Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 08:54

Κυφοπλαστική

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η κυφοπλαστική είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης

Η κυφοπλαστική ξεκίνησε την δεκαετία του '80 για την μικροεπεμβατική αντιμετώπιση αιμαγγειώματος στη σπονδυλική στήλη.

Εξελίχθηκε με αλματώδη βήματα στα τέλη της δεκαετίας του'90 και τις αρχές της περασμένης δεκαετίας με τις μορφές της σπονδυλοπλαστικής και της κυφοπλαστικής.

Τελικά επικράτησε και καθιερώθηκε η κυφοπλαστική, γιατί είχε κατά 30% καλύτερα αποτελέσματα και αντίστοιχα λιγότερες επιπλοκές.

Η κυφοπλαστική είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η λέξη κυφοπλαστική είναι μια σύνθετη λέξη που σημαίνει πλαστική (διόρθωση) της κύφωσης (καμπούρα). Ο σκοπός επέμβασης είναι η ανάταξη και ενδυνάμωση του εξασθενημένου και παραμορφωμένου, λόγω κατάγματος, σπονδυλικού σώματος, ενώ παράλληλα υπάρχει άμεσα σημαντική ή πλήρης ύφεση του άλγους.

Πραγματοποιείται με ειδικούς μεταλλικούς καθετήρες, ειδικά διατατικά μπαλόνια και ειδικές μεταλλικές βελόνες με τα οποία γίνεται ανάταξη και κυρίως σταθεροποίηση καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης με ενδοστική έγχυση ειδικής σκληρυντικής ουσίας. Η μέθοδος δηλαδή, έγκειται στην διόρθωση του σχήματος του σπονδυλικού σώματος, με την βοήθεια του ειδικού μπαλονιού και την έγχυση οστικού ακρυλικού τσιμέντου (Poly Methyl Methacrylate Acid - PMMA) εντός του σπονδυλικού σώματος.

Η σκληρυντική ουσία τοποθετείται σε ημίρευστη μορφή, αφού προηγηθεί ανάταξη της βλάβης ή της παραμόρφωσης και στερεοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά μονιμοποιώντας το αποτέλεσμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία.


Σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η κυφοπλαστική;

 • Η πλειοψηφία των ασθενών με οστεοπορωτικά κατάγματα είναι υποψήφιοι για κυφοπλαστική.
 • Εκτός των οστεοπορωτικών καταγμάτων η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία τόσο σε πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκους (πολλαπλούν μυέλωμα, πλασματοκύτωμα ), ή οστεολυτικούς μεταστατικούς όγκους, όσο και σε καλοήθεις όγκους της σπονδυλικής στήλης.

Τεχνική κυφοπλαστικής

 • Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι λεπτομερής έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές επιπλοκές.
 • Ο ασθενής τοποθετείται στο χειρουργικό τραπέζι σε πρηνή θέση. Η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί τόσο με γενική όσο και με τοπική αναισθησία.
 • Πραγματοποιείται τομή μικρότερη του ενός εκατοστού και στην συνέχεια εισάγεται ένα ειδικό εργαλείο σαν σωλήνας (σωληνοειδές) μέσω του οποίου θα συνεχιστεί η υπόλοιπη επέμβαση.
 • Στη συνέχεια μέσω σωληνοειδούς εισάγεται στο σπονδυλικό σώμα το ειδικό μπαλόνι και εφόσον πραγματοποιηθεί η ανάταξη του σπονδυλικού σώματος εγχύονται οι ενισχυτικές ουσίες (οστικό τσιμέντο) οι οποίες έχουν την ιδιότητα της διατήρησης του ύψους και την ενδυνάμωση του σπονδυλικού σώματος.
 • Επιπλέον το οστικό τσιμέντο, είναι υπεύθυνο για την εξαφάνιση του πόνου ακόμα και από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες.
 • Η διάρκεια του χειρουργείου υπολογίζεται περίπου 30-45 λεπτά για κάθε σπονδυλικό σώμα ενώ η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους από έναν σπονδύλους. Η μετεγχειρητική παραμονή στο νοσοκομείο υπολογίζεται σε 1-2 μέρες και εξαρτάται από την γενική κατάσταση του ασθενή. Εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη οργανική πάθηση, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την ίδια ημέρα.
 • Επιπλέον με αυτήν την επέμβαση δεν υπάρχει καθόλου απώλεια αίματος. Θεαματική όμως παραμένει η εξαφάνιση του πόνου που θα μπορούσε να ταλαιπωρεί τον ασθενή επί έτη. Επιπλέον μπορεί να επιστρέψει άμεσα τις καθημερινές του δραστηριότητες πάντα όμως με προσοχή τον πρώτο καιρό (20-30 μέρες), ενώ στη συνέχεια ο ασθενής θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη εφόσον το επιτρέπει φυσικά η γενική του υγεία. Οι ηλικιωμένοι "δεν πεθαίνουν απο γερατειά", αλλά απο επιπλοκές ασθενειών που αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερες δυσκολίες απο ότι στις νεώτερες ηλικίες. Γι αυτό "τα γερατειά" δεν αποτελούν δικαιολογία παραμέλησης της αναγκαίας, συνήθως απαιτητικής θεραπείας.

Επιπλοκές κυφοπλαστικής

Όπως σε κάθε ιατρική πράξη, απο την πιο απλή ως και την πιο δύσκολη, και στην κυφοπλαστική μπορεί να εμφανισθεί κάποια επιπλοκή. Μέχρι σήμερα τα ποσοστά των επιπλοκών βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αφορούν το 1-2% επί του συνόλου των χειρουργημένων μ' αυτή τη μέθοδο ασθενών. Το μικρό ποσοστό επιπλοκών οφείλεται, τόσο στον ακριβή σχεδιασμό των εργαλείων και υλικών, όσο και στην εμπειρία των χειρουργών που εκτελούν την μέθοδο, οι οποίοι είναι γνώστες της διαδερμικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι:

 • Ο τραυματισμός των νευρικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης (νευρικών ριζών ή μυελού)
 • Διαρροή οστικού τσιμέντου εκτός του σπονδυλικού σώματος (αν εισχωρήσει στο σπονδυλικό σωλήνα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, ακόμη και παράλυση στα κάτω άκρα)
 • Κάταγμα στον προκείμενο σπόνδυλο. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με κύφωση λόγω οστεοπορωτικών καταγμάτων, είναι προδιατεθειμένο να υποστεί και άλλα κατάγματα πλησίον του προηγηθέντος, τα οποία θα χειροτερέψουν την παραμόρφωση. Με την σπονδυλοπλαστική (τεχνική που σταθεροποιεί το κάταγμα χωρίς να διορθώνει την παραμόρφωση), η συχνότητα είναι ίδια ή ακόμα και μεγαλύτερη. Οι στατιστικές όμως δείχνουν ότι με την κυφοπλαστική (τεχνική με την οποία η παραμόρφωση διορθώνεται) η συχνότητα αυτή ελαττώνεται

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες συμβουλές για τα διφωσφωνικά

Έλεγχος οστεοπόρωσης

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1815 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 09:16
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.