Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 18:49

Κρυοκαυτηριασμός για τον καρκίνο μαστού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο μαστού, με σεβασμό στη γυναίκα

 

Ο κρυοκαυτηριασμός μετατρέπει τον όγκο σε παγωμένη μπάλα και τον εξολοθρεύει...

Το νυστέρι σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού...

Μια τέτοια μέθοδος αναίμακτη που θα αντικαταστήσει τον ακρωτηριασμό του μαστού είναι ο κρυοκαυτηριασμός.

Μια «κατεψυγμένη» βελόνα – η οποία έχει ψυχθεί στους -170 βαθμούς Κελσίου με χρήση υγρού αζώτου – εισάγεται επανειλημμένα στους καρκινικούς όγκους του μαστού και τους μετατρέπει σε μπάλες από πάγο, προτού αποψυχθούν και καταστραφούν.

Η διαδικασία δεν απαιτεί αναισθησία και ολοκληρώνεται μέσα σε 15 λεπτά. Μπορεί να αποτελέσει καλύτερη εναλλακτική σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της χειρουργικής επέμβασης η οποία απαιτεί παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο ως και για μία εβδομάδα, ενώ είναι πιθανό να αφήσει και ουλές στον μαστό.

Στο πλαίσιο της νέας μεθόδου χρησιμοποιείται μια βελόνα η οποία έχει θερμοκρασία -170 βαθμούς Κελσίου Credit:Ice Cure Medical

Η καινούργια τεχνική η οποία αναπτύχθηκε από ειδικούς της εταιρείας IceCure Medical με έδρα στο Ισραήλ δοκιμάστηκε σε τριάντα ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει το μέγεθος της παγωμένης μπάλας που δημιουργεί με τη βελόνα, ώστε να διασφαλίσει ότι έχει καταφέρει να παγώσει ολόκληρο τον όγκο στο πλαίσιο της διαδικασίας που ονομάζεται κρυοκαυτηριασμός.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της νέας τεχνικής αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καρκινικούς όγκους με μέγεθος ως και μιας μπάλας του γκολφ.

Έχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν με τη θερμότητα να γίνει καταστροφή καρκινικών κυττάρων του μαστού. Ωστόσο η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να είναι άκρως επώδυνη με δεδομένο ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα, ενώ το κρύο δρα όπως η αναισθησία και έτσι οι ασθενείς αισθάνονται ελάχιστο ή και καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή μετά από αυτήν.

Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική και πολύ γρήγορη.

Η συσκευή που ανέπτυξε η IceCure έχει ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρεία της ελπίζει ότι θα λάβει αντίστοιχη ευρωπαϊκή έγκριση το ερχόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι ο κρυοκαυτηριασμός μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι αποτελεσματικός ενάντια σε διαφορετικές μορφές καρκίνου όπως του νεφρού, του προστάτη και του ήπατος.

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

Τhe Sunday Telegraph

 

 

Διαβάστηκε 1535 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.