Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 12:54

Εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis

Οι σοβαρές επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν μικροβιαιμία, σηψαιμία και μηνιγγίτιδα που είναι μια λοίμωξη του εγκεφάλου και της μεμβράνης του νωτιαίου μυελού.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση, προβλήματα του νευρικού συστήματος, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικά, πνευματική καθυστέρηση και θάνατο.

Ο μηνιγιτιδόκοκκος εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη κάτω του ενός έτους και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις. Επιπλέον, μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν παρουσιάζουν, άτομα που ζουν σε εστίες πολλοί μαζί.

Το εμβόλιο παλαιότερα δεν χορηγούνταν στα παιδιά, αλλά, κυρίως, σε φοιτητές, πριν εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, που ζούσαν σε εστίες και ήταν υποχρεωτικό.


Τα δύο νέα εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδόκοκκκου

Το πρώτο παρασκευάζεται με την τεχνολογία της σύζευξης (Nimenrix-τετραδύναμο μηνιγγιτιδοκόκκου) και το  άλλο με νέα τεχνολογία (Bexsero-εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου οροομάδος Β).

MCV4 (Nimenrix)

Περιέχει τις καψικές πολυσακχαρίδες A, C, W-135, Y συζευγμένες με tetanus toxoid (TT) carrier protein (44 μg). Επάγει ανοσολογική μνήμη σε παιδιά άνω των 12 μηνών και χορηγείται σε ηλικίες από 12 μηνών έως 55 ετών. Έχει ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καλή αντισωματική απάντηση και είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ομάδες που χορηγήθηκε.

Η εισαγωγή του στο υφιστάμενο πρόγραμμα εμβολιασμών θα μπορούσε να γίνει ως εξής:

  • 1 δόση μετά τον 12ο μήνα (αντικαθιστά την τρίτη δόση του σχήματος 2+1) ΣΥΝ 1 δόση μετά τον 11ο χρόνο
  • 1 δόση σε οποιαδήποτε ηλικία σε ανεμβολίαστα άτομα
  • Αν ο πρωτοεμβολιαζόμενος είναι έως 7 χρόνων καλό είναι να κάνει 1 αναμνηστική δόση στην εφηβεία

MEN B - 4CV (Bexsero)

Αφορά την οροομάδα Β του μηνιγγιτιδοκόκκου. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος οροoμάδας Β είναι η συχνότερη αιτία μηνιγγιτιδοκοκκής λοίμωξης τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Η οροομάδα Β είναι πολύ δύσκολη αντιγονικά και παρουσιάζει δυσχέρεια παραγωγής εμβολίου. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μελέτης και ιδιαίτερη τεχνολογία για να παρασκευασθεί εμβόλιο για την προβληματική αυτή ομάδα.
Η μέθοδος της «Reverse Vaccinology» αποτελεί νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη των εμβολίων. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ολόκληρες γενωμικές αλληλουχίες για να αναγνωρίσει δυνητικά πρωτεΐνικά αντιγόνα που θα μπορούσαν να επάγουν βακτηριοκτόνα αντισώματα.

Το εμβόλιο περιέχει τέσσερα αντιγόνα της οροομάδας Β:
1) NadA: neisserial adhesin A: Προάγει την προσκόλληση και την διείσδυση επιθηλιακών κυττάρων,
2) fHbp: factor H binding protein: Δεσμεύει τη βακτηριακή σιδηροφόρο εντεροβακτίνη και τον παράγοντα Η (βακτηριακή επιβίωση),
3) NHBA: neisserial heparin-binding antigen: Δεσμεύει την ηπαρίνη, που μπορεί να αυξήσει την βακτηριακή αντίσταση στον ορό ,
4) NZPorA 1.4, porin A: Μείζων κυστική πρωτεΐνη της εξωτερικής μεμβράνης για παραγωγή στιβαρών αντισωμάτων. Τα 3 πρώτα αντιγόνα περιέχονται σε ποσότητα 50 μg και το τέταρτο σε ποσότητα 25 μg, όλα προσροφημένα σε υδροξείλιο του αργιλίου. Η χρήση πολλαπλών αντιγόνων εγγυάται καλλίτερη προστασία. Πιστεύεται ότι το εμβόλιο αυτό θα καλύψει το 89% περίπου των περιπτώσεων στη χώρα μας. Το εμβόλιο είναι ισχυρά ανοσογόνο σε όλες τις ηλικίες, με καλή ανοχή. Μπορεί να συγχορηγηθεί με άλλα εμβόλια ρουτίνας. Μεμονωμένα έχει λίγες τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις. Όταν συγχορηγείται με άλλα εμβόλια, είναι συχνό φαινόμενο η πυρετική αντίδραση.

Η προτεινόμενη δοσολογία θα έχει ως εξής:

  • 2-5 μην: 3 δόσεις και 1 αναμνηστική (12-23 μην)
  • 6-11 μην: 2 δόσεις και 1 αναμνηστική (12-23 μην)
  • >12 μην: 2 δόσεις

Τα εμβόλια γίνονται υποδόρια ή ενδομυϊκά.

Διαβάστε, επίσης,

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 1327 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 07:58
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λύσσα Εξοντώστε τους μύκητες των ποδιών »