Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 12:08

Αιματοεγκεφαλικός φραγμός

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Τι είναι ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός;

Τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου είναι του τύπου των συνεχών τριχοειδών.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα του τοιχώματος των τριχοειδών αυτών συνδέονται μεταξύ τους και σε εκτεταμένες συχνά θέσεις με αποφρακτικές ζώνες, ενώ ο βασικός υμένας, πάνω στον οποίο στηρίζονται, είναι συνεχής και χωρίζει τα ενδοθηλιακά κύτταρα από τις γύρω αποφυάδες των αστροκυττάρων.

Κλινικές παρατηρήσεις και πειραματικά ευρήματα, αποδεικνύουν ότι το κυανό του τρυπανίου μετά από ενδοφλέβια ένεση εμφανίζεται στους μεσοκυττάριους χώρους όλων των ιστών, εκτός από από το νευρικό ιστό του κεντρικού συστήματος και αυτό αποδεικνύει ότι το τοίχωμα των τριχοειδών αποτελεί, εξαιτίας της κατασκευής του (παρουσία αποφρακτικών ζωνών και λίγων πινοκυτταρικών κυστιδίων στο κυτταρόπλασμα των ενδοθηλιακών κυττάρων), φραγμό ανάμεσα στο αίμα και το νευρικό ιστό.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός (blood-barrier) παρεμποδίζει τη δίοδο στο νευρικό ιστό πολλών ουσιών και το προστατεύει από τυχόν μεταβολές της συνθέσεως του αίματος και από πιθανή εισβολή τοξικών ουσιών. Η διάχυση, όμως, των αερίων και πολλών συστατικών απλών διαλυμάτων, βασικών για τη θρέψη των νευρώνων γίνεται με ευκολία.

Τα αστροκύτταρα τύπου 1  περιβάλλουν τα τριχοειδή αγγεία στον εγκέφαλο.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένας εξαιρετικά εκλεκτικός φραγμός διαπερατότητας που χωρίζει την κυκλοφορία του αίματος από το εξωκυτταρικό υγρό του εγκεφάλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός σχηματίζεται από ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία είναι συνδεδεμένα με στενές συνδέσεις, με εξαιρετικά υψηλή ηλεκτρική αντίσταση τουλάχιστον 0,1 Ω⋅m. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός επιτρέπει τη διέλευση του νερού, μερικών αερίων, και λιπιδίων με παθητική διάχυση. Επίσης, γίνεται και επιλεκτική μεταφορά μορίων, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την νευρική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός  μπορεί να εμποδίσει την είσοδο των λιπόφιλων, νευροτοξινών μέσω ενός δραστικού μηχανισμού μεταφοράς που διαμεσολαβείται από την Ρ-γλυκοπρωτεΐνη. Τα αστροκύτταρα είναι αναγκαία για να δημιουργηθεί το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Ένας μικρός αριθμός περιοχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των περικοιλιακών οργάνων, δεν έχουν αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός  εμφανίζεται κατά μήκος όλων των τριχοειδών και αποτελείται από στενές συνδέσεις γύρω από τα τριχοειδή αγγεία που δεν υπάρχουν στη φυσιολογική κυκλοφορία. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα περιορίζουν τη διάχυση μικροσκοπικών μορίων (π.χ. βακτήρια) και των μεγάλων ή υδρόφιλων μορίων μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ επιτρέπουν την διάχυση μικρών υδρόφοβων μορίων (O2, CO2, ορμονών). Κύτταρα του φράγματος μεταφέρουν ενεργά μεταβολικά προϊόντα, όπως η γλυκόζη διαμέσου του φραγμού με συγκεκριμένες πρωτεΐνες.  Αυτό το φράγμα είναι μια παχιά βασική μεμβράνη με τα αστροκύτταρα από κάτω. Το νεογέννητα έχουν ανεπτυγμένο ήδη τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό κατά τη γέννησή του. 

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός  δρα πολύ αποτελεσματικά στην προστασία του εγκεφάλου από πολλές  βακτηριακές λοιμώξεις. Έτσι, οι λοιμώξεις του εγκεφάλου είναι πολύ σπάνιες. Οι λοιμώξεις του εγκεφάλου που συμβαίνουν είναι συχνά πολύ σοβαρές και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Τα αντισώματα είναι πολύ μεγάλα για να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μόνο ορισμένα αντιβιοτικά είναι σε θέση να περάσουν. Όταν ένα φάρμακο χορηγείται απευθείας εντός του εγκεφαλονωτιαίου υγρού δεν διεισδύει αποτελεσματικά στον εγκεφαλικό ιστό, πιθανώς λόγω της ελικοειδούς φύσης του διάμεσου χώρου στον εγκέφαλο. Το φράγμα αίματος-εγκεφάλου γίνεται πιο διαπερατό κατά την διάρκεια της φλεγμονής. Αυτό επιτρέπει σε μερικά αντιβιοτικά και στα φαγοκύτταρα να κινηθούν μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Ωστόσο, αυτό επιτρέπει, επίσης, στα βακτήρια και τους ιούς να διεισδύσουν. Εξαίρεση στον βακτηριακό αποκλεισμό είναι οι ασθένειες που προκαλούνται από σπειροχαίτες, όπως η Borrelia, η οποία προκαλεί τη νόσο του Lyme, στρεπτόκοκκους της ομάδας Β που προκαλούν μηνιγγίτιδα σε νεογνά και το pallidum, που  προκαλεί σύφιλη. Αυτά τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να περάσουν τον φραγμό γιατί εκκρίνουν κυτταροτοξίνες, όπως πνευμονιολυσίνη, που έχει άμεση τοξική επίδραση στο εγκεφαλικό μικροαγγειακό ενδοθήλιο.

Υπάρχουν, επίσης, ορισμένα βιοχημικά δηλητήρια που αποτελούνται από μεγάλα μόρια που είναι πάρα πολύ μεγάλα για να περάσουν μέσα από το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Οι νευροτοξίνες, όπως το botulinum στα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει τα περιφερικά νεύρα, αλλά ο φραγμός αίματος-εγκεφάλου μπορεί συνήθως να αποτρέψει τέτοιες τοξίνες από την είσοδο στο κεντρικό νευρικό σύστημα.


Κλινική σημασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού

 • Ως στόχος φαρμάκων

Ο φραγμός αίματος-εγκεφάλου σχηματίζεται από το τριχοειδές ενδοθήλιο και αποκλείει το 100% των φαρμάκων μεγάλων μορίων και περισσότερο από το 98% όλων των φαρμάκων που είναι μικρά μόρια. Η υπέρβαση της δυσκολίας χορήγησης θεραπευτικών παραγόντων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι μια μεγάλη πρόκληση για την θεραπεία των  διαταραχών του εγκεφάλου. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός εμποδίζει  την παράδοση πολλών σημαντικών διαγνωστικών και θεραπευτικών παραγόντων στον εγκέφαλο. Τα θεραπευτικά μόρια και αντισώματα που είναι αποτελεσματικά στη διάγνωση και τη θεραπεία δεν διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό σε επαρκείς ποσότητες.

Η χρήση αγγειοδραστικών ουσιών, όπως η βραδυκινίνη ή ακόμα και η τοπική έκθεση σε υψηλής έντασης εστιασμένους υπέρηχους ή η χρήση  ενδογενών συστημάτων μεταφορών, όπως με μεταφορείς γλυκόζης και αμινοξέων, η μεσολάβηση του υποδοχέα διακυττάρωσης για την ινσουλίνη ή την τρανσφερίνη και το μπλοκάρισμα των ενεργών μεταφορέων εκροής όπως της p-γλυκοπρωτεΐνης είναι μερικοί τρόποι μεταφοράς των φαρμάκων στον εγκεφαλικό ιστό. Ωστόσο, οι μεταφορείς στόχευσης, όπως ο υποδοχέας τρανσφερίνης,  παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ενδοθηλιακά κύτταρα των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου και δεν μεταφέρονται στο εγκεφαλικό παρέγχυμα. Άλλοι μέθοδοι για την παράδοση του φαρμάκου είναι η ενδοεγκεφαλική εμφύτευση (όπως με βελόνες). Η μαννιτόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί περνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

 • Νανοσωματίδια 

Η νανοτεχνολογία μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μεταφορά των φαρμάκων  μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Πρόσφατα, ερευνητές έχουν φτιάξει λιποσώματα φορτωμένα με νανοσωματίδια για να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, για τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο. Η χορήγηση φαρμάκων δια μέσου του φράγματος αίματος-εγκεφάλου είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην κλινική νευροεπιστήμη. Τα νανοσωματίδια μπορούν να παραδώσουν τα αντινεοπλασματικά φάρμακα στους όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα και τα γύρω κύτταρα είναι συχνά ανώμαλα σε όγκους και ότι το φράγμα αίματος-εγκεφάλου δεν είναι πάντα άθικτο σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, η βασική μεμβράνη είναι επηρεασμένη. Άλλοι παράγοντες, όπως τα αστροκύτταρα, μπορεί να συμβάλλουν στην αντοχή του εγκεφάλου στη θεραπεία των όγκων.

 • Τα πεπτίδια 

Τα πεπτίδια είναι σε θέση να διαπεράσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου μέσα από διάφορους μηχανισμούς, ανοίγοντας νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές κατευθύνσεις. 


Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός σε διάφορες νόσους

 • Μηνιγγίτιδα

Μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (αυτές οι μεμβράνες είναι γνωστές ως μήνιγγες). Η μηνιγγίτιδα προκαλείται συνήθως από μολύνσεις με διάφορα παθογόνα, όπως ο Streptococcus pneumoniae και ο Haemophilus influenzae. Όταν οι μήνιγγες έχουν φλεγμονή, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός  μπορεί να διαταραχθεί. Η διαταραχή μπορεί να αυξήσει τη διείσδυση διαφόρων ουσιών (τοξίνες ή αντιβιοτικά) στον εγκέφαλο. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της μηνιγγίτιδας μπορεί να επιδεινώσουν την φλεγμονώδη απόκριση του κεντρικού νευρικού συστήματος με την απελευθέρωση νευροτοξινών από τα κυτταρικά τοιχώματα των βακτηρίων, όπως λιποπολυσακχαρίτες. Ανάλογα με το παθογόνο αιτιολογικό παράγοντα, αν είναι βακτήριο, μύκητας, πρωτόζωο, γίνεται αγωγή με τρίτης γενιάς ή τέταρτης γενιάς κεφαλοσπορίνες ή αμφοτερικίνη Β.

 • Απόστημα στον εγκέφαλο 

Ένα εγκεφαλικό απόστημα, όπως και άλλα αποστήματα, προκαλούνται από τη φλεγμονή και τη συλλογή των λεμφικών κυττάρων και του μολυσμένου υλικού που προέρχεται από μια τοπική ή απομακρυσμένη λοίμωξη. Το εγκεφαλικό απόστημα είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Τοπικές πηγές για το εγκεφαλικό απόστημα είναι οι μολύνσεις του αυτιού, της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών, των παραρρινίων κόλπων, ή το επισκληρίδιο απόστημα. Άλλες πηγές για εγκεφαλικό απόστημα είναι οι μολύνσεις στον πνεύμονα, στην καρδιά ή τα νεφρά. Ένα απόστημα εγκεφάλου μπορεί, επίσης, να προκληθεί από τραύμα κεφαλής ή μπορεί να είναι επιπλοκή μιας χειρουργικής επέμβασης. Σε παιδιά τα εγκεφαλικά αποστήματα, συνήθως, συνδέονται με συγγενή καρδιοπάθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, 8-12 εβδομάδες αντιβακτηριακή θεραπεία είναι απαραίτητη. 

 • Επιληψία 

Η επιληψία είναι μια συχνή νευρολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και μερικές φορές ανίατες επιληπτικές κρίσεις. Αρκετά κλινικά και πειραματικά δεδομένα έχουν ενοχοποιήσει την αποτυχία της λειτουργίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού στην ενεργοποίηση χρόνιων ή οξέων κρίσεων. Ορισμένες μελέτες εμπλέκουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πρωτεΐνης του αίματος αλβουμίνης και των αστροκυττάρων. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι οξείες κρίσεις είναι συνέπεια της διαταραχής του φραγμού είτε από τεχνητούς είτε από φλεγμονώδεις μηχανισμούς. Επιπλέον, η έκφραση των μορίων αντίστασης των φαρμάκων και μεταφορέων μέσω του φραγμού είναι ένας σημαντικός μηχανισμός αντίστασης που χρησιμοποιείται, συνήθως, για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

 • Σκλήρυνση κατά πλάκας 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας  θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση και νευροεκφυλιστική διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τη μυελίνη που προστατεύει και μονώνει ηλεκτρικά τους νευρώνες του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος. Κανονικά, το νευρικό σύστημα ενός ατόμου είναι απρόσιτο για τα λευκά κύτταρα του αίματος, λόγω του φραγμού αίματος-εγκεφάλου. Ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία δείχνει ότι όταν ένα άτομο έχει πολλαπλή σκλήρυνση, το φράγμα αίματος-εγκεφάλου έχει κλονιστεί σε ένα τμήμα του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, επιτρέποντας στα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ-λεμφοκύτταρα να περάσουν και να επιτεθούν στη μυελίνη κι έτσι από πολλούς θεωρείται μια ασθένεια του φράγματος αίματος-εγκεφάλου.  Η εξασθένηση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διαταραχής των ενδοθηλιακών κυττάρων στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, λόγω της οποίας η παραγωγή της πρωτεΐνης Ρ-γλυκοπρωτεΐνη δεν λειτουργεί καλά. Το οξειδωτικό στρες παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην διάσπαση του φραγμού. Αντιοξειδωτικά, όπως το λιποϊκό οξύ μπορούν να σταθεροποιήσουν την αποδυνάμωση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

 • Η οπτική νευρομυελίτιδα

Η οπτική νευρομυελίτιδα, επίσης γνωστή ως νόσος του Devic, είναι παρόμοια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ασθενείς με οπτική νευρομυελίτιδα έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ακουαπορίνη 4 (ένα συστατικό των προσεκβολών των αστροκυττάρων στο φράγμα αίματος-εγκεφάλου). 

 • Τρυπανοσωμίαση (Ασθένεια του Ύπνου)

Η σοβαρή νευρολογική τρυπανοσωμίαση, ή ασθένεια του ύπνου, είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα πρωτόζωα του τρυπανοσώματος  βρίσκονται στον ιστό του εγκεφάλου. Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς τα παράσιτα μολύνουν τον εγκέφαλο από το αίμα, αλλά υπάρχει η υποψία ότι αυτά διέρχονται μέσω του χοριοειδούς πλέγματος.

 • Προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια 

Η προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια είναι μια απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του λανθάνοντος παποβαϊού που μπορεί να διασχίσει τον φραγμό. Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρατηρείται σε ασθενείς που πάσχουν από AIDS.

 • Νόσος De Vivo 

Η νόσος De Vivo (επίσης γνωστό ως σύνδρομο ανεπάρκειας GLUT1) είναι μια σπάνια κατάσταση που προκαλείται από την ανεπαρκή μεταφορά της γλυκόζης κατά μήκος του φράγματος αίματος-εγκεφάλου, οδηγώντας σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις και άλλα νευρολογικά προβλήματα. Γενετικές ανωμαλίες στον τύπο μεταφορέα 1 της γλυκόζης (GLUT1) φαίνεται να είναι η κύρια αιτία της νόσου De Vivo. 

 • Νόσος του Αλτσχάιμερ 

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η διάσπαση του φράγματος αίματος-εγκεφάλου σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer επιτρέπει στο πλάσμα του αίματος που περιέχει αμυλοειδές βήτα (Αβ) να εισέλθει στον εγκέφαλο όπου το αμυλοειδές Αβ προσκολλάται κατά προτίμηση στην επιφάνεια των αστροκυττάρων. Η διάσπαση του φράγματος αίματος-εγκεφάλου επιτρέπει την πρόσβαση των αυτοαντισωμάτων των νευρώνων δέσμευσης και του διαλυτού εξωγενούς Αβ42 στους νευρώνες εγκεφάλου και  σύνδεση αυτών των αυτοαντισωμάτων στους νευρώνες ώθησης ή / και διευκολύνει την εσωτερίκευση και τη συσσώρευση των κυττάρων στην επιφάνεια συνδεδεμένου Αβ42 σε ευπαθείς νευρώνες μέσω της φυσικής τάσης να καθαρίζει την επιφάνεια των συνδεδεμένων αυτοαντισωμάτων μέσω ενδοκυττάρωσης. Τελικά τα αστροκύτταρα είναι βλάπτονται, πεθαίνουν, ρήγνυνται, και αποσυντίθεται, αφήνοντας πίσω την αδιάλυτη Αβ42 πλάκα. Έτσι, σε ορισμένους ασθενείς, η νόσος του Alzheimer μπορεί να προκαλείται (ή πιο πιθανό να επιδεινώνεται) από μια κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

 • Εγκεφαλικό οίδημα

Το εγκεφαλικό οίδημα είναι η συσσώρευση της περίσσειας του νερού στον εξωκυτταρικό χώρο του εγκεφάλου, που  μπορεί να προκύψει όταν η υποξία προκαλεί τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου να ανοίξει.

 • Prion and νόσοι prion

Πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Alzheimer πιστεύεται ότι προκύπτουν από εσφαλμένη αναδίπλωση παθολογικών εξωκυτταρικών πρωτεΐνών. 

 • Εγκεφαλίτιδα από τον ιό HIV 

Πιστεύεται  ότι ο HIV μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό μέσω των κυκλοφορούντων μονοκυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος εντός των πρώτων 14 ημερών της λοίμωξης. Αυτά τα μονοκύτταρα ενεργοποιούνται και μετατρέπονται σε μακροφάγα. Τα ενεργοποιημένα μακροφάγα απελευθερώνουν ιοσωμάτια στον ιστό εγκεφάλου πλησίον των μικροαγγείων του εγκεφάλου. Αυτά τα ιικά σωματίδια ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη ενός φλεγμονώδη καταρράκτη που μπορεί να προκαλέσει μια ενδοκυτταρική σηματοδότηση στα μικροαγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα εγκεφάλου και αυτά να βλάψουν την λειτουργική και δομική ακεραιότητα του φραγμού. 

 • Λύσσα 

Κατά τη διάρκεια της θανατηφόρου λοίμωξης ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός δεν επιτρέπει στα αντιιικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εισέλθουν στον εγκέφαλο, που είναι η κύρια θέση της αντιγραφής του ιού της λύσσας. Η  τεχνητή αύξηση της διαπερατότητας του φραγμού προωθεί την ιογενή κάθαρση. Το άνοιγμα του φραγμού κατά τη διάρκεια της λύσσας έχει προταθεί ως μια πιθανή νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της νόσου.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Γιατί τα χημειοθεραπευτικά δεν λειτουργούν

Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer

Ισχαιμικό επεισόδιο της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

Σκλήρυνση κατά πλάκας

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 6533 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 23:11
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Μόλυνση με αδενοϊό Μόλυνση με αδενοϊό

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη μόλυνση με αδενοϊό

  Η μόλυνση με αδενοϊό είναι, συνήθως, μια αυτοπεριοριζόμενη εμπύρετη νόσος, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των επιπεφυκότων και της αναπνευστικής οδού. Η λοίμωξη με τον αδενοϊό παρουσιάζεται σε επιδημικές και ενδημικές καταστάσεις 

  Συνήθεις μορφές:

  • Οξεία εμπύρετη αναπνευστική νόσος, αφορά κυρίως τα παιδιά 
  • Ιογενής πνευμονία, αφορά παιδιά και ενήλικες 
  • Οξύς φαρυγγοεπιπεφυκιτιδικός πυρετός, αφορά παιδιά κυρίως μετά το καλοκαιρινο κολύμπι 
  • Οξεία θυλακιώδης επιπεφυκίτιδα, αφορά όλες τις ηλικίες 
  • Επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα, αφορά τους ενήλικες
  • Λοιμώξεις του πεπτικού που οδηγούν σε εντερίτιδα, μεσεντέριο αδενίτιδα και εγκολεασμό

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό, Γαστρεντερικό, Νευρικό, Αιμοποιητικό/Λεμφικό, Ανοσοποιητικό, Μυοσκελετικό, Καρδιαγγειακό 

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ ΑΔΕΝΟΪΟ

  • Εξαρτάται από τους τύπους. Συνήθης με τις περισσότερες αναπνευστικές μορφές 
  • Πονοκέφαλος
  • Κακουχία
  • Κυνάγχη
  • Βήχας 
  • Πυρετός (μέτριος έως υψηλός)
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Οι βλεννογόνοι εμφανίζουν πλάκες με λευκά επιστρώματα

  ΑΙΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ ΑΔΕΝΟΪΟ

  • Ο αδενοϊός (DNA ιός 60-90 nm σε μέγεθος, με 42 γνωστά είδη). Διαφορετικοί τύποι έχουν διαφορετική επιδημιολογία

  Οι πιο γνωστοί παθογόνοι είναι:

  • Τύποι 1, 2, 3, 5, 7 προκαλούν αναπνευστική νόσο 
  • Ο τύπος 3 προκαλεί φαρυγγοεπιπεφυκιτιδικό πυρετό
  • Οι τύποι 4, 7, 21 προκαλούν οξεία αναπνευστική νόσο σε στρατόπεδα 
  • Άρκετοί άλλοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ ΑΔΕΝΟΪΟ

  • Μεγάλος αριθμός ατόμων, που συγχρωτίζονται σε μικρούς χώρους (νεοσύλλεκτοι στο στρατό, φοιτητές πανεπιστημίων στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κέντρα εφημερίας, κοινοτικές πισίνες, κλπ.)
  • Οι ανοσοκατασταλμένοι κινδυνεύουν για σοβαρή νόσο

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ ΑΔΕΝΟΪΟ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Η πρώιμη διάγνωση εξαρτάται από την κλινική αξιολόγηση. Τα παρακάτω είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των μειζόνων λοιμώξεων από αδενοϊό 

  Οξεία εμπύρετη αναπνευστική νόσος:

  • Μη ειδικά συμπτώματα κρυολογήματος, παρόμοια με άλλων ιογενών αναπνευστικών νόσων (πυρετός, φαρυγγίτιδα, τραχειΐτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονίτιδα)
  • Κυρίως σε παιδιά
  • Περίοδος επώασης από 2 έως 5 ημέρες 
  • Σπάνια μπορεί να είναι ένα σύνδρομο ομοιάζον με τον κοκκύτη 

  Οξεία αναπνευστική νόσος:

  • Κακουχία, πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, φαρυγγίτιδα, κυνάγχη και ξηρός βήχας
  • Εμφανίζεται κυρίως σε στρατόπεδα 
  • Ο πυρετός κρατά 2 έως 4 ημέρες 
  • Η ασθένεια υποχωρεί σε 10 με 14 ημέρες 

  Ιογενής πνευμονία:

  • Ξαφνική έναρξη με υψηλό πυρετό, γρήγορη λοίμωξη της ανώτερης και κατώτερης αναπνευστικής οδού, δερματικό εξάνθημα, διάρροια
  • Εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας λίγων ημερών έως 3 ετών 
  • Συνήθως σοβαρή νόσος εμφανίζεται σε ειδικές ομάδες 

  Οξύς φαρυγγοεπιπεφυκιτιδικός πυρετός: 

  • Οξέα εμπύρετα κύματα που διαρκούν αρκετές ημέρες, πυρετός φαρυγγίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, τραχηλική αδενίτιδα 
  • Η επιπεφυκίτιδα είναι συνήθως μονόπλευρη 
  • Υποχωρεί περίπου σε μία εβδομάδα 

  Επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα:

  • Συνήθως ετερόπλευρη εμφάνιση ερυθρότητας και οιδήματος, περικογχικό οίδημα, περικογχική διόγκωση, τοπική δυσφορία ενδεικτική ύπαρξης ξένου σώματος 
  • Διαρκεί 3 με 4 εβδομάδες

  484a0a64f31ca7ffc70b4c64428bc0e5

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Ιϊκές καλλιέργειες με δείγματα από το αναπνευστικό, το οφθαλμικό ή τα κόπρανα μπορούν να αποδείξουν τη διάγνωση 
  • Ανίχνευση αντιγόνου σε κόπρανα για εντερικούς τύπους είναι διαθέσιμη
  • Ορολογικές μέθοδοι τέτοιες όπως σύνδεση συμπληρώματος με τετραπλάσια αύξηση αντισώματος ορού, ταυτοποιεί πρόσφατη λοίμωξη με αδενοϊό 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Ποικίλουν με κάθε ιό, σοβαρή πνευμονία μπορεί να αντακλάται με εκτεταμένα ενδοπυρηνικά έγκλειστα 
  • Μπορεί να εμφανιστεί αποφρακτική βρογχιολίτιδα

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Καλλιέργειες και ορολογικές μελέτες αν είναι απαραίτητες 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ακτίνες Χ βρογχοπνευμονία σε σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Βιοψία (πνεύμονα ή άλλη) μπορεί να χρειασθεί σε σοβαρές ή ασυνήθιστες περιπτώσεις (καλύτερα να μη γίνεται)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ ΑΔΕΝΟΪΟ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Περιπατητικός ασθενής, πλην σοβαρά νοσούντων νηπίων ή αυτών με επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα ή νήπια με σοβαρή πνευμονία 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και συμπτωματική. Οι λοιμώξεις είναι συνήθως καλοήθεις και μικρής διάρκειας 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Ανάπαυση στη διάρκεια των εμπύρετων φάσεων 

  ΕΚΠΑΙΔΕΣΥΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Αποφύγετε την ασπιρίνη σε παιδιά. Δώστε οδηγίες για ρινικά σπρέι, αντιβηχικά σκευάσματα, συχνό πλύσιμο χεριών

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΕ ΑΔΕΝΟΪΟ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Ακεταμινοφαίνη 10-15 mg/Kg/δόση για αναλγησία (αποφυγή ασπιρίνης)
  • Τοπικά κορτικοστεροειδή για επιπεφυκίτιδα (μετά από συμβουλή οφθαλμιάτρου)
  • Αντιβηχικά και/ή αποχρεμπτικά 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Για σοβαρή πνευμονία νηπίου και επιπεφυκίτιδα: καθημερινή κλινική εξέταση μέχρι την ίαση 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Εμβόλια με ζωντανά στελέχη αδενοϊού τύπου 4 και 7, από το στόμα σε κάψουλα εντερικής αποδέσμευσης, ελαττώνει την επίπτωση των οξέων αναπνευστικών παθήσεων σε νεοσύλλεκτους
  • Συχνά πλυσίματα χεριών από τα μέλη της οικογένειας και το προσωπικό του γραφείου

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Λίγες εάν υπάρχει κάποιο γνωστό μακροχρόνιο πρόβλημα 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Αυτοπεριοριζόμενη συνήθως χωρίς επακόλουθα 
  • Σοβαρή ασθένεια και θάνατος σε πολύ νέα άτομα και ανοσοκατασταλμένους

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Αιμορραγική κυστίτιδα  (μπορεί να προκληθεί από αδενοϊό)
  • Ιογενής εντερίτιδα 
  • Εγκολεασμός και μεσεντέριου αδενίτιδα

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Ιογενής πνευμονία σε νήπια μπορεί να είναι μοιραία 

  Γηριατρικό: Πολύ πιθανές επιπλοκές 

  ΚΥΗΣΗ

  Όχι ειδικές προφυλάξεις 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  Virus

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Ιογενής πνευμονία

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρυγγίτιδα

  Βρογχιολίτιδα

  Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία

  Επιπεφυκίτιδα

  Φαρυγγίτιδα

  Γαστρεντερίτιδα

  Τι να κάνετε αν πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές

  Οξεία βρογχίτιδα

  Ιοί εναντίον καρκίνου

  Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά

  www.emedi.gr

   

   

 • Μητρικός θηλασμός Μητρικός θηλασμός

  Χρήσιμες πληροφορίες για το μητρικό θηλασμό

  Μητρικός θηλασμός

  Πλεονεκτήματα:

  • Λιγότερες λοιμώξεις από το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα  
  • Ιδανική τροφή - είναι εύπεπτη, τα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται καλά, προκαλεί σε μικρότερο βαθμό δυσκοιλιότητα 
  • Στενότερος δεσμός μητέρας-παιδιού και αυξημένο πιθανώς αίσθημα αυτοεκτίμησης της μητέρας 
  • Οικονομικός, φορητός, καλύπτει εύκολα τις ανάγκες 
  • Ο μητρικός θηλασμός για μεγάλο χρονικό διάστημα (6 μήνες ή περισσότερο) μπορεί να μειώνει την επίπτωση της αλλεργίας στην παιδική ηλικία 
  • Οι μητέρες συχνά το προτιμούν από το θηλασμό με μπιμπερό 
  • Ταχύτερη και πλήρης παλινδρόμηση της πυέλου και της μήτρας στην, προ την εγκυμοσύνη, κατάστασή τους 

  Αντενδείξεις: 

  • Λοίμωξη από HIV, ενεργός φυματίωση
  • Η ηπατίτιδα δεν αποτελεί αντένδειξη 
  • Σε κατάχρηση ουσιών αυτές θα περάσουν στο μητρικό γάλα 

  Φυσιολογία:

  • Ο ερεθισμός της θηλαίας άλω προκαλεί έκκριση ωκυτοκίνης 
  • Η ωκυτοκίνη ευθύνεται για το αντανακλαστικό της απέκκρισης του γάλακτος αφού εκθλιβεί από τις αδενοκυψέλες στους γαλακτοφόρους πόρους
  • Η απομύζηση διεγείρει την έκκριση προλακτίνης που προκαλεί την παραγωγή γάλακτος. Το γάλα παράγεται με αυτό τον τρόπο, ως απάντηση στο θηλασμό και αυξάνεται η παροχή 

  Τεχνική:

  • Η μητέρα πρέπει να είναι σε άνετη θέση, συνήθως καθιστική ή ημικαθιστική με το κεφάλι του μωρού στο μπράτσο της (η πλάγια-κατακεκλιμένη θέση συχνά είναι χρήσιμη μετά από τοκετό με καισαρική τομή)
  • Πηγαίνετε το μωρό στη μητέρα για να μειώσετε την ένταση
  • Η κοιλιά του μωρού και η κοιλιά της μητέρας θα πρέπει να βρίσκονται αντικρυστά ή να έρχονται σε επαφή (κοιλιά - κοιλιά)
  • Διεγείρετε το αντανακλαστικό της αναζήτησης, θωπεύοντας τα χείλη του μωρού με τη θήλη ή το δάκτυλο. Καθώς το στόμα του μωρού ανοίγει πλατειά, η μητέρα οδηγεί τη θηλή και την εφαρμόζει στο στόμα ενώ ταυτόχρονα σφίγγει το μωρό πιο κοντά της, με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει ότι τα ούλα του μωρού θηλάζουν στη θηλαία άλω και όχι στη θηλή 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Ενδοκρινείς/Μεταβολισμός, Δέρμα/Εξωκρινείς

  Επικρατέστερη ηλικία: 16 - 46

  Επικρατέστερο φύλο: Γυναίκες μόνο 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Επαρκής πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της γαλουχίας 
  • Πρόσληψη άφθονων υγρών 
  • Πρόσληψη των βιταμινών που χορηγούνταν και πριν τον τοκετό 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Προγενετικά: 

  • Τακτική ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού 
  • Συζητήστε με τη μητέρα για τα σχέδια της μετά τον τοκετό, π.χ. αν πρόκειται να εργαστεί 
  • Υπογραμμίστε τη δυνατότητα του μερικού θηλασμού, όταν επιστρέφει από την εργασία της ή του θηλασμού, μέχρι να γίνει απογαλακτισμός, μία εβδομάδα πριν αρχίσει τη δουλειά 
  • Σε μερικές μητέρες πρέπει να εξηγήσετε ότι ένα συμπληρωματικό γεύμα με μπουκάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά προκειμένου να έχουν κάποιο χρόνο μακριά από το μωρό τους 
  • Συμβουλές σχετικά με την τεχνική

  info1533210087

  Φυσική Ιστορία:

  • Το πύαρ υπάρχει στους μαστούς από τον τοκετό αλλά μπορεί να μη φαίνεται 
  • Το γάλα δεν βγαίνει πριν την 3η ημέρα μετά τον τοκετό 
  • Ο συχνός θηλασμός (τουλάχιστον 9 ή περισσότερες φορές/24ωρο) έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη παροχή του γάλακτος και σε μεγαλύτερες ποσότητες 
  • Αφήστε το μωρό να καθορίζει τη διάρκεια κάθε γεύματος, το νεογνό θα χάσει βάρος τις πρώτες ημέρες και ενδέχεται να μην αποκτήσει ξανά το βάρος γέννησης πριν την 10η ημέρα 

  Μετά τον τοκετό:

  • Έναρξη μητρικού θηλασμού αμέσως μετά τη γέννηση 
  • Μητέρα και βρέφος να μένουν στο ίδιο δωμάτιο προκειμένου ο θηλασμός να μπορεί να γίνει αμέσως μόλις το μωρό το ζητήσει 
  • Παρακολούθηση μαθήματος θηλασμού που γίνεται από έμπειρο γιατρό ή νοσοκόμα 
  • Αποφύγετε τη προσθήκη νερού ή άλλων ουσιών 
  • Ανασκόπηση των προσδοκιών και της τεχνικής. Να είστε πολύ ενθαρρυντικοί 
  • Επανεξέταση από τακτικό ιατρείο λίγες ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ιδίως αν η μητέρα θηλάζει για πρώτη φορά 

  Σημεία επαρκούς θηλασμού:

  • Οι μαστοί είναι σκληροί πριν το θηλασμό και μαλακοί μετά
  • 6 ή περισσότερες βρεγμένες πάνες το 24ωρο 
  • Μωρό ικανοποιημένο. Αναμενόμενη αύξηση βάρους (κατά μέσο όρο 30 gr την ημέρα τους πρώτους μήνες)
  • Οι συμπληρωματικές βιταμίνες δεν είναι απαραίτητες εκτός και αν το μωρό εκτίθεται πολύ λίγο στον ήλιο (τότε χρειάζεται βιταμίνη D)

  Απογαλακτισμός:

  • Το μητρικό γάλα αποτελεί από μόνο του επαρκή διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες 
  • Η προσθήκη στερεάς τροφής μπορεί να αρχίσει από τον 4ο-6ο μήνα 
  • Για τις μητέρες που πρόκειται να εργαστούν η αλλαγή σε διατροφή με ένα γεύμα με μητρικό ή έτοιμο γάλα από το μπουκάλι, που χορηγείται κατά προτίμηση από κάποιο άλλο άτομο, που βοηθάει στη φροντίδα του μωρού 
  • Για να δεχτεί το μωρό πιο καλά τη διατροφή με μπιμπερό, πρέπει να χρησιμοποιείται περιστασιακά αρχίζοντας από την 3η-4η εβδομάδα 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Επανεξέταση της μητέρας και του μωρού λίγες ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, αν η μητέρα θηλάζει για πρώτη φορά 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων (η μητέρα είναι καλά εκτός από):

  • Επώδυνη μάζα σε έναν ή και τους δύο μαστούς, χωρίς πυρετό 
  • Εφαρμογή υγρών, θερμών επιθεμάτων πριν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Πιο συχνό θηλασμό από την πάσχουσα πλευρά, εφαρμογή σωστής τεχνικής 

  Μαστίτιδα:

  • Σκληρή μάζα σε έναν ή και στους δύο μαστούς, με πυρετό και/ή ερυθρότητα του δέρματος που καλύπτει τη μάζα 
  • Εφαρμογή υγρών, θερμών επιθεμάτων. Πιο συχνό θηλασμό από την πάσχουσα πλευρά. Αντιβιοτικά που καλύπτουν τον Staphylococcus aureus (ο πιο συχνός οργανισμός) για τουλάχιστον 7 ημέρες 
  • Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται αρκετά καταβεβλημένη με τη μαστίτιδα
  • Πρέπει να αποκλεισθούν άλλες πιθανές αιτίες του εμπύρετου - ενδομητρίτιδα, πυελονεφρίτιδα κατά κύριο λόγο. Η μητέρα θα πρέπει να αναπαύεται αρκετά και να λαμβάνει ακεταμινοφαίνη, ανάλογα με τις ανάγκες. Ο πυρετός θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε 48 ώρες, αλλιώς εξετάστε την περίπτωση αλλαγής της αντιμικροβιακής αγωγής. Επίσης θα πρέπει να υποχωρήσει και η μάζα. Αν όχι, μπορεί να έχει εξελιχθεί σε απόστημα, οπότε χρειάζεται χειρουργική παροχέτευση 

  Ανεπαρκής παροχή γάλακτος:

  • Εξετάστε την αύξηση του βάρους 
  • Ανασκόπηση των σημείων επαρκούς παροχής. Ανασκόπηση τεχνικής, συχνότητας και διάρκειας του θηλασμού 
  • Ελέγξτε αν η μητέρα έχει χρησιμοποιήσει υποκατάστατα, μειώνοντας έτσι τη δικιά της παραγωγή γάλακτος

  Επώδυνες θηλές:

  • Ελέγξτε την τεχνική 
  • Το μωρό θα πρέπει να απομακρύνεται από το μαστό και να διακόπτεται η απομύζηση τοποθετώντας ένα δάκτυλο στο στόμα του μωρού 
  • Οι θηλές να μένουν ξηρές μετά το θηλασμό. Να μη χρησιμοποιούνται κρέμες για τους μαστούς και να μην πλένονται οι θηλές με σαπούνι και νερό. Ελέγξτε για σημεία εξανθήματος τη μητέρα και το μωρό 

  Υπερφόρτωση των μαστών:

  • Συνήθως εκδηλώνεται όταν πρωτοεμφανίζεται το γάλα (3η ή 4η ημέρα)
  • Οι μαστοί είναι θερμοί, σκληροί και επώδυνοι
  • Για να υποχωρήσει, η μητέρα πρέπει να θηλάζει το μωρό πιο συχνά. Μπορεί επίσης να εκθλίβεται λίγο γάλα με σκοπό να μαλακώσει τη θηλαία άλω αρκετά ώστε να αφήσει το μωρό να θηλάσει. Γενικά υποχωρεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες 

  Επίπεδες θηλές ή με εισολκή:

  • Όταν διεγείρονται οι θηλές με εισολκή στρέφονται προς τα μέσα ενώ οι επίπεδες παραμένουν επίπεδες. Τα παραπάνω θα πρέπει να ελέγχονται στην αρχική προγεννητική φυσική εξέταση 
  • Οι μητέρες μπορούν να φορέσουν ειδικά καλύμματα των θηλών, μέσα από το στηθόδεσμο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της κύησης, τα οποία προκαλούν την έξοδο, με ευγενικό τρόπο της θηλής από το κεντρικό στόμιο του καλύμματος 
  • Τα μωρά μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία ακόμη και αν το κάλυμμα δεν διορθώσει το πρόβλημα πριν τον τοκετό 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Υγιές βρέφος

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θηλασμό

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το θηλασμό

  Breastfeeding breasy milk

  Διαβάστε, επίσης,

  Οδοντοφυΐα

  Απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού

  Σύνδρομο αιφνίδιου παιδικού θανάτου

  Ο θηλασμός προάγει την υγεία του εντέρου του μωρού

  Η καισαρική τομή συμβάλλει στην παχυσαρκία των παιδιών

  Χρήσιμες πληροφορίες για την καισαρική τομή

  Χρήσιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο μητρικό γάλα

  Τα σουτιέν προκαλούν καρκίνο στο μαστό

  Αντλίες μαστού για σίτιση

  Η διατροφή και η άσκηση κατά τον θηλασμό

  Η διαμάχη για τον θηλασμό

  Ο ρόλος του στηθόδεσμου στην πτώση μαστών

  Δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη

  Συμβουλές για τους γονείς των διδύμων

  Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

  Η μαστίτιδα κατά τον θηλασμό

  Άσκηση και θηλασμός

  Διαφορική διάγνωση έκκρισης θηλής

  Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

  www.emedi.gr

 • Λαχανάκια Βρυξελλών σαλάτα σοτέ Λαχανάκια Βρυξελλών σαλάτα σοτέ

  Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών σοτέ

  Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών σοτέ

  ΛΑΧΑΝΟ: Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λάχανο, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών λαχανικών (Brassica) όπως και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό λάχανο και το μπρόκολο. Όπως όλα τα είδη της ίδιας οικογένειας, αποτελεί διατροφικό θησαυρό εξαιτίας, κυρίως, των φυτοχημικών ουσιών, των γλυκοσινολατών, που περιέχει. Με την μάσηση, οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε ισοθειοκυανάτες και ινδόλες, εξαιρετικά δραστικές ενώσεις με αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν την επιδιόρθωση του DNA, απενεργοποιούν τα οιστρογόνα και καθυστερούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η συχνή κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος, καθώς και από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή. Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο, ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνει τη ροή του αίματος συμβάλλοντας στην υγιή αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Κ και οι ανθοκυανίνες που περιέχει, αποτρέπουν τη βλάβη των νεύρων, προλαμβάνοντας το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Ένα φλιτζάνι λάχανο περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα. Καλή πηγή βιταμίνης C, βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύσει την άμυνά του. Το ζουμί βρασμένου λάχανου ενδείκνυται κατά του βήχα και της βρογχίτιδας. Ο χυμός του αντιμετωπίζει τα γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη. Το σιρόπι από το χυμό του κόκκινου λάχανου που έβρασε με διπλάσια ποσότητας ζάχαρης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της μέθης. Το κατάπλασμα από τα φύλλα του στο μέτωπο μειώνει τον πονοκέφαλο και το αφέψημά του βοηθά στην καταπολέμηση της κολίτιδας. Χάρη στη διουρητική του δράση, καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε θείο συνίσταται για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της ακμής του δέρματος, καθώς, επίσης και για υγιή μαλλιά και νύχια. Βοηθά στην απώλεια βάρους και έχει χαμηλά λιπαρά και πολύ λίγες θερμίδες.

  ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

  ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης  καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

  ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια, κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

  3863934

  Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών σοτέ

  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 ΑΤΟΜΑ

  1/4 κιλό σκληρό βιολογικό σαλάμι σε λεπτές φέτες, κομμένο σε λωρίδες 1/2 εκατοστού

  1-1/2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  2 κουταλιές βιολογικό βούτυρο

  2 κιλά φρέσκα βιολογικά λαχανάκια Βρυξελλών, σε λεπτές φέτες

  2 φλιτζάνια τριμμένο φρέσκο βιολογικό λάχανο

  1 μεγάλο βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

  1/8 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό πιπέρι καγιέν

  1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένη

  1/2 φλιτζάνι βιολογικός ζωμός κοτόπουλου

  1/2 φλιτζάνι βιολογικά καρύδια ψιλοκομμένα

  1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ξύδι μπαλσάμικο

  Βιολογικός μαϊντανός για πασπάλισμα

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα τηγάνι, μαγειρέψτε και ανακατέψτε το σαλάμι σε λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό, 3-5 λεπτά. Αφαιρέστε σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα.
  2. Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε βούτυρο και ζεσταίνετε σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το καγιέν και το μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε 1 λεπτό περισσότερο.
  3. Ανακατέψτε το ζωμό και αφήστε το να βράσει. Μειώστε τη θερμότητα καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, 4-5 λεπτά.
  4. Ανακατεύετε με καρύδια και ξύδι. Σερβίρετε με τις λωρίδες σαλάμι.
  5. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό.

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

  Turkey Bacon Brussels Sprouts 4x3 1

   

  Διαβάστε, επίσης,

  Σαλάτα με αβοκάντο και σολομό

  Τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο

  Νόστιμο και υγιεινό γκουακαμόλε

  Αβοκάντο σαλάτα

  Σημαντικές πληροφορίες για τα μαγειρικά έλαια

  Σαλάτα με καστανό ρύζι

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα φρούτα και τα λαχανικά

  Ελαιώδεις φυτικές τροφές

  Smoothie με αβοκάντο

  Τοστ με αβοκάντο και ντομάτα

  Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

  Υγιεινά σνακ για όλους

  Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα

  Αβοκάντο

  Η κακή διατροφή προκαλεί χολολιθίαση

  Διατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια

  Ο συνδυασμός αβοκάντο και ελαιόλαδου αυξάνει τη νοημοσύνη

  Σαλάτα για ενέργεια

  Σαλάτα για ενέργεια

  Πρόληψη ρήξης μηνίσκου με τη διατροφή

  Σαλάτα με άγριο ρύζι

  Scrub προσώπου με αβοκάντο και μέλι

  Σαλάτα αβοκάντο

  Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

  ρόφιμα για να χάσετε βάρος

  Ρίξτε το ουρικό οξύ

  Σνακ για να τρώτε όταν κάνετε δίαιτα

  Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

  Αντιφλεγμονώδης διατροφή

  Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

  Σάντουιτς για μεσημεριανό ή βραδινό

  Πρόγραμμα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

  Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

  Τροφή για το αίμα

  Φυτά που τα φυτεύετε μια φορά και τα έχετε για πάντα

  Διατροφή για αύξηση γονιμότητας στις γυναίκες

  Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

  Διατροφή για καλύτερο σεξ

  Φυσικοί τρόποι για να μεγαλώσετε το στήθος σας

  Τροφές για καλή όραση

  Τι να κάνετε αν παθαίνετε κράμπες στα πόδια

  Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

  Τροφές φάρμακα

  Οι καλύτερες τροφές για το στρες

  Το Φαρμακείο του Θεού

  Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

  Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

  Μυστικά για πετυχημένες συνταγές

  Χρωματιστά γεύματα

  Η δίαιτα του αβοκάντο

  Η μόδα στη διατροφή

  Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

  Διατροφή στην περίοδο

  www.emedi.gr

   

 • Αιμολυτική αντίδραση από μετάγγιση Αιμολυτική αντίδραση από μετάγγιση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αιμολυτική αντίδραση από μετάγγιση

  Αιμολυτική αντίδραση από μετάγγιση είναι η κυτταροτοξική αιμολυτική αντίδραση που συμβαίνει στην ενδοφλέβια χορήγηση αίματος. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ανοσολογικές ή μη ανοσολογικές και ποικίλλουν από ήπιες έως θανατηφόρες (οι κίνδυνοι μόλυνσης βαρύνουν περισσότερο από τους ανοσολογικούς κινδύνους)

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αιμοποιητικό/Λεμφικό/Ανοσολογικό, Καρδιαγγειακό

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ

  • Ρίγη 
  • Ανησυχία 
  • Άγχος
  • Ναυτία 
  • Έμετοι
  • Αίσθημα ήπιου άλγους 
  • Ταχυκαρδία
  • Πόνος στη ράχη
  • Πόνος στους μηρούς 
  • Αίσθημα προκάρδιας πίεσης 
  • Προκάρδιο άλγος
  • Κνίδωση 
  • Ερύθημα του προσώπου 
  • Ταχύς, αδύναμος σφυγμός
  • Κυάνωση
  • Καταπληξία (ψυχρό, γλοιώδες δέρμα)
  • Πυρετός
  • Παραλήρημα 
  • Πνευμονικό οίδημα
  • Σημείωση: τα συμπτώματα είναι κρυφά σε αναισθητοποιημένο ασθενή
  • Καθυστερημένα ευρήματα: αναιμία μέσα σε 2 εβδομάδες

  ΑΙΤΙΑ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ

  • Ανοσολογικές αντιδράσεις: ασυμβατότητα του συστήματος ΑΒΟ
  • Μη αιμολυτική εμπύρετη αντίδραση λόγω ανοσολογικής ευαισθησίας σε λευκοκύτταρα, αιμοπετάλια, συστατικά του πλάσματος 

  Αιμολυτικές αντιδράσεις:

  • Μετάγγιση ασύμβατου αίματος 
  • Καταστροφή των ερυθροκυττάρων του δότη από ασύμβατα ισοαντισώματα του δέκτη 
  • Ισοευαισθητοποίηση από επανειλημμένες μεταγγίσεις 
  • Ισοευαισθητοποίηση από προηγούμενες κυήσεις 
  • Παγκοσμίως το αίμα του δότη θεωρείται επικίνδυνο αν δεν εξετασθεί αναλυτικά για τίτλους αιμοσυγκόλλησης 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ

  • Πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος
  • Μητέρα αρνητικού Rhesus
  • Πολλαπλές κυήσεις 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Άλλα αίτια αιμόλυσης: αυτοάνοση πάθηση, ουραιμία, ελαττωματική αιμοσφαιρίνη, διαταραχές των ερυθροκυττάρων 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ενδαγγειακή αιμόλυση: 

  • Το πλάσμα που λαμβάνεται 2-4 ώρες μετά την αιμόλυση είναι κόκκινο ή ροζ, ένδειξη ελεύθερης αιμοσφαιρίνης
  • Αυξημένη ουρία αίματος
  • Αυξημένη χολερυθρίνη ορού

  Εξωαγγειακή αιμόλυση:

  • Πλάσμα ροζ, σκούρο κόκκινο ή καφέ
  • Αυξημένη συνδεδεμένη χολερυθρίνη 
  • Αιμοσφαιρινουρία 
  • Στο αίμα: ελαττωμένα λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, ινωδογόνο

  blood transfusion reaction 2

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Ενδονοσοκομειακά

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Άμεση διακοπή της μετάγγισης από το πρώτο σημείο αντίδρασης 
  • Αντικατάσταση του εκχύματος με φυσιολογικό ορό, 150-300 ml ανά ώρα
  • Έλεγχος καταστάσεων για κάθε κλινικό λάθος (συνήθης αιτία μιας ΑΒΟ ασύμβατης μετάγγισης)
  • Παρακολούθηση ζωτικών σημείων 
  • Αύξηση της ενυδάτωσης και της διούρησης 
  • Διατήρηση της ροής των ούρων σε 100 ml/ώρα για 6-8 ώρες ή έως ότου υποχωρήσει η αιμοσφαιρινουρία
  • Προληπτικά μέτρα για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια 
  • Αναγνώριση και αντιμετώπιση διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης, αν παρουσιαστεί 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Ανάπαυση 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • 1.000 ml 0,9% NaCl ορού ανά ώρα για 2-3 ώρες 
  • Οξυγόνο αν χρειάζεται 
  • 5% λευκωματίνη για υποτασική καταπληξία (διατήρηση συστολικής πίεσης πάνω από 100 mm Hg)
  • Αδρεναλίνη για συρρίτουσα αναπνοή και/ή δύσπνοια
  • Διφαινυδραμίνη για την αντιμετώπιση της κυτταρικής έκλυσης ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα
  • Διουρητικά: φουροσεμίδη 40 mg ΕΦ ή εθακρυνικό οξύ 50 mg ΕΦ
  • Κατάλληλα ενδοφλέβια αντιβιοτικά για βακτηριακή επιμόλυνση 
  • Κορτικοστεροειδή για την ελάττωση της φλεγμονής 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Μέχρι να εκλείψουν τα αιμολυτικά σημεία

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Ιστορικό των αντιδράσεων του ασθενούς σε προηγούμενες μεταγγίσεις
  • Η αναλογία κινδύνου/οφέλους κάθε μετάγγισης, πρέπει να ευνοεί το όφελος
  • Αυτόλογη μετάγγιση 
  • Προσεκτική τυποποίηση του αίματος και διασταύρωση με διπλό έλεγχο όλων των διαθέσιμων πληροφοριών 
  • Η ταυτότητα μιας μονάδας αίματος ελέγχεται προσεκτικά πριν χορηγηθεί 
  • Προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της μετάγγισης 
  • Σκέψη για αίμα καθαρμένο από λευκά αιμοσφαίρια σε άτομα με ιστορικό επανειλημμένων εμπύρετων αντιδράσεων 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Ουραιμία, ολιγουρία, ανουρία
  • Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Συνήθης πορεία: οξεία
  • Συνήθως δεν υπάρχει βλάβη αν η μετάγγιση διακοπεί στην έναρξη των συμπτωμάτων 
  • Βαριά: θνησιμότητα 50%

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Εντονότερη αντίδραση και φτωχότερη πρόγνωση στα πολύ νέα παιδιά

  Γηριατρικό: Βαρύτερη πρόγνωση στους ηλικιωμένους

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αναιμία

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αναιμία

  NEJMra1802338 f2 avvazh

   Διαβάστε, επίσης,

  Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

  Οξεία τοξίκωση από σίδηρο

  Ασυμβατότητα Rhesus

  Ίκτερος

  Μετάγγιση πλάσματος με αντισώματα έναντι του κορωναϊού

  Οξεία αιμορραγία κατώτερου πεπτικού

  Ερυθροποιητίνη

  Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

  Τι είναι η αποσιδήρωση

  Τεχνητό αίμα από βλαστοκύτταρα

  Μετάγγιση λευκών αιμοσφαιρίων

  Αλλογενής μετάγγιση αίματος

  Αιμορραγία στον καρκίνο

  Τεχνητό αίμα

  www.emedi.gr

   

   

 • Νόστιμο κρεμώδες ντιπ με σπανάκι Νόστιμο κρεμώδες ντιπ με σπανάκι

  Κρεμώδες ντιπ με σπανάκι

  Κρεμώδες ντιπ με σπανάκι

  ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

  ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

  ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

  ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

  spinach and artichoke dip 4157518 07 8685813570f34ac89c090084c042266d

  Κρεμώδες ντιπ με σπανάκι

  Υλικά

  1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο

  1 μικρό βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένο

  300 γραμμάρια κατεψυγμένο βιολογικό σπανάκι - ξεπαγωμένο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο

  ½ φλιτζάνι βιολογικό γάλα

  170 γραμμάρια βιολογικό τυρί κρέμα

  ½ φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί μοτσαρέλα

  ¼ φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί Cheddar

  2 κουταλιές της σούπας βιολογική σάλτσα Worcestershire

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Λιπάνετε ένα ρηχό ταψί με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
  2. Ζεσταίνετε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 4 έως 7 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και σιγοβράζετε μέχρι να ζεσταθεί το σπανάκι, περίπου 5 λεπτά. Στραγγίστε οποιοδήποτε υγρό από το μείγμα και μεταφέρετε σε ένα μπολ.
  3. Ρίχνετε το γάλα στην κατσαρόλα και επιστρέφετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Λιώνετε το τυρί κρέμα στο γάλα. Μαγειρεύετε και ανακατεύετε μαζί για περίπου 3 λεπτά.
  4. Επιστρέψτε το μείγμα σπανάκι στην κατσαρόλα με 1/2 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα και τυρί Cheddar. Ανακατεύετε να ενωθούν. Προσθέστε τη σάλτσα Worcestershire, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Ρίξτε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ρίξτε 1/2 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να από πάνω, 20 με 25 λεπτά.

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

  Creamy Cheesy Spinach Crab Dip

  Διαβάστε, επίσης,

  Σουβλάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού

  Wontons με κιμά

  Υγιεινή σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς

  Κρακεράκια νόστιμα με καλοκαιρινά μεζεδάκια

  Ρόφημα για καλή πέψη

  Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

  Σκορδόψωμο με τυρί

  Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

  Υγιεινή σούπα λαχανικών

  Υγιεινά σνακ για όλους

  www.emedi.gr