Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 13:05

Κληρονομικότητα και στις ημικρανίες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο γονίδιο που εμπλέκεται στις ημικρανίες

Η καινούργια γενετική ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τα εκατομμύρια των ατόμων που υποφέρουν από τους επώδυνους αυτούς πονοκεφάλους.

Μελέτη σε δύο οικογένειες

Το γονίδιο εντοπίστηκε μετά από μελέτη του γονιδιακού προφίλ δύο οικογενειών στις οποίες υπήρχαν μέλη που έπασχαν από ημικρανίες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο βρήκαν ένα κοινό γενετικό ελάττωμα στα άτομα με ημικρανία και των δύο οικογενειών. Στη συνέχεια, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό γονίδιο αποτελεί «κλειδί» για την εμφάνιση ημικρανιών, οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια στα οποία προκάλεσαν το ίδιο ακριβώς γενετικό ελάττωμα.

Εμφάνιση των συνοδών συμπτωμάτων

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια με το γενετικό ελάττωμα ήταν πολύ ευαίσθητα στον πόνο, στο άγγιγμα, στους ήχους και στο φως, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα άτομα που πάσχουν από ημικρανία. Εμφάνιζαν, επίσης, ένα μοτίβο εγκεφαλικών κυμάτων το οποίο συνδέεται με τις οπτικές διαταραχές οι οποίες προηγούνται της ημικρανίας (όπως λάμψεις). Η λήψη φαρμάκων ενάντια στις ημικρανίες φάνηκε να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων στα ποντίκια, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Καλύτερες θεραπείες

Ο καθηγητής Πτάτσεκ σημείωσε ότι ο εντοπισμός του γονιδίου που ονομάζεται κινάση 1δ της καζεΐνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για την ημικρανία.

Τα υπάρχοντα φάρμακα βοηθούν μόνο κάποιους ασθενείς, κάποιες φορές. Το γονίδιο που εντοπίστηκε είναι το πρώτο οι μεταλλάξεις του οποίου έχει φανεί ότι προκαλούν μια πολύ τυπική μορφή ημικρανίας. Η ανάγκη για καινούργιες θεραπείες ενάντια στις ημικρανίες είναι τεράστια.

Σχέση ύπνου και ημικρανιών

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο εντοπισμός του συγκεκριμένου γονιδίου το οποίο, επίσης, εμπλέκεται στον έλεγχο του ύπνου θα ρίξει φως και στη σχέση μεταξύ των ωρών ύπνου και της εμφάνισης ημικρανιών.

Υπογραμμίζεται ότι οι ημικρανίες αποτελούν ένα σχετικώς παραγνωρισμένο, αλλά μείζον πρόβλημα υγείας. «Πλήττουν» μια στις τέσσερις γυναίκες και έναν στους 12 άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκονται μέσα στη λίστα με τα 20 σημαντικότερα προβλήματα υγείας που στερούν ποιότητα ζωής από τον πληθυσμό.

Διαβάστε, επίσης,

Έχετε πόνο στο κεφάλι;

Τα μωρά με κολικούς εμφανίζουν ημικρανίες

Το ιατρικό ιστορικό για τις κεφαλαλγίες

Αθροιστική κεφαλαλγία

Ημικρανίες από διαστολή αιμοφόρων αγγείων

Τα καλύτερα για τις ημικρανίες

Συσκευή που προλαμβάνει τις ημικρανίες

Τι είναι η ημικρανία;

Από τι πυροδοτούνται οι ημικρανίες;

Το καλύτερο ρόφημα για τον πονοκέφαλο

Πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις ημικρανίες

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1303 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 13:32
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ναρκοληψία Νόσος Alzheimer »