Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 16:47

Ο ρόλος του p53 στον καρκίνο του μαστού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η μετάλλαξη του ογκοκατασταλτικού γονιδίου p53

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Ο ρόλος του p53 στον καρκίνο του μαστού
Υψηλά επίπεδα p53 υποδηλώνουν χαμηλή ανταπόκριση σε σχήματα συμβατικής χημειοθεραπείας.
Είναι σημαντικά αρνητικός προγνωστικός παράγοντας για το ελεύθερο νόσου διάστημα, αλλά και για τη συνολική επιβίωση.
Από μελέτες φαίνεται ότι η ταυτόχρονη θετικότητα ενός καρκινώματος  μαστού σε HER2 και p53 είναι ισχυρός δείκτης γρήγορης υποτροπής της νόσου.
Συνήθως, το p53 με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας είναι θετικό γύρω στο 40% και η συνέκφρασή του με το HER2 είναι στο 20% των καρκινωμάτων μαστού.
Γενικά το p53 καταγράφεται ως προβλεπτικός δείκτης αντίστασης στην κλασσική χημειοθεραπεία.
To  Wild-type ρ53  (μη μεταλλαγμένο) δεν έχει ανταπόκριση στην κλασσική χημειοθεραπεία και καταδεικνύεται  η ανάγκη να επανεκτιμηθεί η θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Οι όγκοι μαστού με μεταλλαγμένο ρ53 εμφανίζουν καλύτερη κλινική απόκριση στην κλασσική χημειοθεραπεία σε σχέση με όγκους Wild-type ρ53.
Η προοπτική εφαρμογής της μοριακής ανάλυσης και των γονιδιακών τεστ (Oncotype DX, MammaPrint, μοριακό προφίλ όγκου) θα βοηθήσουν στην θεραπεία των ασθενών.
Βιβλιογραφία
Jackson JG, Pant V, Li Q, Chang LL, Quintás-Cardama A, Garza D, Tavana O, Yang P, Manshouri T, Li Y, El-Naggar AK, Lozano G., Department of Genetics, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, TX 77030, USA, p53-mediated senescence impairs the apoptotic response to chemotherapy and clinical outcome in breast cancer, Cancer Cell. 2012 Jun 12;21(6):793-806.
emedi.gr
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
 
Διαβάστηκε 4766 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 16:54
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.