Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 09:06

Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

O ετήσιος εμβολιασμός είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την προστασία κατά της γρίπης

Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι:

1. Υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί

2. Δύσπνοια

3. Καταβολή δυνάμεων

4. Πόνοι στο στήθος

5. Έντονος παραγωγικός βήχας


Για να προστατευθούμε απαιτείται:

1. Συχνό πλύσιμο των χεριών

2. Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους

3. Αερισμός των σπιτιών μας

4. Καλή διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

5. Επαρκής ύπνος και ξεκούραση

6. Παραμονή στο σπίτι, αν νοσήσουμε


O ετήσιος εμβολιασμός είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την προστασία κατά της γρίπης. 

Μερικοί άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με προβλήματα υγείας, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο προστατεύει από τους ιούς της γρίπης που η έρευνα δείχνει ότι θα είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό περιλαμβάνει προστασία από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), τον ιό της γρίπης Α (Η3Ν2), και από ένα ή δύο ιούς της γρίπης Β, ανάλογα με το εμβόλιο της γρίπης.

Το διαθέσιμο εμβόλιο της γρίπης είναι 60 % αποτελεσματικό και όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Οι τρεις οικογένειες ιών, Influenza  Α, Β , και C είναι οι κύριοι μολυσματικοί παράγοντες που προκαλούν γρίπη.

Η εποχή της γρίπης θεωρείται ότι διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο με τη μεγαλύτερη κορύφωση τον Φεβρουάριο.

  • Η εποχιακή μείωση στην ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ο ιός να καταστραφεί άμεσα από την  ακτινοβολία ή έμμεσα από την συγκέντρωση του όζοντος, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσης.
  • Οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρό αέρα, ο οποίος μπορεί να αφυδατώνει τους βλεννογόνους, εμποδίζοντας τον οργανισμό από την αποτελεσματική άμυνα ενάντια στις αναπνευστικές λοιμώξεις από τον ιό.  
  • Ο ιός μπορεί να παραμένει περισσότερο στις εκτεθειμένες επιφάνειες (πόμολα, τραπέζια) σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.
  • Ο βρεφικός σταθμός είναι ιδανικός για την εξάπλωση της ασθένειας.
  • Η παραγωγή βιταμίνης D από την υπεριώδη ακτινοβολία Β μειώνεται τον χειμώνα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο έχουν χειμώνα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους κι έτσι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο εποχές της γρίπης κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου λόγω των συχνών μετακινήσεων πληθυσμών ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια προτείνεται ο εμβολιασμός να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες.

Το εμβόλιο της γρίππης διατίθεται δωρεάν. Το τρισθενές εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από συστατικά αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ) που είναι γλυκοπρωτεΐνη επιφανείας για τη γρίπη H3N2, H1N1, και Β. Η αντίσταση στα  αντιιικά φάρμακα αμανταδίνη και ριμανταδίνη που χρησιμοποιούνται όταν εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης έχει αυξηθεί.


Οι ιατρικές καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές από τη γρίπη

-Διαβήτης

Όταν το σάκχαρο αίματος δεν ελέγχεται καλά, οι διαβητικοί μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα ένα μεγάλο φάσμα επιπλοκών. Εάν το σάκχαρο του αίματος ελέγχεται ανεπαρκώς, μια ήπια γρίπη μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε σοβαρή, γιατί καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, έχει προταθεί ότι οι διαβητικοί πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, πριν από την έναρξη της περιόδου γρίπης και δύο φορές τον χρόνο.

-Άσθμα

Οι άνθρωποι με άσθμα μπορούν να αναπτύξουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές από τη γρίπη και τον ιό του κοινού κρυολογήματος, όπως πνευμονίες και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Έτσι, έχει προταθεί ότι οι ασθματικοί πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, πριν από την έναρξη της περιόδου γρίπης και δύο φορές τον χρόνο. Το εμβόλιο της γρίπης λειτουργεί ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για να τεθεί σε ισχύ η άμυνα.

-Καρκίνος

Άτομα με καρκίνο συνήθως έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία και ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, η οποία καταστέλλει περαιτέρω την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ο καθένας με  καρκίνο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και είναι σε κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη. Οι άνθρωποι με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο σε ρινικό σπρέι. Το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους (νεκρούς) ιούς, ενώ το εμβόλιο σε ρινικό σπρέι αποτελείται από ζώντες ιούς.

-HIV/AIDS

Τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ανθρώπινο ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV) είναι πολύ επιρρεπή σε μια ποικιλία από μολύνσεις. Ο HIV έχει μια μεγάλη ικανότητα να καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις, αλλά, επίσης, σε βακτήρια, μύκητες και πρωτόζωα. Οι άνθρωποι με HIV διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής γρίπης που σχετίζεται με επιπλοκές. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από την εποχική γρίπη. Άτομα που έχουν τον ιό HIV θα πρέπει να εμβολιαστούν με το αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης. Κάθε ασθενής HIV που έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν γρίπη πρέπει να λαμβάνει προληπτικά αντιικά φάρμακα.

Διαβάστε, επίσης,

Αντιγριπικό εμβόλιο

Πρέπει να κάνουν οι έγκυες το εμβόλιο γρίπης;

Τι κινδύνους έχει η γρίπη στην εγκυμοσύνη

Διατροφή για τη γρίπη

Το καλύτερο ρόφημα για την γρίπη

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2429 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 10:19
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.