Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 10:11

Ανεπάρκεια τριγλώχινας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινος, ICD-10 I07.1, I36.1, Q22.8 είναι μια βαλβιδική καρδιακή ασθένεια που ονομάζεται, επίσης, παλινδρόμηση της τριγλώχινας, και αναφέρεται στην αποτυχία της τριγλώχινας βαλβίδας της καρδιάς να κλείσει σωστά κατά τη διάρκεια της συστολής. Αυτό το ελάττωμα επιτρέπει στο αίμα να ρέει προς τα πίσω, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της. Η παλινδρόμηση μπορεί να οφείλεται σε μια διαρθρωτική αλλαγή στις συνιστώσες της τριγλώχινας βαλβίδας, από μία αλλοίωση που μπορεί να είναι πρωτοταγής (εγγενής ανωμαλία) ή δευτερογενής (δεξιά κοιλιακή διάταση). 

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας είναι η παλίνδρομη ροή αίματος από τη δεξιά κοιλία στο δεξιό κόλπο λόγω ανεπαρκούς σύγκλησης των γλωχίνων της τριγλώχινας.


Αιτίες της ανεπάρκειας της τριγλώχινας

Αίτια:

Σημαντική διάταση της δεξιάς κοιλίας

Δεξιά κοιλιακή ανεπάρκεια

Ρευματική καρδιοπάθεια

Πνευμονική καρδία

Συγγενής καρδιοπάθεια 

Τα αίτια της ανεπάρκειας της τριγλώχινας μπορεί να είναι συγγενούς προέλευσης. Όμως είναι πιο συχνά το αποτέλεσμα αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας (οποιασδήποτε αιτιολογίας) ή πνευμονικής υπέρτασης. Η διαστολή οδηγεί σε διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας και της μηχανικής της τριγλώχινας βαλβίδας και των μυών που διέπουν τη σωστή λειτουργία της, με αποτέλεσμα ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας. Άλλες συνήθεις αιτίες είναι η διάταση της δεξιάς κοιλίας του μυοκαρδίου, το κατώτερο έμφραγμα του μυοκαρδίου, και η πνευμονική καρδία. 

-Κύριες αιτίες
Ρευματική
Μυξωματώδης
Ebstein ανωμαλία
Ενδομυοκαρδιακή ίνωση
Ενδοκαρδίτιδα
Τραυματική (αμβλύ τραύμα στο στήθος)
-Δευτερεύουσες αιτίες
Δυσλειτουργία αριστερής κοιλίας ή άλλη νόσος βαλβίδας
Χρόνια πνευμονική νόσος
Πνευμονική θρομβοεμβολή
Έμφραγμα 
Ισχαιμία δεξιάς κοιλίας
Από αριστερά προς τα δεξιά διακλάδωση
Καρκινοειδής καρδιοπάθεια

Ως επί το πλείστον η ανεπάρκεια της τριγλώχινος είναι λειτουργική και απαντά σε διάταση και ανεπάρκεια της δεξιάς κοιλίας.

Η οργανική ανεπάρκεια της τριγλώχινος βαλβίδας είναι σπανιότερα και συχνά συνδυάζεται με στένωση και είναι ρευματικής αιτιολογίας και επίσης, συνδυάζεται με ρευματική πάθηση της μιτροειδούς και της αορτής.

Σαν μεμονωμένη πάθηση η ανεπάρκεια τριγλώχινος είναι σπάνια και μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, νόσο του Ebstein, συγγενή ανωμαλία του ενδοκαρδιακού προσκεφαλαίου, τραυματική ρήξη βαλβίδας και μεταστατικό καρκινοειδές του εντέρου.


Τα συμπτώματα και σημεία της ανεπάρκειας της τριγλώχινας

Συμπτώματα χαμηλής παροχής, συν σφύξεις στον τράχηλο λόγω σφαγιτιδικών κυμάτων υψηλής πίεσης που παλινδρομούν από τη δεξιά κοιλία.

Συνήθης πορεία: οξεία, χρόνια.

Τα σημεία και συμπτώματα της ανεπάρκειας της τριγλώχινος είναι γενικά εκείνα της δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας, όπως ο ασκίτης και το περιφερικό οίδημα. Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία ενός πανσυστολικού καρδιακού φυσήματος. Ένα τέτοιο φύσημα είναι συνήθως χαμηλής συχνότητας και καλύτερα ακούγεται χαμηλά στο κάτω αριστερό χείλος του στέρνου. Όπως με τα περισσότερα δεξιά φαινόμενα, τείνει να αυξάνει με την εισπνοή, και μειώνεται με την εκπνοή. Το φύσημα μπορεί να είναι ακουστό με σχετικά χαμηλές πιέσεις στην δεξιά πλευρά της καρδιάς. Ένας τρίτος ήχος καρδιάς μπορεί, επίσης, να υπάρχει, στο κάτω χείλος του στέρνου. Μπορεί, ακόμη, να υπάρχουν γιγαντιαία C-V κύματα στο σφαγιτιδικό σφυγμό και ένα ψηλαφητός παλμός ήπατος στο κοιλιακό εξετάσεις. 

Ο ασθενής είναι συνηθέστερα γυναίκα και έχει αίσθημα κόπωσης στην ελαφρά σωματική προσπάθεια και μεγάλη αδυναμία. Η δύσπνοια προσπάθειας είναι συχνό σύμπτωμα και οφείλεται σε πνευμονική στάση, από τη συνυπάρχουσα μιτροειδοπάθεια, κυρίως τη στένωση μιτροειδούς. Δεν υπάρχει ορθόπνοια ή παροξυσμική δύσπνοια. Μάλιστα σε δύσπνοια ή ορθόπνοια από αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια η στένωση ή η ανεπάρκεια της τριγλώχινας ανακουφίζει από την δύσπνοια. Αυτό οφείλεται στην ελάττωση παροχής αίματος προς την πνευμονική κυκλοφορία, εξαιτίας της πάθησης της τριγλώχινας και την επακόλουθη μείωση της πνευμονικής συμφόρησης.


Παθοφυσιολογία ανεπάρκειας της τριγλώχινας

Από την άποψη του μηχανισμού της τριγλώχινος συνεπάγεται διάταση του δακτυλίου της τριγλώχινας (ινώδης δακτύλιος της καρδιάς). 


Διάγνωση της ανεπάρκειας της τριγλώχινας

-Η αντικειμενική εξέταση δείχνει πλήρη αρρυθμία.

-Από την επισκόπηση και την ψηλάφηση, παρατηρείται διόγκωση των σφαγίτιδων, διόγκωση του ήπατος, ασκίτης, περιφερικά οιδήματα, ελαφρά κυάνωση και ίκτερος. Υπάρχει μεγάλο κύμα V στις σφαγίτιδες και συστολική έκπτυξη του ήπατος.

-Από την ακρόαση της καρδιάς διαπιστώνεται δείχνει ολοσυστολικό φύσημα παλινδρομήσεως στην εστία της τριγλώχινας, το οποίο επιτείνεται με την εισπνοή (σημείο Carvallo). Ενίοτε ακούγεται και ήπιο διαστολικό κύλισμα, που οφείλεται σε αυξημένη ροή αίματος μέσω του τριγλωχινικού στομίου κατά την αρχή της διαστολής. Σε λειτουργική ανεπάρκεια της τριγλώχινας, το συστολικό φύσημα ελαττώνεται ή εξαφανίζεται αν υποχωρήσουν οι εκδηλώσεις της δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας.

-Η ακτινογραφία δείχνει διάταση και υπερτροφία των δεξιών κοιλοτήτων της καρδιάς, σε συνδυασμό με τα ευρήματα από την αριστερή καρδιά και τους πνεύμονες.

-Το triplex καρδιάς δείχνει: διάταση της δεξιάς κοιλίας, παράδοξη κίνηση του μεσοκοιλιακού διαφράγματος, συστολική πρόπτωση γλωχίνας εντός του δεξιού κόλπου, χνουδωτή απεικόνιση των πτυχών της τριγλώχινας σε λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα από τις βακτηριακές εκβλαστήσεις, ενδείξεις συγγενούς ανωμαλίας, όπως νόσος Ebstein, παλινδρόμηση αίματος μέσω της τριγλώχινας. Επίσης, γίνεται εκτίμηση του βαθμού ανεπάρκειας της τριγλώχινας και υπολογισμό της συστολικής πίεσης της πνευμονικής αρτηρίας και της δεξιάς κοιλίας για διαφοροδιάγνωση πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς ανεπάρκειας της τριγλώχινας. Αυτό γίνεται με μέτρηση της ταχύτητας της μέγιστης που παλινδρομεί με τη συστολή με την εξίσωση Bernoulli. Η μαγνητική καρδιάς μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο, και, τέλος, ο καρδιακός καθετηριασμός μπορεί να καθορίσει την έκταση της παλινδρόμησης. 


Θεραπεία ανεπάρκειας της τριγλώχινας

Αντιμετώπιση της υποκειμενικής αιτίας

Χειρουργική

Πλαστική αποκατάσταση  του δακτυλίου της τριγλώχινας

Αντικατάσταση της τριγλώχινας βαλβίδας

Αν η ανεπάρκεια της τριγλώχινας υποχωρήσει με δακτυλίτιδα και διουρητικά, η τριγλωχινική ανεπάρκεια είναι λειτουργική.

Χειρουργική θεραπεία γίνεται σε σοβαρές καταστάσεις και αν η συντηρητική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική. Γίνεται βαλβιδοπλαστική ή αντικατάσταση της τριγλώχινας με τεχνητή βαλβίδα.

Οι τεχνητές προθέσεις μπορεί να προκαλέσουν θρομβοεμβολικά φαινόμενα, ενώ οι βιοπροθέσεις μπορεί να εκφυλισθούν πιο γρήγορα. .

Γενικά, χειρουργική θεραπεία της παλινδρόμησης της τριγλώχινας δεν ενδείκνυται όταν έχει προκύψει από δεξιά κοιλιακή διάταση.

Όταν η αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αιτία, το άτομο καθοδηγείται να μειώσει την πρόσληψη αλατιού. Φάρμακα σε αυτή την περίπτωση είναι τα διουρητικά και οι αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. 


Πρόγνωση της ανεπάρκειας της τριγλώχινας

Η πρόγνωση της ανεπάρκεια της τριγλώχινας είναι λιγότερο ευνοϊκή για τους άνδρες. Σε ανεπάρκεια της τριγλώχινας από αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική υπέρταση, η πρόγνωση  υπαγορεύεται από την πρόγνωση αυτών των καταστάσεων, παρά από την ανεπάρκεια της τριγλώχινας.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σάρκωμα πνευμονικής αρτηρίας

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Νόσος Ebstein

Το σύνδρομο Marfan

Στένωση της αορτικής βαλβίδας

Χρήσιμες πληροφορίες για τις συγγενείς καρδιοπάθειες

Καρκινοειδείς όγκοι

Οδοντιατρικές επεμβάσεις και ενδοκαρδίτιδα

Τετραλογία του Fallot

Ενδοκαρδίτιδα

Χημειοπροφύλαξη ενδοκαρδίτιδας

Έκτακτες συστολές

Βαλβιδοπάθειες

Στένωση τριγλώχινας

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 4938 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 20:42
Γιάννης Κριαράς

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

  Νόστιμα ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

  Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

  ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

  ΣΟΛΟΜΟΣ: Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων. Ο σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι φτωχός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.

  ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ: Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η γλουταθειόνη, δηλαδή ουσίες που μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών που δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό μας. Η κατανάλωση των σπαραγγιών κάνει καλό στον εγκέφαλό μας, καθώς, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ το οποίο σε συνεργασία με τη βιταμίνη Β12, φαίνεται ότι προστατεύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επίσης, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον οργανισμό στις περιόδους ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η εφηβεία. Τα σπαράγγια περιέχουν το ασπαραγινικό οξύ, το οποίο όχι μόνο αυξάνει τη διούρηση, αλλά βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας αλάτων από το σώμα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι σπαραγγιών μας εφοδιάζει με το 70% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, καθώς, συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Τέλος, τα σπαράγγια βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, γιατί είναι πλούσια σε νερό και σε φυτικές ίνες.

  ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

  tagliatelle with green asparagus and salmon 530634

  Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  500 γρ βιολογικές ταλιατέλες (ανα επιθυμείτε βάζετε άλλο ζυμαρικό)

  200 γρ βιολογικό καπνιστό σολομό σε κομματάκια

  250 γρ βιολιογικά σπαράγγια καθαρισμένα και κομμένα στα τρία

  1 κουταλιά βιολογικό βούτυρο

  4 φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  1/2 φλιτζάνι βιολογικό λευκό κρασί

  2 κουταλιές βιολογικός χυμό λεμονιού

  1 φλιτζάνι βιολογική κρέμα γάλακτος

  1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένος βιολογικό άνηθος

  1 κουταλάκι ξύσμα βιολογικού λεμονιού

  1/4 φλιτζάνι βιολογική παρμεζάνα τριμμένη

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τρία λεπτά πριν τα βγάλουμε ρίχνουμε τα σπαράγγια να βράσουν μαζί. Σουρώνουμε.
  2. Εν τω μεταξύ σε μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το κρασί και το χυμό λεμονιού, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον σολομό, τον άνηθο και το πιπέρι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μερικές φορές έως να αρχίσει να πήζει η σάλτσα, περίπου 4-5 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε και το τυρί, μαγειρεύουμε άλλο ένα λεπτό και ρίχνουμε το μείγμα στις ταλιατέλες. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

  Αν δεν σας αρέσει η κρέμα γάλακτος, κρατείστε νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά και χρησιμοποιείστε το στη θέση της κρέμας για να πήξει η σάλτσα. Αντί για κρέμα γάλακτος βάλτε 1 και 1/2 φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά.

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

  0a6814d5808fc46ae94c09840f537263

   

  Διαβάστε, επίσης,

  Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

  Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

  Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση

  Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

  Σας αρέσει το ωμό φαγητό;

  Χαβιάρι

  Σαρδέλες παντρεμένες

  Η διατροφή που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών

  Τροφές φάρμακα

  Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι

  Τα παχιά ψάρια προστατεύουν από τον καρκίνο νεφρού

  Η δίαιτα του σολομού και των λαχανικών

  Φρέσκα σπαράγγια με βούτυρο

  Σπαράγγια

  www.emedi.gr

   

 • Αρτηριακή εμβολή και θρόμβωση Αρτηριακή εμβολή και θρόμβωση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αρτηριακή εμβολή και την αρτηριακή θρόμβωση

  Αρτηριακή εμβολή και αρτηριακή θρόμβωση είναι η οξεία απώλεια της αιμάτωσης, περιφερικά μιας απόφραξης μεγάλης αρτηρίας, λόγω εμβόλου που μετακινείται προς το σημείο της απόφραξης ή λόγω θρόμβου εσωτερικού στο σημείο της απόφραξης (θρόμβωση).

  Και τα δύο είναι πραγματικά επείγοντα περιστατικά.

  Μετά την απόφραξη μιας αρτηρίας σχηματίζεται ένα μαλακό πήγμα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά στις περιοχές που σταμάτησε η ροή.

  Καθώς. ο θρόμβος επεκτείνεται, εμπλέκεται η παράπλευρη κυκλοφορία και η διαδικασία γίνεται αυτοεξαπλούμενη. Τελικά και η φλεβική κυκλοφορία μπορεί να εμπλακεί.

  Η έκταση της αγγειακής ισχαιμίας είναι κρίσιμη και καθορίζει τη "χρυσή" περίοδο των τεσσάρων ως έξι ωρών.

  Μετά από αυτό το χρόνο, η σοβαρή ισχαιμία οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο και δεν είναι αναστρέψιμη.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Καρδιαγγειακό

  Γενετική: Μπορεί να σχετίζεται με κληρονομικά πρόωρα αθηρωσκληρωτικά και σύνδρομα υπερπηκτικότητας

  Επικρατέστερη ηλικία: Ηλικιωμένοι

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  Πόνος, απουσία σφύξεων, ωχρότητα, παραισθησία και παράλυση.

  Αν οιοδήποτε είναι παρόν πρέπει να γίνεται συχνή επανεκτίμηση.

  Κεντρικές αποφράξεις, οδηγούν σε ταχύτερη εξέλιξη των ευρημάτων.

  Απόφραξη στο διχασμό της αορτής, μπορεί να προκαλέσει αμφοτερόπλευρα συμπτώματα:

  • Πόνος διάχυτος στην περιφερική περιοχή: Αν επιμένει φυσιολογικά αυξάνει σε ένταση. Κυριαρχεί σαν το πρώτο σύμπτωμα στην εμβολή. Δεν αμβλύνεται με την αλλαγή της θέσης 
  • Έλλειψη παλμών: Υποχρεωτική για τη διάγνωση της εμβολής ή της θρόμβωσης. Σφύξεις ποδιού, υπάρχει ενδεχόμενο λάθος εκτίμησης. Πάντα να συγκρίνετε με το αντίθετο άκρο. 
  • Ωχρότητα: Το χρώμα του δέρματος είναι ωχρό αρχικά, κυανωτικό αργότερα. Ελέγξτε τη θερμοκρασία των άκρων από αριστερά προς τα δεξιά και από το κεφάλι προς τα κάτω. Ελέγξτε για σημεία χρόνιας ισχαιμίας - ατροφία του δέρματος, απώλεια τριχών, παχυσμένα νύχια.
  • Παραισθησία: Αιμωδία αρχικά σε θρόμβωση. Ελαφρύ άγγιγμα αρχικά, χάνεται στη συνέχεια. Όχι αξιόπιστη στους διαβητικούς. Απουσία πόνου και πίεσης αποδεικνύουν προχωρημένη ισχαιμία.
  • Παράλυση: Κινητικό έλλειμα εμφανίζεται μετά από τις αισθητικές διαταραχές και υποδεικνύει σοβαρή ισχαιμία.

  Διασπορά των εμβόλων:

  • Μηριαία αρτηρία 30%
  • Λαγόνια αρτηρία 15%
  • Διχασμός αορτής 10%
  • Ιγνυακή αρτηρία 10%
  • Βραχιόνια 10%
  • Μεσεντέριες αρτηρίες 5%
  • Νεφρική 5%
  • Εγκεφαλική - περίπου 15-20%

  Επίπεδο απόφραξης:

  • Ψηλαφητές σφύξεις
  1. Απούσες κάτω από την απόφραξη
  2. Έντονες από πάνω
  • Τα συμπτώματα τυπικά ξεκινούν μια άρθρωση κάτω από την απόφραξη

  ΑΙΤΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  Έμβολα:

  • Καρδιακά
  1. Κολπικός πτερυγισμός/μαρμαρυγή
  2. Βαλβιδοπάθεια 
  3. Έμφραγμα μυοκαρδίου 
  4. Μυοκαρδιοπάθεια 
  5. Καρδιακοί όγκοι
  6. Ενδοκαρδίτιδα
  • Ανευρύσματα - καρδιακά, αορτικά, περιφερικά 
  • Παράδοξα

  Θρόμβωση:

  • Αθηροσκληρωτική αποφρακτική νόσος
  • Αορτικά και περιφερικά ανευρύσματα - ειδικά ιγνυακά
  • Καταστάσεις υπερπηκτικότητας
  • Γάγγραινα φλεβών 
  • Κατάχρηση φαρμάκων 
  • Αλλεργία στην ηπαρίνη
  • Αγγειακή παράκαμψη

  Τραύμα:

  • Αμβλύ
  • Διατιτραίνον 
  • Επεμβάσεις σε καρδιά και αγγεία

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  Εμβολής - θρόμβωσης:

  • Εμβολή
  1. Παθήσεις μυοκαρδίου - έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες - κολπική μαρμαρυγή 
  2. Ανευρύσματα
  3. Πόνος σαν πρώτο σύμπτωμα
  • Θρόμβωση
  1. Απουσία καρδιοπάθειας - αρρυθμίες/έμφρακτο 
  2. Χρόνιο αγγειακό ιστορικό
  3. Αμφοτερόπλευρες αλλοιώσεις χρόνιας ισχαιμίας 
  4. Αιμωδίες μάλλον και όχι πόνος σαν πρώτο σύμπτωμα
  5. Αγγειακές επεμβάσεις - παρακάμψεις

  Οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής:

  • Πόνος στο στήθος ή στην πλάτη

  Οξεία θρόμβωση εν τω βάθει φλεβών:

  • Μαζικό οίδημα και ζεστό δέρμα

  Χαμηλά επίπεδα ροής

  Major differences between arterial and venous thrombosis A Arterial thrombosis occurs

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  Η άμεση διάγνωση γίνεται με το ιστορικό και την εξέταση: τα εργαστηριακά στοιχεία χρησιμοποιούνται για προεγχειρητική αξιολόγηση, διευκρίνηση της αιτιολογίας ή τεκμηρίωση της σοβαρότητας της ισχαιμίας 

  • ΗΚΓ
  • Μυοκαρδιακά/μυϊκά ισοένζυμα
  • Παράγοντες πήξης 
  • pH/διττανθρακικά αίματος
  • Μυοσφαιρίνη ούρων
  • Ηλεκτρολύτες

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  • Μη επεμβατικές - έμμεσες
  1. Doppler: παρουσία ή απουσία ροής
  2. Λόγος αστράγαλου/βραχίονα: πίεση ραχιαίας ποδός/οπίσθιας κνημιαίας, δια της πίεσης βραχίονα. Λόγος αστράγαλου/βραχίονα > 0,30, ευνοϊκό σημείο
  • Μη επεμβατικές - άμεσες 
  1. Διπλή απεικόνιση, αν ο χρόνος το επιτρέπει 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  • Αρτηριογραφία
  1. Σπάνια ενδείκνυται προεγχειρητικά σε άκρο που κινδυνεύει από ισχαιμία
  2. Μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροδιάγνωση της θρόμβωσης από την εμβολή σε άκρο που δεν κινδυνεύει άμεσα
  3. Χρήσιμη σε αποφραγμένα μοσχεύματα

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Βασίζεται στη λεπτομερή εξέταση, το ιστορικό και την εξέταση Doppler. Η τριάδα καθορίζει την κατάλληλη θεραπεία

  Βιώσιμο άκρο

  • Ήπιος πόνος ισχαιμίας
  • Φυσιολογική νευρολογική εξέταση 
  • Ανάπτυξη παράπλευρης κυκλοφορίας 
  • Αρτηριακά σήματα σε Doppler περιφερικού άκρου.
  • Λόγος αστράγαλου/βραχίονα > 0,30

  Άκρο που απειλείται 

  • Πόνος ισχαιμίας 
  • Ήπιες νευρολογικές διαταραχές 
  1. Αδυναμία ραχιαίας κάμψης
  2. Ελάχιστη απώλεια αισθητικότητας - ελαφρύ άγγιγμα και/ή παλμικό 
  • Δεν υπάρχει σφύζουσα ροή στο Doppler 
  • Φλεβική ροή παρούσα

  Μεγάλες ισχαιμικές αλλοιώσεις - μη αναστρέψιμες

  • Σοβαρή απώλεια αισθητικότητας
  • Μυϊκή παράλυση
  • Δεν υπάρχει παράπλευρη κυκλοφορία
  • Δέρμα με όψη μωσαϊκού 
  • Μυϊκή ακαμψία
  • Όχι αρτηριακά ή φλεβικά σήματα στο Doppler 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  • Ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο
  • Στην απειλητική για τη ζωή κατηγορία, τίποτα δεν πρέπει να καθυστερήσει την κατάλληλη θεραπεία
  • Ηπαρίνη συστηματικά, για να μειωθεί η εξάπλωση του θρόμβου και προφυλακτικά σε νέα εμβολή 
  • Ανάνηψη και σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενή, ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια

  Βιώσιμο άκρο - συμπτωματικός ασθενής

  • Ηπαρίνη 
  • Αρτηριογραφία
  • Εμβολή
  1. Χειρουργική αφαίρεση, αν είναι αποδεκτός ο κίνδυνος της επέμβασης 
  2. Αν ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αντιπηκτικά ή ενδοαρτηριακή έγχυση ουροκινάσης
  • Θρόμβωση 
  1. Χορήγηση θρομβολυτικών και διόρθωση του αρτηριακού ελλείματος, αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος
  2. Αντιπηκτικά, αν ο κίνδυνος είναι μικρός ή αντενδείκνυνται τα θρομβολυτικά

  Άκρο που κινδυνεύει - μπορεί να διασωθεί

  • Ηπαρίνη 
  • Ελάχιστη καθυστέρηση στην εφαρμογή της ριζικής θεραπείας 
  • Αρτηριογραφία
  • Θρομβόλυση ανάλογα με την περίπτωση και/ή χειρουργική επέμβαση 
  • Θρομβόλυση για να δοθεί η ευχέρεια για όσο το δυνατόν καλύτερους θεραπευτικούς χειρισμούς αργότερα 
  • Βοηθητική χειρουργική θεραπεία
  1. Ενδοεγχειρητική θρομβόλυση
  2. Εγχείρηση παράκαμψης 
  3. Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση μοσχεύματος

  Σοβαρή ισχαιμία - μη αναστρέψιμη

  • Η αρτηριογραφία συνήθως δε χρειάζεται 
  • Αντενδείκνυνται προσπάθειες για επαναιμάτωση
  • Αντιπηκτικά
  • Ριζικός ακρωτηριασμός αν είναι δυνατό

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  • Ηπαρίνη 
  1. 5000 - 10000 μονάδες ΕΦ δόση εφόδου
  2. Συνεχής έγχυση ηπαρίνης σε δόση που διπλασιάζει το PTT, γενικά 1000 με 1500 μονάδες/ώρα

  Αντενδείξεις:

  • Ηπαρίνη 
  1. Αλλεργία
  2. Αιμορραγική διάθεση 
  3. Τραύμα (π.χ. τραυματισμός στο κεφάλι)
  4. Αιματουρία/Αιμόπτυση 
  5. Οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής
  • Ουροκινάση
  1. Μη βιώσιμο άκρο 
  2. Πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου
  3. Ανεύρυσμα
  4. Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής
  5. ΑΕΕ
  6. Τραύμα
  7. Υπέρταση που δεν ελέγχεται
  8. Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

  Μετεγχειρητική παρακολούθηση

  • Συνεχής ανάνηψη και διάγνωση διαταραχών 
  • Εξασφαλίστε άφθονη διούρηση
  • Αντιπηκτική αγωγή 
  1. ΗΚΓ
  • Παρακολουθείστε να υπάρχει σταθερός ρυθμός αιμάτωσης 
  • Αντιμετωπίστε/εξαλείψτε τους παράγοντες κινδύνου

  174q 205

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  • Χρόνια αντιπηκτική αγωγή σε κολπική αρρυθμία
  • Μείωση των παραγόντων κινδύνου για αθηροσκλήρωση

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  • Οξέωση
  • Μυοσφαιρινουρία
  • Υπερκαλιαιμία
  • Υποτροπιάζουσα απόφραξη
  • Αποτυχία αν αφαιρεθεί ο θρόμβος/απόφραξη 

  Σύνδρομα διαμερισμάτων 

  • Σύνδρομο επαναιμάτωσης. Όψιμο ή πρώιμο
  • Προδιαθεσικοί παράγοντες
  1. Συνυπάρχων αρτηριακός τραυματισμός
  2. Σοβαρή και παρατεταμένη ισχαιμία
  3. Υπόταση 
  • Εμφανίζεται και στα άνω άκρα και στα κάτω άκρα
  • Κλινικά ευρήματα 
  1. Σοβαρός πόνος
  2. Πόνος στην παθητική μυϊκή κίνηση
  3. Υπερευαισθησίες των νεύρων στο σύστοιχο διαμέρισμα
  4. Παράλυση των νεύρων, ειδικά περονιαίο πτώση του ποδιού
  5. Ευαίσθητο οίδημα υπό τάση
  6. Πίεση διαμερίσματος > 30-45 mm Hg
  • Eπιπτώσεις του μη διαγνωσμένου συνδρόμου διαμερίσματος - πρώιμες 
  1. Ακρωτηριασμός
  2. Σήψη
  3. Μυοσφαιρινική νεφρική ανεπάρκεια 
  4. Καταπληξία
  5. Ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων
  • Όψιμες 
  1. Ισχαιμικός σπασμός 
  2. Λοίμωξη 
  3. Καυσαλγία
  4. Γάγγραινα
  • Θεραπεία
  1. Επαγρύπνηση
  2. Διάγνωση
  3. Εκτομή της μυϊκής περιτονίας

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

  • 90% καλά αποτελέσματα με έγκαιρη θεραπεία
  • Καθυστέρηση/μη θεραπευτική αντιμετώπιση συσχετίζονται με υψηλή θνησιμότητα και ακρωτηριασμό του άκρου
  • 20-30% θνησιμότητα στο νοσοκομείο, που σχετίζεται με αιτιολογικούς παράγοντες

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Οξεία ισχαιμία μεσεντερίων 
  • Νεφρικό έμφρακτο
  • Καρωτίδα/ΑΕΕ
  • Πολλαπλά έμβολα
  • Μικροέμβολα στα δάκτυλα

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Σπάνιο σε παιδιά

  Γηριατρικό: Η ηλικία που επηρεάζεται συνηθέστερα

  ΚΥΗΣΗ

  Σπάνιο

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  pulmonaryembolism 1280

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη

  Έμφραγμα μεσεντερίου

  Κολπική μαρμαρυγή

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη θρομβοφιλία

  Οξεία απόφραξη μιας αρτηρίας άκρου

  Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

  www.emedi.gr

   

 • Νόσος Fabry Νόσος Fabry

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο Fabry

  Η ασθένεια Fabry, επίσης, γνωστή ως ασθένεια Anderson – Fabry, είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος, όπως τους νεφρούς, την καρδιά και το δέρμα.

  Η ασθένεια Fabry είναι μία από τις ομάδες παθήσεων που είναι γνωστές ως ασθένειες αποθήκευσης λυσοσωμάτων.

  Η γενετική μετάλλαξη που προκαλεί τη νόσο Fabry παρεμβαίνει στη λειτουργία ενός ενζύμου που επεξεργάζεται βιομόρια γνωστά ως σφιγγολιπίδια, και αυτές τις ουσίες συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και άλλων οργάνων.

  Κληρονομείται με το X-φυλοσύνδετο τρόπο.

  Η ασθένεια Fabry διαγιγνώσκεται μερικές φορές χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος που μετρά τη δραστηριότητα του προσβεβλημένου ενζύμου που ονομάζεται άλφα-γαλακτοσιδάση, αλλά, μερικές φορές χρησιμοποιείται γενετικός έλεγχος, ιδιαίτερα σε γυναίκες.

  Η θεραπεία για τη νόσο Fabry ποικίλλει ανάλογα με τα όργανα που επηρεάζονται από την πάθηση και η υποκείμενη αιτία μπορεί να αντιμετωπιστεί αντικαθιστώντας το ένζυμο που λείπει. 

  Η ασθένεια Fabry είναι πανεθνική, αλλά λόγω της σπανιότητάς της, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής συχνότητά της. Τα αναφερόμενα περιστατικά, κυμαίνονται από ένα στα 476.000 έως ένα στα 117.000 άτομα στον γενικό πληθυσμό. Υψηλός επιπολασμός  ένα στα περίπου 3.100 νεογέννητα υπάρχει στην Ιταλία και εκπληκτικά υψηλή συχνότητα νεογέννητων αγοριών περίπου ένα στα 1.500 υπάρχει στην Ταϊβάν. 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΟΣΟΥ FABRY

  Τα συμπτώματα τυπικά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η σπανιότητα της νόσου Fabry οδηγεί μερικές φορές σε λανθασμένη διάγνωση. Οι εκδηλώσεις της νόσου, συνήθως, αυξάνονται σε αριθμό και σοβαρότητα, καθώς, το άτομο μεγαλώνει.

  • Πόνος

  Ολόσωμος ή τοπικός πόνος στα άκρα (γνωστός ως ακροπαραισθησία) ή πόνος στη γαστρεντερική οδό είναι συχνός σε ασθενείς με νόσο Fabry. Αυτός ο πόνος μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο πόνος σχετίζεται με τη βλάβη των περιφερικών νευρικών ινών που μεταδίδουν τον πόνο. Ο πόνος της γαστρεντερικής οδού πιθανότατα προκαλείται από τη συσσώρευση λιπιδίων, στο μικρό αγγειακό σύστημα του γαστρεντερικού σωλήνα που εμποδίζει τη ροή του αίματος και προκαλεί πόνο.

  • Νεφροί

  Οι επιπλοκές των νεφρών είναι συχνές και σοβαρές. Χρόνια νεφρική νόσος και νεφρική ανεπάρκεια παρατηρούνται. Η παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα (που προκαλεί αφρώδη ούρα) είναι συχνά το πρώτο σημείο της εμπλοκής των νεφρών. Η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε άτομα με νόσο Fabry εμφανίζεται, συνήθως, κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής και είναι μια συχνή αιτία θανάτου λόγω της νόσου.

  • Καρδιά

  Η ασθένεια Fabry μπορεί να επηρεάσει την καρδιά με διάφορους τρόπους. Η συσσώρευση σφιγγολιπιδίων εντός των καρδιακών μυϊκών κυττάρων προκαλεί ανώμαλη πάχυνση του καρδιακού μυ ή υπερτροφία. Αυτή η υπερτροφία κάνει τον καρδιακό μυ άκαμπτο και δε μπορεί να χαλαρώσει, οδηγώντας σε περιοριστική καρδιομυοπάθεια που προκαλεί δύσπνοια. Η νόσος του Fabry μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά δίνει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα, οδηγώντας ασυνήθιστα αργούς καρδιακούς ρυθμούς, όπως πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό, και ασυνήθιστα γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς, όπως κοιλιακή ταχυκαρδία. Αυτοί οι μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί μπορούν να προκαλέσουν λιποθυμία, αίσθημα παλμών ή ακόμη και ξαφνικό καρδιακό θάνατο. Τα σφιγγολιπίδια μπορούν, επίσης, να συσσωρευτούν μέσα στις καρδιακές βαλβίδες, παχύνοντάς τις και να επηρεάζουν τον τρόπο ανοίγματος και κλεισίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή των βαλβίδων (παλινδρόμηση) ή περιορισμό της ροής αίματος προς τα εμπρός (στένωση). Οι αορτικές και μιτροειδείς βαλβίδες επηρεάζονται συχνότερα από τις βαλβίδες στη δεξιά πλευρά της καρδιάς.

  • Δέρμα

  Τα αγγειοκερατώματα (μικροσκοπικά, ανώδυνα θηλώματα που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά κυριαρχούν στους μηρούς, γύρω από το κοιλιά, τους γλουτούς, την κάτω κοιλιακή χώρα και τη βουβωνική χώρα) είναι συχνά. Η ανιδρωσία (έλλειψη εφίδρωσης) είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα και λιγότερο συχνά η υπεριδρωσία (υπερβολική εφίδρωση). Επιπλέον, οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο του Raynaud (ιδίως, πόνο στα άκρα και κάψιμο). 

  • Θόλωση των κερατοειδών

  Ενδέχεται να υπάρχει οφθαλμική εμπλοκή και κερατοπάθεια. Η κερατοπάθεια δεν επηρεάζει την όραση. Άλλα οφθαλμικά ευρήματα είναι αγγειακές ανωμαλίες του αμφιβληστροειδούς και καταρράκτης. Η μείωση της όρασης είναι ασυνήθιστη.

  7a9921c8 6373 449d 8dbb 687b560b368e 1024x576

  Άλλες εκδηλώσεις

  Κόπωση, νευροπάθεια (πόνος στα άκρα, κάψιμο, ερυθρά χέρια και πόδια), αγγειακές διαταραχές εγκεφάλου που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εμβοές στα αυτιά, ίλιγγος, ναυτία, αδυναμία, αύξηση βάρους, χημικές ανισορροπίες και διάρροια.

  ΑΙΤΙΑ ΝΟΣΟΥ FABRY

  Η ασθένεια Fabry προκαλείται από μια αλληλουχία DNA (ένα γονίδιο) που δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ένα άτομο που κληρονομεί αυτό το γονίδιο δεν έχει αρκετό λειτουργικό ένζυμο γνωστό ως άλφα-γαλακτοσιδάση Α. Η έλλειψη άλφα-γαλακτοσιδάσης οδηγεί σε ασθένεια Fabry. Μια ανεπάρκεια της άλφα γαλακτοσιδάσης Α (a-GAL A, που κωδικοποιείται από το GLA) λόγω της μετάλλαξης προκαλεί τη συσσώρευση γλυκολιπιδίου γνωστού ως σφαιροτριαζυλοκεραμίδιο (συντομογραφία Gb3, GL-3 ή ceramide trihexoside) στα αιμοφόρα αγγεία, άλλους ιστούς και όργανα. Αυτή η συσσώρευση οδηγεί σε βλάβη των λειτουργιών τους. Οι μεταλλάξεις του DNA που προκαλούν την ασθένεια συνδέονται  με το χρωμόσωμα Χ και είναι υπολειπόμενες με ατελή διείσδυση στα ετερόζυγα θηλυκά. Η πάθηση επηρεάζει τα ετερόζυγα αρσενικά, καθώς και τα ομόζυγα, και σε πολλές περιπτώσεις τα ετερόζυγα θηλυκά. Ενώ οι άνδρες εμφανίζουν, συνήθως, σοβαρά συμπτώματα, οι γυναίκες μπορεί να εναι ασυμπτωματικές ή να έχουν σοβαρά συμπτώματα. Πολλές γυναίκες υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα, όπως πρώιμο καταρράκτη ή εγκεφαλικά επεισόδια, υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή η μεταβλητότητα οφείλεται στα πρότυπα απενεργοποίησης του χρωμοσώματος Χ κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης της γυναίκας.

  ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΝΟΣΟΥ FABRY

  Η ασθένεια Fabry είναι μια κληρονομική διαταραχή αποθήκευσης των λυσοσωμάτων που προκαλείται από ανεπάρκεια της άλφα-γαλακτοσιδάσης Α. Αυτή η ανεπάρκεια ενζύμου είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης των γλυκοσφιγγολιπιδίων που βρίσκονται στα λυσοσώματα και στους περισσότερους τύπους και ιστούς κυττάρων και γι΄αυτό είναι πολυσυστηματική ασθένεια. Οι ενδείξεις για τη νόσο είναι επώδυνες κρίσεις, αγγειοκερατώματα, δυστροφία του κερατοειδούς και υποϊδρωσία. Σε σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει νεφρική, εγκεφαλοαγγειακή και καρδιακή εμπλοκή που οδηγούν σε πρόωρη θνησιμότητα σε ασθενείς με νόσο Fabry. Η ασθένεια Fabry συνδέεται με  το χρωμόσωμα Χ και εκδηλώνεται, κυρίως, σε ομόζυγα αρσενικά, αλλά και σε ετερόζυγα θηλυκά. Οι ασθενείς αναπτύσσουν υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, αρρυθμίες από ανωμαλίες αγωγιμότητας και βαλβιδικές ανωμαλίες. Η ανεπαρκής δραστικότητα της λυσοσωμικής άλφα-γαλακτοσιδάσης οδηγεί σε προοδευτική συσσώρευση σφαιροτριαζυλοκεραμίδης (GL-3) εντός των λυσοσωμάτων, που πιστεύεται ότι προκαλεί καταρράκτη κυτταρικών συμβάντων. Η απόδειξη της ανεπαρκούς άλφα-γαλακτοσιδάσης είναι η οριστική μέθοδος για τη διάγνωση σε ομόζυγα αρσενικά. Μπορεί να ανιχνευθεί σε ετεροζυγωτό θηλυκά, αλλά συχνά είναι ασαφές λόγω τυχαίας Χ-χρωμοσωμικής απενεργοποίησης, επομένως η μοριακή δοκιμή (γονότυπος) των γυναικών είναι υποχρεωτική.

  401 angiokeratomas slide 16 springer high

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΟΣΟΥ FABRY

  Η ασθένεια Fabry βασίζεται στην κλινική παρουσίαση  και μπορεί να διαγνωστεί με μια ενζυματική ανάλυση (συνήθως, γίνεται σε λευκοκύτταρα) για τη μέτρηση του επιπέδου της δράσης της άλφα-γαλακτοσιδάσης. Μια ενζυμική δοκιμασία δεν είναι αξιόπιστη για τη διάγνωση της νόσου σε γυναίκες λόγω της τυχαίας φύσης της X-απενεργοποίησης. Η μοριακή γενετική ανάλυση του γονιδίου GLA είναι η πιο ακριβής μέθοδος διάγνωσης σε γυναίκες, ειδικά εάν οι μεταλλάξεις έχουν ήδη ταυτοποιηθεί σε αρσενικά μέλη της οικογένειας. Έχουν παρατηρηθεί πολλές μεταλλάξεις. Η βιοψία νεφρού μπορεί να κάνει διάγνωση της νόσου Fabry εάν ​​παρατηρηθεί υπερβολική συσσώρευση λιπιδίων. Όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν την ίδια οικογενειακή μετάλλαξη, οπότε εάν ένα μέλος μιας οικογένειας κάνει ανάλυση της αλληλουχίας DNA, τα άλλα μέλη της οικογένειας μπορούν να διαγνωστούν πραγματοποιώντας μια στοχευμένη ανάλυση αλληλουχίας, αντί να ελέγξουν ολόκληρο το γονίδιο. Η στοχευμένη ανάλυση είναι πιο γρήγορη και λιγότερο ακριβής μέθοδος. Η μαγνητική τομογραφία είναι ακριβής στον έλεγχο της μάζας και του πάχους της αριστερής κοιλίας σε υπερτροφία. Η καθυστερημένη ενίσχυση γαδολίνιου δείχνει αυξημένο σήμα του μεσαίου τοιχώματος στο κάτω μέρος της βάσης της αριστερής κοιλίας, συνήθως σε μη υπερτροφική κοιλία. Η απεικόνιση στη Τ1 ακολουθία μπορεί να εμφανίσει χαμηλό σήμα Τ1 λόγω της αποθήκευσης σφιγγολιπιδίων στην καρδιά ακόμη και χωρίς κοιλιακή υπερτροφία στο 40% αυτών που επηρεάζονται από την ασθένεια. Έτσι, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι ένας χρήσιμος τρόπος διάγνωσης της νόσου πρώιμα. Το σήμα της ακολουθίας T2 αυξάνεται σε φλεγμονή και οίδημα. 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΟΣΟΥ FABRY

  Οι διαθέσιμες θεραπείες για τη νόσο Fabry μπορούν να χωριστούν σε θεραπείες που αποσκοπούν στη διόρθωση του υποκείμενου προβλήματος της μειωμένης δραστηριότητας του ενζύμου άλφα γαλακτοσιδάσης Α και, συνεπώς, στη μείωση του κινδύνου βλάβης οργάνων και σε θεραπείες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και του προσδόκιμου ζωής όταν έχει ήδη συμβεί βλάβη οργάνων.

  • Θεραπεία αντικατάστασης ενζύμου

  Η θεραπεία αντικατάστασης ενζύμου έχει σχεδιαστεί για να παρέχει το ένζυμο που λείπει από τον ασθενή, ως αποτέλεσμα γενετικής δυσλειτουργίας. Αυτή η θεραπεία μπορεί εν μέρει να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου και ενδεχομένως να αντιστρέψει ορισμένα συμπτώματα. Η πρώτη θεραπεία για τη νόσο του Fabry που εγκρίθηκε από το FDA των ΗΠΑ είναι η Fabrazyme (αγαλσιδάση βήτα ή άλφα-γαλακτοσιδάση). Η έγχυση του παρασκευάσματος ενζύμων φαίνεται να είναι καλά ανεκτή και αποτελεσματική στην καταβολισμό των εναποθέσεων λιπιδίων. 

  • Ειδική θεραπεία για τα όργανα

  Ο πόνος που σχετίζεται με τη νόσο Fabry μπορεί μερικώς να ανακουφιστεί με ΤΗ θεραπεία αντικατάστασης ενζύμου σε ορισμένους ασθενείς. Τα σχήματα διαχείρισης πόνου περιλαμβάνουν αναλγητικά, αντισπασμωδικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αν και τα τελευταία πρέπει να αποφεύγονται καλύτερα σε νεφρική νόσο. Η νεφρική ανεπάρκεια που παρατηρείται σε ορισμένα άτομα με νόσο Fabry απαιτεί μερικές φορές αιμοκάθαρση. Οι καρδιακές επιπλοκές της νόσου Fabry οι αρρυθμίες, και μπορεί να απαιτηθεί βηματοδότης ή εμφυτεύσιμος καρδιοαπινιδωτής, ενώ η περιοριστική καρδιομυοπάθεια που συχνά εμφανίζεται απαιτεί διουρητικά. 

  Κλινικές δοκιμές

  • Θεραπεία αντικατάστασης ενζύμου: Αντικατάσταση του ενζύμου που λείπει για την απομάκρυνση των λιπιδίων (GL-3) από τα κύτταρα 
  • Αναστολή σύνθεσης υποστρώματος, που ονομάζεται επίσης θεραπεία μείωσης υποστρώματος: Αναστέλλει την παραγωγή του λιπιδίου (GL-3) που συσσωρεύεται στα κύτταρα
  • Θεραπεία Chaperone: Χρησιμοποιεί φάρμακα μικρού μορίου που συνδέονται με το ελαττωματικό ένζυμο και το σταθεροποιούν για να αυξήσουν τη δραστηριότητα του ενζύμου και να αυξήσουν την κυτταρική λειτουργία
  • Επεξεργασία γονιδίων: Τεχνολογία που μπορεί δυνητικά να κόψει και να διορθώσει ένα σπασμένο γονίδιο σε ένα κύτταρο
  • Γονιδιακή θεραπεία: Γενετικά τροποποιεί τα προσβεβλημένα κύτταρα ώστε να παράγει το ένζυμο που λείπει

  ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΝΟΣΟΥ FABRY

  Το προσδόκιμο ζωής με τη νόσο Fabry για τους άνδρες είναι τα 58,2 έτη, σε σύγκριση με τα 74,7 έτη στο γενικό πληθυσμό και για τις γυναίκες τα 75,4 έτη σε σύγκριση με τα 80,0 χρόνια στο γενικό πληθυσμό.

  Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και οι περισσότεροι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

  b4021fead55949589ae7a28ad35b9393 XL

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Μυοκαρδιοπάθεια

  Εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο

  Σε ποιες ασθένειες είναι θεραπευτικά τα ένζυμα

  Καταρράκτης

  Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

  www.emedi.gr

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βρογχεκτασίες

  Βρογεκτασία είναι η μόνιμη, μη αναστρέψιμη παθολογική διάταση των βρόγχων που συνοδεύεται, συνήθως, από φλεγμονή.

  Σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις συγγενείς ή επίκτητες.

  Συνήθης πορεία - χρόνια

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό

  Επικρατέστερη ηλικία: 

  • Μέση ηλικία (4-75 χρονών)
  • Αρχίζει τις περισσότερες φορές στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη διάρκεια της ζωής

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Συρίττοντες ή υγροί τρίζοντες
  • Ρόγχοι
  • Συριγμός 
  • Βήχας
  • Κυάνωση
  • Μειωμένο αναπνευστικό ψιθύρισμα
  • Πληκτροδακτυλία
  • Δύσπνοια
  • Απίσχανση
  • Αδυναμία
  • Πυρετός
  • Υποτροπιάζουσα πνευμονία
  • Δυσοσμία στόματος
  • Αιμόπτυση
  • Ορθόπνοια
  • Μέση ωτίτιδα, ήπια βαρηκοΐα
  • Ωχρότητα
  • Πτύελα, άφθονα, δύσοσμα, βλεννοπυώδη
  • Ταχυκαρδία
  • Ταχύπνοια
  • Απώλεια βάρους

  ΑΙΤΙΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Νεκρωτικές αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Πνευμονικό απόστημα
  • Απόφραξη βρόγχων
  • Υπογαμμασφαιριναιμία
  • Φυματίωση
  • Σύνδρομο ακίνητων κροσσών
  • Ανεπάρκεια α1-αντιθρυψίνης
  • Ασπεργίλλωση
  • Σύνδρομο Kartagener (αναστροφή σπλάχνων, χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, ακίνητα σπερματοζωάρια, στειρότητα, βρογχεκτασία)
  • Ινοκυστική νόσος
  • Εισπνοή καυστικών αερίων
  • Βαριά πνευμονική λοίμωξη στην παιδική ηλικία (ιλαρά, κοκκύτης ή βρογχιολίτιδα)

  nejmra012519 f2

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Συχνές προσβολές πνευμονίας
  • Οποιαδήποτε χρόνια πνευμονοπάθεια

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Χρόνια βρογχίτιδα
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Ινοκυστική νόσος
  • Πνευμονική φυματίωση

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Αναιμία
  • Θετική καλλιέργεια πτυέλων (αιμόφιλος, ινφλουέντσας, στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, σταφυλόκοκκος ή αναερόβια)
  • Υποξαιμία
  • Λευκοκυττάρωση, συνήθως 
  • Λευκώματα ορού - έλεγχος για υπογαμμασφαιριναιμία, τα επίπεδα των IgE μπορεί να είναι χρήσιμα

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Διάταση βρόγχων 
  • Φλεγμονή βρόγχων 
  • Πυώδης βρογχόρροια
  • Νέκρωση βρογχικού βλεννογόνου
  • Περιβρογχική ίνωση

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Δοκιμασία ιδρώτα σε υποψία ινοκυστικής νόσου
  • Δερματική δοκιμασία για ασπέργιλλο
  • Αναπνευστική λειτουργία
  • Η βρογχοσκόπηση είναι χρήσιμη για την εντόπιση της εστίας που αιμορραγεί και για τον αποκλεισμό αδενώματος ή ξένου σώματος
  • Βιοψία κροσσών με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο 
  • Δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας

  34e767fa2ae398211d144848ece60d jumbo

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Βρογχογραφία:

  • Επιβεβαίωση της διάγνωσης, καθορισμός της έκτασης των αλλοιώσεων, προεγχειρητική εκτίμηση
  • Η αναπνευστική λειτουργία πρέπει να είναι ικανοποιητική (ακολουθούν παροχέτευση με λήψη διαφόρων θέσεων, φυσιοθεραπεία και βρογχοδιασταλτικά)
  • Εκτελείται από μία πλευρά κάθε φορά
  • Διάταση βρόγχων 

  Βρογχοσκόπηση με οπτικές ίνες:

  • Συνιστάται όταν η πάθηση είναι πρόσφατη ή ετερόπλευρη
  • Συνδυάζεται με βρογχογραφία

  Ακτινογραφία θώρακα:

  • Συχνά, φυσιολογική 
  • Γραμμοειδής πνευμονικές σκιάσεις
  • Υδραερικό επίπεδο
  • Κυστικές αλλοιώσεις
  • Πνευμονική πύκνωση

  Αξονική τομογραφία:

  • Λιγότερο ευαίσθητη στη διάγνωση βρογχεκτασίας στα παιδιά
  • Απεικονίζει διάταση των αεραγωγών 
  • Η υψηλή διαχωριστικότητα δίνει ευκρινέστερη εικόνα

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βρογχογραφία
  • Βρογχοσκόπηση

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση εκτός αν υπάρχει το ενδεχόμενο χειρουργικής αντιμετώπισης

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Παροχέτευση με λήψη διαφόρων θέσεων 
  • Ενυδάτωση
  • Πνευμονική εκτομή σε βαριά αιμόπτυση ή κατεστραμμένο πνεύμονα (σπάνια κρίνεται απαραίτητη), μόνο όταν είναι εντοπισμένη
  • Ο εμβολισμός της βρογχικής αρτηρίας μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος σε μαζική πνευμονική αιμορραγία
  • Φυσιοθεραπεία για παροχέτευση
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Βρογχοσκόπηση μπορεί να χρειαστεί για την εξαγωγή εμβόλων από βλέννη ή μικκύλια ή σε αποτυχία της φυσιοθεραπείας

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Ο ασθενής να είναι όσο γίνεται πιο δραστήριος

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Βρογχοδιασταλτικά (ανάλογα με τις δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας):

  • Μπορεί να βοηθήσουν ασθενείς με σύνοδο άσθμα ή ασπεργίλλωση
  • β-αδρενεργικοί αγωνιστές (π.χ. τερβουταλίνη) που χορηγούνται με δοσιμετρικούς ψεκαστήρες ή με spacer (συσκευή αποθεμάτων)

  Αντιβιοτικά: ανάλογα με τα αποτελέσματα της καλλιέργειας, χρήση κατά διαστήματα

  • Αμπικιλλίνη: 250-500 mg p.o. ανά 6ωρο (50 mg/Kg/ημέρα σε διαιρεμένες δόσεις ανά 6-8 ώρες σε παιδιά κάτω από 20 Kg)
  • Τετρακυκλίνη  250-500 mg p.o. ανά 6ωρο (δεν χορηγείται σε παιδιά κάτω των 8 ετών και στην εγκυμοσύνη)

  Στεροειδή:

  • Χορηγούνται σε ασθενείς με βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση. Το επίπεδο των IgE καθορίζει τη δοσολογία

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Σε λοιμώξεις που χρονίζουν συνιστάται μακροχρόνια χορήγηση μεγάλων δόσεων αμοξικιλλίνης 3 gr ανά 12ωρο. Δεν έχει σ' όλους ικανοποιητικά αποτελέσματα και έχει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες
  • Στους καπνιστές, η χρήση υποκατάστατου νικοτίνης (αυτοκόλλητου ή τσίχλας) μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος. Στους ασθενείς πρέπει να τονίζεται ότι δεν πρέπει να καπνίζουν όταν χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα νικοτίνης

  gr1 1

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑ

  • Τακτική παρακολούθηση της πορείας της νόσου, πρόληψη των λοιμώξεων, διακοπή του καπνίσματος και έλεγχος της αποτελεσματικότητας της φυσιοθεραπείας
  • Σε κάποια φάση της παρακολούθησης θα πρέπει να συζητηθεί με τον ασθενή η πιθανότητα μηχανικού αερισμού ή καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης στο μέλλον. Ο ασθενής και το οικογενειακό του περιβάλλον θα πρέπει να αποφασίσουν αν αποδέχονται αυτού του είδους την αντιμετώπιση

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Επαρκής αντιμετώπιση κάθε πνευμονίας
  • Ανοσοποίηση για ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. γρίπη)
  • Ανοσοποίηση για πνευμονιοκοκκική πνευμονία
  • Πρόγραμμα εμβολιασμών στην παιδική ηλικία π.χ. κοκκύτης, ιλαρά

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Υποτροπιάζουσες πνευμονικές λοιμώξεις
  • Πνευμονική υπέρταση 
  • Δευτεροπαθής αμυλοείδωση
  • Πνευμονική καρδία
  • Εγκεφαλικό απόστημα

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Χρόνια. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να είναι θεραπευτική αν η πάθηση είναι εντοπισμένη

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Παραρρινοκολπίτιδα
  • Πνευμονική καρδία

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Πρέπει να αποκλειστεί η διάγνωση της κυστικής ίνωσης

  Γηριατρικό: Οι υπερήλικες είναι πιο πιθανό να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αναπνευστικό σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αναπνευστικό σύστημα

  Clipboard with Bronchiectasis written on it

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Πνευμονία από εισρόφηση

  Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

  Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Α1 αντιθρυψίνη

  Κυστική ίνωση

  Η αμιάντωση

  Υπογαμμασφαιριναιμία

  Ρόφημα για να καθαρίζετε τις βρογχικές εκκρίσεις

  Μεταμόσχευση πνεύμονος

  Κοτριμοξαζόλη

  Σύνδρομο Kartagener

  Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

  Φτιάξτε μόνοι σας καραμέλες για το βήχα

  Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Ασπεργίλλωση

  Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

  Αφέψημα βοτάνων για το βήχα

  Η βρογχοσκόπηση

  Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

  Όταν κάποιος φτύνει αίμα

  Οξεία βρογχίτιδα

  Κοκκύτης

  Πνευμονία από μυκόπλασμα

  Αιμόπτυση

  Βρογχεκτασία

  www.emedi.gr

   

   

   

   

   

   

   

 • Βουλιμία Βουλιμία

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη βουλιμία

  Βουλιμία είναι ο ισχυρός φόβος για απόκτηση βάρους και γίνεται ανεξέλεγκτη λήψη τροφών, που ακολουθείται από αυτοπροκαλούμενο έμετο ή χρήση καθαρτικών ή διουρητικών.

  Εναλλακτική μορφή: Η πολυφαγία ακολουθείται από αυστηρές δίαιτες και/ή έντονη άσκηση

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Ενδοκρινικό/Μεταβολικό, Νευρικό, Γαστρεντερικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Έφηβοι και νεαροί ενήλικες

  Επικρατέστερο φύλο: Γυναίκες > Άνδρες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται μεταξύ ανορεξίας και βουλιμίας
  • Η έναρξη της νόσου μπορεί να σχετίζεται με ψυχική υπερένταση/καταπίεση
  • Αφορά άτομα κάτω του φυσιολογικού βάρους ή κάπως παχύσαρκα. Τα περισσότερα άτομα μπορεί να διατηρούν το βάρος τους πολύ χαμηλότερο από το φυσιολογικό παρά τις συχνές διακυμάνσεις του βάρους
  • Αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα
  • Λήψη μεγάλων ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε θερμίδες κατά το διάστημα της λαιμαργίας
  • Παραπονούνται ότι αισθάνονται παχύσαρκοι και όταν ακόμη είναι κάτω του φυσιολογικού βάρους 
  • Συνεχής εμμονή για την ελάττωση του σωματικού βάρους
  • Λεπτομερής και τελετουργική ενασχόληση με την επιλογή των τροφών και αποθησαύριση τροφών για την επόμενη φάση λαιμαργίας 
  • Κατανάλωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων με εξαντλητική άσκηση (κυρίως, τρέξιμο)
  • Καταθλιπτική διάθεση και αυτοπεριφρόνηση ακολουθούν την λαιμαργία
  • Ανακούφιση και αυξημένη ικανότητα συγκεντρώσεως μετά τις κρίσεις λαιμαργίας
  • Ο έμετος μπορεί να προκληθεί αβίαστα
  • Κοιλιακός πόνος
  • Οίδημα παρωτίδων 
  • Διάβρωση δοντιών 
  • Ουλές χεριών 

  ΑΙΤΙΕΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  Βιολογικές

  Όπως και με τη ανορεξία, υπάρχουν ενδείξεις γενετικής προδιάθεσης που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτής της διατροφικής διαταραχής. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα πολλών ορμονών, ιδίως της σεροτονίνης, έχουν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνα για ορισμένες διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο βρίσκεται υπό διερεύνηση ως πιθανός μηχανισμός. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ορμόνες του σεξ μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη στις γυναίκες, καθώς και την έναρξη της βουλιμίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με υπερανδρογονισμό και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν δυσλειτουργία της όρεξης και καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες και λίπη.  Επιπλέον, μελέτες γονιδίων έδειξαν ότι όσες γυναίκες έχουν το γονίδιο που κωδικοποιεί τους υποδοχείς οιστρογόνων έχουν μειωμένη γονιμότητα λόγω δυσλειτουργίας των ωοθηκών και δυσλειτουργίας των υποδοχέων ανδρογόνων. Στους ανθρώπους, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ πολυμορφισμών στους ER-β (υποδοχείς οιστρογόνου β) και στη βουλιμία, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ορμονών του φύλου και της νευρογενούς βουλιμίας. Άτομα με βουλιμία μπορεί να έχουν διαταραχές που σχετίζονται με τους υποδοχείς της ντοπαμίνης D2 που σχετίζονται με διαταραχές κατάχρησης ουσιών. Η ανάγκη για δίαιτα σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τρυπτοφάνης στο πλάσμα. Μειωμένα επίπεδα τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και συνεπώς, σύνθεσης της σεροτονίνης, όπως μέσω της οξείας εξάντλησης της τρυπτοφάνης, αυξάνει τη βουλιμία. Μη φυσιολογικά επίπεδα πεπτιδίων στο αίμα που είναι σημαντικά για τη ρύθμιση της όρεξης και της ενεργειακής ισορροπίας παρατηρούνται σε άτομα με νευρογενή βουλιμία.

  Κοινωνικές

  Η υπερβολική ανησυχία με το βάρος και το σχήμα του σώματος σε συνδυασμό με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση θα οδηγήσει σε αυστηρούς διατροφικούς κανόνες. Κατά συνέπεια, αυτό οδηγεί σε περιορισμένη διατροφή, η οποία, συνεπώς, μπορεί να προκαλέσει μια ενδεχόμενη «ολίσθηση» όπου το άτομο διαπράττει μια μικρή παραβίαση των αυστηρών και άκαμπτων διατροφικών κανόνων. Η οικογένεια, οι συνομήλικοι και τα μέσα ενημέρωσης ενισχύουν το λεπτό ιδανικό σώμα και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία ενός ατόμου. Έτσι, οι άνθρωποι που αισθάνονται άβολα με το σώμα τους μπορεί να νιώθουν δυσφορία και μπορεί να θέλουν να αδυνατίσουν. Κατά συνέπεια, η δυσαρέσκεια για το σώμα σε συνδυασμό με την επιθυμία για απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσουν, αντίθετα, σε βουλιμία. 

  depositphotos 59877951 stock illustration illustration of girl with anorexia

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Παρορμητικοί χαρακτήρες
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Πίεση για δημιουργία. Υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους
  • Αποδοχή του ιδεώδους της λεπτότητας
  • Αμφιταλάντευση μεταξύ εξάρτησης/ανεξαρτησίας 
  • Άγχος εξαιτίας πολλαπλών ευθυνών, φορτωμένο πρόγραμμα
  • Διατάραξη σωματικής εικόνας, αισθητές παραμορφώσεις

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  Γαστρεντερικές διαταραχές, ανορεξία, ψυχογενής έμετος, όγκος υποθαλάμου εγκεφάλου, παροξυσμοί που μοιάζουν επιληπτικοί, σύνδρομο Kluver-Bucy (το σύνδρομο Klüver – Bucy είναι ένα σύνδρομο που προκύπτει από αλλοιώσεις του μέσου κροταφικού λοβού, συμπεριλαμβανομένου του αμυγδαλοειδούς πυρήνα. Το σύνδρομο Klüver – Bucy μπορεί να παρουσιαστεί με βουλιμία, υπερεξουαλικότητα, εισαγωγή ακατάλληλων αντικειμένων στο στόμα, οπτική αγνωσία και ευθυμία, σύνδρομο Kleine-Levin (το σύνδρομο Kleine – Levin (KLS) είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονη επεισοδιακή υπερυπνία και γνωστικές ή αλλαγές στη διάθεση. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, υπερφαγία, υπερεξουαλικότητα και άλλα συμπτώματα, σχιζοφρενικές διαταραχές κ.ά.

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Αυξημένη ουρία
  • Υποκαλιαιμία
  • Μεταβολική αλκάλωση 
  • Υποχλωραιμία
  • Αυξημένη προλακτίνη ορού 
  • Θετική δοκιμασία καταστολή της δεξαμεθαζόνης

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Διαβρωμένο σμάλτο δοντιών 
  • Οισοφαγίτιδα
  • Ασυμπτωματική, μη φλεγμονώδης μεγέθυνση των παρωτίδων 
  • Διάταση στομάχου
  • Έμφρακτα και διάτρηση στομάχου

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • ΗΚΓ
  • Γαστρική κινητικότητα
  • Λειτουργία θυρεοειδούς, ήπατος, νεφρών 
  • Ανίχνευση φαρμάκων 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  Εκτίμηση ψυχολογικής κατάσταση, έλεγχος των συνηθειών 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπισθούν σαν εξωτερικοί ασθενείς. Νοσηλεύονται οι ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας ή όταν τα εργαστηριακά ή ΗΚΓ στοιχεία συνηγορούν για εκσεσημασμένη ηλεκτρολυτική αστάθεια, αφυδάτωση ή όταν δεν έχουμε αποτέλεσμα με την εξωνοσοκομειακή θεραπεία

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Αν είναι δυνατόν, αφού ο ασθενής παραδεχθεί τη διαταραχή αντιμετωπίζονται οι διαταραχές της θρέψης 
  • Επίβλεψη των γευμάτων και της χρήσης του μπάνιου
  • Απαγόρευση εισόδου στο μπάνιο για δύο ώρες μετά το γεύμα
  • Παρακολούθηση του σωματικού βάρους και της φυσικής δραστηριότητας
  • Εκτίμηση της ψυχολογικής και θερμιδικής κατάστασης
  • Παρακολούθηση ηλεκτρολυτών 
  • Ατομική και ομαδική θεραπεία
  • Βαθμιαία χαλάρωση της επίβλεψης ασθενούς όταν αυτή επιδεικνύει υπευθυνότητα
  • Σχέση εμπιστοσύνης και πνεύμα σύμπνοιας με τον ασθενή
  • Εκτίμηση ψυχολογικής και θερμιδικής κατάστασης
  • Συμμετοχή του ασθενή στην επίτευξη στόχων 
  • Τεχνικές αυτοπαρακολούθησης, όπως η τήρηση ημερολογίου για τη λήψη τροφών
  • Αναγνώριση πρόδρομων συμπτωμάτων 
  • Επικέντρωση στη γενικότερη ευημερία του ασθενή, αναπτύσσοντας ικανοποιητικές σχέσεις
  • Αντιμετώπιση του φόβου αποτυχίας
  • Προσθήκη ομαδικής γνωστικής θεραπείας, ατομική, οικογενειακή ή επιβαλλόμενη θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης, θεραπεία ζευγαριών ή ατομική

  b115aa87addc69a1d86ba54b2f6221d9 XL

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  Έλεγχος της υπερβολικής δραστηριότητας

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Στόχος αποτελεί μια ισορροπημένη δίαιτα με επαρκείς θερμίδες και ένα φυσιολογικό πρότυπο διατροφής
  • Περιορισμός των εμμονών σχετικά με τις θερμίδες και το βάρος 
  • Επαναεισαγωγή επίφοβων φαγητών 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Βαρύτητα και συνέπειες της βουλιμικής συμπεριφοράς
  • Πληροφορίες για τη θρέψη και τον μεταβολισμό
  • Μέσα για αυτοπαρακολούθηση, όταν προβλέπεται

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Φάρμακα ενδείκνυνται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη ή που δεν έχουν αποτελέσματα σε κατάλληλη θεραπεία
  • Φάρμακα εκλογής είναι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, οι αναστολείς της μονοαμινοοξειδάσης και της σεροτονίνης
  • Ιμιπραμίνη (Tofranil) 10 mg βαθμιαία αυξανόμενη σε 250 mg με ΗΚΓ παρακολούθηση. Η βελτίωση δε σχετίζεται απαραίτητα με τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα
  • Σεροτονινεργικοί αναστολείς: Η φλουοξετίνη (Prozac) αποδείχθηκε αποτελεσματική σε μερικούς ασθενείς (συνήθως, απαιτούνται μεγάλες δόσεις 40-80 mg/ημέρα. Εκτός από το Prozac (προτείνονται Zoloft, 25-100 mg/ημέρα ή Paxil, 10-40 mg/ημέρα)
  • Μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται στους αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (phenezine) 60-90 mg/ημέρα. Φλουοξετίνη και αναστολείς MAO μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση (σύνδρομο σεροτονίνης). Πρέπει να μεσολαβεί διάστημα 5 εβδομάδων μεταξύ της φλουοξετίνης και της έναρξης των αναστολέων ΜΑΟ

  Προφυλάξεις:

  • Ο κίνδυνος για αυτοκτονία μπορεί να είναι υψηλός με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
  • Η φλουοξετίνη μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα των τρικυκλικών και απαιτείται παρακολούθηση των επιπέδων όταν αυτά χορηγούνται μετά την φλουοξετίνη (μη ξεχνάμε το μεγάλο χρόνο ημιζωής της φλουοξετίνης)
  • Λόγω του κινδύνου των υπερτασικών κρίσεων, η χρήση των αναστολέων της ΜΑΟ θα γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός απολύτου ελέγχου των συνηθειών του ασθενούς, που αφορούν τρόφιμα, ποτά και φάρμακα

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις:

  Το λίθιο και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να αποβούν θανατηφόρα όταν χορηγούνται σε υποκαλιαιμικούς ασθενείς

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Σε υποκείμενη διπολική διαταραχή, οι ασθενείς ενδεχομένως να ωφελούνται από την λήψη λιθίου σε δόση 300 mg δύο φορές την ημέρα, αυξανόμενη σταδιακά για την επίτευξη θεραπευτικών επιπέδων στο αίμα (0,6-1,2 mEq/I)
  • Μετοκλοπραμίδη 10-15 mg πριν από κάθε γεύμα και κατά την ώρα του ύπνου για την αποφυγή κοιλιακής δυσφορίας μετά το φαγητό

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

  • Πρόσληψη/αποβολή τροφών 
  • Επίπεδο δραστηριότητας και άσκησης
  • Αυτοεκτίμηση, σωστή εικόνα του σώματος και του εαυτού τους
  • Εμμονή και κατάθλιψη
  • Επανάληψη των μη φυσιολογικών εργαστηριακών εβδομαδιαίως ή μηνιαίως μέχρι σταθεροποιήσεως αυτών 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Ενθάρρυνση μιας λογικής στάσης στο ζήτημα του σωματικού βάρους
  • Μετρίαση υπερβολικά υψηλών προσδοκιών 
  • Τόνωση του αισθήματος της αυτοεκτίμησης
  • Ελάττωση του άγχους

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Αυτοκτονία
  • Κατάχρηση φαρμάκων και αλκοόλ
  • Έλλειμα καλίου, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανακοπή

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

  • Ιδιαίτερα ασταθής, τείνει να βελτιώνεται και να επιδεινώνεται
  • Μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα
  • Αυτοί που συνεχίζουν τη θεραπεία τείνουν να βελτιωθούν 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Βαριά κατάθλιψη 
  • Διπολικές διαταραχές
  • Ιδεοληπτικές διαταραχές
  • Σχιζοφρενικές διαταραχές
  • Διαταραχές κατάχρησης ουσιών 
  • Οριακές διαταραχές προσωπικότητας
  • Ψυχαναγκαστικές κλοπές

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Άλλα:

  Σπάνια συναντάται σε άνδρες ή μεγαλύτερες γυναίκες

  ΚΥΗΣΗ

  • Φτωχή θρέψη μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο
  • Η λαιμαργία  μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί κατά την κύηση

  bulimia

  Διαβάστε, επίσης,

  Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής απαιτούν ειδική θεραπεία

  Δεν είναι της μόδας τα ανορεκτικά μοντέλα πια

  Συναισθηματική πείνα

  Προβλήματα εφηβείας γυναικών

  Νευροδιέγερση για τη νευρογενή ανορεξία

  Νευρογενής ανορεξία

  Η βιταμίνη για τη νευρογενή ανορεξία

  Ψυχογενής βουλιμία

  Ανεξήγητη απώλεια βάρους

  www.emedi.gr

   

   

   

   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στένωση τριγλώχινας Ατρησία της τριγλώχινας »