Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 20:59

Οι παραπληγικοί πρέπει να ελπίζουν

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πώς οι παραπληγικοί μπορούν να κινηθούν και πάλι

Ένας πίθηκος που είχε υποστεί τραύμα στη σπονδυλική στήλη κατάφερε να κινήσει και πάλι το χέρι του χάρη σε ένα σύστημα που βασίζεται σε ηλεκτρόδια για να συνδέσει τον εγκέφαλο με το νωτιαίο μυελό, σε ένα είδος τεχνητής γέφυρας.

Οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, συχνά, προκαλούν παράλυση, επειδή ο εγκέφαλος χάνει την επαφή με τα νεύρα που ξεκινούν από το νωτιαίο μυελό και ελέγχουν και παρακολουθούν τα άνω και κάτω άκρα.

Το πειραματικό σύστημα που δοκιμάζεται στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ προσφέρει μια εναλλακτική σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, κάτω από το σημείο του τραύματος.

Στο μακρινό μέλλον, είναι πιθανό, να μπορεί, κάποιος, να επαναφέρει ορισμένες βασικές λειτουργίες, όπως το κλείσιμο της παλάμης και η κίνηση του χεριού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Neural Circuits.

Ανάλογα πειράματα για την ανάκτηση του ελέγχου παράλυτων άκρων είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, βασίζονταν όμως σε ηλεκτρόδια που διέγειραν απευθείας τους μυς του άκρου και τους προκαλούσαν γρήγορα κόπωση. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές προτίμησαν να δοκιμάσουν μια ηλεκτρονική γέφυρα που συνδέει τον εγκέφαλο με τις περιοχές του νωτιαίου μυελού με τις οποίες είχε χάσει την επικοινωνία.

Η πειραματική διάταξη αποτελούνταν από ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος συντονίζει τις κινήσεις του σώματος. Τα σήματα από τον κινητικό φλοιό διαβιβάζονταν στη συνέχεια σε έναν υπολογιστή και τελικά έφταναν σε ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στη σπονδυλική στήλη κάτω από την περιοχή του τραύματος.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε έναν μακάκο, που είχε ήδη εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί το χέρι του, για να ελέγχει έναν κέρσορα που κινούνταν σε μια οθόνη. Μετά την εκπαίδευση το πειραματόζωο υπέστη τεχνητό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, ώστε να εμφανίσει μερική παράλυση του ενός άνω άκρου. Χάρη στην ηλεκτρονική γέφυρα, ο μακάκος ανάκτησε την κινητικότητα του παράλυτου άνω άκρου, έστω και σε μικρό βαθμό.

Η κινητικότητα βελτιώθηκε περαιτέρω, όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια τοποθετημένα στους μυς για να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα από τους μυς πίσω στη σπονδυλική στήλη. Αυτό δημιούργησε έναν βρόχο ανάδρασης χάρη στον οποίο το νευρικό σύστημα μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις του άνω άκρου.

Διαβάστε, επίσης,

Μυελοπάθεια μετά από ακτινοβολία

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Παράλυτοι καθοδηγούν ρομπότ με τη σκέψη τους

Τι ισχύει για τις αναπηρικές συντάξεις

Πώς οι παράλυτοι μπορούν να ξαναπερπατήσουν

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1975 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 21:18
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά