Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 21:26

Πώς γίνονται οι μεταστάσεις στον καρκίνο;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο μηχανισμός των καρκινικών μεταστάσεων

 

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανοσολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό, με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα μετακινούνται σε ομάδες, όπως ο στρατιωτικός σχηματισμός της «χελώνας» στον ρωμαϊκό στρατό, γνωστός σε όσους διαβάζουν Αστερίξ και Οβελίξ.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ομαδική μετακίνηση κυττάρων αποτελεί ουσιαστικό τρόπο μετακίνησης των υγιών κυττάρων του οργανισμού, αλλά φαίνεται ότι χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και από τα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τις μεταστάσεις. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι Ρωμαίοι στρατιώτες έρχονταν κοντά ο ένας στον άλλον, βάζοντας τις ασπίδες για προστασία, και μπορούσαν να διεισδύσουν στις εχθρικές γραμμές, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα, μέσω μηχανισμών που τα συντονίζουν, μετακινούνται με αποτελεσματικότητα.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να αναγνωρίσουν και να παρεμποδίσουν αυτόν τον μηχανισμό που συντονίζει την κίνηση των καρκινικών κυττάρων. Ήδη, διεξάγοντας πειράματα σε φρουτόμυγες, έχουν εντοπίσει δύο πρωτεΐνες με ρόλο -κλειδί (Rab11 και Moesin) στον συντονισμό των καρκινικών κυττάρων. Πρόκειται για πρωτεΐνες που έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν ρόλο και σε ορισμένους καρκίνους στον άνθρωπο.

Η έρευνα θα επιτρέψει να αναγνωρίσουμε μοριακούς στόχους, προκειμένου να διαταράξουμε τη συντονισμένη μετανάστευση των κυττάρων, με την ελπίδα να καταπολεμήσουμε τη δημιουργία μεταστάσεων.

Διαβάστε, επίσης,

Δερματικές μεταστάσεις στον καρκίνο

Κίνδυνος για μετάσταση στον καρκίνο παχέος εντέρου

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης καρκίνου

Βιβλιογραφία

Ramel D, Wang X, Laflamme C, Montell DJ, Emery G., Rab11 regulates cell-cell communication during collective cell movements,  Nat Cell Biol. 2013 Feb 3;15(3):317-24. 

 

Διαβάστηκε 2167 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.