Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:46

Στένωση τριγλώχινας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Βαλβιδική στένωση της τριγλώχινας

Η βαλβιδική στένωση της τριγλώχινας, ICD-10 I07.0, I36.0, Q22.4 ή στένωση της τριγλώχινας βαλβίδας είναι μια βαλβιδική καρδιακή νόσος που έχει ως αποτέλεσμα την στένωση του στομίου της τριγλώχινας βαλβίδας της καρδιάς.

Είναι μια σχετικά σπάνια κατάσταση που προκαλεί στένωση και αυξημένη αντίσταση στην ροή του αίματος διαμέσου της βαλβίδας.

Είναι στένωση του στομίου της τριγλώχινας, η οποία παρεμποδίζει τη ροή αίματος από το δεξιό κόλπο στη δεξιά κοιλία.

Σχεδόν πάντα η στένωση της τριγλώχινας είναι:

1) Συγγενής

2) Από καρκινοειδές σύνδρομο

3) Από ρευματικό πυρετό

και γενικά συνοδεύεται από στένωση μιτροειδούς και με πάθηση της αορτής.

Σπάνιες άλλες αιτίες είναι η ενδοκαρδίτιδα, η ενδομυοκαρδιακή ίνωση, ο ερυθηματώδης λύκος, το δεξιό κολπικό μύξωμα, το σάρκωμα του δεξιού κόλπου και η συγγενής ατρησία της τριγλώχινας,

Αίτια στένωσης της τριγλώχινας:

Ρευματικός πυρετός

Βακτηριακές εκβλαστήσεις

Κολπικοί θρόμβοι

Όγκοι

Καρκινοειδής καρδιοπάθεια

Ινοελάστωση


Παθοφυσιολογία στένωσης της τριγλώχινας

Η στένωση της τριγλώχινας χαρακτηρίζεται από:

-Διαστολική κλίση πίεσης μεταξύ δεξιού κόλπου και δεξιάς κοιλίας που συχνά δεν υπερβαίνει τα λίγα mmHg. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις φθάνει τα 10-15 mmHg. Η πίεση του δεξιού κόλπου αυξάνεται όταν η επιφάνεια του τριγλωχινικού στομίου είναι μικρότερη ή ίση του 1,5 cm2, ενώ η φυσιολογική επιφάνεια είναι 7 cm2 και γίνεται μεγαλύτερη, σχεδόν διπλασιάζεται, εάν καταργηθεί η κολπική συστολή, όπως συμβαίνει στην μαρμαρυγή των κόλπων. Περιφερικό οίδημα εμφανίζεται εάν η πίεση του δεξιού κόλπου υπερβεί τα 10 mmHg.

-Ελάττωση του κατά λεπτού όγκου αίματος. Στην στένωση της τριγλώχινας η ροή του αίματος προς τα εμπρός, διατηρείται, κυρίως, από τη συστολή του δεξιού κόλπου. Για τον λόγο αυτό η καρδιακή παροχή πέφτει πολύ περισσότερο από ότι στη στένωση της μιτροειδούς, όπου η διατήρηση της ροής του αίματος οφείλεται βασικά στην ισχυρή συστολή της δεξιάς κοιλίας.


Κλινική εικόνα στένωσης τριγλώχινας

Αδυναμία, διόγκωση ήπατος, πτερυγίζουσα δυσφορία στον τράχηλο λόγω γιγαντιαίων κυμάτων Α στο σφαγιτιδικό σφυγμό.

Συνήθης πορεία χρόνια, προϊούσα.

Στους περισσότερους ασθενείς κυριαρχούν τα συμπτώματα της συνυπάρχουσας στένωσης της μιτροειδούς, όμως δεν είναι συχνή η αιμόπτυση και το πνευμονικό οίδημα. Σε σοβαρή στένωση της τριγλώχινας εμφανίζονται διόγκωση του ήπατος, ασκίτης και ο ασθενής είναι  κατακεκλιμένος, χωρίς να έχει δύσπνοια. Επίσης, μπορεί να συνυπάρχουν ελαφρύς ίκτερος και περιφερική κυάνωση. Χαρακτηριστική είναι η μυϊκή αδυναμία στο βάδισμα από την ελαττωμένη καρδιακή παροχή.


Διάγνωση στένωσης της τριγλώχινας

-Επί φλεβοκομβικού ρυθμού παρατηρείται αυξημένο έπαρμα Α στις σφαγίτιδες και ψηλαφείται προσυστολική έκπτυξη ήπατος.

-Η ακρόαση δείχνει σημειολογία στένωσης μιτροειδούς και ανεπάρκειας της αορτής και στην περιοχή της τριγλώχινας κλαγγή διανοίξεως και καθυστερημένο διαστολικό κύλισμα. Το κύλισμα και η κλαγγή διανοίξεως της στενώσεως της τριγλώχινας επιτείνονται κατά την βαθιά εισπνοή. Ένα μεσαίο διαστολική φύσημα μπορεί να ακουστεί κατά την ακρόαση και προκαλείται από τη ροή του αίματος διαμέσου της βαλβίδας που είναι στενωμένη. Καλύτερα ακούγεται πάνω από το αριστερό χείλος του στέρνου.

-Στην ακτινογραφία απεικονίζονται οι αλλοιώσεις των αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων και των πνευμονικών πεδίων, λόγω της συνυπάρχουσας πάθησης της μιτροειδούς και/ή της αορτής. Όταν η στένωση της τριγλώχινας είναι μεγάλου βαθμού υπάρχει μεγάλη διάταση του δεξιού κόλπου που έρχεται σε αντίθεση με την απουσία έκδηλης διάτασης της πνευμονικής αρτηρίας.

-Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα δείχνει μαρμαρυγή των κόλπων. Εάν υπάρχει φλεβοκομβικός ρυθμός, παρατηρείται υψικόρυφο έπαρμα P διατάσεως του δεξιού κόλπου, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις υπερτροφίας της δεξιάς κοιλίας. Συχνότερα το έπαρμα P παρουσιάζει και αλλοιώσεις διατάσεως του αριστερού κόλπου.

-Το triplex καρδιάς είναι διαγνωστικό. Απεικονίζεται η πάχυνση και η θολωτή μορφολογία των γλωχίνων της μιτροειδούς στη διάνοιξή τους και η διάταση του δεξιού κόλπου. Σε σημαντική στένωση της τριγλώχινας υπάρχει αυξημένη ταχύτητα ροής στη διαστολή, με βραδεία μείωση αυτής, όπως, στην στένωση μιτροειδούς.

-Ο δεξιός καθετηριασμός της καρδιάς επιβεβαιώνει τη διάγνωση με την ανεύρεση διαστολικής κλίσης πίεσης μεταξύ δεξιού κόλπου και δεξιάς κοιλίας. Φυσιολογικά αυτή η κλίση είναι μικρότερη του 1 mmHg. Διαπίστωση κλίσεως μεγαλύτερης των 3 mmHg υποδηλώνει σημαντικού βαθμού στένωση της τριγλώχινας. Για τον έλεγχο τόσο μικρής διαφοράς πίεσης είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη λήψη πίεσης με δύο καθετήρες, του ενός στη δεξιά κοιλία και του άλλου στο δεξιό κόλπο. 


Θεραπεία στένωσης τριγλώχινας

Η βαλβιδική στένωση, συνήθως, δεν απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, αν υπάρχει βλάβη σε άλλες βαλβίδες στην καρδιά, τότε πρέπει να γίνει χειρουργική επισκευή ή αντικατάσταση.

Περιορισμός της πρόσληψης νατρίου

Δακτυλιδισμός

Διουρητικά

Χειρουργική

Βαλβιδοτομή

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αντικατάσταση βαλβίδας ή η διαδερμική βαλβιδοπλαστική με  μπαλόνι. Η προκύπτουσα παλινδρόμηση της τριγλώχινας από τη διαδερμική θεραπεία είναι καλύτερα ανεκτή από την ανεπάρκεια που προκαλείται κατά τη διάρκεια της βαλβιδοπλαστικής της μιτροειδούς. Η χειρουργική επέμβαση των δύο αυτών βαλβίδων ή και της αορτής γίνεται κατά την ίδια επέμβαση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Μύξωμα καρδιάς

Στένωση της αορτικής βαλβίδας

Καρκινοειδείς όγκοι

Βαλβιδοπάθειες

Η τεχνική της ακρόασης των φυσημάτων στα παιδιά

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1060 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 09:55
Γιάννης Κριαράς

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.