Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 11:01

Τεχνητός σπλήνας που καθαρίζει το αίμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τεχνητός σπλήνας για τη σηψαιμία

Έναν τεχνητό σπλήνα για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του αίματος των ασθενών που κινδυνεύουν με σήψη δημιούργησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Wyss της Βιολογικά Εμπνευσμένης Μηχανικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η συσκευή, η οποία είναι φορητή, μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιματολογικές λοιμώξεις σε ασθενείς με τερματικές ασθένειες, ακόμη και σε στρατιώτες τραυματισμένους στο πεδίο της μάχης.

Προκειμένου να απομακρύνει τα παθογόνα από τον οργανισμό των ασθενών, το αίμα τους που εισέρχεται στον τεχνητό σπλήνα, αναμειγνύεται με μαγνητικά νανοσφαιρίδια που φέρουν περίβλημα από μια πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος, την οψωνίνη. Η πρωτεϊνη αυτή προσδένεται στα βακτήρια, στους μύκητες, στους ιούς ή στα παράσιτα και τις τοξίνες, τα οποία έχουν εισχωρήσει στο καρδιαγγειακό σύστημα. Καθώς το αίμα των ασθενών περνά μέσα από τις διαύλους της συσκευής, ο τεχνητός σπλήνας εφαρμόζει μαγνητικές δυνάμεις, οι οποίες απομακρύνουν τα παθογόνα (που έχουν προσδεθεί στα νανοσφαιρίδια) χωρίς να επηρεάσουν τα αιματολογικά κύτταρα, τις πρωτεϊνες ή τους ηλεκτρολύτες του αίματος. Με άλλα λόγια, λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του ανθρώπινου σπλήνα. Στη συνέχεια, το αίμα επιστρέφει καθαρισμένο στον οργανισμό του ασθενούς.

Ο τεχνητός σπλήνας (Spleen-on-a-chip) έχει ένα ειδικό υδρόφοβο κάλυμμα στα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευής (με την ονομασία SLIPS), χάρη στο οποίο δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά για να αποτρέψουν πιθανή θρόμβωση του αίματος του ασθενούς.

Η έρευνα για την τεχνητή σπλήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ερευνητική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας DARPA.

Διαβάστε, επίσης,

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Μολυβδίαση

Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή

Αιμολυτική αναιμία

Πώς παράγεται το αίμα

Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση

Ελεύθερα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα

Απορροφήσιμα ηλεκτρονικά gadgets

Πώς ένα τσιπ ανιχνεύει τον καρκίνο

Κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα

www.emedi.gr

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1326 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 12:36
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καλά-Αζάρ Τα απαραίτητα εμβόλια »