Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 14:53

Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι παθήσεις του μαστού αποτελούν μια ιδιαίτερη οντότητα της χειρουργικής
Γράφει ο
Δρ. Ιωάννης Ζουριδάκης
Γενικός Χειρουργός
Σίγουρα οι παθήσεις του μαστού αποτελούν μια ιδιαίτερη οντότητα της χειρουργικής.
Αυτό  οφείλεται  στη διαφορετική κατασκευή του μαστού από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και στις  συνεχόμενες αλλαγές που υπόκειται ο μαστός υπό την συνεχή επίδραση των ορμονών της περιόδου (οιστρογόνα - προγεστερόνη), και αφορούν τόσο το μέγεθος, όσο και τη σύστασή του.
Έτσι, άλλοτε ο μαστός είναι διογκωμένος, άλλοτε επώδυνος και άλλοτε η γυναίκα ψηλαφά διάφορα ογκίδια ή σκληρές περιοχές, που σε συνάρτηση βέβαια με την κατασκευή του, μπορεί να είναι οτιδήποτε!
Το σίγουρο είναι όμως ό,τι κάθε αλλαγή στο μαστό ή ψηλαφητό ογκίδιο δεν σημαίνει και καρκίνο μαστού!
Γι΄αυτό το λόγο με τον μαστό, καλό είναι να ασχολούνται μόνο γιατροί που έχουν κάνει εξειδίκευση στις παθήσεις του μαστού, και παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του, αλλά κυρίως του καρκίνου του μαστού.
Εξειδίκευση στο μαστό μπορούν να κάνουν τόσο οι Γενικοί Χειρουργοί, όσο και οι Γυναικολόγοι. 
Η ενημέρωση, αλλά και η ευαισθητοποίηση των γυναικών για εξέταση μαστού και διενέργεια μαστογραφίας, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, είναι ο πρωταρχικός μας σκοπός.
Κάθε γυναίκα μετά τα 50 πρέπει απαραιτήτως να κάνει μαστογραφία μία φορά το χρόνο, αφού έχει προηγηθεί μια μαστογραφία αναφοράς στα 40 και να εξετάζεται από ειδικό γιατρό, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (προληπτικά).
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι σίγουρο ότι σώζει ζωές.
Γράφει ο
Δρ. Ιωάννης Ζουριδάκης
Γενικός Χειρουργός

 
Διαβάστηκε 5358 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015 10:10
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.