διανοητικές αλλαγές, αλλαγές στη διάθεση (όπως σύγχυση, αλλαγές προσωπικότητας, ασυνήθιστες σκέψεις, ασυνήθιστες συμπεριφορές, κατάθλιψη, ψευδαισθήσεις), σημεία σοβαρής λοίμωξης (όπως υψηλός πυρετός, σοβαρή ρίγη, επίμονος πονόλαιμος), κνησμός του δέρματος, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, απώλεια μαλλιών και δερματικά εξανθήματα. Ο κνησμός που προκαλείται από τη χλωροκίνη είναι πολύ συχνός στους μαύρους Αφρικανούς (70%). Αυξάνει με την ηλικία και είναι τόσο σοβαρός ώστε ο ασθενής να σταματήσει τη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία. Αυξάνεται κατά τη διάρκεια του πυρετού της ελονοσίας και η σοβαρότητά του συσχετίζεται με το φορτίο των παρασίτων της ελονοσίας στο αίμα. Επίσης, ο κνησμός έχει γενετική βάση και σχετίζεται με τη δράση χλωροκίνης στους υποδοχείς οπιούχων κεντρικά ή περιφερικά. Ακόμη, υπάρχει μεταλλική γεύση, προκαλείται αμφιβληστροειδοπάθεια, εμφανίζονται ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές με διαταραχές αγωγής (κολποκοιλιακό μπλοκ), καρδιομυοπάθεια, συχνά, με υπερτροφία, περιοριστική  και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Οι αλλαγές μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες και μπορεί να απαιτηθεί μεταμόσχευση καρδιάς. Ακόμη παρατηρείται πανκυτταροπενία, απλαστική αναιμία, αναστρέψιμη ακοκκιοκυτταραιμία, χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και ουδετεροπενία.

  Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

  Τα επίπεδα της αμπικιλλίνης μπορούν να μειωθούν με τη χλωροκίνη

  Τα αντιόξινα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χλωροκίνης

  Η σιμετιδίνη μπορεί να αναστείλει τον μεταβολισμό της χλωροκίνης. αυξάνοντας τα επίπεδα χλωροκίνης στο σώμα 

  Τα επίπεδα κυκλοσπορίνης μπορεί να αυξηθούν με τη χλωροκίνη

  Η μεφλοκίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, όταν χορηγείται με τη χλωροκίνη

  Υπερβολική δόση χλωροκίνης

  Η χλωροκίνη είναι πολύ επικίνδυνη σε υπερδοσολογία. Απορροφάται γρήγορα από το έντερο κι έχουν αναφερθεί και θάνατοι ακόμη και με 0,75 ή 1 γραμμάριο. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υπνηλία, διαταραχές της όρασης, ναυτία και έμετο, καρδιαγγειακή κατάρρευση, επιληπτικές κρίσεις και ξαφνική αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. 

  Ένα ανάλογο της χλωροκίνης η υδροξυχλωροκίνη έχει μακρύ χρόνο ημιζωής (32-56 ημέρες) στο αίμα και μεγάλο όγκο κατανομής (580-815 L / kg). Οι θεραπευτικές, τοξικές και θανατηφόρες περιοχές θεωρούνται συνήθως 0,03 έως 15 mg / l, 3,0 έως 26 mg / l και 20 έως 104 mg / l, αντίστοιχα. 

  Η απορρόφηση της χλωροκίνης είναι γρήγορη και διανέμεται ευρέως στους ιστούς του σώματος.  Η πρωτεϊνική δέσμευση είναι 55%. Μεταβολίτης είναι η desethylchloroquine. Η απέκκριση είναι ≥50% ως αμετάβλητο φάρμακο στα ούρα, όπου η όξινη ποιότητα των ούρων αυξάνει την απέκκρισή του. Έχει πολύ μεγάλο όγκο κατανομής, καθώς, διαχέεται στον λιπώδη ιστό του σώματος.

  Η συσσώρευση του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση και τύφλωση. Οι κινίνες σχετίζονται με τοξικότητα του αμφιβληστροειδούς, ιδιαίτερα όταν παρέχονται σε υψηλότερες δόσεις για μεγαλύτερους χρόνους.

  Ο λυσοσωματοτροπικός χαρακτήρας της χλωροκίνης πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της ανθελονοσιακής δραστηριότητάς της. Το φάρμακο συμπυκνώνεται στο όξινο κενοτόπιο της τροφής του παρασίτου και παρεμβαίνει στις βασικές διεργασίες.  Μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια, το ελονοσιακό παράσιτο, πρέπει να αποικοδομεί την αιμοσφαιρίνη για να αποκτήσει τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία το παράσιτο χρειάζεται για να κατασκευάσει τη δική του πρωτεΐνη για τον ενεργειακό του μεταβολισμό. Η πέψη διεξάγεται σε ένα κενοτόπιο του παρασιτικού κυττάρου.

  Η αιμοσφαιρίνη αποτελείται από μια πρωτεϊνική μονάδα (αφομοιωμένη από το παράσιτο) και μια μονάδα αίμης (που δεν χρησιμοποιείται από το παράσιτο). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το παράσιτο απελευθερώνει το τοξικό και διαλυτό μόριο αίμης. Το τμήμα αίμης αποτελείται από δακτύλιο πορφυρίνης που ονομάζεται Fe (II) -προτορφορρίνη IX (FP). Για να αποφευχθεί η καταστροφή από αυτό το μόριο, το παράσιτο την βιοκρυσταλλώνει για να σχηματίσει αιμοζοίνη, ένα μη τοξικό μόριο. Η αιμοζοίνη συλλέγεται στο πεπτικό κενό ως αδιάλυτο κρύσταλλο.

  Η χλωροκίνη εισέρχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια με απλή διάχυση, αναστέλλοντας το παράσιτο και τα πεπτικά κενοτόπια. Στη συνέχεια, η χλωροκίνη γίνεται πρωτονιωμένη (σε CQ2 +) και καθώς, το πεπτικό κενοτόπιο είναι γνωστό ότι είναι όξινο (pH 4,7). η χλωροκίνη δεν μπορεί να φύγει με διάχυση. Η χλωροκίνη καλύπτει τα μόρια αιμοζωίνης για την πρόληψη περαιτέρω της βιοκρυστάλλωσης της αίμης, οδηγώντας έτσι σε συσσώρευση αιματίων. Η χλωροκίνη δεσμεύεται στην FP, για να σχηματίσει το σύμπλοκο με τη χλωροκίνη. Αυτό το σύμπλοκο είναι πολύ τοξικό για το κύτταρο και διακόπτει τη λειτουργία της μεμβράνης. Η δράση της τοξικής FP-χλωροκίνης και FP έχει ως αποτέλεσμα τη λύση των κυττάρων και, τελικά, την αυτόματη λύση των παρασιτικών κυττάρων. Τα παράσιτα που δεν σχηματίζουν αιμοζίνη είναι επομένως ανθεκτικά στην χλωροκίνη.

  Υπάρχει αντίσταση στη χλωροκίνη στην ελονοσία από P. falciparum σε όλη την Ανατολική και Δυτική Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική. Τα ανθεκτικά στελέχη του παρασίτου εξουδετερώνουν αποτελεσματικά το φάρμακο μέσω ενός μηχανισμού που απομακρύνει την χλωροκίνη από το πεπτικό κενοτόπιο.  Η βεραπαμίλη, ένας αναστολέας διαύλων Ca2 +, έχει βρεθεί ότι αποκαθιστά τόσο την ικανότητα συγκέντρωσης χλωροκίνης όσο και την ευαισθησία σε αυτό το φάρμακο. Άλλοι παράγοντες που έχουν αποδειχθεί ότι αντιστρέφουν την αντοχή στην χλωροκίνη στην ελονοσία είναι η χλωρφαινιραμίνη, η γεφιτινίμπη, η imatinib, η tariquidar και η zosuquidar. 

  Η χλωροκίνη ως αντιιικό

  Η χλωροκίνη έχει αντιικά αποτελέσματα. Αυξάνει το τελικό ενδοσωματικό και λυσοσωμικό pΗ, με αποτέλεσμα την εξασθενισμένη απελευθέρωση του ιού από το ενδοσωματικό ή το λυσόσωμα, γιατί η απελευθέρωση του ιού απαιτεί χαμηλό pH. Ο ιός είναι επομένως ανίκανος να απελευθερώσει το γενετικό του υλικό στο κύτταρο και να αναπαραχθεί. Η χλωροκίνη, επίσης, φαίνεται να δρα ως ιονοφόρο ψευδαργύρου, που επιτρέπει στον εξωκυτταρικό ψευδάργυρο να εισέλθει στο κύτταρο και να αναστείλει την εξαρτώμενη από ιό RNA πολυμεράση RNA.

  Η χλωροκίνη αναστέλλει την πρόσληψη θειαμίνης και λειτουργεί ειδικά στον μεταφορέα SLC19A3.

  Κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λειτουργεί αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό λεμφοκυττάρων, της φωσφολιπάσης Α2, την παρουσίαση αντιγόνου σε δενδριτικά κύτταρα, την απελευθέρωση ενζύμων από λυσοσώματα, την απελευθέρωση αντιδραστικών ειδών οξυγόνου από μακροφάγα και την παραγωγή IL-1.

  Η χλωροκίνη προέρχεται από φλοιό των φυτών Cinchona στο Περού και το εκχύλισμα (Chinchona officinalis). Η κινίνη απομονώθηκε από το εκχύλισμα  και η χλωροκίνη είναι ένα ανάλογο αυτού, που παρασκευάζεται, όμως, χημικά!

  Η χλωροκίνη παρασκευάζεται σε μορφή δισκίων ως φωσφορικά, θειικά και υδροχλωρικά άλατα. Η χλωροκίνη διανέμεται, συνήθω,ς ως φωσφορικό άλας.

  Η χλωροκίνη, σε διάφορες χημικές μορφές, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και τον έλεγχο της επιφανειακής ανάπτυξης των ανεμώνων και των φυκιών καιγια  πολλές λοιμώξεις από πρωτόζωα σε ενυδρεία (παράσιτο ψαριών Amyloodinium ocellatum).

  chloro 5

  Η χλωροκίνη για τον COVID-19

  Στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού 2019-20, οι Κινέζοι ιατρικοί ερευνητές δήλωσαν ότι η χλωροκίνη φαίνεται ότι έχει "αρκετά ικανοποιητικές ανασταλτικές επιδράσεις" στον ιό SARS-CoV-2. 

  Η χλωροκίνη έχει πολλές παρενέργειες.

  Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, χωρίς, ιατρική καθοδήγηση.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  chloro 2

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Η μυοσίτιδα

  Πορφυρία

  Κυαμισμός

  Ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος

  Σύνδρομο Sjögren

  Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

  Σαρκοείδωση

  Ποια φάρμακα απαγορεύονται στην μυασθένεια;

  Λύσσα

  Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  Ελονοσία

  Νόσος του Whipple

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον κοροναϊό

  Ιός SARS

  Κοροναϊοί

  www.emedi.gr

   

 • Μήπως είναι εξαντλημένα τα επινεφρίδιά σας; Μήπως είναι εξαντλημένα τα επινεφρίδιά σας;

  Για όσους πάσχουν από καταπόνηση των επινεφριδίων ή burn out

   

  Θεραπευτικός Οραματισμός για το burn out

  Όταν τα επινεφρίδιά σας δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις του οργανισμού και λειτουργούν σε χαμηλά επίπεδα.

  Τα επινεφρίδια λειτουργούν σε χαμηλά επίπεδα, όταν νιώθετε υπερβολικά καταβεβλημένοι, όταν νιώθετε χρόνια κόπωση, όταν έχετε γίνει ευερέθιστοι, όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι ή ότι έχετε καεί.

  Τα επινεφρίδια είναι αδένες, έχουν σχήμα πυραμίδας, και βρίσκεται το καθένα, 2 σε αριθμό, καθένα στην κορυφή του κάθε νεφρού.

  adrenal 5

  Τα επινεφρίδια είναι σημαντικά για τη συνολική λειτουργία του σώματος. Παράγουν αδρεναλίνη, την ουσία που μας ξυπνά, μας επιτρέπει να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας και μας δίνει καύσιμα. Τα επινεφρίδια, επίσης, παράγουν κορτιζόνη, τη θεραπευτική ορμόνη που είναι στερεοειδές, η οποία αποκαθιστά τη λειτουργία των εξαντλημένων ιστών. 

  adrenal 2

  adrenal 1

  Νοητική εικονοπλασία για να επαναφέρετε την υγεία των επινεφριδίων σας

  Η Πυραμίδα του Επινεφριδίου

  Κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε τρεις φορές.

  Φανταστείτε ότι μεταφέρετε ένα φως και ότι μπαίνετε στο κορμί σας από όποιο άνοιγμα θέλετε, ακόμη και από τους πόρους του δέρματος.

  Βρείτε το δρόμο που οδηγεί στο ένα επινεφρίδιο.

  Κοιτάξτε το επινεφρίδιο και πείτε του ότι το αγαπάτε και υποσχεθείτε του, ότι δε θα το κακομεταχειριστείτε, πια.

  Μετά χαϊδέψτε το απαλά και δείξτε του ότι το νοιάζεστε.

  Μετά εκπνεύστε τρεις φορές και φανταστείτε τον εαυτό σας στην κορυφή της πυραμίδας του επινεφριδίου.

  Στη συνέχεια κατεβείτε από την άλλη πλευρά του αδένα και ανεβείτε τρέχοντας από την άλλη, για να διεγείρετε τον αδένα και να παράγει τις ουσίες που χρειάζεστε, για να έχει αρμονία το σώμα σας.

  Μετά προσπαθήστε να αισθανθείτε την ορμονική ροή που ξεκινά από τον αδένα και κυλά με τη μορφή του ουράνιου τόξου, γεμάτου χρώματα, σε όλο το σώμα.

  Μετά πηγαίνετε στο άλλο επινεφρίδιο, εκπνεύστε τρεις φορές κι επαναλάβετε την άσκηση.

  Όταν τελειώσετε, ανοίξτε τα μάτια.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα επινεφρίδια

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα επινεφρίδια

  adrenal 4

  Διαβάστε, επίσης,

  Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

  Μπουράντζα

  Διατηρείστε υγιές το βιολογικό σας ρολόι

  Επωφεληθείτε από το στρες

  Το παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο

  Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

  Ψευδάργυρος

  Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

  Να βάζετε δεντρολίβανο στα φαγητά σας

  Πώς το στρες επηρεάζει το σώμα σας

  Η γλυκόριζα

  Αλδοστερόνη

  Νορεπινεφρίνη

  Οι αρνητικές συνέπειες της κορτιζόλης

  Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων

  Ενδοκρινολογικές παθήσεις

  Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

  Χρησιμοποιήστε τη δύναμη που έχετε μέσα σας

  Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη

  Τι να κάνετε αν αισθάνεστε αδυναμία και κόπωση

  Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης στις γυναίκες

  Φυσικοί τρόποι για τόνωση του οργανισμού σας

  Να κοιμάστε 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας

  Μήπως είστε βυθισμένοι;

  Κάντε απεξάρτηση από την εργασία

  Σύνδρoμo Burn Out

  Eπαγγελματική εξουθένωση στο χώρο της υγείας

  www.emedi.gr

   

   

 • Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

  Είναι το σύνδρομο προδιέγερσης της καρδιάς που προκαλεί αρρυθμίες

   

  Το Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White ή σύνδρομο προδιέγερσης ή ανώμαλη κολποκοιλιακή διέγερση χαρακτηρίζεται από βραχύ διάστημα PR, διατεταμένο σύμπλεγμα QRS, με ένα κύμα δέλτα και προκαλεί παροξυσμική ταχυκαρδία ή κολπική μαρμαρυγή.

  Η πορεία είναι διαλείπουσα. 

  Τα συμπτώματα είναι: ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός παλμός, αίσθημα παλμών, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, απώλεια συνείδησης. 

  Οι επιπλοκές είναι: καρδιομυοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.

  Η διάγνωση γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα που παρουσιάζει ένα μικρό διάστημα PR και το δέλτα κύμα.

  Θεραπεία: Παρατηρητική αναμονή, φάρμακα, ablation με ραδιοσυχνότητες

  Πρόγνωση: Χωρίς συμπτώματα 0,5% (παιδιά), 0,1% (ενήλικες) κίνδυνος θανάτου ετησίως 

  Η επίπτωση είναι 0,2%.

  Το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPWS) είναι μια διαταραχή λόγω ενός ειδικού τύπου προβλήματος στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Περίπου το 40% των ατόμων με ηλεκτρικό πρόβλημα δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι ο υπερβολικά γρήγορος καρδιακός παλμός, το αίσθημα παλμών, η δύσπνοια, η ζάλη, ή η συγκοπή. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί καρδιακή ανακοπή. Ο πιο συνηθισμένος τύπος ακανόνιστου καρδιακού παλμού που εμφανίζεται είναι γνωστός ως παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

  Η αιτία του WPW είναι συνήθως άγνωστη. Ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων οφείλεται σε μια μετάλλαξη του γονιδίου PRKAG2 που μπορεί να κληρονομείται από τους γονείς ενός ατόμου με αυτόνομα κυρίαρχο τρόπο. Ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει μια βοηθητική οδό ηλεκτρικής αγωγής μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών. Συνδέεται με άλλες παθήσεις όπως η ανωμαλία του Ebstein και η υποκαλιαιμαμική περιοδική παράλυση. Η διάγνωση γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), όταν εμφανίζει ένα μικρό διάστημα PR και ένα κύμα δέλτα. Είναι ένας τύπος συνδρόμων προδιέγερσης. Υπάρχει ένα παραπληρωματικό κολποκοιλιακό δεμάτιο που μεταδίδει με κυκλική κίνηση επί κολποκοιλιακής ταχυκαρδίας, από επανείσοδο.

  Το σύνδρομο WPW αντιμετωπίζεται είτε με φάρμακα είτε με αφαίρεση του δεματίου με καθετήρα με ραδιοσυχνότητες. Ο κίνδυνος θανάτου σε άτομα χωρίς συμπτώματα είναι περίπου 0,5% ετησίως σε παιδιά και 0,1% ετησίως σε ενήλικες. Στα άτομα χωρίς συμπτώματα η συνεχής παρατήρηση μπορεί να είναι λογική. Σε εκείνους με WPW που έχουν κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καρδιοανάταξη ή το φάρμακο προκαϊναμίδη ή κινιδίνη. 

  wolff 3

  Σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου Wolff-Parkinson-White 

  Τα άτομα με WPW είναι συνήθως ασυμπτωματικά όταν δεν έχουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αίσθημα παλμών, ζάλη, δύσπνοια ή σπάνια συγκοπή (λιποθυμία) κατά τη διάρκεια επεισοδίων υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Το αποκαλυπτικό "δέλτα κύμα" μπορεί, μερικές φορές, να παρατηρηθεί στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

  Παθοφυσιολογία του συνδρόμου Wolff-Parkinson-White 

  Εκτός από τη φυσιολογική οδό του κολποκοιλιακού κόμβου και του συστήματος αγωγής του His-Purkinje, στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White υπάρχει μια παρακαμπτήρια οδός, το δεμάτιο του Kent, που συνδέει το κολπικό και το κοιλιακό μυοκάρδιο. Η κάθοδος του ερεθίσματος στις κοιλίες από το δεμάτιο του Kent έχει σαν αποτέλεσμα:

  -Να μην συμβαίνει η φυσιολογική καθυστέρηση της αγωγής του στον κολποκοιλιακό κόμβο και

  -Η έναρξη της εκπολώσεως του κοιλιακού μυοκαρδίου να μη γίνεται μέσω του συστήματος  του His-Purkinje, αλλά ανώμαλα μέσω του μυϊκού ιστού.

  Έτσι στο κλασσικό σύνδρομο Wolff-Parkinson-White το ΗΚΓφημα δείχνει:

  -Βράχυνση του διαστήματος PR < 0,11 sec

  -Κύμα Δ, δηλαδή πάχυνση του αρχικού τμήματος του R ή S ή QS λόγω της βραδείας εξαπλώσεως του ερεθίσματος στα πρώτα τμήματα του κοιλιακού μυοκαρδίου. Μέχρις ότου διεγερθούν σιγά σιγά αυτά τα πρώτα τμήματα, το ερέθισμα που έρχεται φυσιολογικά δια του κολποκοιλιακού κόμβου και του συστήματος αγωγής του His-Purkinje προφθάνει και διεγείρει νομότυπα το υπόλοιπο μυοκάρδιο των κοιλιών και γι΄αυτό το λόγο τα τελικά τμήματα του QRS, συνήθως, έχουν φυσιολογική μορφολογία. Το σύμπλεγμα QRS μοιάζει με συστολή εκ συγχωνεύσεως. Το κύμα Δ μπορεί να μην είναι εμφανές σε όλες τις απαγωγές.

  -Διεύρυνση του συμπλέγματος  QRS  0,11 sec. Η διεύρυνση είναι ανάλογη με τη βράχυνση του διαστήματος PR, έτσι ώστε η διάρκεια του διαστήματος PJ (J, όριο μεταξύ του τέλος QRS κι ενάρξεως ST), να παραμένει σταθερή και οπωσδήποτε κάτω από 0,26 sec.

  -Δευτεροπαθείς διαταραχές της αναπόλωσης  με πτώση του ST και αρνητικοποίηση του Τ, στις απαγωγές που επικρατεί το R.

  wolff 5

  Εάν ένα άτομο με WPW εμφανίσει επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, το ΗΚΓ εμφανίζει ταχεία πολυμορφική ευρεία σύνθετη ταχυκαρδία (χωρίς torsades de pointes). Αυτός ο συνδυασμός κολπικής μαρμαρυγής και WPW θεωρείται επικίνδυνος και τα περισσότερα αντιαρρυθμικά φάρμακα αντενδείκνυνται.

  Όταν ένα άτομο είναι σε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό, τα χαρακτηριστικά ECG του WPW είναι ένα σύντομο διάστημα PR (λιγότερο από 120 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε διάρκεια), ένα διευρυμένο σύμπλεγμα QRS (μεγαλύτερο από 120 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε διάρκεια) με ανατομή του συμπλέγματος QRS και δευτερογενή επαναπόλωση μεταβολές (αντανακλάται στις μεταβολές του κυματισμού ST-Τ).

  Wolff-Parkinson-White τύπου Α

  Ο τύπος Α χαρακτηρίζεται από υψηλό έπαρμα R στις δεξιές προκάρδιες απαγωγές και συγχέεται με αποκλεισμό δεξιού σκέλους και εμφανίζεται όταν το δεμάτιο Kent συνδέει τον αριστερό κόλπο με την αριστερή κοιλία. Είναι συνηθέστερος και συγγενής και μπορεί να εμφανισθεί μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

  Wolff-Parkinson-White τύπου B

  Ο τύπος Β χαρακτηρίζεται από κοιλιακό σύμπλεγμα QS στις δεξιές προκάρδιες απαγωγές και μοιάζει με εικόνα αποκλεισμού του αριστερού σκέλους. Εμφανίζεται όταν το δεμάτιο του Kent συνδέει το δεξιό κόλπο με τη δεξιά κοιλία και αν υπάρχει συγγενής κυανωτική καρδιοπάθεια υπάρχει νόσος Ebstein.

  Το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White συνδέεται μερικές φορές με την κληρονομική οπτική νευροπάθεια του Leber, μια μορφή μιτοχονδριακής νόσου. 

  Διαστρωμάτωση κινδύνου σε σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

  Η θεραπεία βασίζεται στη στρωματοποίηση κινδύνου του ατόμου, η οποία πραγματοποιείται για να προσδιοριστεί ποια άτομα με WPW κινδυνεύουν από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Το ιατρικό ιστορικό μπορεί συχνά να δείχνει προηγούμενα επεισόδια ανεξήγητης συγκοπής (λιποθυμία) ή, συχνότερα, αίσθημα παλμών. Αυτά μπορεί να οφείλονταν σε προηγούμενα επεισόδια ταχυκαρδίας που σχετίζονται με το έκτοπο δεμάτιο.

  Εάν τα κύματα δέλτα ενός ατόμου εξαφανιστούν με αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό, θεωρείται ότι υπάρχει μικρότερος κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια του κύματος δέλτα δείχνει ότι το μονοπάτι δεν μπορεί να διεξάγει ηλεκτρικούς παλμούς σε υψηλό ρυθμό (στην πρόσθια κατεύθυνση). Αυτά τα άτομα τυπικά δεν έχουν γρήγορη αγωγιμότητα κάτω από το έκτοπο δεμάτιο κατά τη διάρκεια επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής.

  Η στρωματοποίηση του κινδύνου επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω προγραμματισμένης ηλεκτρικής διέγερσης στο εργαστήριο καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας. Πρόκειται για μια επεμβατική αλλά γενικά χαμηλού κινδύνου διαδικασία κατά την οποία οι κόλποι διεγείρονται για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ταχυκαρδία. Εάν μπορεί να ενεργοποιηθεί μια ταχυκαρδία που εμπλέκει το βοηθητικό μονοπάτι, ο καρδιολόγος μπορεί στη συνέχεια να αξιολογήσει πόσο γρήγορα μπορεί να πραγματοποιήσει τη διέγερση του έκτοπου μονοπατιού. Όσο ταχύτερα μπορεί να τη διεγείρει, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να προκληθεί θανατηφόρος ταχυκαρδία.

  Χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου που μπορεί να είναι παρόντα κατά τη διάρκεια της ηλεκτροφυσιολογικής διάγνωσης περιλαμβάνουν μια αποτελεσματική περίοδο ανθεκτικότητας του βοηθητικού μονοπατιού μικρότερη από 250 ms, πολλαπλές διαδρομές, θέση διάβασης της οδού και επαγωγικότητα υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας (AVRT, κολπική μαρμαρυγή). Τα άτομα με οποιοδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου θεωρούνται γενικά με αυξημένο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο ή συμπτωματική ταχυκαρδία και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με ambliation.

  Αίτια του συνδρόμου Wolff-Parkinson-White και κλινική σημασία

  Το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White απαντά σε άτομα χωρίς έκδηλη ανωμαλία από το καρδιοαγγειακό σύστημα. Όμως, μπορεί να παρατηρηθεί και σε άτομα που πάσχουν από πρόπτωση μιτροειδούς, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, υπερθυρεοειδισμό ή νόσο Ebstein. Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας και να μεταδίδεται κληρονομικώς. Σε ποσοσστό 40-80% εμφανίζονται έκτοπες ταχυκαρδίες που επιβαρύνουν την πρόγνωση.

  Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, μαρμαρυγή, πτερυγισμό των κόλπων. Σπανίως, μπορεί να προκληθεί κοιλιακή ταχυκαρδία και κοιλιακή μαρμαρυγή.

  wolff 4

  Θεραπευτική αγωγή του συνδρόμου Wolff-Parkinson-White

  -Χειρισμοί διέγερσης του παρασυμπαθητικού

  -Τα άτομα με WPW που βιώνουν ταχυκαρδία μπορούν να χρειαστούν συγχρονισμένη ηλεκτρική καρδιοανάταξη εάν επιδείξουν σοβαρά σημεία ή συμπτώματα (π.χ. χαμηλή αρτηριακή πίεση ή λήθαργο με αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση). Εάν είναι σχετικά σταθερά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φάρμακο.

  -Φάρμακα

  Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή και ταχεία κοιλιακή απόκριση συχνά αντιμετωπίζονται με αμιοδαρόνη ή προκαϊναμίδη ή κινιδίνη  για να σταθεροποιήσουν τον καρδιακό τους ρυθμό. Η προκαϊναμίδη και η καρδιομετατροπή είναι τώρα αποδεκτές θεραπείες για τη μετατροπή της ταχυκαρδίας σε  WPW. 

  -Οι αποκλειστές κολποκοιλιακού κόμβου πρέπει να αποφεύγονται στην κολπική μαρμαρυγή και στο κολπικό πτερυγισμό με WPW (αδενοσίνη, διλτιαζέμη, βεραπαμίλη, άλλους αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και β-αναστολείς). Μπορούν να επιδεινώσουν το σύνδρομο εμποδίζοντας την φυσιολογική ηλεκτρική οδό της καρδιάς (ευνοώντας έτσι την αγωγιμότητα  1: 1 στην κοιλία μέσω της οδού προδιέγερσης, ενδεχομένως οδηγώντας σε ασταθείς κοιλιακές αρρυθμίες).

  -Καρδιοανάταξη

  -Ηλεκτρική βηματοδότηση

  -Abliation ή χειρουργική καταστροφή του δεματίου

  Η οριστική θεραπεία του WPW είναι η καταστροφή της μη φυσιολογικής ηλεκτρικής οδού μέσω  καθετήρα με ραδιοσυχνότητες. Αυτή η διαδικασία εκτελείται από καρδιολόγος ηλεκτροφυσιολόγους. Όταν εκτελείται από έμπειρο ηλεκτροφυσιολόγο, η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας, έως και 95%. Τα ποσοστά υποτροπής είναι συνήθως λιγότερο από 5% μετά από μια επιτυχή κατάλυση. Η μόνη επιφύλαξη είναι ότι τα άτομα με υποκείμενη ανωμαλία του Ebstein μπορούν να αναπτύξουν επιπλέον βοηθητικά μονοπάτια κατά την εξέλιξη της νόσου τους.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τo σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για για τo σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

  wolff 6

  Διαβάστε, επίσης,

  Νόσος Ebstein

  Αν έχετε συχνά ταχυκαρδία

  Πτερυγισμός των κόλπων

  Κολπική μαρμαρυγή

  Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη καρδιάς

  www.emedi.gr

   

   

 • Βελτιώστε την υγεία της καρδιάς σας Βελτιώστε την υγεία της καρδιάς σας

  Διατηρήστε υγιές το σώμα σας, για να έχετε υγιή καρδιά

  Κάθε στιγμή της ημέρας, η καρδιά στέλνει αίμα σε όλο το σώμα.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος γυναικών και ανδρών.

  Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα τώρα για να μειώσετε τον κίνδυνο...

  Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και περίπου 6 στους 10 θα έχουν ένα σοβαρό επεισόδιο καρδιακής νόσου.

  Η καρδιακή νόσος αναπτύσσεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά στενεύουν από αθηρωματικές πλάκες και η ροή του αίματος προς την καρδιά μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φτάνουν στην καρδιά τόσο εύκολα.

  Τελικά, μια περιοχή της πλάκας μπορεί να αποκολληθεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβου αίματος στην επιφάνεια της πλάκας. Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να εμποδίσει το αίμα να ρέει προς στην καρδιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

  Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν ένα αγγείο που τροφοδοτεί την καρδιά στενεύει και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο, πράγμα που οδηγεί στο θάνατο του καρδιακού μυός.

  Οι τρεις κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι: το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια, αλλά και κάποια γονίδια.

  Η πρώιμη καρδιακή νόσος μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές.

  Πρέπει να γίνεται έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ηλεκτροκαρδιογράφημα, που δείχνει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά και αν υπάρχουν σημεία προηγούμενης καρδιακής προσβολής, υπέρηχος καρδιάς που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την ανίχνευση προβλημάτων και δείχνει το μέγεθος, το σχήμα και τις δομές της καρδιάς και μετράει τη ροή του αίματος μέσα σε αυτή.

  Αν και οι πρώιμες καρδιακές παθήσεις μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, οι προχωρημένες καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πίεση στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή κόπωση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ζάλη ή σύγχυση. 

  Κάντε υγιεινές επιλογές στη ζωή σας

  Το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε όλοι για να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή είναι να διατηρούμε το σώμα μας υγιές, με το κάνουμε μια υγιεινή διατροφή, να έχουμε μια καλή σωματική δραστηριότητα, να διατηρούμε ένα άπαχο σωματικό βάρος και να αποφεύγουμε το κάπνισμα και την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Το ήμισυ της διατροφής μας πρέπει να αποτελείται φρούτα και λαχανικά. Περίπου το ένα τέταρτο πρέπει να είναι τρόφιμα ολικής αλέσεως και άλλο ένα τέταρτο θα πρέπει να είναι  πρωτεΐνη, όπως κρέας ή θαλασσινά. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να ακολουθήσετε τη δίαιτα DASH (Διαιτητική προσέγγιση για τη διακοπή της υπέρτασης). Αυτή η δίαιτα δίνει έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως και στα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Να τρώτε τρόφιμα που έχουν ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Το επεξεργασμένο αλάτι συμβάλλει σημαντικά στην υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

  Διαβάστε, επίσης,

  H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης

  Ο διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις και καρδιακή προσβολή. Η ύπαρξη διαβήτη υποδηλώνει καρδιακή νόσο. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη είναι μέσω της διατροφής και της σωματικής άσκησης. Πολύ μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής  μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη πολύ περισσότερο από τη φαρμακευτική αγωγή.

  Για μερικούς ανθρώπους, η καρδιακή προσβολή είναι το πρώτο σημείο της καρδιακής νόσου. Ο πόνος ή το σφίξιμο στο στήθος ή το άνω μέρος του σώματος, ο κρύος ιδρώτας ή η δύσπνοια είναι όλα ενδείξεις καρδιακής προσβολής.

  Εάν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε, αμέσως, ιατρική βοήθεια. Το να ενεργήσετε γρήγορα μπορεί να σώσει τη ζωή σας και να αποτραπούν οι μόνιμες βλάβες. Μασήστε και μια ασπιρίνη.

  Οι καρδιακές παθήσεις και οι καρδιακές προσβολές είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή ανακοπή, κατά την οποία η καρδιά ξαφνικά σταματάει να χτυπάει. Το αίμα σταματά να ρέει στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγα λεπτά, η καρδιακή ανακοπή μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

  Οι καρδιακές παθήσεις και οι καρδιακές προσβολές μπορούν, επίσης, να εμποδίζει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας να λειτουργεί σωστά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή αρρυθμία. Η καρδιά σας μπορεί να κτυπά πάρα πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή με ακανόνιστο ρυθμό. Μια επικίνδυνη αρρυθμία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

  Οι καρδιακές παθήσεις και οι αρρυθμίες μπορούν να αντιμετωπιστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.

  Να είστε καλοί με την καρδιά σας. Μην τη θεωρείτε δεδομένη. 

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Η κάνναβη φάρμακο για το εγκεφαλικό και την καρδιακή προσβολή

  Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

  Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

  Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

  Πρόληψη εμφράγματος

  Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

  Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

  Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

  Οι βιταμίνες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

  Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

  Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

  Νόσος των Καρωτίδων

  Νέα απεικονιστική μέθοδος για τις αρτηρίες

  Υπάρχει κληρονομικότητα και στο εγκεφαλικό

  Φλεβοκομβική ανακοπή

  Κολπική μαρμαρυγή σε ηλικιωμένους

  Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Ποιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή Ποιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή

  Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής σώζει ζωές

  Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής ή εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής είναι μια εμφυτεύσιμη συσκευή που ανιχνεύει με αυτόματο τρόπο πότε ο καρδιακός ρυθμός δεν είναι φυσιολογικός και παρέχει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός ρυθμός.

  Ένας εμφυτεύσιμος καρδιακός απινιδωτής (ICD-Implantable Cardioverter Defibrillator) είναι μια μικρή συσκευή με μπαταρία που μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να επιβιώσουν από μια καρδιακή ανακοπή όταν έχουν κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, λόγω κοιλιακής μαρμαρυγής και κοιλιακής ταχυκαρδίας. 

  Εμφυτεύσιμο απινιδωτή τοποθετούν όσοι έχουν διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, δηλαδή αρρυθμίες. Ο απινιδωτής έχει την ικανότητα να κάνει την κατάλληλη θεραπεία και να αποκαθιστά αυτόματα το φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς σας.

  Άλλες θεραπείες για τις αρρυθμίες είναι η χειρουργική επέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή.

  Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής παρέχει την καλύτερη ασφάλεια, όμως, όταν υπάρχει σοβαρή αρρυθμία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή.

  Όταν ανιχνεύει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αρρυθμία, ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής:

  Κάνει ανάταξη: Δίνοντας ένα σοκ σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του καρδιακού κύκλου για να προσπαθήσει να μετατρέψει την αρρυθμία σε ένα κανονικό φλεβοκομβικό ρυθμό.
  Κάνει απινίδωση: Σε μια μεγάλη μάζα του καρδιακού μυός κάνει αποπόλωση, και επαναφέρει τα κύτταρα στον φλεβοκομβικός ρυθμός. 
  Κάνει βηματοδότηση: Μια σειρά από σύντομες εκρήξεις της ηλεκτρικής ενέργειας δίνονται ταυτόχρονα με το κτύπο της καρδιάς για να επιβραδύνουν τον ρυθμό.

  Η καρδιά έχει σα σκοπό να διατηρεί τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, προσφέροντας στα κύτταρα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και αποκομίζοντας τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τις καύσεις.

  Το καρδιοαγγειακό σύστημα αποτελείται από τη συστηματική και την πνευμονική κυκλοφορία. Το αίμα εξωθείται από την αριστερή κοιλία και μεταφέρεται στη συστηματική κυκλοφορία, δηλαδή στην αορτή, στις αρτηρίες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, στα αρτηρίδια και στα τριχοειδή για την άρδευση των ιστών και επιστρέφει μέσω των μικρών και μεγάλων φλεβών στον δεξιό κόλπο και στην δεξιά κοιλία. Το αίμα που εξωθείται από τη δεξιά κοιλία προωθείται μέσω της πνευμονικής κυκλοφορίας, δηλαδή μέσω της πνευμονικής αρτηρίας, των πνευμονικών τριχοειδών και των πνευμονικών φλεβών στον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία.

  Η καρδιά είναι μια αντλία, η οποία αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες και τέσσερις ενδοκαρδιακές βαλβίδες.

  -Δεξιός κόλπος: Ο δεξιός κόλπος δέχεται μη οξυγονωμένο αίμα από την άνω και κάτω κοίλη φλέβα και από τον στεφανιαίο κόλπο. Στη συστολή προωθεί αίμα, μέσω της τριγλώχινος βαλβίδας, στη δεξιά κοιλία.

  -Αριστερός κόλπος: Ο αριστερός κόλπος δέχεται οξυγονωμένο αίμα από τις πνευμονικές φλέβες και το προωθεί, μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας, στην αριστερή κοιλία.

  -Δεξιά κοιλία: Η δεξιά κοιλία εξωθεί αίμα στην πνευμονική κυκλοφορία, μέσω της πνευμονικής βαλβίδας και στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί.

  -Αριστερή κοιλία: Η αριστερή κοιλία εξωθεί αίμα, μέσω της αορτικής βαλβίδας, στη συστηματική κυκλοφορία και σε όλο το σώμα για να προσφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

  Το μέγεθος της καρδιάς είναι στο μέγεθος μιας γροθιάς και ζυγίζει 300 γραμμάρια. Χτυπάει 100.000 φορές την ημέρα, και είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία 8.000 λίτρων στα 19.000 χιλιόμετρα του κυκλοφορικού συστήματος.

  Οι συσπάσεις της καρδιάς είναι υπεύθυνες για τον σφυγμό μας που ψηλαφούμε στην εσωτερική πλευρά του καρπού μας.

  Ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς είναι φλεβοκομβικός και κάθε δευτερόλεπτο, μια ηλεκτρική διέγερση εξαπλώνεται στους κόλπους, οι οποίοι αδειάζουν το αίμα μέσα στις κοιλίες. Η ηλεκτρική διέγερση περνά από την δίοδο του κολποκοιλιακού κόμβου προς τις κοιλίες, οι οποίες συστέλλονται διαδοχικά μετά τους κόλπους.

  Οι αρρυθμίες της καρδιάς:

  -Βραδυκαρδίες

  Ο βραδύς καρδιακός ρυθμός είναι φυσιολογικός κατά την ανάπαυση και τον ύπνο και σε όσους είναι γυμνασμένοι.

  Όμως, ένας πολύ βραδύς καρδιακός ρυθμός ή ένα σταμάτημα μεταξύ δύο καρδιακών χτύπων μπορεί να προκαλέσει ζάλη, κόπωση και απώλεια των αισθήσεων.

  Τα αίτια της βραδυκαρδίας είναι ότι ο φλεβόκομβος χτυπά πολύ αργά ή ότι η ηλεκτρική ώση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί καλά από τους κόλπους στις κοιλίες, μέσω του κολποκοιλιακού κόμβου.

  Οι βραδυκαρδίες θεραπεύονται με την τοποθέτηση βηματοδότη.

  -Ταχυκαρδίες

  Στις ταχυκαρδίες η καρδιά χτυπά ταχύτερα από το φυσιολογικό σαν φυσιολογική αντίδραση στη σωματική άσκηση, το στρες, την ασθένεια και τον πυρετό. Όμως, μπορεί να συμβεί ταχεία και χαοτική ηλεκτρική δραστηριότητα των κόλπων, όπως στην κολπική μαρμαρυγή. Στην κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να αντληθεί αίμα από τους κόλπους και οι κοιλίες εργάζονται με πολύ ταχύ ρυθμό και ο ασθενής έχει αίσθημα παλμών, ζάλη, δύσπνοια και απώλεια αισθήσεων. Η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

  Η κοιλιακή ταχυκαρδία είναι ο ταχύς, τακτικός ρυθμός των κοιλιών της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει ζάλη και απώλεια των αισθήσεων. Προσοχή!!! Μπορεί η κοιλιακή ταχυκαρδία να γίνει κοιλιακή μαρμαρυγή που είναι επικίνδυνη για τη ζωή.

  Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι η ταχεία και χαοτική ηλεκτρική δραστηριότητα των κοιλιών, που προκαλείται από ουλές στην καρδιά από προηγούμενη καρδιακή προσβολή και το αίμα δεν μπορεί να αντληθεί και ο ασθενής καταρρέει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

  Για την θεραπεία της κοιλιακής ταχυκαρδίας και κοιλιακής μαρμαρυγής είναι κατάλληλος ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής.


  Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής

  Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι μία συσκευή που μπορεί να αναγνωρίζει την κοιλιακή ταχυκαρδία και μαρμαρυγή και να τις θεραπεύει, αποκαθιστώντας το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

  Το σύστημα του εμφυτεύσιμου απινιδωτή αποτελείται από την γεννήτρια και τα ηλεκτρόδια.

  -Γεννήτρια

  Η γεννήτρια παλμών είναι ένα κλειστό μεταλλικό κουτί από τιτάνιο που επειδή είναι αδρανές μέταλλο δεν απορρίπτεται από τον οργανισμό, που περιέχει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του απινιδωτή και περιέχει την μπαταρία και τους πυκνωτές που δίνουν την αναγκαία ισχύ για την παροχή θεραπειών στην καρδιά. Με τα εξαρτήματα της γεννήτριας γίνεται η αναγνώριση του καρδιακού ρυθμού, αποθηκεύονται οι πληροφορίες και γίνεται επικοινωνία με τον καρδιολόγο, μέσω του προγραμματιστή. Η γεννήτρια εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, στο θώρακα αριστερά, κάτω από την κλείδα.

  -Ηλεκτρόδια

  Η γεννήτρια συνδέεται με την καρδιά μέσω ενός καλωδίου που τοποθετείται στην δεξιά κοιλία ί στο δεξιό κόλπο και στην δεξιά κοιλία (απινιδωτής 2 κοιλοτήτων). Έτσι, ο απινιδωτής διεγείρει και τον κόλπο όταν η καρδιά χτυπά πολύ αργά και διακρίνει τις αρρυθμίες των κόλπων από τις αρρυθμίες των κοιλιών. Άλλοι πάλι απινιδωτές έχουν και τρίτο καλώδιο που τοποθετείται μέσα από μια φλέβα της καρδιάς στην επιφάνεια της αριστερής κοιλίας για να βοηθήσουν τον καλύτερο συντονισμό της μηχανικής λειτουργίας της καρδιάς με την αμφικοιλιακή βηματοδότηση.

  Τα καλώδια τοποθετούνται μέσω των φλεβών και οι ασθενείς δεν τα αισθάνονται αφού δεν υπάρχουν νεύρα.

  -Προγραμματιστής.

  Είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που επικοινωνεί με τον απινιδωτή με μια ράβδο ή οποία υπάρχει πάνω στο δέρμα, μπροστά από τον απινιδωτή. Με τη ράβδο αυτή συλλέγονται οι πληροφορίες και προγραμματίζονται οι θεραπείες από τον καρδιολόγο.


  Οι θεραπείες του εμφυτεύσιμου απινιδωτή

  -Κοιλιακή μαρμαρυγή

  Στην κοιλιακή μαρμαρυγή γίνεται απινίδωση με παροχή μιας ηλεκτρικής εκκένωσης ή ηλεκτροσόκ, για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς. Όταν ανιχνευθεί πολύ ταχύς κοιλιακός ρυθμός, φορτίζονται οι πυκνωτές του απινιδωτή και παρέχεται ηλεκτρική εκκένωση απευθείας στην καρδιά με χαμηλή ισχύ (1/10 της εξωτερικής ισχύος). Ο χρόνος που απαιτείατι από την αρχή της κοιλιακής μαρμαρυγής μέχρι τη χορήγηση της ηλεκτρικής εκκένωσης είναι, μόλις 10 δευτερόλεπτα.

  -Κοιλιακή ταχυκαρδία

  Σε κανονικό και ταχύ ρυθμό η κοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί να σταματήσει με εκκένωση του απινιδωτή χαμηλότερης ενέργειας με καρδιομετατροπή ή με βραχεία ριπή ώσεων όταν υπάρχει βηματοδότης ή πλήρους ισχύος εκκενώσεις του απινιδωτή.

  -Βραδυκαρδία

  Οι απινιδωτές μπορεί να λειτουργήσουν και ως βηματοδότες και εκπέμπουν ηλεκτρικές ώσεις όταν μειωθούν οι σφυγμοί της καρδιάς κάτω από ένα όριο που έχει ρυθμιστεί. Οι ώσεις αυτές είναι κολπικές ή κοιλιακές, ανάλογα με το πρόβλημα που έχει η καρδιά.


  Η εμφύτευση του απινιδωτή

  Η εμφύτευση του απινιδωτή γίνεται με τοπική αναισθησία. Γίνεται καλή αντισηψία, χορηγείται το τοπικό αναισθητικό, γίνεται τομή στο δέμα του θώρακα, αριστερά, αμέσως κάτω από την κλείδα και κατασκευάζεται ένας θύλακας για την γεννήτρια. Τα ηλεκτρόδια, στη συνέχεια περνούν μέσα από την φλέβα κάτω από την κλείδα και τοποθετούνται μέσα στις κοιλότητες της καρδιάς και γίνεται έλεγχος με ακτινοσκόπηση.

  Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με την γεννήτρια που τοποθετείται στον θύλακα και γίνεται δοκιμή απινίδωσης, με πρόκληση κοιλιακής μαρμαρυγής από την συσκευή. Σε αυτή την φάση ο ασθενής παίρνει νάρκωση, γιατί η διαδικασία είναι επώδυνη. Μετά τη δοκιμή ο θύλακας και η τομή του δέρματος κλείνονται με ράμματα.

  Την πρώτη ημέρα μετά την εμφύτευση ο ασθενής παραμένει κατακεκλιμένος και προσέχει να μην κλείνει το χέρι στην πλευρά που έχει τοποθετεί ο απινιδωτής, για να κολλήσουν στη θέση τους τα καλώδια. Μετά από μια ημέρα γίνεται κινητοποίηση και το χέρι μπορεί να μετακινηθεί μέχρι την ορθή γωνία με πλήρη έκταση και πρόταση. Προσοχή δεν γίνεται ανάταση. Η νοσηλεία διαρκεί μια ημέρα και πριν φύγει ο ασθενής γίνεται αλλαγή του  τραύματος και η τελική ρύθμιση της συσκευής. Οι κινήσεις του χεριού γίνονται ελεύθερα μετά από τρεις εβδομάδες. Τα ράμματα που τοποθετούνται είναι απορροφήσιμα. Θα χρειαστεί για μερικές ημέρες ο ασθενής να πάρει αναλγητικά και αντιβιοτικά, να κάνει αλλαγές τραύματος και σε μια εβδομάδα μπορεί να κάνει μπάνιο και να αφαιρέσει το επίδεσμο.

  Οι επιπλοκές είναι η επιμόλυνση με κοκκίνισμα της περιοχής και οίδημα κάτω από το τραύμα, πυρετό, έκκριση υγρών, οίδημα του χεριού τους πρώτους μήνες μετά την εμφύτευση και το μελάνιασμα γύρω από την περιοχή της συσκευής που απορροφάται σε 3 εβδομάδες. Επίσης, μπορεί να συμβεί αντίδραση σε κάποιο φάρμακο κατά την επέμβαση, απώλεια αίματος, βλάβη σε αιμοφόρο αγγείο, βλάβη στο καρδιακό τοίχωμα, δυσφορία, πόνος στην περιοχή του απινιδωτή, κούραση, ζαλάδα, αίσθημα λιποθυμίας και σπάνια ανακοπή. Μερικές φορές ο απινιδωτής μπορεί μια αρρυθμία να μην την τερματίσει ή να την επιδεινώσει. Σε τακτικές ηλεκτρικές εκκενώσεις να ενημερώνετε τον γιατρό σας.

  Θα πρέπει ο ασθενής να έχει την κάρτα-ταυτότητα με τα στοιχεία του και τα στοιχεία του απινιδωτή κάθε φορά που επισκέπτεται έναν γιατρό. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος του απινιδωτή γίνεται ξανά μετά 3 μήνες και μετά ανά 6 μήνες. Γίνεται χρήση του προγραμματιστή που επικοινωνεί με τον απινιδωτή, για να γίνει έλεγχος των ηλεκτροδίων, της μπαταρίας και της ετοιμότητας του απινιδωτή. Ο ασθενής κατά τον έλεγχο μπορεί να νιώσει ζάλη, ταχυκαρδία, αίσθημα λιποθυμίας ή σοκ από τον απινιδωτή.

  Οι μπαταρίες του απινιδωτή αλλάζουν μετά από αρκετά χρόνια, με μια διαδικασία παρόμοια, αλλά απλούστερη της αρχικής. Αφαιρείται η παλιά γεννήτρια, γίνεται έλεγχος των ηλεκτροδίων και αν απαιτείται γίνεται και αντικατάσταση αυτών και τοποθετείται η νέα γεννήτρια και γίνεται σύνδεση.

  Όταν χτυπάει ο απινιδωτής χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής δεν χρειάζεται να ανησυχήσει, αλλά καλό είναι να γνωρίζει τη χαμηλότερη συχνότητα στην οποία έχει ρυθμιστεί ο απινιδωτής.

  Ακόμη οι ηλεκτρικές συσκευές υψηλής τάσης, οι ισχυροί μαγνήτες, τα ηλεκτρομαγνητικά πηνία και οι ραδιοπομποί πρέπει να αποφεύγονται.

  Κινητό τηλέφωνο οι άλλοι μπορούν χρησιμοποιούν σε απόσταση 15 εκατοστά και ο ίδιος ο ασθενής από την άλλη πλευρά (τη δεξιά) και το κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να τοποθετείται στην τσέπη πάνω από τον απινιδωτή.

  Η άσκηση επιτρέπεται. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή (καράτε, πάλη, ποδόσφαιρο, πυγμαχία κ.ά), γιατί μπορεί να τραυματιστούν οι ιστοί πάνω από τον απινιδωτή, οι καταδύσεις σε μεγάλο βάθος και το κυνήγι, αν βάζει ο ασθενής την κάννη στην πλευρά της συσκευής.

  Μπορεί ένας ασθενής να οδηγεί, αλλά πρέπει να θυμάται πως μπορεί να νιώσει ζάλη και να προκληθεί απώλεια των αισθήσεων κι έτσι κάποιο ατύχημα.

  Τα ταξίδια επιτρέπονται αλλά ο ασθενής πρέπει να έχει μαζί του την κάρτα του απινιδωτή. Οι αψίδες και οι φορητές συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στα αεροδρόμια θα πρέπει να αποφεύγονται, γι΄αυτό ο ασθενής πρέπει να έχει μαζί του την κάρτα του απινιδωτή και να ζητά σωματική εξέταση.

  Τα αντικείμενα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν όσοι έχουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή:

  -Ηλεκτροσυγκολλητές αψίδας και αντίστασης

  -Ισχυροί ραδιοπομποί

  -Μεγάφωνα υψηλής ισχύος

  -Κινητήρες και ενισχυτές υψηλής ισχύος

  -Ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια (αψίδες και φορητοί)

  -Ηλεκτρικός καυτηριασμός με ηλεκτρική διαθερμία

  -Συσκευές μαγνητικού συντονισμού MRI

  -Ακτινοθεραπεία κοντά στον απινιδωτή

  -Λιθοτριψία κοντά στον απινιδωτή

  -Κρουστικά κύματα κοντά στον απινιδωτή (διάλυση λίθων, μεγένθυνση πέους) κοντά στον απινιδωτή

  -Ηλεκτρική νευρική διέγερση

  -Διαθερμίες που διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στη φυσιοθεραπεία

  Τα κοινά είδη οικιακής χρήσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι συσκευές κουζίνας, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι στεγνωτήρες μαλλιών και οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ασφαλή για χρήση 15 cm, μακριά από τη συσκευή.

  Η οικογένεια και οι φίλοι πρέπει να ενημερωθούν τι  κάνετε αν αντιμετωπίζετε ένα σοκ. Οι βαθιές αναπνοές και οι ασκήσεις χαλάρωσης βοηθούν τον ασθενή να παραμείνει ήρεμος όταν συμβαίνει σοκ. Ο διαλογισμός καθημερινά θα βοηθήσει ο ασθενής να παραμένει ήρεμος σε αγχωτικές καταστάσεις και στο σοκ του απινιδωτή.

  Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής δεν αντικαθιστά τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής για την αρρυθμία του.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για την υγεία της καρδιάς

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Αιφνίδιος θάνατος σε νέους άνδρες

  Οδηγίες για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή

  Οδοντιατρικές επεμβάσεις και ενδοκαρδίτιδα

  Κολπική μαρμαρυγή

  Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

  Πότε η βραδυκαρδία είναι επικίνδυνη;

  Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη καρδιάς

  Κολπική μαρμαρυγή

  Φλεβοκομβική ανακοπή

  Φλεβοκομβική βραδυκαρδία

  Βιοϊατρική μηχανική

  Σύνδρομο του βηματοδότη

  Χρήσιμες πληροφορίες για το βηματοδότη σας

  Πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν βηματοδότη

  Αν έχετε συχνά ταχυκαρδία

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαγνητική τομογραφία

  Κίνδυνος από βηματοδότες και απινιδωτές

  Κολπική μαρμαρυγή

  Κολπική μαρμαρυγή σε ηλικιωμένους

  Πτερυγισμός των κόλπων

  Πρώτες βοήθειες σε Παροξυσμική Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία

  www.emedi.gr