Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 15:38

Οι θόρυβοι που ακούνε τα κατοικίδιά σας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Κάποιοι θόρυβοι ενοχλούν τα κατοικίδιά σας

Η έντονη αίσθηση ακοής που έχουν τα κατοικίδιά σας, μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες αντιδράσεις, όταν πρόκειται για συγκεκριμένους καθημερινούς ήχους.

Τα περισσότερα κατοικίδια έχουν μία οξεία αίσθηση ακοής και αναγνωρίζουν ήχους που εμείς δεν ακούμε, λόγω του ότι βρίσκονται έξω από την ανθρώπινη συχνότητα ακοής.

Οι άνθρωποι ακούν μέχρι 20kHz, ενώ οι σκύλοι και οι λαγοί μπορούν να ακούσουν συχνότητες έως και 45kHz.

Αλλά, ακόμα και αυτό επισκιάζεται από τις γάτες, οι οποίες ακούν συχνότητες έως 64kHz, από τους αρουραίους που φτάνουν τα 76kHz και τα ποντίκια που φτάνουν συχνότητες έως 90kHz!

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το κατοικίδιο σας μπορεί να ξαφνιαστεί από κάποιους θορύβους και συγκεκριμένα από διαπεραστικά τριξίματα, χτύπους και σφυρίγματα.

Το κατοικίδιό σας, συνεχώς, αξιολογεί το περιβάλλον του για ενδεχόμενο κίνδυνο, επομένως, ένας ξαφνικός και ανεξήγητος θόρυβος (ειδικά εάν δεν μπορεί να καταλάβει από που προέρχεται), μπορεί να πανικοβάλει τον σκύλο, τη γάτα ή τον λαγό.

Κάποιοι καθημερινοί θόρυβοι, όπως, το χτύπημα του τηλεφώνου ή η ηλεκτρική σκούπα, ακούγονται πολύ πιο έντονα στα κατοικίδια μας από ότι σε εμάς.

Ακόμα και η μουσική γίνεται αισθητή με διαφορετικό τρόπο ανάμεσα στον άνθρωπο και στα ζώα.

Σύμφωνα με επιστήμονες τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν πάρα πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα στις μουσικές νότες, κάτι που πιθανόν εξηγεί, γιατί, κάποιοι σκύλοι ουρλιάζουν στο άκουσμα συγκεκριμένων μελωδιών στην τηλεόραση. 

kitty 551554 1280 1

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε ορισμένα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των ποντικιών και των κοτόπουλων, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη η οποία ρυθμίζει ένα μεγάλο μέρος των διεργασιών του σώματος, όπως το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό, και επίσης,  υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα στο στρες. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δυνατοί θόρυβοι είναι δυνατό να επηρεάσουν τα επίπεδα του άγχους του κατοικίδιού σας. Το άγχος από τους θορύβους μάλιστα, φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα θηλυκά από ότι τα αρσενικά. Άλλα σημεία της υγείας του κατοικίδιού σας που μπορεί να επηρεαστούν από τον έντονο θόρυβο, περιλαμβάνουν την πέψη, τα επίπεδα χοληστερόλης, τους χτύπους της καρδιάς, καθώς και την επιθυμία για αναζήτηση τροφής.

Ο ήχος, επίσης, εμπλέκεται με την ικανότητα πλοήγησης, την αποφυγή αρπακτικών και την κοινωνικοποίηση με άλλα ζώα. Έτσι, ακόμα και αν το κατοικίδιο σας κατάφερνε να προσαρμοστεί με το πέρασμα του χρόνου σε συγκεκριμένους ήχους ή ακόμα και αν εκπαιδευόταν, ώστε να τους αποδεχτεί, η έκθεσή του σε θορύβους, με τους οποίους νοιώθει ξεκάθαρα αμηχανία, μπορεί να αποδειχθεί κακό για την μελλοντική του υγεία.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ήχοι που προέρχονται από τον άνθρωπο επηρεάζουν τις γάτες με έναν τρόπο ο οποίος ήταν προηγουμένως ανεξήγητος. Αυτό που πλέον ονομάζεται FARS (Feline Audiogenic Reflex Seizures-ηχογενείς αντανακλαστικές κρίσεις αιλουροειδών) είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις επιληπτικού τύπου στις γάτες και συγκεκριμένα στις γάτες μεγαλύτερης ηλικίας και συγκεκριμένης ράτσας, όπως στις γάτες Βιρμανίας. Το σύνδρομο αυτό αναπτύσσεται συχνά όταν μια γάτα είναι περίπου 15 ετών και πιθανόν να έχει ήδη μερική απώλεια ακοής στις χαμηλές συχνότητες, το οποίο και εξηγεί, γιατί οι υψηλότερης συχνότητας ήχοι μπορούν να γίνουν ενοχλητικοί. Οι αναλύσεις λένε ότι οι ήχοι που πυροδοτούν τις γάτες ποικίλλουν, αλλά κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους είναι ο ήχος από το τσαλάκωμα αλουμινόχαρτου, χαρτιού ή πλαστικής σακούλας, το τσούγκρισμα ποτηριών, ο ήχος των κερμάτων και των κλειδιών, ο ήχος από την πληκτρολόγηση στον υπολογιστή ακόμα και το ελαφρύ χτύπημα της γλώσσας του ιδιοκτήτη τους.

Shutterstock cat listening to music while wearing headphones 2

Μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να νοιώθει πιο άνετα αποφεύγοντας τους ήχους αυτούς που θα μπορούσαν δυνητικά να πυροδοτήσουν μία κρίση.

Για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να διαχειριστεί τον θόρυβο κάντε τα εξής:

 • Σιγουρευτείτε ότι το γατάκι ή το κουτάβι σας έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους ήχους του σπιτιού από μικρή ηλικία, όπως, τον ήχο της σκούπας, του τηλεφώνου και του πλυντηρίου.
 • Εάν το κατοικίδιο σας δυσφορεί με συγκεκριμένους ήχους, όπως η ηλεκτρική σκούπα ή το ηλεκτρικό τρυπάνι, φροντίστε να τα μεταφέρετε σε ένα πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού πριν ξεκινήσετε τις εργασίες.
 • Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν στην βόλτα με τον σκύλο σας περνάτε από μέρη με έντονους ήχους όπως π.χ. δρόμος με κίνηση. Η κόρνα ή ο ήχος της όπισθεν ενός αυτοκινήτου μπορεί εύκολα να τρομάξει το κατοικίδιο σας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο κουτάλι όταν βάζετε φαγητό στο μεταλλικό ή κεραμικό μπολ της γατούλας σας, προκειμένου να αποφύγετε τον έντονο μεταλλικό ήχο.
 • Αποφύγετε κατσαρόλες ή βραστήρες που σφυρίζουν.
 • Προσπαθήστε να μην μιλάτε έντονα ή να αυξάνεται ξαφνικά τον τόνο της φωνής σας, όταν είστε κοντά στο κατοικίδιο σας και να ενθαρρύνετε και τους υπόλοιπους να ακολουθούν αυτή τη τακτική, ιδιαιτέρως, τα μικρά παιδιά. 
 • Χρησιμοποιήστε CD που μπορούν να βοηθήσουν το κατοικίδιο σας να εξοικειωθεί με αγχωτικούς ήχους, όπως, πυροτεχνήματα και κεραυνοί.

164

Τηλεόραση ή ραδιόφωνο: Ξαφνικοί θόρυβοι ή συγκεκριμένες μουσικές συχνότητες μπορούν να αποπροσανατολίσουν τα κατοικίδια.

Μωράκια και μικρά παιδιά: Τα μωράκια και τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να κάνουν υψηλών τόνων ήχους.

Τσούγκρισμα και μεταλλικοί ήχοι: Ακόμα και οι απλοί καθημερινοί ήχοι μπορούν να προκαλέσουν δυσχέρεια στα κατοικίδια.

Τσαλακώνοντας πλαστικά αντικείμενα: Αυτός είναι ένας από τους ήχους που συνδέεται με το σύνδρομο FARS και αφορά τις γατούλες .

Αιφνίδιοι θόρυβοι: Ισχυροί θόρυβοι για τους οποίους δεν υπάρχει εμφανής αιτία μπορούν να τρομοκρατήσουν τους σκύλους (π.χ. κεραυνός)

Ένταση φωνής: Οι γάτες αγχώνονται  ιδιαιτέρως από τους ήχους μιας έντονης λογομαχίας.

Οικιακές μικροσυσκευές: Τα κατοικίδια σας μπορούν να ακούσουν ήχους σε υψηλή συχνότητα τους οποίους οι άνθρωποι αγνοούν (π.χ. ήχοι στην τηλεόραση).

Παιχνίδια: Παιχνίδια που παράγουν έντονους ήχους όπως τρίξιμο μπορούν να προκαλέσουν στρες στα κατοικίδια σας.

Ήχοι κίνησης: Οι σκύλοι μπορούν να πανικοβληθούν όταν δεν μπορούν  να αναγνωρίσουν από που πηγάζει κάποιος θόρυβος (ήχος κόρνας ή εξάτμισης αυτοκινήτου).

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδια

119791614 653160748652679 1700398995668500913 o 

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινή διατροφή για το σκύλο σας

Καλωσορίστε το νέο σας κουτάβι

Υγιεινή διατροφή για τις γάτες σας

Ο σκύλος σας πρέπει να τρέφεται σωστά

Πώς ο σκύλος εκδηλώνει την αγάπη του

Οι πρώτες ημέρες με το σκύλο σας

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 460 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 21:57
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Ιδιοπαθής υπέρταση Ιδιοπαθής υπέρταση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ιδιοπαθή υπέρταση

  Υπέρταση ορίζεται ως η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υψηλά επίπεδα (συστολική αρτηριακή πίεση 140 mm Hg ή μεγαλύτερη). Επίσης, εξ ορισμού, υπέρταση ονομάζεται το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης κατά το οποίο η λήψη θεραπευτικών μέτρων εμφανίζει σημαντικά οφέλη σε σχέση με τη μη επέμβαση.

  Η υπέρταση είναι σημαντικός παράγων κινδύνου για καρδιoαγγειακή νόσο 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Καρδιoαγγειακό

  Γενετική: Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης εμφανίζουν ισχυρή οικογενή συσχέτιση, χωρίς όμως, να έχει εντοπισθεί κάποιο σαφές γενετικό πρότυπο. Σημαντικός οικογενής κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου θα πρέπει να εξετάζεται συγχρόνως 

  Επικρατέστερη ηλικία: Η υπέρταση (πρωτοπαθής, καλοήθης, ιδιοπαθής) συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 20ου και 30ου έτους της ηλικίας 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες (οι άνδρες έχουν την τάση να έχουν υψηλότερες πιέσεις από τις γυναίκες, όμως το σημαντικότερο είναι ότι εμφανίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ακόμα και για τα ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  • Η υπέρταση θα πρέπει να θεωρείται ασυμπτωματική νόσος, εκτός από ακραίες περιπτώσεις ή αφού επιπλακεί από καρδιαγγειακή νόσο
  • Μπορεί να εμφανισθεί κεφαλαλγία, ειδικά σε πολύ υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Συνήθως, παρουσιάζεται κατά το ξύπνημα και έχει ινιακή εντόπιση 
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια - στενωμένες αρτηρίες, σημείο αρτηριοφλεβικής διασταύρωσης, χαλκόχροα ή αργυρόχροα αρτηριόλια στον αμφιβληστροειδή
  • Επίταση του αορτικού στοιχείου του 2ου καρδιακού τόνου (Α2)

  ΑΙΤΙΑ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  Για περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων υπέρτασης δεν υπάρχει αναγνωρίσιμο αίτιο. Αυτές οι περιπτώσεις ονομάζονται ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπέρταση 

  Τα δευτεροπαθή αίτια υπέρτασης καλύπτουν τέσσερις τομείς:

  Νεφρικό παρέγχυμα:

  • Σπειραματονεφρίτιδα
  • Πυελονεφρίτιδα
  • Πολυκυστικοί νεφροί 

  Ενδοκρινείς αδένες:

  • Πρωτοπαθής υπερλδοστερονισμός 
  • Φαιοχρωμοκύττωμα 
  • Υπερθυρεοειδισμός 
  • Σύνδρομο Cushing

  Αγγεία:

  • Ισθμική στένωση της αορτής 
  • Στένωση νεφρικής αρτηρίας 

  Χημικές ουσίες:

  • Από του στόματος αντισυλληπτικά 
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Αποσυμφορητικά
  • Αντικαταθλιπτικά 
  • Συμπαθητικομιμητικά 
  • Διάφορες βιομηχανικές χημικές ουσίες
  • Κορτικοστεροειδή 
  • Αλκαλοειδή της εργοταμίνης 
  • Λίθιο 
  • Κυκλοσπορίνη 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  • Οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης 
  • Παχυσαρκία
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Δίαιτα πλούσια σε νάτριο
  • Stress
  • Απουσία σωματικής άσκησης 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Δευτεροπαθής υπέρταση (λόγω της χαμηλής επίπτωσης αναστρέψιμων αιτίων υπέρτασης, ειδικές δοκιμασίες θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει ένδειξη από το ιστορικό, τη φυσική εξέταση ή το βασικό εργαστηριακό έλεγχο)

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτης ή γενική εξέταση αίματος 
  • Γενική εξέταση ούρων (μπορεί να δείξει πρωτεϊνουρία)
  • Κάλιο, ασβέστιο και κρεατινίνη 
  • Χοληστερόλη 
  • Σάκχαρο αίματος, νηστείας 
  • Ουρικό οξύ 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Οι όψιμες επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 
  • Στένωση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, αιμορραγίες, εξιδρώματα, οίδημα θηλής 
  • Υπερτροφία αριστερής κοιλίας 
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια 
  • Ισχαιμική καρδιοπάθεια 
  • Πρωτεϊνουρία και νεφροσκλήρυνση 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Μόνο όταν ενδείκνυνται από το ιστορικό, τα κλινικά ή τα εργαστηριακά ευρήματα:

  • Ενδοφλέβια πυελογραφία και νεφρική αρτηριογραφία 
  • Μέτρηση κατεχολαμινών πλάσματος, μετανεφρινών/Βανιλλυλμανδελικό Οξύ Ούρων (VMA)
  • Ρενίνη πλάσματος
  • Αορτογραφία
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Όταν ενδείκνυνται από το ιστορικό ή τη φυσική εξέταση:

  • Ακτινογραφία θώρακα
  • Υπερηχογράφημα
  • Ενδοφλέβια πυελογραφία 
  • Ψηφιακή αφαιρετική αρτηριογραφία
  • Αγγειογραφία

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Νεφρική βιοψία, αν υπάρχει υποψία νεφρικής παρεγχυματικής νόσου (καλύτερα να μη γίνεται)
  • Η διάγνωση της υπέρτασης, μπορεί να γίνει όταν ο μέσος όρος τριών τουλάχιστον μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης υπερβαίνει τα 90 mm Hg για τη διαστολική ή τα 160 mm Hg για τη συστολική πίεση, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο ασθενής να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, να έχει χρησιμοποιηθεί περιχειρίδα σωστού μεγέθους και να έχει τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο 

  Λήψη ιστορικού και φυσική εξέταση, δίνοντας έμφαση στα παρακάτω:

  • Οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου
  • Ατομικό ιστορικό καρδιαγγειακής, αγγειακής εγκεφαλικής και νεφρικής νόσου, καθώς και ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη
  • Παλαιότερα ανεβασμένη αρτηριακή πίεση
  • Παλαιότερη αγωγή
  • Ιστορικό αύξησης του σωματικού βάρους, σωματικής άσκησης, πρόσληψης νατρίου, λίπους και κατανάλωσης αλκοόλ
  • Συμπτώματα που υποδεικνύουν δευτεροπαθή υπέρταση 
  • Ψυχοκοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση
  • Άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπερλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Βυθοσκόπηση για ανεύρεση στένωσης των αρτηριολίων, σημείου αρτηριοφλεβικής διασταύρωσης, αιμορραγιών, εξιδρωμάτων και οιδήματος θηλής 
  • Λεπτομερή εξέταση της καρδιάς και έλεγχο των περιφερικών σφύξεων. Σύγκριση μεταξύ κερκιδικού και μηριαίου σφυγμικού κύματος και για την ανεύρεση διαφόρων στον όγκο και τον συγχρονισμό
  • Εξέταση της κοιλίας για την ανεύρεση μαζών ή παθολογικών φυσημάτων. Ακροασθείτε ιδιαίτερα την περιοχή πάνω από τα λαγόνια, στην κατανομή των νεφρών 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Τα επιθυμητά επίπεδα αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να εξατομικεύονται, ανάλογα με τους άλλους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς, γενικά όμως, η θεραπεία στοχεύει ώστε η διαστολική πίεση < 90 mm Hg και η συστολική < 160 mm Hg
  • Σε παχύσαρκους ασθενείς, η ελάττωση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ελάττωση της αρτηριακής πίεσης 
  • Η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να περιλαμβάνεται πάντοτε σε πλήρες πρόγραμμα ελάττωσης των κινδύνων για καρδιαγγειακή νόσο
  • Ασκήσεις "βιοαναστολής" και χαλάρωσης φαίνεται ότι ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Κανονική δραστηριότητα με ένα πρόγραμμα αεροβικής εξάσκησης 

  hypertension complications medium

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Μερικοί ασθενείς μπορούν να ανταποκριθούν σε ελάττωση της διαιτητικής πρόσληψης άλατος 
  • Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να ελαττωθεί κάτω από 30 γραμμάρια την ημέρα 
  • Ελάττωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπών και αύξηση των πολυακορέστων 
  • Η χρήση καλίου και ασβεστίου μπορεί να ληφθεί υπ' όψιν

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Να δίνεται έμφαση στην ασυμπτωματική φύση της νόσου και στη σημασία της "δια βίου" θεραπευτικής αντιμετώπισης
  • Ανασκόπηση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, με έμφαση για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Τα φάρμακα πρώτης γραμμής αποτελούνται από τις τέσσερις ακόλουθες κατηγορίες και τους εκπροσώπους τους:

  Διουρητικά:

  • Υδροχλωροθειαζίδη 12,5-50 mg την ημέρα
  • Χλωροθαλιδόνη 12,5-50 mg την ημέρα
  • Ινδαπαμίδη 2,5-5 mg την ημέρα 

  Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (α-ΜΕΑ):

  • Καπτοπρίλη 25-300 mg 3 φορές την ημέρα 
  • Εναλαπρίλη 2,5-20 mg την ημέρα 
  • Φοσινοπρίλη 10-80 mg την ημέρα
  • Λισινοπρίλη 50-20 mg την ημέρα
  • Ραμιπρίλη 2,5-20 mg την ημέρα
  • Κουϊναπρίλη 10-80 mg την ημέρα 
  • Μπεναζεπρίλη 10-40 mg την ημέρα 
  • Σιλαζαπρίλη 2,5-5 mg την ημέρα
  • Περινδοπρίλη 1-16 mg την ημέρα 
  • Σπιραπρίλη 12,5-50 mg την ημέρα

  Αναστολείς ασβεστίου:

  • Διλτιαζέμη (συνεχούς απελευθέρωσης) 180-360 mg την ημέρα 
  • Φελοδιπίνη 5-20 mg την ημέρα
  • Ισραδιπίνη 2,5-10 mg δύο φορές την ημέρα 
  • Νικαρδιπίνη 20-40 mg τρεις φορές την ημέρα 
  • Νιφεδιπίνη (βραδείας απελευθέρωσης) 30-120 mg την ημέρα 
  • Νιτρενδιπίνη 5-40 mg την ημέρα 
  • Βεραπαμίλη (συνεχούς απελευθέρωσης) 120-480 mg την ημέρα

  β-αναστολείς:

  • Ασεμπουτολόλη 400-800 mg την ημέρα
  • Ατενολόλη 25-100 mg την ημέρα
  • Μετοπρολόλη 50-200 mg την ημέρα
  • Ναδολόλη 40-320 mg την ημέρα
  • Πενβουτολόλη 20-40 mg την ημέρα
  • Πινδολόλη 5-30 mg δύο φορές την ημέρα
  • Προπρανολόλη 40-240 mg την ημέρα, διαιρεμένα σε δύο δόσεις 
  • Τιμολόλη 10-40 mg την ημέρα, διαιρεμένα σε δύο ημέρες 
  • Βηταξοζολόλη 5-40 mg την ημέρα

  Αντενδείξεις:

  • Τα διουρητικά μπορεί να επιδεινώσουν ουρική αρθρίτιδα και σακχαρώδη διαβήτη
  • Οι β-αναστολείς αντενδείκνυνται σε ενεργό νόσο του αναπνευστικού, καρδιακή ανεπάρκεια και κολποκοιλιακό αποκλεισμό. Ο σακχαρώδης διαβήτης και η περιφερική αγγειοπάθεια αποτελούν σχετικές αντενδείξεις 
  • Η διλτιαζέμη και η βεραπαμίλη θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή κολποκοιλιακό αποκλεισμό

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Πολλά από αυτά μπορούν να προστεθούν στα ανωτέρω, σε συνδυασμένη αγωγή α-αδρενεργικά φάρμακα:

  • Πραζοσίνη 1-10 mg δύο φορές την ημέρα
  • Τεραζοσίνη 1-20 mg την ημέρα 
  • Δοξαζοσίνη 1-16 mg την ημέρα

  Κεντρικώς δρώντες αναστολείς του συμπαθητικού:

  • Κλονιδίνη 0,1-1,2 mg την ημέρα ή αυτοκόλλητο έμπλαστρο που τοποθετείται κάθε εβδομάδα 0,1-0,3 mg την ημέρα
  • Γουαναφασίνη 1-3 mg την ημέρα
  • Μεθυλτόπα 250-2.000 mg δύο φορές την ημέρα

  Περιφερικά δρώντα συμπαθητικολυτικά:

  • Γουαναδρέλη 5-75 mg την ημέρα, διαιρεμένα σε δύο δόσεις 
  • Γουανεθιδίνη 10-50 mg την ημέρα
  • Ρεσερπίνη 0,1-0,25 mg την ημέρα 
  • Λαμπεταλόλη 100-900 mg δύο φορές την ημέρα 

  Αγγειοδιασταλτικά:

  • Υδραλαζίνη 25-150 mg δύο φορές την ημέρα
  • Μινοξιδίλη (χρησιμοποιείται σπάνια, λόγω των παρενεργειών της)

  Διουρητικά της αγκύλης: 

  • Φουροσεμίδη 20-320 mg την ημέρα
  • Βουμετανίδη 0,5-2 mg την ημέρα
  • Εθακρυνικό οξύ 25-100 mg την ημέρα

  Καλιοκρατητικά διουρητικά:

  • Γενικά, χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αναπτύξει υποκαλιαιμία με τα θειαζιδικά διουρητικά 
  • Αμιλορίδη 5-10 mg την ημέρα 
  • Σπιρονολακτόνη 25-150 mg την ημέρα 
  • Τριαμτερένη 50-150 mg την ημέρα

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Από τη στιγμή που η κατάσταση σταθεροποιείται, οι ασθενείς θα πρέπει να επανεξετάζονται τουλάχιστον κάθε 3 έως 6 μήνες 
  • Ανασκόπηση της αποτελεσματικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής καθώς και της συμμόρφωσης του ασθενούς
  • Θα πρέπει να γίνονται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, γενική εξέταση ούρων, μέτρηση κρεατινίνης και καλίου, ως μέρος ενός γενικότερου εργαστηριακού ελέγχου

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Δίαιτα, γυμναστική, ελάττωση stress, διακοπή του καπνίσματος, ελάττωση ή διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια 
  • Νεφρική ανεπάρκεια 
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου 
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Υπερτασική καρδιοπάθεια

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Καλή, όταν γίνεται σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό:

  • Η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μετράται σε κάθε εξέταση ρουτίνας 
  • Η υπέρταση μπορεί να συνοδεύει ένα μεγάλο αριθμό οξέων και χρονίων νοσημάτων αυτής της ηλικίας 

  Γηριατρικό: Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εμφανίζεται συχνότερα αμιγής συστολική υπέρταση. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, αν και οι παρενέργειες των φαρμάκων εμφανίζονται συχνότερα

  ΚΥΗΣΗ 

  Ανύψωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να οφείλεται σε χρόνια υπέρταση ή σε προεκλαμψία. Η θεραπεία ελαττώνει τόσο τη μητρική όσο και την εμβρυϊκή θνητότητα. Μερικά φάρμακα μπορούν να βλάψουν το κύημα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

  high blood pressure hypertension symptoms thumb 732x549

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Κακοήθης υπέρταση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

  Υπερτασική κρίση

  Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

  Αλδοστερόνη

  Χρήσιμες πληροφορίες για το φαιοχρωμοκύττωμα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αθηροσκλήρυνση

  Φαιοχρωμοκύττωμα

  Πότε πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος για ρενίνη

  Τα περισσότερα πιεσόμετρα της αγοράς είναι ανακριβή

  Μετρήστε σωστά την πίεσή σας

  Συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

  Επικίνδυνες κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρταση

  Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους

  Να τρώτε μια σκελίδα σκόρδο κάθε πρωί

  Βελονισμός για να ρυθμίσετε την πίεσή σας

  Η διατροφή που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών

  Διατροφή για την υπέρταση

  Κάνναβη και καρδιοαγγειακά νοσήματα

  Επικίνδυνες κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρταση

  Πότε πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος για ρενίνη - Emedi

  Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση - Emedi

  Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

  Η τεχνική της χαλαρωτικής αναπνοής

  Τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση φύλλων ελιάς

  Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

  Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

  Τα οφέλη από την παπάγια στην υγεία

  Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα

  Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη

  Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

  Οι καλύτερες οδηγίες για τους υπερτασικούς

  Βελονισμός για να ρυθμίσετε την πίεσή σας

  Διατροφή για την υπέρταση

  Το υδρόθειο βοηθάει στην υπέρταση

  Υπερτασική κρίση

  Διαφορά αρτηριακής πίεσης στα δύο χέρια

  Ανεύρυσμα αορτής

  Η διαφορετικότητα του ανδρικού και γυναικείου φύλου

  Κάντε βάρη αν έχετε αυξημένη πίεση

  Μεταβολικό σύνδρομο

  Βιολογικές αλλαγές των ανδρών στα 50

  Θαλασσινό αλάτι

  Γάλα σόγιας για την υπέρταση και τον καρκίνο

  Γιατί ματώνει η μύτη;

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

  Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

  H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης

  Δίαιτα για πενηντάρες

  Διερεύνηση αρτηριακής υπέρτασης

  Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

  Πρόληψη ασθενειών με γανόδερμα

  Εγκεφαλική αιμορραγία

  Βιοανάδραση

  Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

  Τροφές φάρμακα

  Αλάτι Ιμαλαΐων

  Διακυμάνσεις αρτηριακής πίεσης

  Το τεστ της μέσης

  Μετρήστε σωστά την πίεσή σας

  Η προϋπέρταση απειλεί με εγκεφαλικό

  Αθηροσκλήρωση

  Πότε επιβάλλεται αυστηρά δίαιτα στο αλάτι και πότε ελαστική

  Βότανα για διάφορα προβλήματα υγείας

  www.emedi.gr

   

 • Αείλανθος η υψηλοτάτη Αείλανθος η υψηλοτάτη

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με βρωμοκαρυδιά

  Ailanthus altissima

  Η Αείλανθος η υψηλοτάτη ή αϊλάνθος ή βρωμούσα ή βρωμοκαρυδιά ή βρωμόδεντρο είναι φυλλοβόλο δέντρο με πλούσιο γκριζωπό φύλλωμα, που ανήκει στην οικογένεια των Σιμαρουβίδων.

  Τα φύλλα του είναι αντίθετα, σύνθετα με οβάλ φυλλάρια, περιττόληκτα.

  Τα άνθη του βρίσκονται σε ακραίες ταξιανθίες, συνήθως, τα αρσενικά σε διαφορετικά δέντρα από τα θηλυκά.

  Είναι ιθαγενές φυτό της Κίνας και το βρίσκουμε αυτοφυές, παρά τους δρόμους, σε ακαλλιέργητους τόπους, σε κήπους και σε ποταμοσιές.

  Χρήσιμα μέρη βρωμούσας

  Χρήσιμα μέρη του είναι τα φύλλα και τα άνθη του, που τα μαζεύουμε κατά την ανθοφορία και τα ξηραίνουμε και ο εσωτερικός φλοιός από τα κλαδιά και τις ρίζες του δέντρου.

  Συστατικά βρωμοκαρυδιάς

  Περιέχουν γλυκοσίδια, ταννίνες, βλέννα, ρητίνη, κίτρινη χρωστική ουσία, χλωροφύλλη, ίχνη αιθέριου λαδιού, λιπαρό λάδι, ανόργανα άλατα και άλλα συστατικά.

  Ιδιότητες και ενδείξεις βρωμόδεντρου

  Έχει εμετικές, παρασιτοκτόνες, αντισπασμωδικές και στυπτικές ιδιότητες.

  Χρησιμοποιείται αφέψημα από τα φύλλα και άνθη του για την καταπολέμηση των παρασίτων στα έντερα, σε διάρροιες, δυσεντερίες, βλεννόρροια, λευκόρροια και πρόπτωση των εντέρων.

  Σκόνη από τα ξηρά φύλλα που χρησιμοποιείται για ρινορραγίες, γιατί έχουν αιμοστατικές ιδιότητες, το ίδιο και για πληγές που αιμορραγούν.

  Βάμμα του φλοιού της ρίζας και του κορμού του χρησιμοποιείται σε άσθμα, επιληψία και πτερυγισμό καρδιάς που συνήθως είναι νευρικής αιτιολογίας.

  Παρ'όλο που προκαλεί εμετό και ατονία δεν είναι τοξικό, και όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τις ωφέλιμες ιδιότητες του, εξουδετερώνουμε τις εμετικές και καταπιεστικές του ιδιότητες, προσθέτοντας στα διάφορα παρασκεύασματά του, ροδόνερο.

  aeilanthos

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με Αείλανθο

  Χρησιμοποιούμε το φυτό με τους παρακάτω τρόπους:

  Έκχυμα

  Αφήνουμε ένα κουταλάκι του καφέ ψιλοκομμένα άνθη και φύλλα σε ένα ποτήρι καυτό νερό, καλύπτουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε, γλυκαίνουμε κατά βούληση και πίνουμε από ένα ποτήρι πρωί, βράδυ. Εάν θα το ενισχύσουμε με ροδόνερο, η ποσότητά του δε θα υπολογίζεται στη δοσολογία που αναφέραμε.

  Βάμμα

  Αφήνουμε φρέσκο ή ξηρό φλοιό του δέντρου σε μπουκάλι, χωρίς να πιέζουμε και καλύπτουμε με τσικουδιά ή καθαρό οινόπνευμα. Αφήνουμε το μείγμα να χωνευτεί για 10-15 ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε το βάμμα. Για τις ιδιότητές του παίρνουμε 5-6 σταγόνες του με ροδόνερο, 2-4 φορές την ημέρα.

  Ο αείλανθος καθαρίζει τον αέρα και απορροφά τα στάσιμα νερά, όπως και ο ευκάλυπτος και βοηθά σε τόπους που μαστίζονται από τη μαλάρια ή ελονοσία. Το μέλι, που για την παραγωγή του οι μέλισσες έχουν χρησιμοποιήσει νέκταρ από τα άνθη του αείλανθου, δεν έχει καλή γεύση. 

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Tree of Heaven Ailanthus altissima Photo credit Chuck Bargeron University of

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Πνευμονικό απόστημα Πνευμονικό απόστημα

  Χρήσιμες πληροφορίες για το απόστημα πνεύμονος

  Πνευμονικό απόστημα είναι εντοπισμένη κοιλότητα του πνεύμονα που περιέχει πύον, είναι αποτέλεσμα νέκρωσης του παρεγχύματος και περιβάλλεται από λοίμωξη. Μπορεί να οφείλεται σε αερόβια ή αναερόβια λοίμωξη. Συνήθης πορεία: οξεία, προοδευτική  

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό 

  Επικρατέστερη ηλικία: Νεαροί ενήλικες (16-40 ετών), μέση ηλικία (4-75 ετών)

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Βήχας 
  • Απόχρεμψη, πυώδης δύσοσμη
  • Πυρετός
  • Θωρακικό άλγος 
  • Φρίκια, ρίγη 
  • Αδυναμία
  • Κακουχία 
  • Καταβολή 
  • Απώλεια βάρους 
  • Ανορεξία
  • Νυχτερινοί ιδρώτες 
  • Αιμόπτυση
  • Μείωση αναπνευστικού ψιθυρίσματος 
  • Υγροί ρόγχοι
  • Συριγμός 
  • Ταχύπνοια
  • Ταχυκαρδία
  • Εφίδρωση
  • Αμβλύτητα κατά την επίκρουση 
  • Πύκνωση κατά την ακρόαση 
  • Σωληνώδες φύσημα 
  • Ασύμμετρη κινητικότητα του θώρακα
  • Πληκτροδακτυλία

  ΑΙΤΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Πνευμονία από εισρόφηση
  • Νεκρωτική πνευμονία 
  • Έμφρακτο
  • Σηπτική εμβολή 
  • Βακτηριαιμία
  • Βρογχική στένωση ή απόφραξη 
  • Όγκοι

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

  • Περιοδοντική πάθηση 
  • Αλκοολισμός 
  • Κατάχρηση ουσιών 
  • Επιληψία
  • Απώλεια συνείδησης 
  • Νεοπλάσματα πνεύμονα
  • Ανοσοκαταστολή
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ξένο σώμα στους αεραγωγούς 
  • Γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση με εισρόφηση
  • Παραρρινοκολπίτιδα

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Βρογχογενές καρκίνωμα 
  • Βρογχεκτασίες 
  • Εμπύημα με βρογχοπνευμονικό συρίγγιο
  • Φυματίωση
  • Μυκωτικές λοιμώξεις των πνευμόνων 
  • Ακτινομύκωση
  • Νοκαρδίωση
  • Επιμόλυνση πνευμονικής φυσαλίδας (κύστης)
  • Κοκκιωμάτωση Wegener
  • Πνευμονικό απόλυμα
  • Πυριτίαση (όζος)
  • Υποδιαφραγματικό ή ηπατικό απόστημα που παροχετεύεται σε βρόγχο

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Λευκοκυττάρωση 
  • Αναιμία 
  • Υποαλβουμιναιμία 
  • Επίχρισμα πτυέλων - βακτηρίδια και ουδετερόφιλα 
  • Καλλιέργειες πτυέλων - μικτή χλωρίδα, αναερόβια
  • Gram - αρνητικά ραβδία και κόκκοι
  • Καλλιέργειες με διατραχειακή αναρρόφηση - αναερόβια
  • Πλευριτικό υγρό - ουδετεροφιλία

  Βακτηριολογική ανάλυση:

  • Staphylococcus
  • Klebsiella spp
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Anaerobes
  • Άλλα (ασυνήθη)

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  ΗΚΓ - φλεβοκομβική ταχυκαρδία 

  lung abscess2 l

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία θώρακα - πύκνωση ακτινοδιαπερατή 
  • Υδραερικό επίπεδο 
  • Πλευριτική συλλογή 
  • Αξονική τομογραφία θώρακος - εντόπιση και όρια 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βρογχοσκόπηση σε υποψία απόφραξης 
  • Χρήση ψήκτρας υπό βρογχοσκοπικό έλεγχο 
  • Βρογχοκυψελιδικές πλύσεις 
  • Διαθωρακική παρακέντηση με βελόνα

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟς

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση αν ο ασθενής είναι σε κακή κατάσταση, αλλιώς εξωνοσοκομειακή 
  • Εισαγωγή στο νοσοκομείο για χειρουργική αντιμετώπιση 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Παροχέτευση εκκριμάτων με τη λήψη κατάλληλων θέσεων 
  • Φυσιοθεραπεία 
  • Αντιμετώπιση υποκείμενης αιτιολογίας (π.χ. με αντιβιοτικά)
  • Χειρουργική αντιμετώπιση των σπηλαίων (λοβεκτομή)
  • Τραχειοστομία, αν είναι αναγκαία
  • Βρογχοσκόπηση και εκλεκτικές θεραπευτικές πλύσεις 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Μειωμένη δραστηριότητα μέχρι τη βελτίωση της ακτινολογικής εικόνας 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Τεχνικές φυσιοθεραπείας 

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Αντιβιοτικά ανάλογα με τις καλλιέργειες και το αντιβιόγραμμα. Συνήθως πενικιλλίνη G 6-12 εκατομμύρια μονάδες/ημέρα ΕΦ μέχρι να βελτιωθεί και στη συνέχεια 1,2 εκατομμύρια μονάδες (750 mg) PO, 4 φορές την ημέρα για αρκετές εβδομάδες 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Η κλινδαμυκίνη (με εξαίρεση τις λοιμώξεις από Klebsiella ή Staphylococcus) φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη από την πενικιλλίνη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Η θεραπεία συνεχίζεται μέχρι την πλήρη υποχώρηση ή σταθεροποίηση της κοιλότητας σε διαδοχικές ακτινογραφίες 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αντιμετώπιση προδιαθεσικών παθήσεων 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Επέκταση 
  • Εγκεφαλικό απόστημα 
  • Μηνιγγίτιδα
  • Εμπύημα 
  • Πνευμοθώρακας 
  • Μαζική αιμόπτυση 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Σχετικά ευνοϊκή. Επιπλοκές στο 25%. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αν συνυπάρχει άλλη πάθηση

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Πνευμονία 
  • Αλκοολισμός
  • Επιληψία 
  • Εμπύημα 
  • Περιοδοντική πάθηση 
  • Απώλεια συνείδησης 
  • Νεοπλασία
  • Βρογχογενές καρκίνωμα
  • Φυματίωση
  • Μυκητιασικές παθήσεις 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Εμφανίζεται σε παιδιά. Ο σταφυλόκοκκος είναι ο πιο συχνός μικροοργανισμός

  Γηριατρικό: Πιο συχνή και πιο σοβαρή πάθηση σε αυτή την ηλικία

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  LungAbscess

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Πνευμονία από εισρόφηση

  Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

  Λοίμωξη από σαλμονέλα

  Πλευρίτιδα

  Κοκκιδιοειδομύκωση

  Τι σημαίνουν οι νυχτερινές εφιδρώσεις

  Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

  Όταν κάποιος φτύνει αίμα

  www.emedi.gr

   

   

 • Παρωτίτιδα Παρωτίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την παρωτίτιδα

  Παρωτίτιδα είναι οξεία γενικευμένη λοίμωξη από παραμυξοϊό, συνήθως, εμφανιζόμενη με αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη φλεγμονή των παρωτιδικών αδένων.

  Οι επιδημίες εμφανίζονται αργά το χειμώνα και την άνοιξη με μετάδοση από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού.

  Χρόνος επώασης περίπου 14-24 ημέρες. 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπαραγωγικό, Αιμοποιητικό/Λεμφικό/Ανοσολογικό, Δέρμα/Εξωκρινείς αδένες 

  Επικρατέστερη ηλικία: Κατά 85% εμφανίζεται πριν την ηλικία των 15 ετών, αλλά είναι πιο σοβαρή στους ενήλικες 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑΣ

  • Πόνος των παρωτίδων και οίδημα σε ένα ή δύο αδένες 
  • Σπάνια πρόδρομος πυρετός: πόνος των μυών του αυχένα, κακουχία
  • Αρχικά οίδημα παρωτίδων ακριβώς πίσω από το σαγόνι 
  • Το οίδημα μεγιστοποιείται σε 1-3 ημέρες, διαρκεί 3-7 ημέρες 
  • Αποφράσσει τη γωνία της κάτω γνάθου 
  • Ανασηκώνει το λοβό του αυτιού 
  • Ερυθρότητα στο στόμιο του πόρου του Stensen
  • Ξινές τροφές προκαλούν πόνο στην περιοχή του παρωτιδικού αδένα
  • Ήπιος πυρετός συνήθως όχι πάνω από 40 βαθμούς C
  • Υψηλός πυρετός σχετίζεται συχνά με επιπλοκές 
  • Μηνιγγιτιδικά σημεία σε 15%
  • Εγκεφαλίτιδα σε 0,5%
  • Σπάνια αρθρίτιδα, ορχίτιδα, θυρεοειδίτιδα, μαστίτιδα, παγκρεατίτιδα
  • Σπάνιο βλατιδοφυσαλιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα
  • Έως 50% των περιπτώσεων μπορεί να είναι ασυμπτωματικές 
  • Οίδημα στην περιοχή του στέρνου, σπάνια, αλλά παθογνωμονικό της παρωτίτιδας

  ΑΙΤΙΑ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑΣ

  • Παραμυξοϊός παρωτίτιδας
  • Άλλοι ιοί, όπως Coxsackie (σπάνια)

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 

  • Αστικές επιδημίες, μη εμβολιασμένος πληθυσμός 
  • Συνήθης μολυσματική περίοδος είναι 2 ημέρες πριν έως 6-10 ημέρες μετά την έναρξη της παρωτίτιδας 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Παρωτίτιδα από parainfluenza, άλλοι ιοί
  • Διαπυητική παρωτίτιδα με πύον - συχνά σχετίζεται με χρυσίζων σταφυλόκοκκο (παρουσία πύου στον πόρο του Wharton σχεδόν αποκλείει τη διάγνωση της παρωτίτιδας)
  • Υποτροπιάζουσα αλλεργική παρωτίτιδα
  • Λίθος σιελογόνων με διαλείπων οίδημα
  • Λεμφανίτιδα από οποιοδήποτε αίτιο 
  • Παρωτίτιδα από μεγαλοκυτταροϊό σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς 
  • Σύνδρομο Mikulicz (χρόνιο, ανώδυνο οίδημα παρωτιδικού αδένα και δακρυϊκού αδένα άγνωστης αιτιολογίας. Εμφανίζεται σε φυματίωση, σαρκοείδωση, λύκο, λευχαιμία και ασθενείς με λεμφοσάρκωμα) 
  • Κακοήθεις ή καλοήθεις όγκοι σιελογόνου αδένα 
  • Διόγκωση παρωτίδας σχετιζόμενη με φάρμακα (ιωδιούχα, γουανεθιδίνη)
  • Άλλα αίτια επιπλοκών παρωτίτιδας (μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, ορχίτιδα, ωοθηκίτιδα, παγκρεατίτιδα, πολυαρθρίτιδα, νεφρίτιδα, μυοκαρδίτιδα, προστατίτιδα)
  • Η παρωτιδική ορχίτιδα πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από τη συστροφή όρχεος (μπορεί να είναι χρήσιμος ο έλεγχος των όρχεων)

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Απομόνωση του ιού από εκκρίσεις φάρυγγα, ούρων, ούρα, αίμα ή ΕΝΥ
  • Αυξημένη αμυλάση ορού 
  • Αύξηση συζευγμένων αντισωμάτων: Anti-S αντισώματα φτάνουν σε μέγιστο επίπεδο πρώιμα και μπορεί να ανευρίσκονται τη στιγμή της εμφάνισης 
  • ΕΝΥ - λευκοκυτάρωση 
  • Λευκοπενία 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Οίδημα γύρω από τον πόρο και λεμφοκυτταρική διήθηση

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Χρήσιμη για τη διαφοροδιάγνωση της παρωτιδικής ορχίτιδας από τη συστροφή όρχεος

  mumps 1024x775

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Υποστηρικτικά και συμπτωματικά 
  • Για ασθενείς με αρχίτιδα, παγοκύστες στο όσχεο βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου
  • Οσχεϊκή υποστήριξη όταν είναι σε πλάγια κατάκλιση και/ή αθλητική υποστήριξη, όταν είναι περιπατητικός 
  • Χρησιμοποιείστε υγρά ενδοφλέβια, εάν την παγκρεατίτιδα συνοδεύουν σοβαρή ναυτία ή έμετος 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Παρωτιδική αρχίτιδα - κλινήρης και τοπικός υποστηρικτικός ρουχισμός όπως το να φορά δύο εσώρουχα ή υποστηρικτική ταινία συγκρατήσεως 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Υγρά, αν ο ασθενής δεν μπορεί να μασήσει 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Δεν πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο, όσο είναι μολυσματικός, περίπου 9 ημέρες μετά την έναρξη του πόνου 
  • Η ορχίτιδα είναι συχνή σε μεγαλύτερα παιδιά, αλλά σπάνια καταλήγει σε στειρότητα
  • Ο εμβολιασμός της οικογένειας μπορεί να προστατέψει από μετέπειτα εκθέσεις, αλλά όχι από την παρούσα έκθεση 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Τα κορτικοστεροειδή ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες μπορεί να ελαττώσουν τον πόνο και το οίδημα σε οξεία ορχίτιδα και παρωτιδική αρθρίτιδα, αλλά συνήθως δεν είναι αναγκαία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακεταμινοφαίνη σε πυρετός και/ή πόνο 

  Προφυλάξεις: Αποφύγετε τη ασπιρίνη για τον πόνο στα παιδιά. Μπορεί να υπάρχει συσχετισμός ασπιρίνης, ιογενούς λοίμωξης και συνδρόμου Reye στα παιδιά 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Η παρωτιδική αρθρίτιδα μπορεί να βελτιωθεί με κορτικοστεροειδή ή ένα ΜΣΑΦ

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Οι περισσότερες περιπτώσεις θα είναι ήπιες. Παρακολουθείστε το επίπεδο υδάτωσης 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • 2 δόσεις εμβολίου ζωντανής τοξίνης παρωτίτιδας συνιστώνται για ενεργό ανοσοποίηση: Στους 15 μήνες και στην εισαγωγή στο δημοτικό (ο εμβολιασμός μετά την έκθεση δεν προστατεύει από πρόσφατη έκθεση)
  • Απομονώστε του ενδονοσοκομειακούς ασθενείς μέχρι και 9 ημέρες μετά την έναρξη της νόσου 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑΣ

  • Μπορεί να προηγείται, συνοδεύει ή ακολουθεί τη συμμετοχή του σιελογόνου αδένα και μπορεί να εμφανίζεται (σπάνια) χωρίς κύρια συμμετοχή του παρωτιδικού αδένα 
  • Η μηνιγιτιδοεγκεφαλίτιδα εμφανίζεται κλινικά σε περίπου 10%. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν το αργότερο σε 10 ημέρες ακολουθώντας τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την έναρξη της ασθένειας 
  • Πολλά κύτταρα βρίσκονται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό σε 65% των περιπτώσεων με παρωτίτιδα 
  • Η ορχίτιδα είναι συνήθης (30%) σε αγόρια μετά την εφηβεία, ξεκινά μέσα σε 8 ημέρες μετά την παρωτίτιδα, πυρετός, οιδηματώδεις όρχεις, διάρκειας 4 ημερών, ελαττωμένη γονιμότητα σε 13%, αλλά απόλυτη στειρότητα είναι σπάνια
  • Ωοθηκίτιδα σε 7% των κοριτσιών μετά την εφηβεία, μη ελαττωμένη γονιμότητα 
  • Παγκρεατίτιδα, συνήθως ήπια 
  • Νεφρίτιδα, θυρεοειδίτιδα ή αρθραλγίες είναι σπάνιες 
  • Μυοκαρδίτιδα - συνήθως ήπια, αλλά μπορεί να προκαλέσει πτώση του διαστήματος ST
  • Κώφωση - 1/15.000, ετερόπλευρη κώφωση, μπορεί να μην είναι μόνιμη 
  • Φλεγμονή γύρω από το μάτι 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Πλήρης ανάρρωση είναι συνήθης, η ανοσία είναι μόνιμη
  • Νευροπαθητική απώλεια ακοής σε 4% των ενηλίκων - παροδική 
  • Σπάνια υποτροπή μετά από 2 εβδομάδες μπορεί να υπάρξει σε υποτροπιάζουσα μη επιδημική παρωτίτιδα

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό:

  • Σε έφηβους πιο κοινή η ορχίτιδα 
  • Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας επιδημικής παρωτίτιδας σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών. Τα περισσότερα παιδιά μικρότερα του 1 έτος είναι άνοσα
  • Λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές 

  ΚΥΗΣΗ

  Μη αποδεδειγμένες επιπλοκές εμβολιασμού ή ιού, αλλά θεωρητικά πρέπει να μην εμβολιάζονται οι έγκυες 

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Ένα ποσοστό των νοσούντων με ιογενή παρωτίτιδα δεν έχουν πρησμένες παρωτίδες και κλινική ασυμπτωματική λοίμωξη 

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  child with swollen face 187328234 650x428

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Παγκρεατίτιδα

  Απώλεια ακοής

  Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο Guillain - Barre

  Προβλήματα γονιμότητας

  Ιογενής εγκεφαλίτιδα

  Επιδιδυμίτιδα

  Αντιεμβολιαστιακό κίνημα

  Αμυλάση

  Μηνιγγίτιδα

  Ορχίτιδα

  Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς

  Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

  Συστροφή όρχεως

  www.emedi.gr

   

 • Άδωνις ο μικρόκαρπος Άδωνις ο μικρόκαρπος

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον άδωνι το μικρόκαρπο

  ADONIS MICROCARPA

  Ο Άδωνις ο μικρόκαρπος ή Adonis microcarpa ή σκάρφια ή αδωναϊδα ανήκει στην οικογένεια των Ρανουγκουλίδων. Είναι ετήσιο φυτό, μέχρι 40 εκατοστά, με βλαστό όρθιο, διακλαδισμένο. 

  Έχει φύλλα, έμμισχα, σύνθετα (τρεις ή τέσσερις φορές πτεροβόλα), πτερόσχιδα με γραμμοειδή φυλλάρια και άνθη μονήρη, μικρά, κίτρινα. Σπάνια, μπορεί να είναι κόκκινα. Τα άνθη είναι 1,5 εκ., μικρά, μονήρη, με 5-10 πέταλα ελλειπτικά, λαμπερά, συνήθως, κίτρινα, δυο φορές μακρύτερα από τα ωοειδή σέπαλα. Ο καρπός αποτελείται από πολλά κάρυα με κοντό πλήκτρο.

  Ανθίζει από το Φλεβάρη μέχρι τον Απρίλη στα πεδινά.

  adonis 5

  Υπάρχει και ο Άδωνις ή Adonis vernalis ή Άδωνις ο χειμερινός ή αγριοπαπαρούνα ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες). Είναι πολυετής πόα ύψους 10-40 cm, με πολυάριθμα, πτεροειδή φύλλα σχισμένα σε τριχοειδή νήματα και μεγάλα, γυαλιστερά, κίτρινα άνθη. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Ευδοκιμεί στην Ήπειρο. Το φυτό πήρε το όνομά του από τον Άδωνη, τον οποίο ερωτεύθηκε η Αφροδίτη και σκοτώθηκε από μια αρκούδα και από τις σταγόνες αίματός του φύτρωσαν τα λουλούδια του φυτού. Έχει παρόμοιες ιδιότητες με το digitalis ή δακτυλίτιδα τη γνωστή διγοξίνη, αλλά ηπιότερες και δε συσσωρεύεται στον οργανισμό.

  Adonis 4

  Υπάρχει και ο Adonis annua ή Άδωνις ο μονοετής που ανήκει κι αυτός στην οικογένεια των Ρανουγκουλίδων. Είναι μονοετές φυτό μέχρι 60 εκατοστά με όρθιους βλαστούς, χωρίς διακλαδώσεις. Έχει φύλλα πτερόσχιδα με γραμμοειδή φυλλάρια και άνθη μονήρη, μικρά και κόκκινα. Ανθίζει από το Φλεβάρη μέχρι το Μάη και το συναντάτε σε καλλιεργημένα και άγονα μέρη, κυρίως, στα πεδινά. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα για να ενισχύονται οι ιδιότητές του που είναι παρόμοιες με του Αδώνιδος του μικρόκαρπου.

  adonis 2

  Υπάρχει και ο Adonis aestivalis ή Άδωνις ο αϊστιβάλης που είναι, όπως ο Άδωνις ο μονοετής, αλλά με μεγαλύτερα άνθη. Ανθίζει από το Μάρτη μέχρι το Μάη μόνο σε μεγάλα υψόμετρα. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα για να ενισχύονται οι ιδιότητές του που είναι παρόμοιες με του Αδώνιδος του μικρόκαρπου.

  adonis 3

  Χρήσιμα μέρη του Αδώνιδος του μικρόκαρπου

  Χρήσιμα μέρη τους, για φαρμακευτικούς σκοπούς, είναι ο βλαστός με τα φύλλα και τα άνθη του, που μαζεύονται κατά την περίοδο της ανθοφορίας και ξηραίνονται στη σκιά. Περιέχουν 15 διαφορετικά γλυκοσίδια με καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Τα γλυκοσίδια αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που διαλύονται στο νερό και το αλκοόλ και αυτά που διαλύονται στο χλωροφόρμιο. Περιέχουν, επίσης, φλαβονοειδή, όπως η αδωνιδίνη, φυτοστερόλες, χολίνη, ρητίνη και χρωστικές ουσίες. 

  Ιδιότητες κι ενδείξεις του Αδώνιδος του μικρόκαρπου

  Όταν ο Άδωνις, ωραίος έφηβος προστατευόμενος της Αφροδίτης, πληγώθηκε θανάσιμα από έναν αγριόχοιρο, οι σταγόνες από το αίμα του έδωσαν ζωή σε ισάριθμα φυτά που φέρουν το όνομά του.

  Ο εφήμερος βίος του άνθους συμβολίζει τη σύντομη διάρκεια της νιότης.

  Κυρίως, έχουν καρδιοτονωτικές ιδιότητες με την έννοια ότι τονώνουν την ένταση των καρδιακών συσπάσεων, αλλά συνάμα καθυστερούν το ρυθμό τους, διαστέλλουν τα αγγεία και απομακρύνουν τα οιδήματα στους καρδιοπαθείς. Βοηθούν σε προβλήματα καρδιάς περισσότερο σε λειτουργικές ανωμαλίες παρά σε οργανικές, όπως είναι η καρδιακή νεύρωση, λίπος στην καρδιά, καρδιακή ανεπάρκεια, ρυθμικές ανωμαλίες και άλλα.

  Συστήνεται σε άτομα με χαμηλή πίεση και επιδρά στα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως οιδήματα, κυάνωση και δυσκολίες αναπνοής. 

  Έχει κατευναστικές ιδιότητες, γιατί επιδρά στο νευρικό σύστημα και συστήνεται σε επιληψία και νευρασθένειες.

  Χάρι στα φλαβονοειδή που περιέχει έχει διουρητικές ιδιότητες. 

  Έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό.

  Έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. 

  Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την αρτηριοσκλήρωση, επιληψία, στομαχόπονους και κοιλιακούς πόνους.

  adonismicrocarpa750davies

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον άδωνι τον μικρόκαρπο

  Μπορούμε να ετοιμάσουμε το βότανο με δύο τρόπους

  Έκχυμα

  Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ξηρό βότανο σε τρία ποτήρια καυτό νερό και το αφήνουμε για δύο ώρες, σουρώνουμε και παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το έκχυμα αυτό 3-4 φορές την ημέρα.

  Βάμμα

  Βάζουμε ψιλοκομμένο φυτό σε μια μπουκάλα χωρίς να το πιέζουμε. Καλύπτουμε με τσίπουρο ή καθαρό οινόπνευμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στον ήλιο για 15 ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε το υγρό. Η δοσολογία είναι 20 σταγόνες σε λίγο νερό τρεις φορές την ημέρα.

  Τα φυτά αυτά συγκαταλέγονται στον κατάλογο των τοξικών φυτών και αυτό γιατί περιέχουν γλυκοσίδια. Η διαφορά τους από τα άλλα δηλητηριώδη φυτά είναι ότι δεν έχουν έντονες αρθροιστικές ιδιότητες, με την έννοια ότι τα καρδιοτονωτικά τους συστατικά, τα γλυκοσίδια, δε συσσωρεύονται στον οργανισμό αλλά αποβάλλονται σιγά-σιγά. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν καταγραφές για δηλητηριάσεις από τα φυτά αυτά. Όμως η κατάχρηση τους μπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροιες.

  Γι' αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους τρόπους παρασκευής και της δοσολογίας τους και συνάμα να γνωρίζει ο προσωπικός ιατρός, ειδικά των καρδιοπαθών, ότι χρησιμοποιείται το βότανο αυτό.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  adonis 1

  Διαβάστε, επίσης,

  Άδωνις

  www.emedi.gr

   

   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υγιεινή διατροφή για το σκύλο σας