Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 13:30

Οι καλύτερες τροφές για τα κατοικίδιά σας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οι τροφές που δίνετε στις γάτες και τους σκύλους σας πρέπει να είναι υγιεινές

Διατηρείστε την υγεία της γάτας σας, για όσο μεγαλύτερο διάστημα, ανεξάρτητα από την ηλικία της, τον τρόπο ζωής και ορισμένα ατομικά χαρακτηριστικά.

Να δίνετε καθημερινά στη γάτα σας τροφή που υποστηρίζει την υγεία της.

Η καθημερινή διατροφή της γάτας σας πρέπει να είναι υγιεινή.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε τροφές για τα κατοικίδιά σας:

Να έχουν 100% φυσικά συστατικά

Να μην περιέχουν συντηρητικά

Να μην περιέχουν χρωστικές

Τα ψάρια να είναι αλιευμένα στην ανοικτή θάλασσα με μεθόδους που προστατεύουν τη βιωσιμότητα του είδους-Ocean Friendly

Να αποτελούνται από τα καλύτερα κομμάτια από το κρέας, το κυνήγι, το κοτόπουλο, το κουνέλι, το ψάρι κ.ά

Να είναι μαγειρεμένα στον ατμό

Να είναι άνευ Βίας-Qruelty Free

Οι καλύτερες τροφές για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τις καλύτερες τροφές για τα κατοικίδιά σας

good food 2

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

good food 1

Διαβάστε, επίσης,

Να δίνετε υγιεινές τροφές στα κατοικίδιά σας

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Έξυπνο κολάρο για τους σκύλους και τις γάτες σας

Ζωοτροφές

Γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Διατροφικά σκάνδαλα

Σακχαρώδης διαβήτης στα κατοικίδια

Τα κατοικίδια ωφελούν την υγεία μας

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1880 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 18:33
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Πυρετός Q Πυρετός Q

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον πυρετό Q

  Πυρετός Q είναι οξεία, συνήθως, αυτοπεριοριζόμενη ρικετσιακή λοίμωξη.

  Χαρακτηριστικά:

  • Πυρετός 
  • Ρίγη
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Κακουχία
  • Εξάνθημα (σπάνια)
  • Πνευμονίτιδα
  • Ηπατίτιδα
  • Ενδοκαρδίτιδα

  Δεν υπάρχει ενδιάμεσος ξενιστής.

  Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω εισπνοής σκόνης ή σωματιδίων των κατοικίδιων ζώων.

  Συνήθης πορεία - αιφνίδια, υποτροπιάζουσα, χρόνια, συνήθως ήπια. 

  Ο πυρετός Q ή query fever είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με Coxiella burnetii, ένα βακτήριο που προσβάλλει τον άνθρωπο και άλλα ζώα. Αυτός ο οργανισμός είναι ασυνήθιστος, αλλά μπορεί να βρεθεί σε βοοειδή, πρόβατα, αίγες και άλλα κατοικίδια θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των γατών και των σκύλων.

  Η μόλυνση προκύπτει από την εισπνοή μιας παραλλαγής μικρών κυττάρων που μοιάζει με σπόρια και από την επαφή με το γάλα, τα ούρα, τα κόπρανα, την κολπική βλέννα ή το σπέρμα μολυσμένων ζώων.

  Σπάνια, η ασθένεια μεταδίδεται με κρότωνες. 

  Η περίοδος επώασης είναι 9-40 ημέρες.

  Οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στον πυρετό του Q και η μόλυνση μπορεί να προκύψει ακόμη και από λίγους οργανισμούς.

  Το βακτήριο είναι ένα υποχρεωτικό ενδοκυτταρικό παθογόνο παράσιτο.

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΥΡΕΤΟΥ Q

  Η περίοδος επώασης είναι, συνήθως, δύο έως τρεις εβδομάδες.

  Η πιο συχνή εκδήλωση είναι συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη με απότομη έναρξη πυρετού, κακουχία, έντονη εφίδρωση, σοβαρό πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια όρεξης, προβλήματα ανώτερου αναπνευστικού, ξηρός βήχας, πλευριτικός πόνος, ρίγη, σύγχυση και γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια.

  Περίπου τα μισά μολυσμένα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

  Κατά τη διάρκεια της πορείας της, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε άτυπη πνευμονία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικό για τη ζωή σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, όπου τέτοια συμπτώματα εμφανίζονται, συνήθως, κατά τις πρώτες τέσσερις έως πέντε ημέρες μόλυνσης.

  Λιγότερο συχνά, ο πυρετός Q προκαλεί κοκκιιωματώδη ηπατίτιδα, η οποία μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να είναι συμπτωματική με κακουχία, πυρετό, διόγκωση του ήπατος και πόνο στο δεξί άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Ενώ οι τιμές τρανσαμινασών είναι συχνά αυξημένες, ο ίκτερος είναι ασυνήθιστος.

  Η αγγειίτιδα του αμφιβληστροειδούς είναι μια σπάνια εκδήλωση του πυρετού Q.

  Η χρόνια μορφή του πυρετού Q είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ενδοκαρδίτιδα (δηλαδή φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης της καρδιάς), η οποία μπορεί να εμφανιστεί μήνες ή δεκαετίες μετά τη μόλυνση. Συνήθως, είναι θανατηφόρος εάν δεν αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία, η θνησιμότητα πέφτει στο 10% περίπου. 

  ΑΙΤΙΑ ΠΥΡΕΤΟΥ Q

  • Coxiella burnetii (ρικέτσια)
  • Εισρόφηφη μολυσμένου υλικού
  • Βρώση μολυσμένου νωπού γάλακτος
  • Έκθεση σε μολυσμένα προϊόντα της γονιμοποίησης ζώων 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΡΕΤΟΥ Q

  Η διάγνωση βασίζεται, συνήθως, σε ορολογικές αντιδράσεις (αναζητώντας απόκριση αντισώματος) αντί να αναζητείται ο ίδιος ο οργανισμός. Ο έλεγχος αντισωμάτων επιτρέπει την ανίχνευση χρόνιας λοίμωξης από την εμφάνιση υψηλών επιπέδων των αντισώματων έναντι της μολυσματικής μορφής του βακτηρίου. Η μοριακή ανίχνευση βακτηριακού DNA χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης ή PCR. Η καλλιέργεια είναι τεχνικά δύσκολη και δεν είναι, συνήθως, διαθέσιμη στα περισσότερα εργαστήρια μικροβιολογίας. Ο πυρετός Q μπορεί να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων) που μπορεί να απαιτήσει διαγνωστική ηχοκαρδιογραφία για τη διάγνωση. Η ηπατίτιδα από πυρετό Q εκδηλώνεται ως αύξηση της τρανσαμινάσης της αλανίνης και της ασπαρτικής τρανσαμινάσης, αλλά μια οριστική διάγνωση είναι δυνατή μόνο σε βιοψία ήπατος, η οποία δείχνει τα χαρακτηριστικά κοκκιώματα δακτυλίου ινώδους (καλύτερα να μη γίνεται βιοψία).

  q fever 29 638

  ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΕΤΟΥ Q

  Η προστασία προσφέρεται από το Q-Vax, ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο ολόκληρου κυττάρου που αναπτύχθηκε από μια αυστραλιανή εταιρεία κατασκευής εμβολίων. Ο ενδοδερμικός εμβολιασμός αποτελείται από νεκρούς οργανισμούς C. burnetii. Οι εξετάσεις δέρματος και αίματος πρέπει να γίνουν πριν από τον εμβολιασμό για τον εντοπισμό προϋπάρχουσας ανοσίας, επειδή ο εμβολιασμός ατόμων που έχουν ήδη ανοσία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τοπική αντίδραση. Μετά από μία εφάπαξ δόση εμβολίου, η προστατευτική ανοσία διαρκεί για πολλά χρόνια. Γενικά δεν απαιτείται επανεμβολιασμός. Συνιστάται, συνήθως, ο ετήσιος έλεγχος. 

  ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΥΡΕΤΟΥ Q

  Η θεραπεία του οξέος πυρετού Q με αντιβιοτικά είναι πολύ αποτελεσματική και θα πρέπει να χορηγείται σε συνεννόηση με έναν ειδικό για τις μολυσματικές ασθένειες. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν δοξυκυκλίνη, τετρακυκλίνη, χλωραμφενικόλη, σιπροφλοξασίνη, οφλοξασίνη και υδροξυχλωροκίνη. Ο χρόνιος πυρετός Q είναι πιο δύσκολος στη θεραπεία και μπορεί να απαιτήσει έως και τέσσερα χρόνια θεραπείας με δοξυκυκλίνη και κινολόνες ή δοξυκυκλίνη με υδροξυχλωροκίνη. Ο πυρετός Q στην εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί, επειδή η δοξυκυκλίνη και η σιπροφλοξασίνη αντενδείκνυνται κατά την εγκυμοσύνη. Η προτιμώμενη θεραπεία είναι πέντε εβδομάδες κοτριμοξαζόλη.

  ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΠΥΡΕΤΟΥ Q

  Ο παθογόνος παράγοντας βρίσκεται παγκοσμίως, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία. Το βακτήριο είναι εξαιρετικά βιώσιμο και μολυσματικό: ένας οργανισμός μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Η κοινή πηγή μόλυνσης είναι η εισπνοή μολυσμένης σκόνης, η επαφή με μολυσμένο γάλα, κρέας ή μαλλί, και ιδιαίτερα προϊόντα γέννησης. Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν τον παθογόνο παράγοντα σε άλλα ζώα. Η μεταφορά μεταξύ ανθρώπων φαίνεται εξαιρετικά σπάνια και μέχρι στιγμής έχει περιγραφεί σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι άνδρες επηρεάζονται από τις γυναίκες, που μπορεί να αποδοθούν σε διαφορετικά ποσοστά απασχόλησης σε τυπικά επαγγέλματα.

  Τα επαγγέλματα «σε κίνδυνο» περιλαμβάνουν:

  • Κτηνιατρικό προσωπικό
  • Εργάτες αποθήκης
  • Αγρότες
  • Κουρείς προβάτων
  • Μεταφορείς ζώων
  • Εργαστηριακοί εργαζόμενοι που χειρίζονται δυνητικά μολυσμένα κτηνιατρικά δείγματα ή επισκέπτονται σφαγεία
  • Άτομα που σφαγιάζουν και επεξεργάζονται καγκουρό
  • Εργαζόμενοι βυρσοδεψίας

  ΣΥΝΩΝΥΜΑ ΠΥΡΕΤΟΥ Q

  • Αυστραλιανός πυρετός Q
  • Βαλκανική γρίπη
  • Πυρετός των εννέα μιλίων
  • Χειμερινοεαρινή βρογχοπνευμονία
  • Νόσος Derrick-Burnet
  • Πυρετός Query

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  image 20

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

  Ο ιός του Έμπολα

  www.emedi.gr

   

 • Σπαργάνωση Σπαργάνωση

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη σπαργάνωση

   

  Σπαργάνωση ή Διφυλλοβοθρίαση είναι λοίμωξη των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και του ανθρώπου που οφείλεται στο παράσιτο Diphylobothrium latum.

  Η λοίμωξη των ψαριών ή άλλων ζώων από τη νύμφη ονομάζεται σπαργάνωση.

  Τα θηλαστικά που τρώνε ψάρια, επομένως και ο άνθρωπος είναι οι τελικοί ξενιστές.

  Συνήθης πορεία - χρόνια.

  Η σπαργάνωση είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από τις προνύμφες του γένους Spirometra συμπεριλαμβανομένων των S. mansoni, S. ranarum, S. mansonoides και S. erinacei.

  Η μόλυνση μεταδίδεται με κατάποση μολυσμένου νερού, κατάποση δεύτερου ενδιάμεσου ξενιστή, όπως βάτραχος ή φίδι ή επαφή μεταξύ ενός δεύτερου ενδιάμεσου ξενιστή και ανοιχτής πληγής ή βλεννογόνου.

  Οι άνθρωποι είναι οι τυχαίοι ξενιστές στον κύκλο ζωής, ενώ τα σκυλιά, οι γάτες και άλλα θηλαστικά είναι οριστικοί ξενιστές.

  Τα Copepods (καρκινοειδή γλυκού νερού) είναι οι πρώτοι ενδιάμεσοι ξενιστές και διάφορα αμφίβια και ερπετά είναι οι δεύτεροι ενδιάμεσοι ξενιστές.

  Μόλις μολυνθεί ένας άνθρωπος, οι προνύμφες μεταναστεύουν σε μια υποδόρια τοποθεσία, όπου συνήθως αναπτύσσονται σε ένα οδυνηρό οζίδιο. Η μετανάστευση στον εγκέφαλο οδηγεί σε εγκεφαλική σπαργάνωση, ενώ η μετανάστευση στους οφθαλμούς έχει ως αποτέλεσμα οφθαλμική σπαργάνωση.

  Η σπαργάνωση είναι πιο διαδεδομένη στην Ανατολική Ασία, αν και έχουν περιγραφεί περιπτώσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

  Η διάγνωση, συνήθως, δεν πραγματοποιείται έως ότου αφαιρεθεί χειρουργικά η προνύμφη. Η Praziquantel είναι το φάρμακο επιλογής, αν και η αποτελεσματικότητά του είναι άγνωστη και η χειρουργική απομάκρυνση του σπαργανίου είναι γενικά η καλύτερη θεραπεία. Οι παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία πρέπει να επικεντρώνονται στην αποχέτευση νερού και η διατροφή.

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ

  Η κλινική παρουσίαση της σπαργάνωσης συμβαίνει συχνότερα αφού οι προνύμφες έχουν μεταναστεύσει σε υποδόρια θέση. Ο προορισμός των προνυμφών είναι συχνά ένας ιστός ή μυς στο στήθος, το κοιλιακό τοίχωμα, τα άκρα ή το όσχεο, αν και άλλες τοποθεσίες περιλαμβάνουν τα μάτια, τον εγκέφαλο, την ουροποιητική οδό, τον υπεζωκότα, το περικάρδιο και τον νωτιαίο σωλήνα.

  Τα πρώτα στάδια της νόσου στον άνθρωπο είναι συχνά ασυμπτωματικά, αλλά η σπαργάνωση προκαλεί συνήθως μια επώδυνη φλεγμονώδη αντίδραση στους ιστούς που περιβάλλουν την υποδόρια θέση καθώς μεγαλώνουν. Εμφανίζονται διακριτά υποδόρια οζίδια που μπορεί να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν για μια χρονική περίοδο.

  Τα οζίδια, συνήθως, προκαλούν φαγούρα, διογκώνονται, γίνονται κόκκινα και μεταναστεύουν και συχνά συνοδεύονται από οδυνηρό οίδημα.

  Οι επιληπτικές κρίσεις, η ημιπάρεση και οι πονοκέφαλοι είναι, επίσης, συχνά συμπτώματα της σπαργάνωσης, ιδιαίτερα της εγκεφαλικής σπαργάνωσης και η ηωσινοφιλία είναι ένα συχνό σημείο.

  Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη θέση του σπαργανίου. Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν την ελεφαντίαση από τη θέση στα κανάλια των λεμφαδένων, την περιτονίτιδα από τη θέση στην εντερική διάτρηση και τα αποστήματα του εγκεφάλου από τη θέση στον εγκέφαλο.

  Στη γεννητική σπαργάνωση, τα υποδόρια οζίδια υπάρχουν στη βουβωνική χώρα, στα χείλη ή στον όσχεο και μπορεί να εμφανίζουν όγκο.

  Η οφθαλμική σπαργάνωση είναι ένας ιδιαίτερα καλά περιγραφόμενος τύπος σπαργάνωσης. Τα πρώιμα σημάδια της οφθαλμικής μορφής περιλαμβάνουν πόνο στα μάτια, επιφόρηση (υπερβολικό πότισμα του οφθαλμού) ή/και γέρωση του άνω βλεφάρου. Άλλα σημεία περιλαμβάνουν το περιφερικό οίδημα ή/και οίδημα που μοιάζει με το σημάδι της Romana στη νόσο Chagas, δακρύρροια, κυτταρίτιδα σε τροχιά, εξόφθαλμο (προεξοχή του βολβού του ματιού) και/ή ένα εκτεθειμένο έλκος του κερατοειδούς. Το πιο συνηθισμένο σημείο κατά την παρουσίαση είναι μια βλάβη στο μάτι. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η οφθαλμική σπαργάνωση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. 

  ΑΙΤΙΑ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ

  • Είδος spirometra
  • Βρώση νύμφης βοθριοκεφάλου από κακά μαγειρεμένα ψάρια 
  • Καταπλάσματα από σάρκα ζώων

  ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΠΑΓΑΝΩΣΗΣ

  Το παράσιτο μεταδίδεται στον άνθρωπο με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

  Πρώτον, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τη μόλυνση με πόσιμο νερό που είναι μολυσμένο με copepods που στεγάζουν τις προνύμφες Spirometra.

  Δεύτερον, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τη μόλυνση καταναλώνοντας την ωμή σάρκα ενός από τους δεύτερους ενδιάμεσους ξενιστές, όπως βατράχια ή φίδια. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι καταναλώνουν ωμά φίδια ή γυρίνους για ιατρικούς σκοπούς σε ορισμένους ασιατικούς πολιτισμούς. Εάν μολυνθούν τα φίδια ή οι γυρίνοι, οι προνύμφες μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

  Τρίτον, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τη μόλυνση τοποθετώντας ωμά καταπλάσματα των δεύτερων ενδιάμεσων ξενιστών σε ανοιχτές πληγές, βλάβες ή στα μάτια για ιατρικούς ή τελετουργικούς λόγους. Εάν το κατάπλασμα έχει μολυνθεί με προνύμφες, ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί.

  Η μόλυνση από τον άνθρωπο συμβαίνει συχνότερα μετά από κατάποση μολυσμένου ωμού φιδιού, βατράχου ή χοίρου, αν και η επαφή με μολυσμένη σάρκα ενός ενδιάμεσου ξενιστή μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μόλυνση.

  Ο υψηλός επιπολασμός στην Κορέα μπορεί να εξηγηθεί από την κατάποση κρέατος σκύλου.

  Στο δυτικό ημισφαίριο, η πιο κοινή αιτία μόλυνσης είναι η κατανάλωση μολυσμένου νερού.

  ΞΕΝΙΣΤΕΣ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ

  Οι οριστικοί ξενιστές του Spirometra περιλαμβάνουν σκύλους, γάτες, πουλιά και άγρια ​​σαρκοφάγα, ενώ οι άνθρωποι είναι τυχαίοι ξενιστές. Οι πρώτοι ενδιάμεσοι ξενιστές περιλαμβάνουν copepods και άλλα μαλακόστρακα γλυκού νερού, ενώ οι δεύτεροι ενδιάμεσοι ξενιστές περιλαμβάνουν πουλιά, ερπετά και αμφίβια. Οι ενδιάμεσοι ξενιστές είναι επίσης οι δεξαμενές του Spirometra.

  full tpmd190456f1

  ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ

  Η περίοδος επώασης του Spirometra είναι 20 ημέρες έως 3 χρόνια. 

  ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

  Οι προνύμφες είναι λευκές. Κυμαίνονται από μερικά χιλιοστά σε μήκος έως αρκετά εκατοστά. Το σώμα του σκουληκιού χαρακτηρίζεται επίσης από ένα στρωματικό δίκτυο λείου μυός. 

  ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ

  Το ενήλικο Spirometra ζει στο λεπτό έντερο του οριστικού ξενιστή - σκύλο, γάτα, ρακούν ή άλλο θηλαστικό - για έως και 9 χρόνια, όπου παράγουν πολλά αυγά. Όταν ο ξενιστής κάνει αφόδευση, τα αυγά αφήνουν το σώμα στα κόπρανα και εκκολάπτονται όταν φτάσουν σε γλυκό νερό. Τα αυγά τρώγονται από τα copepods (καρκινοειδή του γένους Cyclops), τα οποία είναι οι πρώτοι ενδιάμεσοι ξενιστές. Στα copepods, τα αυγά αναπτύσσονται σε προνύμφες procercoid που ζουν στην κοιλότητα του σώματος. Οι δεύτεροι ενδιάμεσοι ξενιστές περιλαμβάνουν τα  ψάρια, ερπετά ή αμφίβια που καταναλώνουν τα copepods. Οι προνύμφες διεισδύουν στην εντερική οδό του δεύτερου ενδιάμεσου ξενιστή, όπου γίνονται προνύμφες και πολλαπλασιάζονται στους υποδόριους ιστούς και μυς. Ο δεύτερος ενδιάμεσος ξενιστής τρώγεται τελικά από έναν οριστικό ξενιστή, όπως ένας σκύλος, και ο κύκλος ξεκινά ξανά. Οι άνθρωποι είναι τυχαίοι ξενιστές στον κύκλο, μολυσμένοι με τις προνύμφες με επαφή ή κατάποση του πρώτου ή του δεύτερου ενδιάμεσου ξενιστή. Οι προνύμφες μεταναστεύουν στους υποδόριους ιστούς στον άνθρωπο. Ωστόσο, δε λαμβάνει χώρα ανάπτυξη και ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να μεταδώσει την ασθένεια. 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ

  Η σπαργάνωση διαγιγνώσκεται, συνήθως, μετά από χειρουργική αφαίρεση των σκουληκιών, αν και η λοίμωξη μπορεί επίσης να διαγνωστεί με ταυτοποίηση ηωσινοφιλίας ή ταυτοποίηση του παρασίτου σε δείγμα ιστού. Εάν αυτές οι διαδικασίες βιοψίας και εκτομής δεν είναι εφικτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δοκιμή ELISA. Θεωρητικά, μια προεγχειρητική διάγνωση θα μπορούσε να γίνει με τον προσδιορισμό του ιστορικού έκθεσης και ενός επώδυνου, μεταναστευτικού, υποδόριου οζιδίου. Η σπαργάνωση εμφανίζεται, συνήθως, ως ένα απλό οζίδιο, ενώ άλλες λοιμώξεις, όπως η κυστικέρκωση εμφανίζονται συνήθως ως πολλαπλά οζίδια. Ωστόσο, η προεγχειρητική διάγνωση είναι σπάνια. Οι αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διάγνωση της εγκεφαλικής σπαργάνωσης, καθώς αποκαλύπτουν βλάβες στον εγκέφαλο. 

  ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ

  Επειδή η σπαργάνωση είναι μια σπάνια λοίμωξη, οι στρατηγικές δημόσιας υγείας δεν έχουν καταστήσει την πρόληψή της προτεραιότητα. Οι στρατηγικές για τη δημόσια υγεία που εστιάζουν στην παροχή βασικής πρόσβασης σε καθαρό νερό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μελλοντικών μολύνσεων από τη σπαργάνωση. 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΠΑΡΓΑΝΩΣΗΣ

  Μία θεραπεία για τη σπαργάνωση είναι η πραζικουαντέλη, χορηγούμενη σε δόση 120 έως 150 mg/kg σωματικού βάρους για 2 ημέρες. Ωστόσο, έχει περιορισμένη επιτυχία. Σε γενικές γραμμές, η προσβολή από μία ή μερικές προνύμφες αντιμετωπίζεται συχνά καλύτερα με χειρουργική αφαίρεση. Η ανάλυση DNA σπάνιων σκουληκιών που αφαιρούνται χειρουργικά μπορεί να παρέχει πληροφορίες γονιδιώματος για την αναγνώριση και τον χαρακτηρισμό κάθε παρασίτου. Οι θεραπείες για τις πιο συνηθισμένες ταινίες μπορούν να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί αν είναι επίσης πιθανό να είναι αποτελεσματικές έναντι των εν λόγω ειδών. 

  ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

  Η σπαργάνωση είναι ενδημική ή δυνητικά ενδημική σε 48 χώρες, και αν και σπάνια, έχουν περιγραφεί περιπτώσεις στην Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλειονότητα των περιπτώσεων συμβαίνει στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Αφρική. Η οφθαλμική σπαργάνωση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κίνα και το Βιετνάμ. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων συμβαίνει στην Κορέα και την Ιαπωνία. 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  41433 2019 427 Fig1 HTML

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Πλατυελμινθιάσεις

  Χρόνια διάρροια

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμοιβάδωση

  Ασκαρίδες εντέρου

  Οξεία διάρροια

  Εντερικά παράσιτα

  Βιταμινική ανεπάρκεια

  Αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία Clark

  Κνησμός δακτυλίου του πρωκτού

  Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

  Παρασίτωση από Blastocystis hominis

  Λαμβλίαση

  Tριχίνωση

  Κρυπτοσποριδίωση

  www.emedi.gr

   

 • Πλατυελμινθιάσεις Πλατυελμινθιάσεις

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις πλατυελμινθιάσεις

  Οι πλατυέλμινθες είναι σκώληκες (κεστώδη) του γαστρεντερικού με σωματική κατάτμηση. Η κεφαλή του ονομάζεται σκώληκας, το αλυσιδωτό τους σώμα ονομάζεται στρόβιλος, και κάθε τμήμα του είναι μια προγλωττίδα. Το αλυσιδωτό σώμα των προγλωττίδων ποικίλλει σε μήκος, από 3 mm έως 25 m.

  • Ο κύκλος ζωής των περισσότερων πλατυελμίνθων απαιτεί έναν ενδιάμεσο ξενιστή πριν προσβληθεί ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος, συνήθως, μολύνεται τρώγοντας την κυστική μορφή σε κάποιον ιστό (χοιρινό, βοδινό, ψάρια του γλυκού νερού) ή τρώγοντας ένα μολυσμένο αρθρόποδο (ψύλλοι των αρουραίων, σκαθάρια, κατσαρίδες, ψύλλοι των σκύλων ή φθείρες) που μπορεί να βρεθεί σε αποξηραμένα ή ευμεγέθη δημητριακά ή σε αποθηκευμένα προϊόντα. Μικρά παιδιά και ενήλικοι που παίζουν με ένα κατοικίδιο σκύλο ή γάτα, μπορεί να μεταφέρουν ένα μολυσμένο ενδιάμεσο ξενιστή στα χέρια τους αν φάνε κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα ή στο χώρο του ζώου. Σε ένα είδος πλατυελμινθίασης που δεν προσβάλλει το έντερο, την εχινοκοκκίαση, οι άνθρωποι μολύνονται από την επαφή με μολυσμένα περιττώματα σκύλων.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Γαστρεντερικό, Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες προσβάλλονται 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  Taenia saginata (ταινία των βοοειδών):

  • Ήπιες κοιλιακές κράμπες 
  • Περιπρωκτική ενόχληση στο πέρασμα των προγλωττίδων
  • Στην εντερική φάση - ήπια κοιλιακά ενοχλήματα

  Taenia solium (ταινία του χοίρου):

  • Στην εντερική φάση - ήπια κοιλιακά ενοχλήματα 
  • Στη μεταναστευτική των προνυμφών: κυστικέρκωση του ανθρώπου με διαταραχή της λειτουργικότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος: κεφαλαλγία, ελαττωμένη όραση, σπασμοί, ενδοκράνια υπέρταση, διανοητική έκπτωση

  Diphyllobothrium latum (έλμινθας των ψαριών):

  • Στην εντερική μορφή ανταγωνίζεται τη βιταμίνη Β12 και παρεμβαίνει στην απορρόφησή της από τον άνθρωπο. Μεγαλοβλαστική αναιμία με γλωσσίτιδα, απώλεια των θηλών της γλώσσας και νευρολογικά συμπτώματα

  Hymenolepis nana (σε μεγάλο αριθμό σκωλήκων):

  • Κοιλιακές κράμπες 
  • Διάρροια
  • Έμετοι
  • Απώλεια βάρους

  Εχινοκοκκίαση (υδατίδα νόσος):

  • Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος της κύστης. Πιο συχνή εντόπιση είναι στο δεξιό λοβό του ήπατος. Σπληνικές, νεφρικές, εγκεφαλικές, οφθαλμικές, οστέινες υδατίδες κύστεις έχουν αναφερθεί
  • Σπάνια είναι τα αλλεργικά συμπτώματα
  • Ήπια ως μέτρια ηωσινοφιλία 

  Dipilidium caninum:

  • Ήπια κοιλιακή δυσχέρεια
  • Ανησυχία
  • Ηωσινοφιλία 

  ΑΙΤΙΑ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  • Οι σημαντικοί πλατυέλμινθες που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο περιλαμβάνουν: Taenia saginata (ταινία των βοοειδών), Taenia solium (ταινία του χοίρου), Diphyllobothrium latum (έλμινθας των ψαριών), Hymenolepis nana (έλμινθας των νάνων), Hymenolepis diminuta (έλμινθας των τρωκτικών) και Dipilidium caninum (έλμινθας των ζώων)
  • Η εχινονοκοκκίαση είναι η εξωεντερική πλατυελμινθίαση. Τρεις τύποι μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο: Echinococcus granulosis (υδατίδα νόσος ήπατος, σπληνός, κλπ.), Echinococcus multilocularis (κυψελιδική υδατίδα νόσος) και Echinococcus vogeli (πολυκυστική υδατίδα νόσος)

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  Ταξίδι στη Μέση Ανατολή, Ρωσία, Αφρική και βρώση κακοψημένου φαγητού (T. saginata), ταξίδι στο Μεξικό, Λατινική Αμερική, Αφρική, Ινδία, Ισπανία, Μέση Ανατολή και βρώση μισοψημένου χοιρινού (T. solium), ταξίδι στην Αλάσκα, Καναδά, Ιαπωνία, Μέση Ανατολή και βρώση ψαριών του γλυκού νερού που δεν μαγειρεύτηκαν καλά (D. latum). Ποικίλα παιχνίδια με σκύλους (D. caninum). Επαφή με σκύλους, ιδιαίτερα εκείνους που φυλάνε πρόβατα (Ε. granulosis)

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Η πλειοψηφία των εντερικών πλατυελμινθιάσεων είναι ασυμπτωματική. Ένας ασθενής μπορεί να το αντιληφθεί μόνο με την εμφάνιση μιας προγλωττίδας στα κόπρανα
  • Η διαφορική διάγνωση των γενικών εντερικών συμπτωμάτων είναι ευρεία
  • Η διαφορική διάγνωση των κύστεων εξαρτάται από την εντόπιση. Υπάρχει μεγάλο εύρος καλοήθων και καοήθων κύστεων 
  • Κακοήθης αναιμία (D. latum)

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Μικροσκοπική εξέταση της προγλωττίδας στα κόπρανα
  • Αναγνώριση των αυγών στα κόπρανα

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • T. solium: κυστίκερκοι μπορεί να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος. Κύστεις 5-10 mm στα μαλακά μόρια. Αποτιτανωμένες κύστεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τους γραμμωτούς μυς
  • D. latum: μακροκυτταρική μεγαλοβλαστική αναιμία
  • Ε. granulosis: υδατίδες κύστεις εμφανίζονται πιο συχνά στο δεξιό λοβό του ήπατος

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  • T. saginata: δοκιμασίες με σελοτέϊπ περιπρωκτικά για τα ωάρια, ωάρια και παράσιτα κοπράνων
  • T. solium: εξέταση κοπράνων για προγλωττίδες 
  • D. latum: δοκιμασίες με σελοτέϊπ περιπρωκτικά για τα ωάρια, ωάρια και παράσιτα κοπράνων
  • H. nana: δοκιμασίες με σελοτέϊπ περιπρωκτικά για τα ωάρια, ωάρια και παράσιτα κοπράνων
  • H. diminuta: δοκιμασίες με σελοτέϊπ περιπρωκτικά για τα ωάρια, ωάρια και παράσιτα κοπράνων
  • D. caninum: προγλωττίδες στα κόπρανα
  • Ε. granulosis: σκώληκες στην αναρρόφηση από την κύστη

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • T. saginata: σπάνια ορατή στο γαστρεντερικό ακτινογραφικό έλεγχο με σκιαγραφικό (λεπτό έντερο)
  • T. solium: απλές ακτινογραφίες μπορεί να δείξουν αποτιτανωμένες κύστεις στον υποδόριο ιστό ή τον εγκέφαλο. Η αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει αποτιτανωμένες και μη κύστεις. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη
  • Ε. granulosis: σπινθηρογράφημα ήπατος, αξονική τομογραφία και υπερηχογράφημα αποκαλύπτουν τις κύστεις

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • T. solium: βιοψία με εκτομή υποδόριου ιστού. Υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές ανοσοδιαγνωστικές δοκιμασίες 
  • D. latum: χαρακτηριστικά φλοιώδη αυγά στα κόπρανα
  • H. nana: αυγά με διπλή μεμβράνη στα κόπρανα 
  • Ε. granulosis: υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές ορολογικές δοκιμασίες. Επισυμβαίνουν όμως ψευδώς θετικές και ψευδώς αρνητικές αντιδράσεις 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωτερικοί ασθενείς

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Προσδιορισμός του τρόπου μετάδοσης και γενική υποστηρικτική αγωγή κατά τη θεραπεία
  • Υγιεινή όσον αφορά τα κόπρανα κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπευτικής αγωγής
  • Στη νευροκυστικέρκωση, σκέψη για κορτικοστεροειδή (για το εγκεφαλικό οίδημα) και αντισπασμωδικά

  Echinococcus LifeCycleCDC

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Για τις ταινίες, καλά μαγειρεμένα βοδινό και χοιρινό κρέας (ιδιαίτερα σε ταξίδια εκτός χώρας)
  • Να αποφεύγονται ωμά και άψητα ψάρια 
  • Προσοχή στα κατοικίδια σκυλιά, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούνται για το φύλαγμα προβάτων με ενδημική υδατίδα νόσο
  • Προσεκτικό πλύσιμο χεριών μετά την τουαλέτα 
  • Να αποφεύγεται η βρώση τροφής που έχει πέσει στο πάτωμα (H. nana)
  • Να εξασφαλίζεται ότι τα κατοικίδια δεν έχουν ψύλλους ή φθείρες ή αν έχουν να αποφεύγεται η επαφή τους με μικρά παιδιά (D. caninum)
  • Να αποφεύγεται το τάισμα των σκύλων με τα άχρηστα προϊόντα σφαγμένων ζώων (υδατίδα νόσος)

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Εντερική φάση D. latum (ψάρια), T. saginata (βοδινό), D. caninum (σκύλος) και T. solium (χοιρινό): νικλοζαμίδη, μασώμενα δισκία (1 gr) καλά μασημένα. Παιδιά βάρους άνω των 40 Kg 3 δισκία (1,5 gr). Και στους ενήλικες και στα παιδιά, η δόση είναι εφάπαξ
  • H. nana (πλατυέλμινθα των νάνος): πραζικουαντέλη 25 mg/kg σε μία δόση 
  • Προνυμφική φάση του Ε. granulosis (υδατίδες κύστεις): δοκιμή της αλβενδαζόλης. Στους ενήλικες 400 mf δύο φορές την ημέρα για 28 ημέρες. Σε παιδιά άνω των 2 ετών δίνεται η δόση των ενηλίκων. Σε παιδιά 1-2 ετών, 200 mg/ημέρα
  • Στην κυστικέρκωση (προνυμφική φάση της T. solium): πραζικουαντέλη 50 mg/Kg την ημέρα σε 3 δόσεις για 14 ημέρες, τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες 

  Προφυλάξεις: 

  • Νικλοζαμίδη: σπάνια ναυτία και κοιλιακά άλγη
  • Πραζικουαντέλη: αίσθημα κακουχίας, καφαλαλγία και ζάλη συμβαίνουν συχνά. Σπάνια αίσθημα νάρκωσης, κοιλιακή δυσφορία, πυρετός, εφιδρώσεις, ναυτία, ηωσινοφιλία και αίσθημα κόπωσης. Πιο σπάνια επισυμβαίνουν κνησμός και εξάνθημα 
  • Αλβενδαζόλη: σπάνια διάρροια και πόνος, πιο σπάνια λευκοπενία. Μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα των τρανσαμινασών στον ορό

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Για την εντερική φάση των D. latum, T. saginata, T. solium και D. caninum: πραζικουαντέλη 10-20 mg/Kg σε δόση εφάπαξ. Για το H. nana, 4 δισκία σε μία δόση (2 gr) και έπειτα 2 δισκία την ημέρα για 6 ημέρες, στους ενήλικες 
  • Στην κυστικέρκωση ενηλίκων και απιδιών, αλβενδαζόλη 15 mg/Kg την ημέρα σε 3 δόσεις, για 30 ημέρες 
  • Το διχλωροφαίνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ταινίασης 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Έλεγχος κοπράνων για ωάρια και παράσιτα μέσα σε δύο εβδομάδες από τη λήξη της θεραπείας των πλατυελμινθιάσεων του εντερικού σωλήνα

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Οδηγίες στους ασθενείς εκείνων των εθνικών ομάδων που οι διαιτητικές τους συνήθειες τους εκθέτουν σε μόλυνση 
  • Σε ταξίδι στην Άπω Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία να αποφεύγεται το όχι καλά ψημένο βοδινό
  • Η ταινία του χοίρου επιπολάζει στο Μεξικό, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, Ινδία και Κίνα
  • Οι άνθρωποι μολύνονται τρώγοντας άψητο βοδινό και από τα ανθρώπινα απορρίμματα σε φτωχές πρακτικές υγιεινής. Κακομαγειρεμένο ψάρι (περιλαμβάνεται και ο σολομός) από γλυκά ή υφάλμυρα νερά της Ευρώπης, της Ασίας, του Καναδά, της Αλάσκας και της Αφρικής θα πρέπει να αποφεύγεται 
  • Υγιεινομική προσέγγιση της διαδικασίας κατάψυξης των ψαριών 
  • Οι έλμινθες του σκύλου αποφεύγονται με την υγιεινή εκπαίδευση των παιδιών, όταν παίζουν με κατοικίδια 
  • Έλεγχος υγιεινής της αποχέτευσης και συνεχής υγιεινομική επιθεώρηση των κρεάτων. Σε περιοχές που ανατρέφονται πρόβατα, θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά από τα παράσιτα τους οι σκύλοι. Πτώματα προβάτων δεν θα πρέπει να ρίχνονται στους σκύλους για τροφή ώστε να αποφεύγεται επαφή τους με υδατίδες κύστεις
  • Η κατάψυξη ψαριών του γλυκού νερού στους 10 βαθμούς C για 48 ώρες θα σκοτώσει τα παράσιτα του D. latum
  • Οικογένειες που μένουν στο εξωτερικό, σε ενδημικές περιοχές και που θέλουν να προσλάβουν μάγειρες ή άλλο προσωπικό θα πρέπει να τους εξετάζουν κατάλληλα

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Προνυμφική μορφή του T. solium: διάχυτη πολυσυστηματική κυστικέρκωση μπορεί να επισυμβεί. Προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος - νευροκυστικέρκωση με σπασμούς, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και μυϊκή συμμετοχή μπορεί να παρουσιαστεί
  • Ε. granulosis (ενοχοκοκκίαση): απλές ή πολλαπλές κύστεις μπορεί να εμφανιστούν. Οι κύστεις μπορεί να ραγούν ενδοκοιλιακά. Ηπατικές, σπληνικές, οφθαλμικές, κοιλιακές, εγκεφαλικές κύστεις έχουν αναφερθεί
  • D. latum: αναιμία από ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 παρατηρείται κυρίως στους κατοίκους της Φινλανδίας. Τα νευρολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμωδίες, παραισθησίες, αστάθεια βαδίσματος και αδυναμία

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Οι περισσότερες εντερικές μορφές των πλατυελμίνθων των ενηλίκων αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τα τρέχοντα φάρμακα. Αναφέρονται ποσοστά ίασης 95%
  • Μπορεί να χρειαστεί δεύτερος γύρος θεραπείας 
  • Στην υδατίδα νόσο των κυψελίδων (πνευμονική εχινοκοκκίαση) αν η πνευμονική κύστη δεν εξαχθεί άθικτη, η θνησιμότητα μέσα στη 10ετία ανέρχεται στο 90%

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Φτωχή ατομική υγιεινή και επιθυμία για ποικίλα παιχνίδια με σκύλους, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  kjp 55 1 61f1

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρόνια διάρροια

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμοιβάδωση

  Ασκαρίδες εντέρου

  Οξεία διάρροια

  Εντερικά παράσιτα

  Βιταμινική ανεπάρκεια

  Αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία Clark

  Κνησμός δακτυλίου του πρωκτού

  Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

  Παρασίτωση από Blastocystis hominis

  Λαμβλίαση

  Tριχίνωση

  Κρυπτοσποριδίωση

  www.emedi.gr

   

   

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για τα δαγκώματα ζώων Χρήσιμες πληροφορίες για τα δαγκώματα ζώων

  Δαγκώματα ζώων

  Μετά τα δαγκώματα από ζώα προκύπτουν πληγές από δαγκώματα σε ανθρώπους από σκύλους, γάτες, άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Ενδοκρινικό/Μεταβολικό, Δέρμα, Εξωκρινείς αδένες, Αιμοποιητικό/Λεμφικό/Ανοσολογικό, Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες, αλλά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να προσβληθούν

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΑΓΚΩΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ

  Πληγές από δαγκώματα μπορεί να είναι σχισίματα, σκασίματα, αμυχές, γδαρσίματα (εξορύξεις, γρατζουνιές) ή τραύματα από συντριβή

  Δαγκώματα από σκύλο:

  • Τα χέρια προσβάλλονται πιο συχνά σε 68% περίπου των δαγκωμάτων 
  • Το πρόσωπο είναι η θέση του τραύματος σε περίπου 29% των περιπτώσεων, τα κάτω άκρα σε 10% και συμμετοχή του κορμού είναι ασυνήθης

  Δαγκώματα από γάτα:

  • Κυρίως, αφορούν τα χέρια, ακολουθούν τα κάτω άκρα, το πρόσωπο και ο κορμός 
  • Είναι πιο πιθανό να μολυνθούν 

  ΑΙΤΙΑ ΔΑΓΚΩΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • Οι περισσότερες πληγές από δάγκωμα προέρχονται από κατοικίδιο ζώο, γνωστό στο θύμα. Οι μεγάλοι σκύλοι είναι το πιο συχνό αίτιο 
  • Τα δαγκώματα από άνθρωπο οφείλονται στην ακούσια προσπάθεια ενός ατόμου να προστατευθεί από γροθιά που δέχεται στο πρόσωπο

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΑΓΚΩΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • Τα δαγκώματα από σκύλο είναι περισσότερο συνήθη νωρίς το απόγευμα, ειδικά σε ζεστό καιρό 
  • Τα δαγκώματα από γάτα είναι περισσότερο συνήθη το πρωί
  • Τραύματα από σφιγμένη γροθιά σχετίζονται συχνά με τη χρήση οινοπνεύματος

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΑΓΚΩΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Η διάγνωση είναι προφανής. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για τον άνθρωπο, από το τραύμα και την προκαλούμενη μόλυνση

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Σε 85% των πληγών από δαγκώματα θα αναπτυχθεί μια θετική καλλιέργεια. Η χρώση Gram είναι ευαίσθητη, αλλά μη ειδική για το λοιμογόνο οργανισμό. Η καλλιέργεια από την πληγή είναι βασική για τον καθορισμό της θεραπείας 
  • Δαγκώματα από σκύλο: Η Pasteurella multocida είναι παρούσα στο 25% των δαγκωμάτων. Ο Streptococcus viridans, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο κοαγκουλάση αρνητικός σταφυλόκοκκος, βακτηριοειδή, EF-2, DF-2, και Fusciobacterium μπορεί, επίσης, να βρεθούν
  • Δαγκώματα από γάτα: Επίσης Pasteurella multocida είναι παρούσα στο 25% των δαγκωμάτων. Η πληγή είναι συχνά επιμολυσμένη με άλλα ανάμεικτα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών αερόβιων και αναερόβιων οργανισμών 
  • Δαγκώματα από άνθρωπο: Είδη στρεπτοκόκκων, χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Eikenella corrodens και ποικίλα αναερόβια βακτήρια είναι συνήθη

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Εάν το τραύμα από δάγκωμα είναι κοντά σε οστό ή άρθρωση, μια απλή ακτινογραφία χρειάζεται για να χρησιμοποιηθεί αργότερα για σύγκριση, εφ'όσον υποψιάζεστε οστεομυελίτιδα
  • Σε τραύματα από ανθρώπινα δαγκώματα από τραύματα με τεντωμένη γροθιά, ζητείστε ακτινογραφίες για να ελέγξετε για κάταγμα μετακαρπίου ή φάλαγγας

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Μπορεί να χρειάζεται χειρουργική διερεύνηση για να επιβεβαιώσετε την έκταση των τραυμάτων. Η διερεύνηση πρέπει να γίνεται σε όλα τα σοβαρά τραύματα

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΑΓΚΩΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωτερικός ασθενής, εκτός αν έχει κεραυνοβόλο λοίμωξη, που απαιτεί λήψη αντιβιοτικών συστηματικά, στενή παρακολούθηση ή χειρουργείο

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Άφθονος καταιονισμός του τραύματος με φυσιολογικό ορό μέσω του άκρου ενός καθετήρα απαιτείται για να ελαττωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης 
  • Απονεκρωμένοι ιστοί χρειάζονται αφαίρεση και νεαροποίηση των χειλέων του τραύματος 
  • Σκεφθείτε χειρουργική σύγκλιση εάν το τραύμα είναι καθαρό μετά τον καταιονισμό και εφ'όσον το δάγκωμα είναι λιγότερο από 12 ωρών 
  • Βάλτε σε νάρθηκα το χέρι εάν είναι τραυματισμένο 

  DogBite 650x450

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΑΓΚΩΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Σκεφθείτε αντιλυσσική θεραπεία
  • Χρησιμοποιήστε αντιτοξίνη τετάνου σε αυτούς που έχουν ανοσοποιηθεί προηγουμένως, αλλά έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια από την τελευταία δόση 
  • Σκεφτείτε την αντιτετανική ανοσοσφαιρίνη σε ασθενείς χωρίς πλήρη προηγούμενη σειρά εμβολιασμών 

  Προφυλακτική αγωγή εάν το τραύμα παρακολουθείται τις πρώτες 12 ώρες:

  • Δάγκωμα σκύλου: πενικιλλίνη VK 500 mg από το στόμα 4 φορές την εβδομάδα (παιδιά 50 mg/Kg/ημέρα από το στόμα 4 φορές την ημέρα) x 3 ημέρες 
  • Δάγκωμα γάτας: πενικιλλίνη VK 500 mg από το στόμα σε 4 δόσεις (παιδιά 50 mg/Kg/ημέρα από το στόμα 4 φορές την ημέρα) x 3 ημέρες
  • Δάγκωμα φιδιού: αν είναι δηλητηριώδες, ο ασθενής χρειάζεται ταχεία μεταφορά σε υπηρεσία υγείας ικανή για χορήγηση αντιοφικού ορού για οριστική θεραπεία. Εάν έχει προκύψει είσοδος και ενέργεια του δηλητηρίου προετοιμαστείτε να μεταφέρετε τον ασθενή σε ένα εξειδικευμένο κέντρο στην περιοχή ή προετοιμάστε τον για χορήγηση αντιοφικού ορού. Σιγουρευτείτε ότι ο ασθενής είναι σταθερός για μεταφορά, σκεφτείτε τη μέτρηση και/ή να θεραπεύσετε την πήξη και την κατάσταση της νεφρικής λειτουργίας μαζί με κάθε αναφυλακτική αντίδραση πριν την μεταφορά 
  • Άλλα - αμοξυξιλλίνη. Δοσολογία: ενήλικες 500 mg από το στόμα 3 φορές την ημέρα, παιδιά: 40 mg/Kg/ημέρα διαιρεμένα σε 3 δόσεις ή αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό κάλιο (Augmentin): δοσολογία, ενήλικες 250-500 mg από το στόμα 3 φορές την ημέρα, παιδιά 20-40 mg/Kg/ημέρα, διαιρεμένα σε 3 δόσεις 

  Εγκατεστημένη λοίμωξη:

  • Εφ'οσον ο ασθενής έχει αναπτύξει μια κλινική λοίμωξη, η αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό κάλιο εν αναμονή των αποτελεσμάτων των καλλιεργειών 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλλίνη:

  • Περίπου 10% διασταυρούμενη αντίδραση με καφαλοσπορίνες σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλλίνη
  • Δάγκωμα σκύλου: τετρακυκλίνες εάν ο ασθενής είναι μεγαλύτερος από 9 ετών και σε έγκυες ή θηλάζουσες. Η κεφτριαξόνη ή η ερυθρομυκίνη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν
  • Δάγκωμα γάτας: όπως και το δάγκωμα σκύλου
  • Δάγκωμα ανθρώπου: κεφοξιτίνη 80-160 mg/Kg/ημέρα (έως 12 gr) διαιρεμένο σε 3 ή 4 δόσεις ισότιμα. Η συνήθης δόση είναι 1-2 gr κάθε 6-8 ώρες. Η ερυθρομυκίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί 30-40 mg/Kg/ημέρα σε 4 ισάριθμα διαιρεμένες δόσεις. Συνήθως η δόση των ενηλίκων είναι 250 mg 4 φορές την ημέρα

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Συζήτηση με τους γονείς στους ελέγχους παιδικής μέριμνας πρέπει να περιλαμβάνει εκπαίδευση για το πώς να αποφεύγουν τα δαγκώματα ζώων 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ο ασθενής πρέπει να επανελέγχεται σε 24-48 ώρες εάν δεν έχει μολυνθεί την ώρα της 1ης έκθεσης 
  • Καθημερινή παρακολούθηση είναι επιβεβλημένη σε ενεργές λοιμώξεις 
  • Εάν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σε μια ενεργή λοίμωξη, η διάρκεια της θεραπείας πρέπει να είναι 7-14 ημέρες εξαρτώμενη από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και την κλινική απόκριση 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Πληροφορείστε τα παιδιά και τους ενήλικες, σχετικά με τους κινδύνους από ζώα

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Οι επιπλοκές από τα δαγκώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σηπτική αρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα, εκτενή τραύματα μαλακών ιστών με ουλή, σήψη, αιμορραγία, θάνατο. Η αερογόνος γάγγραινα μπορεί να πάρει μια υπερβολικά ταχεία πορεία και πρέπει να θεραπεύεται πολύ επιθετικά

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Τα τραύματα πρέπει να βελτιώνονται σταθερά και να κλείνουν μέσα σε 7-10 ημέρες

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Μη ειδικές προφυλάξεις

  Γηριατρικό: Σοβαρός τραυματισμός από οποιοδήποτε δάγκωμα είναι πιο συνηθισμένος σε άτομα μεγαλύτερα από 50 ετών, σε αυτούς με πληγές στα άνω άκρα ή σε αυτούς με εκδορές ή σχισμές δέρματος. Αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης σε αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 50 ετών 

  ΚΥΗΣΗ

  Μη ειδικές προφυλάξεις

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  3LYTXG55FNKBFCFIEF7O43MOLQ

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για την οστεομυελίτιδα

  Υπάρχει λύσσα σήμερα;

  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

  Δαγκώματα ζώων

  www.emedi.gr

   

   

   

   

   

 • Χολεστυραμίνη Χολεστυραμίνη

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη χολεστυραμίνη

  Η χολεστυραμίνη (colestyramine) είναι ανιονική ανταλλακτική ρητίνη που δεσμεύει αρνητικά φορτισμένα χολικά οξέα και χολικά άλατα από το λεπτό έντερο με απώτερο αποτέλεσμα την ελάττωση της ολικής χοληστερόλης στο πλάσμα.

  Η χολεστυραμίνη είναι ένας παράγοντας απομόνωσης χολικών οξέων οξύ που δεσμεύει τη χολή στη γαστρεντερική οδό για να αποτρέψει την επαναπορρόφηση. Είναι μια ισχυρή ιοντοανταλλακτική ρητίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να ανταλλάξει τα χλωριούχα ανιόντα της με ανιονικά χολικά οξέα στη γαστρεντερική οδό και να τα δεσμεύσει έντονα στη μήτρα της ρητίνης. Η λειτουργική ομάδα της ρητίνης ανταλλαγής ανιόντων είναι μια ομάδα τεταρτοταγούς αμμωνίου συνδεδεμένη σε ένα αδρανές συμπολυμερές στυρολίου-διβινυλοβενζολίου.

  Η χολεστυραμίνη αφαιρεί τα χολικά οξέα από το σώμα σχηματίζοντας αδιάλυτα σύμπλοκα με χολικά οξέα στο έντερο, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στα κόπρανα. Ως αποτέλεσμα αυτής της απώλειας χολικών οξέων, περισσότερη χοληστερόλη πλάσματος μετατρέπεται σε χολικά οξέα στο ήπαρ για να ομαλοποιήσει τα επίπεδα.  Αυτή η μετατροπή της χοληστερόλης σε χολικά οξέα μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα. 

  Τα χολικά οξέα είναι συστατικά του υγρού της χολής που χρειάζονται για τη διάλυση των λιπαρών ουσιών κατά την πεπτική διαδικασία. Τα χολικά οξέα παράγονται από τη χοληστερίνη ή χοληστερόλη με τη δράση της βιταμίνης C που εξαρτάται από ένζυμα. Έτσι, η μετατροπή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό για τον περιορισμό των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα.

  Ιατρικές χρήσεις χολεστυραμίνης

  Τα σύμπλοκα απομόνωσης χολικού οξέος, όπως η χολεστυραμίνη χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας, αλλά μετά την εισαγωγή των στατινών, έχουν μόνο μικρό ρόλο για αυτήν την ένδειξη.

  Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του κνησμού που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια ηπατικής ανεπάρκειας και άλλων τύπων χολόστασης όπου μειώνεται η ικανότητα εξάλειψης των χολικών οξέων.

  Η χολεστυραμίνη χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία της διάρροιας που προκύπτει από τη δυσαπορρόφηση χολικών οξέων. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για αυτό σε ασθενείς με νόσο του Crohn που έχουν υποβληθεί σε ειλεϊκή εκτομή. Στο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεός) απορροφώνται τα χολικά οξέα. Όταν ο ειλεός αφαιρεθεί, τα χολικά οξέα περνούν στο παχύ έντερο και προκαλούν διάρροια λόγω διέγερσης έκκρισης χλωριδίου / υγρού από τα κύτταρα κόλου με αποτέλεσμα την εκκριτική διάρροια. Η χολεστυραμίνη αποτρέπει αυτήν την αύξηση του νερού καθιστώντας τα χολικά οξέα αδιάλυτα και ωσμωτικά ανενεργά.

  Η χολεστυραμίνη χρησιμοποιείται, επίσης, για τον έλεγχο άλλων τύπων, διάρροιας από χολικά οξέα. Η πρωτοπαθής, ιδιοπαθής διάρροια χολικού οξέος είναι μια συχνή αιτία χρόνιας λειτουργικής διάρροιας, συχνά, λανθασμένα διαγνωσμένη ως σύνδρομο ευερέθιστου ευερέθιστου εντέρου και οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς ανταποκρίνονται στην χολεστυραμίνη.

  Είναι ευεργετική στη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας του συνδρόμου μετά από χολοκυστεκτομή.

  Η χολεστυραμίνη είναι, επίσης, χρήσιμη για τη θεραπεία της διάρροιας μετά την κολπίτιδα. 

  Η χολεστυραμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία των λοιμώξεων από Clostridium difficile, στην απορρόφηση των τοξινών Α και Β και στη μείωση της διάρροιας και των άλλων συμπτωμάτων που προκαλούν αυτές οι τοξίνες. Ωστόσο, επειδή δεν είναι αντιμολυσματικά, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη βανκομυκίνη. 

  Χρησιμοποιείται, επίσης, στη διαδικασία «έκπλυσης» σε ασθενείς που λαμβάνουν λεφλουνομίδη ή τεριφλουνομίδη για να βοηθήσουν στην αποβολή των φαρμάκων σε περίπτωση διακοπής τους λόγω σοβαρών παρενεργειών.

  Η κολεστυραμίνη είναι χρήσιμη για τη δηλητηρίαση από κυανοβακτηρίδια σε σκύλους. 

  Οι αλοιφές που περιέχουν χολεστυραμίνη χρησιμοποιούνται στην τοπική θεραπεία του εξανθήματος της πάνας σε βρέφη και νήπια. 

  Η χολεστυραμίνη συνδέεται, επίσης, με τα οξαλικά στο γαστρεντερικό σωλήνα, μειώνοντας τελικά τον σχηματισμό οξαλικών στα ούρα και οξαλικού ασβεστίου. 

  Η χολεστυραμίνη διατίθεται σε μορφή σκόνης, σε πακέτα των 4 g ή σε μεγαλύτερα κουτιά. 

  Δοσολογία

  Μια τυπική δόση είναι 4 έως 8 g μία ή δύο φορές ημερησίως, με μέγιστη δόση 24 g / d.

  cholesteramine 1

  Παρενέργειες χολεστυραμίνης

  Πιο συχνές:

  Δυσκοιλιότητα

  Αυξημένα τριγλυκερίδια πλάσματος

  Έχει αναφερθεί απόφραξη του εντέρου σε ασθενείς με προηγούμενη χειρουργική επέμβαση εντέρου που πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά τη χολεστυραμίνη.

  Σπάνια έχει αναφερθεί υπερχλωραιμική μεταβολική οξέωση που προκαλείται από τη χοληστεραμίνη. 

  Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, διαβήτη, νεφρωσικό σύνδρομο, δυσπρωτεϊναιμία, αποφρακτική ηπατική νόσο, νεφρική νόσο ή αλκοολισμό θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν λάβουν αυτό το φάρμακο.

  Άλλα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον μία ώρα πριν ή τέσσερις έως έξι ώρες μετά την χολεστυραμίνη για να μειωθεί η πιθανή παρεμβολή στην απορρόφηση.

  Οι ασθενείς με φαινυλκετονουρία θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό προτού πάρουν τη χολεστυραμίνη, επειδή το προϊόν αυτό περιέχει φαινυλαλανίνη.

  Αλληλεπιδράσεις χολεστυραμίνης με άλλα φάρμακα

  Οιστρογόνα και προγεστίνες

  Φάρμακα για το διαβήτη από το στόμα

  Πενικιλίνη G.

  Φαινοβαρβιτάλη

  Σπιρονολακτόνη

  Τετρακυκλίνη

  Διουρητικά χάπια τύπου θειαζίδης

  Φάρμακα του θυρεοειδούς

  Βαρφαρίνη

  Λεφλουνομίδη

  Οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις οφείλονται στον κίνδυνο μειωμένης απορρόφησης αυτών των φαρμάκων. Ο κύριος κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι η απόφραξη του εντέρου ή του στομάχου.

  Η χολεστυραμίνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K, αλλά και της Β12.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

  cholesteramine 2

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Παγκρεατικός καρκίνος εξωκρινούς μοίρας

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα

  Τα φάρμακα προκαλούν ανεπάρκεια βιταμινών

  Η βιταμίνη Κ έχει πολλά οφέλη για την υγεία

  Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας

  Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

  Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

  Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα

  Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

  Πρωτοπαθής χολική κίρρωση

  Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;

  www.emedi.gr