Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 10:59

Πώς οι παράλυτοι μπορούν να ξαναπερπατήσουν

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Θα ξαναπερπατήσουν...

 

Αρουραίοι που είχαν παραλύσει από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού μπορούν να μάθουν να ελέγχουν τα οπίσθια άκρα τους και να περπατήσουν με μια συσκευή αποκατάστασης, με σύγχρονη ηλεκτρική και χημική τόνωση της σπονδυλικής στήλης τους. Μια κλινική δοκιμή χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο σύστημα δημιουργήθηκε για τους ανθρώπους και έχει ξεκινήσει.

Ερευνητές στην Ελβετία κάνουν ηλεκτρική και χημική διέγερση για να διεγείρουν τους νευρώνες στο κατώτερο νωτιαίο μυελό των παράλυτων ποντικιών και με τη βοήθεια ενός γιλέκου αναγκάστηκαν να περπατήσουν χρησιμοποιώντας μόνο τα πίσω πόδια τους. Η διαδικασία αποκατάστασης οδήγησε στη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων μεταξύ του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι είναι δυνατόν να αναστραφούν ορισμένες βλάβες  από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, παρακάμπτοντας την κανονική επικοινωνία του εγκεφάλου με τα πόδια, η οποία έχει διακοπεί από τον τραυματισμό. Για παράδειγμα, οι αρουραίοι μπορούν να περπατήσουν , εάν η σπονδυλική τους στήλη διεγείρεται, αλλά αυτό ακούσια. Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι με ένα εξειδικευμένο σύστημα εκπαίδευσης, οι αρουραίοι μπορεί να ανακτήσουν εκούσιο έλεγχο πάνω στα πόδια τους.

Τον Μάιο του 2011, ο 25 ετών  Rob Summers, ο οποίος είχε παραλύσει από το στήθος και κάτω από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μπόρεσε να σταθεί μόνος του για μερικά λεπτά με ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού. Θα μπορούσε να επαναλαμβάνονται τα βήματα στον ειδικό διάδρομο με  διέγερση, η οποία ενεργοποιεί περιοχές στο κάτω μέρος του νωτιαίου μυελού. Η μετακίνηση που προκύπτει από αυτού του είδους την διέγερση είναι αυτόματη και ακούσια και θεωρείται ότι δεν απαιτεί άμεση επικοινωνία με τον εγκέφαλο.

Ένα  μόνο ένα αδύναμο σήμα από τον εγκέφαλο είναι απαραίτητο για τα ζώα για να ξεκινήσουν το περπάτημα εκούσια. Έτσι οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ρομποτικό σύστημα υποστήριξης που δεν αφήνει τους να περπατήσουν στα 4 πόδια, αλλά στα δύο οπίσθια και βοηθά στην ισορροπία και δεν τα αφήνει να κάνουν καμία προς τα εμπρός ώθηση. Δέκα παράλυτα ποντίκια είχαν εκπαιδευτεί να περπατούν καθημερινά με διέγερση. Μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες, τα ποντίκια έκαναν τα πρώτα τους βήματα εκούσια.  
Κλειδί για την ανάκαμψη αυτή, ήταν ο ενεργός ρόλος του εγκεφάλου του αρουραίου. Η ηλεκτρική και χημική διέγερση κάνει τον αρουραίο να θέλει να περπατήσει. Η επιθυμία των αρουραίων να περπατήσει υποκινήθηκε με ανταμοιβές, όπως σοκολάτα και φωνητική ενθάρρυνση από τους ερευνητές. Το ρομποτικό σύστημα ανάρτησης αναγκάζει τα τρωκτικά να χρησιμοποιήσουν τα οπίσθια άκρα τους.
Βιβλιογραφία
http://news.sciencemag.org

Διαβάστηκε 1728 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δυσπλασία Arnold-Chiari Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες »