Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 10:30

Σύνδρομο βαλκανικής νεφρίτιδας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Νεφρίτιδα με υψηλό επιπολασμό  στα Βαλκάνια


Το σύνδρομο βαλκανικής νεφρίτιδας, ICD-10 N15.0 ή ενδημική οικογενειακή νεφροπάθεια του Δούναβη ή βαλκανική ενδημική νεφροπάθεια είναι μια μορφή διάμεσης νεφρίτιδας. Πρόκειται για χρόνια προϊούσα νεφρίτιδα που εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που ζει στις ενδημικές περιοχές της  Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.


Αίτια του συνδρόμου βαλκανικής νεφρίτιδας

Άγνωστα. Πιθανώς περιβαλλοντολογική τοξίνη (δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα).

Το αριστολοχικό οξύ έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου  από την κατανάλωση των σπόρων της Aristolochia clematitis που είναι ένα φυτό εγγενές στην ενδημική περιοχή, που ανακατεύεται με το σιτάρι που χρησιμοποιείται για ψωμί. Η έκθεση σε αριστολοχικό οξύ σχετίζεται με υψηλή συχνότητα ουροεπιθηλιακής ογκογένεσης.


Σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου βαλκανικής νεφρίτιδας

Τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου βαλκανικής νεφρίτιδας
Παρατηρείται μόνο σε ενήλικες (δεν υπάρχουν παιδιά που πλήττονται), απουσία  υψηλής αρτηριακής πίεσης, ξανθοχρωμία των παλαμών και των πελμάτων (σημείο Tanchev), πρώιμη υπόχρωμη αναιμία, απουσία πρωτεϊνουρίας, και αργή εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας.

Η νόσος προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών. Οι άνθρωποι που μετακινούνται σε ενδημικές περιοχές δεν αναπτύσσουν την ασθένεια για 15 χρόνια.

Προκαλείται τελικού σταδίου νεφρική νόσος, ή νεφροπάθεια τελικού σταδίου και οι ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού (70% της νεφροπάθεια τελικού σταδίου στις ενδημικές περιοχές). Τουλάχιστον 25.000 άτομα είναι γνωστό ότι έχουν την ασθένεια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, αναιμία, και έναν χάλκινο αποχρωματισμό του δέρματος.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο ουρητήρων και νεφρικής πυέλου


Θεραπεία του συνδρόμου βαλκανικής νεφρίτιδας

  • Αποφυγή ενδημικών περιοχών
  • Αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας

Διαβάστε, επίσης,

Οι βιοχημικές εξετάσεις για τις παθήσεις νεφρών

Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

Ολικά λευκώματα αίματος

Δηλητηρίαση από υδράργυρο

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2286 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 11:36
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.