Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 17:10

Η επίδραση της αγάπης στον εγκέφαλο ενός παιδιού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Συγκλονιστικές τομογραφίες δείχνουν το πραγματικό αντίκτυπο της αγάπης στον εγκέφαλο ενός παιδιού

Το να είναι μια  μητέρα τρυφερή δεν προσφέρει στο παιδί της μόνο συναισθηματική φροντίδα, αλλά  καθορίζει και το μέγεθος του εγκεφάλου του παιδιού της.

Σύμφωνα με νευρολόγους η σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εγκεφάλων έχει μια πρωταρχική αιτία - ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν από τις μητέρες τους...

Και οι δύο αυτές εικόνες είναι σαρώσεις του εγκεφάλου από δύο παιδιά τριών ετών, αλλά ο εγκέφαλος στα αριστερά είναι σημαντικά μεγαλύτερος, έχει λιγότερες κηλίδες και λιγότερες σκοτεινές περιοχές, σε σύγκριση με με αυτόν στα δεξιά.

Σύμφωνα με νευρολόγους η σημαντική αυτή διαφορά έχει σαν πρωταρχική αιτία - τον τρόπο που κάθε παιδί αντιμετωπίστηκε από τη μητέρα του.

Το παιδί με το συρρικνωμένο εγκέφαλο ήταν θύμα σοβαρής παραμέλησης και κακοποίησης.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε ο εγκέφαλος στα δεξιά δεν έχει μερικές από τις πιο θεμελιώδεις περιοχές που υπάρχουν στην εικόνα στα αριστερά. Οι συνέπειες αυτών των ελλειμμάτων είναι ότι το παιδί στα αριστερά με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο θα είναι πιο έξυπνο και πιο κοινωνικό. Το παιδί με το συρρικνωμένο εγκέφαλο είναι πιο πιθανό να εθιστεί στα ναρκωτικά και να συμμετέχει σε βίαια εγκλήματα και να είναι άνεργο. Το παιδί αυτό είναι, επίσης, πιο πιθανό να αναπτύξει διανοητικές διαταραχές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Ένα μωρό αν δεν αντιμετωπίζεται σωστά κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, αυτό μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή του. Τα γονίδια για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτά, όσον αφορά τς συνέπειες για τα παραμελημένα παιδιά μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Φαίνεται, επίσης, ότι όσο πιο σοβαρή είναι η αμέλεια της μητέρας, τόσο πιο έντονη μπορεί να είναι η βλάβη.

Αλλά, άλλη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ο κύκλος μπορεί να σπάσει με επιτυχία, εάν η σωστή παρέμβαση γίνει πρώιμα και σταδιακά και οι οικογένειές υποστηρίζονται. Η μελέτη συσχετίζεται με άλλη έρευνα που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος, σύμφωνα με την οποία στα παιδιά που δίνεται αγάπη και στοργή από τις μητέρες τους νωρίς στη ζωή είναι πιο έξυπνα και έχουν καλύτερη ικανότητα για μάθηση.

Άλλη μελέτη από παιδοψυχιάτρους και νευροεπιστήμονες στο Washington University School of Medicine στο Σεντ Λούις, βρήκε ότι τα σχολικής ηλικίας παιδιά των οποίων οι μητέρες πρόσφεραν μεγάλη στοργή και φροντίδα νωρίς στη ζωή τους έχουν εγκεφάλους με μεγαλύτερο ιππόκαμπο, που είναι μια δομή του εγκεφάλου σημαντική για τη μάθηση, τη μνήμη και την αντίδραση στο στρες.

Είναι πολύ σημαντική η συμβολή των γονιών στην φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους.

Διαβάστε, επίσης,

Η φύση ωφελεί στην εγκυμοσύνη

Μεγαλώνοντας μόνη ένα παιδί

Η ιστορία της πιο νεαρής μητέρας

Αχ! Αυτή η Ελληνίδα μάνα

Μάνα η πιο γλυκιά λέξη

Τι θα κάνει η κοινωνία με τα τέρατα;

Τα παιδιά τα ξέρουν όλα

Όταν οι γυναίκες γίνονται άντρες

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Κόλπα για να είναι το μωρό σας πάντα γελαστό

Φροντίδα παιδιών

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου στην υγεία

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα μωρό πονάει

Οι ερεθισμοί των μωρών από τις πάνες

Η περιποίηση του αφαλού του μωρού

Όραση του μωρού

Μωροκαλλυντικά

Ταξιδεύοντας με τα παιδιά

Δραστηριότητες για την προνηπιακή ηλικία

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά

Μασάζ για μωρά

Το βιβλίο εξασφαλίζει το μέλλον των παιδιών σας

Παιχνίδι και μάθηση

Δίκτυο αγάπης

Μάθηση με το άγγιγμα

Δραστηριότητες για την προνηπιακή ηλικία

Τι βοηθάει περισσότερο στη ζωή το IQ ή η συναισθηματική νοημοσύνη

Πώς αποθηκεύει ο εγκέφαλος τις λέξεις;

Να μιλάτε στο μωρό σας

 

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 1301 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 21:47
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.