Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:30

Αντιβιοτικά για τον χρόνιο πόνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο χρόνιος πόνος στη μέση δεν θέλει χειρουργείο

Μέχρι και το 40% των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση θα μπορούσε να γλιτώσει το χειρουργείο λαμβάνοντας αντιβιοτικά.

Αυτό υποστηρίζει μια μελέτη Δανών επιστημόνων. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι πολλές φορές ο πόνος στην πλάτη και τη μέση οφείλεται σε λοιμώξεις. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας διαπίστωσαν όμως ότι περίπου το 20%-40% του χρόνιου πόνου στην πλάτη και τη μέση οφείλεται σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι Δανοί επιστήμονες συνεργάστηκαν με ειδικούς στο Μπέρμινγχαμ, στη Βρετανία προκειμένου να εξετάσουν ιστό που είχε αφαιρεθεί από ασθενείς με ενδείξεις λοίμωξης. Περίπου το 50% των δειγμάτων βρέθηκε θετικό σε κάποιο βακτήριο, με το 80% να έχει μολυνθεί από το βακτήριο Propionibacterium acnes. Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί την ακμή στο δέρμα. Το συγκεκριμένο βακτήριο, ζει γύρω από τις ρίζες των τριχών και στις κοιλότητες των δοντιών, όμως μπορεί να «ταξιδέψει» στο κυκλοφορικό σύστημα μέσω του βουρτσίσματος των δοντιών. Σε κατάσταση «επικινδυνότητας» σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται πως βρίσκονται οι ασθενείς με δισκοπάθεια. Και αυτό γιατί, στην περίπτωση αυτή και προκειμένου ο οργανισμός να αποκαταστήσει τη βλάβη, αναπτύσσει αιμοφόρα αγγεία στους δίσκους. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και τη μεταφορά βακτηρίων μέσω του αίματος η οποία οδηγεί πολλές φορές σε λοιμώξεις ή ακόμη και στην καταστροφή γειτονικών σπονδύλων, η οποία συνήθως εντοπίζεται με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Στη συνέχεια οι ειδικοί προχώρησαν σε κλινική δοκιμή όπου συμμετείχαν ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση και οι οποίοι καλούνταν να ακολουθήσουν μια θεραπεία αντιβιοτικών χρονικής διάρκειας 100 ημερών. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι τα φάρμακα μείωσαν τον πόνο στο 80% των ασθενών που ταλαιπωρούνταν από πόνους στη μέση για περισσότερο από έξι μήνες και μέσω μαγνητικής είχε φανεί ότι είχαν κατεστραμμένους σπονδύλους.

Βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλοί από τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τα ενοχλητικά συμπτώματα θα μπορούσαν να «σβήσουν» τον πόνο τους μέσω της λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων. Η διάδοση των ευρημάτων είναι σημαντική και οι γιατροί θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν, προκειμένου οι ασθενείς να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία ανάλογα με την περίπτωσή τους και να αποφεύγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις που δεν είναι απαραίτητες. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Δανών επιστημόνων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «European Spine Journal».

Διαβάστε, επίσης,

Νευροτροποποίηση για τον χρόνιο πόνο

Papimi

Κόλπα για το χρόνιο πόνο

Όλοι οι τρόποι για να θεραπεύσετε τον πόνο στη μέση

Χρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο

Χρόνιος πόνος

Μήπως πονάει η μέση σας;

Οι βιταμίνες για τα πιασίματα

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Έχετε πόνο στην πλάτη και στη μέση;

Νευροπαθητικός πόνος

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1647 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 19:03
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.