Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 21:22

Προστατεύστε τον σκύλο σας από την λεϊσμανίαση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εμβολιάστε το σκύλο σας και προστατέψτε τον

Η λεϊσμανίαση του σκύλου ή καλαζάρ είναι μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη.

Η λεϊσμανίαση προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων που αυξάνουν σε σοβαρότητα. 

Η λεϊσμανίαση του σκύλου προκαλείται από μια παρασιτική μόλυνση, η οποία μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο με τα τσιμπήματα μιας μολυσμένης σκνίπας.

Οι σκνίπες υπάρχουν σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία και νότια Γαλλία).

Αν ο σκύλος είναι μολυσμένος με το παράσιτο, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν, αμέσως. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πυρετός, απώλεια τριχώματος, κυρίως, γύρω από τα μάτια, απώλεια βάρους, πληγές στο δέρμα και προβλήματα στα νύχια. Προσβάλλονται, επίσης, τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, αρθρίτιδα και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτή η ασθένεια είναι συχνά θανατηφόρος και οι θεραπείες που υπάρχουν ελέγχουν τα συμπτώματα, αλλά δεν θεραπεύουν τον σκύλο σας.


Πρόληψη λεϊσμανίασης

  • Χρήση εντομοκτόνων
  • Φύλαξη του σκύλου σε εσωτερικούς χώρους τις επικίνδυνες ώρες (αυγή και σούρουπο)
  • Εμβολιασμός με το εμβόλιο για τη λεϊσμανίαση.

Το εμβόλιο για τη λεϊσμανίαση

Ο στόχος του εμβολίου είναι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και να τον προστατέψει από τη νόσο. Τα παρασιτοκτόνα με εντομοαπωθητική δράση  και το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπς προστασίας. Το πλήρες εμβολιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δόσεις σε μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων και παρέχεται στο σκύλο σας, έτσι, μια μακροχρόνια εσωτερική άμυνα ενάντια στη νόσο.. Ο ετήσιος, μετά, επανεμβολιασμός είναι απραίτητος, ώστε να διατηρηθεί η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας, έναντι της λεϊσμανίασης. όπως και στα περισσότερα εμβόλια, το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τακτικές υπενθυμίσεις ή ειδική ενεργοποίηση, έναντι μιας μόλυνσης. Το πλήρες εμβολιακό σχήμα περιλαμβάνει και τον ετήσιο επανεμβολιασμό και διασφαλίζει, ότι ο σκύλος σας έχει μακροχρόνια εσωτερική άμυνα έναντι της ασθένειας. Ο εμβολιασμός, μπορεί να γίνει σε σκύλους, άνω των 6 μηνών, που δεν έχουν άλλες μολυσματικές νόσους, αλλά και λεϊσμανίαση και ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Με το εμβόλιο το σκυλί δεν είναι φορέας και δεν μεταδίδει τη νόσο σε άλλους σκύλους.

Εμβολιάστε τον σκύλο σας!

Διαβάστε, επίσης,

Καλά-Αζάρ

Ερλιχίωση από μολυσμένο τσιμπούρι

www.emdi.gr

 

Διαβάστηκε 1443 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 08:10
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.