Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 21:32

Θεραπεία αναγέννησης ιστών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η Σαλαμάνδρα πρότυπο αναγέννησης ιστών για τον άνθρωπο

Η σαλαμάνδρα, Salamandra salamandra, όπως και οι τρίτωνες, ανήκουν κανονικά στα αμφίβια, δηλαδή πιο συγγενείς είναι με τα βατράχια παρά με τις σαύρες. Η ουρά που παραμένει στο σώμα της σαλαμάνδρας, σε σχέση με τους βατράχους που την αποβάλουν, την κάνει να μοιάζει με σαύρα.

Η σαλαμάνδρα είναι αμφίβιο του βουνού, το μήκος της μπορεί να φτάσει και τα 25 cm και θα την βρούμε σε όλα τα δροσερά ορεινά δάση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι τα χρώματα της. Μαύρο γυαλιστερό με κίτρινες κηλίδες.

Όπου υπάρχουν έντονα χρώματα σε πανίδα, το πιο πιθανό είναι να είναι δηλητηριώδες, όπου το χρώμα δεν είναι άλλο παρά μια προειδοποίηση προς τους επίδοξους θηρευτές της. Αδένες στο δέρμα της εκκρίνουν τοξικές ουσίες, όπως νευροτοξικά αλκαλοειδή. Είναι μοναχική και συνήθως κρύβεται μέσα σε κοιλότητες από δέντρα και βράχους. Συνήθως κυκλοφορεί μετά από βροχή, αγαπά τη δροσιά και την υγρασία.

Από την αρχαιότητα, ακόμη κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και δοξασίες για τη σαλαμάνδρα και τη φωτιά και μάλιστα αποκαλείται και σαλαμάνδρα της φωτιάς ή το ζώο της φωτιάς ή fire salamander.

Θεωρείται σπάνιο είδος προστατευόμενο.

Το χαρακτηριστικό της σαλαμάνδρας είναι ότι η ουρά και τα άκρα της αναγεννιούνται, αλλά και ο εγκέφαλός της και η καρδιά της και ο νωτιαίος μυελός της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες Αυστραλών, τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού αποτελούν τους κύριους ρυθμιστές της αναγεννητικής διαδικασίας. Τα μακροφάγα είναι ένα είδος κυττάρων επισκευής που καταβροχθίζουν τα νεκρά κύτταρα και τους παθογόνους παράγοντες, και ενεργοποιούν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκριθούν σε παθογόνους οργανισμούς.

Στους ανθρώπους, είναι επίσης σημαντικά για την επισκευή των μυών, γεγονός που οδήγησε τον Δρ James Godwin, του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής (ARMI) στο Πανεπιστήμιο Monash, στην έρευνα αν τα μακροφάγα στις Σαλαμάνδρες σχετίζονται με την ικανότητα του ζώου να αναγεννούν τα άκρα. Τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να απελευθερώνουν χημικές ουσίες για να προκαλέσουν ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όταν αφαιρεθούν τα μακροφάγα από τις σαλαμάνδρες, τα ζώα δεν ήταν πλέον σε θέση να αναγεννούν τα άκρα τους. Πιστεύεται ότι τα μακροφάγα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που είναι ζωτικής σημασίας για την αναγεννητική ιδιότητα στις σαλαμάνδρες.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν στους ερευνητές την οδό που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τη θεραπεία αποκατάστασης τραυματισμένων ιστών σε ανθρώπους.

Διαβάστε, επίσης,

Τα δόντια μπορούν να αναγεννηθούν

www.emedi.gr

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αναγέννηση των ιστών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αναγέννηση των ιστών

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

 

Διαβάστηκε 1600 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 10:08
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.