Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 18:09

Αλλάζει η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Επιτέλους! Ήρθε η ώρα για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Γενετική χαρτογράφηση εκατοντάδων όγκων καρκίνου του μαστού επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τέσσερις κύριοι υπότυποι και ανακάλυψαν ότι ο ένας υπότυπος  μοιάζει πολύ με τον καρκίνο των ωοθηκών, και οι ερευνητές προτείνουν παρόμοια θεραπεία και στους δύο τύπους καρκίνου, δηλαδή του μαστού και των ωοθηκών.
Η μελέτη, στην οποία τα γονιδιώματα 825 όγκων του μαστού εξετάσθηκαν με αλληλουχία ήταν η πιο ολοκληρωμένη για τον καρκίνο του μαστού. Είναι μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος των ΗΠΑ για την  γενετική 20 τύπων καρκίνου.
Η ομάδα, που ονομάζεται ''Τhe Cancer Genome Atlas project'' κυκλοφόρησε, πριν, μια παρόμοια έκθεση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του DNA που επηρεάζουν ένα είδος κακοήθειας των πνευμόνων.
Τα ευρήματα του καρκίνου του μαστού δημοσιεύτηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 στο περιοδικό Nature. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ιατρική άποψη, ότι οι καρκίνοι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται βάσει  της γενετικής τους καταγωγής και όχι βάσει της εντόπισής τους στο σώμα.
Η σχέση μεταξύ του  καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών δίνει στους επιστήμονες επιπρόσθετη δύναμη να συγκρίνουν τα αποτελέσματα ίδιων θεραπειών και στους  δύο όγκους. Υπάρχουν ορισμένες μεταλλάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνους σε διάφορα όργανα. Αυτό είναι ένα πραγματικό σημείο μεγάλης αλλαγής και όλοι οι ογκολόγοι πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της γονιδιακής αλληλουχίας για να δοθεί  στους ασθενείς καλύτερη θεραπεία του καρκίνου.
Η εξατομικευμένη προσέγγιση φάρμακου έχει τροφοδοτήσει μια κίνηση ανάμεσα σε φαρμακευτικές εταιρείες για τον εντοπισμό θεραπειών  που στοχεύουν σε γενετικές μεταλλάξεις, όπως η Roche, η Zelboraf και η Pfizer.

Εξατομικευμένη θεραπεία
Για χρόνια, οι γιατροί είχαν ταξινομήσει τον  καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την επιθετικότητά του, με την μεταστατική του ικανότητα, με την κυτταρική του διαφοροποίηση, με την εμφάνισή του, με το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης κ.ά. Αυτά είναι ξεπερασμένα.
Τα νέα είναι ένα διαγνωστικό σύστημα που θα βασίζεται σε στόχευση των  μεταλλάξεων του DNA που υπάρχουν στον καρκίνο του μαστού της συγκεκριμένης ασθενούς.
Στη μελέτη του καρκίνου του μαστού, η ανάλυση με υπολογιστή υποδεικνύει ότι ένας τύπος καρκίνου μαστού που είναι γνωστός ως “basal-like”, που ονομάστηκε έτσι λόγω της ομοιότητας των κυττάρων με τα βασικά κύτταρα του δέρματος, μπορεί να θεραπευθεί με φάρμακα που είτε διακόπτουν  την παροχή αίματος στον όγκο, είτε εμποδίζουν την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με μια δήλωση από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Η έρευνα που  κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 υποστηρίζει την ταξινόμηση του καρκίνου του μαστού σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τους  γενετικούς δείκτες:
HER2-θετικοί όγκοι, Luminal Α, Luminal Β και Luminal basal (βασικός ή τριπλά αρνητικός).
Luminal σημαίνει κύτταρα του αυλού που μπορεί να επενδύουν τους πόρους του αδένα (ductal) ή να διαμορφώνουν τα τελικά αδένια (alveolar).

Υπότυποι καρκίνου μαστού ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου
Και για να καταλάβουμε τους 4 υπότυπους του καρκίνου του μαστού με βάση τα μοριακά τους χαρακτηριστικά:
Luminal Α: όγκος που εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς, ανταποκρίνεται στην ορμονοθεραπεία και συνήθως είναι καλής διαφοροποίησης, δεν εκφράζει το ki-67 ούτε έχει μεταλλάξεις στο p53.
Luminal B: Όγκος που εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς, αλλά η ανταπόκρισή του στην ορμονοθεραπεία είναι αμφίβολη. Σε αρκετές περιπτώσεις η έκφραση των ορμονικών υποδοχέων είναι χαμηλή και η βιολογική του συμπεριφορά, όπως και η πρόγνωσή του πλησιάζει αυτή των τριπλά αρνητικών όγκων μαστού.
HER2-θετικοί όγκοι: Με υψηλό δυναμικό πολλαπλασσιασμού και χαμηλή διαφοροποίηση. Ωστόσο η θεραπεία με trastuzumab έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο την φυσική ιστορία αυτού του τύπου.
Luminal basal: Είναι ένας τύπος χωρίς έκφραση ορμονικών υποδοχέων, χωρίς έκφραση HER2, με συχνές μεταλλάξεις του p53, χαμηλής διαφοροποίησης και με πολύ κακή πρόγνωση. Ένα 60% εκφράζει τον ΕGFR και υψηλού μοριακού βάρους κυτταροκερατίνες και ίσως, αποτελεί τον ουσιαστικό πυρήνα της ομάδας του βασικού τύπου καρκίνου του μαστού.

72 Θεραπείες
Περισσότερες από 72 θεραπείες καρκίνου του μαστού, με βάση τον γονιδιακό έλεγχο  είναι διαθέσιμες, ήδη, σύμφωνα με τον Συνασπισμό Εξατομικευμένης Ιατρικής (Personalized Medicine Coalition), μια ομάδα που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Ανάμεσα σε αυτά τα φάρμακα είναι το Zelboraf της Roche και το Xalkori από την Pfizer που εγκρίθηκε για τη θεραπεία μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του πνεύμονα.
Με αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές είναι ένα γιγάντιο βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της γενετικής προέλευσης των τεσσάρων μεγάλων υποτύπων του καρκίνου του μαστού, και τώρα, μπορούν να ερευνήσουν ποια φάρμακα λειτουργούν καλύτερα για τους ασθενείς με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά των όγκων τους.
Θεραπείες υπάρχουν, ήδη, για κάποιες από τις γενετικές αυτές μεταλλάξεις, όπως το Herceptin της Roche που απευθύνεται σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι έχουν το HER2 θετικό, αλλά και το Afinitor που στοχεύει την πρωτεΐνη mTOR στα καρκινικά κύτταρα, μία πρωτεΐνη η οποία δρα ως σημαντικός ρυθμιστής της κυτταρικής διαίρεσης του όγκου, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων και του κυτταρικού μεταβολισμού.
Η μελέτη για τον καρκίνο του μαστού, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το National  Human Genome Research Institute, είναι η πέμπτη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το project του Cancer Genome Atlas.
Βιβλιογραφία
The Cancer Genome Atlas Network. Comprehensive molecular portraits of human breast tumors. Nature. Online Sept. 23, 2012. DOI: 10.1038/nature11
Διαβάστηκε 5783 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 18:53
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.