Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 17:58

Παίζει ρόλο η κοινωνική θέση για την ανάπτυξη καρκίνου;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η μόρφωση, το επάγγελμα και το εισόδημα είναι καθοριστικά για την εκδήλωση κάποιων μορφών καρκίνου

Αν θα εκδηλωθεί καρκίνος του μαστού, στον τράχηλο της μήτρας ή στον πνεύμονα οι πιθανότητες αυξομειώνονται ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο ενός ανθρώπου, το επάγγελμά του και το εισόδημα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2008 – 2012, υπάρχουν αρκετές βιβλιογραφικές παραπομπές που τα επιβεβαιώνουν. Η διαπίστωση σε δεύτερη ανάγνωση μοιάζει λογική, αφού η μόρφωση και η οικονομική άνεση προσδιορίζουν τις συνήθειες ενός πολίτη.

Η ειδική διατροφή και η άσκηση για παράδειγμα, είναι δεδομένο πως δεν αποτελούν συνηθισμένες «αναφορές» ενός οικογενειάρχη μισθωτού. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αφού, στην εκδήλωση του καρκίνου παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες, όπως η πρόληψη, η καταπόνηση, η κατάχρηση και απόδειξη είναι οι διαπιστώσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Σύμφωνα με αυτό υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες της ανώτερης κοινωνικο-οικονομικής τάξης, ενώ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο κίνδυνος είναι αυξημένος στις γυναίκες των χαμηλότερων τάξεων, όπως και για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπου ο κίνδυνος εμφάνισής του είναι σχεδόν διπλάσιος στα κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα σχετικά με τα ανώτερα.

Τέλος, ο κίνδυνος για τον καρκίνο του στομάχου είναι σχεδόν διπλάσιος στις φτωχές κοινωνίες, σε σχέση με τις πιο εύρωστες οικονομικά:

«Οι καρκίνοι του στομάχου και του οισοφάγου φαίνεται να "προτιμούν" τους φτωχούς».

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1639 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά