Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014 17:40

Εγχείρηση καρδιάς ενώ η καρδιά λειτουργεί

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ρομποτικά εργαλεία για εγχειρήσεις καρδιάς μέσω μικρών τομών, ενώ η καρδιά συνεχίζει να χτυπά

 

Οι ασθενείς με καρδιακές ανωμαλίες απαιτούν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και έτσι απαιτείται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του οργάνου.

Ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης κατασκεύασαν ρομποτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους χειρουργούς να κάνουν εγχειρήσεις καρδιάς μέσω μικρών τομών, ενώ η καρδιά συνεχίζει να χτυπά.

Η χρήση των μικρών τομών και η εισαγωγή των ρομποτικών εργαλείων προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση σε σχέση τις συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις και μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης επειδή οι χειρισμοί και οι τομές είναι πολύ μικρότερες.

Στην περίπτωση της ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής επέμβασης, ρομποτικά εργαλεία θα περνούν μέσα από καθετήρες και εύκαμπτους σωλήνες στην καρδιά μέσω μιας τομής στο λαιμό που θα οδηγεί στη σφαγίτιδα φλέβα. Με τα εργαλεία αυτά ήδη κλείνονται επικοινωνίες των κοιλοτήτων της καρδιάς με μεταλλικά ράμματα, χωρίς να γίνεται εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της επιτυχίας τοποθέτησης του ράμματος γίνονται ακτινογραφίες και υπερηχογραφήματα επί τόπου, την ώρα του χειρουργείου.

Στην περίπτωση δημιουργίας παθολογικών ιστών εντός της καρδιάς υπάρχουν ρομποτικά εργαλεία κοπής με ενσωματωμένη αναρρόφηση για να μηδενίζεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου από την αποκόλληση π.χ. μιας αθηρωματικής πλάκας. Για την αποφυγή απόφραξης του ρομποτικού εργαλείου από πήγματα αίματος χρησιμοποιείται ένα αλατούχο διάλυμα.

Μέχρι στιγμής, το κοπτικό εργαλείο έχει δοκιμαστεί μόνο σε καρδιές νεκρών χοίρων, αλλά η ομάδα θα το δοκιμάσει σε ζωντανούς χοίρους σύντομα.

Διαβάστε, επίσης,

Τετραλογία του Fallot

Παιδιά με καρδιοπάθειες

Bypass

Έγινε η πρώτη εμφύτευση της τεχνητής καρδιάς του Carpentier

Η ιστορία της καρδιοχειρουργικής

Η νέα τεχνητή καρδιά

Βαλβιδοπάθειες

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1584 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανεύρυσμα αορτής Μύξωμα καρδιάς »