Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 18:59

Ο πόνος στο θώρακα από ιογενή λοίμωξη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η νόσος του Bornholm

 

Η νόσος του Bornholm, ICD-10 B33.0   είναι ο πόνος στο θώρακα από ιογενή λοίμωξη

Η επιδημική μυαλγία ή η επιδημική πλευροδυνία που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη.

Ο ιός που προκαλεί συχνότερα νόσο του Bornholm είναι ο Coxsackie Β. Μπορεί να την προκαλέσει και ο Coxsackie Α και ο Echovirus. Όλοι αυτοί οι ιοί ανήκουν σε μια ομάδα ιών με την ονομασία εντεροϊοί.

Ο ιός προκαλεί φλεγμονή, ιδιαίτερα στους μύες του θωρακικού τοιχώματος (μεσοπλεύριοι μύες). Αυτό είναι ο λόγος για τον πόνο από το θωρακικό τοίχωμα, που είναι συχνά το κυριότερο σύμπτωμα.

Αυτή προκαλεί πόνο στο στήθος ή την κοιλιακή χώρα, με συμπτώματα γρίπης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προκαλεί ανησυχητικά συμπτώματα, και ο πόνος υποχωρεί μόλις υποχωρήσει και η λοίμωξη.

Η νόσος του Bornholm είναι μεταδοτική ασθένεια (μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο), πράγμα που σημαίνει ότι τείνει να εμφανιστεί ως μία επιδημία, που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε μια περιοχή.


Συμπτώματα

To κύριο σύμπτωμα είναι πόνος στο κάτω μέρος του θώρακα ή το άνω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή σοβαρός, και επιδεινώνεται όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή ή κατά τη μετακίνηση. Εάν ο πόνος είναι ισχυρός, μπορεί να έχετε μία αίσθηση δυσκολίας στην αναπνοή λόγω του πόνου. Η περιοχή μπορεί να είναι επώδυνη στην αφή.

Υπάρχουν συνήθως συμπτώματα γρίπης. Οι περισσότεροι έχουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, βήχα, πονόλαιμο, κοιλιακό άλγος ή διάρροια. Άλγος στους όρχεις μπορεί να εμφανιστεί, επειδή ο ιός μπορεί να προκαλέσει ορχίτιδα (φλεγμονή των όρχεων).

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ασθένεια διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Μερικές φορές, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, μέχρι περίπου τρεις εβδομάδες. Μερικές φορές τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν για μερικές εβδομάδες, πριν να εξαλειφθούν τελείως.


Διάγνωση-Θεραπεία

Η διάγνωση μπορεί να γίνει είτε μια εξέταση αίματος για αντισώματα στον ιό, είτε με καλλιέργεια δείγματος φαρυγγικού επιχρίσματος ή κοπράνων.

Η μόνη θεραπεία που χρειάζεται είναι ανακούφιση του πόνου, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή κωδεΐνη, ενδεχομένως και σε συνδυασμό.

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 8287 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Nόσος εξ ονύχων γάλης Λέπρα »