Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 12:27

Κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τσιπ μπορεί να ανιχνεύσει κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα
Ερευνητές έχουν βρει έναν τρόπο για έλεγχο στο αίμα για κύτταρα που δείχνουν ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και χρησιμοποιούν τη μέθοδο για πρόβλεψη υποτροπής μετά τη θεραπεία.
Οι  ομάδες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ανέπτυξαν το τεστ και το δοκίμασαν σε  20 άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Βρήκαν κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα σε ασθενείς με όγκους που δεν είχαν φαινομενικά εξαπλωθεί.
Ένα τέτοιο τεστ μπορεί να χρησιμεύσει επιπρόσθετα με τον έλεγχο PSA, για να αναγνωριστούν οι ομάδες ασθενών που απαιτούν και οι ομάδες ασθενών που δεν απαιτούν θεραπεία.
Επίσης, η δοκιμή μπορεί να είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση ασθενών που παίρνουν στοχευμένες θεραπείες, οι οποίες επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Με εξέταση του αίματος μπορεί να ελεγχθεί αν στην πορεία ο γονότυπος αλλάζει και απαιτείται αλλαγή της θεραπείας.
Η μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει μέχρι και 200 καρκινικά κύτταρα σε ένα κουταλάκι αίμα.
Βιβλιογραφία
Reuters
Διαβάστηκε 2576 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.