Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 12:26

Όνειρα και υγεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα όνειρα αποκαλύπτουν...

 

Τα όνειρα είναι αλληλουχία σκέψεων ή φανταστικά περιστατικά τα οποία διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το νερό και η φωτιά είναι δύο πολύ σημαντικά ονειρικά σύμβολα για τούς Κινέζους και Θιβετιανούς, πού ανιχνεύουν συστηματικά τα όνειρα, με σκοπό την διάγνωση και την θεραπεία, ακόμα και στις μέρες μας. Γι΄ αυτούς, μια ανωμαλία στην ισορροπία των δύο αντίθετων και συμπληρωματικών δυνάμεων, του γιν και του γιαν, του αρσενικού και του θηλυκού, μπορεί να ανιχνευτεί από τον τρόπο πού εμφανίζεται το νερό και οι συγκεντρώσεις του, όπως μια λίμνη, θάλασσα, ποταμός ή ωκεανός, στα όνειρα. Ο θεραπευτής γιατρός θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα επίσης, για όνειρα πού περιέχουν μέσα τους σύμβολα με το στοιχείο της φωτιάς. Ανιχνεύουν, επίσης, προσεκτικά όλα τα όνειρα πού προκαλούνται από εμπύρετες καταστάσεις.

Σήμερα, τα όνειρα αποτελούν ένα θαυμάσιο διαγνωστικό εργαλείο για την Ψυχιατρική. Φυσικά η αρχή έγινε με τον Σίγκμουντ Φρόιντ (1856-1939), τον Αυστριακό ψυχίατρο και πατέρα της ψυχανάλυσης, όταν με την μελέτη του ''Η Ερμηνεία των Ονείρων'', πού εκδόθηκε ακριβώς στην αρχή του εικοστού αιώνα, έβαλε τα όνειρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την καινούργια επιστήμη πού γεννιόταν. Θεωρώντας τα όνειρα σαν την βασιλική οδό προς το ασυνείδητο, θεώρησε ότι η ανάλυσή τους, η κατανόηση και η ερμηνεία τους είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να βρει τις αιτίες και να θεραπεύσει μια ψυχοπαθολογική διαταραχή.

Στις μέρες μας, έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι οι λειτουργίες του οργανισμού συνδέονται και είναι άρρηκτα δεμένες με την ψυχολογική μας κατάσταση, ότι ο άνθρωπος δεν είναι απλώς μια ¨μηχανή¨ από σάρκα και αίμα, αλλά ένα ενιαίο ψυχοσωματικό σύνολο. Γνωρίζουμε ότι όπως ο νους έχει την δύναμη να αρρωστήσει το σώμα, έχει την δύναμη και να το θεραπεύσει. Κανένας δεν αμφισβητεί τις θαυματουργές δυνάμεις πού κρύβονται μέσα μας και μπορούν να κινητοποιηθούν από πολλούς παράγοντες, κυρίως την θερμή πίστη και την ελπίδα. Είναι επίσης αποδεκτό και μη αμφισβητήσιμο το ότι τα όνειρα αντανακλούν την φυσιολογική, ψυχολογική και συνειδησιακή κατάσταση ενός ανθρώπου. Έτσι, μια και το υποσυνείδητό μας γνωρίζει καλύτερα από το συνειδητό για την κατάσταση του οργανισμού μας, μπορεί να ανιχνεύσει την αρχή ή την προδιάθεση μιας αρρώστιας, πολύ πριν το βεβαιώσουν και το διαπιστώσουν οι ιατρικές εξετάσεις.

Τα όνειρα αποκαλύπτουν...

Πολλές γυναίκες καταλαβαίνουν ότι είναι έγκυες επειδή είδαν ένα ανάλογο όνειρο, πριν ακόμα το βεβαιώσει το τεστ εγκυμοσύνης. Η συχνότητα μάλιστα αυτού του φαινομένου είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ ότι συνήθως πιστεύεται. Ο ψυχίατρος Γιουτζήν Ραίνκροφτ, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δημοσίευσε μια έρευνα του τμήματός του, σύμφωνα με την οποία, σε ένα δείγμα 750 γυναικών, το 68 τοις εκατό (!) περίπου ήταν σίγουρες ότι είχε αρχίσει η εγκυμοσύνη τους πριν ακόμα κάνουν το ανάλογο τεστ. Απ΄ αυτό το ποσοστό, το 85 % το γνώριζε επειδή είδε ένα όνειρο πού περιείχε τουλάχιστον μια ονειρική σκηνή πού αφορούσε εγκυμοσύνη. Το καταπληκτικό είναι δε ότι οι υπόλοιπες γυναίκες, πού δήλωσαν ότι δεν ήξεραν ακριβώς πώς το γνώριζαν αυτό, δήλωσαν επίσης ότι δεν θυμούνται τα όνειρά τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι και εκείνες προειδοποιήθηκαν από κάποιο όνειρο, αλλά απλά δεν το θυμούνται.

Διαβάστε, επίσης,

Ναρκοληψία

Μυστικά του ανθρώπινου σώματος

Βοηθάει το αλκοόλ στον ύπνο;

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1354 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.