Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 11:34

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ποιές ομάδες αίματος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό;

Οι άνθρωποι με συγκεκριμένη ομάδα αίματος μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 62.000 γυναίκες και περίπου 28.000 άνδρες.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ είχαν 26 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τα άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Οι γυναίκες ομάδας Β είχαν, επίσης, 15 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας ομάδας αίματος O. Μια παρόμοια συσχέτιση δεν βρέθηκε στους άνδρες.

Η Ομάδα αίματος Α δεν είχε σχέση με έναν πρόσθετο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και στα δύο φύλα.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μία από τις οκτώ πιθανές ομάδες αίματος, οι οποίες διαφέρουν από την παρουσία (ή απουσία) ορισμένων αντιγόνων, τα οποία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ομάδα αίματος Ο είναι πιο συχνή στους λευκούς περίπου το 43 τοις εκατό έχει O, 36 τοις εκατό έχει Α, 13 τοις εκατό έχει Β και περίπου 7,5 τοις εκατό έχει AB. Ένα άλλο αντιγόνο, ο Rh παράγοντας, καθορίζει αν οποιαδήποτε ομάδα αίματος είναι θετική είτε αρνητική.

Κανείς δεν ξέρει γιατί ορισμένοι τύποι αίματος έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ίσως, υπάρχει κάποιος άλλος γενετικός παράγοντας που συνεργάζεται μαζί με τον τύπο του αίματος που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το κάπνισμα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, όχι όμως  άλλους παράγοντες, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης ή τον διαβήτη, που θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε ότι η ομάδα αίματος O μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από καρδιακές προσβολές.

Η μελλοντική έρευνα θα εξετάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και την ομάδα του αίματος.

Διαβάστε, επίσης,

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Το λυκοπένιο για το εγκεφαλικό

Ισχαιμικό επεισόδιο της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

Δευτερογενής πρόληψη εγκεφαλικού

Η προϋπέρταση απειλεί με εγκεφαλικό

Διαβάστε για την εγκεφαλική αιμορραγία

Διαβάστε για την κληρονομικότητα στο εγκεφαλικό

Διαβάστε για τη χρήση βλαστοκυττάρων στο εγκεφαλικό

Το τεστ της μέσης

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 3372 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Όνειρα και υγεία Σύνδρομο παρκινσονισμού »