Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 18:20

Ελονοσία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ελονοσία είναι μια λοιμώδης νόσος των ανθρώπων και άλλων ζώων

Η ελονοσία, ICD-10 Β50-Β54, μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια από τα πρώτιστα (ένα είδος μικροοργανισμού) του γένους πλασμωδίου.

Ξεκινά με ένα τσίμπημα από ένα μολυσμένο θηλυκό κουνούπι το ανωφελές, το οποίο εισάγει τα πρώτιστα μέσω του σάλιου του στο κυκλοφορικό σύστημα.

Στο αίμα, τα πρώτιστα ταξιδεύουν στο ήπαρ για να ωριμάσουν και να αναπαραχθούν. Η ελονοσία προκαλεί συμπτώματα που τυπικά περιλαμβάνουν πυρετό και κεφαλαλγία, η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε κώμα ή θάνατο. Η ασθένεια είναι ευρέως διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε μια ευρεία ζώνη γύρω από τον ισημερινό, όπως και ένα μεγάλο μέρος της Υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Πέντε είδη πλασμωδίου μπορεί να μολύνουν και να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων προκαλούνται από Ρ. falciparum και Ρ. vivax, ενώ οι  Ρ. ovale, και P. malariae μπορούν να προκαλέσουν μία γενικά ηπιότερη μορφή της ελονοσίας που είναι σπανίως θανατηφόρα. Το είδος P. knowlesi, στη Νοτιοανατολική Ασία, προκαλεί ελονοσία σε μακάκους, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις και στον άνθρωπο. Η ελονοσία είναι διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, δεδομένου ότι οι βροχοπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες, και τα στάσιμα νερά παρέχουν συνθήκες ιδανικές για τις προνύμφες κουνουπιών.

Η μετάδοση της νόσου μπορεί να μειωθεί με την πρόληψη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών με κουνουπιέρες και εντομοαπωθητικά, ή με τα μέτρα ελέγχου των κουνουπιών, όπως ψεκασμό εντομοκτόνων και την αποστράγγιση λιμναζόντων νερών

Η ελονοσία συνήθως διαγιγνώσκεται από τη μικροσκοπική εξέταση του αίματος χρησιμοποιώντας ταινίες αίματος, ή με βασισμένες σε αντιγόνα ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις. Σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούν την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης για την ανίχνευση του DNA του παρασίτου έχουν επίσης αναπτυχθεί, αλλά αυτές δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στην ελονοσία, σε ενδημικές περιοχές λόγω του κόστους και της πολυπλοκότητάς τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκτιμήσει ότι το 2010, υπήρχαν 219 εκατ. τεκμηριωμένες περιπτώσεις της ελονοσίας. Εκείνη τη χρονιά, μεταξύ 660.000 και 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά στην Αφρική. Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, γιατί  ακριβή στοιχεία δεν είναι διαθέσιμες σε πολλές αγροτικές περιοχές. Παρά την ανάγκη, δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο σήμερα, αν και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πολλά φάρμακα είναι διαθέσιμα για την πρόληψη της ελονοσίας σε ταξιδιώτες σε ενδημικές για την ελονοσία χώρες (προφύλαξη). Μια ποικιλία από ανθελονοσιακά φάρμακα είναι διαθέσιμα. Η σοβαρή ελονοσία αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή  κινίνη, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ή αρτεμισινίνη παράγωγο του  artesunate, η οποία είναι ανώτερη της κινίνης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και δίνεται σε συνδυασμό με ένα δεύτερο αντιελονοσιακό φάρμακο,  όπως μεφλοκίνη. Αντίσταση έχει αναπτυχθεί σε αρκετά ανθελονοσιακά φάρμακα. Για παράδειγμα, ανθεκτικό στη χλωροκίνη P. falciparum έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες περιοχές της ελονοσίας, και η αντίσταση στην αρτεμισινίνη έχει γίνει πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Κύρια συμπτώματα της ελονοσίας

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ελονοσίας συνήθως αρχίζουν 8-25 ημέρες μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αργότερα σε αυτούς που έχουν λάβει ανθελονοσιακά φάρμακα, όπως για πρόληψη.  Οι αρχικές εκδηλώσεις της νόσου είναι κοινές σε όλα τα είδη της ελονοσίας και είναι  παρόμοια με της γρίπης, όπως συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με σηψαιμία, γαστρεντερίτιδα, και ιογενείς ασθένειες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, πυρετό, ρίγη, πόνο στις αρθρώσεις, εμέτους, αιμολυτική αναιμία, ίκτερο, αιμοσφαιρίνη τα ούρα, βλάβη του αμφιβληστροειδούς και σπασμούς.

Το κλασικό σύμπτωμα της ελονοσίας είναι μια αιφνίδια ψυχρότητα που ακολουθείται από πυρετό και εφίδρωση, κάθε δύο ημέρες (τριταίος πυρετός) σε P. vivax και P. ovale μολύνσεις, και κάθε τρεις ημέρες (τεταρταίος πυρετός) σε Ρ. malariae. P. falciparum λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει υποτροπιάζοντα πυρετό κάθε 36-48 ώρες ή λιγότερο έντονο και σχεδόν συνεχή πυρετό.

Σοβαρή ελονοσία προκαλείται συνήθως από το Ρ. falciparum (που συχνά αναφέρεται ως ελονοσία falciparum). Τα συμπτώματα της ελονοσίας falciparium εμφανίζονται 9-30 ημέρες μετά την μόλυνση.  Τα άτομα με εγκεφαλική ελονοσία εμφανίζουν συχνά νευρολογικά συμπτώματα, όπως παθολογική στάση σώματος, νυσταγμός, παράλυση συζυγούς βλέμματος (αποτυχία των οφθαλμών να γυρίσουν μαζί προς την ίδια κατεύθυνση), οπισθότονος, σπασμοί, ή κώμα.


Επιπλοκές

Υπάρχουν αρκετές σοβαρές επιπλοκές της ελονοσίας. Μεταξύ αυτών είναι η ανάπτυξη της αναπνευστικής δυσφορίας, η οποία εμφανίζεται σε 25% των ενηλίκων και 40% των παιδιών με σοβαρή ελονοσία Ρ. falciparum. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν  μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα,  πνευμονία και σοβαρή αναιμία. Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) μπορεί να αναπτυχθεί σε 5-25% στους ενήλικες και έως 29% των εγκύων γυναικών, αλλά είναι σπάνια στα μικρά παιδιά. Επίσης μπορεί να συμβεί , συν-μόλυνση από τον ιό HIV με την αύξηση της θνησιμότητας της ελονοσίας. Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια χαρακτηριστική του πυρετού Blackwater, όπου αιμοσφαιρίνη από λυμένα ερυθρά αιμοσφαίρια ρέει στα ούρα.

Η μόλυνση με Ρ. falciparum μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική ελονοσία, μία μορφή σοβαρής ελονοσίας που περιλαμβάνει εγκεφαλοπάθεια. Σχετίζεται με λεύκανση του αμφιβληστροειδούς, που μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο κλινικό σημείο για διάκριση της ελονοσίας από άλλες αιτίες του πυρετού. Επίσης, σπληνομεγαλία, σοβαρή κεφαλαλγία, ηπατομεγαλία (διόγκωση του ήπατος), υπογλυκαιμία, και αιμοσφαιρινουρία με νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκύψει.

Η ελονοσία σε έγκυες γυναίκες είναι μια σημαντική αιτία  θνησιγένειας,  θνησιμότητας του εμβρύου και  χαμηλού βάρος κατά τη γέννηση, ιδίως σε λοίμωξη P. falciparum, αλλά και με P. vivax.


 

Ο κύκλος ζωής των παρασίτων της ελονοσίας

Ένα κουνούπι προκαλεί λοίμωξη με τη λήψη αίματος.  Τα σποροζωίδια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, και μεταναστεύουν στο ήπαρ. Μολύνουν τα κύτταρα του ήπατος, όπου πολλαπλασιάζονται σε μεροζωϊδια, προκαλούν ρήξη των κυττάρων του ήπατος, και να επιστρέφουν  στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, οι μεροζωίτες μολύνουν τα ερυθρά κύτταρα του αίματος, όπου μπορούν να αναπτύξουν σε μορφές δακτυλίου, τροφοζωίδια και σχιστά που με τη σειρά τους παράγουν περαιτέρω μεροζωίδια. Αναπαραγωγικές  μορφές παράγονται επίσης, που εάν ληφθούν από ένα κουνούπι, θα μολύνουν το έντομο και θα συνεχίσουν τον κύκλο ζωής.

Στον κύκλο ζωής του πλασμώδιου, ένα θηλυκό κουνούπι το ανωφελές μεταδίδει μια κινητική μολυσματική μορφή (που ονομάζεται σποροζωϊδίο) σε ένα σπονδυλωτό ξενιστή, όπως σε έναν άνθρωπο, ενεργώντας έτσι ως φορέα μετάδοσης. Τα σποροζωϊδια ταξιδεύουν μέσω των αιμοφόρων αγγείων στα ηπατικά κύτταρα (ηπατοκύτταρα), όπου αναπαράγουν τα σχιστά, που παράγουν χιλιάδες μεροζωίδια. Αυτά μολύνουν νέα ερυθρά αιμοσφαίρια για να ξεκινήσει μια σειρά από σχιστά να  παράγουν 8 έως 24 νέα μεροζωϊδια μολυσματικά, που προκαλούν ρήξη κυττάρων και ο κύκλος αρχίζει εκ νέου. Άλλα  μεροζωίδια αναπτύσσονται σε  γαμετοκύτταρα. Όταν ένα γονιμοποιημένο κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο άτομο, γαμετοκύτταρα λαμβάνονται με το αίμα. Τα αρσενικά και θηλυκά γαμετοκύτταρα αναπτύσσονται σε νέα σποροζωϊδια. Τα σποροζωίδια μεταναστεύουν στους  σιελογόνους αδένες του εντόμου, έτοιμα να μολύνουν ένα νέο ξενιστή σπονδυλωτό. Τα σποροζωϊδια εγχέεται στο δέρμα, μαζί με το σάλιο, όταν το κουνούπι ρουφάει αίμα. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια μεταδίδουν τη νόσο. Τα αρσενικό κουνούπια τρέφονται με το νέκταρ των φυτών, και έτσι δεν μεταδίδουν την ασθένεια. Τα θηλυκά ανωφελή κουνούπια προτιμούν να τρέφονται το βράδυ. Τα παράσιτα της ελονοσίας μπορεί επίσης να μεταδοθούν και με μετάγγιση αίματος, αν και αυτό είναι σπάνιο.


Υποτροπιάζουσα  ελονοσία

Τα συμπτώματα της ελονοσίας μπορεί να επανεμφανιστούν μετά από περίοδους ελεύθερες συμπτωμάτων. Ανάλογα με την αιτία, η επανεμφάνιση μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως αναζωπύρωση, η υποτροπή ή επαναμόλυνση.

Επανεμφάνιση είναι όταν τα συμπτώματα επιστρέφουν μετά από μια περίοδο, ελεύθερη συμπτωμάτων και τα παράσιτα επιβιώνουν στο αίμα, ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ή αναποτελεσματικής θεραπεία.

Υποτροπή είναι όταν τα συμπτώματα επανεμφανίζονται, αφού  τα παράσιτα έχουν εξαλειφθεί από το αίμα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ως αδρανείς υπνοζωϊτες στα ηπατικά κύτταρα. Η υποτροπή εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 8-24 εβδομάδες και είναι κοινή με τις P. vivax και P. ovale λοιμώξεις.

Νέα μόλυνση είναι όταν  το παράσιτο που προκάλεσε στο παρελθόν μόλυνση έχει εξαλειφθεί από το σώμα, αλλά ένα νέο παράσιτο εισήχθη. Η επαναμόλυνση δεν μπορεί εύκολα να διακριθεί από την υποτροπή, αν και επανάληψη της μόλυνσης εντός δύο εβδομάδων από την θεραπεία για την αρχική μόλυνση συνήθως αποδίδεται σε αποτυχία της θεραπείας.


Παθοφυσιολογία

Η λοίμωξη της ελονοσίας αναπτύσσεται σε δύο φάσεις: μία που περιλαμβάνει το ήπαρ (εξωερυθροκυτταρική φάση), και μια  που περιλαμβάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα (ερυθροκυτταρική φάση). Όταν ένα μολυσμένο κουνούπι διαπερνά το δέρμα σποροζωίδια από το σάλιο του κουνουπιού εισέρχονται  στην κυκλοφορία του αίματος και μεταναστεύουν στο συκώτι όπου μολύνουν τα  ηπατοκύτταρα και  πολλαπλασιάζονται ασυμπτωματικά για διάστημα 8-30 ημερών.

Μετά από μια πιθανή λανθάνουσα περίοδο στο ήπαρ, αυτοί οι οργανισμοί διαφοροποιούνται για να δώσουν  χιλιάδες μεροζωϊδια τα οποία, μετά την ρήξη των κυττάρων του ξενιστή, διαφεύγουν στο αίμα και μολύνουν  τα ερυθρά αιμοσφαίρια για να ξεκινήσει το  ερυθροκυτταρικό στάδιο του κύκλου ζωής. Εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται περαιτέρω, και πάλι προκαλούν ρήξη των κυττάρων του ξενιστή  και εισβάλουν σε νέα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Μερικά σποροζωίδια P. vivax παράγουν υπνοζωϊτες  που παραμένουν αδρανείς για περιόδους από μερικούς μήνες 7-10 μήνες έως αρκετά χρόνια. Μετά από μια περίοδο λήθαργου, γίνεται επαναδραστηριοποίηση και παράγουν μεροζωϊτες. Οι υπνοζωϊτες είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο χρόνο επώασης και τις αργές υποτροπές σε P. vivax λοιμώξεις.

Το παράσιτο είναι σχετικά προστατευμένο από την προσβολή από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, επειδή για κατοικεί μέσα στα κύτταρα του ήπατος και του αίματος και είναι σχετικά αόρατο στην ανοσολογική επιτήρηση. Ωστόσο, μολυσμένα κύτταρα του αίματος καταστρέφονται στο σπλήνα. Γι' αυτό το Ρ. falciparum παράσιτο εμφανίζει συγκολλητικές πρωτεΐνες στην επιφάνεια των μολυσμένων κυττάρων του αίματος, προκαλώντας τα κύτταρα του αίματος να κολλήσουν  στα τοιχώματα των μικρών αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να απομονωθεί το παράσιτο από τη γενική κυκλοφορία και τον σπλήνα. Η απόφραξη του μικροαγγειακού δικτύου προκαλεί συμπτώματα όπως σε ελονοσία του πλακούντα ελονοσία και  μπορεί να διαπεράσεις τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκαλέσει εγκεφαλική ελονοσία.

Αν και οι πρωτεΐνες της κυτταρικής επιφάνειας εκτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν χρησιμεύουν ως στόχοι του ανοσοποιητικού εξαιτίας της εξαιρετικής ποικιλομορφίας τους. Υπάρχουν τουλάχιστον 60 παραλλαγές του πρωτεΐνης σε παράσιτο και ακόμη περισσότερες παραλλαγές μέσα ολόκληρους πληθυσμούς των παρασίτων.


Γενετική αντίσταση στην ελονοσία

Αρκετοί γενετικοί παράγοντες παρέχουν κάποια αντίσταση  στην ελονοσία από το το Ρ. falciparum, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία,  το στίγμα, η θαλασσαιμία, η ανεπάρκεια γλυκόζη-6-φωσφορικής αφυδρογονάσης, και η απουσία Duffy αντιγόνων στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Στην δρεπανοκυτταρική αναιμία υπάρχει ένα ελάττωμα στο μόριο της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Αντί της διατήρησης του αμφίκοιλου σχήματος των ερυθρών κυττάρων του αίματος, το τροποποιημένο μόριο της αιμοσφαιρίνης S αναγκάζει το κύτταρο να είναι σα δρεπάνι ή να έχει ένα καμπυλωτό σχήμα. Λόγω του σχήματος δρεπανιού, το μόριο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στη λήψη ή απελευθέρωση  οξυγόνου. Η μόλυνση προκαλεί τα ερυθρά κύτταρα να λαμβάνουν περισσότερο σχήμα  δρεπανιού, και έτσι απομακρύνονται από την κυκλοφορία νωρίτερα. Αυτό μειώνει την συχνότητα με την οποία τα παράσιτα της ελονοσίας μπορούν να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους στο κύτταρο. Τα άτομα που είναι ομόζυγα (με δύο αντίγραφα του αλληλόμορφου βήτα ανώμαλη αιμοσφαιρίνη) έχουν δρεπανοκυτταρική αναιμία, ενώ εκείνοι που είναι ετερόζυγοι (με ένα ανώμαλο αλληλόμορφο και ένα φυσιολογικό αλληλόμορφο)  έχουν αντίσταση στην ελονοσία.


Ηπατική δυσλειτουργία

Δυσλειτουργία του ήπατος ως αποτέλεσμα της ελονοσίας είναι σπάνια και συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας συνυπάρχουσας κατάσταση του ήπατος, όπως ιογενή ηπατίτιδα ή χρόνια ηπατική νόσο. Το σύνδρομο ονομάζεται μερικές φορές  ηπατίτιδα από ελονοσία, αν και φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα) στην πραγματικότητα δεν εμφανίζεται.


Η διάγνωση της ελονοσίας

Η ταινία του αίματος είναι το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση της ελονοσίας. Η ευαισθησία των ταινιών του αίματος κυμαίνεται 75-90% σε άριστες συνθήκες.


Ταξινόμηση

Η ελονοσία έχει ταξινομηθεί είτε σε "σοβαρή" ή "απλή" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).  

Θεωρείται σοβαρή όταν κάποιο από τα ακόλουθα κριτήρια είναι παρόντα, αλλιώς θεωρείται απλή.

 • Αδυναμία να σιττιστεί ο ασθενής
 • Δύο ή περισσότεροι  σπασμοί
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (μικρότερη από 70 mmHg σε ενήλικες και 50 mmHg στα παιδιά)
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Κυκλοφορική καταπληξία
 • Νεφρική ανεπάρκεια ή αιμοσφαιρίνη στα ούρα
 • Αιμορραγία ή αιμοσφαιρίνης κάτω (5 g/dL)
 • Πνευμονικό οίδημα
 • Γλυκόζη αίματος κάτω από 2,2 mmol / L (40 mg/dL)
 • Οξέωση ή επίπεδα γαλακτικού οξέος μεγαλύτερα από 5 mmol/L
 • Επίπεδα στο αίμα μεγαλύτερα από 100.000 ανά μικρόλιτρο (μΐ) σε περιοχές χαμηλής έντασης μετάδοσης ή 250.000 ανά μL σε περιοχές υψηλής έντασης μετάδοσης.
 • Σοβαρή P. falciparum ελονοσία με νευρολογικά συμπτώματα, όπως κώμα (με κλίμακα Γλασκώβης λιγότερο από 11), ή με ένα κώμα που διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά μετά από επιληψία.

Πρόληψη

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ελονοσίας περιλαμβάνουν φάρμακα, εξάλειψη των κουνουπιών, εξάλειψη και πρόληψη των τσιμπημάτων.

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρόληψη της ελονοσίας μπορεί να είναι πιο αποδοτική από τη θεραπεία της νόσου

Καταπολέμηση των κουνουπιών

Ο  ψεκασμός με κηροζίνη σε λιμνάζοντα νερά και ο ψεκασμός με  DDT και άλλα εντομοκτόνα  έχει εφαρμοστεί.

Οι κουνουπιέρες δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα κατά της ελονοσίας.

Κάλυψη των περιοχών  με στάσιμα νερά, όπως δεξαμενές νερού, που είναι ιδανικές περιοχές αναπαραγωγής για το παράσιτο και τα κουνούπια, μειώνοντας έτσι, τον κίνδυνο της μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.

Προφύλαξη από την ελονοσία

Πολλά φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας, μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη από την ασθένεια κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές.

Η χλωροκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το παράσιτο είναι ακόμη ευαίσθητο (2 δισκία, 300mg).

Σε ανθεκτικό P. falciparum στη χλωροκίνη χορηγείται, ένα από τα τρία φάρμακα μεφλοκίνη, δοξυκυκλίνη ή ο συνδυασμός της ατοβακουίνης και προγουανίλης, που είναι είναι η καλύτερα ανεκτός, γιατί η mefloquine συνδέεται με νευρολογικές και ψυχιατρικές παρενέργειες.

Η προφυλακτική λήψη θα ξεκινήσει  μία εβδομάδα πριν από την άφιξη και πρέπει να συνεχίσει τη λήψη τους για τέσσερις εβδομάδες μετά την αποχώρηση (ο συνδυασμός ατοβακουίνης και προγουανίλης  πρέπει να ξεκινήσει δύο ημέρες πριν και να συνεχιστεί για επτά ημέρες μετά).


Θεραπεία

Η θεραπεία της ελονοσίας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου. Η απλή ελονοσία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα από το στόμα.

Η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τη μόλυνση Ρ. falciparum είναι η χρήση artemisinins σε συνδυασμό με άλλα ανθελονοσιακά (γνωστή ως θεραπεία συνδυασμού με αρτεμισινίνη - ACT), η οποία μειώνει την ικανότητα του παρασίτου για την ανάπτυξη αντίστασης σε οποιοδήποτε μεμονωμένο συστατικό του συνδυασμού  φαρμάκων.

Τα πρόσθετα ανθελονοσιακά περιλαμβάνουν την αμοδιακίνη, λουμεφαντρίνη, μεφλοκίνη ή σουλφαδοξίνη/πυριμεθαμίνη. Ένας άλλος συνιστώμενος συνδυασμός είναι dihydroartemisinin και piperaquine. Η ACT είναι περίπου 90% αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μη επιπλεγμένης  ελονοσίας. 

Για τη θεραπεία της ελονοσίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση της κινίνης συν κλινδαμυκίνη νωρίς στην εγκυμοσύνη (1ο τρίμηνο), και ACT σε μεταγενέστερα στάδια (2ο και 3ο τρίμηνο).  Στη δεκαετία του 2000, ελονοσία με μερική αντοχή σε artemisins προέκυψε στη Νοτιοανατολική Ασία.

H Σοβαρή ελονοσία απαιτεί την παρεντερική χορήγηση ανθελονοσιακών φαρμάκων. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 η πλέον χρησιμοποιούμενη θεραπεία για σοβαρή ελονοσία ήταν η κινίνη, αλλά η artesunate έχει δειχθεί να είναι ανώτερη από την κινίνη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η θεραπεία της σοβαρής ελονοσίας περιλαμβάνει, επίσης, υποστηρικτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης  υψηλού πυρετού (υπερπυρεξία) και τις κρίσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτό, και παρακολούθηση για αναπνευστική καταστολή, υπογλυκαιμία, και υποκαλιαιμία. Η μόλυνση με το P. vivax, P. ovale και P. malariae συνήθως αντιμετωπίζεται στο σπίτι με χλωροκίνη ή ACT), καθώς και η εκκαθάριση του ήπατος με πριμακουίνη.


Πρόγνωση

Όταν κατάλληλη θεραπεία χορηγείται υπάρχει πλήρης ανάκαμψη. Ωστόσο, η σοβαρή ελονοσία μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα και να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί να φτάσουν το 20 %, ακόμη και με εντατική φροντίδα και τη θεραπεία. Μακροπρόθεσμα, αναπτυξιακές διαταραχές έχουν τεκμηριωθεί σε παιδιά που έχουν υποστεί επεισόδια σοβαρής ελονοσίας. Χρόνια λοίμωξη χωρίς σοβαρή νόσο μπορεί να εμφανιστεί σε διαταραχή της ανοσίας. Η ελονοσία προκαλεί εκτεταμένη και άμεση βλάβη στον εγκέφαλο. Μερικοί επιζώντες από εγκεφαλική ελονοσία έχουν αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών και γνωστικών ελλειμμάτων, διαταραχών συμπεριφοράς, και επιληψίας.


Εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Ένα άτομο μπορεί να προστατευθεί από μια μόλυνση P. falciparum, εφόσον λάβει περίπου χίλια τσιμπήματα από κουνούπια που μεταφέρουν μια έκδοση του παρασίτου μη-μολυσματικά μετά από μια δόση ακτινοβολίας με ακτίνες  Χ ακτινοβολία. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για την ελονοσία, αν και πολλά είναι υπό ανάπτυξη. Η εξαιρετικά πολυμορφική φύση πολλών πρωτεϊνών Ρ . falciparum οδηγεί σε σημαντικές προκλήσεις για το σχεδιασμό εμβολίων.

Οι πρόοδοι στις τεχνολογίες της  γενετικής μηχανικής καθιστούν δυνατή την εισαγωγή ξένου DNA εντός του γονιδιώματος του κουνουπιού και είτε μειώνουν τη διάρκεια ζωής του κουνουπιού, ή το κάνουν  πιο ανθεκτικό στο παράσιτο της ελονοσίας. Η τεχνική στείρωσης είναι μια γενετική μέθοδος ελέγχου σύμφωνα με την οποία  μεγάλοι αριθμοί στείρων αρσενικών κουνουπιών εκτρέφονται και απελευθερώνονται. Το ζευγάρωμα με άγρια θηλυκά μειώνει τον άγριο πληθυσμό στην επόμενη γενιά.  

Άλλα ζώα που μολύνονται

Σχεδόν 200 παρασιτικά είδη Plasmodium έχουν εντοπιστεί ότι μολύνουν πτηνά, ερπετά, και άλλα θηλαστικά, και περίπου 30 είδη φυσικά μολύνουν μη-ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να αυξήσει τον επιπολασμό και την παγκόσμια διανομή της ελονοσίας, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή του παράσιτου.

Διαβάστε για την αλλαγή του κλίματος και για τις επιπτώσεις στην υγεία μας

Βιβλιογραφία

Ειδική Νοσολογία, Κ.Δ. Γαρδίκας, Εκδ. Παρισιάνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 3607 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 19:09
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διφθερίτιδα Επιγλωττίτιδα »