Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 07:48

Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Όλες οι απαραίτητες βιταμίνες για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD


♦Φυλλικό οξύ

Η υψηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μία μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου σε ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου μειώθηκε κατά 62 % με την υψηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν χαμηλή πρόσληψη διαιτητικού φυλλικού οξέος βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την σωστή παραγωγή του DNA στα αντιγραφόμενα κύτταρα. Το χαμηλό φυλλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί θραύσεις του DNA, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ρυθμό μεταλλάξεων και αυτό, τελικά, συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος: σπανάκι, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρια, πράσινα γογγύλια, σπαράγγια, μαρούλι, φακές, και το συκώτι μόσχου.


Βιταμίνη Β6

Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα σε άτομα που καταναλώνουν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Όσοι λαμβάνουν βιταμίνη Β6 με την τροφή έχουν 34 % χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο. Όσοι κάνουν μέτρια έως υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος μειώνουν κατά 70% μείωση τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου όταν λαμβάνουν την βιταμίνη Β6. Το πιο πιθανό είναι ότι η βιταμίνη Β6 συμμετέχει σε σχεδόν 100 ενζυματικές αντιδράσεις, όπως και στη σύνθεση του DNA, την επισκευή και την μεθυλίωση και η έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού με τη βιταμίνη αυτή διακόπτει αυτές τις λειτουργίες ενισχύοντας τον κίνδυνο της καρκινογένεσης.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6: τα ψάρια (τόνος, σολομός, μπακαλιάρος, λυθρίνια), μπανάνες, αβοκάντο, κοτόπουλο και γαλοπούλα.


Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12, παρόμοια με το φυλλικό οξύ, είναι, επίσης, απαραίτητη για τη σωστή παραγωγή του DNA. Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Β12 οδηγούν σε αυξημένη θραύση του DNA και μεταλλάξεις. Όσοι παίρνουν φυλλικό οξύ θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την βιταμίνη Β12 στη διατροφή τους.

Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Β12: συκώτι μόσχου και λυθρίνια.


Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του αντιοξειδωτικού συστήματος του σώματος. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι επαρκείς ποσότητες σεληνίου στη διατροφή μπορεί να προστατεύσουν από πολλόύς διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων ελεύθερων ριζών και βλάβη στο DNA. Σε μια μελέτη, οι ασθενείς που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε σελήνιο είχαν 58 % μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Προκειμένου να αποκτηθεί το μέγιστο όφελος από το σελήνιο, οι ερευνητές συνιστούν, επίσης,  μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Το σελήνιο λειτουργεί καλύτερα όταν γίνεται και επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε.

Μερικές άριστες πηγές σεληνίου: μανιτάρια, μπακαλιάρος, γαρίδες, σολομός, τσιπούρες, τόνος, και το συκώτι μόσχου.


Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι το κύριο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό στο σώμα. Απαιτείται για να μειώσει τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του παχέος εντέρου, επιτρέποντας στο σώμα να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης Ε έχουν περίπου το 1/3 του κίνδυνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αυξήσουν την κατανάλωση φυσικών μορφών βιταμίνης Ε, και όχι συνθετικών μορφών που υπάρχουν σε ορισμένα συμπληρώματα.

Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε: Σέσκουλα, πράσινα γογγύλια και ηλιόσποροι.


Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα κύρια υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά στο σώμα. Είναι, επίσης, αναγκαία για να μειώσει τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Επίσης, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης όγκων του παχέος εντέρου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης της βιταμίνης C και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, κατά 40 %.

Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C: μπρόκολο, μαϊντανός, πιπεριές, φράουλες, κουνουπίδι, λεμόνια, λαχανάκια Βρυξελλών, παπάγια, λάχανο, σπανάκι, ακτινίδια, πεπόνι, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ντομάτες, σέσκουλα, λαχανίδες, σμέουρα, φύλλα μέντας, σπαράγγια, σέλινο, μάραθος, ανανάς και καρπούζι.


Λιμονοειδή

Οι ενώσεις στα εσπεριδοειδή ονομάζονται λιμονοειδή (limonoids) και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του στόματος, του δέρματος, του πνεύμονα, του μαστού, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Το σώμα μας μπορεί εύκολα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει την λιμονίνη (limonin) που υπάρχει στα εσπεριδοειδή σε περίπου ίδιο ποσό όπως και η βιταμίνη C.

Στα εσπεριδοειδή, η λιμονίνη βρίσκεται υπό τη μορφή γλυκοζίτη λιμονίνης, στην οποία η λιμονίνη συνδέεται με ένα μόριο σακχάρου. Ο οργανισμός μας μπορεί εύκολα να χωνέψει αυτήν την ένωση και να αποδευσμεύση την λιμονίνη. Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν ότι η λιμονίνη στο πλάσμα ανιχνεύεται μέχρι και 24 ώρες μετά την κατανάλωση! Η μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα της λιμονίνης εξηγεί γιατί τα εσπεριδοειδή είναι ισχυρές αντικαρκινικές ουσίες που μπορεί να αποτρέπουν, συνεχώς, τα καρκινικά κύτταρα από τον πολλαπλασιασμό. Άλλες φυσικές αντικαρκινικές ουσίες είναι διαθέσιμες για πολύ λιγότερο χρόνο στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, οι φαινόλες από το πράσινο τσάι και τη σοκολάτα παραμένουν ενεργές στο σώμα για μόνο 4 έως 6 ώρες.

Τρόφιμα πηγές λεμονοειδών είναι: πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ.


Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ συνιστάται ιδιαίτερα. Δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά το γκρέιπφρουτ βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση 3-6 ποτηριών χυμού γκρέιπφρουτ την ημέρα μειώνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ενεργοποιεί τις καρκινογόνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό. Οι δραστικές ενώσεις του γκρέιπφρουτ (απιγενίνη, εσπεριδίνη, λιμονίνη, ναριγκίνη, ναρινγκενίνη, νομπιλετίνη), όχι μόνο αυξάνουν την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά βοηθούν και στην παραγωγή των φυσιολογικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους με τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, γιατί όσοι έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, έχουν  αυξημένο για κίνδυνο παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου.

Πώς το γκρέιπφρουτ προστατεύει από τον καρκίνο;

Ο χυμός γκρέιπφρουτ αυξάνει σημαντικά την παραγωγή και τη δραστηριότητα των ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος που είναι υπεύθυνα για την προετοιμασία των τοξικών ενώσεων για να αποβληθούν από το σώμα. Το συκώτι καθαρίζει τις τοξίνες και τις καρκινογόνες ουσίες, σε δύο στάδια αποτοξίνωσης τη Φάση Ι και Φάση ΙΙ.

Στη Φάση Ι, από ένζυμα που ανήκουν στην οικογένεια του κυτοχρώματος Ρ450, γίνονται αντιδράσεις για να καταστούν οι τοξίνες και οι καρκινογόνες ουσίς πιο διαλυτές για τα ένζυμα που εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας στη φάση ΙΙ. Δυστυχώς, η δράση των ενζύμων της φάσης Ι ενζύμων καθιστά, συχνά, τις τοξίνες πιο επικίνδυνες, και ορισμένες τροφές περιέχουν ενώσεις που αυξάνουν η δραστηριότητα της φάσης Ι χωρίς να επηρεάζουν και να ενδυναμώνουν την δραστηριότητα της φάσης II.

Το γκρέιπφρουτ αυξάνει τη δραστηριότητα όχι μόνο του ενζύμου CYP1A1, αλλά και της NAD (P) H της Φάσης Ι αλλά και της ρεδουκτάσης της κινόνης 1, που είναι ένζυμο αποτοξίνωσης της Φάσης II και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις τοξικές κινόνες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το γκρέιπφρουτ ενισχύει τόσο τη Φάση Ι όσο και τη Φάση ΙΙ και τελικά ενισχύεται η ικανότητα του ήπατος να αφαιρεί τις  καρκινογόνες τοξίνες.


Βήτα -καροτένιο

Το βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή μειώνουν τον κινδύνο ανάπτυξης τόσο του καρκίνου του παχέος εντέρου όσο και του καρκίνου του ορθού. Αυτά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με άλλα αντιοξειδωτικά μειώνοντας την ποσότητα των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Τα Καροτενοειδή έχουν, επίσης, αποδειχθεί ότι αυξάνουν την διαφοροποίηση των κυττάρων και προστατεύουν τα κύτταρα από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το DNA. Η βιταμίνη Α, η οποία είναι δομικά παρόμοια με τη βήτα - καροτίνη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου προστατεύοντας από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του παχέος εντέρου και τον σχηματισμό όγκων.

Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α/β-καροτένιου: γλυκοπατάτες, καρότα, συκώτι μόσχου, λάχανο, σέσκουλα, πεπόνι, χόρτα, μαρούλι, σπανάκι, μαϊντανός, πιπέρι καγιέν, φύλλα μέντας, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτες, μπρόκολο, σπαράγγια, και τα βερίκοκα.


Λυκοπένιο
Ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στις ντομάτες το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες. Χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 230 % για καρκίνο παχέος εντέρου.


Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα είναι τα είδη των λιπών που απαιτούνται από τα κύτταρα μας για τη σωστή λειτουργία. Είναι τα βασικά είδη των λιπών που βρίσκονται στα ιχθυέλαια. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, τα ιχθυέλαια και τα ψάρια, γενικά, μειώνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα EPA που είναι ένα είδος ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ιχθυέλαια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον σχηματισμό όγκων στο κόλον.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, μειώνοντας την παραγωγή των προφλεγμονωδών προσταγλανδινών στο έντερο. Δεδομένου ότι η φλεγμονή παράγει ελεύθερες ρίζες και βλάβες στο DNA, μειώνοντας την παραγωγή των προσταγλανδινών μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου. Τα ιχθυέλαια όχι μόνο μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση, αλλά, επίσης προκαλούν μια αύξηση στην απόπτωση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη. Απόπτωση είναι η αυτοκαταστροφή που χρησιμοποιεί το σώμα για την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν το ποσό των χολικών οξέων που εκκρίνονται. Όσοι, όμως καταναλώνουν ωμέγα -6 λιπαρά οξέα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και εκκρίνουν υψηλά επίπεδα χολικών οξέων. Η περίσσεια χολικών οξέων έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει μια φλεγμονώδη χημική ουσία που ονομάζεται πρωτεϊνική κινάση C, που επάγει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και ενεργούν ως υποκινητές της καρκινογένεσης στο παχύ έντερο. Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα φαίνεται να αποτρέπουν την ενεργοποίηση των καρκινογόνων μειώνοντας τη βλάβη του DNA, ενισχύοντας την επιδιόρθωση του DNA, και ενισχύοντας την απόπτωση (αυτοκτονία των κυττάρων) των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα μειώνει κατά 37 % τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, σε σύγκριση με τη διατροφή που δεν τα περιλαμβάνει. Ο κίνδυνος ορθοκολικού καρκίνου είναι 41 % χαμηλότερος σε αυτούς με την υψηλότερη μέση πρόσληψη EPA και 37 % χαμηλότερος σε αυτούς με την υψηλότερη μέση πρόσληψη  DHA.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευθύνεται για το 9 % των νέων περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως. Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που διαθέτει τροφές πλούσιες σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια και τον λιναρόσπορο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ανδρών για τον καρκίνο αυτό κατά  66 %.

Τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, διότι η κατανάλωσή τους οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών και μειωμένη παραγωγή των προφλεγμονωδών προσταγλανδινών. Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα και τα ωμέγα - 6 λιπαρά οξέα (κρέατα και ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο), ανταγωνίζονται για τα ίδια ένζυμα κυκλοοξυγενάσης για τη μετατροπή τους σε προσταγλανδίνες. Η παρουσία περισσότερων ωμέγα -3 λιπαρών οξέων βοηθά, όχι μόνο στην παραγωγή περισσότερων αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών, αλλά και λιγότερων προφλεγμονωδών προσταγλανδινών. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με τον σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων και τον πολλαπλασιασμό τους. Τα ω-3 λιπαρά οξέα δρουν όπως και η ασπιρίνη αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση, η οποία οδηγεί όχι μόνο στην πρόληψη του σχηματισμού προφλεγμονωδών, αλλά και αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών. Ενδεχομένως επειδή αποκλείει το σχηματισμό και των δύο τύπων των προσταγλανδινών, η ασπιρίνη είναι λιγότερο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου από τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα. Όταν χρησιμοποιείται για περιόδους μεγαλύτερες από 10 χρόνια , τα οφέλη της ασπιρίνης ήταν περισσότερο εμφανή, αλλά έχει επικίνδυνες παρενέργειες, όπως η γαστρεντερική αιμορραγία και τα έλκη.

Εξαιρετικές πηγές ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων: λιναρόσπορος, καρύδια, ψάρια όπως σολομός, τόνος, σαρδέλες, γάδος κ.ά.


Βιοφλαβονοειδή

Τα βιοφλαβονοειδή είναι μια ομάδα των ουσιών που βρίσκονται φυσικά σε μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Ορισμένα βιοφλαβονοειδή, όπως η κουερσιτίνη (quercitin), η οποία βρίσκεται στα κεράσια, στο γκρέιπφρουτ, τα μήλα, τα αχλάδια, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κόκκινα κρεμμύδια και άσπρα κρεμμύδια, το πράσινο λάχανο, το σπανάκι, το λάχανο, και το σκόρδο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε, επίσης,

Ασπιρίνη για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Η άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου

Τα βακτήρια του εντέρου

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον καρκίνο παχέος εντέρου

Οι καλύτεροι χυμοί για τον καρκίνο

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης καρκίνου

Η διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
 

 

Διαβάστηκε 5329 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Μαΐου 2016 18:47
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.