Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 16:18

Η μοναξιά φταίει για την εμφάνιση καρκίνου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν την πιθανότητα για επιθετική ανάπτυξη του καρκίνου

 

Αυτό δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία αμερικανικής έρευνας του πανεπιστημίου του Γιέιλ, που βασίστηκε σε πειράματα σε τρωκτικά και δείχνει με ποιο τρόπο οι κοινωνικές και ψυχικές συνθήκες ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία.

Τα τρωκτικά, τα οποία κρατήθηκαν σκοπίμως σε μοναξιά από τους επιστήμονες, ανέπτυξαν 84 φορές πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκινικούς όγκους σε σχέση με τους αρουραίους που ζούσαν ομαδικά. Οι απομονωμένοι αρουραίοι είχαν, επίσης, αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες και χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο, για να ανακάμψουν μετά από μια δύσκολη κατάσταση.

Οι ερευνητές απέδωσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η μοναξιά, στο διαφορετικό επίπεδο στρες που γεννά, και δήλωσαν ότι κάτι ανάλογο ισχύει και στους ανθρώπους. Οι γιατροί ήδη γνωρίζουν ότι οι καρκινοπαθείς που υποφέρουν από κατάθλιψη (και η μοναξιά συμβάλλει, συνήθως, σε αυτό) τείνουν να εξελίσσονται χειρότερα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει την βελτίωση της υγείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η απομόνωση και το άγχος τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους σε πειραματόζωα.

Διαβάστε, επίσης,

Τι σχέση έχει το άγχος με τον καρκίνο;

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2273 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 16:41
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.